SE451786B - Forfarande for uppteckning av en digital informationssignal pa en uppteckningsberare med ett stralningskensligt informationsskikt, apparat for genomforande av forfarandet samt optisk uppteckningsberare forsedd med en... - Google Patents
Forfarande for uppteckning av en digital informationssignal pa en uppteckningsberare med ett stralningskensligt informationsskikt, apparat for genomforande av forfarandet samt optisk uppteckningsberare forsedd med en...Info
- Publication number
- SE451786B SE451786B SE8301767A SE8301767A SE451786B SE 451786 B SE451786 B SE 451786B SE 8301767 A SE8301767 A SE 8301767A SE 8301767 A SE8301767 A SE 8301767A SE 451786 B SE451786 B SE 451786B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- bit cells
- type
- uniform
- recording
- information signal
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G11—INFORMATION STORAGE
- G11B—INFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
- G11B7/00—Recording or reproducing by optical means, e.g. recording using a thermal beam of optical radiation by modifying optical properties or the physical structure, reproducing using an optical beam at lower power by sensing optical properties; Record carriers therefor
- G11B7/24—Record carriers characterised by shape, structure or physical properties, or by the selection of the material
- G11B7/2407—Tracks or pits; Shape, structure or physical properties thereof
- G11B7/24085—Pits
-
- G—PHYSICS
- G11—INFORMATION STORAGE
- G11B—INFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
- G11B20/00—Signal processing not specific to the method of recording or reproducing; Circuits therefor
- G11B20/10—Digital recording or reproducing
- G11B20/14—Digital recording or reproducing using self-clocking codes
- G11B20/1403—Digital recording or reproducing using self-clocking codes characterised by the use of two levels
- G11B20/1423—Code representation depending on subsequent bits, e.g. delay modulation, double density code, Miller code
- G11B20/1426—Code representation depending on subsequent bits, e.g. delay modulation, double density code, Miller code conversion to or from block codes or representations thereof
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Optical Recording Or Reproduction (AREA)
- Signal Processing For Digital Recording And Reproducing (AREA)
Description
451 786 0 2 nalen bildas i materialet när det utsätts för ett modulerat strålknippe.
För optimal användning av lagringskapaciteten hos uppteckningsbäraren är informationssignalen i allmänhet modulerad på ett speciellt sätt, d v s käll- kodningen av informationssignalen omvandlas till en kanalkodning, vilken kanal- kodning är avpassad att passa kanalens specifika egenskaper, i föreliggande fall uppteckningsbäraren.
Parametrar som är viktiga i detta avseende är bl a: den maximala frekvensen hos den upptecknade informationssignalen; detta, i betraktande av den begränsade överföringsbandbredden för upptecknings- bäraren och upptecknings- och återgivningsapparaten, innehållet hos informationssignalens lågfrekvenssignal; detta i (1) (2) beaktande av överhörning mellan informationssignalen och lågfrekvensservo- signalerna som ofta används i läsapparater för optiska uppteckningsbärare för centrering av läsfläcken på informationsspåret och för fokusering av ,dwml&fl&h maximala antalet konsekutiva bitceller av samma typ; detta eftersom det ofta krävs att klockinformationen kan avdelas från informationssignalen under uppteckningsbärarens avläsning.
Holländska patentansökan 8000121 (PHN 9666) beskriver ett förfarande av den i första stycket nämnda typen och beskriver även kanalkodning något. Nämnda patentansökan beskriver vidare två förfaranden för uppteckning av informations- signaler på uppteckningsbärare i överensstämmelse med kanalkodningen. Enligt det första förfarandet moduleras ett ljusstrâlknippe exakt i överensstämmelse med den digitala signalen, så att uppteckningstecken av variabel längd uppteck- nas på uppteckningsbäraren, vilka tecken motsvarar perioden som informations- signalen antar ett av de digitala värdena.
Enligt det andra förfarandet pulsas ljusstrålknippet, d v s för varje bit- cell av en typ i informationssignalen alstras en strälpuls av bestämd längd och storlek. Dessa strålpulser alstrar uppteckningstecken på uppteckningsbärarna med konstanta dimensioner, (3) enhetliga uppteckningstecken, varvid varje enhet- ligt uppteckningstecken följaktligen representerar en bitcell av en specifik typ. I jämförelse med det första förfarandet har det andra förfarandet den nackdelen att upplösningen i strålkällan är mindre, vilket har en gynnsam in- verkan på strålkällans livstid.
