SE419724B - Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon - Google Patents

Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon

Info

Publication number
SE419724B
SE419724B SE7811320A SE7811320A SE419724B SE 419724 B SE419724 B SE 419724B SE 7811320 A SE7811320 A SE 7811320A SE 7811320 A SE7811320 A SE 7811320A SE 419724 B SE419724 B SE 419724B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
load
load units
longitudinal
carriers
rows
Prior art date
Application number
SE7811320A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7811320L (sv
Inventor
David Edward Lutz
Original Assignee
Lutz David E
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lutz David E filed Critical Lutz David E
Priority to SE7811320A priority Critical patent/SE419724B/sv
Publication of SE7811320L publication Critical patent/SE7811320L/sv
Publication of SE419724B publication Critical patent/SE419724B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P1/00Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading
    • B60P1/36Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading using endless chains or belts thereon

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Loading Or Unloading Of Vehicles (AREA)

Description

10 15 20 ZS 30 35 78117320-6 ning utnyttja utrymmet inom vagnskroppen.
Föreliggande uppfinning utgör en förbättring av de tran- sportanordningar som är beskrivna i de amerikanska patent- skrifterna nr 3 802 588 och 3 777 916.
Den grundläggande idén för det system som är beskrivet i ovannämnda patentskrifter innefattar sektionsindelning av - i lastvagnskroppen i ett flertal intill varandra liggande, all- mänt sett fyrkantiga områden anordnade i två längsgående rader.
Vartdera av de fyrkantiga områdena mottager en container med undantag för ett område som lämnas fritt. Genom att utsätta de två raderna av containrar för ett flertal sekvensiella rätlín- jiga rörelser under användning av det fria eller tomme utrymmet kan en särskild container bringas till ett särskilt läge på gol- vet i vagnskroppen, utan att man behöver avlägsna någon av con- tainrarna från lastvagnen, vilket leder till en besparing av många mantimmar för avlastning av lastvagnen. Förslitning av och skador på lastvagnskroppen nedbringas till ett minimum, i det att en gaffellyftanordning icke behöver föras in på last- vagnen för uttagande av en container som är belägen vid den främre delen, enär en container mekaniskt transporteras till den bakre öppningen.
Föreliggande uppfinning bygger sålunda på den grundidé som är avslöjad i ovannämnda patentskrifter men utgör en för- bättring av de i dessa beskrivna anordningarna för förflytt- ning av lastföremålen i en rektangulär ändlös bana.
Utöver att åstadkomma en förbättring av anordningar, som utnyttjar ett enda fritt eller tomt utrymme i den ena raden i radparet, införs härmed även idén att använda åtminstone två fria utrymmen, ett i vardera raden. Detta gör det möjligt att samtidigt påverka längsgående drivorgan och tvärgående driv- organ, dvs. ett radpar kan förskjutas samtidigt. Detta ger till resultat, att en last kan förflyttas utefter den fullständiga rektangulära banan på halva den tid som fordras vid användning av ett enda fritt utrymme.
Det är följaktligen ett syfte med föreliggande uppfin- ning att åstadkomma en mekaníserad anordning för hantering av föremål avsedd för lastfordons- eller lastvagnskroppar eller av dragfordon dragna trailer- eller släpvagnskroppar, vilken an- 10 15 20 25 30 35 7811320-6 ordning ger snabb och effektiv funktion.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstadkomma en mekaniserad anordning för hantering av föremål, vilken anord- ning är i första hand användbar för lastfordon, lastvagnar och liknande och utnyttjar kabeldrivarrangemang, som förflyttar last i en rektangulär bana inom gränserna för fordonskroppen.
Ett annat syfte med föreliggande uppfinning är att åstad- komma en anordning som effektivt utnyttjar ett minsta möjliga antal kraftkällor för att åstadkomma förflyttning av lasten ut- efter en rektangulär bana med användning av antingen ett enda eller ett dubbelt fritt eller tomt utrymme. Ännu ett syfte med föreliggande uppfinning är att åstadkom- ma en anordning för mekaniserad hantering av föremål avsedd för lastfordon, lastvagnar eller liknande, vilken anordning ianspråk- tar så gott som inget alls av den inre volymen hos lastfordons- eller lastvagnskroppen och förskjuter eller skiftar containern i rätlinjiga banor på ett sådant sätt att maximal volym av last- vagnskroppen kan utnyttjas för hantering av ínkomstbringande frakt. I Ett syfte med föreliggande uppfinning är även att åstadkom- ma en anordning för hantering av föremål, vilken på ett enkelt sätt kan monteras på varje konventionell lastvagn eller trailer utan att fordonet måste modifieras uppbyggnadsmässigt.
Ovannämnda syften uppnås genom att anordningen enligt upp- finningen erhållit de i bifogade patentkrav angivna särdragen.
Såsom angivits tidigare utgör anordningen enligt förelig- gande uppfinning en förbättring av de mekanismer, som är avslö- jade i ovannämnda patentskrífter, i det att anordningen är till största delen enklare till sin konstruktion, har färre antal delar och kan lättare monteras i lastvagnskroppar. Vidare är an- ordningen enligt uppfinningen mångsidigare och smidigare, i det att man genom omriktning och omdisponering av drivkablar på gol- vet i fordonet kan ändra anordningen för drift antingen med ett dubbelt fritt utrymme eller ett enkelt fritt utrymme, varjämte rörelseriktningen kan ändras.
