SE453142B - Signaleringssystem for utbyte av data mellan signaleringsenheter medelst datameddelanden - Google Patents
Signaleringssystem for utbyte av data mellan signaleringsenheter medelst datameddelandenInfo
- Publication number
- SE453142B SE453142B SE8003224A SE8003224A SE453142B SE 453142 B SE453142 B SE 453142B SE 8003224 A SE8003224 A SE 8003224A SE 8003224 A SE8003224 A SE 8003224A SE 453142 B SE453142 B SE 453142B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- message
- signaling
- data
- messages
- destination
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06F—ELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
- G06F9/00—Arrangements for program control, e.g. control units
- G06F9/06—Arrangements for program control, e.g. control units using stored programs, i.e. using an internal store of processing equipment to receive or retain programs
- G06F9/46—Multiprogramming arrangements
- G06F9/54—Interprogram communication
- G06F9/546—Message passing systems or structures, e.g. queues
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04Q—SELECTING
- H04Q3/00—Selecting arrangements
- H04Q3/42—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker
- H04Q3/54—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised
- H04Q3/545—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised using a stored programme
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04Q—SELECTING
- H04Q3/00—Selecting arrangements
- H04Q3/42—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker
- H04Q3/54—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised
- H04Q3/545—Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised using a stored programme
- H04Q3/54508—Configuration, initialisation
- H04Q3/54533—Configuration data, translation, passwords, databases
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Theoretical Computer Science (AREA)
- Software Systems (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Databases & Information Systems (AREA)
- Computer And Data Communications (AREA)
- Exchange Systems With Centralized Control (AREA)
- Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Communication Control (AREA)
- Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
Description
453 142 2 medan systemet är i drift.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett system av den ovan beskrivna typen, varvid emellertid i systemet enligt uppfinningen signaleringsenheter kan föras in i systemet i utbyte mot befintliga sådana utan att de andra signa- leringsenheterna behöver anpassas till den nya situationen.
Det enligt uppfinningen uppställda målet uppnås på så sätt att man utnyttjar meddelanden, i vilka destinationssignalerings- enheten inte är angiven, varjämte styrorganen är anordnade att tilldela en destinationssignaleringsenhet till varje sådant med- delande.
Eftersom destinationen inte är angiven 1 meddelandena på- verkar det förhàllandet, att man inför en signaleringsenhet i systemet,inte innehållet i meddelandena som skall överföras till denna signaleringsenhet, varför de signaleringsenheter, i vilkas dessa meddelanden alstras, inte behöver anpassas till den nya situationen. Det enda man behöver göra är att upplysa styrorga- nen om modifikationen, och detta är en enkel operation som kan utföras on-line.
En annan fördel med systemet enligt föreliggande uppfinning är att om signaleringsenheterna är funktionsenheter av typen som är beskriven i de ovannämnda artiklarna och patentskriften, dvs. funktionsenheter med egna data och eget program, elimineras en potentiell felkälla som kan finnas genom att ett fel görs av en programmerare som skriver programmet som styr meddelandeöver- föringen, emedan programmeraren inte behöver ange och inte ens behöver känna till destinationen för de aktuella meddelandena.
Han behöver inte heller känna till systemets generella konstruk- tion.
Ett annat karakteristiskt särdrag hos signaleringssystemet enligt uppfinningen är att man utnyttjar meddelanden, i vilka destinationens signaleringsenhet är indirekt angiven. Ännu ett karakteristiskt särdrag hos signaleringssystemet enligt uppfinningen är att destinationens signaleringsenhet är angiven i data som är tilldelade meddelandet.
När destinationen väl är känd utnyttjar man meddelanden, 5 453 142 i vilka destinationen är angiven i data som är tilldelade meddelan- det. Dessa s.k. riktade meddelanden kräver mindre behandlingstid i styrorganen än meddelanden i vilka destinationen inte alls är angiven.
Ytterligare ett karakteristiskt särdrag hos signalerings- systemet enligt uppfinningen är att destinationens signalerings- enhet anges såsom innehållet i ett förutbestämt minnesläge 1 data- lagringsorgan i signaleringsenheten som sänder meddelandet.
Eftersom i de riktade meddelandena endast ett förutbestämt läge hos den sändande signaleringsenhetens lagringsorgan är an- givet och inte en destination själv erhålls den ovannämnda för- delen vad gäller utbyte av en signaleringsenhet.
Det bör observeras att det är allmänt känt att utnyttja programmetoder vilka generellt kan benämas "virtuell adresse- ring", varvid en programmerare kan vara okunnig om den närmare konstruktionen hbs systemet och¿närmare bestämt om det fysika- liska läget hos data som han arbetar med. Virtuell adressering hindrar emellertid inte att olika program kan komma åt samma data. Ännu ett ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett signaleringssystem av typen som är omnämnd vid början av denna beskrivning och i vilket system förutbestämda regler införs för att öka tillförlitligheten då det gäller meddelandehanteringen.
I enlighet med uppfinningen uppnås detta mål tack vare det förhållandet att för varje signaleringsenhet kan mottagnings- och sändningsorganen mottaga en förutbestämd mängd ingångsmed- delanden resp. sända en förutbestämd mängd utgångsmeddelanden, varvid varje sekvens omfattande åtminstone ett utgångsmeddelande är tilldelad åtminstone en förutbestämd sekvens hos åtminstone ett ingångsmeddelande.
På detta sätt underställs överföring av data från eller mot varje signaleringsenhet stränga regler, vilket bidrar till att öka systemets tillförlitlighet i betydande grad.
De ovannämnda ändamålen och särdragen hos uppfinningen kommer att bli mera uppenbara och uppfinningen själv torde bäst kunna förstås genom ett studium av den nu följande beskrivningen av en utföringsform i förening med bifogade ritningar, på vilka rig. l visar en schematisk vy över ett signaleringssystem enligt uppfinningen, fig. 2 visar dataområdet DA i fig. l mera i detalj, 453 142 a 4 fig. 3 och 4 visar meddelandeovrådena MAO och MAS enligt fig. 2 mera i detalj, fig. 5 visar funktionsenheterna FMMl och FMM2 enligt fig. l mera i detalj, och fig. 6 är en schematisk vy av meddelanden som kan sändas resp. mottagas av FMMI och FMM2 enligt fig. l.
Först hänvisas till fig. 1. Det i nämnda figur visade sig- naleringssystemet utgör en del av ett processorstyrt telekommu- nikationsomkopplingssystem som inkluderar en central behandlings- enhet eller centralenhet CPU med en programräknare PC, vidare ett minne MM och ett telekommunikationsomkopplingsnät TSN. Central- enheten CPU och minnet. MEM kan kommunicera med varandra via bussledningen Bl, varjämte centralenheten CPU och telekommunika- tionsomkopplingsnätet TSN kan kommunicera med varandra via buss- ledningen B2.
I minnet MEM ingår ett flertal signalerings- eller funk- tionsenheter, av vilka endast två är visade, nämligen FMMl och FMM2, jämte ett operativsystem OS som inkluderar en meddelande- hanterare MH som i samverkan med centralenheten CPU styr över- föringen av meddelanden mellan par av de nämnda funktionsenheter- na.
Nämnda funktionsenheter har följande karakteristiska sär- drag, vilka alla bidrar till signaleringssystemets tillförlit- lighet: - varje enhet har sina egna data och sitt eget program som endast kan nà enhetens egna data; - varje enhet kan mottaga en förutbestämd mängd eller sats in- gångsmeddelanden och sända en förutbestämd mängd eller sats ut- gàngsmeddelanden; - varje sekvens omfattande åtminstone ett utgångsmeddelande i mängden utgàngsmeddelanden sänds först sedan en förutbestämd sekvens ingángsmeddelanden i mängden ingångsmeddelanden har mottagits. Härigenom kan den sekvens som omfattar ett eller flera ingångsmeddelanden och som ger upphov till sändning av en sekvens omfattande ett eller flera utgångsmeddelanden också innehålla sekvensen som ger upphov till utsändning av en annan sekvens omfattande ett eller flera utgångsmeddelanden. 453 142 5 u Det egna programmet i varje funktionsenhet inkluderar instruktioner för mottagning och sändning i en förutbestämd tur- ordning eller sekvens. Varje sådan instruktion definierar ett förlopp som skall utföras då ett inkommande meddelande mottas eller då ett utgående meddelande sänds. ' Det inre arbetssättet hos en funktionsenhet är helt definie- rat, ehuru indirekt, när alla sekvenserna omfattande inkommande meddelanden och utgående meddelanden i ifrågavarande enhet är definierade.