Nämnda holländska patentansökan beskriver vidare en kanalkodning, i vilken åtminstone två konsekutiva bitceller alltid är av samma typ. Eftersom minimian- talet av konsekutiva bitceller av samma typ, d v s_n, ökar, minskar maximi- frekvensen för den binära informationssignalen. Det är uppenbart att detta har l4s1 vas en gynnsam inverkan på den uppnåeliga lagringskapaciteten och den bandbredd som krävs för upptecknings- och återgivningsapparaten.
Ett ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande av den i första stycket angivna typen som möjliggör att en mycket hög informationstäthet på uppteckningsbäraren kan uppnås utan att behöva lägga extremt stränga krav på uppteckningsutrustningen och som även möjliggör att strälningskällans upplös- ning även kan reduceras ytterligare.
Uppfinningen är därför kännetecknad av att strålpulserna dimensione- ras så att de enhetliga uppteckningstecknen som bildas av nämnda strålpulser repre- A senterar m konsekutiva bitceller av samma första typ, för vilka 1 < m in (där moch lär hel tal), och' av att ett större antal av konsekutiva bitceller av samma första typ representeras av ett flertal enhetliga uppteck- ningstecken vilka är åtminstone angränsande och vilka alstras av ett flertal konsekutiva strålpulser.
Uppfinningen baseras på faktaerkännandet att minimistorleken för de enhet- liga uppteckningstecknen i praktiken är föremål för gränser. Detta beror på materialparametrar hos informationsskiktet och på egenskaper hos de optiska komponenterna med vilka strålknippet i uppteckningsapparaten fokuseras på in- formationsskiktet. Om i kodsystem, i vilka antalet konsekutiva bitceller av samma typ är fler än en bitcell nämnda enhetliga uppteckningstecken inte är relaterade till en bitcell utan till_m bitceller, där 1 < m_§ n, kan lagrings- kapaciteten för uppteckningsbäraren ökas väsentligt. Den medelst uppfinningen erhållna ökningen beror av värdet påig. Ett föredraget utförande av förfarandet enligt uppfinningen är kännetecknat av att m = n. Detta åstadkommer en maximal ökning i lagringskapacitet.
En uppteckningsbärare enligt föreliggande uppfinning är kännetecknad av att ett enhetligt uppteckningstecken representerar m_konsekutiva bitceller av den första typen, för vilka 1 större antal av konsekutiva bitceller av nämnda första typ är representerade genom ett fleratal enhetliga uppteckningstecken som åtminstone är angränsande.
En apparat för uppteckning enligt uppfinningen är slutligen kännetecknad av att styranordningen är avpassad att förse strålkällan med styrpulser och att nämnda strålkälla är anpassad att alstra en sådan strålpuls, till svar på en styrpuls, att ett enhetligt uppteckningstecken är bildat på uppteckningsbära- ren, som motsvarar m_konsekutiva bitceller av samma första typ i informa- tionssignalen, för vilka gäller 1 < m < n.
Uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare med hänvisning till ritning- en, där figurerna 1, 2 och 3 visar signalvågformer och de därmed förbundna 451 786 4 uppteckningstecknen för att illustrera förfarandet enligt uppfinningen, figur 4 visar ett exempel på en anordning för erhållande av de strålpulser som krävs för metoden enligt uppfinningen, samt figur 5 visar signalvågformer som uppträ- der i nämnda anordning.
Figur 1 visar schematiskt en första version av förfarandet enligt uppfin- ningen, vilket tillämpar den s k Millermodulationen.
Figur la visar en bitsekvens av en digital signal innefattande en sekvens av logiska nollor och ettor. I överensstämmelse med Millermodulationen omvand- las denna digitala signal till binära informationssignaler såsom visas i figur lb. Enligt Millermodulationen uppvisar den binära informationssignalen en över- gång halvvägs i en logisk "l" hos den tillförda digitala signalen och övergång mellan två konsekutiva "O" hos signalen.
Ett karakteristiskt kännemärke på denna Millermodulation är att längden för den tid under vilken den binära signalen kontinuerligt har en av de tvâ värdena endast kan anta ett bestämt antal diskreta värden, vilka värden följer formeln nT. T är den största gemensamma divisorn för dessa möjliga diskreta värden och i Millermodulationen motsvarar det halva bitlängden för den ur- sprungliga digitala signalen. I denna Millermodulation kan parametern n_anta värdena 2, 3 eller 4, vilket framgår av figuren, Nedan kommer det att hänvisas till tidsintervallet T som bitcell, vilket är brukligt.
