RO125704B1 - Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri - Google Patents

Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri Download PDF

Info

Publication number
RO125704B1
RO125704B1 ROA200900271A RO200900271A RO125704B1 RO 125704 B1 RO125704 B1 RO 125704B1 RO A200900271 A ROA200900271 A RO A200900271A RO 200900271 A RO200900271 A RO 200900271A RO 125704 B1 RO125704 B1 RO 125704B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
polyphenols
extract
tannins
temperatures
marc
Prior art date
Application number
ROA200900271A
Other languages
English (en)
Other versions
RO125704A2 (ro
Inventor
Simona Elena Bişboacă
Original Assignee
Simona Elena Bişboacă
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Simona Elena Bişboacă filed Critical Simona Elena Bişboacă
Priority to ROA200900271A priority Critical patent/RO125704B1/ro
Publication of RO125704A2 publication Critical patent/RO125704A2/ro
Publication of RO125704B1 publication Critical patent/RO125704B1/ro

Links

Landscapes

  • Pyrane Compounds (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Cosmetics (AREA)

Description

Invenția se referă la un procedeu de obținere a polifenolilor din tescovină de struguri, utilizați în industria farmaceutică și alimentară, datorită proprietăților antioxidante.
Compușii fenolici sunt derivați mono sau polihidroxilici ai arenelor în care gruparea hidroxil este legată directde un radical arii. Dintre compușii fenolici, în struguri, must, reziduuri și vin se întâlnesc: acizii fenolici, substanțele colorate și substanțele tanante. Strugurele conține un număr mare de substanțe fenolice a căror importanță, în metabolismul și dezvoltarea viței de vie, este egală cu a glucidelor, acizilor organici, substanțelor proteice și a sărurilor minerale. Polifenolii se acumulează în părțile solide ale strugurilor (rahis, pielițe, semințe) și prin procesul de macerare-fermentare pe boștină trec în must și vin. Polifenolii totali în struguri au valori cuprinse între 2,9 și 5,7 g/kg. în funcție de metoda de vinificație aplicată, trecîn must, respectivîn vin, până la 50% din aceștia, restul rămânând în tescovină.
Cantitatea de compuși fenolici din struguri depinde de soi, de condițiile climatice anuale, de sol și factori agrotehnici. Taninurile catechinice se găsesc în cantitate mai mare în strugurii roșii, comparativ cu cei albi. Acumularea catechinelor este influențată de biotop, cât și soiuri de struguri pentru vin. Taninurile sunt substanțe de origine vegetală, constituite din compuși polifenolici, care se împart în două grupe principale:
- taninurile catehinice denumite și taninuri condensate sau procianidine (din grupa cărora fac parte și taninurile din struguri);
- taninurile hidrolizabile ce conțin galotaninuri și elagitaninuri.
Taninurile din struguri sunt prezente în special în coaja și sâmburele strugurelui. Aceste două grupe se disting prin natura compușilor polifenolici care le constituie.
Taninurile catehinice cuprind derivați catehinici, oligomeri și polimeri procianidolici constituiți din unități de 3-flavanol și 3,4-flavandiol. în mod particular, taninurile din sâmburele și coaja de struguri sunt constituite din catehină, epicatehină și epicatehin-galat. Polimerii din coaja de strugure sunt mai lungi decât polimerii de tanin din strugure. Galo-taninurile din grupa taninurilor hidrolizabile sunt constituite din polimeri de glucoză și acid galic, iar elagitaninurile din aceeași grupă sunt constituiți din polimeri de glucoză și acizi elagic, galic sau hexa-hidroxi-difenolic.
Taninurile au o capacitate puternică de a se combina cu proteinele. Ele sunt utilizate de asemenea pentru a ameliora calitățile organoleptice și gustative ale vinurilor. Taninurile se mai utilizează în industria alimentară, în domeniul farmaceutic, în cosmetică, în ceramică, în industria textilă. Taninurile din struguri nu sunt utilizate pe scară industrială în fabricarea vinurilor, datorită conținutului scăzut în compuși polifenolici al extractelor obținute. Procedeele actuale utilizate pentru prepararea taninurilor din struguri determină o degradare importantă a acestor compuși. Chiar dacă proporția de compuși polifenolici în struguri este mică, se utilizează taninurile din struguri ca medicament în tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Principiul activ este fracția de oligomeri procianidolici conținuți în tanin. Dar, datorită degradabilității mărite a acestor taninuri, puritatea acestei fracții în medicamentele actuale nu depășește 20%.
Procedeul clasic de obținere a taninurilor din struguri constă în efectuarea unei extracții solid-lichid într-un solvent apos; eliminarea solventului apos din extractul rezultat, pentru a obține un concentrat de tanin brut; purificarea fracției brute de tanin printr-o extracție lichid-lichid; evaporarea solventului în care taninul este solubilizat și apoi o filtrare pe carbon activ.
Extractele polifenolice din struguri au câștigat o atenție specială în industria farmaceutică, alimentară și băuturi, datorită proprietăților lor antioxidante. Studiile epidemiologice au evidențiat efectele consumului de vin roșu în reducerea bolilor cardiovasculare, acest fapt fiind corelat cu prezența polifenolilor în vin. Este cunoscut în chimia polifenolilor
RO 125704 Β1 că compușii polifenolici din surse vegetale sunt extrași cu solvenți apoși, ca de exemplu: 1 apă-acetonă; apă-alcool etilic; apă-metanol. Etanolul apos 50-80% este de obicei utilizat pentru aceste extracții. Se cunoaște, de asemenea, că acetona și alcoolii pot fi utilizați pentru 3 a extrage eficient acizii galici, monomerii catehinici și procianidinele oligomerice din sâmburi de struguri. 5
