SE405802B - Sett och anordning for att anbringa den fria enden av ett utdragsband pa en tampongkropp - Google Patents

Sett och anordning for att anbringa den fria enden av ett utdragsband pa en tampongkropp

Info

Publication number
SE405802B
SE405802B SE7314666A SE7314666A SE405802B SE 405802 B SE405802 B SE 405802B SE 7314666 A SE7314666 A SE 7314666A SE 7314666 A SE7314666 A SE 7314666A SE 405802 B SE405802 B SE 405802B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
winding
pull
blank
piston
free end
Prior art date
Application number
SE7314666A
Other languages
English (en)
Inventor
N Warncke
W Johst
Original Assignee
Hahn Carl Dr Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hahn Carl Dr Gmbh filed Critical Hahn Carl Dr Gmbh
Publication of SE405802B publication Critical patent/SE405802B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61FFILTERS IMPLANTABLE INTO BLOOD VESSELS; PROSTHESES; DEVICES PROVIDING PATENCY TO, OR PREVENTING COLLAPSING OF, TUBULAR STRUCTURES OF THE BODY, e.g. STENTS; ORTHOPAEDIC, NURSING OR CONTRACEPTIVE DEVICES; FOMENTATION; TREATMENT OR PROTECTION OF EYES OR EARS; BANDAGES, DRESSINGS OR ABSORBENT PADS; FIRST-AID KITS
    • A61F13/00Bandages or dressings; Absorbent pads
    • A61F13/15Absorbent pads, e.g. sanitary towels, swabs or tampons for external or internal application to the body; Supporting or fastening means therefor; Tampon applicators
    • A61F13/20Tampons, e.g. catamenial tampons; Accessories therefor
    • A61F13/2082Apparatus or processes of manufacturing
    • A61F13/2085Catamenial tampons

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Vascular Medicine (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
  • Replacement Of Web Rolls (AREA)
  • Preliminary Treatment Of Fibers (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Winding Of Webs (AREA)

