RO120463B1 - Procedeu de pornire a unei operaţii de turnare continuă a metalelor - Google Patents

Procedeu de pornire a unei operaţii de turnare continuă a metalelor Download PDF

Info

Publication number
RO120463B1
RO120463B1 ROA200000044A RO200000044A RO120463B1 RO 120463 B1 RO120463 B1 RO 120463B1 RO A200000044 A ROA200000044 A RO A200000044A RO 200000044 A RO200000044 A RO 200000044A RO 120463 B1 RO120463 B1 RO 120463B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
casting
control cylinder
metal
rod
starting
Prior art date
Application number
ROA200000044A
Other languages
English (en)
Inventor
Luc Vendeville
Yann Breviere
Georges Mercier
Gilles Fellus
Karam Michel Abi
Yves Rene Leclercq
Original Assignee
Usinor
Thyssen Stahl Aktiengesellschaft
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Usinor, Thyssen Stahl Aktiengesellschaft filed Critical Usinor
Publication of RO120463B1 publication Critical patent/RO120463B1/ro

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D11/00Continuous casting of metals, i.e. casting in indefinite lengths
    • B22D11/16Controlling or regulating processes or operations
    • B22D11/20Controlling or regulating processes or operations for removing cast stock
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D11/00Continuous casting of metals, i.e. casting in indefinite lengths
    • B22D11/16Controlling or regulating processes or operations
    • B22D11/161Controlling or regulating processes or operations for automatic starting the casting process

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Continuous Casting (AREA)
  • Casting Support Devices, Ladles, And Melt Control Thereby (AREA)
  • Refinement Of Pig-Iron, Manufacture Of Cast Iron, And Steel Manufacture Other Than In Revolving Furnaces (AREA)
  • Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)
  • Pinball Game Machines (AREA)
  • Forging (AREA)
  • Examining Or Testing Airtightness (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de pornire a unei operaţii de turnare continuă a metalelor, plecând de la situaţia în care instalaţia de turnare este gata să primească metalul topit, conţinut într-un recipient de transport cum ar fi, de exemplu, o oală de oţelărie. Procedeul conform invenţiei constă în determinarea, înainte de pornirea operaţiei de turnare, a unei poziţii de iniţializare (31) pentru elementul de acţionare, care controlează tija de obturare a oalei de turnare, atunci când tija este aşezată pe scaunul său, numai sub acţiunea greutăţii şi după umplerea repartitorului echipat cu această tijă de obturare, activarea elementului de acţionare pentru a-l aduce într-o poziţie de supraînchidere controlată (33) şi pornirea turnării, controlând elementul de acţionare în conformitate cu o lege de deplasare în funcţie de timp, corespunzătoare unui traseu (34). Timpul de pornire al operaţiei de turnare (t1) este determinat pe baza acestei legi şi se impune continuarea acţionării elementului de comandă în direcţia de deschidere, pentru a permite curgerea metalului în forma de turnare. Invenţia este aplicabilă în special la turnarea oţelului.

