SE452571B - Tillskerningsanordning - Google Patents
TillskerningsanordningInfo
- Publication number
- SE452571B SE452571B SE8204652A SE8204652A SE452571B SE 452571 B SE452571 B SE 452571B SE 8204652 A SE8204652 A SE 8204652A SE 8204652 A SE8204652 A SE 8204652A SE 452571 B SE452571 B SE 452571B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- carriage
- iii
- drive unit
- switch
- switching
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B26—HAND CUTTING TOOLS; CUTTING; SEVERING
- B26F—PERFORATING; PUNCHING; CUTTING-OUT; STAMPING-OUT; SEVERING BY MEANS OTHER THAN CUTTING
- B26F1/00—Perforating; Punching; Cutting-out; Stamping-out; Apparatus therefor
- B26F1/38—Cutting-out; Stamping-out
- B26F1/3806—Cutting-out; Stamping-out wherein relative movements of tool head and work during cutting have a component tangential to the work surface
- B26F1/3813—Cutting-out; Stamping-out wherein relative movements of tool head and work during cutting have a component tangential to the work surface wherein the tool head is moved in a plane parallel to the work in a coordinate system fixed with respect to the work
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10S—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10S83/00—Cutting
- Y10S83/929—Particular nature of work or product
- Y10S83/936—Cloth or leather
- Y10S83/939—Cloth or leather with work support
- Y10S83/94—Cutter moves along bar, bar moves perpendicularly
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Forests & Forestry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Control Of Cutting Processes (AREA)
- Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
- Treatment Of Fiber Materials (AREA)
- Nonmetal Cutting Devices (AREA)
- Auxiliary Devices For Machine Tools (AREA)
Description
15 20 25 30 35 452 571 le emellertid vara ännu större, om vagnens drivenhet styrdes på sådant sätt, att den ständigt startar automatiskt, när man vid tillskärning med maskinen kommer in i gränsområdet för utliggarens bredd i förhållande till vagnens momentana läge, eftersom betjä- ningspersonen då även skulle överraskas av vagnens igångsättning.
Uppfinningen är därför baserad på uppgiften att på sådant sätt vi- dareutveckla den inledningsvis angivna tillskärningsanordningen, att vid vagnens igångsättning de härigenom på tillskärningsmaskinen och dess styrhandtag uppträdande krafterna vid tillskärningen ej inverkar störande eller förorsakar några felaktiga snitt. Denna upp- gift löses enligt uppfinningen genom att en inledningsvis nämnd an- ordning företer de särdrag som anges i den kännetecknande delen av krav 1 eller av krav 3.
Enligt uppfinningen löses denna uppgift därigenom, att man med hjälp av en omkcpplingsanordning ständigt låter vagnen starta automatiskt eller eventuellt endast tillåter en manuellt styrd inkoppling av vagnens drivenhet, när utliggaren under loppet av tillskärningen lämnar det läge eller ett förutbestämt omrâde omkring detta läge i förhållande till vagnen, som är gynnsammast för att uppnå, att mas- kinen eller dess styrhandtag utsättes för så små återverkningskraf- ter som möjligt. Lämpligen startar sålunda vagnen ej och kan eventu- ellt ej heller försättas i rörelse för hand, när till följd av ut- liggarens läge i förhållande till vagnen till följd av vagnens i- gångsättning på maskinen så kraftiga återverkningskrafter skulle in- verka, att härigencm den av betjäningspersonen styrda tillskärnings- maskinen skulle avvika från den förutbestämda tillskärningsriktnin- gen eller det förutbestämda tillskärningsläget.
KOnStruktiVt kan denna grundtanke hos uppfinningen isynnerhet för- verkligas därigenom, att en första omkopplingsanordning införes för vagnens drivenhet för begränsning av avvikelser från en vinkel av 90° hos den av de båda armarna bildade vinkeln, varvid det har visat sig vara särskilt ändamålsenligt att enbart tillåta avvikel- ser av storleksordningen É ca 200.
För att undvika felaktig styrning av vagnens drivenhet för samtli- ga tänkbara lägen och rörelseriktningar hos tillskärningsmaskinen 10 15 20 25 30 35 452 571 och inställningar av utliggararmarna är det lämpligt att använda en andra cmkopplingsanordning för denna drivenhet för att begrän- sa avvikelser från en vinkel av 90° hos den av den inre armen och vagnens rörelseriktning bildade vinkeln, varvid det har visat sig vara särskilt ändamålsenligt att enbart tillåta avvikelser av storleksordningen I ca 400.
Det beskrivna problemet kan emellertid även på analogt sätt elimi- neras därigenom, att en i beroende av vinkeln mellan den inre ar- men cch vagnens rörelseriktning styrbar andra omkopplingsanordning för vagnens drivenhet finnes, att armarnas längd, bordets bredd och de båda omkcpplingsanordningarnas omkcpplingströsklar anpassas till varandra på sådant sätt, att längden av den strädwatfifliggaren är större än bordsbredden, så att tillskärningsmaskinen skulle kun- na skjutas över bordets ena längskant, och att vid maskinens rörel- se längs den mittför vagnen befintliga bordskanten i den av den vinkelinställda utliggaren visade bcrdslängsriktningen den med den- na riktning samordnade omkcpplingströskeln hos den andra omkopp- lingsanordningen uppnås före manövreringen av den första omkopp- lingsanordningen.
För att kunna överföra utliggaren från ett första tillstånd med armar, som bildar en spetsig eller trubbig vinkel, till ett andra tillstånd, i vilket den av armarna bildade vinkeln är riktad åt motsatt håll utan att vagnen under denna omställning av den yttre armen ej rör sig på störande sätt, är det slutligen lämpligt att utforma de båda omkcpplingsanordningarna på sådant sätt, att de båda är manövrerade vid åtminstone i det närmaste sträckt utligga- re och vagnens drivenhet därmed är fränkopplad. Med en i det när- maste sträckt utliggare avses i föreliggande fall, att de båda ar- marna tillsammans bildar en vinkel av 1800 i ca 200 eller 300.
