SE457578B - Roekdetektor av joniseringstyp med det radioaktiva materialet inneslutet i en vaermebestaendig behaallare - Google Patents

Roekdetektor av joniseringstyp med det radioaktiva materialet inneslutet i en vaermebestaendig behaallare

Info

Publication number
SE457578B
SE457578B SE8006924A SE8006924A SE457578B SE 457578 B SE457578 B SE 457578B SE 8006924 A SE8006924 A SE 8006924A SE 8006924 A SE8006924 A SE 8006924A SE 457578 B SE457578 B SE 457578B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
smoke detector
circuit board
detector according
electrode
outer electrode
Prior art date
Application number
SE8006924A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8006924L (sv
Inventor
T Araki
Y Okuda
T Nakano
S Harano
Original Assignee
Matsushita Electric Works Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matsushita Electric Works Ltd filed Critical Matsushita Electric Works Ltd
Publication of SE8006924L publication Critical patent/SE8006924L/sv
Publication of SE457578B publication Critical patent/SE457578B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • G08B17/10Actuation by presence of smoke or gases, e.g. automatic alarm devices for analysing flowing fluid materials by the use of optical means
    • G08B17/11Actuation by presence of smoke or gases, e.g. automatic alarm devices for analysing flowing fluid materials by the use of optical means using an ionisation chamber for detecting smoke or gas
    • G08B17/113Constructional details

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Fire-Detection Mechanisms (AREA)

