SE455568B - Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ - Google Patents

Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ

Info

Publication number
SE455568B
SE455568B SE8506093A SE8506093A SE455568B SE 455568 B SE455568 B SE 455568B SE 8506093 A SE8506093 A SE 8506093A SE 8506093 A SE8506093 A SE 8506093A SE 455568 B SE455568 B SE 455568B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
receptor
holder
radiation source
arm
horizontal
Prior art date
Application number
SE8506093A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8506093L (sv
SE8506093D0 (sv
Inventor
C-E Ohlson
Original Assignee
Ao Medical Products Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ao Medical Products Ab filed Critical Ao Medical Products Ab
Priority to SE8506093A priority Critical patent/SE455568B/sv
Publication of SE8506093D0 publication Critical patent/SE8506093D0/sv
Priority to PCT/SE1986/000580 priority patent/WO1987003795A1/en
Priority to AU68382/87A priority patent/AU6838287A/en
Publication of SE8506093L publication Critical patent/SE8506093L/sv
Publication of SE455568B publication Critical patent/SE455568B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/44Constructional features of apparatus for radiation diagnosis
    • A61B6/4429Constructional features of apparatus for radiation diagnosis related to the mounting of source units and detector units
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B6/00Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment
    • A61B6/42Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment with arrangements for detecting radiation specially adapted for radiation diagnosis
    • A61B6/4283Apparatus for radiation diagnosis, e.g. combined with radiation therapy equipment with arrangements for detecting radiation specially adapted for radiation diagnosis characterised by a detector unit being housed in a cassette