I grundutförande innefattar anordningen enligt uppfin- ningen ett flertal lastmottagnade bärorgan, typ platta, låda, etc., som är rörligt uppburna på hjul eller rullar, som i sin tur är fastsatta vid fordonets golv. Bärorganen är anordnade i 10 15 20 25 35 7811320-6 ett par längsgående rader på fordonet och täcker i huvudsak fordonsgolvets hela yta med undantag för antingen ett enda tomt eller fritt utrymme, som har storleken av ett av bärorganen, eller dubbla fria eller tomma utrymnen, ett för vardera raden, beroende på den rörelse för vilken anordningen är kopplad, så- som kommer att förklaras närmare senare. I vart fall kan ett särskilt bärorgan förflyttas utefter en längsgående rad till en ände av fordonet, varefter bärorganet skiftas eller förskjuts i tvärlek till den andra längsgående raden för förflyttning ut- efter denna rad till den andra änden av fordonet. Härpâ kan bär- organet antingen avlägsnas eller förskjutas i tvärled tillbaka till den andra raden för upprepande av cykeln. Kabeldrívna med- bringare, som kan ha hakfunktion, är monterade på löp- eller glídbanor i fordonsgolvet och går i ingrepp med bärorganen för att förflytta dessa i fordonets längdriktning och tvärriktning.
Medbringarna bringas att röra sig fram och tillbaka i sina löp- banor med hjälp av kablar, som i sin tur i en föredragen utfö- ringsform är drivna medelst hydrauliskt påverkade, dubbelverkande cylindrar. Med andra ord fordras endast två kraftkällor för åstadkommande av lastförflyttningen utefter den rektangulära banan. Ett antal variationer av detta grundarrangemang kommer att beskrivas, vilka variationer innebär utnyttjande av ett enda tomt eller fritt utrymme och av dubbla tomma eller fria utrymmen, vilket senare ger snabbare funktion.
Fig. 1 är en allmänt sett schematísk planvy av en anord- ning, varigenom last kan förflyttas utefter en rektangulär bana i moturs riktning.
Fig. 2 är en fragmentarisk vy av anordningen enligt fig. l, vilken klarare visar övergången mellan de tvärgående drivorganen och de längsgående drívorganen.
Fig. 3 är en vy tagen längs linjen 3-3 i fig. 2.
Fig. 4 är en planvy av medbringaren, som går i ingrepp med och förflyttar de lastuppbärande bärorganen.
Fig. 5 är en sidovy av medbringaren i fig. 4.
Fig. 6 är en vy framifrån av medbringaren i fig. 4.
Fig. 7 är en schematisk illustration av en anordning lik- nande den i fig. l, frånsett att kablarna är så anordnade att lasten förflyttas medurs under utnyttjande av ett enda tomt eller 10 15 20 25 30 35 7811320-6 fritt utrymme.
Fig. 8 visar en utföringsform av anordníngen enligt uppfin- ningen, varvid kablarna är anordnade på ett annat sätt för åstad- kommande av medursrotation av lasten under utnyttjande av ett enda tomt utrymme.
Fig. 9 är en schematisk illustration av ett arrangemang av fluidpåverkade cylindrar, varvid medbringarna som går i ingrepp med bärorganen är anslutna direkttill cylindrarnas kolvstänger och varvid last kan förflyttas i moturs riktning under utnytt- jande av antingen ett enkelt tomt utrymme eller ett dubbelt tomt utrymme.
Fig. 10 är en schematisk illustration av ett arrangemang vilket åstadkommer medursrotation under utnyttjande av antingen ett enkelt tomt utrymme eller ett dubbelt tomt utrymme.
Fig. ll är en schematisk illustration av en anordning, var- vid kablarna är anordnade att åstadkomma medurs rörelse hos las- ten under utnyttjande av ett dubbelt tomt utrymme.
Fig. 12 är en planvy av arrangemanget enligt fig. l med framhävande av lastbärande rullar och bromsribbor som är fast- satta vid fordonsgolvet.
Fig. 13 är en fragmentarisk schematisk delvy av den högra undre hörnsektionen av vardera av de tidigare visade utförings- formerna, vilken vy framhäver förskjutningen mellan de längsgå- ende raderna för förhindrande av att det uppstår hinder under rörelser i tvärled.
Fig. 14 är en schematisk sídovy av ett modifierat utfö- rande av uppfinningen.
Fig. 15 är en planvy av utföringsformcn enligt Fig. lå.
En idé, på vilken föreliggande uppfinning är baserad, tor- de bäst framgå av fig. 1, vari 10 allmänt betecknar en ømsluten lastvagnskropp, i föreliggande fall en av ett dragfordon dragen trailer. Trailern innefattar ett golv 12, på vilket en längd- ledsdrivenhet 14 och en tvärledsdrivenhet 16 är anordnade, vilka var och en kommer att beskrivas mera i detalj nedan. Såsom det framgår av fig. l är trailern sektionsindelad i fyrkanter anord- nade i två längsgående rader A och B. Fyrkanterna i de två ra- derna är betecknade Al-A7 respektive Bl-B7.