Description

457 578 detekteras.
En sådan rökdetektor av joniseringstyp som utnyttjar en radio- aktiv källa 3 mäste vara sä anordnad att även om den utsätts fär intensiv värme från exempelvis en brand skall den radioaktiva källan 3 icke kunna spridas ut ur joniseringskammaren 7 och försvinna. Såsom framgår i fíg.1 utnyttjar den konventionella rökdetektorn av joniseringstyp för detta ändamål isoleringsma- terialet 5, genom vilket anodelektroden 2 och katodelektroden 4 är inbördes förbundna, varvid ett värmebeständigt material, så- som ett keramiskt material, användes som dylikt isoleringsmate- rial. Keramíska material är emellertid icke enbart dyra utan även svära att framställa, varför även räkdetektorerna blir dyrbara.
I korthet utgör föreliggande uppfinning en rökdetektor av joni- seringstyp, vid vilken en yttre elektrod och en lockdel är samman- hängande förenade med varandra fär begränsande av en janiserings- kammare, i vilken en inre elektrod är fäst på lockdelen via ett ísoleringselement. Den yttre elektroden är försedd med rökinlopps- öppningar, och om formen och storleken av dessa rökinloppsöpp- ningar väljes pä lämpligt sätt kan den inre elektroden och däri- genom en därpå monterad radioaktiv källa icke komma ut ur joni- seríngskammaren även om isoleringselementet bränns ned pä grund av exempelvis en brand. Till och med i händelse av en brand för- hindras därigenom pä ett effektivt sätt den radioaktiva källan att spridas ut ur joniseringskammaren och försvinna. Det är därför ej längre nödvändigt att använda keramiska material som isoler- ingsmaterial, vilka är dyrbara och mycket svära att framställa, såsom tidigare varit fallet, utan i stället är det möjligt att an- vända syntetiska hartser för att åstadkomma en mindre dyrbar rök- 457 578 detektor av joniseringstyp.
Vid en föredragen utföringsform av uppfinningen användes ett mönster- kort som det isolerande elementet. Mönsterkortet är så anordnat ' att det tillsluter öppningen av den yttre elektroden och har elek- triska komponenter fösta därpå liksom ett förutbestämt lednings- mönster. Den inre elektroden är fäst på mönsterkortet, medan den yttre elektroden och lockdelen är sammanhängande förbundna med var- andra och sträcker sig genom mönsterkortet. Detta innebär att den inre elektroden är fäst pä lockdelen inuti joniseringskammaren genom mönsterkortet. Vid denna utföringsform erfordras ingen spe- ciell behandling av ett dylikt isoleringselement, och det för skapande av den elektriska kretsen nödvändiga mönsterkortet kan utnyttjas som isoleringselement, så att en rökdetektor av joni- seríngstyp kan erhållas som är billig och konstruktivt enkel.
Vid en annan föredragen utfäringsform av uppfinningen innefattar mönsterkortet en första ledande folie som är ansluten till den in- re elektroden, samt en andra ledande folie som ör ansluten till den yttre elektroden och sålunda till lockdelen, varvid en skydds- elektrod (tredje ledande folien) är anordnad mellan den första och den andra ledande folien. Motstånd, som vart och ett har en förut- bestämd resistans , är inkopplade mellan den första och den tredje ledande folien samt mellan den andra och den tredje ledande folien.
Vid denna föredragna utföringsform strömmar därför ej någon läck- ström mellan de inre och yttre elektroderna, varför ingen möjlighet till felfunktion kan uppkomma till följd därav. _ Enligt en ytterligare föredragen utföríngsform av uppfinningen in- nefattar rökdetektorn ett hus som inrymmer den integrerade samman- 457 578 sättningen av den yttre elektroden och loçkdelen samt mönsterkor- tet. Huset innefattar en första del på baksidan av mönsterkortet och en andra del på framsidan av mänsterkartet, vilken andra del är inpassad i den färstd delen. Den första delen har en stomme samt en sidovägg på períferikanten av stommen, medan den andra delen innefattar en sidovägg som är anordnad att inpassas i sidoväggen hos den första delen och en kåpdel som sträcker sig från den ena änden av sídoväggen. Sídoväggen av den'första delen är försedd med en första ingreppsdel, och sidoväggen på den andra delen är försedd med en andra ingreppsdel, som är avsedd att ingripa med den första ingreppsdelen. I ett med dessa ingreppsdelar samhöran- de läge är en förutbestämd spalt anordnad mellan de båda sidoväg- garna, varjämte stammen har en uttagsförsedd del som kommunicerar med spalten. Enligt denna föredragna utföríngsform kan den första och andra delen lätt separeras från varandra genom infäring av ett verktyg, exempelvis en skruvmejsel, i spalten genom den ut- tagsförsedda delen. Den vid förut kända anordningar nödvändiga separationen i sidled är därför icke nödvändig, varför ingen risk uppkommer för repbildning på huset som kan skada dess utseende.
Ett primärt ändamål med uppfinningen är därför att åstadkomma en förbättrad rökdetektor av joniseringstyp.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en rökdetek- tor av janiseringstyp, vilken är billig och i vilken en radio- aktiv källa kan användas med säkerhet.
Ett ytterligare ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en rök- detektor åv joniseringstyp som har en enkel konstruktion. 457 578 Ännu ett ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en räkdetektor av joníseríngstyp som är fri från felfunktíoner.
