RO120272B1 - Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine - Google Patents
Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine Download PDFInfo
- Publication number
- RO120272B1 RO120272B1 ROA200201529A RO200201529A RO120272B1 RO 120272 B1 RO120272 B1 RO 120272B1 RO A200201529 A ROA200201529 A RO A200201529A RO 200201529 A RO200201529 A RO 200201529A RO 120272 B1 RO120272 B1 RO 120272B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- tanning
- bovine
- skin
- hides
- temperature
- Prior art date
Links
Landscapes
- Treatment And Processing Of Natural Fur Or Leather (AREA)
Abstract
Invenţia se referă la un procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine, caracterizat prin aceea că pieile sămăluite sunt sunt tratate la temperatura camerei, într-o flotă care conţine între 1-5% resorcină, timp de 1-2 h, la care se adaugă apoi între 2-10% (substanţă activă) răşină melamin-formaldehidică, modificată anionic, se acidulează cu acid formic, până ce pH-ul flotei devine 3-5, după care se încălzeşte baia la o temperatură cuprinsă între 40-50°C, timp de 1-5 h. Pe lângă eliminarea operaţiei de piclare a cromului din piele şi din apele reziduale, rezultate la tăbăcire, se asigură stabilizarea structurii pielii, o culoare albă şi o temperatură de contracţie, suficient de mare, în vederea posibilităţii prelucrărilor mecanice ulterioare.
Description
Invenția se referă la un procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine, destinate confecțiilor de încălțăminte și îmbrăcăminte, și pieilor pentru tapițerie.
Tăbăcirea este un proces de conservare a pieilor, prin care se înțelege formarea unor legături chimice între colagenul conținut în piele și agentul de tăbăcire.
O consecință a acestor reacții o reprezintă creșterea temperaturii de contracție a pielii, caracteristică care indică gradul de tăbăcire al acesteia.
Pielea animală este supusă unor procese fizico-chimice de prelucrare, care au drept scop îndepărtarea proteinelor subcutanate și opțional a părului/cheratinelor. Aceste procese includ înmuierea, cenușărirea, decalcificarea, sămăluirea, piclarea și degresarea.
Principalele tipuri de tăbăciri sunt: tăbăcirea vegetală care se bazează pe legarea tananților vegetali în piele; tăbăcirea minerală care folosește ca agent de tăbăcire, diverse săruri ale metalelor polivalente, de exemplu, crom, aluminiu, fier, zirconiu; și tăbăcirea cu agenți de tăbăcire sintetici, numiți și sintani. Aceștia pot fi tananți sintetici de înlocuire, capabili de a se lega de fibrele pielii și au efect de tăbăcire, și tananți sintetici auxiliari, care nu au efect de tăbăcire, fiind folosiți pentru schimbarea caracterului pielii. Sintanii includ diferiți polimeri sau copolimeri, cum sunt cei obținuți prin condensarea formaldehidei cu fenoli și/sau arii surfonați, cât și polimeri și/sau copolimeri acrilici, metacrilici, ai acrilamidei și/sau acrilonitrilului. Formaldehida însăși și glutaraldehida pot fi folosite ca agenți de tăbăcire, de obicei, împreună cu alți agenți tananți.
Tăbăcirea cu tananți vegetali are dezavantajul că imprimă pielii culoare specifică, de obicei, bej - brună, și rezistență la lumină scăzută.
Agenții de tăbăcire minerali și, în special, sărurile de crom, oferă o stabilitate hidrotermică ridicată, însă se află sub presiunea reglementărilor de protecție a mediului.
Rășinile melamin-formaldehidice sunt cunoscute în prelucrarea pieilor conform brevetelor US 2470450 și GB 777827, fiind utilizate ca agenți de umplere selectivă, în special, pentru pieile cu structură mai rară.
Ca agent de tăbăcire, nu asigură pieilor o stabilitate hidrotermică suficientă, pentru a putea fi prelucrate mecanic, în cursul operațiilor de șpăltuire, egalizare.