En funktionsenhet med de ovan definierade särdragen kan benämnas en maskin (FMM) för ett ändligt antal meddelanden därför att antalet inkommande och utgående meddelanden som den kan mot- taga resp. sända är begränsat eller ändligt.
En dylik maskin för ett ändligt antal meddelanden förut- isätter inte förekomsten av interna tillstànd såsom är fallet med en "maskin för ett ändligt tillstånd".
En funktionsenhet av den ovan beskrivna typen kan exempel- vis utgöra en del av en telefonstation och har följande ändliga mängd eller sats ingångsmeddelanden: Avlyft handmikrotelefon Siffermottagning Pålagd handmikrotelefon och följande ändliga mängd utgángsmeddelanden: Fingerskivton “ V Förbindelseledningsbeläggning Siffersändning “ Nedkoppling framåt I detta fall är sekvensen ingàngsmeddelanden som måste mottagas för att de skall medföra sändning av utgångsmeddelanden följande, vid anrop: siffran A, siffrorna som bildar förbindelseledningskoden, och siffran B, de övriga siffrorna. 453 142 6 Ingångssekvenser li 2. 5.
Avlyft handmikrotelefon Avlyft handmikrotelefon Mottagning av siffran A Avlyft handmikrotelefon Mottagning av siffran A Mottagning av siffran B Avlyft handmikrotelefon Mottagning av siffran A Mottagning av siffran B Pålagd handmikrotelefon Utgångssekvenser Fingerskivton Förbindelselednings- beläggning Siffersändning Nedkoppling framåt.
I ett anrop där en abonnent lägger på sin handmikrotelefon mitt i nummertagningen överlappar sekvenserna varandra på följan- de sätt: Avlyft handmikrotelefon Mottagning av siffran A Mottagning av siffran B Pålagd handmikrotelefon Fingerskivton Förbindelselednings- beläggning Siffersändning Nedkoppling framåt.
Sekvensen som krävs för att sända utgångsmeddelandet "Siffersändning" innehåller också sekvensen som krävs för sänd- ning av utgångsmeddelandet "Förbindelseledningsbeläggning", var- för båda dessa meddelanden alstras. _ Mängden ingângsmeddelanden som kan mottas av en funktions- enhet och mängden utgångsmeddelanden som kan sändas av denna en- het bildar ett gränssnitt, medelst vilket ifrågavarande enhet kommunicerar med den övriga delen av systemet. Dessa meddelanden används för att överföra data som fördenskull är inkluderade i meddelandet, såsom kommer att framgå nedan, samt för att lösa problemet med synkronisering av skilda funktionsenheter. När exempelvis en funktionsenhet inte kan fortsätta att arbeta förrän en annan enhet har utfört en bestämd funktion kommer i själva verket den förstnämnda enheten att vänta tills den har mottagit ett meddelande från den sistnämnda.
”Man utnyttjar meddelanden som innefattar en identitet och data, varvid nämnda identitet anger: - meddelandetyp; - meddelandets nummer inom nämnda typ; 453 142 7 - den prioritet med vilken meddelandet skall behandlas; denna identitet anger i detta fall varken meddelandets ursprung eller dess destination. Två meddelandetyper används: - grundläggande systemmeddelanden, där destinationen varken är an- given i meddelandets identitet eller i dess data; - riktade meddelanden, där destinationen är angiven i de data som är tilldelade meddelandet.
Grundläggande systemmeddelanden används för att upprätta en första länk mellan två funktionsenheter. Vid bearbetning av ett sådant meddelande fastställer man först meddelandets destination medelst en riktningstabell, varefter detta meddelande överförs till destinationen. En fördel med att.använda grundläggande systemmed- delanden är att när en funktionsenhet insätts i systemet såsom utbyte är den enda operation som behöver utfönæ anpassning av den ovannämnda riktningstabellen,¿och det är således inte nöd- vändigt att informera de andra funktionsenheterna om ändringen.
En programmerare som har hand om bearbetningen av ett grund- läggande systemmeddelande behöver inte heller känna till meddelan- dets destination eller ha någon information avseende själva syste- mets allmänna uppbyggnad. Det kan exempelvis vara fråga om ett system där en bestämd funktionsenhet inte alltid finns, t.ex. en funktionsenhet för debitering i en telefonstation. I detta fall kommer ett grundläggande systemmeddelande med upplysningar om debiteringen antingen att riktas till den korresponderande funktionsenheten, om denna enhet förekommer och därför är omnämd i den ovannämnda riktningstabellen, eller att kasseras,om denna enhet inte är omnämnd i tabellen, men i det sistnämda fallet kommer intet fel att göras.
Riktade meddelanden används så snart en länk mellan två funk- tignsenheter har upprättats, dvs. så snart identiteten hos den sändande funktionsenheten har förmedlats till den mottagande funk- tionsenheten och har inskrivits i ett läge som är reserverat för detta ändamål. Denna länk är dynamisk, eftersom den kan upprättas, upprätthàllas och nedkopplas alltefter behov. Det bör observeras att genom att man använder sig av riktade meddelanden minskas det arbete som skall utföras, såsom har nämnts ovan.
I det för ögonblicket betraktade fallet med ett automatiskt 455 142 8 telekommunikationsomkopplingssystem utför ett stort antal iden- tiska organ, t.ex. förbindelseledningar och siffermottagare, som ingår i telekommunikationsomkopplingsnätet, ett stort antal iden- tiska funktioner samtidigt, dvs. under samma tidsperiod men inte nödvändigtvis i exakt samma ögonblick. I stället för att man i detta fall tillhandahåller en separat funktionsenhet för varje gång som funktionen "inträffar", vilket skulle innebära att man skulle behöva ett alltför stort antal dylika enheter, utnyttjas en multipelfunktionsenhet som har ett enda gemensamt inträffande- program som definierar funktionsenhetens logikkretsar och ett flertal inträffandedata. Olika inträffandedata erfordras, därför att för varje gäng som ett inträffande sker kan det krävas olika data, dvs. mottagarnas adresser blir olika, varje enskild siffra skall lagras i ett individuellt minnesläge, etc. En på detta sätt utformad konstruktionsenhet benämnas "inträffanderelaterad funk- tionsenhet".
För övervakningsändamål, t.ex. för att identifiera före- komsten av många inträffanden i en dylik inträffanderelaterad funktionsenhet, är den sistnämnda enheten tilldelad en övervak- ningsfunktionsenhet som omfattar ett övervakningsprogram och över- vakningsdata, varvid båda dessa multipel- och övervakningsfunk- tionsenheter tillsammans bildar en sammansatt funktionsenhet.
Var och en av dessa multipel- och övervakningsfunktionsenheter har de ovannämnda karakteristiska särdragen. _ Sammanfattningsvis innefattar en sammansatt funktionsenhet: - en inträffanderelaterad funktionsenhet eller multipelfunktions- enhet som omhänderhar funktionens verkliga arbete; - en övervakningsfunktionsenhet som övervakar den inträffande- relaterade funktionsenheten. Den har också hand om tilldelning av resurser.
Om ett riktat meddelande sänds till övervakningsdelen hos en sammansatt funktionsenhet eller till en vanlig funktionsenhet benämnas detta meddelande ett yttre riktat meddelande, under det att meddelandet benämnas ett lokalt riktat meddelande när det riktas från övervakningsfunktionsenheten hos en sammansatt funk- tionsenhet till en inträffandefunktionsenhet hos den korresponde- 453 142 9 rande multfipelfunktionsenheten.
Man utnyttjar sändnings- och mottagningsinstruktioner i programmet hos en funktionsenhet för att utföra sändning och mot- tagning av ett meddelande. Dessa instruktioner kommer att betraktas nedan.
Meddelandesändningsinstruktionen har följande form: SÄND M1 (A, B, C, D) eller SÄND M2 (I, J) till H, där: - Ml och M2 är meddelandets identiteter. Såsom har nämts ovan innefattar varje identitet en meddelandetyp, ett nummer i nämnda typ och en bearbetnings- eller behandlingsprioritet; - A, B, C, D och I, J är identiteterna för lägen i den sändande funktionsenheten, i vilken data som skall överföras till en destinationsfunktionsenhet lagras. Det bör observeras att det är möjligt att sända ett meddelande utan data; - H är identiteten hos läget dän en länk till en annan funktions- enhet är lagrad; Detta läge används endast i fallet med riktade meddelanden.