Vardera av fyrkanterna är upptagna av ett av rullar upp- 10 15 20 25 30 35 7811320-6 buret bärorgan med undantag för en fyrkant, vilken i fig. 1 är fyrkanten A7. Följaktligen aktiveras tvärledsdrivorganen 16 först för att skifta eller överflytta bärorganet i B7 till A7.
Längdledsdrivorganen 14 aktiveras därefter för förflyttning av bärorganen i utrymmena Bl till B6 till'utrymmena BZ till B7, varpå tvärledsdrivorganen 16 och 9 pâverkas för att förflytta bärorganet i Al till Bl. Längdledsdrivorganen 14 aktiveras nu g igen för förflyttning av bärorganen i AZ-A7 till Al-A6, varefter utrymmet A7 ånyo är vakant och en cykel är fullbordad. En cykel innefattar fyra successiva rörelser, då ett enda tomt eller fritt utrymme utnyttjas.
Andra utföringsformer kommer att beskrivas, vid vilka var och en av fyrkanterna är upptagen av ett av rullar uppburet bär- organ 22 med undantag för två fyrkanter, t.ex. fyrkanterna Bl och A7, vilka har lämnats fria. Dessa fria eller vakanta områden tillåter att bäroganen kan skiftas under samtidiga tvärgående el- ler samtidiga längsgående rörelser, såsom kommer att beskrivas närmare senare. Härigenom halveras den tid som fordras för att förflytta last utefter en fullständig rektangulär bana.
Ett fullständigt omlopp eller varv definieras som uppre- pande av cykeln, till dess att det ursprungliga arrangemanget uppnås på nytt. Det inses således, att man genom att genomföra ett visst antal arbetssekvenser kan åstadkomma att en viss con- tainer, t.ex. en container som upptar platsen i station Al vid trailerns främre ände kan överföras till läget B7 i trailerns bakre ände, där denna container på ett bekvämt sätt kan avlägs- nas medelst en gaffeltruck eller liknande, utan att man behöver avlägsna någon av de andra containrarna från trailern. Det torde även observeras, att detta system gör det möjligt att utnyttja största möjliga del av utrymmet hos lastvagnskroppen. Detta är i motsats till vad som gäller för den kända teknikens system med ändlösa transportörer, där man måste tillåta stora mängder outnyttjat utrymme vid vardera änden av trailern för att göra det möjligt för containrarna att klara av svängarna.
Tvärledsdrivorganen, som allmänt utmärks av hänvisningsbe- teckningen 16 i fig. 1, innefattar en fluidpåverkad cylinder 24, som är dubbelverkande och som inkluderar en kolvstång 26 vid sin ena ände och en kolvstång 28 vid sin andra ände. Kolvens slag- längd är väsentligen lika med bredden på ett bärorgan 22 vilket 10 20 25 30 35 7811320-6 är den sträcka som fordras för att förflytta bärorganet från ett utrymme till ett annat. En kabel 30 är vid sin ena ände fastsatt vid kolvstàngens 26 ände och sträcker sig runt en styrskiva 32, som är monterad på fordonsgolvct för rotation kring en vertikal axel, och därefter runt styrskivor 34, 36, 38, 40 och 42, varefter den andra änden på kabeln är ansluten till kolvstångens 28 ände. Medbringare 44 och 46, som kommer att beskrivas mera i detalj nedan, är anslutna till kabeln vid 48 resp. 50 vid vad som benämns kabelns 30 tvärgående delar eller parter. Det inses att då cylindern 24 aktiveras, så att kolv- stången 26 dras in och kolvstângen 28 skjuts ut, kabeln 30 dras åt vänster av kolvstången 26, vilket bringar medbringarna 44 och 46 att röra sig till sina resp. med streckade linjer i fig. l visade lägen. Dä cylindern ånyo påverkas för att skjuta ut kolv- stången 26 och dra tillbaka kolvstângen 28, återförs medbring- arna till deras i fig. 1 med heldragna linjer visade lägen.
Längsledsdrivorganen 14 innefattar en fluidpåverkad cy- linder 56 med kolvstänger 58 och 60. En kabel 62 sträcker sig från kolvstången 58 runt styrskivor 64, 66, 68, 70, 72 och 74 och är vid sin andra ände fastsatt vid kolvstångens 60 ände.
Medbringare 76 och 78 är fastsatta vid kabeln vid 80 resp. 82 utefter vad som kommer att benämnas kabelns 62 längsgående de- lar eller parter. Då cylindern 56 pâverkas eller aktiveras för att draga tillbaka kolvstången 58 och skjuta ut kolvstângen 60, kommer kabeln 62 att dras till vänster sett i fig. 1, varvid medbríngaren 76 kommer att dras åt höger till det med streckade linjer visade läget. På samma sätt kommer medbringaren 78 att dras åt höger till sitt med streckade linjer visade läge. Det torde inses, att medbringarna går i ingrepp med bärorgan, som upptar de i fig. 1 schematiskt visade utrymmena, med undantag för ett utrymme som har lämnats fritt.
