SE460526B - Maskin foer motstaandsstumsvetsning av roer - Google Patents

Maskin foer motstaandsstumsvetsning av roer

Info

Publication number
SE460526B
SE460526B SE8704583A SE8704583A SE460526B SE 460526 B SE460526 B SE 460526B SE 8704583 A SE8704583 A SE 8704583A SE 8704583 A SE8704583 A SE 8704583A SE 460526 B SE460526 B SE 460526B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pipes
welded
clamping
machine
housing
Prior art date
Application number
SE8704583A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8704583D0 (sv
SE8704583L (sv
Inventor
S I Kuchuk-Yatsenko
V A Sakharnov
B A Galian
V F Zelensky
Original Assignee
Inst Elektroswarki Patona
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Elektroswarki Patona filed Critical Inst Elektroswarki Patona
Publication of SE8704583D0 publication Critical patent/SE8704583D0/sv
Publication of SE8704583L publication Critical patent/SE8704583L/sv
Publication of SE460526B publication Critical patent/SE460526B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K11/00Resistance welding; Severing by resistance heating
    • B23K11/08Seam welding not restricted to one of the preceding subgroups
    • B23K11/093Seam welding not restricted to one of the preceding subgroups for curved planar seams
    • B23K11/0935Seam welding not restricted to one of the preceding subgroups for curved planar seams of tube sections

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)
  • Hydraulic Turbines (AREA)
  • Lining Or Joining Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)

