SE455388B - Maskin for motstandsstumsvetsning av ror avsedd att placeras inuti de ror som skall svetsas - Google Patents

Maskin for motstandsstumsvetsning av ror avsedd att placeras inuti de ror som skall svetsas

Info

Publication number
SE455388B
SE455388B SE8003552A SE8003552A SE455388B SE 455388 B SE455388 B SE 455388B SE 8003552 A SE8003552 A SE 8003552A SE 8003552 A SE8003552 A SE 8003552A SE 455388 B SE455388 B SE 455388B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cylinder
movable
pipes
machine
disassembly
Prior art date
Application number
SE8003552A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8003552L (sv
Inventor
B E Paton
V K Lebedev
S I Kuchuk-Yatsenko
V A Sakharnov
B A Galyan
Original Assignee
Inst Elektroswarki Patona
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Elektroswarki Patona filed Critical Inst Elektroswarki Patona
Publication of SE8003552L publication Critical patent/SE8003552L/sv
Publication of SE455388B publication Critical patent/SE455388B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K11/00Resistance welding; Severing by resistance heating
    • B23K11/08Seam welding not restricted to one of the preceding subgroups
    • B23K11/093Seam welding not restricted to one of the preceding subgroups for curved planar seams
    • B23K11/0935Seam welding not restricted to one of the preceding subgroups for curved planar seams of tube sections

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)

