RO118830B1 - Selector de sarcină - Google Patents

Selector de sarcină Download PDF

Info

Publication number
RO118830B1
RO118830B1 ROA200001088A RO200001088A RO118830B1 RO 118830 B1 RO118830 B1 RO 118830B1 RO A200001088 A ROA200001088 A RO A200001088A RO 200001088 A RO200001088 A RO 200001088A RO 118830 B1 RO118830 B1 RO 118830B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
contact
load selector
load
insulating material
cylinder
Prior art date
Application number
ROA200001088A
Other languages
English (en)
Inventor
Wolfgang Albrecht
Dieter Dohnal
Original Assignee
Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh filed Critical Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh
Publication of RO118830B1 publication Critical patent/RO118830B1/ro

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • H01H9/0005Tap change devices
    • H01H9/0038Tap change devices making use of vacuum switches

Landscapes

  • Contacts (AREA)
  • High-Tension Arc-Extinguishing Switches Without Spraying Means (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Rotary Switch, Piano Key Switch, And Lever Switch (AREA)
  • Valve Device For Special Equipments (AREA)
  • Devices For Conveying Motion By Means Of Endless Flexible Members (AREA)
  • Push-Button Switches (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Keying Circuit Devices (AREA)
  • Electronic Switches (AREA)
  • Switch Cases, Indication, And Locking (AREA)
  • Switches With Compound Operations (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un selector de sarcină destinat a fi folosit la transformatoare cu prize în vederea realizării unei comutări continue între prizele unei înfăşurări de reglaj, în care scop, în interiorul unui cilindru din material izolant (1), sunt prevăzute contacte fixe în trepte (16), dispuse în planul orizontal corespunzător fiecăreia dintre faze. În interiorul cilindrului din material izolant (1) menţionat mai sus, este amplasat un arbore de comutare rotativ (2) prevăzut cu câte un suport de contacte (3) pentru fiecare din fazele de comutare, care suport (3) este fixat printr-o articulaţie ce îi conferă mobilitate şi care poartă câte două celule de comutare cu vid (27 şi 28), montate în poziţie verticală. ŕ