För att uppteckna den binära informationssignalen på en upptecknings- bä- rare med ett strålningskänsligt skikt måste ett strålknippe moduleras på så sätt att uppteckningstecken bildas på uppteckningsbäraren, vars sekvens repre- senterar den binära informationssignalen. För detta ändamål kan strålknippet naturligtvis moduleras direkt med den binära informationssignalen som skall upptecknas. Dessutom beskriver den holländska patentansökan 8000121 (PHN 9666) möjligheten att uppteckna enhetliga uppteckningstecken på uppteckningsbäraren genom pulsat arbetssätt hos strålkällan. För detta ändamål alstras en strålpuls som den i figur lc visade för varje bitcell T, som representrar en logisk "I".
Var och en av strålpulserna har en tillräckligt hög energi för att alstra ett enhetligt uppteckningstecken motsvarande en bitcell på uppteckningsbäraren. Ett mönster av uppteckningstecken S (visat i figur ld) av bestämda dimensioner bil- das på nämnda uppteckningsbärare, vilka tecken hänförs till enhetliga uppteck- ningstecken och vars mönster representerar den binära informationssignalen.
I praktiken är dimensionerna för dessa enhetliga uppteckningstecken, i allmänhet diametern hos det runda tecknet, föremål för en minimigräns. Detta ”u 451 786 _ minimum beror av det strâiningskänsïiga materiaiets parametrar och egenskaperna hos de optiska komponenterna som används för uppteckning. Om det stråinings- känsiiga materiaiet exempeivis är ett material som smäiter när det utsätts för ett stråïknippe av tiïiräckiig intensitet krävs en bestämd minimistråienergin p g a tiïiföriitiigheten hos skrivförfarandet, viiken sträïningsenergi bildar ett enhetïigt uppteckningstecken av bestämda dimensioner via upphettning av materiaïet. Om ännu mindre enhetïiga uppteckningstecken krävs kommer uppteck- ningsförfarandet att bii otiiiföriitïigt. De optiska komponenterna som används i uppteckningsapparaten bestämmer bi a diametern hos skrivfläcken som riktas mot informationsskiktet. Denna skrivfiäck kan ges en mycket iiten diameter ge- nom fokusering, vi1ket resuiterar i den höga iagringskapaciteten hos dessa op- tiska uppteckningsbärare, men i praktiken är även detta föremåi för begräns- ningar. I sjäiva verket bortsett från exempeivis defekter i pianheten hos in- formationsskiktet måste denna skrivfïäckdiameter a11tid upprätthåiïas, viïket bi a stäïier stränga krav på pïanhet hos informationsskikt och uppteckningsap- iparatens fokuseringskontroïi.
Dessutom måste det håiias i minnet att även om enhetiiga uppteckningsteck- en av mycket små dimensioner kan biidas på uppteckningsbäraren medeist avance- rad teknik, får detta även föijder för iäsapparaten med viiken denna uppteck- ningsbärare skail läsas. Läsapparaten skaiï då på tiiiföriitïigt sätt kunna Täsa dessa enhetliga uppteckningstecken, viiket stäïïer mycket stränga krav på de optiska komponenterna och de använda styrsystemen, exempeivis spårfö1jnings- systemet och fokuseringssystemet. Särskiit om denna ïäsapparat är en konsument- produkt, exempeivis för ïäsning av video- och/e11er audioinformation, är kraven som kan stäïias föremåi för begränsningar.
Som resuïtat härav är de enhetiiga uppteckningstecknen S, visade i figur Id, begränsade ti11 bestämda minimidimensioner i praktiken. Denna diameter i förening med moduiationssystemet bestämmer sâiedes iagringskapaciteten för upp- teckningsbäraren.
Föreiiggande uppfinning siktar tiii attöka denna iagringskapacitet på ett enkeit sätt. I stäiiet för att uppteckna enhetiiga uppteckningstecken som mot- svarar en bitceii föresiâs det eniigt uppfinningen att uppteckna enhetiiga upp- teckningstecken som motsvarar m_konsekutiva bitceiïer av samma typ i den bi- nära informationssigna1en,för vi1ka 1 <_m_§_n, Såsom redan angivits är n = 2 i faiiet med Miïiermoduiation, så att 1 överensstämmeïse med uppfinningen följer det automatiskt att för detta moduiationssystem m = n = 2 och föïjaktii- gen motsvarar ett enhetiigt uppteckningstecken S två bitceiier. Dessutom är eniigt uppfinningen ett större antai konsekutiva bitceiïer av samma typ repre- 451 786 ß senterade genom ett flertal enhetliga uppteckningstecken som är åtminstone an- gränsande. ' När förfarandet enligt uppfinningen appliceras på den binära informations- signalen som är visad i figur lb, ger detta exempelvis det mönster av enhetliga auppteckningstecken som är visat i figur lfy för vilket strålpulser såsom visade i figur le krävs. Jämförelse av mönstren av enhetliga uppteckningstecken visade i figur ld och lf visar då t ex att de två första enhetliga uppteckningstecknen S i figur lb har ersatts av enkla enhetliga uppteckningstecken S“ i figur 1, att de tre konsekutiva enhetliga uppteckningstecknen i figur d har ersatts av två delvis överlappande enhetliga uppteckningstecken S' såsom visat i figur lf etc. _ Dimensionerna för de enhetliga uppteckningstecknen, som är visade i figur 1, väljs så att en direkt jämförelse med det i figur ld visade mönstret är möj- ligt. I realiteten väljs det enhetliga uppteckningstecknet S' att vara iden- tiskt med tecknen S i figur ld. Mönstret som är visat i figur lf minskas då till mönstret visat i figur lg, från vilket det är uppenbart att förfarandet enligt uppfinningen leder till en ökning i lagringskapaciteten hos uppteck- ningsbäraren med en faktor 2.