Med hänsyn till omkopplingsanordningarnas omkopplingselement kan godtyckliga kända apparater såsom ljusreläer osv. användas. Med hänsyn till att säkerställa så störningsfri drift som möjligt är det emellertid lämpligt att för omkopplingsanordningarna använda kamskivor och av dylika manövrerade mekaniska strömställare, som är svängbara i förhållande till varandra. 10 15 20 25 30 35 452 571 För att lösa den ställda uppgiften ännu bättre är vid en särskilt lämplig utföringsform av tillskärningsanordningen enligt uppfin- ningen vagnens drivenhet försedd med en styranordning för mjuk start. Det är härvid särskilt lämpligt att använda en automatisk känd anordning för fassnittsstyrning. Vid denna särskilt lämpliga utfëringsform är styranordningen av samma orsak utformad på sådant sätt, att vagnens hastighet långsamt reduceras vid frånkoppling av vagnens drivenhet, vilket innebär en funktion, som kan säker- ställas medelst samma styranordning.
Vid en tillskärningsanordning enligt uppfinningen är det lämpligt att använda en inom omrâdet för maskinens handtag anordnad ström- ställare för aktivering av vagnens drivenhet, så att denna enhet genom sin automatiska styrning över huvud taget först kan försät- tas i drift, när betjäningsperscnen fattar handtaget på maskinen och manövrerar nämnda strömställare.
Isynnerhet vid tillskärningsanordningar med jämförelsevis långa bord är det synnerligen besvärligt att justera dessa bord på så- dant sätt, att de ligger exakt vågrätt. Om så ej är fallet, kan det inträffa, att tillskärningsmaskinen med inkopplad ansätt- ningskniv frigöres och utliggaren skjutes, när betjäningspersonen släpper handtaget på tillskärningsmaskinen. För att förhindra detta föreslås enligt en avdelad ansökan 8701958-4 att förse minst en av länkarna mellan vagn och tillskärningsmaskin med en blocke- ringsanordning och maskinen med en strömställare för att lösgöra blockeringsanordningen, varvid den senare lämpligen är anordnad inom området för handtaget. Istället för en mekaniskt manövrerad strömställare användes med fördel en zonströmställare eller lik- nande, som t.ex. är inbyggd i handtaget på tillskärningsmaskinen och därför ständigt utan kraft manövreras, när betjäningspersonen fattar handtaget, så att blockeringsanordningen först då kan lös- göras och utliggaren och/eller tillskärningsmaskinen svängas.
Eftersom kända tillskärningsmaskiner stöder mot bordet med en s.k. fotplatta och denna platta är försedd med stelt lagrade löprullar, som har kraftig riktningsverkan, är det tillräckligt att anbringa en enda broms på länken mellan vagn och utliggare, 10 15 20 25 30 35 452 571 eftersom utliggarenvid oavsiktlig frirörelse hos den riktnings- stabiliserade tillskärningsmaskinen till följd av bordets lut- ning ständigt mâste svänga, vilket kan förhindras genom denna broms.
Uppfinningen beskrives närmare nedan i exempelform med ledning av åtföljande ritning, där fig. 1 visar en sidovy av tillskär- ningsanordningen, sett mot den sida, på vilken vagnen befinner sig, fig. 2 en sidovy av en del av tillskärningsanordningen med vagn, utliggare och tillskärningsmaskin, sett i vagnens rörelse- riktning, fig. 3 den övre delen av en på vagnen anordnad stolpe och den inre delen av utliggaren i större skala än i fig. 2 jämte en i tvärsnitt visad broms, fig. 4 en frontvy av tillskärnings- anordningen, fig, 5 en schematisk frontvy av de båda omkopplings- anordningarna i ett första gränsläge för utliggararmarna, fig. 6 en mot fig. 5 svarande framställning, varvid de båda armarna be- finner sig i ett andra gränsläge, fig. 7 ett snitt genom den mitt- re länken på utliggaren för att visa den andra omkopplingsanord- ningen, fig. 8 ett snitt genom styrhandtaget på tillskärnings- maskinen och fig. 9 ett kopplingsschema för den elektriska styr- anordningen för tillskärningsanordningen enligt uppfinningen.
Den generella uppbyggnaden av tillskärningsanordningen förklaras till en början med ledning av fig. 1, 2 och 4. Anordningen omfat- tar ett bord 10 med en bordplatta 12 för placering av det för tillskärning avsedda plana materialet jämte en i stort med 14 betecknad vagn, som vid änden av en utliggare 16 uppbär en till- skärningsmaskin 18 och kan förflyttas fram och tillbaka i pilarnas A och B riktning i fig. 1 - 4 parallellt med en längskant på bor- det.
Vagnen 14 är i rörelseriktningen försedd med två axlar efter var- andra, varav den ena axeln 20 är angiven streckat i fig. 2. Dessa axlar uppbär var för sig ett löphjul 22, som upptill stöder mot plattan 12, jämte spårhjul 24, som stöder mot en skenanordning 26, som är fastsatt pâ plattan 12 på densammas sida och sträcker sig i bordets längdriktning. En av axlarna vrides via en vinkel- utväxling 28 av en elektrisk motor 30. Skenanordningen 26 kan vara försedd med en tandning eller perforering, i vilken ett av 10 15 20 25 30 35 452 571 motorn 30 drivet tandhjul ingriper för att förhindra glapp mellan- drevet och skenanordningen 26. Vagnen 14 är dessutom försedd med ett stöd 32, som sträcker sig nedåt och på vilket tvâ stödrullar 34 är vridbart anbringade, vilka mellan sig innesluter en vid bordets 10 stativ fäst stödskena 36 som sträcker sig i bordets längdriktning.
