RO125377A2 - Procedeu pentru obţinerea azotatului de calciu şi produse obţinute prin acest procedeu - Google Patents

Procedeu pentru obţinerea azotatului de calciu şi produse obţinute prin acest procedeu Download PDF

Info

Publication number
RO125377A2
RO125377A2 ROA200900675A RO200900675A RO125377A2 RO 125377 A2 RO125377 A2 RO 125377A2 RO A200900675 A ROA200900675 A RO A200900675A RO 200900675 A RO200900675 A RO 200900675A RO 125377 A2 RO125377 A2 RO 125377A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
calcium nitrate
process according
solution
flocculant
water
Prior art date
Application number
ROA200900675A
Other languages
English (en)
Other versions
RO125377B1 (ro
Inventor
Frank Robert Eriksen
Hans Kristian Austad
Original Assignee
Yara International Asa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Yara International Asa filed Critical Yara International Asa
Publication of RO125377A2 publication Critical patent/RO125377A2/ro
Publication of RO125377B1 publication Critical patent/RO125377B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F11/00Compounds of calcium, strontium, or barium
    • C01F11/36Nitrates
    • C01F11/38Preparation with nitric acid or nitrogen oxides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F11/00Compounds of calcium, strontium, or barium
    • C01F11/36Nitrates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/80Compositional purity

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Physical Water Treatments (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu pentru obţinerea azotatului de calciu purificat. Procedeul conform invenţiei constă în tratarea materiei prime constând din apatit cu acid azotic, după care soluţia de azotat de calciu se supune centrifugării; urmează răcirea şi cristalizarea soluţiei, filtrarea cristalelor de azotat de calciu, neutralizarea soluţiei diluate de azotat de calciu cu amoniac; în continuare, se adăugă agenţi de floculare şi soluţia se supune decantării centrifugale, din care rezultă azotat de calciu purificat, având o concentraţie de substanţe insolubile în apă, raportată la cantitatea de azotat de calciu solid, de maximum 150 ppm.

