SE454352B - Lastcontainerhanteringsaggregat for anvendning vid ett mobilt lyftfordon med lyftorgan - Google Patents

Lastcontainerhanteringsaggregat for anvendning vid ett mobilt lyftfordon med lyftorgan

Info

Publication number
SE454352B
SE454352B SE8404204A SE8404204A SE454352B SE 454352 B SE454352 B SE 454352B SE 8404204 A SE8404204 A SE 8404204A SE 8404204 A SE8404204 A SE 8404204A SE 454352 B SE454352 B SE 454352B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
lifting
container handling
handling unit
lifting yoke
servo
Prior art date
Application number
SE8404204A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8404204L (sv
SE8404204D0 (sv
Inventor
F Copie
Original Assignee
Mi Jack Products Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mi Jack Products Inc filed Critical Mi Jack Products Inc
Publication of SE8404204D0 publication Critical patent/SE8404204D0/sv
Publication of SE8404204L publication Critical patent/SE8404204L/sv
Publication of SE454352B publication Critical patent/SE454352B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F9/00Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes
    • B66F9/06Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes movable, with their loads, on wheels or the like, e.g. fork-lift trucks
    • B66F9/075Constructional features or details
    • B66F9/12Platforms; Forks; Other load supporting or gripping members
    • B66F9/18Load gripping or retaining means
    • B66F9/186Container lifting frames
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66FHOISTING, LIFTING, HAULING OR PUSHING, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, e.g. DEVICES WHICH APPLY A LIFTING OR PUSHING FORCE DIRECTLY TO THE SURFACE OF A LOAD
    • B66F9/00Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes
    • B66F9/06Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes movable, with their loads, on wheels or the like, e.g. fork-lift trucks
    • B66F9/065Devices for lifting or lowering bulky or heavy goods for loading or unloading purposes movable, with their loads, on wheels or the like, e.g. fork-lift trucks non-masted

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)