Description

;731uee6+4 _och vid efterföljande pressning av ämnet till tampong, samt vid inslagning av tampongen i ett hölje och då tampongen avlägsnas ur höljet, men det är lätt att före införing av tampongen lossa ut- dragningsbandets fria ände utan att avlägsna fibrer från tampongen.
I *Detta åstadkommas enligt uppfinningen därigenom att innan Z ihoplindning av fibervävremsan påbörjas sugs den fria änden av ut- 'dragningsbandet till ett läge där den sträcker sig bort från fiber- vävremsan, att sugverkan upprätthålls under lindningsförloppet, och att utdragningsbandets ände drages ut ur sin hållare vid ämnets fortsatta transport till en utdragningsbands-anläggningsstation, där utdragningsbandets ände sugs in i en cylinder och därefter i a oordnat tillstånd trycks an mot ämnets ändyta.
Härigenom kan mycket höga lindningshastigheter användas utan att hänsyn behöver tagas till den fria änden på det med vävremsan förbundna utdragningsbandet. Till följd av att utdragningsbandets fria ände sträcker sig i riktning bort från vävremsan säkerställs att den fria änden inte alls påverkas av lindningsförloppet. Man har funnit att anläggning av utdragningsbandets fria ände mot äm-- nets ändyta medger mycket höga produktionshastigheter om detta ar- betsmoment utföres först sedan lindningsmomentet avslutats.
Fördelen med att utdragningsbandet drages ut ur sin hållare 'vid ämnets fortsatta transport till en utdragningsband-anläggnings-7 station bestär däri att det inte är nödvändigt att vidtaga några speciella åtgärder för att från det läge i vilket utdragningsban- det.är utsträckt föra det vidare i riktning mot lindningsstationen,- medan å andra sidan en förnyad insugning av utdragningsbandets fria ände vid utdragningsband-anläggningsstationen kan ske på den korta tid som är nödvändigt och dessutom erbjuder den avsevärda fördelen att den fria änden i oordnat tillstånd kan pressas mot ämnets ändyta. Man har nämligen funnit att ett oordnat tillstånd för den fria änden medför att den häftar fast bättre på ämnets änd- yta, eftersom antalet beröringspunkter med olika längd mellan utdrag- ningsbandets fria ände och tampongens vävmaterial ökas avsevärt och den ömsesidiga kontakten mellan utdragningsbandet och tampongens vävmaterial sker i form av en lätt fasthakning av utdragningsbandets fibrer i ämnets fibrer. - a _ För utförande av sättet enligt uppfinningen används lämpligen en anordning, i vilken ingår en vridbar, gaffelformad lindningsdorn, - som är rörlig fram och åter i rörelseplanet för en fibervävremsa, tvärs ramsan, varvid lindningsdornens gaffelskänklar är anordnäde att i arbetsläge sträcka sig på båda sidor om vävremsan från den kant på denna som för med sig den fria änden av ett utdragnings- band, varvid anordningen enligt uppfinningen kännetecknas av att lindningsdornen har ett axiellt genomgående hål, som är anslutbart till en suganordning, varvid lindningsdornens gaffelslits sträcker sig längre bort från gaffeländen i den ena vägghalvan än i den mitt emot belägna andra vägghalvan av lindningsdornen och bildar en insugningsöppning, att efter lindningsdornen finns, i ämnets transportriktning sett, anordnat en utdragningsbands-anläggnings- station, som är belägen på den sida_om ämnet som medför utdrag- _ningsbandet,.och som består av ett cylinderhus, vars cylinderöpp- ning är belägen koaxialt mitt emot ämnet och inrymmer en_kolvan- ordning, som består av två med varandra förbundna, i axiell led åtskilda kolvar, vilka är försedda med genomgående hål, varvid det axiella avståndet mellan de båda kolvarnas mot varandra vända ytor I väsentligen motsvarar innerdiametern hos en grenstuts, som utgår från cylindern, väsentligen vid dennas mitt, och som är anslutbar till en suganordning, och att det mitt emot cylinderhuset, sett i kolvanordningens rörelseriktning, finns en anslagsyta, mot vil- ken kolvanordningen är anordnad att trycka an den från cylinderhu- set vända sidan av ämnet. å .
I Enligt en lämplig utföringsform kan det på en axel finnas en kurvkropp vars kurvspår är i ingrepp med den ena änden av en hävarm, vars andra ände samverkar med en bygel, vilken omsluter ett kuggdrev samt genomlöps av lindningsdornen, som är fritt roter- bar i bygeln, vilken är förskjutbart lagrad på en med lindnings- dornen parallell styrstång.
Den önskade säkerheten vid insugning_av utdragningsbandets fria ände vid utdragningsband-anläggningsstationen kan ökas avse- Värt därigenom att cylinderns väsentligen vertikala öppningskant är avfasad i riktning nedåt och bort från anslagsytan i den rikt- ning, i vilken utdragningsbandets fria ände är avsedd att sträcka sig. Därigenom erhålls en sugöppning, som är riktad åt det håll, åt vilket utdragningsbandets fria ände sträcker sig i riktning från ämnets ändyta, varigenom utdragningsbandets fria ände snabbt och effektivt kan sugas in i cylindern.
Det är vidare lämpligt att den ena, närmast anslagsytan be- » lägna kolven är försedd med ett flertal genomgående hål med liten diameter, medan den andra, närmast cylinderbottnen belägna kolven är försedd med genomgående hål av större diameter. De större hälen 7314666-4 ~§7z1ueiee-íßgi 4 i den längst från ämnet belägna kolven gör det möjligt för denna kolv att i cylindern röra sig i riktning bort från ämnet, eftersom lluften mellan kolven och cylinderbottnen kan strömma ut igenom hå- len och bort via en grenstuts, medan de mindre hålen i den närmast ämnet belägna kolven säkerställer att den insugna fria änden på utdragsbandet i oordnat läge hålls kvar mot denna kolvs ändyta.