Description

Invenția se referă la un procedeu de pornire a unei operații de turnare continuă a metalelor, plecând de la situația în care instalația de turnare este gata să primească metalul topit conținut într-un recipient de transport, cum ar fi, de exemplu, o oală de oțelărie.
O asemenea instalație comportă în mod clasic un repartitor echipat cu o țeavă de turnare și o lingotieră. Repartitorul comportă de asemenea un mijloc de obturare, numit tijă de obturare, pentru a obtura țeava și a regla debitul de curgere al metalului topit în timpul turnării.
înainte de începerea turnării, se pune la poziție, în instalație, un obturator, ce este introdus în lingotieră pentru a o obtura temporar la începutul turnării, iar tija de obturare este plasată în poziția de închidere.
Pentru a porni turnarea, metalul din oală este vărsat în repartitor, apoi, se deschide tija de obturare, pentru ca metalul să umple lingotieră curgând prin țeavă. Atunci când metalul a atins un nivel predeterminat în lingotieră, se trage obturatorul în jos, pentru a se începe extragerea produsului turnat, solidificat cel puțin parțial la contactul cu pereții răciți ai lingotierei.
O dificultate, care apare, este definirea momentului în care va începe extragerea, ținând cont, în special, de nivelul cerut în lingotieră și de timpul necesar pentru ca produsul să fie suficient solidificat înainte de începerea extragerii. Ori, ajungerea metalului la nivelul cerut în lingotieră depinde de debitul de metal din țeavă și deci, în special, de poziția de deschidere a tijei de obturare.
De asemenea, pentru automatizarea pornirii, este cunoscută deja utilizarea unui detector de nivel, pentru detectarea ajungerii metalului la nivelul prescris în lingotieră și conducerea pornirii extragerii cu acest detector.
De altfel, este de asemenea cunoscută utilizarea unui detector de nivel plasat pe lingotieră, pentru a regla debitul sau viteza de extragere în timpul turnării, astfel încât să se păstreze un nivel de metal sensibil constant în lingotieră, pe toată durata turnării.
Totuși, aceste detectoare nu pot fi plasate decât în partea superioară a lingotierei. în plus, în mod obișnuit, au o distanță slabă de detecție și sunt poziționate, astfel încât să permită măsurarea variațiilor de nivel în vecinătatea nivelului de consemn, în timpul turnării.
Astfel, ele nu detectează metalul în lingotieră decât atunci când acesta se apropie de nivelul de consemn. Astfel, pe aproape toată durata de umplere a lingotierei, nu se poate controla nivelul metalului. De altfel, atunci când detectorul poate în sfârșit să sesizeze prezența metalului și deci să comande pornirea extragerii, acesta are nevoie de un anumit timp înainte de a ajunge la regim, iar nivelul de metal riscă să depășească cu mult nivelul de consemn. Acest lucru poate fi evitat, în parte, prin comandarea simultană a închiderii tijei de obturare, pentru a reduce debitul de alimentare. Dar timpul de reacție al tijei de obturare, a cărui poziționare este asigurată de un cilindru, nu poate fi redus suficient pentru a evita în totalitate problema amintită. Mai mult, inerția de curgere a metalului și cea a mijloacelor de comandă a tijei de obturare antrenează fluctuații de nivel, care pot dura un anumit timp, înainte ca reglarea și deci nivelul să se stabilizeze și ca turnarea să devină regulată.
O altă dificultate este să se reușească determinarea momentului de început efectiv al turnării, adică a momentului în care metalul conținut în repartitor începe să curgă, atunci când se comandă deschiderea tijei de obturare, ceea ce depinde de posibilitatea de control a creșterii nivelului în lingotieră, acest nivel nefiind detectabil pe timpul unei lungi perioade de umplere, așa cum s-a văzut mai înainte. Singurul mod pentru a controla această creștere de nivel este deci să se acționeze asupra debitului de metal ce curge din repartitor, care depinde de poziția exactă a tijei de obturare. Dar determinarea poziției tijei de obturare se face în mod obișnuit printr-un dispozitiv de măsură situat pe mijloacele de comandă ale tijei
RO 120463 Β1 de obturare și nu pe tija de obturare însăși. Ca urmare, indicația dată de aceste mijloace de 1 măsură nu este exact reprezentativă pentru poziția tijei de obturare însăși, acest lucru fiind datorat în special jocurilor inevitabile ale mijloacelor de legătură mecanice ale tijei de obtu- 3 rare și mijloacelor sale de comandă. Ca urmare, nu numai că există un decalaj între timpul dintre comanda deschiderii tijei de obturare și începutul deschiderii reale și deci începutul 5 curgerii metalului, dar și indicarea poziției tijei de obturare nu este reflectarea exactă a poziției sale efective, care determină debitul de metal. Ori, numai cunoscând momentul precis 7 al începutului turnării și al debitului se poate determina precis nivelul din lingotieră în cursul umplerii. 9
Această situație este în special jenantă, în cazul turnării continue între cilindri, pentru că determinarea momentului exact al începutului extragerii este primordială în această teh- 11 nică. Este deci necesar să se cunoască precis momentul exact al începutului curgerii și debitul de umplere, cu atât mai mult cu cât, în această tehnică, timpul de umplere dintre înce- 13 putui turnării și începutul extragerii este foarte scurt.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția, constă în elaborarea unui procedeu de 15 pornire a unei operații de turnare continuă, care să permită determinarea precisă a momentului de început de turnare efectivă și a debitului de turnare în timpul fazei de umplere a 17 lingotierei.