Description

454 352 2 fordon med lyftorgan för att föra en lastcontainer till ett öns- kat ställe, vilket lastcontainerhanteringsaggregat inkluderar hållarorgan innefattande ett bärorgan anordnat att anslutas till fordonets lyftorgan, ett av hållarorgan uppburet lyftok som är anordnat att anslutas till lastcontainern, första servomanövre- rade organ som är operativt inkopplade mellan hâllarorganen och lyftoket för att svänga lyftoket kring en väsentligen tvärlöpan- de horisontell axel, varigenom behållaren kan lutas i riktning uppåt resp. nedåt, andra servomanövrerade organ anslutna till hållarorganen och anordnade att omställa lyftoket i riktning framåt och bakåt mot resp. bort från lyftorganen, och tredje servomanövrerade organ inkopplade mellan hållarorganen och lyft- oket och anordnade att omställa lyftoket i sidled i förhållande till lyftorganen, varvid lyftoket också är vridbart kring en väsentligen längsgående horisontell axel. Det enligt uppfin- ningen angivna lastconterhanteringsaggregatet utmärks av att bärorganet har vertikala sidoorgan av vilka vart och ett glid- bart uppbär ett blockorgan, att stag som sträcker sig i en väsentligen uppåtriktad riktning är vid sina nedre ändar sväng- bart anslutna till blockorganen för universalrörelse och vid sina övre ändar till lyftoket, att hållarorganen innefattar höjdreglerorgan som är operativt anslutna till blockorganen, varvid nämnda höjdreglerorgan också är anordnade att vrida lyft- oket kring en längsgående horisontell axel för att ändra con- tainerns lutning i tvärriktningen, och att de andra servomanöv- rerade organen är anslutna till de uppåtriktade stagen, varvid nämnda andra servomanövrerade organ förutom att de bibringar lyftoket en rörelse i riktning framåt och bakåt också är anord- nade att vrida lyftoket kring en väsentligen uppâtriktad axel.
I en föredragen utföringsform av uppfinningen är en brygganordning med väsentligen uppåtriktade organ förbunden med de främre ändarna hos lyftorganen hos ett containerhanterings- fordon. Stolphållare är glidbart lagrade på de uppåtriktade or- ganen. Servomanövrerade organ som är monterade på brygganord- ningen tjänar till att selektivt höja och sänka stolphâllarna, varigenom containern kan höjas oberoende av fordonets lyftorgan.
Ett lyftok är beläget över containerns övre del. Lyftoket har ändorgan som uppbär frigöringsbara vridlås som är anordnade att 454 352 3 Vfïdas till låsingrepp med hörnblock på containern. Lyftoket har ett flertal längsgående organ som sträcker sig mot fordonet.
Uppåtriktade stagorgan bär upp lyftoket på stolphållarna. Stag- organen innefattar ett par uppâtriktade stag med väsentligen cylindriska övre och nedre kulor som har sina säten i fattningar i stolphâllarna och block som är fixerade vid de längsgående organen. De servomanövrerade organen innefattar ett par driv- enheter som manövreras samtidigt så att lyftoket höjs eller sänks. Vardera drivenheten kan manövreras individuellt så att lyftoket svängs kring en väsentligen horisontell längaxel så att lyftoket får en stapellutningsrörelse. Drivenheterna kan bringas att selektivt svänga lyftoket i motsatta riktningar kring dess horisontella längdaxel.
Första utskjutbara och indragbara organ, såsom ett par första dubbelverkande hydraulcylindrar, som är anslutna till stolphållarna och de längsgående organen, tjänar till att svänga lyftoket på stagorganens övre kulor kring en väsentligen hori- sontell axel. Utskjutning av hydraulcylindrarna medför att lyft- oket lutas nedåt, medan indragning av hydraulcylindrarna medför att lyftoket lutas uppåt.
Andra utskjutbara och indragbara organ, såsom ett par andra dubbelverkande hydraulcylindrar, som är förbundna med stolphållarna och stagen, kan ge lyftoket rörelse i riktning framåt och bakåt samt en vridningsrörelse kring en väsentligen uppåtriktad axel, vilket sistnämnda rörelse benämnes skev- rörelse. Om de båda andra hydraulcylindrarna skjuts ut samtidigt medför detta att spridaren rör sig i riktning framåt, under det att om dessa cylindrar dras in kommer rörelsen att ske i rikt- ning bakåt. Skevrörelsen åstadkommas genom att den ena hydraul- cylindern skjuts ut medan den andra hydraulcylindern dras in.
Detta resulterar i svängningsrörelser hos de enskilda stagen i motsatta riktningar, varigenom lyftoket vrids kring en väsent- ligen uppåtriktad axel.
Ett tredje utskjutbart och indragbart organ, såsom en tredje hydrauloylinder, som är belägen i ett sidoläge, är an- sluten till de längsgående organen och en stolphållare. Den tredje dubbelverkande hydraulcylindern bringas att ge lyftoket en rörelse i sidled. Denna rörelse benämnes sidoförskjutning. 454 352 4 Sidoförskjutningen kan ske åt höger eller åt vänster.
Containerhanteringsaggregatet kan användas i samverkan med ett mobilt fordon med lyftorgan med förhållandeevis låg ver- tikal profil. Containerhanteringsaggregatet ökar inte höjden eller den vertikala profilen hos fordonet och fordonet kan såle- des användas i slutna rum, såsom under däcket på ett lastfartyg.
Konventionella lastcontainrar kan staplas under däcket på ett fartyg med ett lâgprofilfordon som är försett med contaínerhan- teringsaggregatet.
Containerhanteringsaggregatet är ett animerat arrange- mang av hållarstagorgan och utskjutbara samt indragbara styr- organ som kan medge att operatören förser containern med rörel- ser i tre axlar eller rörelser av kardantyp, såsom snedställ- ning, framåt och bakåt eller utskjutning, skevning, sidoför- skjutning, stapellutning och vertikala lyftrörelser. Denna styr- ning av lyftoket gör det möjligt för operatören att placera containern i ett förhållandevis trångt utrymme.
Fördonets lyftorgan kan lyfta en container i sådan om- fattning att tre sådana kan staplas på höjden. Containerhan- teringsaggregatet och dess tillsatslyftanordning kan lyfta con- tainern ytterligare så att fyra sådana kan staplas på varandra på varandra.
Uppfinningen kommer att beskrivas i detalj i det följan- de under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig. 1 visar en sidovy av ett mobilt containerhanteringsfordon som är försett med en lasthanteringsanordning och ett lastbäraggregat fastsatt vid en lastcontainer, fig. 2 är en uppifrån tagen delvy av lastbäraggregatet enligt fig_ 1,fig. 3 är en i större skala visad sektionerad vy som är tagen längs linjen 3-3 i fig. 1, fig. H är en sektionerad vy som är tagen längs linjen 4-N i fig. 3, fig. 5 är en i större skala visad sektionerad vy som är tagen längs linjen 5-5 i fig. 2, fig. 6 är en i större skala visad sektionerad vy som är tagen längs linjen 6-6 i fig. 5, fig. 7 är en i större skala visad sektionerad vy som är tagen längs linjen 7-7 i fig. 2, fig. 8 är en i större skala visad sektionerad vy som är tagen längs-linjen 8-8 i fig. 2, fig. 9 är en i större skala visad sektionerad vy som är tagen längs linjen 9-9 i fig. 2 och fig. 10 är en schematisk vy av det hydrauliska regler- 454 352 systemet för bäraggregatet.