Brevetul US 5484594 descrie un proces în mai multe stadii pentru prepararea extractelor din sâmburi de struguri, bogate în oligomeri procianidolici. Extracția se face cu 7 soluție apoasă de acetonă 80%, evaporarea solventului și concentrarea polifenolilor, urmat de refrigerare 24 h, pentru precipitarea procianidinelor polimerice și filtrare. Metoda include 9 ultrafiltrarea extractului pentru înlăturarea substanțelor cu masă moleculară mare și o ultrafiltrare suplimentară, pentru a minimiza procianidinele cu masă moleculară mare. 11 Extractul uItrafiItrat este extras repetat cu acetat de etil, pentru a extrage toate procianidinele oligomerice. Faza organică este concentrată la vid și oligomerii sunt precipitați prin adăugare 13 de clorură de metilen. Precipitatul este centrifugat și uscat la 50°C sub vid, 24 h, pentru a purifica extractul pudră. Utilitatea practică a procesului dependent de solvenți în mai multe 15 faze este limitată datorită extracției cu acetonă necesară pentru a înlătura procianidinele polimerice din sâmburii de struguri, înlăturare care necesită membrane selective și solvenți. 17 De asemenea, reziduurile de solvenți tind să rămână în extractele uscate.
Brevetul US 5912363 descrie o metodă pentru extragerea pro-antocianidinelor din 19 plante prin încălzire în soluții apoase la presiune și temperatură, urmat de filtrare prin filtru membrană și ultrafiltrare. Pro-antocianidinele sunt separate apoi cu o rășină absorbantă. 21 Procesul este caracterizat atât de aplicabilitatea limitată și puritatea nesatisfăcătoare a extractului de proantocianidine. De asemenea, utilizarea temperaturilor înalte necesită 23 utilizarea filtrării prin membrane și limitează utilitatea practică a acestei metode. Problema pe care o rezolvă invenția este asigurarea condițiilor pentru extragerea cu randamente 25 ridicate a polifenolilor din tescovina de struguri, prin mărirea suprafeței de contact dintre solvenți și faza solidă. 27
Brevetele US 3435407 și US 4698360 descriu o metodă de extracție a pro-antocianidinelor din coaja de pin, cu excluderea taninurilor condensate polifenolice, prin extracție cu 29 clorură de sodiu și precipitare. Aceste metode necesită extrageri repetate cu acetat de etil. Acetatul de etil este apoi redus prin evaporare și procianidinele polimerice sunt precipitate 31 prin adaos de cloroform. Metodele prezentate de aceste brevete nu sunt aplicabile comercial și nu sunt sigure. Aceste metode necesită procese de partiție solvent-solvent, ce presupun 33 procesare specială cu instalații anti-ex. Pe de altă parte, extractul nu este comercializabil, datorită prezenței reziduurilor de solvenți. 35
Problema pe care o rezolvă invenția este de a realiza un procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri. 37
Procedeul conform invenției înlătură dezavantajele de mai sus, prin aceea că tescovina umedă se depozitează la temperaturi mai mici de 10°C, timp de 24 h, se usucă la 39 temperaturi cuprinse între 20 și 85°C, până la o umiditate mai mică de 15%, apoi se triturează și se macină până la o granulație mai mică 500 μ, polifenolii din tescovină se 41 extrag cu soluție apoasă de etanol 20...80%, la temperaturi de 2O...85°C, timp de 15 min...20 h, soluția extractului se filtrează prin filtru presă mai mic de 25 pm, se recuperează alcoolul 43 etilic din soluția cu extract prin evaporare pe rotavapor, apoi soluția apoasă cu extract de polifenoli este pulverizată în atomizor, obținându-se un extract de polifenoli sub formă de 45 pulbere, cu conținut de minimum 85% polifenoli.
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje: 47
- folosirea de solvenți alimentari: apă și etanol;
- corelarea între temperaturi și timpii de pe fiecare etapă duce la un randament de 49 extracție foarte ridicat;
RO 125704 Β1
- temperaturile de depozitare și tipul uscării inanctivează polifenol-oxidaza, reducând degradarea materiei prime;
- valorificarea tescovinei, un reziduu din industria vinificației; în continuare, se prezintă un exemplu de realizare a invenției.
Exemplu. 500 kg de tescovină se recepționează și se selectează de părți cu pământ și mucegai, după care se depozitează la temperatura de 8°C, timp de 24 h. Tescovina condiționată este uscată la 40°C într-un tunel de uscare cu convecție forțată de aer, timp de 20 h, până la un conținut de umiditate de 10%, după care este depozitată timp de 24 h, în vederea procesării. Tescovina este supusă unui proces de triturare și măcinare pe o moară cu bile până la o dimensiune mai mică de 500 μ. Rezultă 300 kg de tescovină uscată, care este supusă procesului de extracție.
Extracția tescovinei se realizează într-un tanc extractor de 1000 I, prevăzut cu încălzire și agitare cu 500 I soluție apoasă de etanol de 50%, timp de 10 h, la temperatura de 45°C.
După extracție, suspensia se filtrează printr-un filtru presă cu porozitate mai mică de 25 μ. Soluția rezultată este încărcată într-un rotavapor unde se recuperează alcoolul etilic. Soluția apoasă de polifenoli este pulverizată într-un atomizor. Se obțin 5 kg de praf ce conțin 93%> polifenoli cu următoarea compoziție: 13% monomeri; 75 % oligomeri; 12% polimeri.
Polifenolii rezultați cât și cei în soluție apoasă înainte de atomizare se pot folosi în industria alimentară, farmaceutică, cosmetică etc.