Description

455 568 genutrustning är arbetsamt och omständigt med stora påkän- ningar på axlar och ryggmuskulatur i samband med de manuella inställningsrörelserna, inte minst vid förskjutning av den tunga strâlkällan. Även denna utrustning saknar möjlighet till tagning av sidobilder med horisontell stràlgâng.
US-A-4.365.344 (Dornheim) är ett exempel på en an- ordning med mekanisk synkronisering mellan bildreceptorns och strålkällans inställningsrörelser. Sålunde utnyttjas ett komplicerat hävarmssystem, vilket gör personalens arbete tungt och omständigt, främst till följd av de stora massor som måste påverkas men även genom de sträcknings- och böj- ningsrörelser som måste utföras. I samband med sidobilds- tagning måste vidare särskild uppfällning av receptordelen företagas. Möjligheten till vinkelbildstagning är begränsad.
US-A-3.492.482 (Forsyth) beskriver och visar en på ett vertikalt stativ anordnad strålkälla rörlig i Z-led och en på ett motsvarande vertikalt stativ synkront rörlig re- ceptordel. Anläggningen är uteslutande avsedd för tagning av sidobilder med horisontell strålgång, och användningsmöjlig- heterna är följaktligen begränsade.
GB-B-1.323.769 (Picket.Om$fl beskriver en anläggning med en receptordel i ett patientbord och en överliggande takuppburen strålkälla. Möjlighet till sidobildstagning med horisontell strålgång medges genom uppsvängning av patient- bordet kring en horisontell axel och svängning av strål- källan. Variation av bildstorlek och bländarinställning medges i förhållande till avståndet strålkälla-bildreceptor ("SID", dvs. "source-immage-distance"). Emellertid förut- sättes manuella rörelser vid såväl strålkällans förflytt- ning som patientbordets uppsvängning, vilket gör även denna arbetsplats svårarbetad för betjäningspersonalen.
. SE-B-7906050-5 (Philips) beskriver en liknande anord- ning, där emellertid strålkällan befinner sig i det sväng- bara patientbordet och bildreceptorn på ett takmonterat stativ, även om det i beskrivningstexten anges att arrange- manget kan vara det omvända. Bildreceptorns och strâlkällans rörelser i X-led är synkroniserade. Vid uppsvängning av 455 568 bordet innehållande stràlkällan åstadkommes även en synkro- nisering av receptorns vridrörelse kring den horisontella axeln. Synkroniserad förflyttning av receptor och strålkälla i Y-led anges även kunna förekomma, även om detta icke âskádliggöres i publikationen. Även denna utrustning uppvisar emellertid de nack- delar som är förknippade med ett svängbart patientbord, bl.a. att stora massor måste sättas i rörelse i samband med sido- bildtagning och att användningsmöjligheterna för anläggningen som helhet är begränsade. Möjlighet till sidobildstagning av sittande patient saknas exempelvis. Sammanfattningsvis saknar anläggningar av detta slag erforderlig flexibilitet.
Uppfinningens ändamål Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstad- komma ett sätt vid röntgenfotografering som undviker ovan an- givna och andra nackdelar förknippade med kända förfarings- sätt och som med utnyttjande av en enda stràlkälla samt en särskild typ av hållare för bildreceptor möjliggör röntgen- fotografering med såväl vertikal, horisontell som vinklad strålgång utan obehag för patienten, dvs. utan att denne eller patientbordet behöver undergå nämnvärd manipulering i samband med inställningsrörelsen och utan att tungt och slit- samt inställningsarbete_behöver utföras av betjäningspersona- len; Ett annat ändamål är att åstadkomma ett sätt av an- givet slag som med enkla medel erbjuder ökad flexibilitet, dvs. så att utrustningen förutom tagning av "normala" bilder med vertikal, horisontell eller vinklad strålgâng hos liggan- de patient medger tagning av andra typer av bilder, såsom exempelvis av olika objekt hos sittande eller stående patient.
- Ett särskilt ändamål med uppfinningen är sålunda att åstadkomma ett sätt respektive en anläggning som utan svårig- heter för betjäningspersonalen eller obehag för patienten möjliggör tagning av ett stort antal varierande typer av bilder eller med andra ord ett slags universalutrustning för användning i samband med röntgenfotografering. 455 568 Kort redogörelse för uppfinningen Detta och andra ändamål uppfylles av ett sätt enligt uppfinningen, som i sin vidaste aspekt väsentligen känne- tecknas av att applicering på receptorhâllaren av en hållare för en i vertikalled fallande, sekundär receptor för hori- sontell strålgång medför, eventuellt efter tidsfördröjning och/eller påverkan av ett särskilt manöverorgan, rörelse av armen i Z-led, rörelse av strålkällan i Y-led och vridning av strålkällan kring den horisontella axeln till ett grund- inställningsläge för horisontell, centrerad stràlgång mot den sekundära bildreceptorn.
I praktiken föredrages härvid att strålkällan i grundinställningsläget bringas att inta förutbestämt avstånd från receptorn.
På motsvarande sätt medför ett avlägsnande av den sekundära receptorn från hållaren, eventuellt efter tids- fördröjning, en återgång av strålkällan, dvs. rörelse av armen i motsatt riktning i Z-led, rörelse av strålkällan i motsatt riktning i Y-led och vridning av strålkällan i mot- satt riktning kring den horisontella axeln, till ett grund- inställningsläge för vertikal, centrerad strålgäng på förut- bestämt avstånd från receptorn.
Uppfinningen erbjuder den väsentliga fördelen att be- tjäningspersonalen endast behöver befatta sig med och manö- vrera den liten massa uppvisande bildreceptorn som befinner sig på lagom arbetshöjd under patientbordet, varefter alla inställningsrörelser av den tunga strålkällan sker med ut- nyttjande av särskilda, servostyrda drivenheter. Speciellt sker applicering av en extra hållare för den sekundära bild- receptorn på mycket enkelt sätt, då den under patientbordet befintliga receptorhållaren är förberedd härför.
Inom ramen för uppfinningen ligger härvid att olika typer av hållare för sekundära receptorer kan appliceras, varvid strålkällan automatiskt inställes i beroende av applicerad hållartyp.
Som regel är det önskvärt att receptorn för optimal bildskärpa hålles så nära patienten som möjligt. Vid vissa 455 568 typer av känd utrustning förorsakas särskilda svårigheter vid tagning av sidobilder med horisontell strálgång, vilka icke i tillräcklig grad förberetts för dessa. För vissa patienter får sålunda olika provisoriska arrangemang utnytt- jas för att hålla receptorn, och det kan till och med hända att patienten själv får hålla i denna.