Fig. 1 visar ett mobilt landfordon med den generella be- teckningen 10. Fordonet 10 är beskrivet i detalj i det svenska patentet 445 035, vars innehåll anses ingå i föreliggande text.
Fordonet 10 har en väsentligen horisontell ram 11 som är uppburen på marken 10 och som är försedd med ett par främre drivhjul 12 och ett par bakre styrhjul 13. I fordonet 10 finns en drivförbindelse mellan en förbränningsmotor 16 och drivhjulen 12, i vilken förbindelse ingår en kraftöverföring och differen- tialanordningar (inte visade). En förarhytt 17 med låg profil är monterad på ramens 11 bakre del intill ett styrregleraggregat (inte visat) för styrhjulen 13. Fordonets 10 totala höjd, inklu- sive förarhytten 17, är så vald, att fordonet kan användas under däcket på ett lastfartyg för att hantera.och stapla lastcontain- rar där.
En lasthanteringsanordning som är generellt betecknad 19 är manövrerbart lagrad på ramen 11 framför förarhytten 17. An- ordningen 19 utgörs av ett block- och länkaggregat med låg si- luett, vilket aggregat uppbär en lastlyftanordning eller ett lastbäraggregat som är generellt visat vid 21 och som används för att hantera en lastcontainer 22. Lasthanteringsnordningen 19 och det därmed samverkande lastbäraggregatet 21 har en låg si- luett så att fordonet 10 kan transportera och stapla lastcon- tainrar i ett relativt trångt utrymme, såsom under däcket på ett lastfartyg.
Anordningen 19 har en huvudlyftbalk 23 med en bottenvägg 24, övre vägg 26, ett spets- eller topparti 27 och en bakre ände 29. En första länk 31 är belägen under balken 23. Länken 31 har en bakre ände U2 som ger plats åt en svängningstapp U6 som för- binder balken 23 och länken 31. En reglerbalk 51, som är belägen mellan balken 23 och länken 31, är svängbar mot länken 31 via tappen 53. Balken 51 har ett tvärstycke 59 anslutet till armar 62. Svängningstappar 77 förbinder armarna 62 med ett andra länk- aggregat 63 med en stång 78 och en dubbelverkande hydraulcylin- der (inte visad). Ett par hydrauliska lyftcylindrar 82, som är svängbara i förhållande till ramen 11 medelst tappar, omställer balkarna 23 och 51 samt länken 31 från ett lågt indraget läge, 454 352 ,4 6 som är visat i fig. 1, till ett upplyft utdraget läge. Cylind- rarna 82 är försedda med stänger 84 som är förbundna med tappar 86 som sträcker sig åt sidan från balkens 23 spetsparti eller topparti 27.
Fordonet 10 används i lagringsomrâden och fartygstermi- naler för att transportera, lyfta och stapla lastcontainrar.
Lastcontainrar hämtas på kajer, fartyg och pråmar och staplas på förvaringsplatser. Lastbäraggregatet 21 har en förhållandevis låg siluett eller vertikal profil så att fordonet kan användas såsom ett fordon för påkörning resp. avkörning då det gäller att lasta resp. lossa lastfartyg. Den låga siluetten hos lastbär- aggregatet 21 möjliggör att maskinen kan användas för att stapla lastcontainrar två på varandra under däcket hos ett fartyg och fyra ovanpå varandra på däcket och kajen. Fordonet 10 utgör en typ av mobil maskin som kan användas med lastbäraggregatet 21.
Andra typer av lastlyftande maskiner med låga vertikala stolpar kan användas tillsammans med lastbäraggregatet 21 för att han- tera lastcontainrar, släpvagnar o.dyl.
Såsom är visat i fig. 1 och 2 är lastbäraggregatet 21 försett med ett lyftok som är generellt betecknat 89 och som är beläget över containerns 22 överdel. Lyftoket 89 omfattar ett par tvärgående balkar 91 och 92 som är belägna mellan första och andra ändorgan 93 resp. 97. Ett par första armar 99 och 96, vil- ka är fästa vid det första ändorganet 93, sträcker sig in 1 ka- naler i balkarna 91 och 92 för att rörligt lagra ändorganet på balkarna 91 och 92. Ett par andra armar 98 och 99, som är fixe- rade vid ändorganet 97, är anbragta i kanaler i balkarnas 91 och 92 motsatta ändar på så sätt att nämnda armar kan röra sig fram och tillbaka. En hydraulcylinder 101A är förbunden med organet 107 och via en svängningstapp 102A med ändorganet 98. En annan hydraulcylinder 101B är förbunden med organet 108 och via sväng- ningstappen 102B med ändorganet 93. Cylindrarna 101A och 101B är dubbelverkande och arbetar på så sätt att de förflyttar ändorga- nen 93 och 97 mot resp. bort från ändarna hos balkarna 91 och 92. Hydrahlcylindrarna 101A och 101B kan lägesinställa ändorga- nen 93 och 97 intill ändarna hos containern 22. Containrarna har en längd av mellan 6,5 och 12,3 meter. Ãndorganen 93 och 97 kan röra sig i sidled för att ge plats åt dessa containrar. 454 352 7 Ett flertal linjära förbindningsorgan 103, 10ß, 105, 106, 107 och 108 sträcker sig mellan balkarna 91 och 92 och är fästa vid dessa. Organen 103-108 håller balkarna 91 och 92 på avstånd från varandra i sidled. Organen 103, 104, 105 och 106 är i stort sett horisontella och sträcker sig ett kort stycke ovan- för balkarna 91 ooh 92 och upprätthåller därvid den låga siluet- ten hos lyftoket 89.
Såsom är visat i fig. 1 är ändorganet 93 försett med vridlåsaggregat 109 som låser sig i hörnblock 87. I fig. 3 och U är lâsaggregatet 109 försett med en vertikal axel 111 som är vridbart lagrad i ändorganet 93. En fot 112 är fixerad vid axelns 111 nedre ände. Foten 112 kan föras genom en långsträckt slits 88 och kan vridas 90° för att förbinda ändorganet 93 med hörnblocket 87. En övre ände hos axeln 111 är fäst vid en arm 113 som är fixerad vid en hydraulcylinder 114. Hydraulcylindern 114 kan vrida foten 112 kring axelns 11 geometriska axel så att låsning resp. upplåsning i förhållande till hörnblocket 87 sker.
Låsaggregatet 109 lösgörs från hörnblocket 87 genom att man vri- der foten 112 90° så att den ligger mittför slitsen 88, varef- ter foten 112 dras ut ur blocket 87.
Såsom framgår av fig. 2 och 5 är en brygga med den gene- rella beteckningen 116 monterad på de främre ändarna hos huvud- lyftbalken 23 och reglerbalken 51. Bryggan 116 utgörs av ett in- verterat U-format organ med en i tvärriktningen förlöpande hori- sontell bas 117 fixerad vid sina motsatta ändar vid nedåtriktade sidoorgan 118 resp. 119. Ett par nedâtriktade hållare 121 och 122 är fixerade vid basens 117 mittparti. En första tapp 123 förbinder huvudlyftbalkens 23 främre ände med hållarna 121 och 122. Den nedre änden hos hållarna 121 och 122 är fixerad vid ett tvärstycke 124 med ett nedåtriktat öra 126. En andra tapp 127 förbinder den främre änden hos reglerbalken 51 svängbart med örat 126.
Såsom är visat i fig. 5 är en stolphållare eller ett blockorgan 128 glidbart anbragt på sidoorganet 118. Stolphålla- ren 128 är försedd med en uppåtriktad kanal 129 som ger plats glidbart åt sidoorganet 118. En andra stolphållare 131 är glid- bart lagrad på sidoorganet 119. Stolphâllaren 131 har en uppåt- riktad kanal 132 som ger plats åt sidoorganet 118. Hållarna 454 352 _» 8 128 och 129 kan röra sig samtidigt i förhållande till sidoorga- nan 118 och 119 för att därigenom ändra höjden hos lyftoket 89 för att möjliggöra stapling av fyra lastcontainrar på varandra.