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu pentru purificarea azotatului de calciu obținut din fosfat, și la azotatul de calciu obținut prin procedeul conform prezentei invenții.
Cunoștiințe generale
Azotatul de calciu poate fi obținut prin dizolvarea fosfatului, conținut în roci, în acid azotic și apoi precipitarea azotatului de calciu sub formă de tetrahidrat prin răcirea soluție obținute după digestie. Azotatul de calciu precipitat (CN) este separat din soluția obținută după digestie și se neutralizează înainte de prelucrare în vederea obținerii produsului sub formă de particule.
Mineralele fosfatice naturale, de exemplu apatita conține în cristal concentrații ridicate de ioni OH’, F', sau CI' . Astfel cristalele de azotat de calciu obținute din apatită conțin în mod uzual impurități sub formă de compuși cu fluor sau compuși cu fosfor. Deasemenea, acestea pot conține și alte impurități care conțin fier, aluminiu, etc. Aceste impurități trebuiesc îndepărtate pentru a obține azotat de calciu adecvat pentru utilizări tehnice, de exemplu, cum ar fi utlizarea: ca agent coagulant pentru latex, ca agent accelerator de priză pentru beton, ca agent pentru împiedicarea râncezirii uleiului din rezervoare.
Stadiul Tehnic în brevetul RU 2228906 este descrisă separarea impurităților solide din topitura/soluția de azotat de calciu prin sedimentare. Alte procedee pentru purificare includ: precipitarea contaminanților, care conțin fluor și fosfor, cum ar fi apatita și CaF2 , în etapa de neutralizare prin ajustarea raportului P/F și neutralizare la pH 5 - 6, și separarea precipitatelor obținute într-un decantor centrifug (U.S. brevet 4.952.379). Totuși, aceste procedee nu permit separarea completă a particulelor insolubile fără utilizarea unor cantități excesive de apă, necesare pentru creșterea diferenței de densitate dintre particulele solide/precipitate și soluția de sare, și/sau prin creșterea timpului de sedimentare la valori atât de mari încât implementarea procedeului de producție continuu devine imposibilă.
^-2009-00675-2 8 -03- 2008
In brevetul U.S. 5.009.792 se descrie un procedeu de flotare pentru purificarea soluțiilor apoase de sare, care se bazează pe adăugarea de componenți organici pentru formarea de spumă cum ar fi: ceruri, uleiuri și agenți activi de suprafață. Acesta poate fi eficient de exemplu pentru purificarea unui produs-azotat de calciu dizolvat care conține învelișuri de ulei/ceară. Totuși, prezența componenților organici în produsele tehnice este nedorită și ca urmare utilizarea acestora trebuie să fie limitată la minim pentru a evita contaminarea produsului finit prelucrat sub formă de particule.
Deasemenea, este cunoscut procedeul de purificare, prin filtrare folosind un filtru presă sau folosind alte tipuri de echipamente de filtrare, pentru purificarea soluției de sare la nivele de puritate ridicată.Totuși, în cazul utilizării filtrării, în scopul purificării azotatului de calciu obținut din apatită, filtrele necesită utilizarea unui adjuvant de filtrare (de exemplu diatomită) pentru a menține un flux de curgere acceptabil prin turta de filtrare. Cantitatea de adjuvant de filtrare limitează utilizarea acestui echipament de filtrare numai pentru purificarea unor volume mici de producție, deoarece cantitatea de turtă de filtrare obținută nu trebuie să ridice probleme privind poluarea mediului înconjurător, ceeace implică costuri de producție ridicate. Deasemenea, majoritatea filtrelor operează în regim discontinuu, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru procedeele continue de producție.
Deasemenea, niciunul dintre procedeele de purificare prezentate în stadiul cunoscut al tehnicii (cu excepția unor sisteme de filtrare) nu permite obținerea unei calități “super pură”; conținutul tipic de particule insolubile în apă variază de la 400 - 1000 ppm.
Obiectul invenției t
Obiectul principal al invenției se referă la un procedeu continuu și eficient pentru purificarea topiturilor de azotat de calciu obținute prin digestiea fosfatului natural.
Un alt obiect se referă la un procedeu prin care se realizează reducerea conținutului de insolubile în apă, din topitura de azotat de calciu, până la o concentrație cu valori situate cu mult sub 100 ppm.
^-2009-00675-2 8 -03- 2008
Un alt obiect se referă la un procedeu de obținere care să elimine dezavantajele procedeelor menționate mai sus.