Vid tillämpning av föreliggande uppfinning kan dylika olämpliga arrangemang undvikas, helt enkelt genom att man har till förfogande olika sekundära receptorhållare och i varje enskilt fall väljer det format som är mest lämpat för det aktuella ändamålet. Apparaturen kan vidare avkänna vil- ken storlek av hållare som användes i varje aktuellt fall, och därmed kan vid behov automatisk inställning av strål- källan ske.
Vid exponering av objekt såsom ryggar, njurar och andra organ på liggande patient befinner sig som regel objektet nära bordsskivan. Vid val av lämpligt film- eller receptorformat bör receptorn därvid befinna sig nära bords- skivan för att objektet skall komma i centrum. För att bi- behålla konstant SID underlättas nödvändiga inställnings- rörelser samtidigt som optimal bildkvalitet kan säker- ställas.
Lämpligen kan en hållare för en sekundär receptor an- bringas pâ vardera sidan av den primära receptorhållaren, dvs. på vardera sidan av patientbordet. I motsvarighet till det ovan angivna avkänner apparaturen var den sekundära bild- receptorn placerats, och strålkällan inställes i överens- stämmelse härmed.
Uppfinningen medför därjämte den viktiga fördelen, att patienten kan skyddas i största möjliga utsträckning, vilket naturligtvis är särskilt värdefullt vid röntgenfoto- grafering av medvetslösa och/eller svårt skadade patienter, som inte behöver flyttas oberoende av vilka bilder som skall tagas.
En särskild fördel är vidare att strâlkällans rörel- semönster kan inprogrammeras så att ingen av de rörliga de- larna kan inta ett läge så nära patientbordet att patienten 455 568 skulle kunna komma till skada. Uttryckt på annat sätt kan sägas att ingående elements rörelsemönster skall vara så inprogrammerade, att det finns ett skyddande skal omkring en patient på patientbordet.
Särskilda fördelar erbjudes vid fotografering med vinklad strålgång. Receptorhållaren uppvisar därvid före- trädesvis ett raster med i X-led förlöpande parallella lameller. I beroende av den lutningsvinkel för strâlkällan som inställes sker automatisk inställning av strâlkällans läge, så att strâlgângen hela tiden är centrerad relativt bildreceptorn.
Risken för att otydliga eller helt felaktiga bilder skall tas kan härigenom väsentligt reduceras eller till och med elimineras liksom risken att patienten skall behöva ut- sätta sig för en onödigt hög röntgendos till följd av omtag- ningar.
Inom ramen för uppfinningen ligger i detta sammanhang möjligheten att t.ex. med utnyttjande av en display eller på annat sätt för apparaturen indikera vilken typ av raster som användes, vilket i sin tur automatiskt medför korrekt SID relativt den inbländade strålkällan. Samtidigt är det möjligt att efter önskan företa lämpliga förändringar av focus- avståndet i avsikt att uppnå önskat utbyte av företagna exponeringar.
Som ett alternativ till bordsreceptorn med dess på särskilt sätt utformade hållare med möjlighet att anbringa en eller flera alternativa hållare för en sekundär receptor ligger inom ramen för uppfinningen att även anordna en tertiär receptorhållare på den från pelarstativet utskju- tande armen, vilken receptorhàllare därvid medföljer stati- vet i dess rörelser i X-led. Det viktigaste ändamålet med denna stativreceptorhållare är att medge tagning av lung- bilder, i vilket fall patienten normalt står vänd mot och tätt intill receptorn. För att den utskjutande armen icke skall verka hindrande, är det ändamålsenligt att receptor- hållaren utskjuter i sidled från den utskjutande armen eller från en med denna förenad nedåtriktad del, och att 455 568 för att möjliggöra horisontell, centrerad strålgång från strålkällan, denna är upptagen på en från den utskjutande armen utsvängbar vinklad del. Arrangemanget är därvid sådant att påverkan av en manöverknapp medför utsvängning av den vinklade armen och vridning av strålkällan kring den horisontella axeln till ett tredje grundinställnings- läge för centrerad strålgång mot den tredje receptorn. I detta läge kan strâlkällan naturligtvis även förskjutas i Y-led för inställning av lämpligt avstånd i förhållande till receptorn (SID).
Detta tredje grundinställningsläge kan även utnytt- jas för tagning av andra normalt förekommande bilder, exem- pelvis belastat knä, höft osv. Den utskjutande armen ned- sänkes till lämplig nivå, i vilken rörelse såväl strål- källan som receptorhållaren medföljer.
Patientbordet kan vara utfört längre än vad som nor- malt är brukligt för att i ena änden ge plats för en stol- tillsats för att ta bilder med patienten i sittande läge, t.ex. vid sinusundersökningar som ofta utföres i anslutning till lungröntgen. Stoltillsatsen är lämpligen rörlig i bor- dets längdriktning och därjämte företrädesvis roterbar. Även då stolsitsen utnyttjas kan den ordinarie receptor- hållaren under patientbprdet utnyttjas. I detta fall appli- ceras en ytterligare, på speciellt sätt utformad hållare för en sekundär receptor, vilken hållares höjd är anpassad till att bilder skall tas på en sittande patient. Vid appli- cering av denna hållare erhåller systemet motsvarande infor- mation, och, eventuellt efter ovannämnd påverkan av ett manö- verorgan eller "slavknapp", intar strålkällan automatiskt sitt grundinställningsläge i förhållande till den applice- rade sekundära receptorn. _ För pelarstativets rörelse i X-led, strålkällans rörelse i Y-led och den utskjutande armens rörelse i Z-led användes lämpligen el-motorer. Motorn för X-rörelsen kan vara anordnad i pelarstativets övre eller nedre styrning och via ett linarrangemang eller på annat sätt påverka pelarstativet. Motorn kan emellertid även vara upptagen i 455 568 själva pelarstativet och exempelvis via kugghjul/kuggstâng åstadkomma förskjutningsrörelsen. Strålkällans drivmotor kan vara utformad på motsvarande sätt och den utskjutande armens rörelser kan exempelvis åstadkommas via en kugg- eller snäckväxel.
Strålkällans vridrörelser âstadkommes lämpligen medelst en i anslutning till vridningsaxeln anordnad motor.
De på manuell väg utförda inställningsrörelserna av bordreceptorhållaren överföras på lämpligt känt sätt till de fyra motorerna för utförande av strålkällans rörelser.