Description

10 15 20 25 30 35 455 388 2 3. För anordnande i rör avsedda maskiner för mot- stàndsstumsvetsning av rör (jämför exempelvis de sovje- tiska uppfinnarcertifikaten 136487, 292743 och 326031).
Alla mekanismer hos dessa maskiner är avsedda att anordnas i de rör, som skall svetsas. Vid byggande av stamrörled- ningar, då svetsmaskinen förflyttar sig längs rörledningen från den ena svetsade fogen till den nästföljande, som skall svetsas, är det lämpligast, att använda de svetsmaskiner, som är avsedda att monteras i de rör, som skall svetsas, vilket beror på att svetsmaskinen rör sig längs rörens insida, som utgör en idealisk väg för maskiner under de förhållanden, då en rörledning måste läggas genom terräng utan vägar.
Oavsett att de för anordnandeí.rören avsedda svets- maskinerna uppvisar utpräglade fördelar försvåras deras användning genom att de måste konstrueras på hög teknisk nivå, samt genom att de, teknologiskt sett, är komplice- rade att framställa.
Närmare bestämt avser föreliggande uppfinning en maskin för motståndsstumsvetsning av rör, vilken maskin är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas.
En av de inom svetstekniken första maskinerna för motstândsstumsvetsning är känd (jämför exempelvis det sovjetiska uppfinnarcertifikatet 136487), vilken är avsedd att placeras i-de rör, som skall svetsas. Denna kända svetsmaskin är huvudsakligen avsedd för svetsning av rör med stor diameter och innefattar ett avlångt cylindriskt hus, som är anordnat att uppbära på detta teleskopiskt anordnade isärföringsmekanismer för fixering (fästning) av de rör, som skall svetsas, i förhållande till svetsmaskinen, samt cylindrar. Två av dessa cylindrar är avsedda att aktivera dessa mekanismer så att de rör sig i isärföringsriktningen och följaktligen att fixera maskinen i de rör, som skall svetsas, medan den tredje cylindern är avsedd att axiellt förflytta en av mekanismer~ na, då rören sammföres eller stukas. Liksom flertalet maskiner, som är avsedda att plceras i de rör, som skall 10 15 20 25 30 35 455 388 3 svetsas, innefattar denna kända svetsmaskin en drivanord- ning, en motor för förflyttning av maskinen i rören och en svetstransformator.
Genom att de teleskopiska cylindrarna har stor diameter, blir den ovan beskrivna kända svetsmaskinen komplicerad att framställa, använda och tekniskt underhålla.
Det är speciellt komplicerat att avtäta spalterna med stor längdutsträckning såväl mellan cylindern och bärhuset som mellan cylinderns ringformade kolvstáng och ring- formade hus.
En maskin för motstàndsstumsvetsning av rör är vidare känd (jämför exempelvis det sovjetiska uppfinnar- certifikatet 292743), vilken är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas. Denna kända svetsmaskin innefattar dels ett i längdriktningen utsträckt bärhus, som är försett med två axiellt anordnade stödskivor, vilka är förbundna med en stationär respektive en rörlig isärföringsmekanism med isärföringselement för fixering av maskinen i de rör, som skall svetsas, varvid varje isärföringsmekanism innefattar en cylinder för aktivering av respektive mekanism, dels en cylinder, som är omedel- bart fäst pà motsvarande stödskiva och avsedd att axiellt förflytta den rörliga isärföringsmekanismen och sammanföra ändytorna av de rör, som skall svetsas, dels en drivanord- ning för förf1yttning~av maskinen längs de rör, som skall svetsas, och dels en ringformad svetstransformator.
Bärhuset är uppbyggt.i form av ett rör, som vid sina ändar uppbäres av statiska stödorgan, vilka är anordnade utanför de rör, som skall svetsas. De stationära och rörliga isärföringsmaskinerna är anordnade på bär- huset och utgöres, var och en, huvudsakligen av en tång- mekanism, som innefattar en.sats av yttre segment, vilka är anordnade att bilda en ring, vars koniska insida är avsedd att samverka med den koniska ytan av isärförings- skivor, vilka är förbundna med kolvstänger i flera cylind- rar, vilka är avsedda att aktivera dessa mekanismer.
Dessa cylindrar är radiellt förskjutna i förhållande 10 15 20 25 30 35 455 388 4 till maskinens centrumaxel och fästa på stödskivor, vilka är stationärt anordnade på bärhuset.
Cylindern för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmekanismen är även radiellt förskjuten och anordnad på den stationära skivan, varvid dess kolvstáng är förd genom hål i de stationära och rörliga isärförings- mekanismerna och förbunden med den rörliga skivan, som är avsedd att verka på den rörliga isärföringsmekanismen, då de rör, som skall svetsas, sammanföres och stukas.
Vid denna kända maskin åstadkommas sålunda den nödvändiga isärföringskraften för centrering av rören samt fixering av maskinen i de rör, som skall svetsas, medelst flera förhållandevis små cylindrar, vilket säkere ställer funktionssäker avtätning av hydraulsystemet.
Det blir emellertid svårt att noggrant inställa cylindrarna, eftersom en felaktig inställning av dessa kan orsaka _skevning (formändring) och följaktligen skador på svets- maskinen.
Hänsyn måste dessutom tagas till att användandet av flera, längs en omkrets i förhållande till maskinens centrumlinje anordnade cylindrar medför en ökning av maskinens ytterdimensioner, komplicerar maskinens konstruk- tion och underhâll under drift och inte säkerställer alstrandet av den koncentrerade axiella kraft, som erford- ras för att noggrant kunna centrera rören, vilken centre- ring bestämmer svetskvaliteten.
Med flera, kring odilängs bärhuset anordnade cylind- rar är det dessutom komplicerat att tillföra arbets- vätskan. Genom att svetstransformatorn är anordnad i den zon, där den skarvsvets, som skall framställas, är anordnad, får maskinen större diameter, vilket för- svårar maskinens användning för svetsning av rör med medelstor diameter. Ännu en nackdel med den ovan beskrivna kända maskinen är att denna uppvisar låg konstruktionsrobusthet (styvhet) till följd av att huset (röret) med stor längd och för- hàllandevis liten diameter praktiskt taget uppbär alla 10 15 20 25 30 35 ' 455 388 5 de till maskinen hörande mekanismerna. Maskinens låga robusthet påverkar givetvis ogynnsamt svetskvaliteten.
Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en maskin för motstàndsstumsvetsning av rör, vilken maskin är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas, uppvisar högre styvhet och säkerställer en bättre centrering av de rör, som skall svetsas, genom ändring av det inbördes läget för isärföringsmekanismerna och de dessa aktiverande cylindrarna i förhållande till bärkroppen.