Obiectele prezentei invenții pot fi realizate conform caracteristicilor prezentate în descrierea care urmează și/sau în revendicările anexate.
Lista abrevierilor
CN azotat de calciu
w.i. insolubile în apă
Descrierea Invenției în procedeul utilizat în prezent fosfatul natural este macerat în acid, în mod tipic, într-un recipient de digestie, și apoi soluția de macerat obținută este răcită, într-o instalație de cristalizare, pentru precipitarea azotatului de calciu sub formă de tetrahidrat. Cristalele de azotat de calciu formate s-au separat de restul de soluție prin filtrare, s-au spălat cu acid azotic și/sau apă, s-au dizolvat în apă și s-au neutralizat cu amoniac. în timpul acestui proces de neutralizare s-a format o mulțime de compuși insolubili, cum ar fi florură de calciu, apatită, (fosfați de calciu, hidroxizi de calciu, fosfați de fieretc.). în plus, soluția neutralizată mai conține materiale insolubile provenite din fosfatul natural, cum ar fi silice și silicați. în scopl purificării soluției neutralizate de azotat de calciu (CN), s-a adăugat apă până la obținerea unei anumite densități și apoi soluția de azotat de calciu(CN) s-a amestecat cu un agent floculant. Impuritățile s-au sedimentat în mod substanțial, și s-au îndepărtat prin centrifugare. Centrifugatul obținut s-a evaporat pentru corectarea conținutului de apă și s-a prelucrat în vederea obținerii de particule (s-a granulat sau s-a perlat). Folosind acest procedeu s-a obținut azotat de calciu (CN) sub formă de produs solid, caracterizat în mod tipic printr-o concentrație a materialelor insolubile de 1200 ppm. Dacă produsul solid CN este dizolvat în apă se obține o soluție cu aspect lăptos datorită prezenței acestor materiale insolubile.
0<-2 Ο Ο 9 - Ο Ο 6 7 5 - 2 8 -03- 2008 în scopul obținerii unui azotat de calciu de puritate avansată, s-a considerat că aplicarea unei etape de centrifugare suplimentară, după etapa de digestie a fosfatului, ar putea reduce cantitatea de impurități. Din experimentările efectuate s-a constatat faptul că impuritățile au fost reduse numai într-o oarecare măsură.
Prezenta invenție se bazează pe constatarea surprinzătoare a faptului că prin introducerea cel puțin a unei etape de centrifugare după etapa de digestie și înainte de etapa de cristalizare, prin înlocuirea unității de centrifugare din procedeele anterioare cu o unitate de flotare este posibil să se obțină un grad de purificare mai bun. Etapa a doua de purificare poate fi îmbunătățită prin adăugarea unei etape de filtrare cu nisip după etapa de flotare. Prin operația de centrifugare, chiar după digestie, nămolul care conține materialul insolubil provenit din unitatea de digestie este îndepărtat într-un stadiu incipient, și în mod surprinzător s-a constatat că această îndepărtare permite ca restul de particule insolubile să floteze la suprafață prin adăugarea unui agent floculant în soluția neutralizată de azotat de calciu (CN). Fără a avea o fundamentare teoretică s-a considerat faptul că prin îndepărtarea particulelor grele, se îmbunătățește în mod surprinzător operația de separare din etapa de flotare deoarece, în acest caz, procesul de flotare este mai puțin perturbat.
Prin urmare, un obiect al prezentei invenții se referă la un procedeu pentru obținerea azotatului de calciu purificat, procedeu care cuprinde următoarele etape:
- digestiea fosfatului natural în acid azotic,
- centrifugarea soluției obținute după digestie în scopul separării, cel puțin parțiale, a resturilor de solide,
- răcirea și cristalizarea soluției centrifugate în scopul formării cristalelor de azotat de calciu,
- filtrarea soluției de cristalizare în scopul obținerii fazei de cristale,
- spălarea cu acid azotic și/sau apă,
- dizolvarea în apă a cristalelor de azotat de calciu filtrate,
- neutralizarea soluției de azotat de calciu prin adăugare de amoniac până la o valoare de pH preconizat,
0^2009-00675“ 2 8 -03“ 2008
- adăugarea agentului floculant și flotarea soluției neutralizată de azotat de calciu,
- concentrarea soluției purificate de azotat de calciu, și
- prelucrarea soluției concentrate pentru a obține particule solide de azotat de calciu.
într-un alt aspect conform prezentei invenții, etapa de filtrare ar putea fi adăugată după etapa de flotare, de exemplu filtrare folosind un filtru nisip.
într-un alt aspect prezenta invenție se referă la un produs-azotat de calciu purificat obținut prin procedeul descris conform prezentei invenții.