För att vinna önskvärd exakthet användes lämpligen analoga eller digitala lägesgivare, t.ex. flervarviga potentiometrar eller pulsgivare, för ändamålet.
De olika grundinställningslägena intas såsom ovan nämnts automatiskt. För att åstadkomma önskade inställnings- rörelser från dessa grundlägen, påverkas lämpliga knappar på en bekvämt placerad manöverpanel, och på lämpligt sätt indi- keras, företrädesvis digitalt avvikelser från respektive grundinställningsläge.
Uppfinningen avser även en enligt sättet arbetande anläggning, vilkens väsentliga kännetecken är angivna i bi- fogade patentkrav.
Ytterligare kännetecken för sättet och anläggningen enligt uppfinningen kommer att framgå av nedanstående be- skrivning av en föredragen utföringsform. Beskrivningen sker i anslutning till bifogade ritningar.
Kort redogörelse för ritningsfigurerna Fig. 1 är en perspektivvy av en anläggning för rönt- genfotografering enligt uppfinningen med ett patientbord försett med bildreceptorhållare och ett förskjutbart pelar- stativ med en strålkälla.
Fig. 2 är en motsvarande perspektivvy med strålkällan positionerad i ett grundinställningsläge för vertikal strål- gång.
Fig. 3 är en delvy utvisande strålkällan i läge för vinklad strålgång. 455 568 Fig. 4 visar anläggningen efter införing av en hållare för en sekundär bildreceptor och med stràlkällan i ett grundinställningsläge för horisontell strålgång.
Fig. 5 visar anläggningen i ett läge för tagning av särskilt lungröntgenbilder med utnyttjande av en med pelar- stativets utskjutande arm förenad hållare för en tertiär receptor och med strålkällan i ett grundinstâllningsläge för horisontell, centrerad strålgång i motsatt riktning mot fig. 4.
Fig. 6 åskådliggör ena änden av patientbordet med en anordnad stoltillsats för tagning av röntgenbilder med sittande patient och med en anbragt, härtill anpassad hålla- re för en sekundär receptor.
Fig. 7 visar anläggningen enligt fig. 5 med strål- källan och receptorhållaren i läge för att ta en bild av exempelvis "belastat knä" på en patient.
Fig. 8 är en delvis skuren sidovy av pelarstativets utskjutande arm med en vagn för förflyttning av strålkällan i Y-led.
Fig. 9 är ett horisontalsnitt som visar armen enligt fig. 8 sedd uppifrån.
Fig. 10 är ett mot fig. 9 svarande horisontalsnitt efter rörelse av vagnen och utsvängning av strålkällan.
Fig. 11 är en delvis skuren sidovy av pelarstativet och åskådliggör en anordning för armens och stativreceptor- hållarens förskjutning i Z-led.
Fig. 12 är en delvis skuren sidovy av vertikalstati- vet, dess nedre styrning och drivmotor för stativets rörelse i X-led.
Fig. 13 är en perspektivvy som visar en del av patient- bordet med dess receptorhâllare och två alternativt, på var- dera sidan av bordet anbringbara sekundära receptorhàllare.
Fig. 14 är en perspektivvy av en universell receptor- hållare.
Fig. 15 är en sidovy av hållaren enligt fig. 14 med en antydd, applicerad receptor. 455 568 10 Beskrivning av föredragna utföringsformer Fig. 1 visar en anläggning för röntgenfotografering som innefattar ett företrädesvis i golvet fast monterat, höj- och sänkbart patientbord 1 samt ett golv- och tak- monterat pelarstativ 2 för en strålkälla.
Stativet är rörligt i X-led utmed patientbordet 1 i en nedre golvstyrning 3 och en övre takstyrning 4. Vid pelarstativet 2 är en utskjutande arm 5 rörlig uppåt och nedåt, dvs. i Z-led.
En stràlkälla 6 är i sin tur rörlig i Y-led utmed armen 5 samt svängbar kring en horisontell axel.
Under patientbordet finns en hållare 7 för en recep- tor, vilken hållare har formen av en i X- och Y-led förskjut- bar vagn. Från vagnen utskjuter på vardera sidan en hållar- del 7a för ett manöverhandtag 8. Genom att gripa tag i detta bringas vagnen och receptorhâllaren att utföra rörelser i X- och Y-led, så att bildreceptorn erhåller ett noggrant definierat läge i förhållande till den röntgenbild som skall tas. Manöverhandtagsdelen 8 uppvisar vidare urtag 8a för applicering av alternativa sekundära receptorhâllare för horisontell strâlgâng, vilka nedan skall beskrivas närmare.
Den utskjutande armen 5 uppbär en nedåt utskjutande del 5a, vilken uppbär en sidledes utskjutande ytterligare hållare 9 för en tertiär eller tredje receptor, vilken följaktligen medföljer armen i dess rörelser i X- och Z-led.
Fig. 2 visar anläggningen enligt fig. 1 i ett grund- inställningsläge för vertikal, centrerad strâlgång mot en i receptorhâllaren 7 upptagen receptor (icke visad). Recep- torn kan ha olika utförande, storlek och form, och receptor- hâllaren 7 kan vara utformad att oberoende härav automatiskt åstadkomma centrering av receptorn i samband med införings- rörelsen i hållaren.
I fig. 3 visas strålkällan i ett läge för vinklad strålgång, varvid pelarstativet 2 jämte armen 5 förskjutits i X-led från det i fig. 2 visade läget och strålkällan med hjälp av en drivmotor 10 vridits kring en horisontell axel en vinkel CX vilken som regel ligger mellan Oo och 200 i 455 568 11 beroende av vilken bild som skall tagas. I enlighet med uppfinningens ovan redovisade grundtanke medför inställ- ning av en viss vinkel O! på en manöverpanel (icke visad) - varvid före inställningsoperationen manöversystemet som helhet lämpligen urkopplas medelst ett särskilt manöver- organ eller "slavknapp" 11 i anslutning till manöverhand- taget 8 - att pelaren 2 jämte armen 5 förskjutes en motsva- rande, förutbestämd sträcka, så att strålkällan efter vrid- ning nämnda vinkel.Û( kring den horisontella axeln utsänder strålar som på avsett sätt träffar en i receptorhållaren 7 upptagen receptor.
Förskjutning av receptorhållaren 7 i X- och Y-led medför därvid häremot svarande inprogrammerad förskjutning av pelarstativet 2 och utliggararmen 5 i X-led samt av den strålkällan 6 uppbärande armen 12 i Y-led.
Fig. 4 visar vad som inträffar vid applicering av en sekundär receptorhållare 15 i hålen 8a i manöverhandtags- delen 8 till receptorhållaren 7. Detta medför, efter inkopp- ling av ovannämnda "slavknapp" 8, nedåtrörelse av armen 5 i Z-led, utsvängning av den vinklade armen 12 och vridning av strålkällan 900 kring den horisontella axeln till ett grund- inställningsläge för horisontell, centrerad strålgång mot en i den applicerade receptorhâllaren 15 upptagen receptor.