Utöver Millerkodning som beskrivits i det föregående, existerar ett fler- tal andra koder i vilka minimiantalet av konsekutiva bitceller av sama typ är större än ett. Dessa koder innefattar seriekoder (bland dem Millerkoden),itar av den digitala källsignalen konsekntivt överförs till bitceller av den binära informationssignalen, och s k blockkoder, i vilka ord av den digitala signalen omvandlas till ett otvetydigt mönster av bitceller hos den binära informations- signalen. Ett exempel på en sådan kod är den s k EFM-koden (åtta- till-fjorton-modulation), beskriven i holländska patentansökan 8004028, vilken kod används som en modulation för uppteckning av audioinformation på en optisk skiva i s k "Compact Disc Audio System“m Vid denna EFM-modulation är den resul- terade binära informationssignalen kännetecknad av att åtminstone tre konsekutiva bitceller är av samma typ (n_= 3), medan maximumet är 11. Ett antal alternativa förfaranden enligt uppfinningen kommer att beskrivas med hänvisning till figur 2 som representerar en signal vilken erhållits medelst denna EFM-modulation.
Figur 2a visar den binära signalent Strâlpulsen som används för uppteck- ning är sådan att ett enhetligt uppteckningstecken S erhålls som motsvarar 3 bitceller, minimiantalet av konsekutiva bitceller av typen "1", d v s m = n = 3. Ett större antal bitceller av typen "l" kan upptecknas på sam- ma sätt som visats i figuren 1 medelst ett antal konsekutiva strâlpulser J) 7 ' F 451 786. anordnade på tidsavstånd med ett tidsintervaii på en bitceli, viiket resuiterar i det mönster som är visat i figur 2c, aistrat av stråipuiserna visade i figur 2b. Figuren visar att detta resuiterar i en väsentlig över1appning av de enhet- iiga uppteckningstecknen. ' I mönstret av stråipuiser som är visat i figur Zd undertrycks varannan stråipuis hos sekvensen medeist vilken ett fiertai konsekutiva bitceiier av typen "I" ska1T upptecknas utom den sista puisen av en sådan sekvens. Från mön- stret av enhetiiga uppteckningstecken som motsvarar dessa stråïpuïser, visade i figur Zc, är det uppenbart att detta mönster fortfarande otvetydigt represente- rar den binära signaien. Den fördei som såiedes erhåiis är naturïigtvis att strâïningens uppiösning minskas.
Utöver den första och sista strâipuisen, vars närvaro och iäge är obiiga- toriska, innefattar mönstret av stråipuiser visat i figur 2f endast minimianta- 1et av meiianiiggande stråïpuïser för att erhåila en föijd av deïvis överiap- pande enhetiiga uppteckningstecken (figur Zg), viiket uppnås genom att piacera de_me11an1iggande strâipuiserna med iika tidsintervaii i förhâiiande ti11 den första och den sista strå1pu1sen. a Siutiigen kan i mönstret av enhetiiga uppteckningstecken visade i figur 2i, en följd av konsekutiva bitceiier av typen "I" representeras av ett fiertai icke överiappande men angränsande enhetiiga uppteckningstecken, så att det krävda antaiet stråïpuiser (figur 2h) reduceras ännu mer.
Det är uppenbart att medeist iogiska kretsar kan det önskade mönstret för stråipuïserna häriedas från den binära informationssignaien på ett enkeit sätt.
Bortsett från nämnda uppiösning beror vaïet av detta mönster för sträipuiserna även pä den önskade ti11för1itJigheten. När antaiet enhetïiga upptecknings- tecken minskas kommer det oviiikoriigen att ieda tiii en minskning av tiiiför- ïitïigheten.