Detta utförs utan ytterligare lyftning med hjälp av anordningen 19.
Såsom är visat i fig. 7 används ett par servomanövrerade enheter för att selektivt höja eller sänka hållarna 128 och 129.
Den första servomanövrerade enheten har en första matarskruv 133 som sträcker sig nedåt och som är gängad i en kulskruv 13U med ringa friktion 1 hållaren 128. Den övre delen av matarskruven 133 är förbunden med en hydraulmotor 136 som är monterad 1 basen 117. Den andra servomanövrerade enheten har en nedåtriktad andra matarskruv 137 som är gängad in i en kulskruv 138 i hållaren 131. Den övre änden av matarskruven 137 är drivbart förbunden med en andra hydraulmotor 139 som är belägen i basen 117. Hy- draulmotorerna 136 och 139 manövreras samtidigt så att matar- skruvarna 133 och 137 vrids samtidigt för att därvid samtidigt 'omställa hållarna 128 och 131, såsom är angivet medelst pilarnaf 141. Hydraulmotorerna 136 och 139 är reversibla, varför hållarna 128 och 131 kan höjas resp. sänkas selektivt i förhållande till bryggan 116. Hydraulmotorerna 136 och 139 kan manövreras indivi- duellt så att den ena eller andra hâllaren 128 resp. 131 kan höjas. Båda motorerna 136 och 139 kan manövreras så, att den ena hållaren kan höjas och den andra sänkas. Detta ger lyftoket 89 en stapellutningsrörelse eller svängningsrörelse kring en väsentligen horisontell längsgående axel. Andra typer av ut- skjutbara och indragbara servoenheter och drivenheter kan an- vändas för att omställa och hålla kvar hållarna 128 och 131 i önskade lägen på bryggan 116.
Lyftoket 89 är rörligt uppburet av hållarna 128 och 131 medelst ett par uppåtriktade stag 142 och 1U3. Staget 1H2 är försett med en nedre kula 14U som är belägen i en fattning 1U6 på den övre sidan av hållaren 128. En ring eller spärr 1ü7 omger kulan 1UU och håller denna i ett sådant läge i förhållande till hållaren 128 att kulan är ledbar. Ett flertal bultar 1U8 håller fast spärren 1U7 vid hållaren 128. Den övre änden hos staget 1H2 är försedd med en övre kula 1N9 som anligger mot ett vid organen 103 och 10H fixerat block 151. Undersidan på blocket 151 är för- 454 352 9 sedd med en fattning 152 som ger plats åt den övre kulan 149. En ringformig spärr 153 omger kulan 149 och är fixerad vid blocket 151 medelst bultar 155 för att kulan 1U9 skall hållas på så sätt i blocket 151 att den blir ledbar.
Det andra staget, således 143, har en nedre kula 151 som är belägen i en fattning 156 i stolphållaren 131. En ringformig spärr 157 som omger kulan 154 är fäst vid stolphållaren 131 för att hålla staget hopsatt med hållaren 131. Den övre änden hos staget 143 är försedd med en övre kula 158 som anligger mot ett block 159 som är fäst vid organen 105 och 106. Blocket 159 har en i riktning nedåt öppen fattning eller urtagning 161 som ger plats åt kulan 158. En ringformig spärr 162 omger kulan 158 och är fixerad vid blocket 159 samt håller staget 143 i ett sådant läge i förhållande till blocket 159 att nämnda stag kan röra sig. Stagen 1ü2 och 1ü3 medför att lyftoket 89 kan röra sig längs tre axlar eller i en kardanrörelse.
Såsom framgår av fig. 5 och 8 innefattar första utskjut- bara resp. indragbara organ åtminstone ett lutande drivorgan som är visat såsom en första dubbelverkande hydraulcylinder. I denna utföringsform utgörs nämnda första organ av en första dubbelver- kande hydraulcylinder 163 och en andra dubbelverkande hydraul- cylinder 169 vilka kan svänga lyftoket 89 kring en tvärlöpande horisontell axel. Lyftoket 89 svänger på de övre kulorna 1ü9 och 158 på stolparna 142 resp. 1U3,_varigenom lyftoket bringas att luta antingen uppåt eller nedåt. Den första hydraulcylindern 163 är försedd med en uppåtriktad stång 164 som via en svängnings- tapp 166 är förbunden med de inre ändarna hos organen 103 och 104. Cylinderns 163 nedre ände är svängbart förbunden med uppåt och bakåt riktade armar 167 som är fästa vid hållaren 128. En svängningstapp 168 förbinder cylindern 163 svängbart med armarna 167. Kullager som är monterade på tapparna 166 och 168 förbinder motsatta ändar hos hydraulcylíndern 163 med tapparna. Dessa lager gör det möjligt för lyftoket 89 att röra sig fritt i rikt- ning framåt och bakåt eller i sidled och att vrida sig kring en väsentligen uppåtriktad axel. Den andra hydraulcylindern 169 är via en tapp 171 förbunden med de bakre ändarna hos organen 105 och 106. Den nedre änden hos cylindern 169 är förbunden med upp- åt och bakåt riktade armar 172 via en tapp 173. Armarna 172 är 454 352 10 fästa vid hållaren 131.
Om den ena eller båda hydraulcylindrarna 163 och 169 får arbeta inverkar detta på lutningsrörelsen hos lyftoket 89 och den vid denna låsta containern 22 i både lutningsriktningen ned- åt och framåt och lutningsriktningen uppåt och framåt.
Såsom framgår av fig. 2 och 8 är andra utskjutbara och indragbara organ, som omfattar ett par dubbelverkande hydraul- cylindrar 17U och 176, operativt förbundna med armarna 167 och 172 samt stagen 142 och 143 för att åstadkomma rörelse i rikt- ning framåt resp. bakåt då det gäller lyftoket 89 samt skev- rörelse hos lyftoket 89. Lyftokets 89 skevrörelse innebär vrid- ning kring en väsentligen uppåtriktad axel i både medurs och moturs riktning. Denna reglering av lyftoket 89 gör det möjligt för containern 22 att placeras ovanpå en annan container när_ fordonet 10 står 1 en annan vinkel än 9o° 1 förhållande :111 den andra containern.
Såsom är visat i fig. 8 är en stång 177 tillhörande hydraulcylindern 17U svängbart lagrad vid mittpartiet hos staget 1ü2 medelst en tapp 178. Den nedre änden av cylindern 17U är svängbart förbunden med armarna 167 via en svängningstapp 181.
Armarna 167 är fixerade vid hållaren 128. Den andra hydraulcy- lindern 176 har en stång 182 som är svängbart förbunden med stagets 143 mittparti medelst en tapp (inte visad). Den nedre änden hos cylindern 176 är förbunden med armarna 172 via en svängningstapp 186. Armarna 72 är fixerade vid hållaren 131.
När vid användning hydraulcylindrarna 17H och 176 utför en utskjutande rörelse förs stagen 1N2 och 143 i vinkel i rikt- ning framåt, varigenom lyftoket 89 förs bort från fordonet 10.
När hydraulcylindrarna 17U och 176 utför en indragningsrörelse förs lyftoket 189 inåt eller mot fordonet 10. Den av lyftoket 89 uppburna containern 22 är således selektivt omställbar till främre och bakre lägen för att underlätta stapling av containern i ett önskat läge. När den ena cylindern 174 eller 176 skjuts ut och den andra cylindern dras in svänger lyftoket 89 kring en uppâtriktad axel. Detta ger containern 22 en skevrörelse. Cylin- drarna 17N och 176 kan placeras i andra lägen så att lyftoket 89 får framåtriktade och bakåtriktade rörelser och en skevnings- rörelse. Exempelvis kan cylindrarna 174 och 176 vara förbundna 454 352 11 med lyftokets balk 92 och stolphållarna 128 och 131.