Vagnen 14 är även försedd med en uppstående stolpe 40, som uppbär utliggaren 16 via en inre länk 42 med vertikal svängaxel. Här är en inre arm 44 på utliggaren 16 fastlänkad, som via en mittlänk 46 med vertikal svängaxel uppbär en yttre arm 48 på utliggaren 16. Vid denna arms ytterände befinner sig en känd och ej närmare visad länkanordning 50 medelst vilken tillskärningsmaskinen 18 är höjdinställbar och hâlles vridbar omkring en vertikal sväng- axel.
Denna tillskärningsmaskin är med undantag~av ett styrhandtag 52, som är fäst vid maskinhöljet, i huvudsak utformad konventionellt som s.k. ansättningsknivmaskin och omfattar en elektrisk drivmotor S4, ett s.k. bärstöd 56, som bildar ett vertikalt styrdon för en i vertikal riktning svängande kniv 58, jämte en vid stödets 56 nedre ände fäst fotplatta 60, med vilken maskinen 18 trots vikt- avlastningen genom länkanordningen 50 anligger mot bordsplattan 12.
Inom omrâdet för handtaget 52 är maskinen 18 försedd med en enbart i fig. 9 visad strömställare 26 för till- och frånkoppling av motorn 54 för kniven 58, en strömställare H för styrning av vag- nens 14 drivenhet för att låta denna handstyrt enligt fig. 4 röra sig åt höger eller vänster och enligt uppfinningen i hand- taget 52 enligt fig. 8 visad strömställare, medelst vilken i ett tillstånd för automatisk drift, som kommer att förklaras närmare nedan, uppnås att vagnen 14 och delarna av utliggarna 16 endast kan försättas i rörelse, när betjäningspersonen griper om hand- taget 52 på maskinen 18. Detta kommer att beskrivas närmare nedan.
Den inre länken 42 på utliggaren 16 är försedd med en vid armen 44 fäst axel 64, som är vridbar i lagerbockar 66, som är införda i stolpen 40, och hâlles icke-förskjutbar i axiell riktning 10 15 20 l 43. 25 30 35 452 571 enligt fig. 2 och 3. På denna axel är en kamskiva III' fastsatt, som samverkar med vid stolpen 40 fästa strömställare III och IV.
Såsom speciellt framgår av fig. 5 och 6, är dessa strömställare utformade såsom mekaniska s.k. rullarmströmställare och är för- sedda med en tapp 70, som kan utsättas för tryck medelst en på höljet lagrad svängbar arm 72. I denna arm är en avkänningsrulle 74 vridbart lagrad, som avkänner kamskivan III', som vrides till- sammans med axeln 64. Även länken 46 i mitten av utliggaren 16 är försedd med en axel 76, som är fäst vid den yttre armen 48 och vridbar i lager 78 på den inre armen 44 men som hålles icke-förskjutbar i axiell riktning. På denna axel är över varandra kamskivor I' och II' fastsatta, som samverkar med strömställare I och II, som på ej närmare visat sätt är fast anbringade på armen 44. Dessa ström- ställare är utformade på samma sätt som strömställarna III och IV.
Pâ plattan 12 är slutligen elektriska ändströmställare V och VI fastsatta, som samverkar med vagnen 14 och frànkopplar dess driv- enhet, när vagnen nått någon av bordsändarna.
Enligt uppfinningen är nu kamskivorna I' och II' och strömstäl- larna I och II utformade och anordnade på sådant sätt, att den yttre armen 46 kan svänga en vinkel av storleksordningen 20° åt båda sidor från de båda i fig. 4 visade mittlägena 100 i för- hållande till den inre armen 44 utan att vagnens 14 drivenhet inkopplas. De av strömställarna I och II och kamskivorna I' och II' bestämda omkopplingströsklarna är i fig. 4 betecknade med 102 resp. 104. Mittlägena 100 för den yttre armen 48 utmärker sig därigenom, att de båda armarna 44 och 48 i dessa lägen till- sammans bildar en rät vinkel. Om den yttre armen 48 svänges med- urs i förhållande till den inre armen 44, omkopplar kamskivan II' och strömställaren II vagnen 14 till rörelse åt höger enligt pilen B, när omkopplingströskeln 104 har uppnåtts, för att åter 48 bildade vinkeln, medan vid svängning av den yttre armen 48 i riktning moturs i förstora eller förminska den av armarna 44, förhållande till den inre armen 44 kamskivan I' tillsammans med strömställaren I omkopplar vagnen till rörelse åt vänster enligt pilen A, när omkopplingströskeln 102 uppnåtts för att förminska 10 15 20 25 30 35 452 571 eller förstora den av armarna 44, 48 bildade vinkeln.
Pâ samma sätt styres styrkopplingen för drift av vagnen 14 me- delst strömställarna III och IV i samverkan med kamskivan III”.
Beträffande âterverkningen av den i rörelse befintliga vagnen 14 på tillskärningsmaskinen 18 uppstår idealvillkor, när den inre armen 44 intar ett mittläge 110 i vilket den tillsammans med vagnens 14 rörelseriktning enligt pilen A eller pilen B bildar en vinkel av 900. Utgående från mittläget 110 kan den inre armen 44 svängas åt båda sidor en vinkel av storleksord- ningen 40° utan att drivenheten för vagnen automatiskt inkopp- las. Om den inre armen 44 vid svängning medurs emellertid när det med 112 betecknade läget i förhållande till vagnen 14, dvs omkopplingströskeln för rörelse åt vänster, inkopplar ström- ställaren III och kamskivan III' vagnens 14 drivenhet till rörel- se åt vänster enligt pilen A, medan drivenheten inkopplas för förflyttning åt höger enligt pilen B vid svängning av armen 44 från ytterläget i riktning moturs, när den inre armen 44 når läget 114 eller omkopplingströskeln för förflyttning åt höger.