Med fördel används en anordning där ett övre och ett undret ändlöst organ är anordnade att i ett gemensamt omloppsplan drivas Z stegvis och synkront, i riktning medurs resp. moturs, varvid de ändlösa organen är försedda med spännbackar och klämbackar, en tvärs fiberväven vridbar avkapningsbygel, samt med i sidled utstic- kande, på respektive ändlösa flexibla organ anbringade, väsentligen halvcylinderformade lindningsskålar, i vilka lindningsdornen i en riktning vinkelrätt mot omloppsplanet är koaxialt införbar samti- digt som den griper om vävremsan, varvid vid varje lindningsskål lpå det undre flexibla organet är ledat fästad en krökt arm, som är anordnad att för fasthållning av ämnet svängas över lindningsskå- len, då den löper mot en kamkurva, före vilken lindningsstationen är anordnad, varvid det i det undre flexibla organets rotatioflš- riktning sett efter lindningsstationen och vid området för styr- 7 -kurvan finns en tvärs lindningsskålarnas rörelseriktning och i lind- ningsskålarna införbar utstötningskolv. Denna anordning känneteck- ' nas av att utdragningsband-anläggningsstationens cylinderhus är an- ' ordnat koaxialt med lindningsskålarna vid området för den undre a parten på det undre flexibla organet och styrkurvans kontaktyta, ' vilken senare sträcker sig väsentligen längs hela det område, där _ det undre flexibla organet övergår från sin arbetspart i sin und- f re part, samt längs den undre parten förbi den av utstötningskol- fven bildade ämnesutstötningsstationen och fram till det omlänknings- område vid vilket det undre flexibla organet övergår i arbetsparten.
Uppfinningen förklaras i det följande närmare med hjälp av ett i bifogade ritningar visat utföringsexempel, där fig. l visar en vy av en med lindningsstation, utdragnings- band-anläggningsstation och utstötningsstation försedd anordning enligt uppfinningen, . I . fig. 2 visar i förstorad skala ett snitt genom lindningssta- tionen längs linjen II-II i fig. 1, *fig. 3 visar utdragningsband-anläggningsstationen i insug- ningsläge, såsom ett snitt längs linjen III-III i fig. l, I fig. 4 visar den i fig. 3 visade utdragningsband-anläggäings- 73146664» stationen i antryckningsläge och fig. 5 visar i perspektiv ett färdigt tampongämne med en mot ena kortänden antryckt fri ände av ett utdragningsband.
I figurerna visas en anordning för att anbringa den fria än- den 6 av ett med en vävremsa 7 förbundet utdragningsband 8 mot en ändyta 9 av ett genom ihoprullning av vävremsan bildat tampongäm- ne 10, som utgör ämne till en tampong avsedd att användas för fe- minin hygien. En vridbar, gaffelformad lindningsdorn ll är i fiber- vävremsans 7 rörelseplan förskjutbar fram och åter i axiell led tvärs remsan, varvid gaffelskänklar l2-och 13 på lindningsdornen i dennas arbetsläge griper om remsan på vardera sidan från den kant som medför den fria änden 6 på utdragningsbandet 8. Lindningsdornen har ett längsgående hål 14 och är anslutbar till en med en pil ka- .rakteriserad suganordning 15. En gaffelslits 16 i den rörformade lindningsdornen ll har på dennas i riktning mot vävremsans rörelse- riktning x vända sida en större bredd än fiberremsan, så att den inre änden av slitsen bildar en av fiberremsan begränsad insugnings- öppning 17 för utdragnmgsbandet 8.
Lindningsdornen är vridbart och axiellt förskjutbart lagrad i glidlagerhylsor 18 och l9 i ett hus 20, varvid den bakre änden på lindningsdornen mynnar i en på huset anordnad rörstuts 21, till vilken är ansluten en sugledning 22.
På lindningsdornen är ett kuggdrev 23 fastkilat, vilket är i ingrepp med ett kugghjul 24. Kugghjulet 24 sitter på en axel 25 till en stegmekanism 26, vars drivaxel 27 utanför huset uppbär en kilremskiva 28, som via en kilrem 29 är-förbunden med en kilremski- va so, vilken ar fästaa på axeln till en darivmotor 31.
På drivaxeln 27 finns dessutom vridfast anbringat en kurv- kropp 95, i vars kurvspår 32 griper in en rulle 33 på en hävarm 34, Vilken är vridbar kring en axel 35. En på hävarmens 34 motsatta än- de anbringad avkänningsrulle 36 griper rörligt in i ett urtag 37 i en bygel 38, som på båda sidor tätt spänner om kuggdrevet.23.
Lindningsdornen löper igenom bygeln med ett visst glapp, så att den är fritt vridbar relativt denna. Bygeln 38 är med hjälp av en styr- back 39 förskjutbart lagrad på en parallellt med lindningsdornen i huset fästad styrstång 4Q. I det i fig. 2 visade läget befinner sig lindningsdornen ll i det utgångsläge för lindning, där den gri- per om vävremsan 7, varvid gaffelskänklarna ligger över eller i när- heten av det runt vävremsan förda och i ögla lagda utdragningsban- det, vars fria ände 6 via insugningsöppningen l7 är insugen i det '7z14s6e-Än 6 längsgående hålet 14 i lindningsdornen. Vävremsan hålls.i ett hori- fsontellt utsträckt läge och kan genom rotation av lindningsdornen V rullas ihop utan att hänsyn behöver tagas till läget av utdragnings- -bandets fria ände 6. Lindningshastigheten är därför oberoende av hur utdragningsbandets