'Såsom framgår av fig. 2 och 9 förses lyftoket 89 med sidoriktade förskjutningsrörelser i motsatta sidoriktningar medelst ett tredje utskjutbart och indragbart organ som omfattar en dubbelverkande hydraulcylinder 187. Cylindern 187 har en rör- lig kolvstâng 188 som är förbunden med en konsol 189 via en svängningstapp 191. Konsolen 189 är monterad på en uppåtriktad förlängning 130 av stolphållaren 128. Cylinderns 187 motsatta ände är svängbart förbunden med öronen 192 medelst en tapp 193. öronen 192 är fixerade vid organets 105 insida. Cylindern 187 sträcker sig i väsentligen horisontell riktnig framför bryggan 116.
När vid användning cylindern 187 skjuts ut förs luftoket 189 åt höger, sett enligt fig. 2. När cylindern 187 dras in rör sig lyftoket 189 i motsatt riktning eller åt vänster, sett en- ligt fig. 2. Denna rörelse möjliggör att containern 22 förskjuts i sidled till ett önskat sidoläge.
Fig. 10 visar en schematisk vy av fluidumtillförselsys- temet för att selektivt manövrera hydrauloylindrarna 163, 169, 17U, 176 och 187 samt fluidummotorerna 136 och 139. En pump 196, som drivs av fordonets motor, suger hydraulfluidum från en be- hållare 197 och matar ut fluidet till ett flertal manuellt man- övrerade ventiler 198, 202, 206 och 209.
Ventilen 198 avger fluidum under tryck till ledningarna 199 och 201 som leder till hydraulcylindrarna 163 och 169. Ven- tilen 202 kan selektivt tillföra fluidum under tryck till cylin- drarna 174 och 176 för att samtidigt eller individuellt bringa dessa cylindrar att utföra utskjutning eller indragning. Venti- len 206 är förbunden med ledningar 208 som löper till cylindern 187 för utskjutning i sidled. Ventilen 206 tillför selektivt fluidum under tryck till cylindern 187 så att denna cylinder utför utskjutning eller indragning, varigenom lyftoket 89 förs i motsatta riktningar i sidled. Den fjärde ventilen 209 är förbun- den med ledningar 211 som löper till fluidummotorerna 136 och 139. Ventilen 209 är manuellt pâverkbar för att tillföra fluidum under tryck till motorerna 136 och 139 så att dessa motorer drivs selektivt i motsatta riktningar för att reglera höjden hos hållarna 128 och 131. Ventilen 209 kan också drivas på så sätt 454 352 4 12 att den individuellt påverkar motorn 136 eller motorn 139 så att lyftoket 89 snedställs i sidled eller får en stapellutning. Alla ventilerna 198, 202, 206 och 209 är förbundna med lämpliga led- ningar till behållaren 197 för fullbordan av hydraulkretsen.
Under användning transporterar och staplar det mobila fordonet 10 som är försett med ett lastbäraggregat 21 lastcon- tainrar på önskade platser, såsom i en lagerterminal resp. på däck eller under däck pâ ett fartyg. Hâllaraggregatet 21 är för- sett med ett lyftok 89 som kan ge plats åt en konventionell lastcontainer. Dessa containrar är så utformade, att de skall gripas upptill. Vridlåsaggregaten 109 på lyftoket 89 har till uppgift att låsas fast i containrarnas hörnblock så att contain- rarna rör sig med lyftoket 89.
Lasthanteringsanordningen 19 hos fordonet 10 kan höja bäraggregatet 21 och därigenom lyfta containern 22 upp från marken. Fordonet 10 körs därefter för att transportera contai- nern 22 till en önskad plats. Lasthanteringsanordningen 10 kan därefter sänkas så att containern placeras på marken. Om con- tainern 22 skall placeras ovanpå en befintlig container höjs lasthanteringsanordningen 19, varjämte fordonet körs så att containern 22 blir belägen väsentligen ovanför den befintliga containern. Hydraulcylindrarna 17H och 176 för rörelse framåt resp. bakåt kan påverkas för att lägesinställa containern i längdriktningen. Hydraulcylindern 187 för sidoförskjutning kan manövreras på så sätt att containern förskjuts i sidled till ett önskat läge. När fordonet är beläget på ett lutande bärplan, så- som rampen på ett lastfartyg, manövreras lutningscylindrarna 163 och 169 så att lyftoket 89 lutas till ett väsentligen horison- tellt läge. Detta uppnås genom att cylindrarna 163 och 169 utför en utskjutningsrörelse, vilket medför att lyftoket 89 svänger kring de övre ändarna av stagen 1U2 och 193.
Lyftoket 89 och den vid detta fastlåsta lastcontainern 22 kan vridas kring en väsentligen vertikal axel eller ges en skevrörelse genom medverkan av cylindrarna 17H och 176. När hy- draulcylindern 17Ä utför en utskjutningsrörelse och cylindern 176 utför en indragningsrörelse får lyftoket 89 en skevrörelse i medurs riktning. När cylindern 176 utför en utskjutningsrörelse och cylindern 179 utför en indragningsrörelse får lyftoket 89 en 454 552 13 skevrörelse i moturs riktning.
Lutningen i tvärriktningen eller stapellutningen hos lyftoket 89 och den vid detta fixerade containern 22 regleras av fluidummotorerna 136 och 139. När den ena av dessa motorer drivs i den ena riktningen och den andra motorn stoppas eller drivs i motsatt riktning mot den första motorn kommer lyftoket 89 att vrida sig kring en väsentligen horisontell längsgående axel.
Detta medför att motsatta ändar hos containern 22 rör sig uppåt resp. nedåt.
Såsom framgår av fig. 5 kan lyftoket 89 höjas så att fyra containrar 22 kan staplas på varandra. Lasthanteringsanord- ningen 19 skjuts då ut till sitt helt uppåtförda läge. Detta medför att containern 22 placeras i ett läge där tre containrar kan staplas på varandra. Containern 22 höjs ytterligare genom att hållarna 128 och 131 förs uppåt i förhållande till bryggan 116. Detta utförs genom att hydraulmotorerna 136 och 139 drivs samtidigt. Motorna 136 och 139 vrider matarskruvarna 133 resp. 137, varigenom hållarna 128 och 131 förs i riktning uppåt. Då stagen 142 och 143 är förankrade på hållarna 128 och 131 för de lyftoket 189 i riktning uppåt, varigenom containern 22 placeras i ett läge i vilket fyra containrar kan staplas på varandra på däck hos ett fartyg eller i en lagerterminal. Sedan containern 22 har placerats på stapeln friges lâsen 109. Lyftoket 89 förs bort från den staplade containern genom att man kör fordonet 10.
Hydraulmotorerna 138 och 139 omkastar sin rörelseriktning så att lyftoket 89 ställs in i sitt nedersta läge. Lasthanteringsanord- ningen 19 förs från sitt uppläge till sitt nedläge eller invikta läge. Fordonet 10 kör därefter iväg för att hämta en andra con- tainer.
Ehuru en föredragen utföringsform av det mobila fordonet och lastbäraggregatet enligt uppfinningen har visats och beskri- vits skall det framhållas att ändringar i utformningen, materia- let och det konstruktiva arrangemanget kan göras av fackmannen utan att detta innebär en avvikelse från uppfinningen, vilken är definierad i de efterföljande patentkraven.