Claims (2)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovină de struguri, caracterizat prin 3 aceea că tescovina umedă se depozitează la temperaturi mai mici de 10°C, timp de 24 h, se usucă la temepraturi cuprinse între 20 și 85°C, până la o umiditate mai mică de 15%, apoi 5 se triturează și se macină până la o granulație mai mică 500 μ, polifenolii din tescovină se extrag cu soluție apoasă de etanol 20...80%, la temperaturi de20...85°C, timp de 15 min...20 7 h, soluția extractului se filtrează prin filtru presă mai mic de 25 pm, se recuperează alcoolul etilic din soluția cu extract prin evaporare pe rotavapor, apoi soluția apoasă cu extract de 9 polifenoli este pulverizată în atomizor, obținându-se un extract de polifenoli sub formă de pulbere, cu conținut de minimum 85% polifenoli. 11
  2. 2. Procedeu în conformitate cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că produsul obținut din procedeul definit în revendicarea 1 este supus, în mod suplimentar, etapei de 13 formulare adecvată, pentru a fi administrat într-o formă selectată din grupul: supliment alimentar, produs fitochimic, produs cosmetic, produs farmaceutic și aditiv alimentar. 15
ROA200900271A 2009-03-30 2009-03-30 Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri RO125704B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200900271A RO125704B1 (ro) 2009-03-30 2009-03-30 Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200900271A RO125704B1 (ro) 2009-03-30 2009-03-30 Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO125704A2 RO125704A2 (ro) 2010-09-30
RO125704B1 true RO125704B1 (ro) 2012-02-28