En funktionsenhet kan ange sin egen identitet i SÄND-instruk- tionen på följande sätt: SÄND Ml (A, B, C, EGEN IDENTITET); Meddelandemottagningsinstruktionerna har följande form: VÄNTA; GODKÄNN (M1, MBO, M}l); där: - VÄNTA är en instruktion som anger att funktionsenheten kan god- känna nya meddelanden; - GODKÄNN är en instruktion som för varje VÄNTA anger de meddelan- den, t.ex. Ml, M30, Mšl, som kan godkännas. Behandling av varje mottaget meddelande som inte är angivet av instruktionen GODKÄNN kommer automatiskt att fördröjas eller förhindras, alltefter instruktionerna.
Instruktionen GODKÄNN följs av ett programblock för varje godkända meddelande. Detta programblock anger åtgärderna som skall vidtas när det motsvarande meddelandet mottas, och varje sådant block föregås av identiteten hos det meddelande som avses. Slutet av dessa programblock markeras medelst instruktionen SLUT PA GOD- KÄNN. När detta programblook har utförts överförs styrning till 453 142 10 programmet som följer efter instruktionen SLUT PÅ GODKÄNN.
Man kan också utnyttja instruktionerna: ALLA ANDRA KASSERADE eller ALLA ANDRA FÖRDRÖJDA. När denna instruktion utförs kommer behandlingen av ett eventuellt mottaget meddelande som inte är angivet i instruktionen GODKÄNN'att kasse- ras resp. fördröjas.
Nu hänvisas åter till fig. l. Vardera av de däri visade funktionsenheterna FMMl resp. FMM2 inkluderar ett dataomràde och ett programomràde, nämligen DAl och PA1 då det gäller FMMl och DA2 och PA2 då det gäller FMM2. Meddelandehanteraren MH inklude- rar ett dataomràde DA och ett programområde PA.
Funktionsenheten FMMI är en sammansatt funktionsenhet av den ovan beskrivna typen och inkluderar en övervakningsfunktions- enhet och en inträffanderelaterad funktionsenhet eller multipel- funktionsenhet. Övervakningsfunktionsenheten arbetar med övervak- ningsdata SDl och ett övervakningssprogram SPl som kan nå SDl utom då det gäller styrningsdata för SDl, under det att den in- träffanderelaterade funktionsenheten inkluderar ett inträffande- relaterat program OPl som kan nå ett flertal inträffandedata ODll- ODln men inte styrdata för dessa. SDl och 0Dll-ODln lagras i dataområdet DAl, medan SPl och OPl lagras i programområdet PAl.
Mängderna OPl, ODll-OPl, ODln bildar funktionsenheter eller in- träffanden 0011-QCln (fig. 5). _ Funktionsenheten FMM2 är en enkel funktionsenhet och inklu- derar övervakningsdata SD2 och ett övervakningsprogram SP2, vilka är lagrade i dataomrádet DA2 resp. programområdet PA2. SP2 kan nà SD2 utom en styrdel därav.
Meddelandehanteraren MH inkluderar övervakningsdata MD och ett övervakningsprogram MHP, vilka är lagrade i DA resp. PA.
MHP kan na MHD och alla data i de skilda funktionsenheterna.
Såsom framgår av fig. 2 inkluderar den ovannämnda meddelan- dehanteraren M en meddelandebuffert MB, meddelandemottagar- och.meddelandesändarutpekare MPR och MPS, en utpekare FAMAP för ett första tillgängligt meddelandeområde, ett flertal par utpekare FUMAP (Po), LUMAP (Po)-FUMAP (Pm)-LUMAP (Pm), en riktningstabell SBMRT för ett grundläggande systemmeddelande, och en köanordning 453 142 ll DMQ för fördröjda meldelanden.
I meddelandebufferten M ingår ett flertal meddelandeom- råden MAo-MAn, vilka är avsedda för lagring av var sitt meddelan- de. Antalet meddelandeområden är så valt, att buffertspärrning aldrig inträffar under normala arbetsbetingelser pos'systemet inklusive alla överbelastningssituationer. Om buffertspärrning icke desto mindre skulle inträffa betraktas och behandlas denna såsom ett fel.Såsom kommer att framgå nedan beläggs meddelande- områdena cykliskt i den ordning i vilken meddelandena sänds, var- jämte ett meddelandeområde inte nedkopplas sedan det däri lagrade meddelandet har behandlats. Bufferten innehåller alltså alltid kompletta uppgifter om de n+l senaste meddelandena, och dessa uppgifter kan utnyttjas för skilda ändamål, såsom för spårning, statistisk analys, etc.
Meddelandemottagarutpekaren MPR används för att peka ut mottagna meddelanden, och meddelandesändarutpekaren MPS har till uppgift att peka ut meddelanden som håller på att sändas. Genom att man använder två utpekare kan medelst meddelandena överförda data packas upp resp. packas oberoende av varandra.
Utpekaren FAMAP används för att sköta den cykliska belägg- ningen av meddelandeområdena och innehåller adressen för ett tillgängligt meddelandeområde. När ett meddelandeområde beläggs under en överföringsoperation för att ett meddelande skall kunna lagras i nämnda område överförs innehållet i FAMAP till med- delandesändarutpekaren MPS, varefter innehållet i FAMAP ökas i små steg så att denna utpekare därefter pekar mot meddelandeom- rådet som står näst i tur att beläggas.
Utpekarparen FUMAP (Po), LUMAP (Pcfi-FUMAP (Po) och LUMAP (Pm) tilldelas var sin meddelandebehandlingsprioritet Po-Pm.
Var och en av utpekarna FUMAP (Po)-FUMAP (Pm) pekar mot ett första obehandlat meddelandeområde, och var och en av utpekarna LUMAP (Po)-LUMAP (Pm) pekar mot ett sista obehandlat meddelande- område. Dessa båda utpekare gör det möjligt för meddelandena att organiseras i köer omfattande sammanlänkade meddelanden. Varje prioritet får härigenom sin egen kö, varvid meddelanden med nämnda prioritet beordras enligt principen först in-först ut. Detta 453 142 12 kommer att förklaras nedan. g Var och en av utpekarna FUMAP (Po)-FUMAP (Pm) har två funktioner, nämligen att ange huruvida eller icke ett obehandlat meddelande med ifrågavarande prioritet finns resp. att peka mot det första eller äldsta obehandlade meddelandet med nämnda priori- tet om ett sådant meddelande finns. Varje sådan utpekare inne- håller således antingen en adress för ett meddelandeområde eller en särskild tomkod E som anger att intet meddelande med mot- svarande prioritet finns.
Riktningstabellen SBMRT används för att indikera en till- delad destinationsfunktionsenhet för varje grundläggande system- meddelande, varvid t.ex. FMM2 är tilldelad det grundläggande systemmeddelandet med identiteten M1. Tabellen SBMRT byggs upp i det ögonblick då funktionsenheterna matas in i systemet.
Köanordningen DMQ har tilliuppgift att lagra meddelanden, vars behandling har fördröjts.
Nu hänvisas till fig. 3. Det i nämnda figur visade meddelan- deområdet MAo innehåller följande data som hänför sig till med- delandet M1: - en kod MACO för meddelandeområdets tillstånd, vilken kod kan vara: O som anger att området är tillgängligt för ettrwtt meddelande; 1 som anger att området har belagts; 2 som anger att området innehåller ett obehandlat meddelande; och 5 som anger att området innehåller ett meddelande under behand- ling; - uppgift MTo om meddelandetyp och nummer, vilka båda ingår i meddelandets identitet M1; - en meddelandeprioritet MP0, dvs. den prioritet med vilken med- delandet måste behandlas. Denna prioritet bildar också en del av identiteten M1; - en meddelandeutformning MFo, dvs. antalet dataord som ingår i meddelandet; - en meddelandelänk MLo som kan innehålla en utpekare till nästa meddelande med samma prioritet eller som lagrar tomkoden E om 453 14.2 13 intet sådant nästa meddelande finns; - en meddelandedestination MDo; och - meddelandedata MDoo-MDpo.
Det i fig. 4 visade meddelandeomràdet MA5 lagrar likartade data men i detta fall då det gäller meddelandet M2.