I fig. 5 och 6 visas återigen skilt från varandra de lägen, som utlöser rörelse åt vänster enligt pilen i fig. 5 och rörelse åt höger enligt pilen B i fig. 6, varvid varje gång de kamskivor och strömställare, som blir verksamma, är angivna genom tjocka linjer.
Fig. 3 visar en elektromagnetisk broms 120 för blockering av den inre länken 42 på utliggaren 16. Bromsen omfattar i ett med stolpen 40 fast förbundet hölje 122 en elektromagnet 124, som inverkar på en i axelns 64 riktning rörlig ankarskiva 126, när den tillföres ström och då drar denna ankarskiva mot verkan av tryckfjädrar 128, som stöder mot höljet 122, nedåt från det i fig. 3 visade läget. En motlagerskiva 130 är medelst en sats skruvar 132 fast förbunden med höljet 122 och uppvisar ett lager 134, i vilket axeln 64 vrider sig. Den undre änden av axeln 64 är vridbart förbunden med en medbringarskiva 136, så att den senare kan förskjutas på axeln 64 i axiell riktning. Däremot förhindras ankarskivan 126 att vrida sig samtidigt därigenom, att den är genomträngd av skruvarna 132. 1 ' 10 15 20 25 30 35 452 571 Om elektromagneten 124 är strömlös, inspännes medelst tryck- fjädrarna 128 medbringarskivan 136 mellan motlagerskivan 130 och ankarskivan 126, så att axeln 64 ej kan vrida sig och där- med den med denna axel fast förbundna inre armen 44 ej kan svängas. Om elektromagneten 124 däremot tillföres ström, drar den ankarskivan 126 nedåt, så att blockeringen av axeln 64 och därmed den inre armen 44 upphäves.
Till styrning av den av den elektromagnetiska bromsen 120 bil- dade blockeringsanordningen tjänar en i fig. 8 visad, i styr- handtaget 52 på tillskärningsmaskinen 18 inbyggd och såsom en beröringslöst styrbar strömställare utformad säkerhetsström- ställare, som i huvudsak består av ett plastytterhölje 52a och en metallkärna 52b, som via en isolerbussning 52c elektriskt isolerat är fäst vid höljet 19 för maskinen 18 och som, såsom är vanligt vid beröringslöst styrbara kapacitiva strömställare, bildar det ena belägget pâ en kondensator, så att denna konden- sators kapacitans ändras, när en betjäningsperson med sin hand omfattar höljet 52a på handtaget 52. Kärnan 52b är via en me- tallskiva 52d och en ledning 52e förbunden med styrkopplingen för tillskärníngsanordningen enligt uppfinningen, såsom kommer att beskrivas med ledning av fig. 9.
Styrkopplingen enligt uppfinningen för drivmotorn 54 för till- skärningsmaskinen 18, den elektriska motorn 30 för vagnen 14 och den elektromagnetiska bromsen 120 på den inre utliggarlän- ken 42 omfattar till en början en huvudströmställare 200, via vilken dessa kan anslutas till de tre faserna R, S och T, en mittpunktsledare Mp och en skyddsledare SL i en trefasledning.
Från denna huvudströmställare sträcker sig ledningarna till en platta 202, på vilken en nätdel 204 är uppbyggd för alstring av en likspänning av 24 volt. De på denna platta med pluspolen och minuspolen på denna nätdel förbundna ställena är betecknade med (+) och (-). maskinen 18 är ständigt förbunden med skyddsledaren SL och kan Drivmotorn 54 för kniven 58 på tillskärnings- anslutas till faserna R, S, T via den inom området för hand- taget 52 på tillskärningsmaskinen 18 befintliga handströmställa- ren 206. Före denna handströmställare befinner sig en sats 208 av släpringskontakter, som är anordnade i länkanordningen 50 10 15 20 25 30 35 452 571 10 vid änden av utliggaren 16. över tillskärningsmaskinen 18 är en strömställare 210 för drift- sätt anbringad (se även fig. 2), medelst vilken man kan välja mellan ett manuellt och ett automatiskt drifttillstând. I det förstnämnda tillståndet kan motorn 30 för vagnen 14 till- och frânkopplas medelst en vid sidan av strömställaren 210 anordnad handmanövrerad strömställare H, som är försedd med en kontakt H1 för rörelse åt vänster (pil A i fig. 4) och en kontakt H2 för rörelse åt höger (pil B i fig. 4), vilket förklaras närmare nedan. Om strömställaren 210 bryter, som anges i fig. 9, sker styrningen i det manuellt drifttillstândet och är strömställaren H verksam, medan vid sluten strömställare 210 spänningen av +24 volt uppträder på en ledning 212 på plattan 202.
Denmed ledning av fig. 8 beflnfixna och i handtaget 62 inbyggda blockeringsströmställaren är i fig. 9 betecknad med 214. Såsom redan framhållits, är denna strömställare lämpligen uppbyggd såsom en kapacitiv zonströmställare, som å ena sidan är för- bunden med +24 volt och à andra sidan är förbunden med en led- ning 216 pâ plattan 202 via en av släpringkontakterna i kon- taktsatsen 208. Så länge betjäningspersonen fattar handtaget 52, uppträder sålunda +24 volt på ledningen 216. Denna ledning sträcker sig nu å ena sidan via en förstärkare 218 till den elektromagnetiska bromsen 120, så att dess magnet ständigt är strömförande och bromsen overksam, så länge betjäningspersonen fattar handgreppet 52.
Ledningen 212 leder till en förstärkare 220, vars utgång är för- bunden med ett känt steg 222 för fassnittstyrningl Detta styr via en ledning 224 en tyristor 226 och är på känt sätt utformat på sådant sätt, att det vid inkoppling av motorn 30 medelst medel, som kommer att beskrivas, bringar denna att starta lång- samt och sedan med stigande varvtal. Omvänt stannar motorn 30 långsamt vid frânkoppling. Förstärkaren 220 bör vara utformad på sådant sätt, att den blir verksam, när strömställaren 210 sluter, dvs befinner sig i läget för automatisk drift. g Från ledningen 212 är en ledning 228 avgrenad, som liksom ledning- 10 15 20 25 30 35 452 571 11 en 218 leder till en inverterare 230 och 232, vilkas utgångar till- sammans är förbundna med en NOR-grind 234. Genom denna logiska kombination uppnås, att strömställarna I, II, III och IV endast kan bli verksamma, när drifttillståndet för automatisk drift är inställt medelst strömställare 210 och betjäningspersonen manöv- rerar strömställaren 214 genom att fatta handtaget 52.