Family

ID=45699137

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200900271A RO125704B1 (ro) 2009-03-30 2009-03-30 Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO125704B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
MD825Z (ro) * 2014-01-22 2015-05-31 Алёна ГЕНДОВ-МОШАНУ Procedeu de obţinere a polifenolilor din tescovină de struguri
MD1136Z (ro) * 2016-09-13 2017-11-30 Елена КРИСТЯ Procedeu de obţinere a extractului de tescovină de struguri

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
MD825Z (ro) * 2014-01-22 2015-05-31 Алёна ГЕНДОВ-МОШАНУ Procedeu de obţinere a polifenolilor din tescovină de struguri
MD1136Z (ro) * 2016-09-13 2017-11-30 Елена КРИСТЯ Procedeu de obţinere a extractului de tescovină de struguri

Also Published As

Publication number Publication date
RO125704A2 (ro) 2010-09-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100473278B1 (ko) 식물체로부터프로안토시아니딘을추출및단리시키는방법
JP5756753B2 (ja) 緑茶多糖体の製造方法並びにこれを含有する皮膚美白、保湿及びしわ改善用化粧料組成物
DK1909750T3 (en) Grape seed extracts obtainable by fractionation on a resin
JP2011502496A (ja) 茶製品を製造する方法およびそれにより得られる製品
JP2009035550A (ja) プロアントシアニジンの豊富な抽出物、及び関連する調製方法
CN103193832B (zh) 一种从茶叶中提取分离茶多酚的方法
RU2330677C1 (ru) Способ получения дигидрокверцетина
CN102180985B (zh) 艾蒿多糖提取及纯化方法
RO125704B1 (ro) Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri
KR100817876B1 (ko) 소나무 수피로부터 프로안토시아니딘의 분리방법
SU1733448A1 (ru) Способ комплексной переработки корки и перегородок плодов граната
CN1583686A (zh) 植物单宁降解为低聚体、单体化合物的催化氢解制备方法
US9862666B2 (en) Method for obtaining polyphenols from a vegetable raw material containing same
KR20110019789A (ko) 카테킨화합물과 베타글루칸을 함유하는 기능성 쌀 코팅용 조성물
KR101781169B1 (ko) 녹차다당체의 제조방법
KR20040103147A (ko) 곰보배추의 가공방법 및 가공품
KR102682737B1 (ko) 원산지가 다른 프로폴리스를 혼합사용한 프로폴리스 초임계추출물과 초임계추출박을 활용한 주름개선 기능성화장품 조성물 및 이의 제조방법
KR101770257B1 (ko) 생리활성이 증진된 여주 추출물의 제조방법 및 이에 의해 제조된 여주 에탄올 추출물
CN112159382B (zh) 一种从荔枝生理落果中高效制备活性低聚原花青素的方法
CN102475900A (zh) 一种白芨制成的止血材料及其制作方法
JP2009183229A (ja) ポリフェノール類高含有組成物の製造方法
KR20180134657A (ko) 미성숙 감으로부터 폴리페놀을 추출하는 방법
KR20240128722A (ko) 초임계 추출법을 이용해 멸균력을 향상 시킨 옻 유효성분 추출방법
JP2005298361A (ja) 苦瓜抽出物の回収方法、及び苦瓜抽出物
RO137493A2 (ro) Compoziţie sinergică de polifenoli şi procedeu de obţinere