Description

460 526 10 15 20 25 30 35 2 ningar). Kolvstängerna står under kontinuerlig inverkan (pâverkas kontinuerligt) av fjädrar, vilkas spänn- eller tryckkraft är vald utgående från svetsmaskinens bestämda vikt. I det fall en av rullarna förflyttar sig ett längre avstånd L radialled än de övriga rullarna, exempelvis när rörets insida är oval, inverkar den vridbara, nämnda rullen uppbärande hävstångens utspráng på glidstycket, som överför tryckkraften till de återstående rullarna, varför maskinen för motståndsstumsvetsning av rör cent- reras auhomatiskt och kvarhålles kontinuerligt axiellt med röret.
Eftersom rullarna ursprungligen är "öppna" (särade) ett avstånd, som är större än rörets möjliga maximala diameter, är det emellertid mycket svårt att införa svetsmaskinen i röret och anbringa det efterföljande röret, som skall fastsvetsas, pá svetsmaskinen. I detta syfte måste man övervinna tryckkraften från fjädrarna, som för isär rullarna till det mot den maximala öppnings- diametern svarande ändläget.
En maskin för motstàndsstumsvetsning av företrädesvis röralster med stor diameter är förut känd (jämför exempel- vis det sovjetryska uppfinnarcertifikatet nr 292 743, kl. B 23 K kk/0,4, àr 1869), vilken maskin innefattar i maskinens hus infästa spännanordningar, en drivanord- ning för smältning och stukning och två anslags- eller tryckmekanismer, som är avsedda att upptaga stukkraften och är anordnade vid var sin ände hos det röralster, som skall svetsas. Dessutom innefattar denna kända svets- maskin isärförbara centreringsrullar, vilka är försedda med en individuell drivanordning för förflyttning av centreringsrullarna i radiell riktning mot insidan hos de rör (röralster), som skall svetsas. De isärförbara centreringsrullarna uppbäres av den ena änden hos två- armade hävstänger, vilkas andra ände står i kontakt med en gemensam skiva, som - genom att den förflyttar sig längs maskinhuset medelst individuella hydraulcylind- rar - vrider rullarna i förhållande till hävstångens 10 15 20 25 30 35 460 526 3 fästaxel, varför centreringsrullarna sammanföres med eller förflyttar insidan hos de rör, som skall svetsas, sig bort från denna. En dylik konstruktiv utformning av mekanismen för centrering av svetsmaskinen medverkar till att förenkla inplaceringen (införandet) av maskinen i röret eller anbringandet av det nästföljande rör, som skall fastsvetsas, på den i röret anordnade svets- maskinen.
Genom att denna kända maskin för motståndsstum- svetsning innefattar den speciella centreringsmekanismen och den individuella drivanordningen för förflyttning av centreringsrullarna uppvisar den en komplicerad kon- struktiv utformning och avsevärd vikt, samtidigt som svetsningen medelst denna kända maskin blir komplicerad att styra och automatisera, eftersom man måste utföra extra (tillkommande) processoperationer vid uppsättningen och svetsningen av rören. Även en annan maskin.för motståndsstumsvetsning av rör är känd (jämför exempelvis den amerikanska patent- skriften nr 273 985, klass B 23 K 11/0,4, den 16 juni år 1981), vilken maskin är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas.
Denna kända maskin för motstándsstumsvetsning av rör innefattar ett hus, vars längdaxel sammanfaller med centrumlinjen för de rör som skall svetsas, samt en första och en andra stödskiva, vilka är fästa på husets motsatta ändar. I närheten av den andra stödskivan är en mekanism anordnad, som är avsedd för smältning och stukning av de rör som skall svetsas, och är försedd med en individuell hydraulisk drivanordning för för- flyttning av mekanismen°i husets längdaxelriktning.
Mekanismen för smältning och stukning av rören är an- ordnad på maskinhuset medelst en mantel.
Mellan mekanismen för smältning och stukning av de rör som skall svetsas och den första stödskivan är mekanismer anordnade, vilka är avsedda att fastspänha de rör som skall svetsas, och är försedda med en individu- 10 15 20 25 30 35 4 ell hydraulisk drivanordning för förflyttning av spänn- mekanismerna i husets längdaxelriktning samt med på maskinhuset anordnade mantlar. Mantlarna hos spännmeka- nismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas, och hos mekanismen för smältning och stukning av rören är anordnade på maskinhuset på ett sådant sätt, att de kan röra sig i maskinhusets längdaxelriktning.
Mellan spännmekanismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas är en svetstransformator anordnad.
För att maskinen för motståndsstumsvetsning av rör skall kunna röra sig i de rör som skall svetsas, är stödrullar medelst axeltappar vridbart fästa vid mantlarna hos mekanismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas.