Ett ändamål med uppfinningen är vidare att åstadkomma en rökde- tektor av joniseringstyp,vilken har ett hus av förbättrad kon- struktion för isärtagning.
Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritningar, där fig.1 schematiskt visar ett konstruktionsexempel på en konventionell rökdetektor av joniseringstyp som utgör bak- grunden till uppfinningen, fig.2 visar schemotiskt konstruktionen av en utföringsform av föreliggande uppfinning, fig.3 är en sidovy av en föredragen utföringsform av uppfinningen, fig.4 är en vy underifrån av utföringsformen i fig;3,fig. 5 är en planvy av före- målet i fig.3, fíg.6 är en schematisk tvärsektionsvy tagen längs linjen VI-VI i fig.5, fig.7 är en sprängvy i perspektiv av en stom- delsenhet hos detektorn, fig.8 är en sprängvy í perspektiv av en mönsterkortenhet, fig.9 visar ett exempel på ett mönsterkort, fig,lO är en sprängvy i perspektiv av en kåpenhet, fig.11 är en sprängvy i perspektiv av ovannämnda enheter som yisar sammansätt- ningen av desamma, fig.12 är ett blockdiagram som visar den elektriska kretsen hos rökdetektorn av joniseringstyp, och fig.13 är en fragmentarisk tvärsektionsvy som visar sättet för demontering av detektorns kåpa som användes vid denna utföringsform.
Fig.2 visar en schematísk vy av konstruktionen av en utföringsform av uppfinningen. Det skall från början påpekas att kåpan och öv- riga delar har utelämnats i fig.2 liksom i fig.l. Rökdetektorn av joniseringstyp enligt denna utföringsform innefattar en anodelektrod eller yttre elektrod 2 och en katodelektrod eller inre elektrod 8. 457 578 Den yttre elektroden 2 har formen av en bottenförsedd cylinder, vars periferiyta är försedd med räkinloppsöppningar 1. öppningen i den yttre elektroden 2 är tillsluten av ett skyddslock eller and- ra yttre elektrod 9, dvs skyddslocket 9, vilket är skivformat, är fäst på den yttre elektroden 2 för att därigenom begränsa en janiseringskammare 7. Den inre elektroden 8 är fäst på insidan av den andra yttre elektraden eller skyddslocket 9 medelst en skruv Il med ett mellanliggande isoleringsmaterial 10. Den inre elektraden 8 uppbär en radioaktiv källa 3. Ånodelektroden 2, skyddslocket 9 och katodelektroden 8 är framställda av värmebestöndig metall som rostfritt stål.
O , sa- Ett fall i vilket isaleringsmaterialet 10 bränns ned av den inten- siva värmen på grund av en brand kommer nu att beskrivas i samband med denna utföringsform. I detta fall läsgöres den radioaktiva köl- lan 3 tillsammans med den inre elektroden 8 från skyddslocket 9.
Eftersom anadelektroden 2 och skyddslocket 9 är stadigt sammanhängan- de förenade med varandra exempelvis genom stukning, kommer de emel- lertid icke att lösgöras från varandra inte ens under mycket inten- siv hetta. Om formen av den inre elektraden 8 därför väljes på ett lämpligt sött förhindras den inre elektroden 8 och därigenom den radioaktiva källan 3 effektivt från att spridas ut ur joni- seringskammaren 7. Enligt denna utföringsform är det därför ej längre nödvändigt att använda värmebeständíga keramiska material S0m íS0lerín9$material 10 , såsom förut varit fallet, utan det är möjligt att använda billigare syntetiska hartser som är lätta att framställa.
Fig.3-6 visar en föredragen utföringsform av uppfinningen. Fig.7, 8,10 och 11 är vidare sprängvyer som visar hur denna utföringsform 457 578 sammansättes. Konstruktionen enligt denna utfäringsform kommer först att beskrivas med hänvisning till fig.3-11, varefter sättet att sammansätta densamma skall beskrivas. Denna utföringsform_in- nefattar ett detektorhus bestående av en stomdel 104 och en kåpa 109. Detektorns stomdel 104 och kåpa 109 är formade av en synte- tisk harts och har i huvudsak rund form (fig.4 och 5). Stomdelen 104 har en stomme 105 vilken begränsar ett inre utrymme. Den yttre períferikanten av stommen 105 är försedd med en sidovägg 1040 och ett flertal urtagsförsedda partier 107 (fig.6 och 7). Vid ställena för de urtagsförsedda partierna är anordnade genomgående hål 108, vilka utgör ett särdrag hos utföringsformen, såsom skall beskrivas nedan. Vidare har insidan av sidoväggen 1040 av detek- torns stomdel 104 ansatser 104b vid ställen motsvarande de ur- tagsförsedda partierna 107, dvs de genomgående hålen 108 (fig.6 och 7).
Vidare innefattar detektorkåpan 109 en sidovägg 109a , varvid en lutande yta eller en kåpdel 109b sträcker sig från den undre änden av sidoväggen 109a. Sidoväggen 109a är inpassad i sidoväggen 104a av stamdelen 104. Den yttre periferiytan av sidoväggen 19 109aÜ är försedd med andra ansatser 109c, vilkd är anordnade att anligga mot ansatserna 104b (fig.6 och 11). När sidoväggen 109a sålunda är inpassad i sidoväggen 104a anligger de båda ansat- serna 104b och 109c mot varandra, varigenom detektorns stomdel 104 och kåpa 109 sammanhängande fixeras med varandra till bildande av huset.