Figur 3 visar ett aiternativ ti11 det i figur 2 visade förfarandet. Figur 3a visar åter den binära signaien som är visad i figur 2a. I motsats ti11 si- tuationen i figur 2, motsvarar de enhetiiga uppteckningstecknen S nu tvâ bit- ce11er, varför såiedes m = 2. Föijden av stråipuiser visade i figur 3b resui- terar då i ett mönster av enhetliga uppteckningstecken SI, såsom visade i figur 3c. Detta aïternativa förfarande tiiiåter även att ett antai stråipuiser undertrycks, exempelvis varannan stråipuis (utom den sista) hos varje föijd, viiket resuïterar i den i figur 3d visade föijden av stråipuïser och mönstret av enhetiiga uppteckningstecken visade 1 figur 3e.
Figur 4 visar medeist exempei en iogisk krets för härïedning av stråipui- serna från den binära informationssigna1en, medan figurerna Sa och 5dvisar mot- svarande signaier. 451 vse ß ïf Detta exempe1 baseras på en binär informationssignai I, i vi1ken åtminsto- ne tre konsekutiva bitce11er är av samma typ, så att det enhetiiga uppteck- ningstecknet som motsvarar tre bitce11er kan upptecknas.
I den i figur 4 visade iogiska kretsen är den binära informationssignaien I (figur Sa) förd ti11 en anordning 1, i viïken informationssignaien fördröjs två bitceïier (figur Sa). Den fördröjda informationssignaien I' och informa- tionssignaien I är förda ti11 två ingångar på en OCH-grind 2. En tredje ingång pâ denna OCH-grind 2 mottar en kiocksignai k_(figur 5c) innefattande puiser halvvägs varje bitceH. På denna OCH-grinds 2 utgång ger detta puïståget som är visat i figur Sd, viiket puiståg är fört tiil en strâïkäiia 3. Denna strå1kä11a aistrar då stråïpuïser för att biïda enhetïiga uppteckningstecken motsvarande 3 bitceiïer på uppteckningsbäraren.
De optiska komponenterna och styrsystemen, såsom ett fokuseringsstyr sys- tem, som används i denna uppteckningsapparat är av mindre betydeïse för före- Iiggande uppfinning. Detsamma gä11er organisationsstrukturen på uppteckningsbä- raren, exempeivis närvaron, av eiier frånvaron av förupptecknade spår på upp- teckningsbäraren. Som ett exempe1 på dessa aspekter hos upptecknings apparaten hänvisas ti11 den tidigare nämnda holiändska patentansökningen 8000121 (PHN 9666), viiken härmed är intagen som hänvisning.
Claims (9)
1. Förfarande för uppteckning av en binär informationssignal (b fig l) på en uppteckningsbärare med ett strålningskänsligt informationsskikt, varvid ett upp- teckningsmönster motsvarande nämnda informationssignal bildas i informations- skiktet på uppteckningsbäraren genom alstring av strålpuberav bestämd varak- tighet och intensitet vid valda tidpunkter för följden av tidpunkter motsvaran- de bitcellerna, vilka strålpulser har sådan energi att enhetliga upptecknings- tecken bildas på uppteckningsbäraren, och varvid informationssignalen (b fig 1) innefattar en följd av bitceller av vilka åtminstone _r_i_ konsekutiva bitceller är av samma första typ, där n_>2, k ä n n e t e c k n a t av att strålpulserna di- mensioneras så att de enhetliga uppteckníngstecknen som bildas genom nämnda strål- pulser representerar_m konsekutiva bitceller av samma första typ för vilka l<{n1 5; n (där m och n är heital), och av att ett större antal konsekutiva bitceller av sam- ma första typ representeras av ett flertal enhetliga uppteckningstecken vilka åt- minstone är angränsande och vilka alstras av ett flertal konsekutiva strålpulser. s
2. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att m = n.
3. Förfarande enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a t av att ett antal konsekutiva bitceller av nämnda första typ större än g_representeras genom ett flertal delvis överlappande enhetliga uppteckningstecken.
4. Förfarande enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k n a t av att för upp- teckning av in + pl konsekutiva bitceller av samma första typ (p + 1) strålpul- ser alstras, vilka strålpulser är belägna med tidsintervall på en bitcell från varandra.
5. Uppteckningsbärare försedd med en digital informationssignal lagrad i ett ínformationsspår, vilken informationssignal innefattar en följd av bitceller, av vilka åtminstone n (n_3 2) konsekutiva bitceller är av samma typ, varvid följden av bitceller av en första typ alltid är representerade av ett flertal enhetliga uppteckningstecken i informationsspâret, k ä n n e t e c k/ n a d av att ett enhetligt uppteckningstecken representerar m_konsekutiva bitceller av den första typen, för vilka 1 < m_§ n (där_m och_3 är heltal) och att ett 451 786 w y fi f w .q a.. _större antal konsekutiva bitceller av nämnda första typ är representerade genom ett flertal enhetliga uppteckningstecken som åtminstone är angränsande.
