SE443316B - Med vakuum arbetande fixeringsanordning - Google Patents
Med vakuum arbetande fixeringsanordningInfo
- Publication number
- SE443316B SE443316B SE8203517A SE8203517A SE443316B SE 443316 B SE443316 B SE 443316B SE 8203517 A SE8203517 A SE 8203517A SE 8203517 A SE8203517 A SE 8203517A SE 443316 B SE443316 B SE 443316B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- vacuum
- vacuum cell
- cell
- air duct
- air
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B25—HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
- B25B—TOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
- B25B11/00—Work holders not covered by any preceding group in the subclass, e.g. magnetic work holders, vacuum work holders
- B25B11/005—Vacuum work holders
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Jigs For Machine Tools (AREA)
- Hooks, Suction Cups, And Attachment By Adhesive Means (AREA)
Description
8203517-1 10 15 20 25 30 35 -' - z spån och liknande, som ofta förekommer i fixeringsanord- ningens omedelbara närhet, lätt kan tränga in i konstruk- tionens.känsliga inre delar.
Syftet med uppfinningen är nu att åstadkomma en fixe- ringsanordning, som är enkel till sin konstruktion och som innefattar minsta möjliga antal igensättningshara komponen- ter. Konstruktionen skall vidare vara så utformad, att eventuella i dess luftkahaler och luftvägar förekommande föroreningar i form av partiklar, t.ex. spån, lätt kan av- lägsnas utan onödigt tidsspill. Ytterligare ett syfte med den nya konstruktionen är att den skall kunna arbeta med minsta möjliga vakuum, så att en förhållandevis enkel vakuumutrustning kan utnyttjas.
En fixeringsanordning av det inledningsvis nämnda slaget, vilken uppfyller de ställda kraven, utmärkes enligt uppfinningen främst av att en ovanför varje vakuumcells botten belägen mynning hos resp. luftkanal bildar ett säte hos en membranventil, vars från ett slutande läge bortför- bara membran är bildat av ett parti av täckelementet, och att täckelementet är försett med genomgående öppningar, som upprätthåller kommunicerande förbindelse med vakuumcellens inre, då membranventilen är sluten.
Uppfinningen beskrives närmare nedan i form av någrá föredragna utföringsexempel under hänvisning till den bi-_ fogade ritningen.
Figur 1 visar perspektiviskt huvuddragen av en fixe- ringsanordning, som är utformad enligt uppfinníngens prin- ciper.
Figur 2 visar i snitt från sidan ett parti av en platta, som kan ingå i den i figur 1 åskådiggjorda fixe- ringsanordningen.
Figur 3 visar det i figur 2 áskádliggjorda partiet i vy uppifrån.
Figur 4 visar i snitt frán sidan ett parti av en alternativt utformad platta, som kan ingå i den i figur I áskádliggjorda fíxeringsanordningen.
Figur S visar det i figur 4 âskàdliggjorda partiet i 10 15 20 25 30 35 8203517-'1 vy uppifrån.
Den i figur 1 illustrerade fíxeringsanordningen består av en platta, vilken är sammansatt av ett baselement 10 med rektangulära sidor samt ett med detta vid den ena läng- sidan 12 ledbart förbundet täckelement 14. Täckelementet är dimensionerat för att helt täcka baselementets övre yta vid anliggning mot densamma.
Baselementet 10, som är tillverkat såsom ett block av metall, hárdplast eller liknande, innefattar ett stort an- tal luftkanaler som mynnar dels i ett gemensamt vid blockets ena sida befintligt anslutningsdon 16, avsett koppling till en icke visad vakuumkälla, dels i resp vakuumceller 18, utformade vid baselementets ovansida.
Täckelementet 14, som utmed nämnda ena làngsida 12 med gångjärn, genom limning eller på annat sätt är ledbart fäst vid basplattan 10, är elastiskt och lätt deformerbart, så att det kan arbeta såsom ett membran.'Lämplígen består täckelementet av en gummiskiva, som kan ha en tjocklek av exempelvis 3 - 5 mm, eller av en stàlskiva, som kan ha en tjocklek av exempelvis 0,5 mm. Tjockleksförhàllandena är naturligtvis varierbara. Det väsentliga är emellertid att skivan har förmåga att fjädrande deformeras i anslut: ning till vakuumcellernas 18 evakuering.
Fíxeringsanordníngen kan ha många olika användningsomj råden. Sålunda kan den t ex utgöra ett bärande element på en arbetsbänk för fasthållande av arbetsstycken. Den kan också användas i samband med en lyftanordning för kvarhállande av föremål. I det senare fallet kan plattans placering i rummet vara omvänd mot vad som gäller vid an- för vändning på en arbetsbänk.