En bottenförsedd cylindrisk del 110 sträcker sig vertikalt nedåt från den inre períferíkanten av den lutande ytan 109b av kåpan 109, Sidoytan av den cylindriska delen 110 är försedd med ett 457 578 flertal genomgående hål 110a vilka bildar rökínloppsöppningar. Bott- nen av den cylindriska delen 110 är försedd med ett hål 110b i vilket ett senare beskrivet lock 113 är inföst. Insidan av kåpan 109 är försedd med ett skyddshölje 111 (fig.10) som är format ge- nom pressning för att få i huvudsak samma form som kåpan 109.
Skyddshöljet 111 har en sidovägg 111a som sträcker sig längs sido- väggen 109a av kåpan 109, medan en lutande sida 111b sträcker sig från den undre änden av sidoväggen 111a. Den lutande sidan 111b 5 är försedd med ett flertal flikar 111c (fig.10) för montering av en mellanväggsplatta 125. Vidare ingriper ett hål 111d med ett utsprång 109d på kåpan 109, varigenom skyddshöljet 111 och kåpan 109 hålles samman. Ett cylindriskt nät 114 av exempelvis en tunn rostfri stålplåt, som bearbetats till masknätform genom exempelvis etsning, är belägen på den cylindriska delen 110 av kåpan 109.
Nätet 114 är anordnat att förhindra små insekter att komma in i anordningen genom de genomgående hålen 110a. Nätet 114 fasthålles mellan locket 113 (fig.10) och den oylindriska delen 110 genom in- sättning av locket 113 i hålet 110b i den cylíndrísko delen 110 och fixeras i kåpan 109 genom exempelvis ultraljudsvetsning.
Stommen 105 är försedd med föstben 106 (fig.7) för fasthållning av ett mönsterkort 118 i läge. Mönsterkortet 118 har med benen 106 samhörande, genomgående hål 119 (fig.9 och 11).Ingreppsdelär vid den yttre änden av fästbenen 106 sträcker sig därvid genom de genom- gående hålen 119 för ingrepp med mönsterkortet 118, varigenom det senare fasthålles på stommen 105. Mellan mönsterkortet 118 och stommen 105 är anordnad en skärmplatta 115 och en isoleringsskiva 116 (fig.6 och 7). Skärmplatton 115 .har på sin periferikant flikar 115a som kommer att anlígga mot den övre änden av sidoväggen av kåpan 109 då denna är inpossad i detektorns stomdel 104. Dessa flikar 115a är sålunda eftergivligt anordnade mellan stommen 105 457 578 kåpan 109. Å andra sidan är isoleringsskivan 116 framställd av ett isolerande material, såsom polyesterfilm, och förhindrar effektivt skärmplattan 115 och den frílagda delen av mönsterkortet 118 från att komma i elektrisk kontakt med varandra. Skärmplattan 115 och isoleringsskivan 116 är fösta på stommen 105 medelst en skruv 117 (fi9.6).
Hönsterkortet 118 har ett ledande mönster, såsom visas i fig.9, varvid elektriska komponenter E, såsom integrerade kretsar, är fästa på kortet, såsom visas i fig.8. Nönsterkortet 118 har två grupper av triangelformigt anordnade , genomgående hål 118a och 118b (fig.8 och 9). Hålen 118a utgör fästen för en inre elektrod eller katodelektrod 120 , som skall beskrivas nedan, medan hålen 118b utgör fästen för en yttre elektrod eller anodelektrod 124, som likaså skall beskrivas nedan. Katodelektroden, dvs den inre elektroden 120, har i huvudsak formen av en skiva framställd av värmebeständig metall, exempelvis rostfritt stål, och har på sin periferikant tre i huvudsak vertikalt riktade fästben 120a. Föst- benen 1200 införes i de samhörande hålen 118a och lödes fast vid de ledande mönstren 118c som är formade runt hålen 118a , vari- genom katodelektroden 120 mekaniskt förbindes med mänsterkortet 118 och elektriskt anslutes till detta.
En radioaktiv källa 121 är anordnad mellan den inre elektroden, dvs katodelektroden 120 och mönsterkortet 118. Den radioaktiva källan 121 fosthålles mellan en föstplatta 122 i form av en skiva av exempelvis rostfritt stål och katodelektroden 120 och fast- hålles sammanhängande med den senare genom fixering av fästplattan 122 på katodelektroden 120. Fästplattan 122 kan fästas på katod- elektroden 120 genom stukning. Den yttre elektroden, dvs anod- elektroden 124 har formen av en bottenförsedd cylinder av värme- beständig metall, exempelvis rostfritt stål. Ånodelektroden 124 457 578 1o uppvisar sålunda en öppning vars kant är utformad sammahängande med fästbenen 124a. På baksidan av mönsterkortet 118 är vidare an- ordnad en andra anodelektrod 123 som utgör ett skyddslock (lockdel).
Den andra anodelektroden 123 har väsentligen formen av en skiva av värmebeständig metall, exempelvis rostfritt stål. Fästben 123a sträcker sig ut från periferikanten av den andra anodelektroden 123 och backas parallellt med mönsterkortet 118 med en slits 123b utformad i varje bockning. Fästbenen 124a på den yttre elektroden, dvs anodelektroden 124 sträcker sig genom de samhärande hålen 118b och därefter genom de samhörande slitsarna 123b. De övre ändar- na av fästbenen 124a vrides och lädes därefter, varigenom anod- elektroden 124 och den andra anodelektroden 123 fast färbindes med varandra. Dessa anodelektroder 124 och 123 begränsar den ovannämnda joniseringskommaren. Anodelektroden 124 är försedd med rökinlopps- öppningar 124b. Genom lämpligt *val av form och storlek av dessa räkinloppshål 124b förhindras den radioaktiva källan 21 att spridas ut ur joniseríngskammaren och försvinna. Närmare bestämt kan den radioaktiva källan 21 även om rökdetektorn bränns ned genom exempel- vis en brand återvinnas utan problem om bara den sammanhängande kombinationen av anodelektroderna 124 och 123 återfínnes. En sådan återvinning kan åstadkommas på mycket enkelt sätt. Vidare kan elektroderna 120, 123 och 124 formas till en förutbestämd form ge- nom pressníngsarbete.