Eftersom dels de rör som skall svetsas uppvisar avsevärda diameter- och väggtjocklekstoleranser (exempel- vis : 4 mm respektive mellan + 0,4 mm och - 1,2 mm), dels korrugeringar eventuellt finns på rörväggarna, dels stycken av avskurna gjutgrader befinner sig i röret och dels stödrullarna hos maskinen för motståndsstum- svetsning - samtidigt som maskinen rör sig i riktning mot den efterföljande skarven - máste rulla direkt över gjutgraderna (vid rörets insida), vilkas höjd varierar mellan 8 mm och 20 mm, är stödrullarna anordnade på mantlarna hos mekanismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas på ett sådant sätt, att en spalt kvar- lämnas i omkretsriktningen mellan rullarna och rörets insida, vilken spalt gör det möjligt för maskinen att förflytta sig i röret. Samtidigt som maskinen för mot- stándsstumsvetsning förflyttar sig i röret uppbäres den alltså av stödrullarna, varvid maskinens längdaxel icke sammanfaller med rörledningens centrumlinje. På grund av att de strömtillförande spännbackarna i en s k inre svetsmaskin (d v s en maskin, som är avsedd att placeras i den rörledning som skall svetsas) icke kan förflytta sig en avsevärd slaglängd till följd av brist på fritt utrymme i röret, bringas de - samtidigt 10 15 20 25 30 35 460 526 5 som maskinen förflyttar sig i rörledningen - i kontakt med icke avskurna gjutgrader, korrugeringar och andra ytojämnheter, varför de strömtillförande spännbackarna snabbt blir utslitna. föreligger i röret, stannar maskinen.
I det fall stora gjutgradsstycken Uppfinningstanken Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en sådan maskin för motståndsstumsvets- ning av rör, som uppvisar högre funktionssäkerhet genom att man ändrat centreringsbetingelserna för maskinen vid förflyttning av denna i röret.
Detta uppnås enligt föreliggande uppfinning medelst en maskin för motstándsstumsvetsning av rör, vilken är avsedd att placeras i de rör som skall svetsas, och vilken innefattar dels ett hus, som är anordnat koaxiellt med de rör som skall svetsas, och vars motsatta ändar uppbär en första respektive en andra vid husets respektive ände fäst stödskiva, dels en mekanism som är avsedd för smältning och stukning av de rör som skall svetsas, och som är försedd med en hydraulisk drivanordning för förflyttning av smält- och stukmekanismen längs husets centrumlinje, varvid smält- och stukmekanismens mantel är anordnad på maskinhuset i närheten av den andra stöd- skivan, och dels tvà spännmekanismer, som är avsedda att fastspänna de rör som skall svetsas, och är försedda med individuella hydrauliska drivanordningar för för- flyttning av spännmekanismerna längs husets centrumlinje (i husets längdaxelriktning), under det att spännmeka- nismernas mantlar är anordnade pà maskinhuset mellan den första stödskivan och manteln hos mekanismen för smältnfng och stukning av de rör som skall svetsas, varvid maskinen enligt föreliggande uppfinning känne- tecknas av_att tváarmade hävstänger är radiellt sväng- bart, medelst axeltappar fästa vid utsidan hos varje mantel hos mekanismen för fastspänning av de rör som skall svetsas, vid minst tre, i respektive mantels om- kretsriktning likformigt fördelade punkter, medan den 460 10 15 20 25 30 35 , 526 första stödskivan och manteln hos mekanismen för smält- 6 ning och stukning av de rör som skall svetsas, vid den sida, där spännmekanismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas är anordnade, är försedda med styva (robusta) anslag, vilkas antal är lika med antalet två- armade hävstänger, varvid varje tvåarmad hävstång är anordnad på ett sådant sätt, att dess fria ändes ena sida kan samverka med respektive styva anslag och att den motsatta sidan hos nämnda tvåarmade hävstàngs fria ände kan samverka med ett fjäderbelastat anslag, som är utformat i manteln hos varje mekanism för fastspän- ning av de rör som skall svetsas, under det att varje tváarmad hävstångs andra ände uppbär en centrerings- rulle, som är anordnad att samverka med insidan hos de rör, som skall svetsas.
Genom att maskinen enligt föreliggande uppfinning är försedd med de tváarmade hävstängerna, vilka uppbär var sin ena centreringsrulle och är anordnade på mant- larna hos mekanismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas, på ett sådant sätt, att hävstängerna kan utföra en rörelse i omkretsled (svängas) och samtidigt med sin ena fria ändes ena och andra sida bringas i kontakt med det styva anslaget respektive med de fjäder- belastade anslagen, kan maskinen för motstándsstumsvets- ning av rör - samtidigt som svetsningen genomföres och maskinen förflyttar sig i riktning mot det efterföljande svetsstället för rören - bringas att inriktas koaxiellt med röret genom användning av tomgàngsslaget hos cylind- rarna i de individuella hydrauliska drivanordningarna hos spännmekanismerna för fastspänning av de rör som skall svetsas. Maskinen enligt föreliggande uppfinning för motstàndsstumsvetsning av rör får därför en avsevärt enklare konstruktiv utformning, samtidigt som antalet konstruktionselement i maskinen minskar, vilket bidrager till att minska maskinens vikt och energiförbrukning.
Kort beskrivning av ritningsfigurerna. _ Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvis- '_11 10 15 20 25 30 35 460 526 7 till den bifogade ritningen, på vilken fig 1 schematiskt visar ett längdsnitt genom en utföringsform av maskinen enligt föreliggande uppfinning för motståndsstumsvets- ning av rör, fig 2 visar ett snitt längs linjen II-II i fig 1 och fig 3 visar det läge, som den tvàarmade hävstången intar, när den bringas i kontakt med ett styvt anslag på den andra stödskivan.