Utgången på inverteraren 230 är via en ledning 236 förbunden med ingången på en förstärkare 238, vars utgång är förbunden med steget 222. Förstärkaren 238 är utformad på sådant sätt, att det tillsammans med inverteraren 230 säkerställas, att motorn 30 för vagnen 14 drives via förstärkaren 238, när strömställa- ren 210 befinner sig i läget för manuell drift. Förstärkarna 220 och 238 är dessutom lämpligen dimensionerade i förhållande till varandra på sådant sätt, att vagnens 14 rörelsehastighet vid manuell drift via förstärkaren 238 är större än vid auto- matisk drift via förstärkaren 220.
Strömställarna I, II och III är samtliga utformade såsom om- kopplare. Strömställaren III är försedd med en arbetskontakt i ledningen 252, som förbinder ledningen 250 via en ledning 254 med en förstärkare 256 för vagnens 14 rörelse åt vänster, och en vilokontakt i en ledning 253, som förbinder ledningen 250 via en ledning 258 med ingången på en förstärkare 260 för vagnens 14 rörelse åt höger. Strömställaren II har en arbetskontakt i ledningen 253, som är samordnad med vilokon- takten på strömställaren III och befinner sig bakom arbets- kontakten på strömställaren II. I ledningen 253 befinner sig slutligen dessutom en vilokontakt på strömställaren I. I en ledning 255, som förbinder ledningen 250 med ledningen 258, befinner sig uteslutande en arbetskontakt på strömställaren IV, medan i en ledning 257, som förbinder ledningen 250 med ledningen 254, en vilokontakt på strömställaren IV är anord- nad och efter densamma en vilokontakt på strömställaren II jämte en arbetskontakt på strömställaren I.
Spänningen +24 volt kan emellertid även valfritt tillföras led- ningarna 254 och 258 därigenom, att en av kontakterna H1 och'H2 på strömställaren H bringas att sluta. 10 15 20 25 30 35 452 571 12 Från utgângarna på förstärkarna 256 och 260 sträcker sig led- ningarna 262 och 264, som innehåller de normalt slutna ändström- ställarna V och VI, till reläspolar R1 och R2 på två reläer, varav det första reläet med reläspolen R1 fattar arbetskontak- ter K1' och K1" medan det andra reläet med reläspolen R2 omfat- tar arbetskontakter K2' och K2'”. Vid dessa arbetskontakter på de båda reläerna kan motorn på i fig. 9 visat sätt försättas i rörelse ät höger eller åt vänster.
Om strömställaren 210 bryter, dvs om styranordningen enligt uppfinningen befinner sig i drifttillståndet för manuell drift, och bringas strömställaren 214 att sluta genom manövrering av handtaget 52, är ledningen 250 spänningslös. Om emellertid kon- takten H1 på strömställaren H bringas att sluta, magnetiseras reläspolen R1, så att arbetskontakterna K1' och K1" på det första reläet sluter. Då är motorns 30 enligt fig. 9 högra sida förbunden med minuspolen och motorns vänstra sida med pluspolen pâ.nätdelen 204, så att vagnen 14 enligt fig. 4 kan försättas i rörelse åt vänster enligt pilen A.
Om däremot kontakten H2 på strömställaren H bringas att sluta, är ledningen 258 förbunden med +24 volt och är reläspolen R2 på det andra reläet magnetiserat, så att dess arbetskontakter K2' och K2" sluter. Då är motorns 30 högra sida förbunden med pluspolen och den vänstra sidan med minuspolen på nätdelen 204, så att vagnen 14 sättes i rörelse åt höger enligt pilen B i fig. 4.
När strömställaren 210 är inställd för automatisk drift och be- tjäningspersonen fattar handtaget 52 med blockeringsströmstäl- laren 214 är ledningen 150 förbunden med +24 volt, så att ström- ställarna I, II, III och IV blir verksamma.
Om den inre utliggararmen 44 svänges i riktning medurs intill uppnâende av omkopplingströskeln 112 för rörelse åt vänster (se fig. 4), manövreras strömställaren III, vilket medför, att dess enligt fig. 9 vänstra kontakt sluter och dess högra kontakt . bryter. Då uppträder spänningen +24 volt på ledningen 254, vil- ket innebär detsamma som kontaktens H1 slutning, dvs vagnen 14 10 15 20 25 30 35 452 571 13 försättes i rörelse ât vänster. Enligt uppfinningen kan någon annan funktion ej utlösas genom svängning av den yttre utlig- gararmen 48, eftersom ledningen 253 till följd av den öppna vilokontakten på strömställaren III ständigt är bruten. Här- vid förhindrar den ej manövrerade strömställaren IV till följd av sin i ledningen 255 anordnade arbetskontakt, att spänningen +24 volt kan tillföras ledningen 258. Slutligen har en manövre- ring av strömställaren I enbart samma följd som en manövrering av strömställaren III skulle ha, nämligen tillförsel av spän- ningen +24 volt till ledningen 254.
Om den inre utliggararmen 44 enligt fig. 4 svänges i riktning moturs intill uppnående av omkopplingströskeln 114 för rörelse åt höger, manövreras strömställaren IV, så att ledningen 258 får spänningen +24 volt genom slutning av sin i ledningen 255 anordnade arbetskontakt. Eftersom den då öppnar vilokontakten på strömställaren Ivwunder alla omständigheter håller ledning- en 257 bruten och strömställaren III ej är manövrerad, så att dess arbetskontakt håller ledningen 252 bruten, kan sålunda genom godtycklig svängning av den yttre utliggararmen 48 ej någon annan funktion utlösas än en rörelse hos vagnen 14 åt höger enligt pilen B i fig. 4.