Mellanväggsplattan 125 fasthålles av flikarna 111c på skärmplattan 111, såsom beskrivits ovan. Hellanväggsplattan 125 består av ett isolerande material, exempelvis polyesterfilmer och har ett hål 126 för mottagande av anodelektroden 124. Anodelektroden 124 in- passas i hålet 126, varvid rök som strömmar in i huset förhindras att strömma ut. 457 578 11 Med hjälp av skruvar 128 är hållare 127 fästa på stommen 105 av stomdelen 104. Hållarna 127 har till ändamål att förbinda den elek- triska kretsen på mänsterkortet med en icke visad yttre kraftkälla.
Förbíndelseklämmor 129 är därför anslutna mellan hållarna 127 och mänsterkortet 118, varigenom en förutbestämd spänning pålägges deni? elektriska kretsen via hållarna 127, Vidare är utsidan av stommen försedd med ett isoleringshölje 130 som har formen huvudsakligen av en skiva (fig.5). Stommen 105 är även försedd med klämmor 131 för avgivande av den detekterade utsignalen. Det sätt på vilket denna utfäringsform och de ovan beskrivna komponenterna sammansät- tes kommer nu att beskrivas i detalj med hänvisning till fig.7, 8, 10 och 11. Först kommer det sätt på vilket respektive enheter sammansättes att beskrivas individuellt och därefter kommer huvud- sammansättningen att beskrivas under hänvisning till fig.11.
I fig.7 visas det sätt på vilket stomdelsenheten sammansättes.
Denna detektors stomdelsenhet innefattar i princip skärmplattan 115 och isoleringsskivan 116. Först anbringas hållarna 127 på baksidan av stommen 105 och skruvarna drages in från den motsatta sidan för att fixera hållarna 127 på stommens 105 baksida. Därefter insättes förbindelseklümmorna 129 så att de sträcker sig genom stommen 105 och fastlödes med hållarna 127. Utgångsklämmorna 131 fixeras även på stammen 105. Skärmplattan 115 och isoleringsskivan 116 anbringas i denna ordning på den motsatta sidan av stommen 105 och fästes på den senare med hjälp av skruvarna 117. På detta sätt är detektorns stomdelsenhet sammansatt.
I fig.8 visas det sätt på vilket mänsterkortet sammansättes. Mönster- _ kortenheten innefattar 1 princip mänsterkortet 118 på vilket de elektriska komponenterna E fästes och anslutes elektriskt, varvid 457 578 12 den inre elektroden 120 med den radioaktiva källan 121 är fäst på kortet liksom den yttreelektroden 124 samt lockdelen 123 (den andra anodelektraden). Först fästes de förutbestämda elektriska komponenter- na °E på mänsterkartet 118 och ledningsdragning eller ledningsmänster åstadkommas genom lödníng. Den radioaktiva källan 121 fasthålles därefter mellan fästplattan 122 och katodelektroden 120 och fästes på katodelektroden 120. Därefter införes fästbenen 120a hos katod- elektroden 120 i de samhörande hålen 1180 i mänsterkartet 118 och fästes pä plats genom stukning, varjämte fästbenen 120a vidare fästes på mänsterkartet 118 genom lädning. Vidare förankras den yttre elektraden, dvs anodelektraden 124 genom infäring av dess fäst- ben 124a i de samhörande hålen 118b i mänsterkartet 118 tills de sträcker sig förbi baksidan av mänsterkartet 118. Den andra anod- elektraden 123 anbringas på baksidan av mänsterkartet 118 på så- dant sätt att de utskjutande fästbenen 124a införes i slitsarna 123b i lockdelen, dvs den andra anodelektraden 123. Därefter vrides ändarna av fästbenen 124a och lödes för fast förankring. På detta sätt sammansättes komponentkortet.
I fig.1O visas hur detektorns kåpenhet innefattande skyddshöljet sammansättes. Mellanväggsplattan 125 är belägen med sin yttre peri- feri anliggande mat flikarna 111c på den lutande sidan 111b av skyddshöljet 111, varigenom mellanväggsplattan 125 fasthålles av skyddshöljet 111. Därefter ínfäres utsprången eller ansatserna 109c (fig.6) på kåpan 109 i styrhålen 111d i skyddshöljet 111 för att fasthålla detta på insidan av kåpan 109. Beträffande kåpan 109 är nätet 114 , som är format ringformigt, fasthållet mellan locket 113 och kåpan 109 genom införing av locket 113 i hålet 110b.
Detta efterföljes av en ultraljudsvetsning eller liknande. På detta sätt sammonsättes detektorns kåpenhet. 457 578 13 Den på detta sätt sammansatta enheten visas i fig.11. Komponent- kortet eller kretskortet ör fäst på detektorns stomdelsenhet, dvs fästbenen 106 är införda i samhörande genomgående hål 119 för att fastlåsa kretskortet 118 medelst ingreppsdelorna 1060. Samtidigt härmed införes vidare de för kraftköllan avsedda anslutningsklöm~ morna 129 i de samhörande hålen i mönsterkortet 118 och fixeras i läge genom lädning. Vidare fixeras på mönsterkortet klämmorna för avgivning av den detekterade utsignalen från den elektriska kret- sen på mönsterkortet 118 vid förutbestämda lägen genom lödning liksom vid anslutningsklämmorna 129. Därefter införes anodelektroden 124 i hålet 126 i mellanväggsplattan 125 i skyddshöljesenheten, och ansatserna 109b på kåpan 109 och ansatserna 104b på stomdelen 104 bringas till anliggníng mot varandra. På detta sätt sammansättes den i fig.3-6 visade rökdetektorn av joniseringstyp.