I figurerna 2 och 3 visas en enda vakuumcell 18' jämte omgivande delar hos en platta enligt figur 1. I baselemen- tet 10' àskádliggöres en luftkanal 20, vilken leder från vakuumcellen till en för ytterligare likadana luftkanaler gemensam samlingskanal 22. vakuumcellen 18' är utformad vid baselementets 10' övre yta och luftkanalen 20 mynnar vid ett ringformat parti 24, som utskjuter förbi vakuum- 8203517-1 10 15 20 25 30 35 .r cellens botten 26 men slutar något under basplattans övre yta 28. Fixeringsanordningen åskådliggöres i sitt arbets- läge, dvs då täckelementet 14' anligger mot baselementets 10' övrå yta 28. Något arbetsstycke har emellertid ännu inte placerats på täckelementet. I anslutning till vakuum- cellen 18' finns ett flertal likadana hål 30 genom täck- elementet utanför förlängningen av luftkanalens 24 begräns- ningsyta. Hålen 30 är mycket fina och deras antal är inte kritiskt för det ifrågavarande ändamålet.
Arrangemanget enligt figurerna Z och 3 är sådant att vakuumcellen 18' vid anslutning till vakuumkällan via nämnda luftkanaler 20 utsättes för en förhållandevis snabb luftström i omedelbar anslutning till luftkanalens mynning 32, under det att luftströmmen får ett långsammare förlopp vid vakuumcellens botten 26. Detta medför att eventuellt förekommande partiklar i form av spån och liknande, som oavsiktligt passerar in i vakuumcellen 18', samlas vid dess botten 26 och hindras från att föras fram till och ned genom luftkanalen 20. Vakuumcellen fungerar alltså såsom en s k partikelfälla. Vid kraftigt sug genom luft- kanalen 20 pressas det ovanför dennas mynning 32 befintliga partiet av täckplattan 14' nedåt, så att luftkanalen 20 tilltäppes vid mynningen 32. Om ett plant föremål, som - inte är alltför luftgenomsläppligt, är placerat ovanpå täckelementet 14' hindrar detta föremål luft från att fritt inpassera genom täckelementets hål 30, vilket medför att ett vakuum uppstår i vakuumcellen 18'. På grund av samver- kan mellan ett flertal dylika vakuumceller kommer ett ovan- på täckelementet 14' befintligt icke visat föremål att med stor kraft fixeras i avsett läge. Genom att utanför före- målets begränsningsyta befintliga vakuumceller har för- bindelserna med resp kanaler tíllslutna medelst de såsom membran fungerande partierna av täckelementet 14' behöver en för ändamålet utnyttjad vakuumpump inte ha så stor effekt för att fylla sin uppgift.
Den under hänvisning till figurerna 2 och 3 åskådlig* gjorda utföringsformen av platta lämpar sig speciellt för 10 15 20 25 30 35 8203517-1 fasthållning av väsentligen plana föremål, som kan vara något luftgenomsläppliga. Om föremålen är kompakta och överhuvpdtaget inte släpper igenom luft ställas emeller- tid inte samma krav på fixeringsanordníngen. Denna kan i detta fall, exempelvis då det gäller föremål av typ plast- film och liknande, utformas på ett något enklare sätt, genom att täckelementet helt kan sakna hål.
Vid den i figurerna 4 och S åskådliggjorda utförings- formen av plattan är vakuumcellen 18"' djupast i anslut- ning till den främre änden av en motsvarande flik 36, som är utskuren i täckelementet 14"'. Såsom framgår av figur 4 är ett föremål 38 placerat så att det täcker en av de visade vakuumcellerna 18"', under det att en annan likadan vakuumcell befinner sig utanför föremålets begränsnings- linje. När vakuumkällan är inkopplad sluter fliken 36 till luftkanalen 40, så att inte någon luft inpasserar_från atmosfären. Den andra fliken når emellertid inte helt ner till luftkanalens mynning 32"', vilket medför att vakuum- cellen erhåller ett undertryck, så att föremålet 38 "suges fast". Eftersom luftkanalerna 40, liksom vid utförings- formen enligt figurerna 2 och 3, befinner sig över vakuum- cellernas botten 26"' kommer eventuellt i dessa inpassenr ande partiklar att bli kvar vid bottenområdena. De i vakuumcellerna 18"' mynnande luftkanalerna 40 förenas vid motsatt belägna ändar i en samlingskanal 42, som leder ut vid blockets sida för vidare förbindelse med den icke visade vakuumkällan.