Detta uppnås, enligt föreliggande uppfinning, medelst en maskin för motstàndsstumsvetsning av rör, vilken är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas, och innefattar dels en avlàng bärkropp, som är försedd med två koaxiellt anordnade stödskivor, vilka är förbundna med en stationär respektive en axiellt rörlig isärförings- mekanism med isärföringselement för fixering av de rör, som skall svetsas, i förhållande till maskinen, varvid varje mekanism innefattar en isärföringscylinder, vilka tillika med enimatningscylinder är koaxiellt anordnade i maskinen, varvid matningscylindern är fäst på den ena stödskivan och med sin rörliga del är förbunden med den rörliga isärföringscylindern avsedd att axiellt förflytta den rörliga isärföringsmekanismen och sammanföra ändytorna av de rör, som skall svetsas, dels en drivanord- ning för förflyttning av maskinen längs de rör, som skall svetsas, och dels en ringformad svetstransformator varvid bärkroppen enligt uppfinningen är utformad som ett rör och varvid isärföringscylindrarna och matningscylindern är centralt anordnade i bärkroppen, varvid isärförings- cylindrarnas rörliga delar är förskjutbart anordnade längs insidan av bärkroppen, och varvid de med de rörliga delarna samverkande delarna av isärföringselementen utskjuter genom öppningar i bärkroppens vägg, eller varvid bärkroppen enligt uppfinningen är utformad av minst två stänger, vilka med sina ändar är fästa vid stödskivorna och vilka ligger utanför de centralt anordnade 10 15 20 25 30 35 455 388 - 6 isärföringscylindrarna och den centralt anordnade matnings- cylindern och utgör glidstyrningar för cylindrarnas rörliga delar.
Det har enligt föreliggande uppfinning föreslagits en maskin för motståndsstumsvetsning av rör, vilken är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas, och innefattar dels en avlàng bärkropp, som är försedd med två axiellt anordnade stödskivor och avsedd att inrymma en stationär och en rörlig isärföringsmekanism, vilka är förbundna med respektive skivor och avsedda att fixera (fästa) de rör, som skall svetsas, i förhållande till maskinen och vilka, var och en, innefattar isär- föringselement och en cylinder för aktivering av desamma, vilken cylinder består av en rörlig och en stationär del, varvid den rörliga delen av varje cylinder är för- bunden med isärföringselementen och förflyttbar längs bärkroppens insida, dels en cylinder för axiell förflytt- ning av den rörliga isärföringsmekanismen och sammanförande av ändytorna av de rör, som skall svetsas, vilken cylinder är omedelbart fäst vid respektive stödskiva och med sin stationära del är förbunden med cylindern för aktive- ring av samma mekanism, varvid den stationära isärförings- mekanismen, den rörliga isärföringsmekanismen, cylindern för aktivering av dessa mekanismer och cylindern för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmekanismen är anordnade axiellt, dels en drivanordning för förflytt- ning av maskinen längs de rör, som skall svetsas, och dels en ringformad svetstransformator.
Genom att de rörliga och stationära mekanismerna med respektive drivcylindrar är anordnade i bärkroppen, blir konstruktionen avsevärt robustare. Cylindrarnas axiella anordnande gör det möjligt att åstadkomma den koncentrerade axiella kraft, som säkerställer funktions- säker centrering av de rör, som skall svetsas. Samtliga omständigheter bidrar till högre svetskvalitet. Mekanis- mernas nämnda läge bidrar till bättre konstruktiv utform- ning, lägre vikt och mindre ytterdimensioner hos maskinen, 10 15 20 25 30 35 455 388 7 varjämte komponenterna i svetsmaskinen blir mer åtkomliga såväl vid montering som vid underhåll av maskinen.
Bärkroppen kan vara rörformad och försedd med slitsar för passage av isärföringgflenenten, medan cylindrarnas rörliga delar kan förses med rullningsstödorgan. Den stationära delen av cylindern för aktivering av den stationära isärföringsmekanismen kan utgöras av en kolv- stång, som bör stelt fästas vid respektive stödskiva, varvid cylindern för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmekanismen och cylindern för aktivering av denna mekanism lämpligt förbindes med varandra medelst en gemensam kolvstâng, varpå är stationärt anordnad en skiva, som är ledbart medelst dragstänger förbunden med isärföringselementen.
Genom att bärkroppen är uppbyggd i form av ett rör, får svetsmaskinen avsevärt högre styvhet, vilket gynnsamt inverkar på svetskvaliteten för rör med stor diameter. Genom att den rörformade kroppen fungerar som bärorgan, kan den samtidigt tjänstgöra som en mantel, som är avsedd att säkert skydda maskinens mekanismer mot gnistbildning och smälta metallstänk.
Bärkroppen kan dessutom bildas av minst två stänger, vilkas ändar är fästa vid stödskivorna och vilka glidbart förflyttbart uppbär de rörliga delarna av cylindrarna, varvid huset hos cylindern för aktivering av den statio- nära isärföringsmekanismen läqfligt stelt fästes vid respektive stödskiva, medan kolvstàngen i cylindern för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmeka- nismen bör bara rörlig och förbunden med huset hos cylin- dern för aktivering av den rörliga isärföringsmekanismen, på vilken kolvstång lämpligt anordnas en skiva, som medelst bladfjädrar är förbunden med strömtillförande, på isärföringselementen anordnade backar.
Den av nämnda stänger bildade bärkroppen bidrar till att maskinen vid samma styvhet får lägre vikt och mindre ytterdimensioner, varför maskinen kan användas för svetsning av rör med medelstor diameter. 10 15 20 25 30 35 455 388 8 Det är att föredra, att svetstransformatorn är kopplad till de strömtillförande backarna medelst minst två strömskenor, vilka lämligen anordnas på bladfjäd- rarna hos den stationära isärföringsmekanismen, varvid den ena skenans ände bör fästas vid denna mekanisms strömtillförande back och den andra skenans ände är kopplad till den rörliga isärföringsmekanismens ström- tillförande back genom en böjlig bygel. Ett sådant läge hos strömskenorna bidrar till att maskinen får kompakta ytterdimensioner, medan nämnda förbindelse av de ström- tillförande backarna resulterar i att resistansen och induktansen hos transformatorns sekundärkrets blir lägre.
Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvis- ning till bifogade ritning, pâ vilken fig 1 schematiskt visar ett axiellt snitt genom en första utföringsform av maskinen för motståndsstumsvetsning enligt uppfinningen, och fig 2 schematiskt visar ett axiellt snitt genom en andra utföringsform av maskinen för motstàndsstum- svetsning.
Den i fig l och 2 visade maskinen för motstàndsstum- svetsning av rör är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas, och innefattar en avlång bärkropp 1, som är försedd med två axiellt anordnade stödskivor 2 och 3, vilka är förbundna med en stationär isärförings- mekanism 4 respektive en rörlig isärföringsmekanism 5.