Procedeul de pornire a unei operații de turnare continuă a metalului, într-o instalație 19 de turnare ce cuprinde un repartitor ce comportă un orificiu de golire obturabil cu o tijă de obturare ce se sprijină pe un scaun, mijloace de legătură mecanică între tija de obturare, un 21 cilindru de comandă a deplasării tijei de obturare și o lingotieră ce primește metalul ce curge prin orificiul menționat, rezolvă problema menționată, prin aceea că, înainte de pornirea 23 turnării, tija de obturare este așezată pe scaunul său numai sub efectul propriei greutăți, cilindrul de comandă fiind inactiv și într-o poziție de inițializare definită de poziția tijei de obturare, 25 după care se determină poziția menționată de inițializare a cilindrului de comandă, se acționează cilindrul de comandă în sensul închiderii, pentru a împinge tija de obturare pe scaunul 27 ei, se umple repartitorul cu metal lichid și se acționează cilindrul de comandă pentru a-l aduce într-o poziție de supraînchidere controlată, definită de o distanță predeterminată a 29 poziției cilindrului de comandă în raport cu poziția de inițializare, iar pentru începerea turnării, se acționează cilindrul de comandă în sensul deschiderii, conform unei legi predefinite im- 31 puse de deplasarea cilindrului de comandă în funcție de timp, momentul începerii turnării fiind determinat plecând de la această lege, calculând astfel timpul scurs pentru ca cilindrul 33 de comandă să treacă din poziția de supraînchidere în poziția de inițializare și se continuă acționarea cilindrului de comandă în sensul deschiderii, pentru a lăsa metalul să curgă în 35 lingotieră.
Procedeul conform invenției permite determinarea precisă a momentului în care 37 metalul topit va putea începe să curgă între tija de obturare și scaunul ei.
Acest moment se situează deci exact în momentul în care tija de obturare își 39 părăsește scaunul.
în teorie, ar fi suficient să se mențină tija de obturare precis în această poziție și să 41 se înceapă deplasarea în sus, pentru a o îndepărta de scaun, momentul precis al începutului deplasării definind momentul de început de turnare. 43
Practic, acest lucru este imposibil din cauza jocurilor inevitabile existente în mijloacele de legătură mecanice dintre tija de obturare și cilindrul de comandă și de apăsarea exercitată 45 pe tija de obturare de către metalul lichid conținut în repartitor. Este limpede că și dacă cilindrul de comandă este menținut în poziție fixă, în poziția de inițializare menționată, în care tija 47 de obturare este așezată chiar pe sediul ei, poziția exactă a tijei de obturare va varia la umplerea repartitorului cu metal topit, ca urmare, în special, a compensării jocurilor mecanice 49 sau a fenomenelor de dilatare.
RO 120463 Β1
Ca urmare, etanșeitatea tijei de obturare pe scaunul ei ar fi distrusă și s-ar putea produce scurgeri inopinate de metal topit, chiar înainte ca repartitorul să fie umplut.
Pentru a evita aceasta, în mod obișnuit, conform stadiului tehnicii, operatorul acționează cilindrul de comandă al deplasării tijei de obturare, înainte de începerea umplerii repartitorului, astfel încât să se apese puternic tija de obturare pe scaunul ei. Din acel moment, este practic imposibil pentru operator să știe exact când tija de obturare se va regăsi în poziția limită de etanșeitate pe scaunul său, atunci când va acționa cilindrul de comandă în celălalt sens, deoarece nu există o corespondență exactă între poziția cilindrului de comandă și poziția tijei de obturare.
Principiul invenției este de fapt stabilirea artificială a acestei corespondențe, plecând de la ideea că, dacă nu există o corespondență exactă a pozițiilor respective ale tijei de obturare și cilindrului de comandă, atunci când acesta din urmă este acționat într-un sens, apoi în celălalt, se stabilește totuși această corespondență, dacă nu se consideră decât deplasarea într-un sens, cel al deschiderii.
Pentru aceasta, conform invenției, se definește o poziție a cilindrului de comandă, măsurabilă precis și deci reproductibilă, numită poziție de supraînchidere controlată, cât și o lege a deplasării cilindrului de comandă în sensul deschiderii, adică cel care corespunde unei deplasări a tijei de obturare în sus.
Poziția de supraînchidere controlată este definită de o distanță prestabilită, considerată pornind de la poziția cilindrului de comandă, atunci când provoacă doar dezlipirea tijei de obturare în raport cu scaunul său, adică poziția de inițializare.
Se va remarca faptul că această poziție de inițializare a cilindrului de comandă nu este definită nici de operator, nici de o altă acțiune asupra cilindrului menționat, dar că ea rezultă numai din forțe de gravitație ce se aplică pe instalație și, în particular, pe tija de obturare. Prin urmare, numai contactul tijei de obturare cu scaunul său, sub acțiunea greutății proprii, definește poziția de inițializare a cilindrului de comandă. Se va reține deci că după determinarea poziției de inițializare, tija de obturare este cea care fixează poziția cilindrului de comandă, în timp ce la turnare, este evident că cilindrul de comandă este cel care fixează poziția tijei de obturare.
Legea de comandă a deplasării cilindrului în funcție de timp este definită experimental, în funcție de caracteristicile instalației de turnare și a procesului, astfel încât să permită stabilirea unei relații bine definite între deplasarea cilindrului de comandă și deplasarea tijei de obturare, atunci când, deplasându-se în sus, tija de obturare pierde contactul cu scaunul său. Din contră, înaintea acestui moment, nu există o asemenea relație bine definită, ci numai o definire a poziției cilindrului de comandă în funcție de timp, fără ca poziția reală a tijei de obturare să fie legată de cea a cilindrului.
Această lege va permite ca deci, la începutul etapei de acționare a cilindrului de comandă în sensul deschiderii, să asigure o deplasare a cilindrului fără să existe o deplasare proporțională a tijei de obturare, această deplasare a cilindrului corespunzând într-un fel unei relaxări a tensiunilor generate de efortul de apăsare a tijei de obturare pe scaunul său.