Föredragen utföringsform av uppfinningen.
Den enligt uppfinningen föreslagna maskinen för motståndsstumsvetsning av rör är avsedd att placeras i rör 1 (fig 1) som skall svetsas och innefattar ett hus 2, vars längdaxel sammanfaller med en centrumlinje för de rör 1 som skall svetsas. På husets 2 motsatta ändar är en första och en andra stödskiva 3 respektive 4 fästa. ~ I närheten av den andra stödskivan 4 är en meka- nism 5 anordnad, som är avsedd för smältning och stuk- ning av de rör som skall svetsas, och som är försedd med dels en individuell hydraulisk drivanordning 6 för förflyttning (axiell förflyttning) av smält- och stuk- mekanismen 5 längs husets 2 centrumlinje och dels en mantel (mantelring) 7, som är anordnad på maskinhuset 2 pá ett sådant sätt, att den kan förflytta sig längs husets 2 centrumlinje.
Den hydrauliska drivnncrdningen 6 för förflyttning av mekanismen 5 för smältning och stukning av de rör som skall svetsas, längs husets 2 centrumlinje (i husets 2 längdaxelriktning) innefattar cylindrar, vilka är anord- I nade symmetriskt kring huset 2, och kolvstänger 8, varvid cylindrarnas hus är stelt fästa på den andra stödskivan 4, medan kolvstängerna 8 är fästa vid manteln 7 hos meka- nismen 5 för smältning och stukning av de rör som skall svetsas.
Mellan smält- och stukmekanismen 5 och den första stödskivan 3 är mekanismer 9 och 10 anordnade, som ärf\ avsedda för fastspänning av de rör som skall svetsas,' och som är försedda med individuella hydrauliska drivan- 460 526 8 ordningar 11 för förflyttning av spännmekanismerna 9 och 10 längs husets 2 centrumlinje och är anordnade på huset 2 medelst mantlar (mantelringar) 12 respek- tive 13. 5 Spännmekanismernas 9 och 10 mantlar 12 respektive 13 är anordnade på maskinhuset 2 på så sätt, att de kan förflytta sig längs husets 2 centrumlinje.
Mellan mekanismurna 9 och 10 för fastspänning av de rör som skall svetsas är en svetstransformator 15 10 med böjliga strömtillförande organ 15 anordnad.
Dessutom innefatar spännmekanismen 9 spännhäv- stänger 16, vilka är anordnade likformigt och symmetriskt i förhållande till husets 2 längdaxel och vilkas ena ändar medelst ett cylindriskt ledorgan 17 är fästa vid 15 den första stödskivan 3. Spännhävstängernas 16 andra, i närheten av svetstransformatorn 14 belägna ändar är ledbart förbundna med var sin isärföringshävstång 18, vars motsatta ände är ledbart fäst vid spännmekanismens 9 mantel 12. På spännhävstängernas 16 i närheten av trans- 20 formatorn 14 belägna ändar är strömtillförande spänn- backar 19 fästa, vilka medelst de böjliga strömtillförande organen 15 är kopplade till transformatorns 14 ena pol (anslutningsklämma).
Den andra spännmekanismen 10 för fastspänning av 25 de rör som skall svetsas har en liknande konstruktiv utformning och skiljer sig från den första spännmeka- nismen 9 endast genom att spännmekanismens 10 spännhäv- stänger 20 med sina ena ändar är medelst cylindriska ledorgan eller länkar 21 förbundna med smält- och stuk- 30 mekanismens 5 mantel 7, under det att de strömtillförande spännbackarna 19 via de böjliga strömtillförande or- ganen 15 är kopplade till transformatorns 14 andra pol (anslutningsklämma).
Var och en av de individuella hydrauliska driv- 35 anordningarna 11 för mekanismerna 9 och 10 för fast- spänning av de rör som skall svetsas innefattar grupper .av kring huset 2 symmetriskt anordnade cylindrar, varvid v e 59/ t 10 15 20 25 30 35 9 460 526 husen till cylindrarna i spännmekanismerna 9 och 10 är stelt fästa på mantlarna 12 respektive 13, under det att kolvstänger 22 hos mekanismen 9 för fastspän- ning av de rör som skall svetsas, är fästa vid den första stödskivan 3. Spännmekanismens 10 kolvstänger 22 är fästa vid manteln 7 hos mekanismen 5 för smältning och stukning av de rör som skall svetsas.
I spår, som är upptagna i utsidan hos spännmekanismer- nas 9 och 10 mantlar 12 respektive 13, är vid minst tre punkter, medelst cylindriska axeltappar 23, anordnade tváarmade, radiellt svängbara hävstänger 24 (fig 1), vilka är likformigt fördelade i mantlarnas 12, 13 om- kretsriktning. I denna utföringsform av maskinen enligt föreliggande uppfinning är tre tvåarmade hävstänger anordnade på vardera manteln 12 och 13 (fig 2). På varje tváarmad hävstángs 24 ena ände är medelst en axeltapp en centreringsrulle 25 anordnad, som samverkar med insidan hos de rör 1 som skall svetsas.
Den andra änden hos varje tváarmad hävstáng 24, som uppbäres av manteln 12 hos mekanismen 9 för fast- spänning av de rör som skall svetsas, kan med sin ena sida 26 bringas i kontakt med ett styvt anslag 27, som är utformat på stödskivan 3 vid den sida hos denna,' där spännmekanismen 9 är anordnad. Antalet anslag 27 är lika antalet tváarmade hävstänger 24. Denna utförings- form (fig 2) av uppfinningen innefattar tre anslag 27.
En motsatt sida 28 (fig 1) hos samma ände av varje tváarmad hävstàng 24 kan växelverka med ett medelst en fjäder 30 fjäderbelastat anslag 29, som är utformat i spännmekanismens 9 mantel 12, varvid antalet anslag 29 är lika med antalet tváarmade hävstänger. Denna ut- föringsform av maskinen enligt uppfinningen innefattar tre anslag 29.