Mekanismerna (spännmekanismerna) 4 och 5 är försedda med isärföringselement (spännelement) 6, vilka är avsedda att fixera (fästa) de rör, som skall svetsas, på maskinen.
Varje isärföringsmekanism 4 resp 5 innefattar en cylinder 7 resp 8 för aktivering av respektive mekanism. Maskinen innefattar vidare en cylinder 9, som är avsedd att axiellt förflytta den rörliga isärföringsmekanismen 5 och samman- föra ändytorna av de rör, som skall svetsas. Cylinderns 9 stationära del 10 är fäst vid respektive stödskiva 3.
Maskinen innefattar dessutom en drivanordning 11 med driv- och centreringsrullar 12 resp 13 för förflyttning av maskinen längs de rör, som skall svetsas. En ringformad 10 15 20 25 30 35 455 388 9 svetstransformator 14 är axiellt, stelt anordnad i maskinen.
Transformatorns 14 sekundärlindníngsvarv är medelst skenor 15 kopplat till strömtillförande backar 16, 17, vilka är stationärt anordnade på isärföringsmekanismernas 4 resp 5 isärföringselement 6.
De stationära och rörliga isärföringsmekanismerna 4 resp 5 samt cylindrarna 7-9 är, enligt uppfinningen, inneslutna i bärkroppen l och anordnade koaxiellt med varandra. Rörliga delar 18 och 19 av cylindrarna 7 resp 8 för aktivering av mekanismerna 4 resp 5 är förbundna med isärföringselementen 6 och förflyttbara längs bär- kroppens l insida. En rörlig del 20 av cylindern 9 för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmekanismen 5 är förbunden med cylindern 8 för aktivering av mekanismen 5.
En sektion 21 av maskinens hydraulapparat gränsar till stödskivan 3.
För fackmän är det känt, att en godtycklig hydraul- cylinder huvudsakligen består av tvâ delar, dvs ett cylinderhus och en kolv med kolvstáng. I beroende av de ställda kraven kan den ena eller den andra delen av cylindern vara rörlig eller stationär. Vid fortsatt beskrivning av utföringsformerna av föreliggande upp- finning kommer cylindrarnas rörliga eller stationära konkret. möjlig'utföringsform av uppfinningen delar benämnas Enligt en av den avlånga bärkroppen i (fig 1) rörformad. Bärkroppen 1 är försedd med slitsar 22, genom vilka isärföringselemen- ten 6 utskjuter. Varje isärföringselement 6 innefattar en bygel 23, vid vars ena ände en sko 24 med de ström- tillförande backarna 16, 17 är ledbart anordnad. Bygelns 23 andra ände är ledbart förbunden med den rörliga delen 18, 19 av cylindern 7 resp 8 för aktivering av mekanismen 4 resp 5. Cylindrarnas 7, 8 rörliga del 18 resp 19 utgöres av cylindrarnas 7 resp 8 hus, vid vilka är fäst en avlång del 26 resp 25, som innefattar rullningsstödorgan i form av rullar 27, vilka står i kontakt med det rörformade bärhusets l insida. 10 15 20 25 30 35 455 388 10 Huset 18 hos cylindern 7 för aktivering av den stationära isärföringsmekanismen 4 är invändigt, medelst en mellanvägg 28 delat i tvâ kammare A, vilka, var och en, är försedda med inte visade matnings- och utlopps- huvudrörledningar. I varje kammare är anordnade kolvar 29, vilka är fästa vid en ände av en kolvstàng 30, vars andra ände är stelt fäst vid stödskivan 2, varför kolv- stången 30 blir den stationära delen av cylindern 7.
Isärföringsmekanismernas 4 och 5 respektive sko 24 är ledbart förbunden med en ände av en dragstàng 31, vars andra ände är ledbart fäst vid rörkroppens l utsida.
Huset 19 hos cylindern 8 för aktivering av den rörliga isärföringsmekanismen 5 är invändigt, medelst en mellanvägg delat i två kammare B, vilka, var och en, är försedda med inte visade matnings- och utlopps- rörledningar. I varje kammare är anordnade kolvar 34, vilka är fästa vid den ena änden av kolvstången 20, vars andra ände även uppbär stelt fästa kolvar 33, vilka är anordnade i respektive kammare C i cylindern 9 för förflyttning av den rörliga mekanismen 5. Huset 10 hos cylindern 9 för axiell förflyttning av den rörliga isär- föringsmekanismen 5 är stelt fäst vid stödskivan 3 och utgör den stationära delen av denna cylinder.
Vid kolvstången 20 är stationärt anordnad en skiva 35, som är ledbart förbunden med en ände av varje dragstàng 31, vars andra ände är ledbart förbunden med den rörliga mekanismens 5 sko 24.
De i rörkroppen 1 upptagna slitsarna 22, genom vilka byglarna 23 utskjuter, är tillslutna medelst en ring 36, som är glidbart förskjutbart anordnad på huset 1.
Det bör därvid observeras, att även om kolvstången 20 utgör den rörliga delen av cylindern 9 för axiell för- flyttning av mekanismen 5, den fungerar som den stationära delen av cylindern 9 för aktivering av mekanismen 5, vilket blir uppenbart från följande beskrivning av verk- ningssättet hos denna utföringsform av uppfinningen.
Den första, ovan beskrivna utföringsformen av maskinen 10 15 20 25 30 35 ' 455 388 ll för motstàndsstumsvetning funger på följande sätt.
Maskinen införes i ett rör 37 (fig 1), som skall svetsas, tills rörets 37 ändyta kommit att ligga i mitten mellan backarna 16 och 17. Arbetsvätskan inmatas under tryck i cylinderns 7 rum A. Genom att kolvstángen 30 är stelt fäst vid stödskivan 2, rör sig huset 18 hos cylindern 7 för aktivering av den stationära isärförings- mekanismen 4 längs kroppens l insida i riktning mot rörets 37 ändyta. Eftersom byglarnas 23 ytterändar fast- hålles av dragstängerna 31, trycker byglarna 23, när de vrider sig i moturs riktning skorna 24 mot insidan av det rör 37, som skall svetsas, vilket resulterar i att maskinen fästes i det första rör, som skall svetsas.
På svetsmaskinens fria ände anbringas det andra rör 38, som skall svetsas, tills rörets 38 ändyta kommit till anliggning mot ändytan av det rör 37, som skall svetsas.
Arbetsvätskan inmatas under tryck i rummen B i cylindern 8 för aktivering av den rörliga isärförings- mekanismen 5. Genom att kolvarna 33 kommer till anliggning mot bottendelen av rummen (detta läge av kolvarna 33 visas inte på ritningen) i cylindern 9 för axiell förflytt- ning av den rörliga mekanismen 5, rör sig huset 19 hos cylindern 8 för aktivering av den rörliga isärföringsmeka- nismen 5 i riktning mot skarven för de rör, som skall svetsas. Eftersom byglarnas 23 yttre ändar fasthálles av dragstängerna 31, trycker de, genom att vrida sig i riktning medurs, skorna 24 mot insidan av det andra rör 38, som skall svetsas, varigenom detta rör fästes i förhållande till maskinen.
Matningsspänningen pàtryckes svetstransformatorn 14 och arbetsvätskan inmatas under tryck i rummen C i cylin- dern 9 för axiell förflyttning av den rörliga isärförings- mekanísmen 5. Cylinderns 9 kolvstàng 20 rör sig i riktning mot skarven och förflyttar samtidigt huset 19 hos cylin- dern 8 med isärföringselementen 6 samt skivan 35. Det medelst skorna 24 fästa andra rör 38, som skall svetsas, 10 15 20 25 30 35 455 388 . 12 rör sig tillsammans med den rörliga isärföringsmekanis- men 5.