Såsom visas i fig. 2 är ett flertal hjul eller rullar, vilka samtliga är utmärkta med samma hänvisningsbeteckníng 84, monterade på fordonets 10 golv 12 för vridbart roterande rö- relse, såsom är konventionellt i samband med dylika element.
Fig. 12 visar ett golvarrangemang som är lämpat för uppbärande av bärorgan 22 i dess rörelse över golvet. Detta arrangemang är lämpligt för anordningen enligt fig. l och de anordningar som kommer att beskrivas senare, varvid endast obetydliga 10 15 20 25 30 35 7811320-6 8 modifikationer är nödvändiga för att taga hänsyn till de olika lägena för transportörelementen.
Av fig. 12 framgår att strängar av rullar 13 ligger under de längsgående transportörraderna, varvid det finns företrädes- vis tre rullsträngar för varje rad. Det finns naturligtvis till- räckligt med utrymme för löpbanorna, som mottager medbringarna.
Bromsorgan eller orörliga stöd 15 är strategiskt fördelade på fordonets golv, företrädesvis vid ändarna. Dessa stöd innefat- tar en bärande bas och är på ovansidan täckta med ett friktions- reducerande material, såsom nylon eller liknande. Organens övre yta är i huvudsak i nivå med ytan på rullarna i rullsträngarna 13 och rullarna 84. Syftet med dessa bromsorgan är att ge ett mera stabilt stöd, då lasten är under befordran. Last som helt uppbärs på rullarna skulle icke vara särskilt stabil. Fordonets främre ände i området för tvärledsrörelsen är försedd enbart med stöd av bromsorgantyp, under det att det på fordonets bakre ände utnyttjas en kombination av bromsande stödorgan 15 och rullar 84.
För att ytterligare bidraga till stabilísering av lasten är last- stagande anordningar 17 av spännhaketyp avordnade vid den bakre änden av de längsgående raderna. Vid avlastning är rullbanor 19 anordnade bakom en av lastraderna för att underlätta avlägsnande av last från fordonet och ut på en lastbrygga eller åtminstone till ett läge, i vilket lasten kan nås med hjälp av en gaffel- truck. Området Zl är operatörens område och innefattar en styr- panel 23 och operatören skyddande pelare 25.
Bärorganen 22 utgörs av i huvudsak plana metallplattor av tillräcklig styrka för att uppbära på lastpallar anordnad last och är försedda med slítsar 86 utefter vardera av deras sido- kantdelar. Dessa slitsar mottar medbringarna, såsom kommer att förklaras närmare nedan. Fig. 2 visar mera i detalj kabel- arrangemanget vid övergångssektionen mellan tvärledsdrivorganen och längdledsdrivorganen. Fig. 2 visar även klarare löpbanan 45, som uppbär medbringaren 44, och löpbanan 77, som uppbör längd- ledsmedbringaren 76. Det skall framhållas, att samtliga med- bringare och löpbanor är i huvudsak identiska. Fig. 2 visar även spärrhakeorgan 90, som håller bärorgan i utrymmet A7. Spärr- hakarna tillåter att bärorganen rör sig in i utrymmet A7 från utrymmet B7 men förhindrar att bärorganen rör sig tillbaka in i utrymmet B7, ehuru de icke förhindrar bärorganen att röra sig 10 15 20 25 30 35 7811320-6 från A7 till A6. Spärrhakarna är med andra ord anordnade för moturs rörelse hos bärorganen utefter den rektangulära bana som definieras av de två bärorgansraderna.
Fig. 3 visar en styrskena 100, som sträcker sig utefter fordonets mitt och som är försedd med utåtriktade flänsar 102, vilka förhindrar bärorganen att resa sig upp. Likaledes är en liknande fläns 104 monterad utefter vardera sidoväggen på for- donet. Även här är syftet att hålla bärorganen i läge pä rul- larna eller hjulen för att förhindra att bärorganen reser sig eller lyfts upp.
En av medbringarna visas mera i detalj i fig. 4 till 6.
Medbringaren 76 kommer således att beskrivas, ehuru det torde inses att de andra medbríngarna 44, 46 och 78 är identiskt ut- förda. Medbringaren innefattar en golvdel 108, vilken avslutas av underliggande flänsar 75, vilka är mottagna i de kanaler som definieras av de överliggande flänsarna 79 pà löphanan 77.
Medbringaren kommer i fortsättningen att betraktas såsom inne- fattande en främre ände 110 och en bakre ände 112. Sidoväggar 114 sträcker sig utefter medbríngarens längd, och vid med- bringarens bakre änddel sträcker sig en axel 116 mellan de två väggarna. Axeln uppbär svängbart ett hakelement 118, vars övre del är den del som faktiskt mottages i slitsarna 86 i bär- organen, då medbringaren är i drivande läge. Ett par stoppele- ment 120 är monterade på medbringarens golv och förhindrar hak- elementet 118 från att svänga i moturs riktning från det läge som visas i fig. 4 och 5. En dragfjäder 122 är vid sin ena ände ansluten till golvet 108 och vid sin andra ände till hakelemen~ tets 118 undre ände för att hålla hakelementet i det i fig. 4 och 5 visade läget. dvs. upp mot stoppen 120. Det inses att då elementet 118 är i ingrepp i en slits 86 i ett bärorgan och medbringaren förflyttas åt höger sett i figurerna elementet 118 kommer att draga med sig bärorganet åt höger, på grund av dess oförmåga att svänga i moturs riktning kring axeln 116. Då med- bringaren förflyttas åt vänster, kan emellertid elementet 118 svänga i medurs riktning mot inverkan av fjädern 122, varvid elementet 118 frisläpps från slitsen 86 i ett av bärorganen och tillåter medbringaren att röra sig under och till drivande ingrepp med ett intilliggande bärorgan.