Nu hänvisas till fig. 5. Inträffandet OCll hos den i nämnda figur visade sammansatta funktionsenheten FMMl inkluderar: - första inträffandedata ODll som innefattar användardata UDll som endast är åtkomlig för det inträffandeberoende programmet OPl och styrdata CDll som endast är åtkomlig för operativsyste- met OS. Sistnämnda data CDll inkluderar en programutpekare PPll och en átgärdindikator A111 för att ange antingen att funktions- enheten befinner sig i väntaläge, dà den avvaktar nya meddelan- den, eller befinner sig i verkställighetsläge, då den kan mot- taga och sända meddelanden. Aqyändardata UDll lagras i ett fler- tal lagringslägen, sàsomlägena med adresserna A, B, C, K, L; - ett inträffandeberoende program OPl enligt följande: SÄND Ml (A, B, C, IDENTIFIERA EGEN); VÄNTA; GODKÄNN (M2, ALLA ANDRA FöRDRöJDA); M2 (K, L); SAND M6; ALLA ANDRA FÖRDRÖJDA; man SLUT PA GODKÄNN.
Detta program anger således att inträffandet 0CCll hos FMMl medför att utgàngsmeddelanden M1 och M6 kan sändas ut. Här- vid sänds det grundläggande systemmeddelandet M6 sedan det in- kommande meddelandet M2 har mottagits.
Funktionsenheten FMM2 inkluderar: 453 142 l4 - övervamingsdata SD2 som omfattar användar-data UD2 søm endast är àtkomlig för övervakningsprogrammet SP2 samt styrdata CD2 som endast är àtkomlig för operativsystemet OS. Sistnämnda data inkluderar en programutpekare PP2 och en átgärdindlkator AI2 för att ange att funktionsenheten befinner sig i vänteläge eller verkst ällighetsläge ; - ett övervakningsprogram SP2 enligt följande: noe VÄNTA; GODKÄNN (M1, MÉO, N51, ALLA ANDRA KASSERADEM M1 (E, F, G, H)= SAND M2 (I, J)-H; ; N30 (...)= SÄND MB (M, N); Mål sno SAND M4 (P, Q, R); ALLA ANDRA KASSERADE; SLUT PA GODKÄNN; VÄNTA; GODKÄNN (M34, ALLA ANDRA KAssERADE); H54 (s, T): VÄNTA; GQDKANN (M35, ALLA ANDRA KAssERADE); M35 (U, V)= oas 453 142 15 ' SÄND M5 (X, Y); ALLA ANDRA KASSERADE; SLUT PÅ GODKÄNN.
Detta program anger således att FMM2 kan sända följande meddelanden: meddelandet M2 sedan meddelandet M1 mottagits; meddelandet M5 sedan meddelandet MBO mottagits; meddelandet M4 sedan meddelandet Mšl mottagits; och meddelandet M5 sedan någon av meddelandesekvenserna Ml, M54, M55 eller MBO, M34, M55 eller Mål, M54, M35 mottagits.
Av det ovanstående framgår att, såsom är åskådliggjort i fig. 6, - OCll har en mängd eller sats ingångsmeddelanden som inkluderar meddelandet M2 och en mängd eller sats utgàngsmeddelanden som inkluderar meddelandena M1 och'M6. OCll kan sända meddelandet M6 efter mottagning av det meddelande M2, som M6 är tilldelat; - FMM2 har en mängd eller sats ingângsmeddelanden som inkluderar meddelandena Ml, M30, Mål, M34, M35 och en mängd eller sats ut- gångsmeddelanden som inkluderar meddelandena M2, M5, M4 och M5.
De sistnämnda meddelandena är härvid tilldelade ingångsmed- delandesekvenserna Ml, M30, M3l och Ml, M54, Mjâ eller MEO, MEN, M55 eller Mjl, M54, M35.
I stället för ett enda utgàngsmeddelande kan också en sek- vens eller följd av utgàngsmeddelanden tilldelas till en sekvens av ingángsmeddelanden.
Det ovan beskrivna systemets arbetssätt kommer nu att be- traktas. Endast en del av de ovannämnda programmen kommer emeller- tid att beskrivas, närmare bestämt endast den programdel som styr överföringen av ett grundläggande systemmeddelande Ml genom in- tfaffamet oc11 hos Fram, varvid detta inträffande 0011 innefattar ODll och OPl och styr den efterföljande överföringen av ett riktat meddelande M2 från FMM2 till detta inträffande OCll via den mellan OCll och FMM2 upprättade länken.
Det antas att parametrarna a, b och c tidigare har lagrats i minneslägena med de relativa adresserna A, B, C hos UDll hos OCll hos FMMI (fig. 5). 453 142 16 Såsom följd av att det enligt ovan givna programmet för FMMl utförs har det grundläggande systemmeddelandet Ml med typ och nummer MTo och prioritet MP0 sänts genom inträffandet OCll hos funktionsenheten FMMl. Tack vare detta har data som hör samman med meddelandet Ml lagrats i ett meddelandeområde, t.ex. MAo, i M. Efter denna operation befinner sig inträffandet OCll i vänte- läge efter den ovannämnda instruktionen SÄND M1, varjämte åtgärd- indikatorn Aïll anger att OCll står i vänteläge och programut- pekaren PPll pekar mot instruktionen GODKÄNN som följer instruk- tionen VÄNTA.
Meddelandeomràdet MAo lagrar: 1 MACO = O MTO MPO = P4 MFo = Ä 5 MLo = E MDo = FMM2 MDoo = a MDlO = b MD2O = c MDEO = OCll.
Av det ovanstående följer att meddelandet M1 har prioriteten P4 och destinationen FMM2 och hör samman med fyra parametrar a, b, c och OCll. Det antas också att adressen AMAÖ hos MAo har lagrats i utpekaren FUMAP (P4) som är tilldelad prioriteten P4.
Det antas att programutpekaren PP2 hos funktionsenheten FMM2 pekar mot instruktionen: GODKÄNN (M1, MBO, Mål, ALLA ANDRA KASSERADE) och att åtgärdindikatorn AI2 anger att funktionsenheten FMM2 befinner sig i vänteläge.
Eftersom det grundläggande systemmeddelandet M1 är in- skrivet i ett meddelandeområde, närmare bestämt i MAo hos MB, är detta meddelande redo att sändas till destinationsfunktions- enheten, i detta fall FMM2. Detta kommer att beskrivas nedan.
Meddelandehanteringsprogrammet MHP styr i ett visst ögon- blick verkställandet av följande operationer (fig. 5): 453 142 17 - - en av prioriteterna Po-Pm, t.ex. PÅ, väljs; - utpekaren FUMAP (P4) som är tilldelad denna prioritet utläses så att man finner adressen AMAo hos det första obehandlade med- delandeomràdet MAO; - denna adress AMAo skrivs in i meddelandemottagarutpekaren MPR; - den i det av MPR angivna meddelandeomrâdet MAo lagrade meddelan- delänken MLo skrivs in i FUMAP (P4). Det skall här antas att MLo innehåller tomkoden E, och tack vare detta anges att intet annat obehandlat meddelande med prioriteten P4 än det i MAo lagrade meddelandet finns; - koden MACo hos MAo inställs till 3, varigenom anges att det i området MAo lagrade meddelandet är under behandling; - meddelandetypen och -numret MTo och den i MAo lagrade meddelan- dedestinationen MDo = FMM2 utnyttjas för att fastställa läget hos styrdata för en funktionsenhet. De således fastställda styr- data utgörs av CD2 hos funktionsenheten FMM2; - åtgärdindikatorn AI2 hos CD2 modifieras så att FMM2 inställs i verkställighetsläge; och - programutpekaren PP2 matas in i centralenhetens programräknare PC.
Tack vare det ovanstående verkställs programmet SP2 hos funktionsenheten FMM2 med utgångspunkt från instruktionen: GODKÄNN (M1, M30, M51, ALLA ANDRA KASSERADE)¿ Under styrning av denna instruktion kontrolleras om det i meddelandeområdet MAo lagrade meddelandet M1 förväntas av FMM2 eller inte, dvs. om identiteten Ml är angiven i den ovannämnda instruktionen GODKÄNN eller inte: = om detta inte är fallet hoppar programmet SP2 till instruktionen ALLA ANDRA KASSERADE, som kommer att betraktas nedan; = om så är fallet, vilket antas här, verkställs programblocket M1 (E, F, G, H) hos FMM2 så att de i MAo lagrade data a, b, c, OCll överförs till var sitt lagringsläge E, F, G och H hos an- vändardata UD2 hos FM2 (fig. 5). Härvid är H lagringsläget som är särskilt reserverat för att lagra ursprunget hos ett med- delande, vilket ursprung utgör destinationen för ett efterföl- jande meddelande som skall sändas till detta ursprung. 453 142 18 .