fria ände är placerad. _ , V 7 Vid lindning kan ändarna på fibervävremsan 7 dragas in i en lindningsskål 41 och där pressas an mot det ihoprullade ämnet, vil- ket kommer att beskrivas i detalj längre fram. En dylik lindnings- skål kan helt eller delvis ingå i en transportkedja 42} med vars hjälp ämnet föres till den i fig. 3 visade utdragningsband-anlägg- ningsstationen. f fig. 3 befinner sig lindningsskålen 41 i ett medg ett cylinderhus,43 koaxialt arbetsläge, varvid den sida 9 på ämnetn l0 som medför utdragningsbandets fria ände är vänd i riktning mot utdragningsband-anläggningsstationen. Utdragningsband-anläggnings- stationen består av ett cylinderhus 43, vars cylinderöppning 44 ligger koaxialt mittemot ämnet. Den väsentligen vertikala öppnings- 7kanten på cylindern är vid 45 avfasad i riktning nedåt och bort från ämnet, så att den från ämnet nedhängande fria änden 6 lätt kan sugas in i cylinderhuset. _.
För att möjliggöra insugning är cylinderhuset väsentligen på mitten försett med en grenstuts 46, till vilken är ansluten en ,ledning 47, som leder till en med pilen 48.antvdd suganordning. I ncylinderhuset 43 är förskjutbart lagrad en kolvanordning 49, som består av en anpressningskolv 50 och en med denna förbunden, i axi- ell led förskjutén styr- och avluftningskolv 51. Antryckningskol- *ven 50 är försedd med genomgående hål 52 med förhållandevis liten adiameter, medan avluftningskolven Sl är försedd med genomgående hål 53 med större diameter. Avståndet mellan de mot varandra vända ytorna på kalvarna 50 och 51 motsvarar väsentligen innerdiametern i grenstutsen 46. Kolvstången 54 till kolvanordningen 49 löper 1 igenom ett cylinderlock 55 samt igenom en husvägg 56 och är i sin tände via en buit-slite-förbinlaningïsv ledet fästea vid en arm se, ' som är vridbar kring en vridningsaxel 59. På armen 58 är vridbart _lagrad en rulle 60, som ligger an mot en kring en axel 61 vridbar kamkurva 62. En dragfjäder 63 åstadkommer att rullen 60 alltid " ligger an mot kamkurvan.- - På den från cylinderhuset 43 vända sidan av lindningsskålen, 41 finns anordnat ett anslag 64, som vid lindningsskålens 41 öpp- ning är försedd med en konvex anslagsyta 65. ' 7 I det i fig. 3 visade arbetsläget befinner sig kolvanofànin- 7314666-4 gen 49 i sitt indragna ändläge, där de båda kolvarna 50 och 51 be- finner sig på var sin sida om mynningen till grenstutsen 46. Sugan- "ordningen kopplas på så att utdragningsbandets 8 fria ände 6 sugs in genom det sig nedtill vidgande mellanrummet mellan cylinderhusets öppning och lindningsskålen 41 och in mot antryckningskolvens 50 ändyta. De mindre hålen 52 i kolven 50 åstadkommer inte endast en bestämd strypning av sugtrycket, utan åstadkommer också att den fria bandänden sugs an oordnat mot kolvens ändyta.
I fig. 4 visas ändläget för kolvanordningens arbetsslag, där utdragningsbandets fria ände 6 i oordnat läge trycks mot ämnets 10 ändyta. Därvid når kolven 50 in i lindningsskålen 41, så att ämnet l0 med sin andra ändyta ligger an mot den konvexa anslagsytan 65, varigenom möjliggörs att utdragningsbandets fria ände säkert kan häfta fast vid ämnets ändyta. Detta åstadkoms därigenom att till följd av det oordnade läget för utdragningsbandets fria ände ligger många avsnitt av denna ände an mot tampongens vaddmaterial, varvid fibermateialet i utdragningsbandet hakar fast i ämnets fibrer, så att en säker fasthâllning av bandänden vid ämnet erhålls. Det i 5 fig. 4 i axiell riktning ihoptryckta ämnet återfår efter kolvens 50 returrörelse i det närmaste sin ursprungliga form.
'Den bakre kanten 66 på antryckningskolven 50 lämnar i det ~ ögonblick då det ihopvikta bandet stöter emot ändytan 9 på ämnet 10 cylindern 43, så att luft utifrån endast via de större hålen 53 kan strömma igenom avluftningskolven 51. Sugtrycket verkar således inte längre på antryckningskolvens ândyta, varför en lossugning av trådar eller fibrer undvikes.
I fig. 5 visas tydligt hur utdragningsbandets-fria ände 6 är oordnat lagd över ändytan 9 på det för pressning förberedda äm- net 10, som i lindningsskålen 41 vid nästa förflyttningssteg för kedjan 42 förflyttas till en överlämningsstation på ett annat ked- jesystem och därefter föres till en presstation, vilket kommer att beskrivas i fortsättningen.
I fig. 1 visas en anordning där den beskrivna lindningssta- tionen är belägen vid A, utdragningsband-anläggningsstationen är belägen viåß och där en till en tampongpress ledande överlämnings-,' station är betecknad med C. Denna anordning, som medger ovanligt hög arbetstakt, består förutom av den i fig. 3 och 4 visade undre transportkedjan 42 av ännu en ändlös, övre transportkedja 67, var- vid transportkedjorna är anordnade i ett gemensamt omloppsplan och är anordnade att drivas stegvis och synkront, under rotation åfiJmot~ i 7z7il4*6 6_6-4-7 åsatta håll. I det i fig. l visade läget, där.ämnet l0 då transport- kedjorna står stilla befinner sig i anläggningsstationen B och lind- 'ningsdornen ll just påbörjar lindningsförloppet, finns Då de bådä transportkedjornas 42 och 67 arbetsparter anordnat från vänster till höger i figuren, samverkande spännbackar 68 och 69 samt tre efter varandra anordnade klämbackpar 70, 71, 72, 73 samt 74,_75. Efter det senare paret följer en lindningsskål 41 på kedjan 42 med en mittemot på kedjan 67 anordnad pressbygel 76. Efter lindningsskå- -len 41 finns anordnat ännu ett spännbackpar 58, 69. 