Med hänvisning ånyo till fig. 1 torde det inses att den 10 15 20 25 30 35 7811320-6 10 i denna figur visade anordningen innebär utnyttjande av ett enda tomt eller fritt utrymme för lastförflyttning i en rek- tangulär bana utefter de två raderna Al till A7 och Bl till B7.
Under antagande av att utrymmet A7 är fritt kommer vid drift tvärledsdrívorganen 16 att aktiveras för indragning av kolv- stàngen 26, varvid medbringaren 44, som är i drivande ingrepp med det bärorgan som upptar utrymmet B7, förflyttas till det med streckade linjer utmärkta läget för förflyttning av bäror- ganet i B7 till A7. Samtidigt kommer medbríngaren 46, som har varit i ingrepp med det bärorgan som upptar utrymmet Bl, att frisläppas och förflyttas tillbaka till det med streckade lin- jer utmärkta läget och till ingrepp med en av drivslitsarna i det bärorgan som upptar utrymmet Al. Under det andra steget av cykeln aktiveras eller påverkas längdledsdrivorganen, varvid kolvstången 58 dras tillbaka och kabeln 62 dras åt vänster, varigenom medbringaren 78, som är i drivande ingrepp med det bärorgan som upptar utrymmet Bl, dras till det med streckade linjer visade läget. Bärorganen som upptar utrymmena BZ till B6 förskjuts en bärorganslängd av det bärorgan som upptar utrym- met Bl, så att bärorganen kommer att uppta lägena BZ till B7.
Samtidigt kommer medbringaren 80 att frisläppas från bärorganet i utrymmet A6 och förflyttas tillbaka till läget under och i drivande ingrepp med det bärorgan som upptar utrymmet A7. Tvär- ledsdrivorganen 24 aktiveras för förflyttning av bärorganet i Al till det nu fria utrymmet i Bl, varpå längdledsdrivorganen ånyo påverkas för förflyttning av bärorganen som upptar utrym- mena A2 till A7 till utrymmena Al till A6. Utrymmet A7 är nu fritt och en cykel har fullbordats. De successiva aktiveringarna av tvärleds- och längdledsdrivorganen fortsätts, till dess att en utvald last uppträder vid den bakre delen av fordonet, var- på denna last enkelt kan lossas.
De längsgående raderna är företrädesvis inbördes förskjut- na, såsom visas i fig. 12 och 13, så att en last som skiftas i tvärled från en rad till den nästa icke kommer att stöta emot en last i nästa rad. Denna inbördes förskjutning åstadkommes ge- nom en endast obetydlíg förlängning av slaget hos längdledsdriv- kolvarna. Slaglängden kommer att vara lika med en lastlängd plus förskjutningen. Då en last är i ingrepp för rörelse i längdled, kommer den först att täcka sträckan för förskjutningsutrymmet 10 15 20 25 30 35 7a11s2o~6 ll och därefter en lastlängd för förflyttning av hela raden en lastlängd.
Fíg. 7 till ll visar schematiskt olika arrangemang för de kabeldrivna medbringarna med utnyttjande antingen av ett enda eller enkelt tomt utrymme eller av ett dubbelt tomt utrymme, var- vid de i fig. 9 och 10 visade arrangemangen inbegriper utnytt- jande av ytterligare fluidstyrda cylindrar och varvid i vissa fall medbringare utnyttjas, vilka är direkt anslutna till kolv- stängerna hos nâgra av de fluidstyrda cylindrarna.
Pig. 7 är spegelbilden av det i fig. 1 visade arrange- manget, och den enda skillnaden mellan arrangemanget enligt fig. l och arrangemanget enligt fig. 7 är att i fig. 1 lasten förflyttas i moturs riktning, under det att i fig. 7 lasten för- flyttas i medurs riktning.
I det i fig. 8 visade arrangemanget driver den fluidstyrda cylinder A längdledsmedbringaren 76 och tvärledsmedbringaren 46, under det att cylindern B driver längdledsmedbringaren 78 och tvärledsmedbringaren 44. I händelse av rektangulära bärorgan, som har större längd än bredd, måste en dödgångsanslutníng vara an- ordnad mellan kablarna och tvärledsmedbringarna 44 och 46, efter- som slaglängden för cylindrarna A och B kommer att vara densamma för rörelse i tvärled och rörelse i längdled. Det i fig. 8 visade arrangemanget utnyttjar ett enda tomt utrymme, såsom är fallet med de i fig. l och 7 visade arrangemangen, och förflyttar las- ten i medurs riktning. Det torde naturligtvis inses, att för samtliga visade arrangemang rörelseriktningen är beroende på placeringen av medbringarna och anordnandet av kablarna över fordonets golv.