Av det ovanstående framgår att det grundläggande system- meddelandet M1 har godkänts 1 FMM2 och att sändarens identitet, dvs. OCll, har skrivits in i det förutbestämda lagringsläget H hos FMM2 så att FMM2 sedermera kan sända tillbaka ett riktat med- delande M2 till OCll. Detta komer att beskrivas nedan.
Vid slutet av programblocket som står i samband med att M1 har godkänts verkställs instruktionen SÄND M2 (I, J)-H.
Denna instruktion styr verkställandet av de följande momenten, varvid det antas att parametrarna e och f tidigare har lagrats i lägena I och J hos UD2 (fig. 5): - skaffa tillgängligt meddelandeområde hos meddelandebufferten M: . = adressen för det första tillgängliga meddelandeområdet hos ME erhålls genom utläsning av utpekaren FAMAP, dvs. AMA5 hos MAS (fig. 4); ¿ = tillståndet MAC5 hos MA5 kontrolleras. Om det är lika med O eller l beläggs MA5 genom att MAC5 görs lika med 1. Om MAC5 har värdet 2 eller 3 alstras en indikering av ett fel; = innehållet hos FAMAP, dvs. AMA5, skrivs in i MPS; = utpekaren FAMAP ökas i små steg så att den sedan anger adressen AMA6 hos det efterföljande.tillgängliga meddelande- området MA6; -packanæddelandedata genom att dessa insamlas och lagras 1 det av MPS angivna meddelandeområdet MA5; _ typen och numret MT5 samt prioriteten MP5 = Pl, vilka båda erhålls ur meddelandeinentiteten M2; parametrarna e, f utlästa från minneslägena I, J hos UD2.
Dessa parametrar lagras i MDO5 resp. MDl5; utformningen MF5 lika med 2 därför att det finns två 2-para- metrar e och f; destinationen MD5 lika med OCll läses ut ur minnesläget H (fis- 5); - sänd iväg meddelandet genom att verkställa följande moment: = MAC5 hos MA5 inställs till 2, tack vare vilket anges att det i MA5 lagrade meddelandet M2 är ett obehandlat meddelande; = om FUMAP (Pl), som är tilldelat till prioriteten Pl, inne- håller tomkoden E skrivs den i MPS lagrade adressen AMA5 in i FUMAP (Pl). Anledningen tilldetta arbetssätt är att efter- ll 455 142 _ 19 som FUMAP (Pl) innehåller koden E finns intet annat meddelande- område med prioriteten Pl än MA5, varför adressen AMA5 bör skrivas in i FUMAP (Pl); = om FUMAP (Pl) inte innehåller koden E skrivs den i MPS lagrade adressen AMA5 in i meddelandelänken hos det av LUMAP (Pl) angivna meddelandeområdet, dvs. i ML2 hos MA2 (inte visat).
Anledningen till detta är att eftersom FUMAP (Pl) inte inne- håller koden E finns det ett annat meddelandeområde än MA5, t.ex. MAO, i vilket ett meddelande med prioriteten Pl är lag- rat, varför MA5 måste sammanlänkas med området MA2; = den i MPS lagrade adressen AMA5 skrivs in i LUMAP (Pl) för att ange att MAS har blivit det sist mottagna meddelandet med prioriteten Pl; och = koden E skrivs in i meddelandeområdet ML5 hos MA5 därför att MA5 inte är sammanlänkad med ett ytterligare område.
Av det ovanstående följer att det riktade meddelandet M2 har sänts av FM2, vilket innebär att de data som hör samman med detta meddelande har lagrats i meddelandeområdet MA5 hos M och att detta meddelande har sammanlänkats med andra meddelanden med samma prioritet.
Sedan instruktionen SÄND har utförts hoppar programmet SP2 till instruktionen som följer efter instruktionen SLUT PÅ GODKÄNN, dvs. till: VÄNTA GODKÄNN (M34, ALLA ANDRA KASSERADE).
Under styrning av instruktionen VÄNTA utförs följande opera- tioner: - den av utpekaren MPR angivna koden MACO hos MAO återställs till O, och tack vare detta blir ifrågavarande område MAo tillgäng- ligt på nytt; - programutpekaren PP2 modifieras på så sätt att den pekar mot instruktionen som följer efter instruktionen VÄNTA, dvs. mot den sistnämnda instruktionen GODKÄNN; ~ åtgärdindikatorn AI2 modifieras på så sätt att den anger att FMM2 befinner sig i vänteläge.
En sammanfattning ur den ovan givna beskrivningen innebär att: 453 142 20 - âtgärdindikatcrn AI2 hos FMM2 inställs till verkställighetsläget, och tack vare detta inleds verkställandet av det av programut- pekaren PP2 angivna programmet; - medelst en instruktion GODKÄNN överförs de data som är lagrade i MAo som är tilldelad ett grundläggande systemmeddelande Ml till minnet hos funktionsenheten FMM2; - medelst en instruktion SÄND packas data som hör samman med det riktade meddelandet M2 i ett tillgängligt meddelandeomrâde MA5 hos meddelandebufferten M, varefter de sänds bort, dvs. samman- länkas med andra meddelanden med samma prioritet; varjämte - medelst en instruktion VÄNTA inställs meddelandeomràdet MA5 i obehandlat tillstånd, vidare,inställs programutpekaren PP2 på så sätt att den pekar mot en instruktion GODKÄNN, och inställs åtgärdindikatorn AI2 till tillståndet som anger att FMM2 be- finner sig i vänteläge.
Härvid gäller att: - FUMAP används för att ange det första tillgängliga meddelande- området hos MB där ett meddelande kan lagras; - FUMAP för varje prioritet används för att ange det första om- rådet hos MB där ett meddelande med denna prioritet är lagrat, vilket skall mottagas först; och - LUMAP för varje prioritet används för att ange det område hos MP där ett meddelande lagras, med vilket meddelandet med samma prioritet och vilket är nysänt måste sammanlänkas. _ Genom att man utnyttjar meddelandebufferten M och de till- hörande utpekarna lagras meddelandena i sin överföringsordning, varvid flera köer med sammanlänkade meddelanden bildas, varjämte meddelandena som tillhör en och samma kö har samma prioritet och är sammanlänkade i sin sändnings- eller överföringsordning.
Ovan har det antagits att meddelandet M1 redan hade sänts av FMMl. Det torde nu stå klart att detta utgjorde resultatet av att programmet OPl hos 0Cll hos FMMl verkställts och närmare bestämt av att instruktionerna SÄND M1 (A, B, C, EGEN IDENTITET) och VÄNTA utsänts. I själva verket leder detta verkställande till överföring av de data a, b, c, som är lagrade i lagringslägena A, B, C hos S 453 142 21 UDll hos OCll, och av OCll till det tillgängliga meddelandeom- rådet MAo hos MB såsom är visat i fig. 5.
Det bör observeras att eftersom meddelandet Ml är ett grund- läggande systemmeddelande bestäms meddelandedestinationen MDo medelst riktningstabellen SBMRT (fig. 2).
I det ovan beskrivna exemplet sändes ett grundläggande systemmeddelande M1 medelst OCll hos FMMl, varjämte nämnda med- delande mottogs i FMM2. Om ett sådant grundläggande systemmed- delande sänds av FMM2 och det visarsig att det exempelvis har FMMl såsom destination kommer detta meddelande att behandlas eller bearbetas medelst övervakningsprogrammet SPl hos FMMl. Programmet tilldelar då ett inträffande, tfex. 0Pl, ODl1, till meddelandet, och sedan överförs de med systemets grundläggande systemdata sammanhörande data till detta inträffande medelst lokala riktade meddelanden. ; Av det ovanstående följer också att: ~ då det gäller ett grundläggande systemmeddelande, såsom M1, bestäms destinationen medelst det grundläggande meddelandets riktningstabell SBMRT; och - då det gäller ett riktat meddelande, såsom M2, är destinationen inte angiven i identiteten utan indirekt såsom innehållet hos ett reserverat läge H.
Av dessa skäl har insättningen av en funktionsenhet, exem- pelvis FMM3, i stället för en annan sådan, t.ex. FMM2, ingen in- verkan på dessa meddelanden, varför det enda som behöver göras för de grundläggande systemmeddelandena är att uppdatera riktnings- tabellen SBMRT genom att man i denna tabell helt enkelt insätter identiteten hos FMM5 i stället för identiteten hos FMM2. Detta kan utföras zon-line.