Förskjutning av manöverhandtaget 8 i X- och Y-led, vilket därvid medför motsvarande förskjutning såväl av receptor- hållaren 7 som av receptorhâllaren 15, medför även enligt uppfinningens grundtanke förskjutning av pelaren 2 i X-led och förskjutning av den vinklade armen 12 i Y-led utmed armen 5, dvs. så att strålkällan 6 bibehåller sitt läge för horisontell, centrerad strâlgång mot receptorn i receptor- hâllaren 15.
I fig. 5 visas ett grundinställningsläge för hori- sontell strâlgång mot en receptor i en av armen 5 via den nedåtriktade delen 5a uppburen tertiär receptor 9.
Med detta grundinställningsläge medges t.ex. tag- ning av lungbilder, varvid patienten placeras tätt intill receptorn i hállaren 9 och med ryggen mot strålkällan 6. 455 568 12 Påverkan av ett organ på manöverpanelen (icke visad) för detta grundinställningsläge medför motsvarande rörelser för strålkällan 6. Det skall observeras att receptorhålla- ren 9 och strålkällan 6 utför mekaniskt synkroniserade rörelser i X- och Z-led, och att det följaktligen endast blir aktuellt att i Y-led förskjuta strålkällan relativt receptorn. Eventuellt kan naturligtvis även vinkelställ- ning av strålkällan ifrågakomma.
Fig. 7 åskådliggör i huvudsak samma grundinställnings- läge som i fig. 5, dock med receptorhållaren 9 och strål- källan 6 förskjutna nedåt i Z-led. Detta läge kan exempelvis utnyttjas för att ta bilder av ett belastat knä m.m.
I fig. 6 visas ett i förhållande till fig. 1 modifie- rat utförande av patientbordet 1, vid vilket detta försetts med en förlängning som uppbär en stoltillsats 18 för att medge tagning av bilder med patienten i sittande läge.
Stoltillsatsen 18 är rörlig i bordets 1 breddriktning och därjämte lämpligen roterbar. Då stoltillsatsen 18 utnyttjas appliceras en på speciellt sätt utformad receptorhâllare 15' för en sekundär receptor i för ändamålet anordnade hål 8a i den ena av manöverhandtagsdelarna 8. Receptorhâllaren 15' har en längre hållardel än den i fig. 4 visade receptor- hållaren 15. Inkoppling av receptorhållaren 15' medför mot- svarande information till strålkällans manöversystem som i enlighet med vad ovan angivits automatiskt inställer strål- källan i ett grundinställningsläge för horisontell, centre- rad strålgång mot en i hâllaren 15 upptagen receptor. Från detta grundinställningsläge kan därefter olika önskade in- ställningar av strâlkällan utföras.
Fig. 8-10 visar ett exempel på ett drivarrangemang för strålkällans 6 rörelser i Y-led.
Strålkällan 6 är uppburen av den vinklade armen 12 som via en tapp 20 hänger i en vagn 21, vilken är upptagen i pelarstativets utskjutande arm 5 och löper på kullager 22 i denna. Vagnen drives av en motor 23 med en linskiva 23a över vilken löper en med vagnen förenad lina 24. Tappen 20 uppbär på vagnens 21 ovansida ett kugghjul 25. Då kugg- 455 568 13 hjulet 25 vid vagnens 21 rörelser passerar ett i armen 5 fäst kuggsegment 26 bringas tappen 20 att utföra en vrid- rörelse, vilket medför utsvängning av strålkällan 6 till det läge som visas i fig. 4-7.
Den av två delar bestående figuren 12 visar exempel på ett drivarrangemang dels för pelarstativets rörelser i X-led och dels för den utskjutande armens 5 rörelser i Z-led.
Pelarstativet 2 uppbär en nedåt i styrningen 3 in- skjutande konsol bestående av två parallella delar 30, 31, av vilka delen 31 uppbär en drivmotor 32. Dess utgående axel upptar mellan delarna 30, 31 ett hjul 33 med V-profil som löper på en styrning 34 med cirkulärt tvärsnitt. Ett kullager 34 är lagrat i pelarens 2 nederdel för att löpa på styrningens 3 ovansida. Rotation av motorn 32 medför förskjutning av pelarstativet i X-led.
I pelarstativets 2 nederdel finnes därjämte en driv- motor 35 som via en kuggväxel 36, 37 samverkar med en skruv 38 med trapetsgänga. Armen 5 och den från denna nedåt ut- skjutande armdelen Sa som uppbär receptorhâllaren 9 upptar två lagringsdelar 5b som omsluter skruven 38 och uppvisar motsvarande trapetsgänga. Vid skruvens 38 rotation i endera riktningen åstadkommes förskjutning av armen 5 och receptor- hållaren 9 i Z-led.
Fig. 13 visar att de manöverhandtagsdelar 8 som är förenade med den under patientbordet 1 befintliga receptor- hållaren 7 kan uppta på olikartat sätt utformade receptor- hållare 15 resp. 15" för horisontell strålgång. Anslutnings- hål 8a i respektive manöverhandtagsdel 8 är så utformade att endast en viss receptorhållare kan appliceras i motsva- rande par hål. På detta sätt erhåller anläggningens driv- system information om vilken typ av receptorhâllare som i olika fall är applicerad, och strålkällans inställnings- rörelser sker i motsvarighet härtill.
Inom ramen för uppfinningen ligger följaktligen möj- ligheten att utnyttja ett flertal olika typer av sekundära receptorhållare, vilka är alternativt applicerbara. Då en 455 568 14 sådan sekundär receptorhållare appliceras åstadkommes på ovan angivet sätt automatiskt härtill svarande rörelser för strålkällan, så att den intar ett grundinställnings- läge för horisontell, centrerad strålgång mot receptorn i den aktuella hållaren. Denna har en konsoldel 15a med an- slutningstenar 15b.
I anslutning till anläggningens manöverpanel finnes ett paket av mikrobrytare som gör det möjligt att åstad- komma de rörelsekombinationer som erfordras för anlägg- ningens korrekta funktion.
I stället för en slavknapp 11 som tjänar som en huvudströmställare för manöverrörelsernas in- och urkopp- ling kan användas en typ av "dödmansgrepp" som medger för- skjutning av receptorhållaren 7 då man fattar i manöver- handtagsdelen 8a. vid inställningen av receptorhållaren griper man om handtaget, varvid erfordrade inställnings- rörelser för förflyttning av stålkällan till korrekt läge automatiskt utföres.
Vid en anläggning enligt uppfinningen kan respektive receptorhållare 7, 9, 15 uppta olika typer av receptorer.
Receptorhållaren kan sålunda bestå av en låda i vilken en kassett instoppas. I denna låda kan finnas en extra slits, i vilken ett raster inskjutes. Sålunda är det vid sidotag- ning vanligt med en kassett med inbyggt raster.
En anläggning enligt uppfinningen kan tillhandahållas för alla olika typer av bildreceptorer som kan komma till användning. Själva receptorhållaren kan sålunda i vissa fall vara utformad som en ram, i vilken olika storlekar av kassetter kan införas, då helst med inbyggt raster för att förenkla bytena.
. Ett exempel på en alternativ universell receptor- hållare visas i fig. 14 och 15.