Claims (16)

454 352 14 PATENTKRAV
1. Lasteontainerhanteringsaggregat för användning vid ett mobilt lyftfordon (10) med lyftorgan (19) för att föra en last- container (22) till ett önskat ställe, vilket lastcontainerhan- teringsaggregat inkluderar hållarorgan innefattande ett bärorgan (116) anordnat att anslutas till fordonets lyftorgan (19), ett av hållarorganen uppburet lyftok (89) som är anordnat att an- slutas till lastcontainern (22), första servonanövrerade organ (163, 169) som är operativt inkopplade mellan hållarorganen och lyftoket (89) för att svänga lyftoket (89) kring en väsentligen tvärlöpande horisontell axel, varigenom behållaren kan lutas i riktning uppåt resp. nedåt, andra servomanövrerade organ (174, 176) anslutna till hållarorganen och anordnade att omställa lvftoket (89) i riktning framåt och bakåt mot resp. bort från lyftorganen (19), och tredje servomanövrerade organ (187) in- kopplade mellan hållarorganen och lyftoket (89) och anordnade att omställa lyftoket (89) i sidled i förhållande till lyftor- ganen, varvid lyftoket (89) också är vridbart kring en väsent- ligen uppåtriktad axel och en väsentligen längsgående horison- tell axel, k ä n n e t e c k n a t därav, att bärorganet har vertikala sidoorgan (118, 119) av vilka vart och ett glidbart uppbär ett blockorgan (128, 131), att stag (1H2, 1ü3) som sträcker sig i en väsentligen uppåtriktad riktning är vid sina nedre ändar svängbart anslutna till blockorganen (128, 131) för universalrörelse och vid sina övre ändar till lyftoket (89), att hållarorganen innefattar höjdreglerorgan som är operativt an- slutna till blockorganen (128, 131) för att selektivt höja och sänka blockorganen (128, 131), varvid nämnda höjdreglerorgan också är anordnade att vrida lyftoket (89) kring en längsgående horisontell axel för att ändra containerns (22) lutning i tvär- riktningen, och att de andra servomanövrerade organen (17U, 176) är anslutna till de uppâtriktade stagen (132, 1ü3), varvid nämnda andra servomanövrerade organ (17U, 176) förutom att de bibringar lyftoket (89) en rörelse i riktning framåt och bakåt också är anordnade att vrida lyftoket kring en väsentligen upp- åtriktad axel.
2. _Containerhanteringsaggregat enligt krav 1, k ä n n e - t e c k n a t därav, att hållarorganen innefattar en brygga 454 352 15 (116) i form av ett upp- och nedvänt U med en bas (117) som är försedd med hållarorgan (121, 122) för anslutning till fordonets lyftorgan (19) och anordnade att sammankoppla de vertikala sido- organen (118, 119) vid dessas yttre gränser.
3. Containerhanteringsaggregat enligt krav 2, k ä n n e - t e c k n a t därav, att höjdreglerorganen innefattar två flui- dummotororgan (136, 139), av vilka vartdera är försett med en snäcka (133, 137) som är inskruvad i en kulbussning (13N, 138) med låg friktion på ett av blookorganen (128, 131).
4. Containerhanteringsaggregat enligt något av kraven 1-3, k ä n n e t e e k n a t därav, att stagen innefattar ett par stag (1U2, 1U3) med var sin sfärisk nedre ände (1Nü, 15N) och var sin sfärisk övre ände (1ä9, 158), varvid de sfäriska nedre ändarna (144, 159) är införda i urtagningar (146, 156) som är bildade i blockorganen (128, 131) och de sfäriska övre ändarna (1N9, 158) är införda i urtagningar (152, 161) som är bildade i andra blockorgan (151, 159) som är uppburna av lyftoket (89).
5. Containerhanteringsaggregat enligt krav H, k ä n n e - t e c k n a t därav, att de andra blockorganen (152, 161) är uppburna av sig i längdriktningen sträckande organ (103, 10H, 105, 106) hos lyftoket (89).
6. Containerhanteringsaggregat enligt något av kraven 1-5, k ä n n e t e c k n a t därav, att nämnda första servomanövre- rade organ innefattar åtminstone en första utskjutbar och in- dragbar enhet (163, 169).
7. Containerhanteringsaggregat enligt krav 6, k ä n n e - t e c k n a t därav, att nämnda första utskjutbara och indrag- bara enhet (163, 169) innefattar en fluidummanövrerad dubbel- verkande cylinder.
8. Containerhanteringšaggregat enligt något av kraven 1-7, k ä n n e t e c k n a t därav, att nämnda andra servomanövre- rade organ innefattar ett par andra utskjutbara och indragbara organ (17Ü, 176).
9. Containerhanteringsaggregat enligt krav 8, k ä n n e - t e c k n a t därav, att nämnda andra utskjutbara och indrag- bara organ (17ß, 176) innefattar ett par fluidummanövrerade dubbelverkande cylindrar.
10. Containerhanteringsaggregat enligt något av kraven 1-9, 454 352 16 k ä n n e t e c k n a t därav, att nämnda tredje servomanövre- rade organ innefattar en enda utskjutbar och indragbar enhet (187).
11. Containerhanteringsaggregat enligt krav 10, k ä n n e - t e c k n a t därav, att nämnda enda utskjutbara och indragbara enhet (187) är en fluidummanövrerad dubbelverkande hydraulcylin- der.
12. Containerhanteringsaggregat enligt krav 5, k ä n n e - t e c k n a t därav, att nämnda första servomanövrerade organ (163, 169) är inkopplade mellan bärarmar (167) hos de förstnämn- da blockorganen (128, 131) och de sig i längdriktningen sträckande organen (103, 104, 105, 106) hos lyftoket (89).
13. Containerhanteringsaggregat enligt krav 12, k ä n n e - t e c k n a t därav, att de andra servomanövrerade organen (17U, 176) också är anslutna till bärarmarna (167).
14. Containerhanteringsaggregat enligt krav 5, k ä n n e - t e c k n a t därav, att det tredje servomanövrerade organet (187) är inkopplat mellan en konsol (189) som är monterad på det ena av de förstnämnda blockorganen (128, 131) och ett av de sig i längdriktningen sträckande organen (103, 10ü, 105, 106) hos lyftoket (89).
15. Containerhanteringsaggregat enligt något av kraven 1-14, k ä n n e t e c k n a t därav, att nämnda lyftok (89) inklude- rar ändorgan (93, 97), vilka är reglerbara i sidled för att ge plats åt containrar (22) med olika längd, och servoorgan (101A, 1015) som är anordnade att selektivt skjuta ut eller draga in nämnda ändorgan (93, 97) för att ge plats åt containerns (22) längd.
16. Containerhanteringsaggregat enligt krav 15, k ä n n e - t e c k n a t därav, att frigöringsbara låsorgan (109), som är tilldelade var sitt ändorgan (93, 97), är anordnade att låsas fast vid nämnda containrar (22), varvid nämnda låsorgan (109) inkluderar servomanövrerade organ (11ü) för att selektivt om- ställa låsorganen (109) mellan låst läge resp. olåst läge.
SE8404204A 1982-08-12 1984-08-23 Lastcontainerhanteringsaggregat for anvendning vid ett mobilt lyftfordon med lyftorgan SE454352B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/407,555 US4482285A (en) 1982-08-12 1982-08-12 Load carrier assembly