En annan möjlighet är att i denna tabell ange en annan, alternativ FMM, t.ex. FMM2 och FMM5 för meddelandet Ml, och att använda FMM3 endast för kontrolländamäl. Sedan FMM3 exempelvis har kontrollerats i tillräcklig omfattning och med framgång kvar- hålls endast FMM5 i tabellen.
Såsom har nämnts ovan utnyttjas instruktionerna ALLA ANDRA FÖRDRÖJDA och ALLA ANDRA KASSERADE för att fördröja resp. kassera behandlingen av meddelanden. 453 142 22 När närmare bestämt en kasseringsinstruktion utförs i en funktionsenhet gäller att: - funktionsenhetens åtgärdindikator inställs i vänteläge, under det att programutpekaren får kvarstå i sitt läge. I själva verket väntar man på samma meddelande(n); - det område hos MB där meddelandet som skall kasseras lagras áter~ ställs till O, varför man verkligen bortser från detta meddelan- de; och - meddelandehanteraren anropas och får till uppgift att schema- lägga nästa meddelande.
Om en fördröjningsinstruktion verkställs i en funktionsenhet gäller att: , - funktionsenhetens åtgärdindikator också nu inställs i vänteläge, varvid programutpekaren kvarstår i detta läge; och - tillståndet hos området hos M här meddelandet lagras hålls lika med 2, varigenom anges att detta meddelande fortfarande är obe- handlat.
För att behandla dessa fördröjda meddelanden kan man ut- nyttja flera möjligheter, nämligen: - lägga meddelandet vid buffertens (M) övre del så att det tas i betraktande på nytt senare eller - lägga meddelandet i en särskild, fördröjd meddelandekö DMQ med en förutbestämd prioritet, varvid denna kö hanteras på analogt sätt med vad som beskrivits ovan då det gällt andra köer.
Ehuru enligt ovan meddelandeöverföring och filtrering av med- delanden vid funktionsenheternas ingång resp. utgång har utförts medelst programvara torde det vara uppenbart att detta lika väl skulle kunna utföras med maskinvara.
Ehuru uppfinningens principer ovan har beskrivits under hän- visning till bestämda organ skall det klart framhållas att denna beskrivning endast utgör ett exempel och inte skall få innebära en begränsning då det gäller uppfinningens omfattning.
Claims (29)
1. Signaleringeeyetem för utbyte av deta mellan signalerings- enheter medelst datameddelanden, varvid varje signaleringsennet irakluderar organ för att sände resp. mottaga meddelanden och nämnda signaleringeeyetem inkluderar styr-organ som samverkar med nämde. sigxeleringaeeiheter för üverföring av nämde meddelanden, k ä n - n e t e o k n e t därav, ett neddelandezn (M1) som saknar uppgift om vilken eigialeringeenhet (FHIQ) som utgör destination utnyttjas ooh ett nämnda styroraan lr anordnade att tilldela en eáeom deltination avsedd signaleringeenbet (FMM2) till vart ooh ett av nlmda meddelanden (M1). 5
2. Signaleringeeyeten enligt krav 1, k K n n e t e c k n e t dlrev, att nämde styrorgan inkluderar en riktningetabell (SBMIE) som anger en sleom destination avsedd aignaleringnerzhet (Fl-IQ) för vart och ett ev nllmda ueddelandm, i vilken tabell uppgift oe den eaeom destination avsedda eignelerinpenheten saknas. J.
3. Bimaleringssyeten enligt krav 2, k I n n e t e o k n e t 168217, att fllmhrlldninßtabell. (SBHM) lr anordnad att lagra uppgift om en andra elson deetination tJlraende eigneleringeezzhet för atmizxetone ett (M1) av nämde meddelanden.
4. Sigrxeleringeaystem enligt krav 1, k l n n e t e c k n a t dlirev, ett meddelanden (M2), i vilka den aaeom destination aveedde eignaleringeenheteu: (Fml) lr indirekt engivenpcksa utnyttJae.
5. Sigšselerinßlyltem mligt krav ä, k lt n n e t e o k n a t därav, att nlmda såsom destination aveedda signaleringeenhet (Hml) är angiven i de data (H) som hör sammen med meddelandet.
6. Sigxelerinpayeten enligt krav 5, k K n n e t e c k n a t därav, att nämde såeoe destination eveedda signeleringeenhet (FHI-il) lr angiven sleon izmenlllet noe ett rörutbeetämt lagringe- lllge (H) i datalazringeorgan (m2) noe eigneleringeerzhetexfx (Fb3d2) som slnbr meddelandet (H2).
7. Sigxaleringlsysten enligt något ev kraven 1 - 6, k ä n n e - t e o k n a t därav, att ltmixxatoexe ett av nämde meddelanden (M1) anger i eine :undrande date identiteten (0011) hos signale- ringeenheten som sänder detta meddelande (M1). 453 142 214
8. Signaleringeeyetem enligt kraven 6 och 7, k K n n e t e c k - n a t dlrav, att när i an mottagande eignaleringeexzhet (FHI-E) motta: att meddelande (H1) , i vilket identiteten hoe den elindanda eignalerinpmheten (0011) är angiven, registreras nimnda identi- tet (0011) i nämde förutbestämda lagringallge (H) noe nämde mottagande eignalerinpanhet (Bm), vilken därefter lr i etand att alnda ett meddelande till dan av nlmde förutbeetlnde lagrings- llge (H) angivna aignalaringaenhaten.
9. Bignalaringaayatem enligt kraven l och 5, k ä n n e t c c k - n a t dlrav, att varje meddelande irakluderar an identitet och data, varvid nlmda identitet definierar den typ av meddelande aom anger huruvida destinationen lr specificerad i meddalandete data ellar inta.
10. Bignaleringeayatam enligt krav l, k I n n a t a o k n a t dmv, at: ezemcom m: av nmaa meddelanden ange:- am priori- tat ned vilken meddelandet eåate bearbetas ev etyrorganaai.
11. ll. Sigsalaringaeyatem enligt kraven 9 ooh 10, k li n n e t e c k- n a t därav, att nlmda identitet oclcal definierar nämnda prio- ritat.
12. Bignalarinpayeteu enligt krav l, k H n n a t e c k n a t dlrav, att Åtminstone en av nlmda aignaleringaenheter (FMMl) lir en aamanaatt eignalaringeanhet som innefattar an övervakende eignalaringaenhet (SPI, SDI) och att flertal undarordnade aignale- rinpnheter (OFI, ODll; ...ß OPl, 0Dln) och att nämde etyrorgan är anormada att atyre övertöringen av meddelanden eom lr avaadda för nllxda aamenaatte aignalaringaezmet nan i vilka epeciticerixxg om daatinatienen aaknae, varför nlmda meddelanden Iedaat sända till nlmda üvervalminpaignalerinpanhat hol dan aazmaneatta eignalaringecmeten. l).
13. Sigxaleringaeyatam enligt krav 12, k l n n e t e o k n a t dlrav, ett nllnda flertal underormade aignaleringaenhater (0Pl, 0011; ...; 0Pl, 00111) har ett gelenaamt program (0Pl) och separate data (ODlI-ODIJI). varvid nämde atyrorgan lir anordnade att verk- atllla nlnnda program. lä.
14. Sigxaleringeayatem enligt krav l. k i n n e t e c k n a t därav, att nämde etyrorgan lr i etdnd att inatlllla nämde signa- laringaenkxet antingen i ett väntelltge. där den inväntar åtminstone ett törutbaetlimt meddelande, eller i ett erbetaläge, i vilket den 453 142 25 kan mottaga nämnda meddelande, och att aignaleringeenhetme mot- tagarorgan är i etfind att mottaga nämnda förutbestämda meddelande och att hindra alla andra meddelanden från att mottae.
15. Signaleringeayetem enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t därav, att nämde etyrorgan lr anordnade att de det gäller med- delanden, vilka har nindrate från att mottagen i en signalerings- enhet, antingen erbjuda nämde meddelanden på nytt till näxmda eignaleringemnet eller definitivt kaeeera nännda meddelanden.