Hâllaren 40 som har till ändamål att ersätta en för olika bildformat separat hållare med en universell sådan kan användas för alla förekommande format av t.ex. röntgen- filmkassetter eller bildplattor.
Hållaren består av två, ett hörn bildande U-profil- 455 568 15 skenor 41, 42, vilka är förenade med varandra och med en vinklad konsoldel 15a med anslutningstenar 15b.
En teleskopisk diagonalarm 43 är lagrad i hörnet svängbar kring en horisontell axel 43a. Diagonalarmen 43 uppbär i sin yttre ände vinkelanslag 44 för ingrepp mot en i hâllaren införd receptor 45 och är âterfjädrande och/eller försedd med manuell låsning.
I diagonalarmen 43 finnes givare (icke visade), t.ex. potentiometer eller pulsgivare, som avkänner armens aktuella längd D.
Vidare finnes i armens ände en ytterligare givare (icke visad) som avkänner armens vinkel v mot horisontal- planet. Kunskap om nämnda armlängd och vinkel v är till- räckliga för att bestämma formatet hos en fyrhörnig recep- tor som är införd i hâllaren. Receptorns höjd blir sålunda armlängd x sin v och kassettens sida blir armlängd x cos v.
Detta kan utnyttjas för automatisk inbländning av röntgenstrålen motsvarande receptorns format.
Den för automatisk inbländning nödvändiga format- mätningen kan även utnyttjas till bildcentrerinq genom att servostyra anläggningens strålkälla 6 i X- och Z-led.
Vinkelanslagen 41, 42, 44 är försedda med två eller flera elektriska kontakter (icke visade), t.ex. mikrobrytare, vilka aktiveras av korrekt fixerad bild- receptor 45.
Dessa kontakter seriekopplas med en befintlig expo- neringskontakt (icke visad) för att i händelse av felaktig centrering blockera exponering. Härigenom kan undvikas att en patient utsättes för en onödig stråldos.
Konsoldelen 15a uppvisar en ytterligare svängnings- axel 46, som gör att universalhållaren 40 kan svängas till ett horisontellt läge antytt med streckade linjer i fig. 14.
Ytterligare elektriska kontakter (icke visade) indikerar för manöversystemet om receptorhâllaren har vertikalt eller horisontellt läge och förhindrar exponering om receptor- hållaren intar ett mellanläge. I många fall i samband med enkel röntgenfotografering av exempelvis en hand eller en arm är det tillräckligt att patienten placerar det aktuella 455 568 16 objektet på en receptor, varefter exponering sker. Vid en universell röntgenhållare av i fig. 14 och 15 visat slag underlättas detta förfarande om receptorhållaren på antytt sätt är svängbar till horisontellt läge, varvid exponeringen kan ske med strålkällan i vertikalt läge.
I många fall, särskilt vid svårt skadad eller metvetslös patient, är det ett önskemål att patienten skall flyttas i minsta möjliga utsträckning. Inom ramen för upp- finningen ligger därvid möjligheten att en patient, som är placerad på en rullbâr kan röntgenfotograferas i en an- läggning enligt uppfinningen utan att behöva flyttas från denna. Detta kan uppnås om man tillser, att patientbordet 1 kan avlägsnas, varvid receptorhållaren 7 (jfr. fig. 1) i form av den i X- och Y-led förskjutbara vagnen, vilken är rörlig i sitt stativ eller ram, exponeras. Den rörliga bären kan därefter köras in på plats och receptorhàllaren inställas i läge så nära bårens undersida som möjligt. Även i detta fall erhålles den genom uppfinningen möjlig- gjorda synkroniseringen av receptorhàllarens och strål- källans rörelser.
Vid inställning av strålkällan för vinklad strål- gång (jfr. fig. 3) sker, såsom ovan nämnts, en häremot svarande förskjutning av receptorn i X-led. Dessutom kan härvid samtidigt åstadkommas en förskjutning av receptorn i Y-led för att uppnå konstant SID. Även vid en receptorenhet enligt uppfinningen kan monteras en bildförstärkare (icke visad) av konventionellt slag för genomlysning av patienten innan exponering sker.
I manöverpanelen kan man slå in vilken typ av ras- ter som användes tillsammans med en receptor i ett visst aktuellt fall, varvid systemet avkänner företagen inbländ- ning. En display kan lämpligen visa inslagna värden. En viss rastertyp har förutbestämt antal linjer/centimeter och "ratio", dvs. förhållandet rasterhöjd/lamellavstånd.
Vid inslagning av línjeantal och "ratio" finnes för varje raster tabellerade värden på SID-tolerans tillgängliga t.ex. i form av programvara. SID-toleransen kan även änd- r.) 455 568 17 ras för ökad inbländning. På detta sätt kan man tillför- säkra sig att det aktuella rastret befinner sig innanför det SID-område som rastret medger.
Sammanfattningsvis kan automatisk kontroll av exponeringen erhållas och så stor inbländning som möjligt uppnås. Dessutom erbjudes möjlighet att åstadkomma avvi- kelser från det i olika enskilda fall aktuella fokusavstån- det vilket bidrar till en optimal bildkvalitet som i sin tur utgör underlag för en riktig diagnos och minskar risken för att patienten skall utsättas för en onödig stråldos.
I stället för en röntgenkassett kan annan strål- receptor användas. Exempelvis kan man utnyttja s.k. bild- plattor ("image plates") vilka som regel har samma ytter- mått som röntgenfilmkassetter och vilkas förmåga att absor- bera strålning svarande mot en röntgenbild användes för elektronisk bildlagring.
Såsom framgått ovan medför uppfinningen den väsent- liga fördelen att betjäningspersonalen kan arbeta i bekväm arbetshöjd och hantera en liten massa vid receptorns in- ställning i X- och Y-led. Betjäningspersonalens arbete kan ytterligare underlättas genom att hâllarens rörelser vid receptorbyte utnyttjas för automatisk decentrering Och centrering av receptorn i såväl X- som Y-led, varvid de- centreringsrörelsen frigör receptorn för byte mot en annan.
Möjligheten att avlägsna patientbordet och köra in en rullbår över receptorhållaren, som är upptagen i ett underliggande ramelement, innebär en särskild, mycket vik- tig fördel som uppfinningen erbjuder. Någon manipulering av en svårt skadad patient behöver nämligen därvid icke företagas. Ovan beskrivna enkla inställningsmöjlighet för receptorhållaren kvarstår, och strålkällan inställer sig automatiskt efter receptorhàllaren respektive om en sekun- där receptorhållare appliceras. Alla hittills kända röntgen- utrustningar förutsätter manipulering av patienten åtmin- stone vid exponering av vissa objekt. I enlighet med upp- finningens grundtanke kan väsentligen all sådan patient- manipulering undvikas.