7 .De samverkande spännbackarna 68, 69 är anordnade _ förskjut- na relativt varandra, så att vävremsan 7 böjs något, då spännbac- karna är ihopförda, vilket visas vid det högra spännbackparet vid 77. Dessa-spännbackar är på båda sidorna försedda med höga kanter, 'som.tjänar till att ge vävremsan en exakt styrning. Däremot består klämbackparet 70, 71 av element, vilkas angreppsytor befinner sig mittemot varandra och för~att förbättra greppet är försedda med tänder eller räfflor. Klämbackarna i de båda följande klämbackpa- ren är vardera försedda med en rulle 78, som i det område där väv- remsan kapas löper mot ledskenor 79, 80, så att backarna i detta område pressas hårdare mot varandra och håller fast vävremsan bätt- re. Den övre ledskenan 79 är härvid med hjälp av en ej visad fjä- der fjädrande anbringad på en hållare, som är fästad på en vägg till stativet. På motsvarande sätt är den undre ledskenan stödd mot en på en husvägg fästad hållare. 7 På klämbacken 75 finns dessutom ledat anbringad en avkap- D ningsbygel 81, som med sitt relativt trubbiga arbetsparti sträcker sig över vävremsans 7 bredd. På denna avkapningsbygel finns anord- nat en snedyta 82, som under transportkedjans framåtgående rörelse .löper upp på en på den undre ledskenan 80 fästad rulle 83. Härvid Wföres avkapningsbygeln tvärs vävremsan till det med streckade lin- jer antydda läget, i vilket de angränsande klämbackparen hålls f fast tryckta mot varandra med hjälp av ledskenorna. Härigenom slits vävremsan av med hjälp av avkapningsbygeln. I det i fig.Wl visade läget är detta förlopp redan avslutat, och_rullarna 78 på klämbac- karna 74 och 75 har redan lämnats fria av ledskenorna, så att lind- ningsdornen lätt kan dra loss vävremspartiet från detta klämback- par. l I Medan-transportkedjorna står still förskjuts lindningsdor- nen med hjälp av kamkroppen 95 (fig. 2) väsentligen koncentriskt i riktning mot den halvcirkelformade lindningsskålen 41, varvid den dlWí314sss-4 med sin övre och undre gaffelskänkel griper om vävremsan. Därefter påbörjas med hjälp av steganordningen 26 lindningsdornens vridnings- rörelse, så att det avkapade vävremspartiet lindas ihop från mit- ten. Lindningsskålen 41 samverkar med en på den övre kedjan 67 an- ordnad pressbygel 76, som sträcker sig över vävremsans hela bredd och med inställbar fjäderkraft ligger an mot fibermaterialet, så att önskad diameter på det lindade ämnet erhålls. Det efter lind- ningsskålen 41 anordnade klämbackparet 68, 69 har i detta arbetslä- ge_framför allt till uppgift att genom omböjning av vävremsan åstad- .komma en viss spänning i den ena änden på det avkapade vävremspar- tiet, så att under lindningsförloppet den genom fullständig isär- dragning av fiherförbandet vid avkapningsstället uppkommande spän- ningen utjämnas. i Efter avslutat lindningsförlopp och tillbakadragning av lind- ningsdornen ll hålls vid följande, av kedjedrivhjulen 85 och 86 åstadkomma matningsrörelsen för de runt brythjulen 87 och 88 förda transportkedjorna ämnet 10 ännu fast i lindningsskålen 41 med hjälp av pressbygeln 76. Vid fortsattrörelse för transportkedjorna lyfts pressbygeln, så att ämnet ligger fritt i lindningsskålen 41 och vid passage runt kedjedrivhjulet 86 skulle falla ur denna. För att för- hindra detta finns på lindningsskâlen ledat anbringad en bockad arm 89, som via en rulle 90, vilken löper mot en kamkurva 91, vrids på ett sådant sätt att den i motsvarighet till ämnets diameter bocka- de, fria änden på armen mer eller mindre tillsluter lindfingsskålen 41, så att ämnet hålls kvar i denna, såsom visas vid utdragnings- band-anläggningsstationen B.
Avståndet mellan lindningsskålarna respektive spännbackpa- ren motsvarar längden av det avkapade vävremspartiet, och axelav- ståndet mellan transportkedjornas brythjul är av samma storleksord- ning. Därigenom uppnås att vid avlämning av ett färdigrullat ämne befinner sig redan ännu ett vävremsparti i lindningsanordningen, var- igenom dödgång undviks. I motsvarighet härtill finns på transport- kedjorna totalt anordnade fyra uppsättningar av de på transportked- jorna visade elementen. g Det i fig. 3 visade cylinderhuset 43 vid utdragningsband-an- läggningsstationen ligger således koaxialt i förhållande till lind- ningsskålen 41 vid transportkedjans 42 undre part och vid kamkurvan 91, vars pålöpningsyta, vilken sträcker sig väsentligen längs hela det område där den undre transportkedjan 42 övergår från sin arbets- part i sin undre-part, samt längs den undre parten förbi en av"ën "i i iazri4aèß-f. 10 ej utritad utstötningskolv visad ämnesutstötningsstation C och fram till det område där den undre transportkedjan vid brythjulet i 88 börjar övergå i arbetsparten. f Med hjälp av den beskrivna anordningen kan således utdrag- - ningsbandets fria ände 6 före ihoprullning av fibervävremsan 7 med Z hjälp av en ihålig lindningsdorn ll bringas i ett läge, där det sträcker sig i riktning bort från remsan, innan utdragningsbandets .fria ände efter ännu ett arbetssteg för transportkedjorna 42 och 67 i en utdragningsband-anläggningsstation trycks an i oordnat läge _ 'mot änaytan 9 på ämnet 10.