Den elektriska kretsen hos denna rökdetektor kommer nu att beskrivas under hänvisning till fig.12. Den elektriska kretsen är främst an- ordnad på mönsterkortet 118. En fyrkantvågssignal från en fyrkant- vågsgenerator 201 pålögges den yttre elektroden, dvs anodelektroden 124. Den inre elektroden, nämligen katodelektroden 120 är ansluten till en förstärkare 205, vars utgång är ansluten till en ingångs- klämma (-1 hos en komparator 206. Den andra ingångsklämman (+) hos komparatorn 206 är ansluten till hopkopplingspunkten 209 mellan ett motstånd 207 och ett variabelt motstånd 208. En spänning (+V) delas således av den av motståndet 207 och det variabla motståndet 208 bestående seriekretsen, och en bråkdel av spänningen föreligger i hopkopplingspunkten 209 som en referensspänning. Vid komparatorn 206 avges en utsignal då utsignalen från förstärkaren 205 uppnår referensspänníngen. Den detektenade signalen från komparatorn 206 457 578 14 avges från utgångsklämmorna 131 (fig.5 och 11) och tillföres en styrkrets 210. I beroende av den detekterade signalen från kompara- torn 206 aktiverar styrkretsen 210 icke visade alarmorgan eller styr en icke visad sprinkleranordníng.
Under drift pålägges den yttre elektroden, dvs anodelektroden 124 en relativt hög fyrkantsvågspänníng. Till följd härav joniseras den radioaktiva källan 121 som är fäst på den inre elektroden, dvs katodelektroden 120 för att fylla joniseríngskommoren med joner.
I stabilt driftstillstånd producerar katodelektroden 120 en konstant utström , varför förstärkaren 205 likaså alstrar en konstant ut- spänning. I stabilt tillstånd är emellertid denna utspänning tillräckligt mycket lägre än referensspänningen som inställts av det variabla motståndet 208. Om rök exempelvis från en eld strömmar in i joniseringskommaren genom räkinloppsäppningarna 124b ändras 1 tillståndet hos den elektriska strömmen i kammaren, varvid alstras en högre utsträm från katodelektroden 120. Därigenom alstrar även förstärkaren 205 en högre utspänning, som är högre än referens- spänningen från kopplingspunkten 209. En utsignal avges från kompa- ratorn 206, så att närvaron av rök detekteras av rökdetektarn.
Såsom framgår av fig.12 är en skyddselektrod 202 anordnad mellan den yttre elektroden 124 och den inre elektroden 120. Skyddselektrod- en 202 är jordad. En sådan skyddselektrod är utformad på mönster- kortet, såsom visas i fig.9. Närmare bestämt är skyddselektroden 202 på mänsterkortet 118 belägen mellan en elektrod 118c för infästning av den yttre elektroden 124 och en elektrod 118d för infästning av den inre elektroden 120. En dylik skyddselektrod 202 har till ändamål att effektivt förhindra läckström från att flyta mellan de båda elektroderna 120 coh 124. Ett motstånd 203 är inlopplat mellan katodelektroden 120 och skyddselektroden 202, 457 578 15 dvs jord, medan ett motstånd 204 är inkopplat mellan anodelektroden 124 och jord , dvs skyddselektroden 209. Dessa motstånd 203 och 204 tillåter den mellan anodelektroden 124 och katodelektroden 120 uppkomna löckströmmen att flyta till jord och därmed skydda jon- strömmen i joniseringskammaren mot skadlig inverkan. Vidare bringas löckströmmen tack vare motståndet 204 att flyta i en riktning som minskar jonströmmen i joniseringskammaren, varigenom man förhindrar felfunktion på grund av läckström alstrad av fukt och damm mellan anodelektroden 124 och katodelektroden 120. Om skyddselektroden ör formad på mönsterkortet 118 kan den på detta sött formas sam- tidigt med formningen av övriga delar på mönsterkortet som bildar den elektriska kretsen , utan erfordrande av en speciell framställ- ningsfos av skyddselektroden. En stabil anordning vars funktion icke störs av löckströmmar kan således framställas på ett billigare sött genom användning av en enklare konstruktion.
Ett annat särdrag hos den ovan beskrivna utföringsformen ligger i monteríngs- och demonteríngshjölpmedlen för detektorns stomdel 104 och kåpa 109. I stomdelen 104 och kåpan 109 som monterats på det i fig.11 visade sättet har nämligen en spalt C mellan sidoväggen 109a av kåpan 109 och sidovöggen 104a hos stomdelen 104 , såsom framgår i fig.6. Denna spalt C kommunicerar med det genomgående hålet 108 i det urtagsförsedda partiet 107. Nör stomdelen 104 och kåpan 109 sålunda år skilda från varandra är det icke möjligt att åstadkomma repor på 'ytorna av sidovöggarna 104a och 109a. När man önskar isërföra stomdelen 104 och kåpan 109 från varandra kan detta åstadkommas genom att exempelvis införa den yttre änden av en skruvmejsel D i spalten C genom hålet 108 i det urtagsförsedda partiet 107 och därefter vicka skruvmejseln D i riktningen för 457 578 16 pilen. Härigenom upphör anliggningen mellan ansatserna l04b och 109b på kåpan 109. Det område i vilket skruvmejseln D införes är väsentligen den inre delen av huset. Även om repor skulle kunna åstadkommas av den yttre änden av skruvmejseln D kommer därför sådana repor icke att synas från utsidan. Det är därför icke möjligt att repor kan synas från utsidan vilka åstadkommit: ge- nom isörtagningen av huset. Det ursprungliga tillståndet kan dör- för upprötthållas.
Uppfinningen är icke begränsad till ovan beskrivna utföringsformer utan kan varieras inom ramen för efterföljande patentkrav.