O alternativă ideală, la tăbăcirea în crom, ar fi aceea care conferă pielii următoarele trăsături:
- stabilitate hidrotermică ridicată;
- fără conținut de metale;
- culoare albă;
- rezistență la lumină;
- impact redus asupra mediului înconjurător.
Sunt cunoscute diverse procedee de tăbăcire organică a pieilor. Astfel, tăbăcirea utilizând ca agent de tăbăcire rezorcina, are dezavantajul unei stabilități hidrotermice scăzute, temperatura de contracție a pielii tăbăcite crește doar cu un grad față de pielea piclată.
Tăbăcirea cu rășini melamin - formaldehidice conduce la obținerea unei stabilității hidrotermice a pieilor medie, cu o Tc= 7O...75°C.
Este cunoscut un procedeu de tăbăcire organică a pieilor (GB 2287953), care utilizează un agent de reticulare care conține grupări aldehidice sau grupări hidroxil active, în particular, săruri de fosfoniu sau oxazolidină, și un prepolimer de rășină melamin - sau ureoformaldehidică.
Problema tehnică, pe care o rezolvă prezenta invenție, este stabilirea componentelor, proporțiilor și condițiilor de reacție în piele, astfel încât, pe lângă eliminarea operației de piclare, a eliminării cromului din piele și din apele reziduale rezultate la tăbăcire, să se asigure stabilizarea structurii pielii, o culoare albă și o temperatură de contracție suficient de
RO 120272 Β1 mare, în vederea posibilității prelucrărilor mecanice ulterioare. Procedeul conform invenției 1 înlătură dezavantajele procedeelor cunoscute, prin aceea că pieile sămăluite sunt tratate la temperatura camerei, într-o flotă care conține între 1 și 5% rezorcină, timp de 1 ...2 h, la care 3 se adaugă apoi între 3 și 15% rășină melamin-formaldehidică modificată anionic, se acidulează cu acid formic până ce pH-ul flotei devine 3...5, după care se încălzește baia la o 5 temperatură cuprinsă între 40 și 50°C, timp de 1 ...5 h.
în procedeul de tăbăcire, conform invenției, se utilizează un agent de reticulare cu 7 grupări hidroxil active - rezorcină - și o rășină melamin- formaldehidică modificată chimic. S-a determinat că oferta de agent de reticulare, înainte de rășină, este mai avantajoasă în proces 9 în ceea ce privește epuizarea flotei.
Condițiile depH acid sunt mai favorabile, pentru fixarea componentelor în piele, când 11 rășina melamin-formaldehidică este mai reactivă. pH-ul optim de operare este între 3 și 6, preferabil, între 4 și 5, în soluție, rășina prezintă pH=7...9. 13
Temperatura este, de asemenea importantă, pentru procesul de tăbăcire. Prezintă două efecte importante: să disperseze rășina în soluție și in situ, pentru a crea baza pentru 15 o tăbăcire bună și uniformă; al doilea efect este de a accelera reticularea componentelor. S-a constatat că temperatura convenabilă este de 4O...5O’C. 17
Eficiența reacției de tăbăcire depinde și de mărimea ofertei componenților, și anume oferta de agent de reticulare trebuie să fie >1 % la greutatea pielii, și preferabil, până la 5%; 19 oferta de rășină melamin-formaldehidică trebuie să fie >2% (în substanță activă) la greutatea pielii, preferabil, până la 10%. 21
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- reducerea cheltuielilor materiale printr-o fixare mai bună a materialelor chimice 23 auxiliare utilizate în prelucrarea ulterioară tăbăcirii;
- reducerea cheltuielilor legate de epurarea apelor reziduale; 25
- posibilitatea valorificării deșeurilor de piele fără crom;
- creșterea randamentului de utilizare a pielii finite; 27
- valorificarea superioară a pieilor cu structură rară;
- eliminarea cheltuielilor de înlăturare a ionului CI datorată eliminării operației de 29 pictare și a lipsei de sare din apele reziduale;
- îmbunătățirea condițiilor de muncă a lucrătorilor din sectorul de pielărie și protecția 31 consumatorilor de produse din piele;
- posibilitatea obținerii de piei „ecologice; 33
- suportul wet white este un material versatil, care poate fi prelucrat în continuare printr-o diversitate mare de procedee: tăbăcire cu săruri de crom sau alți tananți minerali, cu 35 tananți vegetali, aldehide, sintani etc.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a invenției. 37
Exemplul 1. Procedeul conform invenției prevede tratarea pielii de bovine, după cum urmează: 39
- se agită pielea sămăluită, cu pH=6...7, într-o flotă de 100%, cu 2% agent de reticulare, preferabil, rezorcină, timp de 2 h, la temperatura camerei; 41
- se adaugă până la 5% rășină și se agită la temperatura camerei, timp de 2 h;
- se scade pH-ul flotei treptat, cu un acid, până la pH=4; 43
- se crește temperatura băii până la 50°C și se agită câteva ore;
- pielea astfel tăbăcită prezintă culoare albă, o temperatură de contracție 75°C, 45
Organoleptic, este prezent un efect de umplere, în special, a părților mai rare (poale, gât).