Apoi, odată ce aceste tensiuni au fost eliminate, adică din momentul în care are loc ruperea contactului dintre tija de obturare și scaunul său, deplasarea cilindrului conduce la o deplasare a tijei de obturare și deci la curgerea metalului conținut în repartitor, debitul de metal topit fiind atunci reglat, acționând asupra cilindrului și depinzând de poziția cilindrului menționat.
în practică, este evident că începutul real al curgerii nu corespunde exact cu momentul în care contactul dintre tija de obturare și scaunul său este rupt, în special, deoarece geometria suprafețelor în contact nu este ideală și că intră în joc și caracteristicile fizice ale
RO 120463 Β1 metalului topit (fluiditate, tensiune superficială etc.). De aceea, legea de deplasare a cilin- 1 drului este determinată experimental, unul dintre obiectivele esențiale, vizat de invenție, fiind posibilitatea asigurării unei reproductibilități a condițiilor de început de turnare, de la o turnare 3 la alta.
Conform unei alcătuiri particulare a invenției, la etapa de acționare a cilindrului de co- 5 mandă în sensul închiderii, se apasă tija de obturare pe scaunul său până când efortul de apăsare, exercitat de mijloacele de comandă, atinge o valoare predeterminată. 7
Alternativ, se apasă tija de obturare pe scaunul său până când mijloacele de comandă ating o poziție predeterminată. 9 în orice caz, apăsarea exercitată pe tija de obturare, înainte de introducerea metalului topit în repartitor, va trebui să fie suficientă pentru a garanta o etanșeitate perfectă a tijei de 11 obturare pe scaunul său, fără riscul ca această etanșeitate să fie perturbată la umplerea repartitorului. Din contră, această poziție de supraînchidere va fi situată după, în sensul 13 închiderii, față de poziția de supraînchidere controlată.
Conform unei alte variante complementare, la pornirea turnării și după trecerea 15 mijloacelor de comandă în poziția de inițializare, urmează deschiderea automată a tijei de obturare conform unei legi de deschidere impusă, până la o poziție numită de umplere. 17 Această poziție de umplere este menținută în timpul umplerii lingotierei. Dispunerea menționată permite de fapt asigurarea unei umpleri a lingotierei cu un debit controlat, astfel încât 19 creșterea metalului lichid în lingotieră să se efectueze cât mai calm posibil și reglarea nivelului, cunoscută în mod obișnuit, să poată intra în joc, fără să creeze perturbații atunci când 21 nivelul de metal din lingotieră ajunge în apropierea nivelului nominal. Se evită astfel, în special, orice risc de debordare a metalului în afara lingotierei. Se asigură astfel, de asemenea, 23 o tranziție liniștită între faza de pornire, adică până când nivelul din lingotieră să fie sensibil la nivelul nominal și începutul extragerii. 25
Conform unei alte variante preferate a invenției, înainte ca nivelul metalului din lingotieră să atingă un nivel nominal de turnare predeterminat, se pune în funcțiune o reglare a 27 nivelului, care asigură reglarea nivelului atunci când nivelul de metal ajunge în vecinătatea valorii nominale. Reglarea nivelului, binecunoscută în instalațiile de turnare continuă, este 29 deci pusă în funcțiune mult înainte ca nivelul de metal să poată fi detectat de captator, utilizat în mod obișnuit în sistemele de reglare. Reglarea este în același timp saturată, astfel încât 31 să se evite tendința de a provoca o deschidere suplimentară a tijei de obturare (ceea ce ar fi în mod normal de făcut, deoarece nivelul de metal este atunci cu mult sub nivelul normal). 33 Din contră, circuitele de reglare fiind deja în serviciu înainte de a se detecta metalul curs în lingotieră, reglarea intervine fără întârziere atunci când este detectat nivelul de metal. 35 Rezultă că reacția provocată de reglarea menționată, atunci când metalul turnat ajunge în apropierea nivelului nominal, este mai puțin agresivă și nu generează deplasări bruște ale 37 tijei de obturare sau variații bruște ale vitezei de extragere.
Invenția va fi prezentată, în continuare, în legătură și cu fig. 1 și 2, care reprezintă: 39
- fig. 1,o vedere schematică a unei instalații de turnare continuă a oțelului în lingotieră; 41
- fig. 2, grafic al poziției cilindrului de comandă a tijei de obturare în funcție de timp. Instalația de turnare continuă, reprezentată în fig. 1, cuprinde un repartitor 1 ce 43 conține oțelul 2 topit și este prevăzut cu un orificiu de golire 3 echipat cu o țeava 4. Orificiul de golire 3 poate fi obturat de o tijă de obturare 5 ce se așază pe scaunul său 6. Deplasările 45 tijei de obturare sunt efectuate de un cilindru de comandă 7, legat de tija de obturare 5, prin mijloace de legătură mecanice, cum ar fi un levier articulat 8 care pivotează pe un palier 9. 47
RO 120463 Β1
Instalația cuprinde, de altfel într-un mod în sine cunoscut, o lingotieră 20 ai cărei pereți sunt răciți puternic pentru a răci și solidifica metalul topit deversat în lingotieră prin țeava 4. în regim normal de turnare, metalul solidificat, cel puțin parțial sub forma, de exemplu, a unei brame 21, este extras din lingotieră în jos, prin intermediul unor role de extragere 22, antrenate în rotație de motoare ce nu sunt figurate.
Cilindrul de comandă 7 este echipat cu un captator de poziție 10, care permite măsurarea în permanență a poziției exacte a tijei cilindrului. Instalația cuprinde de altfel un sistem de reglare 11, reprezentat schematic în desen, și la care este de asemenea legat un detector de nivel 12 ce permite detectarea și măsurarea nivelului 23 al metalului din lingotieră.
Sistemul de reglare 11 este de asemenea legat la un electroventil 13 sau la un mijloc de comandă echivalent, pentru comanda deplasărilor cilindrului 7, cât și la motoarele rolelor de extragere 22, pentru a le regla viteza.
Toate aceste mijloace sunt cunoscute în mod obișnuit în instalațiile de turnare existente.