6. Uppteckningsbärare enligt patentkravet 5, k ä n n e t e c k n a d av att ett enhetligt uppteckningstecken representerar n konsekutiva bitceller av den första typen och att ett flertal konsekutiva bitceller av den första typen större än g_är representerat av ett flertal delvis överlappande enhetliga upp- teckningstecken.
7. Uppteckningsbärare enligt patentkravet 6, k ä n n e t e c k n a d av att överlappningen hos de delvis överlappande enhetliga uppteckningstecknen motsva- rar n - 1 bitceller.
8. Apparat för genomförande av förfarandet enligt patentkravet 1, vilken ap- parat innefattar en strâlkälla, ett optiskt system för att fokusera ett strål- knippe som utsänds av strâlkällan på ett strålkänsligt informationsskikt hos uppteckningsbäraren, och en styranordning för att styra strâlkällan i beroende av en tillförd binär informationssignal vilken informationssignal innefattar en följd av bitceller, av vilka åtminstone n_konsekutiva bitceller är av samma typ, där_n > 2, k ä n n e t e c k n a d av att styranordningen är anpassad att -mata styrpulser till strälkällan och att nämnda strâlkälla är anpassad att al- stra en sådan strålpuls, till svar på en styrpuls, att ett enhetligt uppteck- ningstecken är bildat på uppteckningsbäraren, vilket tecken motsvarar m_konse- kutiva bitceller av samma första typ i informationssignalen, för vilka 1
9. Apparat enligt patentkravet 8, k ä n n e t e c k n a d av att styran- ordningen är så avpassad att (n + p) konsekutiva bitceller av samma första typ av informationssignaler resulterar i (p + 1) strålkällstyrpulser vilka är an- ordnade med tidsintervall som motsvarar en bitcell från varandra. I»
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL8201411A NL8201411A (nl) | 1982-04-02 | 1982-04-02 | Werkwijze voor het optekenen van een digitaal informatiesignaal op een registratiedrager met een stralingsgevoelige informatielaag, een inrichting hiervoor en een optische registratiedrager voorzien van een dergelijk digitaal informatiesignaal. |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8301767D0 SE8301767D0 (sv) | 1983-03-30 |
SE8301767L SE8301767L (sv) | 1983-10-03 |
SE451786B true SE451786B (sv) | 1987-10-26 |
Family
ID=19839528
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8301767A SE451786B (sv) | 1982-04-02 | 1983-03-30 | Forfarande for uppteckning av en digital informationssignal pa en uppteckningsberare med ett stralningskensligt informationsskikt, apparat for genomforande av forfarandet samt optisk uppteckningsberare forsedd med en... |
Country Status (13)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4473829A (sv) |
JP (1) | JPS58182134A (sv) |
KR (1) | KR890001465B1 (sv) |
AU (1) | AU555353B2 (sv) |
BE (1) | BE896340A (sv) |
CA (1) | CA1213045A (sv) |
CH (1) | CH662202A5 (sv) |
DE (1) | DE3309779A1 (sv) |
ES (1) | ES521151A0 (sv) |
FR (1) | FR2524681B1 (sv) |
GB (1) | GB2118352B (sv) |
NL (1) | NL8201411A (sv) |
SE (1) | SE451786B (sv) |
Families Citing this family (25)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL8203725A (nl) * | 1982-09-27 | 1984-04-16 | Philips Nv | Thermo-magneto-optische geheugeninrichting en registratiemedium daarvoor. |
US4634850A (en) * | 1983-10-12 | 1987-01-06 | Drexler Technology Corporation | Quad density optical data system |
US4679057A (en) * | 1984-11-22 | 1987-07-07 | Minolta Camera Kabushiki Kaisha | Laser recording apparatus |
JPH0650567B2 (ja) * | 1984-12-07 | 1994-06-29 | 松下電器産業株式会社 | 信号記録装置 |
JPH0658741B2 (ja) * | 1985-04-15 | 1994-08-03 | 三菱電機株式会社 | 信号記録再生装置 |
FR2599672A1 (fr) * | 1986-06-05 | 1987-12-11 | Sagem | Procede et dispositif de commande de tete d'impression thermique |