De tváarmade, på spännmekanismens 10 mantel 13 anordnade hävstängerna 24 är utformade analogt med häv- stängerna 24 på manteln 12 och skiljer sig endast genom att varje tváarmad hävstángs 24 ena sida 26 bringas i kontakt med ett styvt anslag 31, som är utformat vid 460 10 15 20 25 30 35 526 10 ytan hos smält- och stukmekanismens 5 mantel 7, varvid antalet anslag 31 är lika med antalet tvåarmade häv- stänger 24 på manteln 13. Denna utföringsform av maskinen enligt föreliggande uppfinning innefattar tre anslag 31.
Dessutom innefattar maskinen enligt uppfinningen för motståndsstumsvetsning av rör en s k pumpstation (pumpanordning) 32 och en med drivrullar 34 försedd mekanism 33 för förflyttning av maskinen längs rörled- ningens insida.
Den enligt uppfinningen föreslagna maskinen för motstándsstumsvetsning av rör fungerar på följande sätt.
Maskinen införes i det ena röret 1, som skall svetsas, medelst förflyttningsmekanismen 33 (fig 1) tills maskinens främre del skjuter ut frán röret 1, samtidigt som rörets 1 ändyta bringas att ligga mitt emellan mekanismerna 9 och 10 för fastspänning av rören 1 vid det ställe, där den blivande svetsen kommer att befinna sig.
Till ett matningsnät kopplade anslutningskablar samt de styrande drivanordningarna (styrkretsarna) bort- kopplas från maskinen, varefter det andra röret 1 som skall svetsas, trädes på svetsmaskinens främre del (fria ände) tills dess det kommit till anliggning mot änd- ytan av det första röret 1 som skall svetsas. De ström- tillförande anslutningskablarna samt styrkretsarna an- slutes sedan till svetsmaskinen, varefter en arbetsvätska inmatas under tryck i hálrum A i cylindrarna till den individuella hydrauliska drivanordningen 11 hos meka- nismen 9 för fastspänning av de rör 1 som skall svetsas.
Eftersom kolvstängerna 22 i mekanismen 9 för fast- spänning av de rör som skall svetsas är stelt infästa i den första stödskivan 3, som är fäst på huset 2, kan de icke förflytta sig. Cylindrarnas hus förflyttar sig emellertid och förflyttar härigenom spännmekanismens 9 mantel 12 längs maskinhuset 2 i riktning mot skarv- eller svetsstället. Den med spännhävstängerna 16 kine- matiskt (rörligt) förbundna manteln 12 för isär spänn- hävstängerna 16, vilka med de tillhörande strömtill- 10 15 20 25 30 35 460 526 11 förande ßpännbackarna 19 tryckes mot rörets 1 insida och under mantelns 12 fortsatta rörelse fastspänner Genom att manteln 12 är anordnad koaxiellt 16 har lika längd och vrider sig samma vinkel, medan mekanismen 9 för fast- röret 1. med huset 2, spännhävstängerna spänning av de rör som skall svetsas fungerar såsom en självcentrerande mekanism, som inställer svetsmaskinen koaxiellt med röret 1, sammanfaller svetsmaskinens centrum- linje med rörets 1 centrumaxel.
Maskinen för motståndsstumsvetsning är alltså fast- spänd i röret 1 och maskinens centrumlinje sammanfaller med rörets 1 centrumlinje.
Samtidigt som svetsmaskinen centreras och fast- spännes i röret 1 bringas det fjäderbelastade anslaget 29 (fig 1) till anliggning mot sidan 28 hos den tvàarmade hävstångens 24 fria ände och för härigenom den tvàarmade hävstàngens 24 andra, centreringsrullen 25 uppbärande ände bort från rörets 1 insida.
Det andra röret 1 fastspännes av spännmekanismen 10 analogt med fastspänningen av det första röret 1 medelst spänmekanismen 9, varvid kolvstängerna 22 i cylindrarna till den individuella hydrauliska drivanordningen 11 hos spännmekanismen 10 bringas till anliggning mot smält- och stukmekanismens 5 mantel 7, som i sin tur bringas till anliggning mot den andra, pà maskinhuset 2 fästa stödskivan 4.
Det andra röret 1 som skall fastsvetsas har alltså fastspänts och centrerats i förhållande till svetsma- skinens centrumlinje, som tidigare inriktats axiellt med det första rörets 1 centrumlinje.
Elektrisk ström tillföres svetstransformatorn 14, varifrån den via de böjliga strömtillförande organen 15 ledes till respektive strömtillförande spännbackar 19 och följaktligen till de rör 1 som skall svetsas.
Samtidigt inmatas drivvätskan under tryck i ett hálrum B i cylindrarna i den hydrauliska drivanordning- en 6 för smält- och stukmekanismen 5. Eftersom cylind- rarnas hus är stelt infästa i den andra stödskivan 4 460 526 10 15 20 25 30 35 12 förflyttar drivvätskan dels de i smält- och stukmeka- nismens 5 mantel 7 stelt infästa kolvstängerna i cy- lindrarna och dels manteln 7, som är förbunden med meka- nismen 10 för fastspänning av de rör 1 som skall svetsas.
Tillsammans med spännmekanismen 10 förflyttar sig även det andra, av mekanismen 10 fastspända röret 1 tills dess ändyta gradvis sammanföres med (kommer till anligg- ning mot) det första röret 1 som skall svetsas.
Svetsningen, smältningen och stukningen av rören 1 -genomföres enligt ett känt svetstekniskt förfarande.
Rören 1 blir sålunda hopsvetsade.