Claims (11)

455 568 18 Patentkrav
1. Sätt vid röntgenfotografering eller motsvarande med användning av ett utmed ett patientbord i X-led rör- ligt pelarstativ som uppbär en i Y-led rörlig, kring en horisontell axel vridbar strålkälla på en från stativet utskjutande arm, vilken arm är rörlig i Z-led utmed sta- tivet, varvid under patientbordet finnes en i X- och Y- led rörlig receptorhållare, vid vars förskjutning automa- tisk rörelse av strålkällan âstadkommes, k ä n n e t e c k n a t av att applicering på receptorhållaren av en hållare för en i vertikalplanet fallande, sekundär receptor för horisontell strålgång medför, eventuellt efter tidsfördröj- ning och/eller påverkan av ett särskilt manöverorgan, rörelse av armen i Z-led, rörelse av strålkällan i Y-led och vridning av strålkällan kring den horisontella axeln till ett grundinställningsläge för horisontell, centrerad strâlgàng mot den sekundära bildreceptorn.
2. Sätt enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t- av att strålkällan i det horisontella grundinställningsläget bringas att inta förutbestämt avstånd från receptorn.
3. Sätt enligt krav 1 eller 2, k ä n n e tue c k n a t av att ett avlägsnande av den sekundära receptorn från hållaren medför eventuellt efter tidsfördröjning och/eller påverkan av ett särskilt manöverorgan, återgång av strål- källan till ett grundinställningsläge för vertikal strål- gång på förutbestämt avstånd från receptorn.
4. Sätt enligt något av krav 1-3, k ä n n e t e c k- n a t av att inställning av strålkällan för vinklad strâlgång medför en häremot svarande förskjutning av recep- torn i X-led och eventuellt även i Y-led för konstant av- stånd strålkälla-receptor ("SID").
5. Anläggning för röntgenfotografering innefattande a) ett patientbord (1) som uppbär en hållare (7: 40) för en i horisontalplanet rörlig receptor, 455 568 19 b) ett utmed bordet (1) i X-led i styrningar (3, 4) rörligt pelarstativ (2) som på en utskjutande arm (5) upp- bär en i Y-led rörlig och kring en horisontell axel vrid- bar strâlkälla (6), vilken arm (5) är rörlig i Z-led på pelarstativet (2), c) separata drivorgan för pelarens (1), strålkällans (6) och armens (5) rörelser i X-, Y- resp. Z-led samt för strâlkällans vridning kring den horisontella axeln, vilka drivorgan är så anpassade till receptorhållarens (7) rörel- ser, att en förflyttning av hållaren medför en automatisk förflyttning av strâlkällan i X- och Y-led till ett in- ställningsläge för vertikal centrerad strålgång mot en i hållaren (7) upptagen receptor, k ä n n e t e c k n a d av d) att receptorhållaren (7) uppvisar organ (8, 8a) för applicering av en hållare (15; 15'; 15", 40) för en i vertikalplanet fallande sekundär receptor för horisontell strâlgång, och e) att anläggningen innefattar så inrättade styr- organ att applicering av en receptorhållare av sistnämnda slag medför, eventuellt efter tidsfördröjning och/eller påverkan av ett manöverorgan (11), aktivering av drivorganen för åtminstone strâlkällans (6) och armens (5) rörelser i Y- och Z~led, samt strâlkällans vridning kring den horison- tella axeln, så att stràlkällan intar ett grundinställnings- läge för horisontell centrerad strälgâng mot den sekundära bildreceptorn.
6. Anläggning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att olika typer av sekundära receptorer (15; 15'; 15"; 40) är applicerbara i organen (Ba).
7. , =Anläggning enligt krav 5 eller 6, k ä n n e t e c k- n a d av att armen (5) uppbär en åt sidan utskjutande tertiär receptorhâllare (9) och att strálkällan (6) är uppburen av en utsvängbar, vinklad arm (12).
8. Anläggning enligt något av krav 5-7, k ä n n e- t e c k n a d av en i patientbordets ena ände i Y-led förskjutbart anordnad och företrädesvis vridbar stoltill- 455 568 20 sats (18) och en häremot svarande i receptorhàllaren appli- cerbar sekundär receptor (15').
9. Anläggning enligt något av krav 5-8, k ä n n e- t e c k n a d av att den sekundära receptorhàllaren (40) innefattar tvâ U-profilskenor (41, 42) som bildar ett 90°- hörn med varandra och en i hörnet kring en axel svängbar teleskoparm (43) med ett i änden anordnat anslagsorgan (44) för ingrepp mot en i hållaren införd receptor (45), varvid teleskoparmens aktuella längd och vinkel relativt horison- talplanet ger mätetal för den införda kassettens dimensioner.
10. Anläggning enligt krav 9, k ä n n e t e c k n a d av att hållaren (40) är anordnad på en med anslutningstenar (15b) försedd konsoldel (15a) och svängbar kring en axel (46) till horisontellt läge.
11. Anläggning enligt något av krav 5-10, k ä n n e- t e c k n a d av att patientbordets (1) skiva är enkelt borttagbar för att medge inkörning av en rullbår över receptorhållaren (7).
SE8506093A 1985-12-20 1985-12-20 Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ SE455568B (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8506093A SE455568B (sv) 1985-12-20 1985-12-20 Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ
PCT/SE1986/000580 WO1987003795A1 (en) 1985-12-20 1986-12-18 A method and arrangement for x-ray photography or the like, in which there is used a tower stand that can be moved at a patient examination table
AU68382/87A AU6838287A (en) 1985-12-20 1986-12-18 A method and arrangement for x-ray photography or the like, in which there is used a tower stand that can be moved at a patient examination table