NL8602718A (nl) * | 1986-10-29 | 1988-05-16 | Philips Nv | Werkwijze voor het optekenen van een tweewaardig signaal op een optisch uitleesbare registratiedrager en een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze. |
JP2560298B2 (ja) * | 1986-12-23 | 1996-12-04 | ヤマハ株式会社 | 光デイスク記録装置 |
NL8800223A (nl) * | 1987-04-21 | 1988-11-16 | Philips Nv | Systeem voor het registreren van een informatiesignaal, alsmede een registratiedrager en registratieinrichting voor toepassing in het systeem. |
DE3827761A1 (de) * | 1987-08-19 | 1989-03-02 | Mitsubishi Electric Corp | Frequenzselektive optische datenaufzeichnungs- und datenwiedergabevorrichtung |
US4882583A (en) * | 1988-05-31 | 1989-11-21 | International Business Machines Corporation | Modified sliding block code for limiting error propagation |
JP2734066B2 (ja) * | 1989-03-13 | 1998-03-30 | 株式会社ニコン | 光媒体記録装置 |
JPH0810490B2 (ja) * | 1989-03-20 | 1996-01-31 | 富士通株式会社 | 光ディスク情報書込制御方法およびその装置 |
US5489991A (en) * | 1992-10-09 | 1996-02-06 | International Business Machines Corporation | Method for generating digital halftone images |
US5400313A (en) * | 1992-11-09 | 1995-03-21 | International Business Machines Corporation | Optical data storage system and method with reduced heat buildup |
JP3107935B2 (ja) * | 1992-12-22 | 2000-11-13 | シャープ株式会社 | 光記録装置および光再生装置並びに光記録再生装置 |
JPH06325369A (ja) * | 1993-03-08 | 1994-11-25 | Philips Electron Nv | 光学記録兼読取装置 |
US5530688A (en) * | 1994-10-31 | 1996-06-25 | International Business Machines Corporation | Optical disk recording device using two modulated laser beams for recording information data |
US5561656A (en) * | 1994-11-18 | 1996-10-01 | International Business Machines Corporation | Pulse width modulation optical disk drive with pulsed laser preheating between marks |
JPH08227543A (ja) * | 1995-02-21 | 1996-09-03 | Nikon Corp | 情報消去装置及び情報記録装置 |
US5631887A (en) * | 1996-04-30 | 1997-05-20 | International Business Machines Corporation | Pulse width modulation optical disk drive with adjustable pulsed laser write and preheat patterns |
JP2001167435A (ja) * | 1999-12-03 | 2001-06-22 | Fujitsu Ltd | 光ディスク記録方法及び光ディスク再生方法並びにその方法を利用した光記録媒体、光ディスク装置 |
EP1174863A3 (en) * | 2000-06-22 | 2006-09-06 | TDK Corporation | Optical recording medium and optical recording method |
JP2003242645A (ja) * | 2002-02-14 | 2003-08-29 | Tdk Corp | 光記録媒体への情報記録方法、情報記録装置及び光記録媒体 |
CN109154514B (zh) | 2016-04-29 | 2021-09-03 | 蒂森克虏伯股份公司 | 用于机动车辆的电动助力转向系统的光学旋转角度传感器 |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3474457A (en) * | 1967-11-13 | 1969-10-21 | Precision Instr Co | Laser recording apparatus |
US4107528A (en) * | 1972-06-13 | 1978-08-15 | Daniel Silverman | Method and apparatus for transferring a pattern on an overlying web by laser burning onto an underlying web |
US4027335A (en) * | 1976-03-19 | 1977-05-31 | Ampex Corporation | DC free encoding for data transmission system |
NL7811003A (nl) * | 1978-11-06 | 1980-05-08 | Philips Nv | Schijfvormige, optisch uitleesbare registratiedrager, als opslagmedium voor data-informatie. |
NL8000121A (nl) * | 1980-01-09 | 1981-08-03 | Philips Nv | Schijfvormige, optische uitleesbare registratiedrager als opslagmedium voor datainformatie, inrichting voor het vervaardigen van zo'n registratiedrager, inrichting voor het optekenen van datainformatie in zo'n registratiedrager en inrichting voor het uitlezen van zo'n registratiedrager. |
NL8003477A (nl) * | 1980-06-16 | 1982-01-18 | Philips Nv | Inrichting voor het verwerken van serieele informatie welke is voorzien van synchronisatiewoorden. |
-
1982
- 1982-04-02 NL NL8201411A patent/NL8201411A/nl not_active Application Discontinuation
- 1982-05-17 US US06/378,567 patent/US4473829A/en not_active Expired - Lifetime
-
1983
- 1983-03-18 DE DE19833309779 patent/DE3309779A1/de active Granted