Efter avslutad svetsning avledes arbetsvätskan från samtliga cylindrars hàlrum A och B och inmatas i de hälrum, som är motsatta hàlrummen A och B i dessa hydraulcylindrar, varvid samtliga mekanismer àtergàr till utgångsläget. _ Detta resulterar i att spännmekanismernas 9 och 10 mantlar 12 respektive 13 förflyttar sig längs maskin- huset 2 i riktning bort fràn skarven (svetsen), d v s att manteln 12 förflyttar sig i riktning mot den första stödskivan 3 och manteln 13 förflyttar sig i riktning mot smält- och stukmekanismens 5 mantel 7, varvid de hopsvetsade rören 1 frigöres från den av de strömtill- förande spännbackarna 19 alstrade fastspinningskraften.
Samtidigt förflyttar spännmekanismernas 9 och 10 mantlar 12 respektive 13 de tvåarmade hävstängerna 24 tills deras sidor 26 bringas till anliggning mot de styva anslagen 27 (fig 3) respektive 31 (fig 1), vilka är utformade på stödskivan 3 respektive på manteln 7 hos mekanismen 5 för smältning och stukning (fig 1).
Genom att spännmekanismernas 9 och 10 mantlar 12 respektive 13 fortsätter att förflytta sig längs maskin- huset 2 bringar de de tvåarmade hävstängernas 24 sidor 26 att trycka mot de styva anslagen 27 och 31. De tvåarmade hävstängerna 24 vrider sig kring sina vridningsaxlar, som är fästa vid mantlarnas 12 respektive 13 ytor, sänker och trycker de tvåarmade hävstängernas 24 andra, cent- 10 15 20 25 30 35 460 526 13 reringsrullarna 25 uppbärande ändar mot de hopsvetsade rörens 1 (fig 3) insida.
De strömtillförande spännbackarna 19 (fig 1) sålunda - medelst de individuella hydrauliska drivan- frigör ordningarna 11 för mekanismerna 9 och 10 för fastspän- ning av de rör som skall svetsas - de redan hopsvetsade rören 1 från fastspänningskraften, samtidigt som maskinen för motståndsstumsvetsning förblir - med hjälp av samma hydrauliska drivanordningar 11 - centrerad (medelst de tvåarmade hävstängerna 24) i förhållande till längd- axeln för de rör 1 som skall svetsas.
Vid frammatning av det nya, efterföljande röret, som skall svetsas till svetsmaskinen är det tillräckligt att åstadkomma ett lågt drivvätsketryck i hàlrummet A i cylindrarna till den individuella hydrauliska driv- anordningen 11 för mekanismen 10 för fastspänning av de rör som skall svetsas, för att de av de tvåarmade hävstängerna 24 uppburna centreringsrullarna 25 skall kunna förskjutas bort från insidan hos det nya röret 1 som skall svetsas, i riktning mot rörets 1 centrumaxel, varvid det nya röret 1 blir lätt att träda på svets- maskinens fria ände. Vid efterföljande àterinmatning av arbetsvätskan i de motsatta hàlrummen i cylindrarna tryckes centreringsrullarna 25 mot rörets 1 insida och fortsätter att kvarhálla svetsmaskinens nämnda fria ände i det centrerade läget i förhållande till rörets 1 längdaxel. I det fall det nya röret som skall fastsvetsas har en annan diameter eller en annan väggtjocklek än det redan fastsvetsade röret 1, kan man genom reglering av spännkraften i fjädrarna 30 även kvarhålla svetsma- skinen i det centrerade läget i förhållande till de hopsvetsade rören.
Genom att svetsmaskinen enligt föreliggande upp- finning är försedd med de tvåarmade, med centrerings- rullarna 25 försedda hävstängerna 24, som är fästa vid utsidan hos mantlarna 12 och 13 hos mekanismerna 9 respek- tive 10 för fastspänning av de rör som skall svetsas 460 10 15 20 25 30 35 526 14 kan man kontinuerligt kvarhålla svetsmaskinen (som är avsedd att placeras i de rör 1 som skall svetsas) i det noggrant reglerade koaxiella läget i förhållande till längdaxeln för de rör 1 som skall svetsas, utan användning av nägra extra (tillkommande) drivanordningar och centreringsmekanismer tack vare att man använder tomgàngsslaget hos cylindrarna i de individuella hyd- rauliska drivanordningarna 11 för mekanismerna 9 och 10 för fastspänning av de rör som skall svetsas, vid mant- larnas 12 och 13 förflyttning till utgångsläget innan det efterföljande röret 1 som skall svetsas fastspän- nes.
Användningen av dels de enligt föreliggande upp- finning utformade mantlarna 12 och 13 hos mekanismerna 9 respektive 10 för fastspänning av de rör 1 som skall svetsas, och dels av centreringsrullarna 25 anordnade på de tváarmade hävstängerna 24, som är anordnade pá mantlarna 12 och 13 vid minst tre punkter och är lik- formigt fördelade i mantlarnas 12 och 13 omkretsriktning medverkar alltsà till att avsevärt öka svetsmaskinens svetstekniska möjligheter, att förenkla svetsmaskinens konstruktion och att minska svetsmaskinens vikt och energiförbrukning. Samtliga dessa konstruktiva särdrag hos maskinen enligt uppfinningen förbättrar centrer- ingsbetingelserna och följaktligen svetskvaliteten vid svetsning av rör med avsevärda diameter- och konicitets- toleranser samt bidrager till att öka de svetstekniska möjligheterna hos maskiner för motstándsstumsvetsning, som är avsedda att placeras i de rör som skall svetsas, och att användas vid svetsning av stam- eller huvudrör- ledningar.
Industriell användbarhet Den enligt föreliggande uppfinning föreslagna ma- skinen för motstàndsstumsvetsning av rör kan mest effek- tivt användas vid svetsning av rör med avsevärd genom- strömningsmässig tvärsnittsyta såväl under fältförhàl- landen för byggande av stamrörledningar inom olje- och gasindustri som under stationära processförhàllanden.
“H