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8506093A SE455568B (sv) 1985-12-20 1985-12-20 Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8506093D0 SE8506093D0 (sv) 1985-12-20
SE8506093L SE8506093L (sv) 1987-06-21
SE455568B true SE455568B (sv) 1988-07-25

Family

ID=20362571

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8506093A SE455568B (sv) 1985-12-20 1985-12-20 Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU6838287A (sv)
SE (1) SE455568B (sv)
WO (1) WO1987003795A1 (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4875228A (en) * 1988-07-12 1989-10-17 Davru Manufacturing Ltd. X-ray gantry
DE8900948U1 (sv) * 1989-01-27 1989-03-23 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen, De
FI892546A (fi) * 1989-05-24 1990-11-25 Orion Yhtymae Oy Roentgenapparat.
SE512953C2 (sv) * 1998-08-11 2000-06-12 Lena Harning Kompressionsanordning
WO2000035254A1 (en) * 1998-12-08 2000-06-15 Koninklijke Philips Electronics N.V. An x-ray examination apparatus having an object absorption dependent brightness control
DE102004011671A1 (de) * 2004-03-10 2005-09-29 Siemens Ag Röngtenuntersuchungseinrichtung zur Deckenmontage
US9307946B2 (en) 2013-03-14 2016-04-12 Dental Imaging Technologies Corporation Ceiling mounted medical imaging system
DE102019214901A1 (de) * 2019-09-27 2021-04-01 Siemens Healthcare Gmbh Radiographiesystem mit bodenmontierter Trägereinheit

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3492482A (en) * 1966-09-27 1970-01-27 Leslie M Forsyth Apparatus employing balanced electrical bridge circuit means to coordinate the movements of cooperating x-ray film and x-ray tubehead holders
US3643095A (en) * 1969-11-28 1972-02-15 Picker Corp Automatic collimator control for x-ray apparatus
US4024403A (en) * 1976-03-19 1977-05-17 General Electric Company X-ray cardiovascular examination apparatus
DE2831058C2 (de) * 1978-07-14 1984-04-19 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Röntgenuntersuchungsgerät mit einem um eine horizontale Achse schwenkbaren Patientenlagerungstisch
US4365345A (en) * 1978-11-21 1982-12-21 The Machlett Laboratories, Incorporated Servo operated fluoroscopic table
DE3003976A1 (de) * 1980-02-04 1981-08-13 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Stativ fuer ein unter der patientenlagerungsplatte eines roentgenuntersuchungsgeraetes einschiebbares roentgenographisches bilderfassungsgeraet
US4501011A (en) * 1982-09-22 1985-02-19 General Electric Company Angulating lateral fluoroscopic suspension
DE3406717A1 (de) * 1984-02-24 1985-08-29 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Roentgenschichtaufnahmegeraet

Also Published As

Publication number Publication date
AU6838287A (en) 1987-07-15
SE8506093L (sv) 1987-06-21
WO1987003795A1 (en) 1987-07-02
SE8506093D0 (sv) 1985-12-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5023899A (en) Method and arrangement for X-ray photography or the like
US9016940B2 (en) Mobile patient positioning cart for multiple exposure imaging exams
SE463187B (sv) Saett vid och kassetthaallaranordning foer roentgen- eller liknande undersoekning
CN100548220C (zh) X线摄影装置
WO1996018282A1 (en) Universal radiographic room
EP0668050B1 (de) Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung zur Erstellung von Panorama-Röntgenaufnahmen vom Schädel eines Patienten
US5224140A (en) Method and apparatus for panoramic radiography
SE455568B (sv) Sett och anleggning for rontgenfotografering eller motsvarande med anvendning av ett utmed ett patientbord rorligt pelarstativ
US4484343A (en) Tilting table X-ray apparatus
US4339825A (en) Bi-plane angiographic apparatus
US4365345A (en) Servo operated fluoroscopic table
JPH07275240A (ja) 医療用x線撮影装置
EP0002706B1 (de) Zahnärztliche Röntgendiagnostikeinrichtung
JPH08275939A (ja) X線撮影装置
JP2022174736A (ja) パノラマx線撮影装置
US5031202A (en) Tower stand cooperating with a patient table for X-ray or similar examination
JP3908711B2 (ja) X線撮影装置
SE518342C2 (sv) Med utsvängbar receptorenhet försett stativ till patientbord
SE503047C2 (sv) Sätt vid röntgenfotografering samt med receptorenhet försett patientbord
CN212788511U (zh) 具有人体高度传感器的x光屏蔽装置及x光检查装置
EP1478272A1 (en) Integrated apparatus for digital radiographic examinations
SE463237B (sv) Anlaeggning foer roentgendiagnostik eller liknande
JP2003010164A (ja) X線撮影装置
JPH0420408Y2 (sv)
JP3214928U (ja) X線撮影装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8506093-7

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8506093-7

Format of ref document f/p: F