Procedeul conform prezentei invenții este un procedeu continuu și eficient. Prin implementarea secvenței inventive în etapele procedeului, este posibil să se obțină azotat de calciu de puritate foarte ridicată în comparație cu puritatea azotatului de calciu obținut prin procedeele utilizate în prezent în stadiul cunoscut al tehnicii.
Concentrația particulelor insolubile în apă va avea valori situate cu mult sub 150 ppm.
Prin dizolvarea în apă, de către utilizator, a azotatului de calciu purificat s-a obținut o soluție limpede.
Atât procedeul conform prezentei invenții cât și produsul obținut conform acestui procdeu nu ridică probleme în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător datorită evitării utilizării componenților organici. Procedeul permite prelucrarea unor soluții cu concentrații ridicate de sare, fapt care reprezintă un mare avantaj deoarece se diminuează cantitatea de apă care trebuie evaporată din soluție înaintea etapei de prelucrare pentru obținerea produsului finit sub formă de particule.
Lista figurilor
Fig. 1 : reprezintă o schemă de flux tehnologic a procedeului conform prezentei invenții.
Fig.2 : reprezintă o schemă de flux tehnologic a unui exemplu de comparație.
Fig.3: reprezintă o schemă de flux tehnologic a celui de al doilea exemplu de comparație.
^-2009-0067^ 2 8 03- Λ
Verificarea Invenției
J în continuare invenția este prezentată în detaliu prin exemplele de realizare posibile ale acesteia. Aceste exemple de realizare nu trebuie să limiteze conceptul inventiv general în ceeace privește introducerea unei etape de centrifugare după etapa de digestie și înlocuirea etapei de centrifugare convențională cu etapa de flotare. Acest concept inventiv general este valabil pentru prelucrarea tuturor topiturilor de azotat cunoscute în prezent precum și pentru prelucrarea topiturilor de azotat previzibile.
Exemplu de realizare a unui procedeu conform prezentei invenții în etapa 1 apatita este supusă procesului de digestie în prezență de acid azotic. Această etapă reprezintă o tehnologie convențională bine cunoscută unui specialist în domeniu. în această etapă poate fi utilizat orice reactor și orice procedură cunoscute pentru digestiea unui fosfat natural, procedură care este prezentată în mod schematic în caseta 1 din Figura 1.
După digestie, lichidul macerat s-a centrifugat folosind un decantor centrifug. Aceasta este etapa 2 din Figura 1. înainte de centrifugare lichidul macerat s-a răcit la temperatura de 40°C. Cantitatea de lichid macerat prin centrifugare a variat în mod tipic de la 20 m3 - 45 m3, și cantitatea de nămol înainte de centrifugare a fost de 3% și după centrifugare a fost de 0,5%. Viteza de centrifugare a fost de 440 forță- G.
Prin centrifugare s-a îndepărtat o cantitate substanțială de nămol din lichidul macerat, valorile tipice fiind de până la 300 kg per m3 lichid de nisip/pietriș, și silicați, fluoruri etc.
După centrifugare, lichidul macerat s-a răcit într-un domeniu de temperatură cuprins între 0°C -5 °C pentru a permite azotatului de calciu să cristalizeze (etapa 3 din Figura 1). Cristalele formate s-au colectate și faza cristalină s-a separat de faza lichidă prin filtrare (etapa 4 din Figurai). Cristalele de azotat de calciu colectate s-au spălat cu acid azotic și apă (etapa 5 din Figura 1), și apoi s-au dizolvat în apă pentru a forma o soluție de azotat de calciu (etapa 6 din Figura 1). După aceea soluția de azotat de calciu (CN)
s-a neutralizat cu amoniac până la un pH cuprins între 5,5 și 8 (etapa 7 din Figura 1). Etapele de la 3 la 7 reprezintă etape tehnologice convenționale și sunt bine cunoscute specialiștilor în domeniu.
După etapa de neutralizare, în soluția de azotat s-a adăugat unul sau mai mulți agenți floculanți (etapa 8 din Figura 1), în mod tipic în cantitate de ordinul 20 - 30 ppm agent floculant sub formă de soluție de agent floculant ( agentul floculant s-a dizolvat în apă).
Agentul de floculare poate fi preparat într-un floculator. Floculatorul este un rezervor cu un volum efectiv de 0,87 m3 , echipat cu agitator. Viteza de agitare poate fi variată și în funcție de energia necesară amestecării. în majoritatea experimentărilor s-a utilizat o frecvență de 50 Hz, ceea ce a corespuns la o viteză de agitare de 37 rpm.
Deasemenea, s-au făcut experimentări folosind frecvențe de 25Hz și 75Hz, din care s-a constatat faptul că modificarea acestui parametru nu a avut niciun impact pozitiv asupra gradului de purificare.