Claims (18)

1. 457 578 1? Patentkrav l. Rökdetektor av joniseringstyp, innefattande en yttre elektrod (124) med botten och sidoväggar av en värmebeständig metall, ett lock (123) av en värmebeständig metall, som till- sluter den yttre elektrodens öppning, ett mellan den yttre elektroden (120) och locket (123) anordnat kretskort (ll8) av isolationsmaterial, en vid kretskortet (ll8) fäst och mot den yttre elektro- dens (l2H) botten vänd, inre elektrod (120), en joner alstrande radioaktiv källa (121), som är så fäst på den inre elektroden (120), att den är vänd mot den yttre elektrodens (l2U) botten, rökinloppsöppningar (l2Hb) i den yttre elektrodens(l2H)vägg för insläppning av rök i den av kretskortet (118) och den yttre elektroden (l2H) omslutna kammaren, varvid dessa rök- inloppsöppningar är alltför små för att den vid den inre elektroden (120) fästa radioaktiva källan (121) skall kunna falla ut genom desamma, samt en elektrisk strömkretsanordning för anslutning av en spänning mellan den inre elektroden (120) och den yttre elektroden (124) och för detektering av den mellan den inre elektroden och den yttre elektroden flytande elektriska strömmens storlek, k ä n n e t e c k n a d av att den yttre elektroden (l2H) sträcker sig genom kretskortet (118) och är på kretskortets baksida direkt fast förbunden med locket (123) till en sammanhängande enhet, varjämte kretskortet (ll8) har en area som är större än den yttre elektrodens (124) öppningsarea och täcker nämnda öppning.
2. Rökdetektor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att kretskortet (ll8) består av syntetiska hartser.
3. Rökdetektor enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att kretskortet (ll8) innefattar dels en första ledande folie (ll8c) som bildar en del av den elektriska strömkrets- anordningen och är elektriskt ansluten till den yttre elektro- 457 578 as den (l2k), genom vilken den första ledande folien sträcker sig, och dels en andra ledande folie (118d), som bildar en annan del av den elektriska strömkretsanordningen och är elektriskt ansluten till den inre elektroden (120). U.
4. Rökdetektor enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att kretskortet (118) vidare innefattar en tredje ledande folie (202) belägen mellan den första och andra ledande folien för att förhindra att läckström flyter mellan den första och andra ledande folien.
5. Rökdetektor enligt krav H, k ä n n e t e c k n a d av att den tredje ledande folien (202) utgör en jordande elektrod.
6. Rökdetektor enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att den elektriska strömkretsanordníngen innefattar ett första motstånd (200) som är fäst på kretskortet (118) och elektriskt inkopplat mellan den första och tredje ledande folien (1lBc, 202), samt ett andra motstånd (203) som är fäst på kretskortet (llB) och elektriskt inkopplat mellan den andra och tredje ledande folien (ll8d, 202).
7. Rökdetektor enligt krav l, ett hus (l0u, k ä n n e t e c k n a d av 109), vilket är anordnat att inrymma den samman- satta enheten av den yttre elektroden (12H) och locket (123) och åtminstone vissa delar av den elektriska strömkretsanord- ningen.
8. Rökdetektor enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att huset innefattar en första del (104) utgörande en stomme, samt en andra del (109) som samverkar med den första delen för bildande av huset.
9. Rökdetektor enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a d av att en andra rökinloppsöppning (ll0a) är anordnad i den andra delen (109).
10. Rökdetektor enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att den första delen (104) innefattar dels en stomme (105), dels en sidovägg (l04a) på periferikanten av stommen, och dels en första ansatsdel (l04b) på insidan av sidoväggen, samt att den andra delen (109) innefattar dels en sidovägg (l09a) som är anordnad att inpassas i sidoväggen (l0Ha) hos 457 578 1% den första delen (IOH), dels en kåpdel (l09b) som utgår från sidoväggen (l09a), och dels en andra ansatsdel (109c) på sidoväggen (109a) för ingrepp med den första ansatsdelen (l0Hb).
11. Rökdetektor enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av att en spalt är anordnad mellan de två sidoväggarna (10Ha, l09a) i ett med ansatsdelarna (10Hb, l09c) samhörande läge, varjämte ett urtagsförsett parti (107) är anordnat i stommen (105) och kommunicerar med spalten.
12. Rökdetektor enligt krav ll, k ä n n e t e c k n a d av att den första (l0H) och andra delen (109) är framställda av en syntetisk harts.
13. Rökdetektor enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av att kretskortet (118) är anordnat inuti huset med husets första del (l0H) belägen på baksidan av kretskortet, och husets andra del (109) belägen på framsidan av kretskortet. lb.
14. Rökdetektor enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a d av att på stommen (105) är anordnade två delar (127) för anslut- ning till en kraftkälla, varjämte förbindande ledare (129) sträcker sig från de två kraftkälleanslutande delarna genom stommen (105) och är anslutna till kraftkällekretsorganen för den elektriska kretsen på kretskortet (110).
15. Rökdetektor enligt krav 18, k ä n n e t e c k n a d av dels ett första skärmelement (115) beläget mellan krets- kortet (118) och stommen (105), dels ett andra skärmelement (111) som sträcker sig längs insidan av den andra delen (109), och dels en tredje rökinloppsöppning (112) som är utformad i det andra skärmelementet (111) och kommunicerar med först- nämnda rökinloppsöppníngar (1lOa).
16. Rökdetektor enligt krav 15, k ä n n e t e c k n a d av en mellanväggsplatta (125) som är fäst på det första skärm- elementet (115) och som förhindrar utströmning av rök.
17. Rökdetektor enligt krav 16, k ä n n e t e c k n a d av en andra isoleringsskiva för förhindrande av elektrisk kontakt mellan den yttre elektroden (124) och det andra skärmele- mentet (111). , 457 578 7.0
18. Rökdetektor enligt krav lh, k ä n n e t e c k n a d av att stommen (105) har ett genomgående hål (108) som kommuni- cerar med det urtagsförsedda partiet (107).
SE8006924A 1980-03-31 1980-10-03 Roekdetektor av joniseringstyp med det radioaktiva materialet inneslutet i en vaermebestaendig behaallare SE457578B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP1980042607U JPS6234399Y2 (sv) 1980-03-31 1980-03-31