Claims (6)

1. = 1, 7s1n6ee-4, Patentkrav 1. Sätt att anbringa den fria änden (6) av ett med en fiber- vävremsa (7) förbundet utdragningsband (8) mot en ändyta (9) av en l genom ihoprullning av fibervävremsan bildad tampongkropp (l0), vilken utgör ämne till en tampong avsedd att användas för feminin hygien, k ä n n e t e c k n a t av att innan ihoplindning av fibervävremsan (7) påbörjas sugs den fria änden (6) av utdragningsbandet (8) till ett läge Idär den sträcker sig bort från fibervävremsan, att sugver- kan upprätthålls under lindningsförloppet, och att utdragningsbandets ände (6) drages ut ur sin hållare vid ämnets (10) fortsatta transport till en utdragningsbands-anläggningsstation (B), där utdragningsbandets ände sugs in i en cylinder (45) och därefter i oordnat tillstånd trycks an mot ämnets ändyta.
2. Anordning för utförande av sättet enligt krav l, i vilken ingår en vridbar, gaffelformad lindningsdorn (ll), som är rörlig axiellt fram och åter i rörelseplanet för en fibervävremsa (7), tvärs ramsan, varvid lindningsdornens gaffelskänklar (l2,l5) är anordnade att i arbetsläge sträcka sig på båda sidor om vävremsan (7) från den kant på denna som för med sig den fria änden (6) av ett utdragnings- band (8), k ä n n e t e c k n a d av att lindningsdornen (ll) har ett axiellt genomgående hål (14), som är anslutbart till en suganordning (15), varvid lindningsdornens gaffelslits (l6) sträcker sig längre bort från gaffeländen i den ena vägghalvan än i den mitt emot belägna andra vägghalvan av lindningsdornen och bildar en insugningsöppning (17), att efter lindningsdornen finns, i ämnets (10) transportriktning (x) sett, anordnat en utdragningsbands-anläggningsstation (B), som är belägen på den sida (9) om ämnet (10) som medför utdragningsbandet, och som består av ett cylinderhus (45), vars cylinderöppning (44) är belägen koaxialt mitt emot ämnet och inrymmer en kolvanordning (49), som består av två med varandra förbundna, i axiell led åtskilda kolvar (50,5l),vilka är försedda med genomgående hål (52,55), varvid det 9 axiella avståndet mellan de båda kolvarnas mot varandra vända ytor väsentligen motsvarar innerdiametern hos en grenstuts (46), som utgår från cylindern, väsentligen vid dennas mitt, och som är anslutbar till en suganordning (48), och att det mitt emot cylinderhuset, sett i kolv- anordningens (49) rörelseriktning, finns en anslagsyta (65), mot vil- ken kolvanordningen är anordnad att trycka an den från cylinderhuset (45) vända sidan av ämnet (10). 5.
Anordning enligt krav 2, k äan n e t e c k n a d av att på en axel (27) finns en kurvkropp (95) vars kurvspàr (52) är i =*-117z14ese-e4* . , 12 [ingrepp med ena änden (55) av en hävarm (54), vars andra ände (56) samverkar med en bygel (58), vilken omsluter ett kuggdrev (25) samt genomlöps av lindningsdornen (ll), som är fritt roterbar i 'bygeln, vilken är förskjutbart lagrad på en med lindningsdornen parallell styrstång (40).
4. Anordning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att cylinderns väsentligen vertikala öppningskant .(45) är avfasad i rikt- ningnedåt och bort från anslagsytan (65), i den riktning (i vilken “futdragningsbandets fria ände (6) är avsedd att sträcka sig . i
5.Anordningenligt1crav2,kännetecknadavatt den ena, närmast anslagsytan (65) belägna kolven (50) är försedd med ett flertal genomgående hål (52) med liten diameter, medan den andra, närmast cylinderbottnen (55) belägna kolven (51) är försedd med genom- gående hål (55) av större diameter. I
6. Anordning enligt något av kraven 2-5, där ett övre (67) och 'ett undre (42) ändlöst organ är anordnade att i ett gemensamt omloppsplanidrivas stegvis och synkront, i riktning medurs resp. mot- luras, varvid de ändlösa organen är försedda med spännbackar (68,69) och klämbackar (70-'75)_, en tvärs fiberväven vridbar .avkapningsbygel (81), samt med i sidled utstickande, på resp. ändlösa flexibla organ enbiingedei, väsentligen heiveylinderiemede lindningeekåler (41), i vilka lindningsdornen (ll) i en riktning vinkelrät mot omloppsplanet är koaxialt införbar samtidigt (som den griper om vävremsan (7), var- vid vid verie iindningeekåi (41) på det undre flexibla ergenee »(42) är ledat fästad en krökt arm (89), somär anordnad att för fasthåll- av -pämnet svängas :över lindníngsskålen då den löper mot en kam- kurvaö(9l), förepvilken lindningsstationen (A) är anordnad, varvid det, i det undre flexibla organets rotationsriktning sett, efter lindnings- stationen och vid området före styr-kurvan (91) finns en tvärs lindnings- i skålarnas rörelseriktning och i lindningsskålarna införbar utstötnings- ' kolv, k ä n n e t e» c k n a d av att utdragningsbands-anläggningssta- tionens (B) cylinderhus (43) är anordnat koaxialt med lindningsskålar- f na (41) vid området för den undre parten på det undre fleadbla organet (42) och styrkurvan (91) kontaktyta, vilken senare sträcker sig vä- sentligen längs hela det område det undre flexibla organet (42) övergår, från., sin arbetspart i sin undre part, samt längs den undre i parten förbi den av utstötningskolven bildade ämnesutstötningssta- 'tionen (o) den frem till det dmlämmingsemrdde vie vilket det undre i flexibla organet övergår i arbetsparten. _ i .1 ' _ ANFÖRDA PUBLIKATIONER: Sveríge_137 992 (30 d:14) Tyskland 915 382 (30 d:14)
SE7314666A 1972-10-30 1973-10-29 Sett och anordning for att anbringa den fria enden av ett utdragsband pa en tampongkropp SE405802B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2253180A DE2253180C3 (de) 1972-10-30 1972-10-30 Verfahren und Einrichtung zum Anbringen des freien Endes eines Rückholbandes an einem Tampon-Wattewickel
NL7215282A NL7215282A (sv) 1972-10-30 1972-11-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE405802B true SE405802B (sv) 1979-01-08