Agenții floculanți adecvați sunt de tipul: agenți floculanți anionici, în special agenți floculanți cu greutate moleculară mare. Agentul floculant poate fi amestecat într-un rezervor de floculare montat înaintea instalației de flotare. Energia de amestecare și timpul de staționare sunt doi parametri importanți; amestecarea trebuie să fie suficient de puternică pentru a distribui uniform agentul floculant, dar nu foarte puternică, deoarece aceasta ar distruge agregatele de floculare formate. S-a constatat faptul că în rezervor este adecvat un gradient de viteză (valoare - G) de 100 -150. Timpul de staționare nu trebuie să fie prea lung, deoarece temperaturile înalte pot descompune catenele polimerice ale agenților floculanți, de preferință timpii de staționare adecvați sunt cuprinși între 8 minute și 12 minute. După aceea topitura de azotat de calciu (CN) sub formă floculată poate fi introdusă, în instalația de flotare din etapa 9, prin curgere gravimetrică, deoarece efectul forțelor trebuie diminuat pentru a nu distruge “agregatul de floculare” format în rezervorul de floculare.
^200 9- 00675
8 -03 2000
O a doua dozare de agent floculant M poate fi efectuată chiar în prima parte a instalației de flotare în scopul de a potența încontinuare capacitatea de floculare. Dozarea cantității totale de soluție floculantă numai în floculator, sau numai în instalația de flotare influențează în mod negativ eficacitatea purificării.
După aceea, în etapa 9, soluția este flotată. La suprafața celulei de flotare, stratul de nămol de flotare este îndepărtat în mod continuu, de exemplu prin utilizarea paleților rotativi. Viteza scraper-ului utilizat pentru îndepărtarea nămolului de flotare s-a ajustat în conformitate cu cantitatea de particule w.i. introdusă în flotă. Viteza prea mare poate antrena agregatele de floculare în fluxul de produs deoarece paleții scraper-ului produc turbulență sub stratul de nămol de flotare. Viteza prea mică conduce la obținerea unui strat de nămol de flotare prea gros, ceea ce deasemenea conduce la antrenarea agregatelor de floculare.
în etapa 9, prin gura de alimentare a instalației de flotare, poate fi introdus lichidul de dispersie (N), s-a introdus de la 5% în volum la 10% în volum lichid de dispersie, în funcție de concentrația topiturii de azotat de calciu (CN). Lichidul de dispersie poate fi preparat într-un recipient presurizat, poate fi alimentat cu apă rece și aer sub presiune de 6,0 bari, de preferință fie cu apă rece saturată cu aer sub presiune de 5 bari - 6,5 bari, fie cu topitură purificată de azotat de calciu (CN) reciclată saturată cu aer sub aceeași presiune. Deoarece lichidul de dispersie este amestecat cu topitură de azotat de calciu (CN), presiunea este redusă față de presiunea atmosferică, și aerul este eliberat sub formă de bule fin dispersate în topitură de azotat de calciu (CN). Bulele de aer se ridică la suprafața celulei de flotare, antrenând agregatele de floculare care conțin particule w.i. Concentrația de particule w.i. la ieșirea din instalația de flotare, a fost de 100ppm - 150 ppm. Cele mai bune rezultate au fost cu concentrație scăzută de topitură de azotat de calciu(CN) (56% - 58%), cu aproximativ 25 ppm de agent floculant adăugat în două etape și cu 8% - 10% lichid de dispersie, astfel că în soluția pură de azotat de calciu(CN) concentrația de impurități a fost de 50 ppm - 100 ppm.
CX- 2 Ο Ο 9 - Ο Ο 6 7 5 2 8 -03- 2008
Deasemenea, opțional s-a experimentat utilizarea unei instalații de filtrare cu nisip conform etapei 10. în etapa 10, topitura de azotat de calciu(CN) este opțional alimentată într-o instalație de filtrare cu nisip, de preferință într-un decantor capsulat pentru fasonare. La instalația pilot de flotare s-a conectat un filtru nisip pilot. Topitura purificată de azotat de calciu(CN), utilizată ca sursă de alimentare, s-a caracterizat prntr-un conținut de w.i. cuprins între 150 ppm și 300 ppm. La o încărcare a suprafeței care variază de la 2m/oră la 7m/oră, topitura fasonată de azotat de calciu(CN) existentă pe filtrul nisip a conținut mai puțin de 50 ppm particule insolubile în apă(w.i). Filtrul nisip a funcționat în mod continuu atâta timp cât încărcarea totală de particule insolubile în apă(w.i) s-a menținut sub 1500 g/m2oră. Aproximativ 10% din topitura de azotat de calciu(CN) de alimentare s-a utilizat ca lichid de spălare pentru regenerarea nisipului. După spălare, lichidul de spălare a conținut aproximativ 0,1% particule insolubile în apă(w.i).