Se va reține totodată că prin cilindru de comandă nu trebuie înțeles numai un cilindru clasic având o tijă mobilă în translație într-un corp, cum ar fi cilindrul 7 reprezentat în fig. 1, dar de asemenea orice alt element de acționare care poate'asigura aceeași funcție de deplasare a tijei de obturare.
Graficul din fig. 2 arată, cu titlu de exemplu, procedeul conform invenției, variațiile poziției d a cilindrului 7 în funcție de timpul t, de la un moment situat înaintea procesului de pornire, până la atingerea regimului normal de turnare.
Traseul 31 corespunde poziției de inițializare O a cilindrului de comandă, adică poziția măsurată a tijei cilindrului atunci când tija de obturare 5 este așezată sub efectul propriei greutăți pe scaunul său 6. în acest moment, cilindrul nu este supus nici unei presiuni din partea electroventilului 13, poziția tijei fiind unic determinată de poziția tijei de obturare 5. în exemplul reprezentat, se va înțelege cu ușurință că greutatea tijei de obturare și cea a tijei cilindrului exercită asupra levierului 8 eforturi dirijate în jos și că, în consecință, jocurile inevitabile la nivelul tuturor articulațiilor sunt situate în sus, pentru articulațiile 51 și 61 ale tijei de obturare și ale tijei cilindrului pe levier, cât și pentru articulația de pivotare 9 a levierului asupra instalației.
Plecând de la această poziție, cilindrul este astfel comandat, încât tija să se deplaseze cu o valoare pentru a compensa diversele jocuri indicate mai sus și pentru a apăsa puternic tija de obturare pe scaunul său. Această poziție este păstrată pe toată durata umplerii repartitorului cu metal, așa cum este reprezentat de traseul 32. în loc să se definească în acest stadiu o poziție a cilindrului, dr se poate defini de asemenea un efort sau o presiune de alimentare a cilindrului, așa cum s-a indicat deja.
Atunci când repartitorul s-a umplut, cilindrul este comandat, pentru a-i deplasa tija până în poziția numită de supraînchidere controlată (traseul 33 din fig. 2). Această poziție este definită de o distanță d2 în raport cu poziția de inițializare. Această distanță poate fi de exemplu un procent predeterminat, de exemplu 3%, din cursa totală a cilindrului.
Această distanță va fi determinată în practică experimental, astfel încât să nu fie prea importantă, dar totuși suficientă pentru ca tija de obturare să rămână bine presată pe scaunul său și ca să nu apară nici un joc la nivelul diverselor articulații.
Această poziție va fi considerată, în cele ce urmează, ca punct de pornire al comenzii cilindrului, sub legea de deschidere impusă, deja evocată.
RO 120463 Β1
Această lege este reprezentată în fig. 2 prin traseul 34. Așa cum este reprezentată, 1 această lege, care fixează deplasarea tijei cilindrului în funcție de timp, este liniară. Acest lucru nu este totuși obligatoriu, curba reprezentativă a legii menționate putând să se depăr- 3 teze de o dreaptă, în funcție de cinematica proprie a mijloacelor de legătură dintre cilindru și tija de obturare și de asemenea de condițiile de debit de umplere al lingotierei, cum se va 5 vedea în cele ce urmează.
Cunoscând deci legea de deplasare a cilindrului, distanța d2 și momentul Ιθ la care 7 este comandată deplasarea cilindrului conform acestei legi, momentul precis al pornirii t1 va fi determinat prin calcul ca fiind momentul to+At, At fiind timpul necesar pentru ca tija cilin- 9 drului să se deplaseze pe distanța d2. în acest moment, deplasarea cilindrului va elibera presiunea exercitată de tija de obturare pe scaunul său în faza de supraînchidere controlată și 11 va compensa de asemenea toate jocurile articulațiilor în sens invers celui în care s-au produs la aplicarea presiunii cilindrului înainte de umplerea repartitorului. Ansamblul cilindru, levier 13 și tijă de obturare se regăsește sensibil în aceeași situație ca la inițializare, deoarece eforturile exercitate sunt practic aceleași cu cele exercitate la inițializare, singura diferență fiind 15 că atunci cilindrul este cel care trage tija de obturare în sus, în timp ce la inițializare, tija de obturare reținea cilindrul. 17 începând cu timpul orificiul de scurgere se deschide progresiv, progresia deschiderii fiind controlată prin deplasarea cilindrului, deplasare care continuă să se efectueze sub 19 controlul legii impuse, până la un punct definit de distanța d3, această distanță d3 fiind determinată, astfel încât să corespundă unei deschiderii date a tijei de obturare. Aceasta poate 21 să fie diferită de deschiderea maximă prevăzută pentru regimul normal de turnare, care va interveni numai după pornirea extragerii. Din momentul t1f metalul conținut în repartitor 23 începe să curgă în lingotieră cu un debit determinat de deschiderea tijei de obturare, adică crescând progresiv până când cilindrul atinge poziția d3, stabilizându-se apoi la o valoare 25 impusă, în timp ce continuă umplerea lingotierei (traseul 35).
Pe durata umplerii lingotierei, atunci când nu a început încă extragerea, debitul de 27 metal poate fi deci diferit de debitul nominal sub care metalul va curge din repartitor în lingotieră, după pornirea rolelor de extragere. Numai atunci când nivelul de metal din lingo- 29 tieră ajunge în apropierea detectorului de nivel 12, reglarea nivelului, de un tip în sine cunoscut, intră în joc pentru a comanda cilindrul 7, cât și eventual viteza rolelor extractoare 22, 31 pentru a adapta debitul la viteza de extracție, astfel încât să se păstreze un nivel sensibil constant de metal în lingotieră, așa cum este cunoscut. 33
Invenția nu este limitată la procedeul de pornire, care a fost descris numai cu titlu de exemplu. în particular, procedeul conform invenției va putea fi pus în practică în mod avan- 35 tajos într-o instalație de turnare continuă între cilindri.
De asemenea, în loc să se utilizeze captatorul 10 plasat direct pe cilindru și măsu- 37 rând poziția tijei acestuia, măsurătorile de poziție vor putea fi efectuate prin orice alt mijloc de măsură apt să determine cu precizie poziția mijloacelor de comandă a tijei de obturare. 39