Claims (1)

1. “nu ll." ll-"IIIIII-n" e _ ä är f. _ fl@ 15 20 25 30 460 526 15 PATENTKRAV Maskin för motståndsrtumsvetsning av rör, vilken är avsedd att placeras i de rör (1) som skall svetsas, innefattande dels ett hus (1) som är anordnat koaxiellt med de rör (1) som skall svetsas, och vars motsatta ändar uppbär en första respektive en andra stödskiva (3 reßpektívc 4), dela en mckanínm (6) nom är avzeåd för smältning och stukning av de rör (1) som skall svetsas och som är försedd med en hydraulisk drivanordning (6) för förflyttning av mekanismen (5) längs husets (2) smurfarna-mel samt .med en .marmel 1,7) .som fär tanbragt Lpà maskinhuset (2) i närheten av den andra stödskivan (4), och dels två mekanismer (9 och 10), som är avsedda att fastspänna de rör (1) som skall svetsas och som är för- sedda med individuella hydrauliska drivanordningar (11) för förflyttning av spännmekanismerna (9 och 10) längs maskinhusets (2) centrumaxel samt med mantlar (12 respek- tive 13), vilka är anordnade pà maskinhuset (2) mellan den första stödskivan (3) och manteln (7) hos mekanismen (5) för smältning och stukning av de rör (1) som skall svetsas, k ä n n e t e c k n a d av att tvàarmade hävstänger (24) medelst axeltappar (23) är radiellt svängbart fästa vid utsidan hos varje mantel (12, 13) hos mekanismerna (9 respektive 10) för fastspänning av de rör (1) som skall svetsas vid minst tre, i mantlar- nas (12 och 13) omkretsled likformigt fördelade punkter, under det att den första stödskivan (3) och manteln (7) hos mekanismen (5) för smältning och stukning av de rör som skall svetsas, vid den sida, där mekanismerna (9, 10) för faststpänning av de rör som skall svetsas är anordnade, är försedda med robusta anslag (27, 31), varvid varje tváarmad hävstång (24) är anordnad på ett sådant sätt, att dess fria ändes ena sida (26) och mot- satta sida (28) kan samverka med det robusta anslaget (27, 31) respektive med ett fjäderbelastat anslag (29) 460 526 16 som är utformat i manteln (12, 13) hos mekanismen (9 respektive 10) för fastspänning av de rör som skall svetsas, medan antalet anslag (27 respektive 31) är lika med antalet tvåarmade hävstänger (24), varvid varje 5 tváarmad hävstångs (24) andra ände uppbär en centrerings- rulle (25), som samverkar med insidan hos de rör (1) som skall svetsas.
SE8704583A 1981-08-27 1987-11-20 Maskin foer motstaandsstumsvetsning av roer SE460526B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AU74690/81A AU7469081A (en) 1981-08-27 1981-08-27 Flash welding of pipes
PCT/SU1986/000024 WO1987005840A1 (en) 1981-08-27 1986-03-26 Machine for contact butt welding of pipes