Family

ID=25764029

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7314666A SE405802B (sv) 1972-10-30 1973-10-29 Sett och anordning for att anbringa den fria enden av ett utdragsband pa en tampongkropp

Country Status (25)

Country Link
US (1) US3946463A (sv)
JP (1) JPS617825B2 (sv)
AR (1) AR199317A1 (sv)
AT (1) AT335052B (sv)
BE (1) BE806655A (sv)
BR (1) BR7308456D0 (sv)
CA (1) CA994730A (sv)
CH (1) CH566778A5 (sv)
CS (1) CS172267B2 (sv)
DD (1) DD108204A5 (sv)
DE (1) DE2253180C3 (sv)
DK (1) DK133933C (sv)
ES (2) ES419743A1 (sv)
FI (1) FI58062C (sv)
FR (1) FR2204393B1 (sv)
GB (1) GB1435830A (sv)
IN (1) IN140011B (sv)
IT (1) IT999633B (sv)
NL (1) NL7215282A (sv)
NO (1) NO132944C (sv)
RO (1) RO70229A (sv)
SE (1) SE405802B (sv)
SU (2) SU549067A3 (sv)
YU (1) YU277073A (sv)
ZA (1) ZA738039B (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3049581A1 (de) * 1980-12-31 1982-08-19 Dr. Carl Hahn GmbH, 4000 Düsseldorf Einrichtung zum zufuehren eines tampon-rohlings zu einer tamponpresse
CA2122941A1 (en) * 1993-12-27 1995-06-28 Robert Henry Sengstock Apparatus and method of assembling an inner tube into an outer tube
US10143598B2 (en) 2014-06-12 2018-12-04 The Procter & Gamble Company Method for assembling a withdrawal cord with an intravaginal member
RU2733147C2 (ru) * 2015-12-31 2020-09-29 Джонсон Унд Джонсон Гмбх Способ наматывания материала тампона