Under inverkan av elektrisk ström bringas rörens ändytor att smälta, varjämte de uppvärmes. Sedan ändytorna uppvärmts i önskad grad, stukas rören genom fortsatt förflyttning av kolvstången 20 i cylindern 9 för axiell förflyttning av den rörliga mekanismen 5.
Efter svetsningen inmatas arbetsvätskan i alla cylindrarna 7, 8, 9, nämligen i de rum, som är motsatta arbetsrummen A, B, C. Maskinens mekanismer återgår till utgångsläget. Maskinen rör sig medelst rullarna 12 och drivanordningen ll och bortföres ur de svetsade rören tills den kommit att ligga i mitten på avståndet mellan backarna 16 och 17 i ett plan med ändytan av den fria änden av det andra rör 38, som skall svetsas.
Enligt den andra utföringsformen av uppfinningen är den avlånga bärkroppen (fig 2) bildad av minst tvâ stänger l, vilkas ändar är fästa vid stödskivorna 2 resp 3. Cylindrarnas 7, 8 och 9 rörliga delar 18, 19 resp 20 är glidbart förflyttbart anordnade på stängerna l.
Den stationära delen 30 av cylindern 7 för aktivering av den stationära isärföringsmekanismen 4 utgöres av cylinderns 7 vid stödskivan 2 stelt fästa hus. Det inre hålrummet i cylinderns 7 hus 30 är medelst mellanväggen 28 delat i två rum, i vilka, vart och ett, kolven 29 är anordnad. Kolvarna 29 är stationärt anordnade på kolv- stången 18, som utgör den rörliga delen av cylindern 7.
Kolvstángens 18 ände är anordnad att uppbära ett stationärt infäst stjärnformat, i axiellt snitt visat stödorgan 25, som är försett med hål, med vars hjälp stödorganet 25 glidbart förflyttbart är pâträtt på bärkroppens stänger l.
Vid de stjärnformade stödorganen 25 är ledbart fästa byglarna 23, vilkas andra ände uppbär de ledbart fästa skorna 24 med de strömtillförande backarna 16, 17. Skorna 24 är förbundna med stödskivan 2 medelst bladfjädrarna 31. 10 15 20 25 30 35 455 388 13 Huset 10 hos cylindern 9 för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmekanismen är stelt fäst vid stödskivan 3. Det inre hålrummet i cylinderns 9 hus 10 är medelst mellanväggen 32 delat i två rum, i vilka, vart och ett, är anordnad kolven 33, som är stationärt anordnad på kolvstângen 20, som utgör cylinderns 9 rörliga del.
Vid kolvstångens 20 ände är stationärt fäst skivan 35 i form av ett stjärnformat stödorgan, som är försett med hål, med vars hjälp stödorganet är glidbart förflytt- bart trätt på kroppens stänger l.
På det stjärnformade stödorganet 35 är stationärt anordnat huset 19 hos cylindern 8 för aktivering av den rörliga isärföringsmekanismen 5. Det inre hålrummet i cylinderns 8 hus 19 är medelst en mellanvägg 39 delat i två rum, i vilka, vart och ett, kolven 34 är anordnad.
Kolvarna 34 är stationärt anordnade på kolvstången 19, som utgör den stationära delen av cylindern 8 för akti- vering av den rörliga mekanismen 5. Vid kolvstângens 19 ände är stationärt fäst ett stjärnformat stödorgan 26, som är försett med hål, med vars hjälp stödorganet 26 är glidbart förflyttbart trätt på stängerna 1. Vid det stjärnformade stödorganet 26 är ledbart fästa byglarna 23, vilkas andra ändar är ledbart förbundna med skorna 24, vid vilka de strömtillförande backarna 16, 17 är fästa.
Skorna 24 är förbundna med skivan 35 medelst bladfjäd- rarna 31. 1 Utledaren frán transformatorns 14 sekundärlindning är ansluten till minst tvâ skenor 15, vilka är fästa vid utsidorna av den stationära mekanismens 4 bladfjädrar 31.
Det framgår av fig 2, att den ena skenans 15 ände genom backen 16 och en strömtillförande bygel 40 är ansluten till den rörliga isärföringsmekanismens 5 ström- tillförande back 17. är fäst vid fjädern och anligger enbart mot den stationära Den andra skenans inte visade ände mekanismens 4 strömtillförande back 16, vilket säkerställer elektrisk strömtillförsel till ändarna av de rör, som 10 15 20 25 30 35 I 455 ass 14 skall svetsas.
Denna andra utföringsform av maskinen för motstånds- stumsvetsning av rör fungerar på följande sätt.
Maskinen införes i det rör 37, som skall svetsas, tills rörets 37 ändyta kommit att ligga i mitten mellan backarna 16 och 17. Arbetsvätskan inmatas under tryck i rummen A i cylindern 7. Genom att cylinderns 7 hus 30 är stelt fäst på stödskivan 2, rör sig kolvstången 18 i cylindern 7 för aktivering av den stationära isärförings- mekanismen 4 i riktning mot rörets 37 ändyta. Kolvstàngen 18 rör sig axiellt med bärkroppen 1 genom att stödorganet 25 glider längs stängerna l, vilka fungerar som styrningar för stödorganet 25. Eftersom byglarnas 23 yttre ändar fasthâlles av fjädrarna 31, trycker byglarna 23, samtidigt som de vrider sig i riktning moturs, skorna 24 mot insidan av det rör 37, som skall svetsas. Detta resulterar i att maskinen fästes i röret 37.
Pâ svetsmaskinens fria ände placeras det andra rör 38, som skall svetsas, tills rörets 38 ändyta kommit till anliggning mot ändytan av det första rör 37, som skall svetsas.
Arbetsvätskan inmatas under tryck i rummen B i cylindern 8 för aktivering av den rörliga isärförings- mekanismen 5. Kolvstàngen 19 rör sig i cylindern 8 för aktivering av mekanismen 5 i riktning mot skarven för de rör, som skall svetsas, samtidigt som denna rörelse är axiell med bärkroppen.l tack vare att stödorganen 26 glider längs stängerna l. Genom att byglarnas 23 ytter- ändar fasthâlles av fjädrarna 31, trycker byglarna 23, samtidigt som de roterar i riktning medurs, skorna 24 mot insidan av det andra rör 38, som skall svetsas, vilket säkerställer att det andra röret fästes på maskinen och centreras i förhållande till det första röret.
Matningsströmmen matas därefter till svetstransforma- torn 14 och drivvätskan inmatas under tryck i rummen C i cylindern 9 för axiell förflyttning av den rörliga isärföringsmekanismen 4. Kolvstången 20 rör sig i cylin- 10 15 455 388 15 dern 9 i riktning mot skarven samtidigt som den förflyttar huset 19 hos cylindern 8 med isärföringselementen 6 samt skivan 35. Det medelst skorna 24 fästa andra rör 38, som skall svetsas, rör sig tillsammans med den rörliga isärföringsmekanismen 5. När elektrisk ström flyter genom fogen, smälter rörens ändytor, varjämte de uppvärmes.
Sedan ändytorna uppvârmts i önskad grad, stukas rören genom fortsatt förflyttning av kolvstàngen 20 i cylindern 9.
Efter svetsningen inmatas drivvätskan i rummen, som är motsatta arbetsrummen A, B, C i samtliga cylind- rar 7, 8, 9. Maskinens mekanismer återgår till utgångsläget.
Maskinen bortföres medelst drivanordningen ll och rullar- na 12, 13 ur de svetsade rören tills rörets 38 ändyta kommit att ligga i ett plan med mitten på avståndet mellan backarna 16 och 17.