Om den yttre utliggararmen 48 svänges i riktning moturs intill uppnâende av omkopplingströskeln 102 för rörelse åt vänster enligt fig. 4, manövreras strömställaren I, som sluter ledning- en 257, vilket har samma verkan som en slutning av kontakten H1, dvs vagnen 14 rör sig åt vänster enligt pilen A i fig. 4.
Om armen 48 däremot svänges i riktning medurs intill uppnående av omkopplingströskeln 104 för rörelse åt höger, manövreras strömställaren II som sluter ledningen 253, eftersom vilokontak- terna på strömställarna I och III är slutna, och tillföres led- ningen 25B spänningen +24 volt. Resultatet är detsamma som vid slutning av strömställaren H2, dvs vagnen 14 försättes i rörelse åt höger enligt pilen B i fig. 4.
Till följd av styrsteget 222 startar vagnen 14 långsamt, när_ den kontakt på strömställaren H och strömställarna I - IV åter 10 15 20 25 30 35 452 571 g 14 bringas att öppna, som utlöst vagnens 14 föregående rörelsetill- stånd. Vid automatisk drift bringas sålunda motorn 30 för drift av vagnen 14 långsamt att stanna, när armarna 44, 48 till följd av ett ändrat läge hos vagnen 14 åter kommer in i det tillåtna vinkelområdet. vid den särskilt lämpliga utföringsformen av tillskärningsanord- ningen enligt uppfinningen är summan av armarnas 44 och 48 läng- der större än bredden C av bordsplattan 12 i fig. 4. Vidare är omkopplingströsklarna 102, 104, 112, 114 valda på sådant sätt, att strömställaren IV vid det i fig. 4 med heldragna linjer an- givna inställningsläget hos utliggararmarna manövreras före strömställaren I, när tillskärningsmaskinen 18 rör sig åt höger längs med plattans 12 från vagnen 14 vända längskant. Detta är ändamålsenligt, eftersom i annat fall i detta ytterlíghetsfall vagnen 14 kan röra sig i felaktig riktning. Vinkeln mellan ar- marna 44 och 48 bör ju ligga så nära 900 som möjligt. Vid för- skjutning av maskinen 18 åt höger förstoras denna vinkel och om då i detta ytterlighetsfall strömställaren I manövreras, rör sig vagnen 14 åt vänster enligt pilen A, så att vinkeln mellan ut- liggararmarna förstoras ytterligare.
Enligt ytterligare ett kännetecken hos uppfinningen är kamski- vorna I' och II' utformade på sådant sätt, att strömställarna I och II vid sträckt eller i det närmaste sträckt utliggare 16 (av utliggararmarna bildad vinkel 3 ca 20°) båda är manövrerade.
Eftersom i detta tillstånd ledningen 253 medelst strömställaren I och' ledningen 257 medelst strömställaren II är brutna, förblir vagnen 14 stående. Denna åtgärd möjligör bl.a. att genom snabb svängning av armen 48 bringar denna till det i fig. 4 punkt- streckat angivna läget, eller allmänt uttryckt omkastar utlig- gararmarnas inbördes läge utan att vagnrörelse inverkar störande.
Enligt uppfinningen kan slutligen omkopplingströsklarna för ström- ställarna I, II, I'; II”. III, IV, III' försättas ur funktion ' därigenom, att man låter vagnen 14 röra sig till anliggning mot en av ändströmställarna V, VI.
Claims (8)
1. Anordning för tillskärning av plant material såsom tyger, folier eller liknande med ett bord (12) för placering av det för tillskärning avsedda materialet, en längs med bordet medelst en drivenhet fram och tillbaka förflyttbar vagn, en utliggare (16), som sträcker sig över bordet och omfattar en på vagnen omkring en vertikal axel svängbart anordnad inre arm (44) och en med den senare via en länkkoppling (46) med ver- tikal svängaxel förbunden yttre arm (48), på vilken en till- skärningsmaskin (18) är svängbart anordnad omkring en vertikal axel, jämte en omkopplingsanordning för till- och frànkoppling av drivenheten och styrning av vagnens rörelseriktning. k ä n n e t e c k n a d av en första omkopplingsanordning (I, II, I', II') för vagnens drivenhet (30) för begränsning av avvikelser från en vinkel av 90' för den mellan de bada utliggararmarna (44, 48) bildade vinkeln. varigenom vagnens drivenhet är automatiskt inkopplingsbar till en färdriktning för vagnen, som åstadkommer en minskning av en dylik avvikelse.
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av en andra, i beroende av vinkeln mellan den inre utliggararmen (44) och vagnens rörelseriktning (A. B) styrbar omkopplings- anordning (III, IV, III') för vagnens drivenhet (30). varvid utliggararmarnas längd, bordets bredd (C) ocb omkopplings- trösklarna för de båda omkopplingsanordningarna (I, II, I'. II'; III, IV, III') är anpassade till varandra på sådant sätt. att a) längden av den sträckta utliggaren (16) är större än bordets bredd (C) och att b) vid tillskärningsmaskinens (18) rörelser utmed den mittemot vagnen (14) belägna bordskanten 1 en riktning (B), i vilken den vinkelställda utliggaren (16) pekar, den med denna riktning samordnade omkopplingströskeln (102) för den andra omkopplingsanordningen (III, IV, III') uppnås före manövrering av den första omkopplingsanordningen (I. II. I'. II')-
3. Anordning för tillskärning av plant material såsom tyger. 10 15 20 25 30 35 452 571 16 folier eller liknande med ett bord (12) för placering av det för tillskärning avsedda materialet, en längs med bordet medelst en drivenhet fram och tillbaka förflyttbar vagn. en utliggare (16), som sträcker sig över bordet och omfattar en på vagnen omkring en vertikal axel svängbart anordnad inre arm (44), och en med den senare via en länkkoppling (46) med vertikal svängaxel förbunden yttre arm (48). på vilken en tillskärningsmaskin (18) är svängbart anordnad omkring en vertikal axel, jämte en omkopplingsanordning för till- och frânkoppling av drivenheten och styrning av vagnens rörelse- riktning. k ä n n e t e c k n a d av en andra omkopplings- anordning (III. IV, III') för drivenheten (30) för begränsning av avvikelser från en vinkel av 90° för vinkeln mellan den inre utliggararmen (44) och vagnförflyttningsriktningen (A. B). varigenom vagnens drivenhet är automatiskt inkopplingsbar till en färdriktning för vagnen som åstadkommer en minskning av en dylik avvikelse.