După stoarcere, pieile rămân relativ moi și pot fi prelucrate mecanic prin șpăltuire și 47 egalizare.
RO 120272 Β1
Exemplul 2. Procedeul conform invenției prevede tratarea pielii de bovine, după cum urmează:
- se agită pielea sămăluită, cu pH=6...7, într-o flotă de 100%, cu 5% agent de reticulare, preferabil, rezorcină, timp de 2 h, la temperatura camerei;
- se adaugă până la 10% rășină și se agită la temperatura camerei, timp de 2 h;
- se scade pH-ul flotei treptat, cu un acid, până la pH=4;
- se crește temperatura băii până la 50°C și se agită câteva ore;
- pielea astfel tăbăcită prezintă culoare albă, o temperatură de contracție 78”C, Organoleptic, este prezent un efect de umplere, în special, a părților mai rare (poale, gât). După stoarcere, pieile rămân relativ moi și pot fi prelucrate mecanic prin șpăltuire și egalizare.
Suportul wet white obținut este un material versatil, care poate fi prelucrat, în continuare, printr-o diversitate mare de procedee: tăbăcire cu săruri de crom sau alți tananți minerali, cu tananți vegetali, aldehide, sintani etc.
Astfel, pieile pot fi finisate umed, în continuare, prin procedeul cunoscut, de recromare cu săruri bazice de crom, neutralizare, retanare, ungere, vopsire, în funcție de destinație, obținându-se un randament mai mare de prelucrabilitate în suprafață, datorită uniformizării caracteristicilor pe întreaga suprafață a pielii. Pieile sunt mai dense și au un conținut de cenușă mai scăzut decât pieile cromate. în tabelul de mai jos, se prezintă comparativ caracteristicile pieilor obținute conform invenției și prelucrate în continuare, în mod convențional, și al pieilor prelucrate prin procedeul standard.
Analiza chimică comparativă a pieilor crust cu destinația fețe de încălțăminte, obținute conform invenției, și a pieilor martor tăbăcite convențional, cu săruri de crom
Mostra de piele; Caracteristica | Martor (piele cromată) | Piele crust (piele wet white) |
Umiditate, % | 16.14 | 17.06 |
Cenușă, % | 4,80-6.30* | 2.53-3.22* |
Cr,O„% | 3.99-5.24* | 1.85-2.35* |
Substanțe grase extractibile,% | 7.78-9.27** | 4.5-5.42* |
Azot total, % - Azot proteic, % | 10.64-13.98* | 12.45-15.87* |
- Azot din sintan,% | 10.64-13.98* | 10.64-13.98* 1.81-2.31* |
Substanță dermică,% | 59.79-78.58* | 59.79-78.58* |
Substanțe solubile totale,% | 0.60-0.79* | 0.64-0.82* |
- anorganice | 0.05-0.06* | 0.03-0.04* |
- organice | 0.55-0.73* | 0.61-0.78* |
Tanin combinat, % | 10.94 | 15.51 |
Indice de tăbăcire,% | 18.30 | 25.94 |
Tc,uC | >100 | >100 |
Rezistență la tracțiune, N/mm2 | 11,4 | 15,2 |
Alungire la rupere, % | 66 | 61 |
Rezistență la sfâșiere, N/mm2 | 44,7 | 51,4 |
Claims (4)
- Revendicări 11. Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine, caracterizat prin aceea că pieile 3 sămăluite sunt tratate la temperatura camerei, într-o flotă care conține între 1 și 5% rezorcină, timp de 1...2 h, la care se adaugă apoi între 3 și 15% rășină melamin-formal- 5 dehidică modificată anionic, se acidifică cu acid, până cepH-ul flotei devine 3...5, după care se încălzește baia la o temperatură cuprinsă între 40 și 50°C, timp de 1 ...5 h. 7
- 2. Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că agentul de reticulare utilizat în reacția cu rășina melamin-formaldehidică 9 și pielea de bovine este rezorcină.