Vid samtliga visade utföringsformer av plattan.er- bjudes möjlighet att rensa vakuumcellerna med tryckluft.
Vid utföringsformen enligt figurerna 2 och 3 sker detta' genom att täckelementet 14' lyftes något, varefter vakuum- pumpens arbetsriktning omkastas, så att luft passerar genom _ luftkanalerna 20 i riktning mot vakuumcellerna 18'. Genom det vid luftkanalernas mynningar uppkommande övertrycket "studsar" luften via täckelementet mot vakuumcellernas bottenområden, så att där eventuellt förekommande partiklar blåses bort. Rensningsprocessen kan ske mycket effektivt 8203517_;1 och snabbt.
Vid utföringsformen enligt figurerna 4 och S utnyttjas - ehuru¿inte absolut nödvändigt - speciella matningskanaler 44 från vakuumkällan för rensning av vakuumcellerna 40. 5 För övrigt sker rensníngen på det sätt, som tidigare be- skrivits.
Ytterligare modifikationer av den ovan beskrivna fixe- ríngsanordníngen är möjligt att åstadkomma inom ramen för de efterföljande patentkraven.
Claims (4)
1. Fixeringsanordning med ett flertal vakuumceller (18), var och@en med anslutningsmöjlighet till en för cellerna gemensam vakuumkälla via minst en motsvarande i anórdningen utformad luftkanal (20,40), varvid vakuumcellerna utgör urtagningar i ett baselement (10), över vilket är anordnat ett elastiskt deformerbart täckelement (14), mot vilket företrädesvis plana föremål är avsedda att fasthållas, k ä n n e t e c k n a d därav, att en ovanför varje vakuumcells botten belägen mynning (32) hos resp. luftkanal (20) bildar ett säte hos en membranventil, vars från ett slutande läge bortförbara membran är bildat av ett parti av täckelementet (14), och att täckelementet (14) är försett med genomgående öppningar (30), som upprätthåller kommuni- cerande förbindelse med vakuumcellens inre.
2. Anordning enligt kravet 1, k ä n n egt e c k n a d därav, att mynningen (32) hos varje luftkanal (20) är centralt belägen i resp vakuumcell (18').
3. Anordning enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att täckelementet (14"') är försett med slítsar i anslutning till sitt i nämnda arbetsläge mot resp. vakuum- cell (18"') angränsande parti och att slitsarna avgränsar av luft páverkbara flikar (36), belägna omedelbart utanför resp luftkanalers (40) mynningar (32"') i vakuumcellen,'
4. Anordning enligt kravet 3, k ä n n e t e c k n a d därav, att vakuumcellens (18"') botten är belägen innanför och 1 anslutning till flikens (se) framkant. 0 S. Anordning enligt något av kraven 1-4, k ä n n e- t e c k n a d därav, att täckelementet (14) är lossbart från baselementet (10).
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8203517A SE443316B (sv) | 1982-06-07 | 1982-06-07 | Med vakuum arbetande fixeringsanordning |
DE8383901954T DE3371048D1 (en) | 1982-06-07 | 1983-06-06 | Fixing device |
JP58502085A JPS59501053A (ja) | 1982-06-07 | 1983-06-06 | 固定装置 |
AT83901954T ATE26664T1 (de) | 1982-06-07 | 1983-06-06 | Fixiervorrichtung. |
EP83901954A EP0111530B1 (en) | 1982-06-07 | 1983-06-06 | Fixing device |
BR8307382A BR8307382A (pt) | 1982-06-07 | 1983-06-06 | Dispositivo de prender |
PCT/SE1983/000229 WO1983004384A1 (en) | 1982-06-07 | 1983-06-06 | Fixing device |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8203517A SE443316B (sv) | 1982-06-07 | 1982-06-07 | Med vakuum arbetande fixeringsanordning |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8203517L SE8203517L (sv) | 1983-12-08 |
SE443316B true SE443316B (sv) | 1986-02-24 |
Family
ID=20346997
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8203517A SE443316B (sv) | 1982-06-07 | 1982-06-07 | Med vakuum arbetande fixeringsanordning |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0111530B1 (sv) |