I fig. 9 visas ett ytterligare förenklat system, i vilket fyra drivcylindrar 200, 201, 202 och 203 är placerade på fordo- nets golv, varvid cylindrarna 201 och 203 åstadkommer bärorga- nens rörelse i längdled, under det att cylindrarna 200, 202 åstadkommer rörelserna i tvärled. Medbringarna 204, 206, 208 och 210 är identiska med de som beskrivits i samband med de ti- digare utföringsformerna. Medbringarna är emellertid direkt an- slutna till cylindrarnas 200-203 kolvstänger. Såsom visas är cylindrarna utformade för moturs förflyttning av lasten utefter den rektangulära banan.Det torde emellertid inse; såsom även gäller för samtliga de andra utföringsformerna, att cylindrarnas 10 15 20 25 30 35 7811320-6 12 riktning helt enkelt kan omkastas, varigenom medurs rotation kan åstadkommas. I varje fall gäller, under antagande av att utrymmet i det övre högra hörnet är fritt, att eyclindern 202 skjuts ut och därefter dras tillbaka för att dra lasten i det intilliggande utrymmet i tvärlek och in i det fria övre högra hörnutrymmet, varpå cylindern 201 aktiveras för att förflytta dess rad av bärorgan åt höger och in i det just frigjorda ut- rymmet. Tvärledsdrivcylindern 200 aktiveras därefter, varpå längdledscylindern 203 aktiveras. Efter denna sekvens av rö- relser är utrymmet i det övre högra hörnet ånyo fritt. Detta utgör en beskrivning av arbetssättet, då ett enda tomt utrymme utnyttjas, Under antagande av att dubbla tomma utrymmen utnytt- jas och att det i fig. 9 visade systemet kan drivas med dubbla fria utrymmen kommer den tid som åtgår för att förflytta en last utefter hela den reaktangulära banan att minskas till hälf- ten. Antag exempelvis att utrymmet i det övre högra hörnet är fritt liksom utrymmet i det undre vänstra hörnet. Tvärledscy- lindrarna 200 och 202 kan härvid drivas samtidigt för att för- flytta last från intilliggande rader in i ovannämnda fria ut- rymmen, varpå hydraulcylindrarna 201 och 203 pâverkas samtidigt för att förflytta de två raderna i längdled i motsatta rikt- ningar.
I fig. 10 visas ett arrangemang för förflyttning av last i medurs riktning med utnyttjande antingen av ett enda tomt ut- rymme eller av dubbla tomma utrymmen. Även här torde det ínses, att man genom att utnyttja spegelbildsarrangemang av det i fig. 10 visade arrangemanget kan omkasta rörelseriktningen för lasten. I vart fall utnyttjas ett par cylindrar 220 och 222 för att åstadkomma förflyttning av en tvärledsmedbringare 224 med- elst en anslutande kabel 234, under det att cylindrar 226 och 228 åstadkommer förflyttning av den andra tvärledsmedbringaren 230 medelst en anslutningskabel 232. Genom att på detta sätt utnyttja cylinderpar kan medbringarna 224 och 230 drivas samti- digt för att förflytta last från intilliggande rader till in- tilliggande tomma utrymmen, då dubbla tomma utrymmen utnyttjas.
Rörelserna i längdled åstadkommes av cylindrarna 240 och 242, till vilka längdledsmedbringarna 244 och 246 är direkt anslutna.
Genom samtidig påverkan av cylindrarna 240 och 242 kan de två radernas bärorgan eller lastförflyttas samtidigt i motsatta 10 15 20 25 30 35 7811320-6 13 riktningar. Genom aktivering av drivorganen ett åt gången kan naturligtvis arrangemanget enligt fíg. 10 utnyttjas för att förflytta last utefter den rektangulära banan med utnyttjande av endast ett tomt utrymme.
I fig. ll visas slutligen ett arrangemang som utnyttjas för att förflytta last utefter en bana i medurs riktning under utnyttjande av dubbla tomma utrymmen. En cylinder 300 åstadkom- mer vid aktivering längsgående drivrörelse för längdledsmed- bringare 302 och 304 medelst en kabel 306. En tvärledsdrívcy- linder 308 åstadkommer samtidigt tvärledsdrivrörelse för tvär- ledsmedbringare 310 och 312 med hjälp av en kabel 314.
Det torde inses, att det beskrivna arrangemanget med kab- lar och medbringare är i högsta grad mångsidigt användbart och kan på enkelt sätt anpassas till förekommande fordon utan någon väsentlig konstruktiv modifiering. Genom variation av anordnan- det av kablarna, medbringarna och drivcylindrarna på fordonets golv kan vidare lastens rörelseriktning varieras. Genom att göra andra, tidigare beskrivna modifikationer är det dessutom möjligt att utnyttja ett dubbelt tomt eller fritt utrymme, varigenom last förflyttas utefter den rektangulära banan på halva den tid som fordras, då man har endast ett enkelt tomt utrymme. Slutligen får man kraftbesparingar i ett antal av de visade utföringsfor- merna, särskilt de som beskrivits i fíg. 1, 8 och ll, där endast ett par hydraulcylindrar erfordras för att åstadkomma de tvâ tvärledsrörelserna och de två längdledsrörelserna.