16. Signaleringeeyetem enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t därav. att var och en av nllmda eignaleringeenheter (mm) inklu- derar företa (UD2) och andra (CD2) data och ett program (8P2), varvid nlmda program har äkomlighet till nlmda företa data (H12) ooh nlmda etyrorgan har etkozalighet till nlmda företa (UDQ) och andra (C02) data ooh lr i etlnd att verkntälla nämnda progral. a
17. Signaleringeeyeteu enligt kraven ll! och 16. k li n n e - t e c k n a t därav, att nkmda andra data (CDQ) inkluderar en ltgärdindiloator (A12) eo: möjliggör för nämde etyrorgan att in- etllla nlmda eiçxaleringeeahet antingen i nlenda vlnteläge eller 1 name; arbótiiage, varvid :mama styr-organ inetnier aignaie- ringeanheterx i nämde arbetellge när de erbjuder nämnda signale- ringeenhet att mottaga ett meddelande.
18. Signaleringeeyetem enligt kraven 14 ooh 16, k ä. n n e - t e c k n a t därav, att nlmda program inkluderar elndninge- och aottl-tfliflßllnltruktioner eom etyr emdningen reep. mottag- ningen av meddelanden, varvid var och en av nämde mottagninge- instruktioner epeoifieerar det förutbeetlmda meddelandet eller de förutbaetllmda meddelandena eom är i stånd att då mottaga: av eignaleringeenheten.
19. Sigealeringeeïetem enligt haven lit, 16 och 18, k ä n n e - t e o k n a t dlrav, att näanda andra data (C32) också. inkluderar- en progremtpekare (PP2) eom pekar mot en variabel del av nämde program (BYE) eom inkluderar en mottagningeinetruktim som måste verkställa: eedan ett meddelande har erbjudits för mottagxing ooh att nlmda etyrorgan inkluderar en processor med en program- räkxiare (PC), in i vilken innehållet hoe nämde prograumtpekere (Fra) Wax-rare nedan name- eig-»aieringaàznet (rum) nu mazanze 453 142 26 i nämde arbetaläge. ,
20. Signaleringaeyetem enligt krav 10, k ä. n n e t e c k n a t därav. att nämnda styr-organ inkluderar en meddelandebuffert (MB) för tillfällig lagring av meddelandedata, att sändning av ett meddelande innefattar sammanställning av data beträffande nämde meddelande i nämde meddelendebuffert, att nämde data inkluderar uppgift om den såsom destination avsedda aignaleringeermeten för nämde meddelande och den prioritet (Po-Pm), med vilken den måste bearbetas ytterligare, ooh att mottagningen av ett meddelande innefattar att erbjuda närmade meddelandedata till nämnda såsom destination avsedda eignaleringeenhet med en prioritet som specificerad i nämnda data eamt efterföljande övertöring av nämnda data in i nlimda slsom destination avsedda signaleringmenhet eller avsaknad av seden överföring.
21. Simaleringasystem enligt kraven 1.8 och 20. k ä n n e - t e e k n a t därav, att nämde meddelandedata blir överförda in i nämde. såsom destination avsedda eignaleringsszmet när nämde meddelande är specificerat i mottagninginatruktionen, under det att behandlingar: av nämde meddelande annars är till- rllligt fördröjd eller meddelandet är slutgiltigt kaseerat.
22. Signaleringaeystem enligt lu-av 20, k li n n e t e c k n a t därav, att nämnda meddelandebxlffert (MB) innefattar ett flertal lägen, vart och ett avsett för lagring av data som har samband med ett meddelande, varvid nämnda data inkluderar en lägeetill- A stkadsindikering (MAC) som anger huruvida läget är tillgängligt eller lr utrxyttJat för lagring av data eller om läget innehåller data i ett meddelande som ämm inte har behandlats eller som håller på. att behandlas av nämde styrorgsn.
23. Signaleringseystem enligt kraven 21 ooh 22, k ä. n n e - t e c k n a t därav, att ett meddelande som haller på att be- handlas av nämde. styrorgan lcaseeras definitivt genom modifie- ring av denmotevarande lägeatillatâxxdeindikeringen (riAC) avseen- de det ltige där meddelandet lir lagrat på så sätt att nännda indikering anger att detta meddelandeläge på. nytt är tillgäng- ligt för lagring av ett annat meddelande. 453 142 27
24. 211. Sigialeringssystem enligt kraven 21 och 22, k ä n n e - t e e k n a t därav, att bearbetningar: av ett meddelande som haller på att behandlas av nämde. styr-organ fördröJe tillfälligt genom modifiering av den motsvarande lägestillat åndsindikeringen (MAC) hos läget där ntnnda meddelande är lagrat på sd sätt att nämde indikering anger att detta neddelandeläge innehåller ett obehandlat meddelande. varvid nämde fördröida meddelande senare erbjuds nämde. edsoe: destination avsedda signalerinperxhet på nytt.
25. Bignaleringeeyaten enligt kraven l0 och 24, k ä n n e - t e o k n e. t därav, att nämda styr-organ inkluderar en köanord- ning (MQ), i vilken fdrdrdJda meddelanden 10-8118. och att nämde baarbetninporgan bearbetar nälida fdrdröJda meddelanden med en förutbestämd prioritet bland nlanda prioriteter.
26. Simaleringaaysten enligt krav 20, k ä n n e t e o k n a t därav, att nämnda styrorgan inkluderar en företa utpekare (FAMAP) för att ange ett första tillgängligt meddelandeläge för användning för lagring av meddalandedata vid överföring av ett meddelande.
27. Bimaleringeeyetea enligt krav 20, k ä n n e t e c k n a t därav, att nämde etyrorøan inkluderar ett flertal andra utpekare fiumr (m) - mmm (my, viin u: tilldelade »namn priori- teter bland nämde prioriteter (Po-Pm) och vilka var och en anger meddelandeläget hoa nämde. meddelandebuffert (MB) som innehåller meddelandet för den korreeponderande prioriteten som miste er- bdudaa tßrst till en ekon destination avsedd sigialeringsenhet.
28. Simaleringasyetem enligt krav 20, k ä n n e t e o k n a t därav, att nämde. atyrorgan inkluderar ett flertal tredJe utpekare [fame (m) - mm? (ray :om u- a-.indeiaae meandi prioriterar bland nämde prioriteter (Po-Pm) och som anger meddelendeomrtdet hos nlanda meddelandebuffert (MB) som innehåller meddelandet med den korresponderande prioritetem som har lagrats sist i nlixmda buffert.