Claims (5)

  1. Revendicări 41
    1. Procedeu de pornire a unei operații de turnare continuă a metalelor, într-o instalație 43 de turnare ce include un repartitor (1) care cuprinde un orificiu de golire (3) care poate fi obturat de o tijă de obturare (5) care se așază pe un scaun (6), mijloace (8) de legătură 45 mecanică între tija de obturare (5) și un cilindru (7) de comandă a deplasării tijei de obturare și o lingotieră (20) care primește metalul (2) ce curge prin orificiul menționat, caracterizat 47 prin aceea că, înainte de pornirea turnării, într-o primă etapă, tija de obturare (5) este
    RO 120463 Β1 așezată pe scaunul său (6) numai sub efectul propriei greutăți, cilindrul de comandă (7) fiind inactiv și într-o poziție de inițializare (31) definită de poziția tijei de obturare, într-o a doua etapă, se determină poziția menționată de inițializare a cilindrului de comandă (7), într-o a treia etapă, se acționează cilindrul de comandă în sensul închiderii, pentru a împinge tija de obturare (5) pe scaunul ei, într-o a patra etapă, se umple repartitorul cu metal lichid, într-o a cincea etapă, se acționează cilindrul de comandă (7) pentru a-l aduce într-o poziție (33) de supraînchidere controlată, definită de o distanță (d2) predeterminată a poziției cilindrului de comandă (7) în raport cu poziția de inițializare, iar pentru începerea turnării, într-o a șasea etapă, se acționează cilindrul de comandă (7) în sensul deschiderii, conform unei legi impuse (34) de deplasare a cilindrului de comandă în funcție de timp, momentul (^) al începerii turnării fiind determinat plecând de la această lege (34), calculând cu această lege timpul scurs pentru ca cilindrul de comandă (7) să treacă din poziția de supraînchidere controlată (33) în poziția de inițializare, și într-o a șaptea etapă, se continuă acționarea cilindrului de comandă (7) în sensul deschiderii, pentru a lăsa metalul să curgă în lingotieră.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în cea de-a treia etapă, se apasă tija de obturare (5) pe scaunul său (6) până când efortul de apăsare exercitat de cilindrul de comandă (7) atinge o valoare predeterminată.
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în cea de-a treia etapă, se apasă tija de obturare (5) pe scaunul său (6) până când cilindrul de comandă (7) atinge o poziție predeterminată (32).
  4. 4. Procedeu conform oricăreia dintre revendicările 1 până la 3, caracterizat prin aceea că, la pornirea turnării și după trecerea cilindrului de comandă (7) în poziția de inițializare, se continuă deschiderea tijei de obturare (5) până la o poziție de umplere (35) situată dedesubtul unei poziții de deschidere completă, această poziție de umplere fiind menținută în timpul umplerii lingotierei.
  5. 5. Procedeu conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, înainte ca nivelul (23) de metal din lingotieră să atingă o valoare predeterminată, se pune în funcțiune o reglare a nivelului, care asigură reglarea nivelului din momentul în care nivelul de metal ajunge în apropierea valorii predeterminate menționate.
ROA200000044A 1997-07-16 1998-07-01 Procedeu de pornire a unei operaţii de turnare continuă a metalelor RO120463B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9709241A FR2766113B1 (fr) 1997-07-16 1997-07-16 Procede de demarrage d'une operation de coulee continue des metaux
PCT/FR1998/001401 WO1999003619A1 (fr) 1997-07-16 1998-07-01 Procede de demarrage d'une operation de coulee continue des metaux