Claims (4)

    10 15 20 25 30 455 388 16 PATENTKRAV
  1. l. Maskin för motstândsstumsvetsning av rör, vilken är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas, och innefattar dels en avláng bärkropp (l), som är försedd med tvâ koaxiellt anordnade stödskivor (2,3), vilka är förbundna med en stationär resp en axiellt rörlig isärfö- ringsmekanism (4 resp 5) med isärföringselement (6) för fixering av de rör, som skall svetsas, i förhållande till maskinen, varvid varje mekanism innefattar en isärförings- cylinder (7 resp 8), vilka tillika med en matningscylin- der (9) är koaxiellt anordnade i maskinen, varvid matnings- cylindern (9) är fäst pá den ena.stödskivan (3) och med sin rörliga del är förbunden med den rörliga isärförings- cylindern (8) och avsedd att axiellt förflytta den rör- liga isärföringsmeknismen (5) och sammanföra ändytorna av de rör, som skall svetsas, dels en drivanordning (ll) för förflyttning av maskinen längs de rör, som skall svetsas och dels en ringformad svetstransformator (14), k ä n - n e t e c k n a d av att bärkroppen (1) är utformad som ett rör och att isärföringscylindrarna (7,8) och matnings- cylindern (9) är centralt anordnade i bärkroppen (1), var- vid isärföringscylindrarnas (7,8) rörliga delar (l8,l9) är förskjutbart anordnade längs insidan av bärkroppen (1), och varvid de med de rörliga delarna (l8,l9) samverkande delarna av isärföringselementen (6) utskjuter genom öpp- ningar (22) i bärkroppens vägg (fig 1).
  2. 2. Maskin enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k - n a d av att isärföringscylindrarnas (7,8) rörliga delar (l8,l9) är förskjutbara via rullninsgstödorgan (27) i bär- kroppens (1) inre, att den stationära delen (30) av den stationära isärföringsmekanismens (4) isärföringscylinder (7) utgörs av en vid resp stödskiva (2) stelt fäst kolv- stång, under det att den rörliga delen (20) av matnings- cylindern (9) för axiell förflyttning av den rörliga isär- föringsmekanismen (5) samt dess isärföringscylinders (8) 10 15 20 25 30 35 4s5¶3ss 17 rörliga del utgöres av en gemensam kolvstâng, som via en stel skiva (35) och dragstänger (31) är ledbart förbunden med isärföringselementen (6) (fig l).
  3. 3. Maskin för motstándsstumsvetsning av rör, vilken är avsedd att placeras i de rör, som skall svetsas, och innefattar dels en avlàng bärkropp (l), som är försedd med två koaxiellt anordnade stödskivor (2,3), vilka är för- bundna med en stationär resp en axiellt rörlig isärförings- mekanism (4 resp 5) med isärföringselement (6) för fixe- ring av de rör, som skall svetsas, i förhållande till ma- skinen, varvid varje mekanism innefattar en isärförings- cylinder (7 resp 8), vilka tillika med en matningscylinder (9) är koaxiellt anordnade i maskinen, varvid matningscy- lindern (9) är fäst på den ena stödskivan (3) och med sin rörliga del är förbunden med den rörliga isärföringscylin- dern (8) och avsedd att axiellt förflytta den rörliga isär- föringsmekanismen (5) och sammanföra ändytorna av de rör, som skall svetsas, dels en drivanordning (ll) för förflytt- ning av maskinen längs de rör, som skall svetsas, och dels en ringformad svetstransformator (14), k ä n n e t e c k - n a d av att bärkroppen (1) är utformad av minst två stän- ger, vilka med sina ändar är fästa vid stödskivorna (2,3) och vilka ligger utanför de centralt anordnade isärförings- cylindrarna (7,8) och den centralt anordnade matningscy- lindern (9) och utgör glidstyrningar för cylindrarnas rör- liga delar (l8,l9,20) (fig 2).
  4. 4. Maskin enligt patentkravet 3, k ä n n e t e c k - n a d av att den stationära delen (30) av bärkroppens (1) isärföringscylinder (7) är utformad av minst två stänger, (2,3) och på vilka isärföringscylindrarnas (7,8) rörliga delar (18, vilka med sina ändar är fästa vid stödskivorna 19) är glidande anordnade, att den stationära delen (30) av den stationära isärföringsmekanismens (4) isärförings- cylinder (7) utgörs av ett på resp stödskiva (2) stelt fäst cylinderhus, och att den rörliga delen (20) av mat- ninscylindern (9) utgörs av en kolvstàng, som är förbunden med den som cylinderhus utformade rörliga delen (19) av 455 388 18 den rörliga isärföringsmekanismens (5) isärföringscylin- der (8) och søm uppbär en stel skiva (35), som medelst bladfjädrar (31) är förbunden med strömtillförande, på ísärföringslementen (6) anordnade backar (17) (fig 2).
SE8003552A 1979-06-05 1980-05-12 Maskin for motstandsstumsvetsning av ror avsedd att placeras inuti de ror som skall svetsas SE455388B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU2766303 1979-06-05
SU2770751 1979-06-14