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2134930A (en) * 1935-09-03 1938-11-01 Holly Pax Inc Tampon and method of making it
FR1007643A (fr) * 1948-03-16 1952-05-08 Interna G M B H Kramer & Co Tampon absorbant
US2584913A (en) * 1950-07-03 1952-02-05 Sanitary Products Corp Method of coiling article attached string
DE1273745B (de) * 1964-01-22 1968-07-25 Hahn Carl Dr Kg Verfahren zur Herstellung von Tampons fuer die Frauenhygiene
NL142325B (nl) * 1964-10-22 1974-06-17 Hahn Carl Dr Kg Werkwijze en inrichting voor het opwikkelen en aandrukken van het overhangende einde van een terugtrekdraad tegen een einde van een wattenwikkel voor tampons, in het bijzonder menstruatietampons.
US3688346A (en) * 1970-07-30 1972-09-05 Hahn Carl Dr Kg Apparatus for manufacturing tampons
JPS5036391Y2 (sv) * 1972-08-24 1975-10-23
JPS5036391U (sv) * 1973-07-26 1975-04-16

Also Published As

Publication number Publication date
FI58062C (fi) 1980-12-10
IN140011B (sv) 1976-09-04
ZA738039B (en) 1974-10-30
DE2253180C3 (de) 1975-04-17
YU277073A (en) 1982-02-25
CS172267B2 (sv) 1976-12-29
ATA838573A (de) 1976-06-15
NO132944B (sv) 1975-11-03
AR199317A1 (es) 1974-08-23
ES419743A1 (es) 1976-07-01
DE2253180A1 (de) 1974-05-09
NL7215282A (sv) 1974-05-14
SU549067A3 (ru) 1977-02-28
BE806655A (fr) 1974-02-15
FR2204393B1 (sv) 1978-11-17
CA994730A (en) 1976-08-10
DE2253180B2 (de) 1974-08-22
GB1435830A (en) 1976-05-19
BR7308456D0 (pt) 1974-09-24
DK133933C (da) 1977-01-24
NO132944C (sv) 1976-02-11
IT999633B (it) 1976-03-10
ES443477A1 (es) 1977-05-01
AT335052B (de) 1977-02-25
RO70229A (ro) 1982-08-17
DD108204A5 (sv) 1974-09-12
DK133933B (da) 1976-08-16
FI58062B (fi) 1980-08-29
US3946463A (en) 1976-03-30
CH566778A5 (sv) 1975-09-30
JPS4977492A (sv) 1974-07-25
FR2204393A1 (sv) 1974-05-24
JPS617825B2 (sv) 1986-03-10
SU670209A3 (ru) 1979-06-25
AU6173973A (en) 1975-04-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE30010E (en) Packaging apparatus and method
JPH024272B2 (sv)
US4885853A (en) Spreader feeder apparatus
US4483125A (en) Machine for packaging a commodity integrally with a tray
GB2115792A (en) Method and device to continuously form packets of folded boxes to be processed in a further machine(
DE2162874B2 (de) Einrichtung zum Kleben eines Scheitelstreifens aus Kautschuk auf einen Wulstring für Luftreifen
SE405802B (sv) Sett och anordning for att anbringa den fria enden av ett utdragsband pa en tampongkropp
EP0533637B1 (fr) Machine pour la couture automatique de la pointe du pied de deux bas, spécialement des collants
FI57350C (fi) Anordning foer framstaellning av vaddrullar saerskilt menstruationstamponger
US3083512A (en) Method and apparatus for closing and tying bag tops
US4012809A (en) Method and apparatus for attaching the free end of a withdrawing tape to a tampon roll
US1981470A (en) Tobacco leaf stemming and handling mechanism
SE469439B (sv) Maskin foer att bilda en linstropp
US3059550A (en) Bag-tube end-opening means
US1784835A (en) Wrapping machine for sweetmeats and the like
US686538A (en) Machine for gathering signatures.
US2185399A (en) Winding machine
US688488A (en) Wrapping-machine.
US1281982A (en) Tray-box machine.
DE878915C (de) Vorrichtung zum Herstellen von Luecken zwischen den aus einer Strang-Zigarettenmaschine austretenden Zigaretten
US4674663A (en) Arrangement for shaping hosiery articles
ITBO970642A1 (it) Apparecchiatura per incartare prodotti di medie dimensioni, in particolare prodotti dolciari.
DE467472C (de) Zigarettenhuelsenmaschine
FI65034C (fi) Foerfarande och anordning foer avskiljning av foer framstaellning av saeckar avsedda slangstycken
US854179A (en) Paper measuring and cutting machine.