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO120463B1 true RO120463B1 (ro) 2006-02-28

Family

ID=9509440

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200000044A RO120463B1 (ro) 1997-07-16 1998-07-01 Procedeu de pornire a unei operaţii de turnare continuă a metalelor

Country Status (25)

Country Link
US (1) US6374902B1 (ro)
EP (1) EP0998360B1 (ro)
JP (1) JP4224840B2 (ro)
KR (1) KR100538966B1 (ro)
CN (1) CN1086614C (ro)
AT (1) ATE224783T1 (ro)
AU (1) AU727961B2 (ro)
BR (1) BR9811792A (ro)
CA (1) CA2296743C (ro)
CZ (1) CZ288868B6 (ro)
DE (1) DE69808299T2 (ro)
DK (1) DK0998360T3 (ro)
ES (1) ES2184303T3 (ro)
FR (1) FR2766113B1 (ro)
MX (1) MXPA00000553A (ro)
PL (1) PL186661B1 (ro)
PT (1) PT998360E (ro)
RO (1) RO120463B1 (ro)
RU (1) RU2216430C2 (ro)
SK (1) SK285291B6 (ro)
TR (1) TR200000104T2 (ro)
TW (1) TW375540B (ro)
UA (1) UA59406C2 (ro)
WO (1) WO1999003619A1 (ro)
ZA (1) ZA986185B (ro)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2843056B1 (fr) * 2002-07-31 2004-09-03 Realisations Tech Sert Soc Et Procede de demarrage automatique d'une installation de coulee continu et ensemble pour la mise en oeuvre de ce procede
US8440021B2 (en) 2007-08-16 2013-05-14 The Regents Of The University Of Michigan Apparatus and method for deposition for organic thin films
CN104550897A (zh) * 2014-12-15 2015-04-29 余姚市庆达机械有限公司 一种塞杆机构
CN108145112B (zh) * 2016-12-05 2020-01-21 上海梅山钢铁股份有限公司 基于液位自动控制的板坯连铸塞棒控流自动开浇工艺
KR20220051164A (ko) 2019-07-05 2022-04-26 아이오엠엑스 테라퓨틱스 아게 Igsf11 (vsig3)의 항체 결합 igc2 및 이의 용도
US20240010720A1 (en) 2020-07-06 2024-01-11 Iomx Therapeutics Ag Antibodies binding igv of igsf11 (vsig3) and uses thereof