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8006924L SE8006924L (sv) 1981-10-01
SE457578B true SE457578B (sv) 1989-01-09

Family

ID=12640715

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8006924A SE457578B (sv) 1980-03-31 1980-10-03 Roekdetektor av joniseringstyp med det radioaktiva materialet inneslutet i en vaermebestaendig behaallare

Country Status (3)

Country Link
JP (1) JPS6234399Y2 (sv)
DE (1) DE3037869C2 (sv)
SE (1) SE457578B (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3104102B2 (ja) * 1992-04-25 2000-10-30 能美防災株式会社 イオン化式煙感知器
JP5933337B2 (ja) * 2012-05-23 2016-06-08 ニッタン株式会社 火災感知器および分離用治具

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH508251A (de) * 1970-07-23 1971-05-31 Cerberus Ag Ionisationsfeuermelder
CH551057A (de) * 1973-04-17 1974-06-28 Cerberus Ag Ionisationsfeuermelder.
DD106728A1 (sv) * 1973-09-17 1974-06-20
JPS5531361Y2 (sv) * 1975-09-16 1980-07-26

Also Published As

Publication number Publication date
DE3037869C2 (de) 1984-06-28
SE8006924L (sv) 1981-10-01
DE3037869A1 (de) 1981-10-08
JPS6234399Y2 (sv) 1987-09-02
JPS56145793U (sv) 1981-11-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4845474A (en) Smoke and fire detector
ZA848251B (en) Residual differential device equipped with a surveillance system for the electronic power supply
US6467414B1 (en) Ignitor with printed electrostatic discharge spark gap
DE69431657D1 (de) Licht, audio und stromähnliche zusammensetzungen, befestigungen und vorrichtungen mit leitbaren zusammensetzungen
US4396840A (en) Ionization type smoke sensing device
SE457578B (sv) Roekdetektor av joniseringstyp med det radioaktiva materialet inneslutet i en vaermebestaendig behaallare
CA1267735A (en) Ionization type-smoke detector
DE3685606D1 (de) Gehaeuse fuer mit kaltleitern geschuetzte stromkreisanordnungen.
CA1111398A (en) Photoflash array and method of construction
ATE77715T1 (de) Elektrische abschirmung.
CA1212785A (en) Ionization smoke detector
EP0369374B1 (en) Display with improved frame surrounding display element
US5901028A (en) Electricity meter provided with a system for protection against surges
JPH0969380A (ja) コンセント
CA2190417A1 (en) Assembly board with strip conductor fuse and process for operating an electrical circuit arrangement mounted on an assembly board
GB2553289A (en) Alarm system detector
JP2535643B2 (ja) 感知器の基板組み込み構造
JP3994764B2 (ja) 電気機器
CN221281190U (zh) 接地故障断路器装置
JP4206679B2 (ja) 分電盤用機器
CA1064625A (en) Fire sensor device
KR960005053B1 (ko) 정전기 파괴방지 구조
IE42872B1 (en) Ion detector
CN117368795A (zh) 接地故障断路器装置
JPH0446457Y2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8006924-8

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8006924-8

Format of ref document f/p: F