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8704583D0 SE8704583D0 (sv) 1987-11-20
SE8704583L SE8704583L (sv) 1987-11-20
SE460526B true SE460526B (sv) 1989-10-23

Family

ID=34394673

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8704583A SE460526B (sv) 1981-08-27 1987-11-20 Maskin foer motstaandsstumsvetsning av roer

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4803330A (sv)
JP (1) JPS63503290A (sv)
AU (1) AU7469081A (sv)
DE (1) DE3690711T1 (sv)
DK (1) DK614287A (sv)
FR (1) FR2594058B1 (sv)
GB (1) GB2200314B (sv)
NL (1) NL8620252A (sv)
NO (1) NO874912L (sv)
SE (1) SE460526B (sv)
WO (1) WO1987005840A1 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2016033568A1 (en) 2014-08-29 2016-03-03 Crc-Evans Pipeline International Inc. Method and system for welding
US11767934B2 (en) 2013-05-23 2023-09-26 Crc-Evans Pipeline International, Inc. Internally welded pipes
US10695876B2 (en) 2013-05-23 2020-06-30 Crc-Evans Pipeline International, Inc. Self-powered welding systems and methods
US10480862B2 (en) 2013-05-23 2019-11-19 Crc-Evans Pipeline International, Inc. Systems and methods for use in welding pipe segments of a pipeline
US10589371B2 (en) * 2013-05-23 2020-03-17 Crc-Evans Pipeline International, Inc. Rotating welding system and methods
US11458571B2 (en) 2016-07-01 2022-10-04 Crc-Evans Pipeline International, Inc. Systems and methods for use in welding pipe segments of a pipeline
CN107755867A (zh) * 2017-11-20 2018-03-06 苏州安嘉自动化设备有限公司 一种汽车加油管与排气管环形密封焊接微调装置

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3561320A (en) * 1968-05-03 1971-02-09 Crc Crose Int Inc Method and means for aligning tube clamping mechanisms and the like
US3770927A (en) * 1971-01-21 1973-11-06 Santa Fe Int Corp Pipe welding apparatus and methods therefor
US3684856A (en) * 1971-06-28 1972-08-15 Lifshits V S Resistance butt welding machine
US4012619A (en) * 1975-06-06 1977-03-15 Lifshits V S Machine for the resistance butt welding of pipes by fusion
SU818788A1 (ru) * 1978-05-04 1981-04-07 Ордена Ленина И Ордена Трудовогокрасного Знамени Институт Электро-Сварки Им. E.O.Патона Ah Украинскойсср Машина дл контактной стыковойСВАРКи ТРуб
US4323752A (en) * 1979-06-05 1982-04-06 Paton Boris E Pipe resistance butt welding apparatus
SE426450B (sv) * 1981-08-13 1983-01-24 Inst Elektroswarki Patona Maskin for motstandsstumsvetsning av ror

Also Published As

Publication number Publication date
DE3690711T1 (sv) 1988-03-10
AU7469081A (en) 1983-03-03
US4803330A (en) 1989-02-07
SE8704583D0 (sv) 1987-11-20
FR2594058A1 (fr) 1987-08-14
DK614287D0 (da) 1987-11-23
NO874912D0 (no) 1987-11-25
GB2200314B (en) 1989-12-06
GB2200314A (en) 1988-08-03
FR2594058B1 (fr) 1988-05-27
NO874912L (no) 1987-11-25
DK614287A (da) 1987-11-23
GB8726289D0 (en) 1987-12-16
NL8620252A (nl) 1988-02-01
WO1987005840A1 (en) 1987-10-08
JPS63503290A (ja) 1988-12-02
SE8704583L (sv) 1987-11-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE441504B (sv) Maskin for motstandsstumsvetsning
KR101531573B1 (ko) 파이프 절단 및 개선 장치
SE460526B (sv) Maskin foer motstaandsstumsvetsning av roer
US20150321303A1 (en) Machine for machining pipe ends, having a centering device for centering a tubular workpiece in relation to an axis of rotation
US3741457A (en) Lineup clamp and backup device
CN107350296B (zh) 管坯送进系统
US3475938A (en) Apparatus for bending
US3551636A (en) Automatic pipeline welding method and apparatus therefor
CN110711995A (zh) 一种圆弧自动焊接机
CN110421358A (zh) 一种金属管材自动缩径封口机
JP2002500106A (ja) ばね巻機
GB1564876A (en) Machines for welding
JPS62254937A (ja) 溶接ゾ−ンを通して丸められた缶胴を導くための装置
CN1311927C (zh) 一种镁合金管热弯方法及其设备
EP2655011A1 (en) Perfected grinding machine and grinding method
JP2557017B2 (ja) 長尺管用摩擦圧接機
KR101514649B1 (ko) 이중 로테이터식 배관 내면 코팅장치
US3684856A (en) Resistance butt welding machine
SE455388B (sv) Maskin for motstandsstumsvetsning av ror avsedd att placeras inuti de ror som skall svetsas
US2272698A (en) Sheet metal pipe machine
CN203593440U (zh) 一种卷烟接装纸盘纸更换机的盘纸夹紧机构
US4379562A (en) Indexing apparatus
GB501619A (en) Improvements in electric welding apparatus
SU1337216A1 (ru) Машина дл контактной стыковой сварки
CN105499303B (zh) 单端杆件缩口机

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8704583-7

Effective date: 19911009

Format of ref document f/p: F