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8003552L SE8003552L (sv) 1980-12-06
SE455388B true SE455388B (sv) 1988-07-11

Family

ID=26665783

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8003552A SE455388B (sv) 1979-06-05 1980-05-12 Maskin for motstandsstumsvetsning av ror avsedd att placeras inuti de ror som skall svetsas

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4323752A (sv)
AU (1) AU531725B2 (sv)
CA (1) CA1134453A (sv)
DE (1) DE3015891C2 (sv)
FR (1) FR2458345A1 (sv)
GB (1) GB2052335B (sv)
IT (1) IT1154186B (sv)
SE (1) SE455388B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE426450B (sv) * 1981-08-13 1983-01-24 Inst Elektroswarki Patona Maskin for motstandsstumsvetsning av ror
AU7469081A (en) * 1981-08-27 1983-03-03 Institut Elektrosvarki Imeni E.O. Patona Akademii Nauk Ukrainskoi Ssr Flash welding of pipes
US4987287A (en) * 1989-05-12 1991-01-22 Prevent-A-Crime International, Inc. Method of making a stencil for etching glass
DE69310329T2 (de) * 1992-12-16 1998-01-02 Tdw Delaware Inc Vorrichtung zum Stumpfschweissen von Kunststoffrohren
DE10057031C1 (de) * 2000-11-17 2002-05-23 Werner Jankus Vorrichtung für die Innenzentrierung von miteinander zu verschweißenden Rohrstößen
US6824038B2 (en) * 2002-07-23 2004-11-30 Joseph M. Bahry Method and tool for aligning piping components
US7810696B2 (en) * 2008-08-27 2010-10-12 E.I. Du Pont De Nemours And Company Internal pipe clamp alignment guides with purge backup
NL2005555C2 (nl) * 2010-10-21 2012-04-24 Hercules Piping Tools Engineering B V Kleminrichting voor het centreren van buizen.