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5668570A (en) * 1979-11-07 1981-06-09 Kobe Steel Ltd Method of controlling molten metal surface when starting up continuous casting
DE3421344C2 (de) * 1984-06-08 1993-04-29 Krupp Stahl Ag, 4630 Bochum Verfahren und Vorrichtung zum automatischen Füllen einer Stranggießkokille beim Angießen eines Stranges
DE3509932A1 (de) * 1985-03-19 1986-10-02 Metacon AG, Zürich Verfahren zum anfahren einer stranggiessanlage
LU85878A1 (de) * 1985-05-07 1986-12-05 Arbed Verfahren zur automatischen steuerung des anfahrbetriebes einer metall-stanggiessanlage
DE3679950D1 (de) * 1985-09-02 1991-08-01 Nippon Steel Corp Verfahren zum regeln des anfangsstadiums beim stranggiessen.
MX170682B (es) * 1988-11-22 1993-09-07 Hitachi Zosen Corpuration Metodo para el arranque automatico de un aparato de fundicion continua
CH682376A5 (de) * 1990-02-28 1993-09-15 Stopinc Ag Verfahren zum automatischen Angiessen von einer Stranggiessanlage.
FR2677284B1 (fr) * 1991-06-07 1993-08-27 Pechiney Aluminium Procede et appareillage pour la coulee automatique de demi-produits.
CA2094029C (en) * 1991-09-12 1997-04-29 Kazuya Asano Molten metal level control method and device for continuous casting
FR2698806B1 (fr) * 1992-12-07 1995-01-06 Lorraine Laminage Procédé de remplissage automatique d'une lingotière de coulée continue, en début de coulée, et dispositif pour sa mise en Óoeuvre.
WO1996026800A1 (fr) * 1995-02-28 1996-09-06 Nkk Corporation Procede et appareil de regulation de la coulee continue
WO1997014521A1 (fr) * 1995-10-18 1997-04-24 Sumitomo Metal Industries, Ltd. Procede de reglage du niveau de metal en fusion dans une machine de coulage continu

Also Published As

Publication number Publication date
EP0998360A1 (fr) 2000-05-10
ZA986185B (en) 1999-01-28
FR2766113A1 (fr) 1999-01-22
PT998360E (pt) 2003-01-31
TW375540B (en) 1999-12-01
PL186661B1 (pl) 2004-02-27
CN1264328A (zh) 2000-08-23
AU727961B2 (en) 2001-01-04
MXPA00000553A (es) 2002-04-24
KR100538966B1 (ko) 2005-12-26
SK285291B6 (sk) 2006-10-05
ATE224783T1 (de) 2002-10-15
US6374902B1 (en) 2002-04-23
DE69808299T2 (de) 2003-05-28
EP0998360B1 (fr) 2002-09-25
JP4224840B2 (ja) 2009-02-18
PL338193A1 (en) 2000-10-09
WO1999003619A1 (fr) 1999-01-28
SK322000A3 (en) 2000-09-12
JP2001510094A (ja) 2001-07-31
AU8444898A (en) 1999-02-10
FR2766113B1 (fr) 1999-09-17
KR20010021889A (ko) 2001-03-15
CZ288868B6 (cs) 2001-09-12
RU2216430C2 (ru) 2003-11-20
DE69808299D1 (de) 2002-10-31
CZ200041A3 (cs) 2000-12-13
CA2296743C (fr) 2008-02-12
CA2296743A1 (fr) 1999-01-28
CN1086614C (zh) 2002-06-26
BR9811792A (pt) 2000-09-26
UA59406C2 (uk) 2003-09-15
TR200000104T2 (tr) 2001-07-23
DK0998360T3 (da) 2003-01-13
ES2184303T3 (es) 2003-04-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2496373B1 (en) Metal filling arrangement for continuous casting equipment
RO120463B1 (ro) Procedeu de pornire a unei operaţii de turnare continuă a metalelor
KR100205475B1 (ko) 연속주조 모울드에 분말 또는 과립재료를 공급하는 장치 및 방법
US5174361A (en) Automatic casting process of a continuous casting machine
US6379609B1 (en) Process for controlling the amount of metal metered
JPS6156762A (ja) ビレツトの鋳造を開始するために連続鋳造鋳型に自動充填する方法及び装置
CA2793913A1 (en) Device and method for closing an outflow opening of a metallurgical vessel
US6505677B1 (en) Method and apparatus for casting metal articles with counter-gravity supply of metal to moulds
KR910006067B1 (ko) 연속 주조 장치의 주입작업 개시 방법
JPH09253815A (ja) 連続鋳造機における取鍋内溶湯量調節装置
RU2662850C2 (ru) Способ обнаружения шлака в потоке расплава металла
JPH0361536B2 (ro)
JPS619966A (ja) 取鍋残溶鋼量の推定方法
JP7299619B2 (ja) 低圧鋳造における溶湯表面の浮遊物検出方法
JPS6147628B2 (ro)
JPH1015657A (ja) 減圧吸引鋳造における湯面検知方法及び装置
SU1047584A1 (ru) Система автоматического управлени машиной непрерывного лить заготовок
KR19990043752A (ko) 연속주조기 주형내의 용강량 자동제어방법
JPH0698477B2 (ja) 取鍋内スラグ流出防止制御方法
JPH0642987B2 (ja) 取鍋内スラグ流出防止装置および方法
JP2005262222A (ja) タンディッシュ内溶鋼の注入終了方法
SE525165C2 (sv) Anordning och förfarande för dosering av smälta vid gjutning