29. Signaleringesyetem enligt kraven 27 och 28, k ä n n e - t e o k n a t därav, att meddelandelägena som innehåller med- delanden med en ooh sanna prioritet är sanananlänkade medelst länkadreeeer, varvid varje meddelandeområde innehåller en lärik- adrees som hlnför sig till ett senare utsänt meddelande, och att 453 142 28 nllmda styr-organ uppdaterar nlmda Jlnkndrenuer och nämde. andra och tredje utpeka-o vid :lindning och mottagning av meddelanden.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2/57773A BE876025A (nl) | 1979-05-04 | 1979-05-04 | Signaleringsstelsel |
BE876025 | 1979-05-04 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8003224L SE8003224L (sv) | 1980-11-05 |
SE453142B true SE453142B (sv) | 1988-01-11 |
Family
ID=25658852
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8003224A SE453142B (sv) | 1979-05-04 | 1980-04-29 | Signaleringssystem for utbyte av data mellan signaleringsenheter medelst datameddelanden |
Country Status (15)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4418396A (sv) |
JP (1) | JPS5623059A (sv) |
AU (1) | AU540455B2 (sv) |
BE (1) | BE876025A (sv) |
BR (1) | BR8002674A (sv) |
CH (1) | CH653783A5 (sv) |
DE (1) | DE3016452A1 (sv) |
ES (1) | ES8104598A1 (sv) |
FR (1) | FR2455836B1 (sv) |
GB (1) | GB2052920B (sv) |
IT (1) | IT1209325B (sv) |
MX (1) | MX148365A (sv) |
NL (1) | NL192070C (sv) |
NO (1) | NO160820C (sv) |
SE (1) | SE453142B (sv) |
Families Citing this family (15)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
BE876025A (nl) * | 1979-05-04 | 1979-11-05 | Bell Telephone Mfg | Signaleringsstelsel |
DE3024280C2 (de) * | 1980-06-27 | 1982-10-28 | Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München | Schaltungsanordnung für Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere Fernsprechnebenstellenanlagen, mit einem zentralen Steuerwerk und mit mehreren peripheren Steuerungen |
DE3301282A1 (de) * | 1983-01-17 | 1984-07-19 | Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt | Verfahren und vorrichtung zur uebertragung von nachrichten zwischen automatisierungsmitteln |
GB8408444D0 (en) * | 1984-04-02 | 1984-05-10 | Hemdal G | Computer systems |
EP0162970B1 (en) * | 1984-06-01 | 1989-01-25 | BELL TELEPHONE MANUFACTURING COMPANY Naamloze Vennootschap | Multiple memory loading system |
US4695977A (en) * | 1985-12-23 | 1987-09-22 | American Telephone And Telegraph Company And At&T Bell Laboratories | Control of real-time systems utilizing a nonprocedural language |
US5261085A (en) * | 1989-06-23 | 1993-11-09 | Digital Equipment Corporation | Fault-tolerant system and method for implementing a distributed state machine |
ATE136418T1 (de) * | 1989-08-29 | 1996-04-15 | Sel Alcatel Ag | Verfahren zum verteilen von nachrichten in einer rechnergesteuerten anlage |
ATE193950T1 (de) * | 1990-03-02 | 2000-06-15 | Michel J Remion | Fernsprechschnittstelle, gerät und verfahren |
EP0477652B1 (de) * | 1990-09-28 | 1996-11-20 | Siemens Aktiengesellschaft | Verfahren zur wertigkeitsgesteuerten Verarbeitung von Informationen bzw. Prozessen in einem Kommunikationssystem |
GB9114911D0 (en) * | 1991-07-10 | 1991-08-28 | Int Computers Ltd | Routing of messages in a data processing system |
EP0562353A3 (de) * | 1992-03-27 | 2004-08-18 | Siemens Aktiengesellschaft | Verfahren zum Übertragen hochpriorer Programme und Daten in einem Kommunikationssystem |
KR0136501B1 (ko) * | 1994-12-21 | 1998-07-01 | 양승택 | 신호중계교환기 운용관리시스템의 제어방법 |
JP3120963B2 (ja) * | 1995-12-14 | 2000-12-25 | 株式会社日立製作所 | メッセージを転送する方法およびメッセージを転送するシステム |
US20060205518A1 (en) * | 2005-03-08 | 2006-09-14 | Microsoft Corporation | Systems and methods for providing system level notifications in a multimedia console |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2028345C3 (de) * | 1970-06-09 | 1981-04-09 | Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen | Verfahren zur Verteilung von Ablaufanforderungen in einer programmgesteuerten Datenvermittlungsanlage |
US3854126A (en) * | 1972-10-10 | 1974-12-10 | Digital Equipment Corp | Circuit for converting virtual addresses into physical addresses |
US3969701A (en) * | 1973-04-09 | 1976-07-13 | Telefonaktiebolaget L M Ericsson | Function block oriented SPC system |
DE2317772C3 (de) * | 1973-04-09 | 1982-03-04 | Telefonaktiebolaget LM Ericsson, 126 25 Stockholm | Schaltungsanordnung für eine unter Verwendung eines gespeicherten Programms zentralgesteuerte, Funktionsblöcke enthaltende Vermittlungsanlage |
US4071911A (en) * | 1975-04-22 | 1978-01-31 | Continental Can Co. Inc. | Machine control system with machine serializing and safety circuits |
US3996701A (en) * | 1975-06-30 | 1976-12-14 | American Optical Corporation | Lens block with preform |
US4112258A (en) * | 1977-10-12 | 1978-09-05 | Bell Telephone Laboratories, Incorporated | Communication system using intelligent network processor |
US4156932A (en) * | 1977-07-05 | 1979-05-29 | Honeywell Information Systems Inc. | Programmable communications controller |
BE876025A (nl) * | 1979-05-04 | 1979-11-05 | Bell Telephone Mfg | Signaleringsstelsel |
-
1979
- 1979-05-04 BE BE2/57773A patent/BE876025A/xx not_active IP Right Cessation
-
1980
- 1980-04-28 FR FR8009535A patent/FR2455836B1/fr not_active Expired
- 1980-04-29 DE DE19803016452 patent/DE3016452A1/de not_active Ceased
- 1980-04-29 SE SE8003224A patent/SE453142B/sv not_active IP Right Cessation
- 1980-04-30 ES ES80491067A patent/ES8104598A1/es not_active Expired
- 1980-04-30 BR BR8002674A patent/BR8002674A/pt unknown
- 1980-04-30 NO NO801250A patent/NO160820C/no unknown
- 1980-05-01 NL NL8002521A patent/NL192070C/nl not_active IP Right Cessation
- 1980-05-01 GB GB8014558A patent/GB2052920B/en not_active Expired
- 1980-05-01 US US06/145,394 patent/US4418396A/en not_active Expired - Lifetime
- 1980-05-02 AU AU58018/80A patent/AU540455B2/en not_active Ceased
- 1980-05-05 IT IT8021804A patent/IT1209325B/it active
- 1980-05-05 CH CH3475/80A patent/CH653783A5/de not_active IP Right Cessation
- 1980-05-06 MX MX182191A patent/MX148365A/es unknown
- 1980-05-06 JP JP6184980A patent/JPS5623059A/ja active Granted
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
NO160820B (no) | 1989-02-20 |
JPH0318398B2 (sv) | 1991-03-12 |
IT1209325B (it) | 1989-07-16 |
NO160820C (no) | 1989-05-31 |
GB2052920B (en) | 1983-07-20 |
NO801250L (no) | 1980-11-05 |
AU5801880A (en) | 1980-11-06 |
AU540455B2 (en) | 1984-11-22 |
GB2052920A (en) | 1981-01-28 |
CH653783A5 (de) | 1986-01-15 |
BR8002674A (pt) | 1980-12-09 |
BE876025A (nl) | 1979-11-05 |
MX148365A (es) | 1983-04-14 |
NL192070B (nl) | 1996-09-02 |
JPS5623059A (en) | 1981-03-04 |
ES491067A0 (es) | 1981-04-01 |
IT8021804A0 (it) | 1980-05-05 |
SE8003224L (sv) | 1980-11-05 |
NL192070C (nl) | 1997-01-07 |
NL8002521A (nl) | 1980-11-06 |
US4418396A (en) | 1983-11-29 |
FR2455836A1 (fr) | 1980-11-28 |
FR2455836B1 (fr) | 1988-04-08 |
ES8104598A1 (es) | 1981-04-01 |
DE3016452A1 (de) | 1980-11-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE453142B (sv) | Signaleringssystem for utbyte av data mellan signaleringsenheter medelst datameddelanden | |
JP3734704B2 (ja) | パケット分類エンジン | |
KR100383381B1 (ko) | 제한된메모리컴퓨터시스템에서의클라이언트관리흐름제어를위한방법과장치 | |
US7251219B2 (en) | Method and apparatus to communicate flow control information in a duplex network processor system | |
JPH02158858A (ja) | メツセージ転送機構 | |
US4864495A (en) | Apparatus for controlling vacant areas in buffer memory in a pocket transmission system | |
JP2019161319A (ja) | 情報処理装置、情報処理システム及びプログラム | |
US20020016883A1 (en) | Method and apparatus for allocating and de-allocating consecutive blocks of memory in background memory management | |
JP2000196628A (ja) | 輻輳管理方法及びシステム | |
SE506955C2 (sv) | ATM-flödesstyrning | |
US6976256B2 (en) | Pipeline processing type shaping apparatus and its method | |
JP2001230810A (ja) | パケット流量制御装置および方法 | |
US20050220115A1 (en) | Method and apparatus for scheduling packets | |
CN100531129C (zh) | 用于在网络处理器中记帐的装置和方法 | |
US7522620B2 (en) | Method and apparatus for scheduling packets | |
US7310346B2 (en) | Node apparatus and packet transmission control method | |
CN109120454A (zh) | 一种QoS流量限速系统及方法 | |
CN107291638A (zh) | 并行处理装置和控制通信的方法 | |
SE520265C2 (sv) | Förfarande och anording för rättvis fördelning av bandbredd i en ATM-växel | |
US7245616B1 (en) | Dynamic allocation of packets to tasks | |
EP3531622B1 (en) | Method of handling packet flow in software-defined network, computer program product, and software-defined network | |
CN104380668A (zh) | 交换机装置、vlan设置管理方法以及程序 | |
US20080033908A1 (en) | Method and system for data processing in a shared database environment | |
EP3057265B1 (en) | An interface between a network entity and a virtual network function within a software-defined Network | |
US9590823B2 (en) | Flow to port affinity management for link aggregation in a fabric switch |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAL | Patent in force |
Ref document number: 8003224-6 Format of ref document f/p: F |
|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8003224-6 Format of ref document f/p: F |