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8404204D0 SE8404204D0 (sv) 1984-08-23
SE8404204L SE8404204L (sv) 1986-02-24
SE454352B true SE454352B (sv) 1988-04-25

Family

ID=23612570

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8404204A SE454352B (sv) 1982-08-12 1984-08-23 Lastcontainerhanteringsaggregat for anvendning vid ett mobilt lyftfordon med lyftorgan

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4482285A (sv)
DE (1) DE3431954A1 (sv)
FR (1) FR2569674A1 (sv)
SE (1) SE454352B (sv)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4769127A (en) * 1985-09-30 1988-09-06 Amoco Corporation Computerized monorail catalyst handling process and system for resid hydrotreating units
US5437531A (en) * 1993-06-16 1995-08-01 Kress Corporation Vehicle for reaching, lifting, retracting, stacking and carrying loads
US7341422B1 (en) * 1998-04-08 2008-03-11 Trailer Bridge, Inc. Container transportation system and method
DE10243844A1 (de) * 2002-09-13 2004-03-25 Gottwald Port Technology Gmbh Hubeinrichtung für Container
CN100436304C (zh) * 2006-04-26 2008-11-26 三一重工股份有限公司 带可旋转铰接机构的集装箱吊具
NL2005296C2 (nl) * 2010-09-01 2012-03-05 Fred Korrel Containerklem.
CN104125924B (zh) * 2012-02-20 2016-06-29 艾玛斯布达有限公司 侧向提升吊具
USD778022S1 (en) * 2015-02-12 2017-01-31 Haulotte Group Aerial lift
USD785273S1 (en) * 2015-08-05 2017-04-25 Haulotte Group Aerial lift cover
USD783924S1 (en) * 2015-08-05 2017-04-11 Haulotte Group Aerial lift cover