De preferință filtrele nisip conțin nisip a căror mărime a particulei variază de la 1,2 mm la 2,0 mm. Prin filtrare, este îndepărtată majoritatea particulelor insolubile în apă(w.L) rămase. Filtrul nisip este regenerat în mod continuu prin spălarea nisipului cu cantități mici de topitură de azotat de calciu (CN). Acest lichid de spălare de preferință, ar trebui să fie recirculat în instalația de flotare. »
Atunci când prin procedeul conform prezentei invenții, se obține o soluția pură de azotat de calciu(CN), care conține o concentrație de insolubile de ordinul 60 ppm - 70 ppm, această concentrație, extrapolată pentru azotatul de calciu(CN) solid, reprezintă valori mai mici de 100 ppm particule insolubile.
Prin expresia “agregat de floculare” se înțeleg particule agregate sau particule coagulate care pot fi obținute prin tratare cu agenți de floculare.
Produsul purificat conform etapelor de la 1 la 10 ale procedeului conform prezentei invenții este adecvat pentru prelucrare ulterioară cu ar fi evaporarea și transformarea în particule.
^-2009-00675-2 8 “03 2008 ίο
Exemplul 2 comparativ
Conform Figurii 2, apatita s-a macerat într-un exces de acid azotic (etapa 1). Soluția macerat s-a răcit la o temperatură cuprinsă între 0°C și 5°C pentru a declanșa reacția de precipitare a azotatului de calciu tetrahidrat sub formă de cristale (etapa 3). Cristalele de azotat de calciu(CN) s-au separat prin filtrare (etapa 4), s-au spălat (etapa 5) și s-au dizolvat și s-au diluat cu apă pentru a obține o densitate de 1,49 kg/m3la temperatura de 50°C (etapa 6). Soluția diluată de azotat de calciu(CN) s-a neutralizat cu amoniac până la pH egal cu 6,5 (etapa 7) și s-a adăugat un agent floculant (etapa 8) pentru a forma o soluție de azotat de calciu(CN) denumită soluția A.
O parte din soluția A s-a transferat într-un vas de sticlă și s-a saturat cu aer (bule fine de aer provenite de la un dispozitiv pentru sinterizarea sticlei (etapa 11).
Soluția saturată cu aer a fost apoi lăsată în repaus. Particulele floculate s-au sedimentat lent la fundul vasului. Aproape nicio particulă nu s-a ridicat la suprafață.
O parte din soluție s-a centrifugat într-un decantor centrifug pentru îndepărtarea particulelor insolubile și/sau a particulelor floculate (etapa 12). Centrifugatul s-a analizat din punct de vedere al conținutului de insolubile în apă. Concentrația de particule insolubile în centrifugat (filtrat) a fost de ordinul 770 - 850 ppm. Centrifugatul a avut un aspectul vizual lăptos.
Exemplul 3 comparativ
Conform Figurii 3, apatita s-a macerat într-un exces de acid azotic (etapa 1). Soluția macerat s-a transferat într-un decantor centrifug având aceeași viteză ca și în exemplul 2, în care s-a îndepărtat majoritatea particulelor insolubile (etapa 2). Apoi, centrifugatul s-a răcit la o temperatură cuprinsă între 0°C și 5°C pentru a declanșa reacția de precipitare a azotatului de calciu tetrahidrat sub formă de cristale (etapa 3).
0<-2 0 0 9 - 0 0 6 7 5 - 2 8 -03- 2008
Cristalele de azotat de calciu(CN) s-au îndepărtat prin filitrare (etapa 5) și s-au diluat până la o densitate de 1,53 kg/m3 la temperatura de 50°C (etapa 6).
Soluția diluată de azotat de calciu(CN) s-a neutralizat cu amoniac (etapa 7) și s-a adăugat agent floculant (etapa 8) pentru a forma o soluție de azotat de calciu(CN) denumită soluția B. >
O parte din soluția B s-a transferat într-un vas de sticlă și s-a saturat cu aer (etapa 11). După 10 minute de repaus aproape toate particulele coagulate s-au deplasat către suprafața soluției. Aceasta reprezintă o orientare inversă față de exemplu 2 în care majoritatea particulelor s-au sedimentat.
O parte din soluția B s-a transferat într-un decantor centrifug pentru îndepărtarea insolubilelor. Centrifugatul s-a analizat din punct de vedere al w.i. și s-a constatat că acesta conține 560 ppm. Aspectul soluției este mai puțin lăptos decât aspectul corespunzător soluției din exemplul 2.
Evaporarea și transformarea în particule a lichidului a condus la obținerea azotatului de calciu (CN) solid cu o concentrație de material insolubil de ordinul 800 ppm.
Exemplul 3 demonstrează faptul că prin introducerea numai a unei singure etape de centrifugare, în procedeele cunoscute în stadiul tehnic de specialitate, nu se poate obține un grad de purificare de ordinul prevăzut de prezenta invenție.