- 1983-03-30 SE SE8301767A patent/SE451786B/sv not_active IP Right Cessation
- 1983-03-30 GB GB08308852A patent/GB2118352B/en not_active Expired
- 1983-03-30 ES ES521151A patent/ES521151A0/es active Granted
- 1983-03-30 FR FR8305250A patent/FR2524681B1/fr not_active Expired
- 1983-03-30 AU AU13017/83A patent/AU555353B2/en not_active Ceased
- 1983-03-30 CH CH1779/83A patent/CH662202A5/de not_active IP Right Cessation
- 1983-03-31 CA CA000424982A patent/CA1213045A/en not_active Expired
- 1983-03-31 BE BE0/210459A patent/BE896340A/fr not_active IP Right Cessation
- 1983-04-01 KR KR8301360A patent/KR890001465B1/ko not_active IP Right Cessation
- 1983-04-01 JP JP58055336A patent/JPS58182134A/ja active Granted
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE3309779A1 (de) | 1983-10-20 |
GB2118352A (sv) | 1983-10-26 |
NL8201411A (nl) | 1983-11-01 |
SE8301767L (sv) | 1983-10-03 |
CH662202A5 (de) | 1987-09-15 |
JPH0344384B2 (sv) | 1991-07-05 |
FR2524681B1 (fr) | 1985-06-14 |
AU555353B2 (en) | 1986-09-18 |
SE8301767D0 (sv) | 1983-03-30 |
ES8405184A1 (es) | 1984-05-16 |
FR2524681A1 (fr) | 1983-10-07 |
US4473829A (en) | 1984-09-25 |
AU1301783A (en) | 1983-10-06 |
GB2118352B (sv) | 1985-06-26 |
CA1213045A (en) | 1986-10-21 |
BE896340A (fr) | 1983-09-30 |
JPS58182134A (ja) | 1983-10-25 |
ES521151A0 (es) | 1984-05-16 |
DE3309779C2 (sv) | 1992-05-21 |
KR890001465B1 (en) | 1989-05-04 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE451786B (sv) | Forfarande for uppteckning av en digital informationssignal pa en uppteckningsberare med ett stralningskensligt informationsskikt, apparat for genomforande av forfarandet samt optisk uppteckningsberare forsedd med en... | |
DE3789808T2 (de) | Plattenanordnung und plattenähnliches speichermedium. | |
DE60020612T2 (de) | Aufzeichnungsträger, Wiedergabevorrichtung und Verfahrung zum Aufzeichnen von Informationen | |
DE69318598T2 (de) | Vorrichtung zur Aufzeichnung auf einer optischen Platte | |
DK150763B (da) | Skiveformet, optisk aflaeselig registreringsbaerer til brug som datalagermedium, samt apparat til dataskrivning og/eller aflaesning under brugen af en saadan registreringsbaerer. | |
DE3609068A1 (de) | Optisches aufzeichnungsverfahren | |
US4674071A (en) | Data recording area signal generating method and apparatus | |
DE3887842T2 (de) | Verfahren und Anordnung zum Aufzeichnen von Information auf einem Aufzeichnungsträger sowie eine Anordnung zum Lesen der aufgezeichneten Information. | |
DE4411872C2 (de) | Optisches Aufzeichnungsmedium sowie Vorrichtung und Verfahren zum Aufzeichnen und Wiedergeben von Information auf bzw. von demselben | |
CN1770300B (zh) | 光信息记录介质及其制造方法 | |
US7079466B1 (en) | Method and device for recording marks in an information layer of an optical record carrier | |
DE69029494T2 (de) | Aufzeichnungsgerät und Aufzeichnungsverfahren für optische Platten | |
DE69231740T2 (de) | System und Verfahren zur optischen Speicherung und Wiedergewinnung von Daten | |
EP0390510A2 (en) | Optical information reproducing apparatus | |
CA2242195C (en) | Method and device for recording data in an optical memory card | |
US7646694B2 (en) | Methods and systems for providing data track identifying information on a recording medium | |
JPH0335425A (ja) | 光学情報の記録装置 | |
JP4321684B2 (ja) | 光磁気記録媒体及び光記憶装置における再生光量制御装置 | |
JP2637603B2 (ja) | 光学的情報記録再生方法 | |
JPH01154321A (ja) | 光ディスクの多値記録再生方法 | |
JPS61170961A (ja) | 光情報記録再生装置 | |
JP2662873B2 (ja) | 光学式情報記録媒体の書込みピット径の均一化方法 | |
JP2568225B2 (ja) | 光メモリ素子用基板 | |
JPH01204226A (ja) | 光ディスク装置のデータ記録方式 | |
DE3382082D1 (de) | Aufzeichnung und wiedergabe von audionachrichten mit mehreren variablen geschwindigkeiten. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8301767-3 Effective date: 19911009 Format of ref document f/p: F |