Family Cites Families (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US27905A (en) * 1860-04-17 Cornelius hood
US3387729A (en) * 1966-07-25 1968-06-11 Strick Corp Container lifting frame for use with forklift truck
US3498749A (en) * 1966-12-23 1970-03-03 Exxon Research Engineering Co Production of metal carbonyls and carbon black
US3493258A (en) * 1967-08-10 1970-02-03 Midland Ross Corp Cargo container lifting equipment
US3520431A (en) * 1967-10-03 1970-07-14 Hans Tax Container transporting vehicle
US3514002A (en) * 1967-10-16 1970-05-26 Theodore H Allegri Antiracking container lift frame
US3499563A (en) * 1967-12-21 1970-03-10 Towmotor Corp Container lift frame
US3606053A (en) * 1969-12-15 1971-09-20 Midland Ross Corp Grappler-spreader for cantilever-boom trucks
US3633777A (en) * 1970-10-26 1972-01-11 Taylor Machine Works Cargo container handling assembly
US3828940A (en) * 1971-09-03 1974-08-13 Fruehauf Corp Spreader list, trim and skew adjustment means
BE792539A (fr) * 1971-12-09 1973-03-30 Clark Equipment Co Dispositif de manutention de conteneurs
US3780877A (en) * 1971-12-30 1973-12-25 Flexi G Van Corp Freight container transfer mechanism
US3827743A (en) * 1972-06-30 1974-08-06 Clark Equipment Co Load handling apparatus
US3984019A (en) * 1972-10-24 1976-10-05 Brudi Equipment, Inc. Lift truck side loading attachment particularly adaptable for handling elongate loads
US3870180A (en) * 1973-05-21 1975-03-11 Taylor Machine Works Apparatus for connecting a spreader assembly to a vehicle lift
US3863970A (en) * 1973-07-26 1975-02-04 Midland Ross Corp Fork truck spreader for cargo containers
US3893580A (en) * 1973-12-12 1975-07-08 Clark Equipment Co Side and front tiltable lift truck mast
US4016992A (en) * 1974-05-30 1977-04-12 Raygo Wagner, Inc. Lift truck with rotatable load-handling apparatus
US4014447A (en) * 1974-11-20 1977-03-29 Rpc Corporation Grappler spreader with overhead grappling arm storage
US3966069A (en) * 1974-11-29 1976-06-29 Rpc Corporation Spreader for lifting containers
US4093090A (en) * 1974-11-29 1978-06-06 Rpc Corporation Spreader for lifting containers
US4017110A (en) * 1975-05-19 1977-04-12 Clark Equipment Company Cylinder and piston assembly
US3982644A (en) * 1975-05-19 1976-09-28 Clark Equipment Company Side shift and skewing device for van carrier
DE2630182A1 (de) * 1976-07-05 1978-01-19 Hans Tax Containerverladekran
FR2393757A1 (fr) * 1977-06-06 1979-01-05 Ppm Sa Dispositif de manutention de conteneurs
US4268216A (en) * 1977-07-04 1981-05-19 Fernand Copie Load lifting and carrying machine
US4266904A (en) * 1979-05-31 1981-05-12 Raygo, Inc. Adjustable load lifting spreader frame
DE3007901A1 (de) * 1980-03-01 1981-09-17 Kaup GmbH & Co KG Gesellschaft für Maschinenbau, 8750 Aschaffenburg Containertraggeraet fuer einen hublader
FR2537120B1 (fr) * 1982-12-03 1986-08-01 Manitou Bf Dispositif d'auto-alignement de conteneurs pour chariot de manutention

Also Published As

Publication number Publication date
SE8404204L (sv) 1986-02-24
US4482285A (en) 1984-11-13
SE8404204D0 (sv) 1984-08-23
DE3431954A1 (de) 1986-03-13
FR2569674A1 (fr) 1986-03-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9045320B2 (en) Lift truck, in particular for lifting and stacking boats
US4863335A (en) Automatic guided vehicle roll-handling system
US7648325B2 (en) Industrial truck
SE454352B (sv) Lastcontainerhanteringsaggregat for anvendning vid ett mobilt lyftfordon med lyftorgan
US2720993A (en) Truck mounted machine for loading and manipulating materials
EP1084987B1 (en) Retractable counterweight for straight-boom aerial work platform
NO853754L (no) R¯rh¨ndteringsanordning.
EP2206675A2 (en) Apparatus for elevating and positioning a work platform
US20080095578A1 (en) Boat lifting and stacking vehicle
US20170175461A1 (en) Pivoting rod box for a horizontal directional drilling machine
US4449884A (en) Universal robot
US11993197B2 (en) Vehicle for transporting goods
US5036952A (en) Load lift truck
SE445035B (sv) Lasthanteringsanordning
SE449091B (sv) Kombinationstruck av typen grensletruck
US3543956A (en) Load carrying vehicle
WO2001014239A1 (en) Device for handling loads and steering system for same
US5143180A (en) Load lift truck
CA1130216A (en) Forklift vehicle with automatic steering return and fork extenders
US5391046A (en) Automated apparatus for loading and unloading motor vehicles
FI65974B (fi) Laenksystem foer lastlyftanordning
CN112479099B (zh) 机器人
CN114293910B (zh) 一种井架拖挂装置及其与井口的对正方法、井架拖挂系统
CN219428958U (zh) 散粮刮板输送机
CN117755997A (zh) 一种道路施工起吊机及方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8404204-3

Effective date: 19890911

Format of ref document f/p: F