Claims (12)

  1. ^-2009-00675“
    2 8 -03- 2000
    REVENDICĂRI
    1. Procedeu pentru obținerea azotatului de calciu purificat din topitură de azotat de calciu care cuprinde următoarele etape: digestiea apatitei în acid (1), răcirea și cristalizarea soluției macerat de azotat de calciu (3), filtrarea cristalelor de azotat de calciu (4), spălarea filtratului cu acid azotic și/sau apă (5), dizolvarea cu apă (6), neutralizarea cu amoniac (7) și adăugarea de floculant (8) caracterizat prin aceea că procedeul deasemenea mai cuprinde etapa de centrifugare a soluției macerat (2) care se realizează înainte de etapa de cristalizare și etapa de flotare (9)·
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că acesta cuprinde etapa de filtrare cu nisip (10) care se realizează după adăugarea agentului floculant.
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1 sau 2 , caracterizat prin aceea că acesta este un procedeu continuu.
  4. 4. Procedeu conform cu oricare dintre revendicările precedente, caracterizat prin aceea că etapa de centrifugare (2) este realizată folosind un decantor centrifug.
  5. 5. Procedeu conform cu oricare dintre revendicările precedente, caracterizat prin aceea că floculantul este un floculant anionic.
  6. 6. Procedeu conform cu oricare dintre revendicările precedente, caracterizat prin aceea că etapa de adăugare a agentului floculant (8) este realizată într-un recipient de floculare.
  7. 7. Procedeu conform revendicării 6, caracterizat prin aceea că gradientul de viteză în recipientul de floculare este de 100 - 150 și timpul de staționare variază de la 8 minute la 12 minute.
    ^ 2 0 0 9 - 0 0 6 7 5 -2 8 -03- 2000
  8. 8. Procedeu conform revendicării 6 sau 7, caracterizat prin aceea că agentul floculant este adăugat în două porții, adică înainte și după recipientul de floculare.
  9. 9. Procedeu conform cu oricare dintre revendicările precedente, caracterizat prin aceea că etapa de flotare (9) cuprinde lichid de dispersie.
  10. 10. Procedeu conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că lichidul de dispersie este apă rece saturată cu aer sub presiune de 5 - 6,5 bari.
  11. 11. Procedeu conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că lichidul de dispersie este topitura purificată recirculată de azotat de calciu(CN) saturată cu aer sub presiune de 5 - 6,5 bari.
  12. 12. Procedeu conform cu oricare dintre revendicările de la 2 la 11, caracterizat prin aceea că nisipul utilizat în etapa de filtrare cu nisip (10) are o mărime a particulei care variază de la 1,2 mm la 2,0 mm.
ROA200900675A 2007-03-28 2008-03-28 Procedeu pentru obţinerea azotatului de calciu RO125377B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20071631A NO332007B1 (no) 2007-03-28 2007-03-28 Fremgangsmate til rensing av kalsiumnitrat
PCT/NO2008/000116 WO2008118024A2 (en) 2007-03-28 2008-03-28 Method for purification of calsium nitrate and products made thereof