Pig. 14 och 15 visar schematiskt ett system varmed en fordonslast kan utbytas mot en last i ett annat fordon eller i ett stationärt hus eller enhet på en lastbrygga. Systemet ut- nyttjar det indexeringsarrangemang som beskrivits i samband med föregående anordningar, vari last indexeras eller förflyttas utefter en rektangulär bana med utnyttjande av åtminstone ett enda överskottsområde på fordonets golv. I figurerna betecknar hänvisníngsbeteckningen 400 en trailer som är lastad med ett flertal containrar eller på lastpallar anordnade lastenheter 402 av enhetlig storlek. Lasten är anordnad i två längsgående rader på transportörer, vilka är utformade att indexera lasten utefter en rektangulär bana genom de båda raderna. De tidigare beskrivna anordningarna kan utnyttjas i detta system, ehuru de anordningar som är beskrivna i de tidigare nämnda patentskrif- 10 15 20 25 30 35 7811320-6 14 terna kan utnyttjas. En stationär enhet 404 kan vara monterad på en lastbrygga eller på hydrauliskt justerbara stöd 406, med- elst vilka enheten 404 kan inregleras till höjden på fordonet eller trailern 400. Lasten i den stationära enheten 404 är ut- märkt medelst hänvisningsbeteckningarna 402a. Den stationära enheten 404 är likaledes försedd med en transportörmekanism, som är anordnad att indexera lasten utefter en ändlös rektangu- lär bana inom gränserna för enheten. Trailern och den statio- nära enheten 404 är vidare försedda med stängningsanordningar, som kan låsas i säkerhetssyfte. Det torde inses, att den sta- tionära enheten 404 kan ersättas av en annan trailer eller lik- nande.
Syftet med detta arrangemang är att utbyta trailerns 400 last mot enhetens 404 last. Detta uppnås genom deaktívering av de i tvärlek arbetande transportörenheterna vid de angränsande ändarna av enheterna 400 och 404. Exempelvis kan vid anordningen enligt fig. 1 medbringaren medelst något lämpligt mekaniskt or- gan hållas i det nedfällda läget (ur ingrepp), så att den även om den aktiveras och förflyttas icke går i ingrepp med bärorga- nen. En överbryggande eller anslutande transportör, såsom en rulltransportör 408 eller liknande, är placerad mellan trailerns 400 golv och den stationära enhetens 404 golv. I fig. 14 är den anslutande transportören 408 överdriven, ehuru det torde ínses att den har en höjd som är i huvudsak lika med höjden av de bä- rande rullarna, som uppbär lasterna 402 och 402a. Eftersom rö- relserna i tvärlek vid de angränsande ändarna av enheterna (vilka rörelser är antydda genom de med streckade linjer visade pilarna X och Y) har eliminerats, kommer vid aktivering av sy- stemet enheterna att förflyttas utefter en förstorad rektangu- lär bana, som täcker de två enheterna. Följaktligen indexeras lasterna inom de längsgående raderna och inom enheterna, till dess att de är helt och hållet utbytta. I fig. 15 visas utbytes- processen under pågående förlopp.
I praktisk användning kan en stormarknad eller liknande ha en av de stationära enheterna på någon av sina lastbryggor och eventuellt fylla enheten med tomma förpackningar eller lik- nande som skall returneras. En leveransbil kan anlända vid vil- ken tid som helst under natten eller dagen. Föraren kan låsa upp enheten 404 och genom att aktivera transportörerna full-

Claims (7)

10 7 lastenheterna i denna rad i den ena längsgående ritningen och av 7811320-6 15 ständigt utbyta lasterna, varefter han låser enheten 404 och kör sin väg. Det finns inget behov av att en tillsyningsman skall vara närvarande och då stormarknadens föreståndare an- länder på morgonen kommer denne att finna ett helt nytt varu- förråd. Det skall framhållas, att drivenheterna för transpor- törerna hos vardera av enheterna kan vara anslutna i tandem, så att den ena kan vara underordnad den andra. Även om ovanstående beskrivning innefattar effektiva och väl fungerande utföringsformer av uppfinningen, är det uppen- bart att uppfinningen icke är begränsad till dylika utförings- former, eftersom ändringar och modifikationer är möjliga inom ramen för uppfinningen sådan den framgår av nedanstående pa- tentkrav. PATENTKRAV
1. Anordning för hantering av föremål i samband med ett fordon, som har ett lastbärande golv, varvid lasten innefattar ett flertal lastenheter av väsentligen rätvinklig konfiguration i ett horisontellt snitt, vilka lastenheter är anordnade i två nära varandra liggande längsgående rader och i huvudsak täcker fordonets hela golvyta med undantag för åtminstone ett fritt om- râde med en storlek approximativt lika med storleken på det om- råde som täcks av en lastenhet, vilken anordning innefattar organ för uppbärande av lastenheterna för rörelse på golvet och driv- organ för att skifta eller förflytta lastenheterna i längsgående riktningar i raderna och för att vid vardera änden av raderna skifta eller förflytta lastenheterna i rfldïnngar tvärs emot de längsgående rfldufingarna, vilka längsgående och tvärgående