4. Anordning enligt krav 2 eller 3. k ä n n e t e c k n a d av att båda omkopplingsanordningarna (I, II, I', II'. III, IV, III') är manövrerade och därmed vagnens drivenhet (30) från- kopplad vid åtminstone i det närmaste sträckt utliggare (16).
5. Anordning enligt ett eller flera av föregående krav. k ä n n e t e c k n a d av att omkopplingsanordningarna är försedda med kamskivor (I', II'. III') och härmed manövrerade strömställare (I, II. III, IV). varvid kamskivorna är kopplade till den ena och omkopplingsanordningarna till den andra ut- liggararmen (44, 48). så att de är inbördes svängbara.
6. Anordning enligt ett eller flera av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att den första omkopplingsanord- II, II') reagerar, när den av de båda armarna (44, 48) bildade vinkeln med mera än cirka 20° avviker från 90°. ningen (I, I',
7. Anordning enligt ett eller flera av krav 3-6. k ä n n e - t e c k n a d av att den andra omkopplingsanordningen (III. 17 452 571 IV, III') reagerar, när den av utliggaren (16) och vagnens rörelseriktning (A, B) bildade vinkeln med mera än cirka 40° avviker från 90°.
8. Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att minst en av kamskivorna (I', II', III') är inställbar relativt den med densamma samordnade strömställaren (I-IV) på sådant sätt, att den svängvinkel är inställbar, vid vilken ström- ställaren reagerar.
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE3132127A DE3132127C2 (de) | 1981-08-14 | 1981-08-14 | Zuschneidevorrichtung für Flachmaterial wie Stoffe, Folien und dergleichen |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8204652D0 SE8204652D0 (sv) | 1982-08-11 |
SE8204652L SE8204652L (sv) | 1983-02-15 |
SE452571B true SE452571B (sv) | 1987-12-07 |
Family
ID=6139293
Family Applications (2)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8204652A SE452571B (sv) | 1981-08-14 | 1982-08-11 | Tillskerningsanordning |
SE8701958A SE460269B (sv) | 1981-08-14 | 1987-05-13 | Anordning foer tillskaerning av plant material saasom tyger, folier och liknande |
Family Applications After (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8701958A SE460269B (sv) | 1981-08-14 | 1987-05-13 | Anordning foer tillskaerning av plant material saasom tyger, folier och liknande |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4803781A (sv) |
JP (3) | JPS5859793A (sv) |
DE (1) | DE3132127C2 (sv) |
ES (1) | ES514961A0 (sv) |
FI (1) | FI70681C (sv) |
FR (2) | FR2511291B1 (sv) |
GB (1) | GB2103987B (sv) |
SE (2) | SE452571B (sv) |
Families Citing this family (15)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3218564C2 (de) * | 1982-05-17 | 1985-07-18 | Atlas Handelskontor GmbH, 7421 Mehrstetten | Vorrichtung zum handgesteuerten Zuschneiden |
DE3414123A1 (de) * | 1984-04-14 | 1985-10-17 | Krauss U. Reichert Gmbh + Co Kg Spezialmaschinenfabrik, 7012 Fellbach | Zuschneidemaschine fuer flachmaterial |
JPS6211597U (sv) * | 1985-07-03 | 1987-01-24 | ||
JPH0523594Y2 (sv) * | 1988-01-22 | 1993-06-16 | ||
US5136904A (en) * | 1991-05-09 | 1992-08-11 | Peters Stuart K | Means and methods of cutting patterns with powered coping saws |
DE4118192A1 (de) * | 1991-06-03 | 1992-12-10 | Bullmer Spezialmaschinen Gmbh | Stossmessermaschine mit einem messerschutz und verfahren zu deren betrieb |
DE4118322A1 (de) * | 1991-06-04 | 1992-12-10 | Bullmer Spezialmaschinen Gmbh | Zuschneidevorrichtung fuer flachmaterial wie stoffe, folien oder dergleichen |
DE4118321A1 (de) * | 1991-06-04 | 1992-12-10 | Bullmer Spezialmaschinen Gmbh | Zuschneidevorrichtung fuer flachmaterial wie stoffe, folien oder dergleichen |
DE4118320A1 (de) * | 1991-06-04 | 1992-12-10 | Bullmer Spezialmaschinen Gmbh | Zuschneidevorrichtung fuer flachmaterial wie stoffe, folien oder dergleichen |
US5283955A (en) * | 1993-05-11 | 1994-02-08 | Liang Cheng K | Contact and induction cutting machine |
JP2008105326A (ja) * | 2006-10-26 | 2008-05-08 | Hayasaka Yukio | 工作装置とその運用方法 |
ITMI20090428A1 (it) * | 2009-03-20 | 2010-09-21 | Giovanni Brunini | Banco di taglio motorizzato di fogli di tessuti compositi secondo una desiderata sagomatura |
NL2015103B1 (nl) * | 2015-07-07 | 2017-01-31 | Securo B V | Inrichting en werkwijze voor het bewerken van een flexibel vel. |
CN108956193A (zh) * | 2018-08-23 | 2018-12-07 | 金华市益迪医疗设备有限公司 | 一种病理切片机手轮触摸感应锁紧机构 |