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO125377A2 true RO125377A2 (ro) 2010-04-30
RO125377B1 RO125377B1 (ro) 2015-10-30

Family

ID=39683934

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200900675A RO125377B1 (ro) 2007-03-28 2008-03-28 Procedeu pentru obţinerea azotatului de calciu

Country Status (5)

Country Link
NO (1) NO332007B1 (ro)
PT (1) PT2008118024W (ro)
RO (1) RO125377B1 (ro)
RU (1) RU2459765C2 (ro)
WO (1) WO2008118024A2 (ro)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SK287816B6 (sk) * 2007-07-09 2011-11-04 Duslo, A. S. Granulated water-soluble calcium-nitrous fertilizer and method for preparation thereof

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL134893C (ro) * 1967-06-29
NO162714C (no) * 1987-10-06 1990-02-07 Norsk Hydro As Fremgangsmaate for rensing av kalsiumnitratsmelte/loesning som separeres fra den blanding som faas ved oppslutning av raafosfat med salpetersyre.
US5009792A (en) * 1989-10-24 1991-04-23 Norsk Hydro A.S. Method for clarifying aqueous salt solutions
RU2228906C1 (ru) * 2003-05-19 2004-05-20 Открытое акционерное общество "Акрон" Способ очистки расплава или раствора нитрата кальция
PL200842B1 (pl) * 2004-09-16 2009-02-27 Adam Nawrocki Sposób wytwarzania nawozu zawierającego azotan wapnia

Also Published As

Publication number Publication date
RO125377B1 (ro) 2015-10-30
RU2459765C2 (ru) 2012-08-27
WO2008118024A4 (en) 2009-02-26
NO332007B1 (no) 2012-05-21
WO2008118024A3 (en) 2008-12-31
PT2008118024W (pt) 2010-07-02
NO20071631L (no) 2008-09-29
RU2009137487A (ru) 2011-05-10
WO2008118024A2 (en) 2008-10-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103813987B (zh) 含磷酸盐的废水的处理以及氟硅酸盐和磷酸盐的回收
CA1333108C (en) Method and installation for treating liquid by sedimentation using fine sand
JP4391429B2 (ja) 硝酸を含むフッ素含有排液の処理方法と再利用法ならびにそのリサイクル方法
JP6244799B2 (ja) 高純度蛍石の製造方法
EP3082992B1 (en) Settler for decanting mineral slurries and method for separating clarified liquid from thickened slurry of said mineral slurries
JP6079524B2 (ja) 再生フッ化カルシウムの製造方法
JPH10113673A (ja) 廃水処理装置及び方法
RO125377A2 (ro) Procedeu pentru obţinerea azotatului de calciu şi produse obţinute prin acest procedeu
JP3681073B2 (ja) 造粒脱リン装置
WO2015092503A1 (en) Process and installation for producing alumina trihydrate by alkaline digestion of bauxite ore
RU2414426C2 (ru) Нитрат кальция
JP4309648B2 (ja) 高純度塩化アルミニウムの製造方法および高純度塩化アルミニウムの製造装置
CN107709250B (zh) 使用原位加载絮凝体系的水软化处理
US4341638A (en) Purification of phosphoric acid
JP2007175568A (ja) 液体浄化システム、液体浄化方法および沈降促進剤
RU2498942C1 (ru) Способ очистки сточных вод от фосфатов
JP4481069B2 (ja) 減量化された塩水マッドの調製方法
KR830001913B1 (ko) 불순인산의 처리방법
JP2001009472A (ja) 造粒脱リン装置
SU1731725A1 (ru) Способ выделени фосфора из шлама
SU1038281A1 (ru) Способ осветлени фосфорной кислоты
RU2496722C1 (ru) Способ очистки сточной воды от фосфатов
JPS60131824A (ja) バイヤ−法における有機物類の除去方法
JPH0824876A (ja) 造粒脱リン装置
OA17781A (en) Settler for decanting mineral slurries and method for separating clarified liquid from thickened slurry of said mineral slurries