JP (1) | JPS59501053A (sv) |
DE (1) | DE3371048D1 (sv) |
SE (1) | SE443316B (sv) |
WO (1) | WO1983004384A1 (sv) |
Families Citing this family (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2596313B1 (fr) * | 1986-03-28 | 1989-06-30 | Gravograph | Systeme de fixation par aspiration d'une plaque a travailler, notamment en gravure |
DE3763395D1 (de) * | 1986-11-10 | 1990-08-02 | Haas Laser Systems Ag | Verfahren zum transportieren von perforierten plattenfoermigen objekten. |
GB8815553D0 (en) * | 1988-06-30 | 1988-08-03 | Mpl Precision Ltd | Vacuum chuck |
FR2642055A1 (sv) * | 1989-01-20 | 1990-07-27 | Radiotechnique Compelec | |
DE4000099C2 (de) * | 1990-01-04 | 1993-12-02 | Fraunhofer Ges Forschung | Vorrichtung zum Aufspannen von Werkstücken mittels Unterdruck |
IL103906A (en) * | 1992-11-27 | 1996-05-14 | Orbotech Ltd | Vacuum holder particularly useful as a vacuum table |
FR2920329B1 (fr) * | 2007-08-29 | 2009-12-18 | Cirtes Src | Etau maintenant une piece par depression comportant un moyen d'obturation deplacable des conduits d'aspiration |
DE102013201247B4 (de) | 2013-01-25 | 2018-03-22 | J. Schmalz Gmbh | Flächensauggreifer |
DE102013222377B3 (de) * | 2013-11-04 | 2015-02-19 | J. Schmalz Gmbh | Sauggreifvorrichtung |
CN107702842B (zh) * | 2017-09-29 | 2021-07-02 | 常州中车汽车零部件有限公司 | 压板压点检测装置以及压板压点检测机构 |
DE102020213943B4 (de) | 2020-11-05 | 2023-09-28 | Volkswagen Aktiengesellschaft | Sauggreifvorrichtung zum Ansaugen eines Objekts |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
SU650776A1 (ru) * | 1977-05-25 | 1979-03-05 | Предприятие П/Я Р-6816 | Вакуумный стол |
US4221356A (en) * | 1978-11-09 | 1980-09-09 | Fortune William S | Vacuum operated holding fixture |
DE3140882A1 (de) * | 1980-10-17 | 1982-05-27 | Dai Nippon Insatsu K.K., Tokyo | Vorrichtung zum befestigen einer offset-druckplatte oder einer aehnlichen platte in ebenem zustand durch unterdruck |
-
1982
- 1982-06-07 SE SE8203517A patent/SE443316B/sv unknown
-
1983
- 1983-06-06 DE DE8383901954T patent/DE3371048D1/de not_active Expired
- 1983-06-06 WO PCT/SE1983/000229 patent/WO1983004384A1/en active IP Right Grant
- 1983-06-06 EP EP83901954A patent/EP0111530B1/en not_active Expired
- 1983-06-06 JP JP58502085A patent/JPS59501053A/ja active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JPS59501053A (ja) | 1984-06-21 |
DE3371048D1 (en) | 1987-05-27 |
EP0111530B1 (en) | 1987-04-22 |
SE8203517L (sv) | 1983-12-08 |
EP0111530A1 (en) | 1984-06-27 |
WO1983004384A1 (en) | 1983-12-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE443316B (sv) | Med vakuum arbetande fixeringsanordning | |
WO2014061201A1 (ja) | マルチサイクロン式コレクタ | |
SE519967C2 (sv) | Dammbehållare för en dammsugare | |
SE508525C2 (sv) | Cyklonavskiljare för en dammsugare | |
KR950701766A (ko) | 국부적으로 정결한 공간의 취급면 내의 판형 물체를 다루는 장치 | |
JPS6450085A (en) | Corona discharging device for electrophotography | |
JP3443494B2 (ja) | チャンバー型グローブボックス | |
US20240024907A1 (en) | Filter module for coating equipment | |
JPH08338327A (ja) | 小型エンジンのエアクリーナー装置 | |
JPH0512113B2 (sv) | ||
JPH05272420A (ja) | エアクリーナ | |
JP2817605B2 (ja) | クリーンルーム用自動倉庫 | |
JPH0212512Y2 (sv) | ||
CN215240754U (zh) | 一种防尘防潮的工具柜 | |
CN218981597U (zh) | 生物安全柜 | |
JP2564286B2 (ja) | 空気清浄装置 | |
CN218628956U (zh) | 一种芯片真空压力测试治具 | |
CN113556966B (zh) | 具有不同区域能够分开的收集槽的真空处理装置以及用于更换真空处理装置中的处置袋的方法 | |
JPS5837548Y2 (ja) | 真空吸着板 | |
CN101673046A (zh) | 光罩存放装置以及保持光罩清洁与干燥的方法 | |
SE521404C2 (sv) | Motorinsugningskammare | |
FI76947B (fi) | Fixeringsanordning. | |
JP2512459Y2 (ja) | ファンフィルタユニット | |
JPH0570051B2 (sv) | ||
JP2554073Y2 (ja) | オイルフィルタ |