CN110228099B (zh) * | 2019-07-10 | 2024-04-09 | 岭南师范学院 | 一种便于快速裁剪的服装生产加工用打板装置 |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS4911119A (sv) * | 1972-05-29 | 1974-01-31 | ||
JPS5123339B2 (sv) * | 1972-05-30 | 1976-07-16 | ||
DE2703066C2 (de) * | 1977-01-26 | 1985-10-17 | Krauss U. Reichert Gmbh + Co Kg Spezialmaschinenfabrik, 7012 Fellbach | Zuschneidemaschine für Flachmaterial |
US4092777A (en) * | 1976-03-16 | 1978-06-06 | Krauss U. Reichert Gmbh & Co. Kg Spezialmaschinenfabrik | Cutting-out machine for flat material |
JPS52144877A (en) * | 1976-05-28 | 1977-12-02 | Hitachi Ltd | Machine tool |
CA1114856A (en) * | 1977-09-20 | 1981-12-22 | Hans T. Grisebach | Manipulator |
JPS5548597A (en) * | 1978-10-04 | 1980-04-07 | Fujitsu Ltd | Artificial hand and arm |
JPS5943260B2 (ja) * | 1979-08-17 | 1984-10-20 | トヨタ自動車株式会社 | メカニカル・ロ−ダ− |
JPS5652698U (sv) * | 1979-09-26 | 1981-05-09 | ||
JPS5912436B2 (ja) * | 1980-08-05 | 1984-03-23 | ファナック株式会社 | 工業用ロボットの安全機構 |
-
1981
- 1981-08-14 DE DE3132127A patent/DE3132127C2/de not_active Expired
-
1982
- 1982-07-06 GB GB08219494A patent/GB2103987B/en not_active Expired
- 1982-07-23 US US06/401,366 patent/US4803781A/en not_active Expired - Fee Related
- 1982-08-05 FR FR8213722A patent/FR2511291B1/fr not_active Expired
- 1982-08-11 SE SE8204652A patent/SE452571B/sv not_active IP Right Cessation
- 1982-08-11 JP JP57138673A patent/JPS5859793A/ja active Granted
- 1982-08-13 FI FI822822A patent/FI70681C/fi not_active IP Right Cessation
- 1982-08-13 ES ES514961A patent/ES514961A0/es active Granted
-
1987
- 1987-01-13 FR FR878700267A patent/FR2590830B1/fr not_active Expired
- 1987-05-13 SE SE8701958A patent/SE460269B/sv not_active IP Right Cessation
-
1988
- 1988-01-13 JP JP63005666A patent/JPH0714597B2/ja not_active Expired - Lifetime
-
1991
- 1991-01-22 JP JP3022747A patent/JPH0673834B2/ja not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ES8401358A1 (es) | 1983-12-16 |
JPH04217495A (ja) | 1992-08-07 |
GB2103987B (en) | 1985-05-30 |
JPS6333999B2 (sv) | 1988-07-07 |
JPS63245394A (ja) | 1988-10-12 |
FR2511291A1 (fr) | 1983-02-18 |
FR2590830B1 (fr) | 1989-05-05 |
DE3132127A1 (de) | 1983-03-03 |
US4803781A (en) | 1989-02-14 |
FI822822A0 (fi) | 1982-08-13 |
SE8701958D0 (sv) | 1987-05-13 |
SE8701958L (sv) | 1987-05-13 |
DE3132127C2 (de) | 1984-10-18 |
SE8204652L (sv) | 1983-02-15 |
FI822822L (fi) | 1983-02-15 |
SE8204652D0 (sv) | 1982-08-11 |
JPS5859793A (ja) | 1983-04-08 |
FR2511291B1 (fr) | 1987-06-19 |
FI70681C (fi) | 1986-10-06 |
GB2103987A (en) | 1983-03-02 |
ES514961A0 (es) | 1983-12-16 |
JPH0714597B2 (ja) | 1995-02-22 |
SE460269B (sv) | 1989-09-25 |
FR2590830A1 (fr) | 1987-06-05 |
FI70681B (fi) | 1986-06-26 |
JPH0673834B2 (ja) | 1994-09-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE452571B (sv) | Tillskerningsanordning | |
US3711755A (en) | Dc fishing motor speed and steering control | |
US3001099A (en) | Protecting device for three phase motor having shiftable rotor as a part of the assembly | |
US1222090A (en) | Electrically-operated trolley-door. | |
US2332611A (en) | Electrical control system | |
US3084805A (en) | Control device for cranes | |
US2195962A (en) | Welding apparatus | |
US1755511A (en) | Power shears | |
US5289092A (en) | Apparatus and method for d.c. motor control | |
SE519624C2 (sv) | Tejpare | |
US1340679A (en) | Regulator for electric motors | |
US1600775A (en) | Protective device for alternating-current motors | |
US2133031A (en) | Back gauge for paper cutters | |
US2012414A (en) | Ingot transfer arm | |
JP7246262B2 (ja) | 電動操作装置 | |
DE394662C (de) | Vorrichtung zur Ausrichtung von Lasten | |
US1537375A (en) | Control system for adjustable-speed motors | |
US1124142A (en) | Speed-dependent motor-controlling apparatus. | |
US3521136A (en) | Control system for controlling speed and direction of rotation of two motors with a single main control member | |
US725386A (en) | Bellows-motor controller. | |
US509505A (en) | Switching apparatus for electric motors | |
US830242A (en) | System of motor control. | |
US851086A (en) | Door-controlled electric-elevator system. | |
US485620A (en) | Electric-motor controller | |
US1553410A (en) | Regulator system |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAL | Patent in force |
Ref document number: 8204652-5 Format of ref document f/p: F |
|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8204652-5 Format of ref document f/p: F |