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB969248A (en) * 1962-01-04 1964-09-09 Inst Electrosvarky E O Paton A pipe welding machine
CH412143A (de) * 1962-01-09 1966-04-30 Inst Elektroswarki E O Paton Schweisskopf zur elektrischen Kontaktstumpfschweissung von Rohrringnähten
US3164712A (en) * 1962-03-20 1965-01-05 Inst Elektroswarki Patona Welding head for the electrical contact welding of large diameter tubes circular (annular) joints
US3362603A (en) * 1964-09-14 1968-01-09 Bauer & Associates Inc Internal alignment clamp
US3355792A (en) * 1965-07-16 1967-12-05 Crose United Corp Pipe come-along apparatus
SU249507A1 (ru) * 1968-10-02 1982-07-30 Ордена Ленина И Ордена Трудового Красного Знамени Институт Электросварки Им.Е.О.Патона Машина дл контактной стыковой сварки труб
DE2201966A1 (de) * 1971-02-01 1972-08-03 Chemieanlagenbau & Montagekomb Pneumatisch wirkende Innenspann- und Zentriervorrichtung fuer Rohrstoesse,vorzugsweise bei duennwandigen Rohren
JPS519037A (en) * 1974-07-13 1976-01-24 Nippon Kokan Kk Uraateganetsukikanshindashikenkyoseisochi
IT1034673B (it) * 1975-03-28 1979-10-10 Saipem Spa Accoppiatore di tubi da saldare di testa
FR2320808A1 (fr) * 1975-08-14 1977-03-11 Inst Str Machine pour le soudage de tubes bout a bout par resistance
SU818788A1 (ru) * 1978-05-04 1981-04-07 Ордена Ленина И Ордена Трудовогокрасного Знамени Институт Электро-Сварки Им. E.O.Патона Ah Украинскойсср Машина дл контактной стыковойСВАРКи ТРуб
JPS601883B2 (ja) * 1978-07-04 1985-01-18 住友ノ−ガタック株式会社 熱可塑性樹脂の製造法
US4253599A (en) * 1979-07-27 1981-03-03 Midcon Pipeline Equipment Co. Pipe welding clamp including pipe end spacing means

Also Published As

Publication number Publication date
IT8041566A0 (it) 1980-05-13
FR2458345A1 (fr) 1981-01-02
FR2458345B1 (sv) 1984-06-08
GB2052335A (en) 1981-01-28
DE3015891A1 (de) 1981-04-02
CA1134453A (en) 1982-10-26
IT1154186B (it) 1987-01-21
AU5901080A (en) 1980-12-11
AU531725B2 (en) 1983-09-01
DE3015891C2 (de) 1983-02-17
US4323752A (en) 1982-04-06
SE8003552L (sv) 1980-12-06
GB2052335B (en) 1983-02-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE455388B (sv) Maskin for motstandsstumsvetsning av ror avsedd att placeras inuti de ror som skall svetsas
SU818788A1 (ru) Машина дл контактной стыковойСВАРКи ТРуб
US3261529A (en) Welding back-up device
DE2613029C3 (de) Vorrichtung zum Zentrieren, Annähern und Halten von zwei miteinander zu verschweißenden Rohren
US4712720A (en) Device for mutually centering and clamping two pipe bodies to be welded to one another
GB961048A (en) Improvements in winding support system for a dynamoelectric machine
US4436974A (en) Pipe resistance butt welding apparatus
RU97120557A (ru) Трубный калибровочный блок для машин, предназначенных для экструзии пластмассовых изделий, таких как трубы
ES2749683T3 (es) Dispositivo de soldadura a presión y procedimiento de soldadura a presión
JPS6051950B2 (ja) 自動溶接装置
US2241669A (en) Reel block
US3166664A (en) Welding head for electrical resistance welding of circular tube joints
US4012619A (en) Machine for the resistance butt welding of pipes by fusion
US2538603A (en) Furnace electrode holder
SE460526B (sv) Maskin foer motstaandsstumsvetsning av roer
US9321134B2 (en) Clamping device for centring pipes
US1922324A (en) Removable chill ring for pipe welding
SU1039670A1 (ru) Машина дл контактной стыковой сварки труб
DE3176799D1 (en) Method and apparatus for accurately positioning a bead bundle
SE427335B (sv) Apparat for brennsvetsning av ror
AT372323B (de) Rohrwiderstandsstumpfschweissmaschine
US4490599A (en) Apparatus for flash welding of pipes
SU841825A1 (ru) Приспособление дл неразъемногоСОЕдиНЕНи ТРуб
SU1074682A1 (ru) Машина дл контактной стыковой сварки труб
SE426671B (sv) Elektromagnetisk drivanordning for uppteckningsnalar i en matristryckare

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8003552-0

Effective date: 19911209

Format of ref document f/p: F