- 3. Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine, conform revendicării 1, caracte- 11 rizat prin aceea că acidul utilizat la acidularea flotei este, de preferință, acidul formic.
- 4. Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine, conform revendicării 1, carac- 13 terizat prin aceea că timpul de încălzire este, de preferință, de 1 . ..3 h.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA200201529A RO120272B1 (ro) | 2002-12-03 | 2002-12-03 | Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
ROA200201529A RO120272B1 (ro) | 2002-12-03 | 2002-12-03 | Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO120272B1 true RO120272B1 (ro) | 2005-11-30 |
Family
ID=35458035
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA200201529A RO120272B1 (ro) | 2002-12-03 | 2002-12-03 | Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO120272B1 (ro) |
-
2002
- 2002-12-03 RO ROA200201529A patent/RO120272B1/ro unknown
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4762522A (en) | Agent for treatment of hides and pelts | |
JP4302883B2 (ja) | 皮なめし | |
KR20180030052A (ko) | 동물 가죽의 개선된 무두질 방법 | |
JP2009286993A (ja) | クロム等重金属又はアルデヒド系鞣し剤を一切使用しない動物皮の鞣し方法 | |
KR100647376B1 (ko) | 상승작용을 갖는 무두질용 조성물 및 이를 이용한 무두질법 | |
KR950014924B1 (ko) | 크롬을 사용하지 않는 가죽 무두질방법 | |
CN108285937A (zh) | 一种基于生物酶催化氧化的植物栲胶及其用于皮革鞣制的方法 | |
RO120272B1 (ro) | Procedeu de tăbăcire organică a pieilor bovine | |
WO2021112777A1 (en) | Novelty in processing of leather, woven fabric and similar products | |
WO2000073513A1 (en) | Leather tanning | |
FR2621050A1 (fr) | Perfectionnements relatifs a un procede de traitement du cuir et cuir ameliore ainsi traite | |
Valeika | Low-pickle processing of leather: Assessment of leather tanning quality by methods of thermal analysis | |
RU2375385C1 (ru) | Способ получения белкового гидролизата | |
DE69527064T2 (de) | Ledergerbverfahren und Gerbmittel | |
JP3839053B2 (ja) | ハイド、スキン、革及び毛皮を界面活性剤により処理し、撥水効果を改善し、種々の湿潤青皮の品質に適合させる方法 | |
KR20220103121A (ko) | 하이드, 스킨 또는 펠트의 탈모 및 석회처리 공정 | |
US5300121A (en) | Process for the treatment of wool skins | |
KR20110086564A (ko) | 하이드 보존방법 | |
US5980578A (en) | Process for waterproofing leather at low pH-values and leathers manufactured thereby | |
US2109572A (en) | Process of tanning skins and hides | |
Procter | The making of leather | |
CN111763780B (zh) | 一种皮革脱脂剂及其制备方法和应用 | |
WO2001009392A1 (en) | Leather tanning | |
US1763319A (en) | Unhairing agent | |
US849440A (en) | Tanning compound. |