rörel-' ser eller förflyttningar är möjliga genom utnyttjande av det fria området, k ä n n e t e c k n a d av första drivorgan innefat- tande en första reversibel kraftkälla (A), ett första böjligt långsträokt element fastsatt vid den första kraftkällan för rö- relse i reversibla riktningar, ett första par medbringare (46, 76) för ingrepp med lasten och fastsatta vid det första böj- liga elementet, av vilka medbringare den ena (76) ligger under lastenheterna i den ena längsgående raden för förflyttning av 7811320-6 16 vilka medbringare den andra (46) är monterad vid den ena änden av raderna för förflyttning av lastenheterna i den ena tvärgående riktningen, och av andra drivorgan innefattande en andra rever- sibel kraftkälla (B), ett andra böjligt långsträckt element fast- satt vid den andra kraftkällan för rörelse i reversibla rikt- ningar, ett andra par medbringare (44, 78) för ingrepp med lasten och fastsatta vid det andra böjliga elementet, av vilka med- bringare den ena (78) ligger under lastenheterna i den andra iraden för förflyttning av lastenheterna i denna rad i den motsatta längsgående riktningen och av vilka medbringare den andra (44) är monterad vid den andra änden av raderna för förflyttning av last- enheterna i den motsatta tvärgående rümningen, varjämte organ är anordnade för selektiv påverkan av nämnda första och andra driv- organ för att intermittent förflytta lastenheterna utefter en rektangulär bana på golvet.
I 2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den första och den andra kraftkällan (A, B) innefattar dub- belverkande fluidpåverkade kolv-cylinderaggregat.
3. Anordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k - n a d av att den innefattar löpbanor (45, 77), i vilka med- bringarparen (44, 46, 76, 78) är glidbart mottagna.
4. Anordning enligt något av föregående krav, k ä n n e - t e c k n a d av att nämnda organ för uppbärande av lastenheterna för rörelse på golvet (12) innefattar inverterade länkrullar (84) fastßatta vid golvet.
5. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e o k n a d av att den innefattar bärorgan (22) uppburna på rullarna (84), var- vid nämnda bärorgan är anordnade att mottaga och uppbära last- enheterna.
6. Anordning enligt krav 4 eller 5, k ä n n e t e Q k - n a d av att nämnda bärorgan (22) är försedda med organ (86) för driftsingrepp med medbringarna.
7. Anordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a d av- att den innefattar styrskenor (100, 104) monterade på fordonet för att kvarhålla bärorganen (22) och förhindra vertikal rörelse bort från rullarna (13, 84). ANFÖRDA PUBLIKATIONER: sverige 379 181 šßsop 1/ss Schweiz 296 a 6 Bose 1/12_ us 2 999 579 19 -19), 3 749 268 (214_s16), 3 777 916 (214-519), s so9 208 (19s-ss)
SE7811320A 1978-11-01 1978-11-01 Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon SE419724B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7811320A SE419724B (sv) 1978-11-01 1978-11-01 Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7811320A SE419724B (sv) 1978-11-01 1978-11-01 Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7811320L SE7811320L (sv) 1978-11-01
SE419724B true SE419724B (sv) 1981-08-24

Family

ID=20336240

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7811320A SE419724B (sv) 1978-11-01 1978-11-01 Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE419724B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE7811320L (sv) 1978-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR102435562B1 (ko) 로봇 컨테이너 핸들링 디바이스 및 방법
JP7288015B2 (ja) ロボットコンテナ取り扱い装置及び方法
US3727778A (en) Material handling system
EP2683629B1 (de) Zirkulares roaming
US3934741A (en) Telescopic load transfer device
US4003296A (en) Stacker crane construction
EP1606210B1 (de) Mehrkatzcontainerkran
NL9401166A (nl) Werkwijze en inrichting voor het hanteren met transportonderstellen.
CN104590924A (zh) 一种可以自动装箱码垛的装车设备
ITMO20080088A1 (it) Gru da banchina portuale per il sollevamento e la movimentazione di carichi, particolarmente container
US3999671A (en) Article handling system
SE419724B (sv) Anordning for hantering av foremal i samband med ett fordon
EP1202920B1 (en) Device for storage and conveyance of bulky holders
JPS594503A (ja) 全自動ラツク倉庫
US3175718A (en) Apparatus for handling containers
SE435166B (sv) Forfarande och lasttransportanordning for hantering och transport av en enhetslast, bestaende av en eller flera containrar eller liknande
DE1781464A1 (de) Universal container-verlade- und -stapelgeraet
CA1059072A (en) Article handling system
JPS61166434A (ja) ケ−ス貨物または単位貨物の搬送用装置
FI120337B (sv) Grensletruck
CA1072502A (en) Article handling system
KR950011389B1 (ko) 하물 적재판, 하역장치 및 입체격납장치
ITMO20080090A1 (it) Macchina per il sollevamento e la movimentazione di carichi, particolarmente container
WO2017105218A1 (en) Device, assembly and method for loading a vehicle with loaded pallets
JP3411315B2 (ja) 空コンテナの保管方法