Description

Invenția se referă la un selector de sarcină destinat a fi folosit la transformatoare cu prize în vederea realizării unei comutări continue între prizele unei înfășurări de reglaj.
Astfel de selectoare de sarcină sunt cunoscute din documentația de brevet
DE 38 33126 C2.
Montate pe un transformator, selectoarele de sarcină servesc la comutarea sub sarcină a prizelor de pe înfășurările transformatorului și deci la compensarea variațiilor de tensiune.
Selectorul de sarcină conduce la o diminuare a costurilor de fabricație și montaj prin aceea că permite să se renunțe la rezolvările uzuale în care se prevede separarea selectorului de comutatorul de reglaj sub sarcină.
Pe parcursul procesului de comutare, în selectorul de sarcină iau naștere, în dreptul diverselor contacte, arcuri electrice. Pentru a preveni acest lucru, în documentația de brevet DE 38 33 126 C2 menționată mai sus se propune un selector de sarcină la care, în dreptul fiecărei faze ce urmează a fi supusă comutării, sunt prevăzute câte două contacte de comutare mecanice mobile și care ambele pendulează simultan, contactele fiind montate pe un suport de contacte comun; pe același suport de contacte comun mai este prevăzută câte o celulă de comutare cu vid, montată în serie cu fiecare din cele două contacte de comutare mecanice mobile. Contactele fixe în trepte ale selectoru sarcină și la care pot fi conectate contactele de comutare mecanice de tip pendular, sunt montate în peretele unui cilindru din material izolant și sunt dispuse pe un cerc concentric. Celulele de comutare cu vid sunt montate în poziție orizontală pe suportul de contacte și sunt comandate, respectiv acționate, cu ajutorul unei curbe de ghidare a camei dispuse pe un alt cerc concentric și situate, în direcție axială, între cercul contactelor fixe în trepte și un inel colector suplimentar. Acest tip de selector de sarcină prezintă o serie de neajunsuri.
în primul rând, prin montarea celulelor de comutare cu vid în poziție orizontală pe un suport de contacte comun, se ajunge la diametre inacceptabil de mari pentru cilindrul din material izolant și implicit pentru selectorul de sarcină însuși.
în funcție de puterea lor de comutare, celulele de comutare cu vid au anumite dimensiuni minime impuse și, în special, o lungime apreciabilă. în afară de aceasta, tacheții de acționare depășesc, în direcție longitudinală, capătul celulelor de comutare cu vid. In mod evident, lungimea suportului de contacte comun este dictată de dimensiunile celulei de comutare cu vid și ale organelor sale de acționare, determinând astfel diametrul selectorului de sarcină însuși.
Abstracție făcând de implicațiile cu caracter general legate de dimensiunile de gabarit, mai trebuie avut în vedere și faptul că prin montarea în poziție orizontală a celulelor de comutare cu vid -conform rezolvărilor aparținând stadiului actual de dezvoltare a tehnicii la umplerea cu ulei a selectorului de sarcină rămâne un volum de aer acumulat în cutele superioare ale burdufului celulei cu vid și care nu poate fi evacuat în totalitate prin umplerea cu ulei. Aceasta are drept urmare faptul că în momentul acționării celulei de comutare cu vid intervine o solicitare inegală a respectivului burduf al celulei cu vid și deci pericolul de rupere a acestuia.
Acumularea de aer remanent în zona burdufului celulei cu vid nu poate fi evitată, în condițiile dispunerii acesteia în poziție orizontală, decât dacă umplerea selectorului de sarcină se face sub vid; o astfel de umplere sub vid nu poate fi realizată în amplasament, de exemplu după revizii, sau eventual doar cu prețul unor costuri inacceptabil de ridicate.
Deosebit de cele de mai sus, mai trebuie avut în vedere că, de regulat toate tipurile de selectoare de sarcină sunt caracterizate printr-o dimensiune axială, respectiv o înălțime de construcție, apreciabilă. Contactele fixe în trepte ale fiecărei faze de comutare dispuse suprapus pe trasee circulare, organele de acționare a arborelui de comutare rotativ din
R0118830 Β1 interiorul selectorului de sarcină pe care sunt fixate suporturile de contacte pentru fiecare 50 fază și care sunt amplasate în partea superioară a selectorului de sarcină, precum și organele de rezemare a arborelui de comutare în placa de fund a selectorului de sarcină - toate necesită să li se asigure un spațiu; în aceste condiții, așa cum s-a arătat mai sus, selectoarele de sarcină sunt caracterizate printr-o lungime apreciabilă. Acest lucru are drept urmare faptul că și arborele de comutare din interior are o lungime destul de mare. 55
De regulă, acești arbori de comutare se execută din GFK sau din alte materiale izolante; nu trebuie totuși trecut cu vederea că s-au propus și arbori de comutare metalici.
La tipul cunoscut de selector de sarcină la care ne referim, suporturile de contacte sunt fixate de arborele de comutare prin șuruburi.
în documentația de brevet DE 44 14 941 C1 se prezintă o altă variantă de fixare ri- 60 gidă a unui suport de contacte de arborele de comutare cu ajutorul unei flanșe de strângere.
La tipurile cunoscute de selectoare de sarcină, datorită toleranțelor dimensionale, dilatațiilor termice diferențiate ale recipientului de ulei și ale coloanei de comutare, deformărilor de încovoiere ș.a. pot interveni probleme în ce privește conlucrarea componentelor dispuse pe fiecare suport de contacte în parte, și îndeosebi a celulelor de comutare cu vid, 65 cu organele de acționare dispuse pe trasee circulare - în special și datorită faptului că, de regulă, tacheții de acționare a celulelor de comutare cu vid au numai un parcurs liniar de acționare relativ redus.
Obiectivul pe care și-l propune invenția constă în eliminarea acestor neajunsuri și realizarea unui selector de sarcină de tip similar la care, printr-o dispunere corespunzătoare 70 a celulelor de comutare cu vid, să se diminueze spațiul ocupat și să se asigure totodată acționarea acestora în condiții de siguranță deplină, independent de condițiile de exploatare.
Obiectivul astfel definit se realizează cu ajutorul unui selector de sarcină destinat transformatoarelor cu ploturi în vederea realizării unei comutări continue între prizele de pe înfășurarea unui transformator cu ploturi, care selector de sarcină este prevăzut cu un 75 cilindru din material izolant ce servește drept carcasă, la care selector de sarcină sunt prevăzute, în interiorul cilindrului din material izolant contacte fixe în trepte amplasate în planurile orizontale asociate fiecărei faze și care sunt dispuse circular și legate electric cu prizele, care selector de sarcină este echipat cu un arbore de comutare rotativ, montat centric în interiorul cilindrului din material izolant, și care prezintă pentru fiecare plan 80 orizontal cu contacte fixe în trepte, câte un suport de contacte, de asemenea rotativ, la care selector de sarcină fiecare suport de contacte este prevăzut cu cel puțin doua contacte mecanice ce pot fi de fiecare dată în contact cu contactele fixe în trepte din oricare plan orizontal, la care selector de sarcină cel puțin unul din contactele de pe fiecare suport de contacte poate fi legat electric direct cu o primă celulă de comutare cu vid și cel puțin un alt 85 contact de pe fiecare suport de contacte poate fi legat electric cu o a doua celulă de comutare cu vid prin intercalarea unei rezistențe de supracomutare, și la care selector de sarcină celălalt capăt al celor două celule de comutare cu vid de pe fiecare suport de contacte este legat electric cu dispozitivul de evacuare a sarcinii, selector de sarcină la care fiecare suport de contacte este astfel articulat de arborele de comutare, încât să i se asigure 90 mobilitatea independent de ceilalți, și că cele două celule de comutare cu vid sunt totdeauna montate în poziție verticală pe suporții de contacte, așa fel încât, tacheții lor de acționare sunt orientați aproximativ în direcție axială.
La selectorul de sarcină ce face obiectul acestei invenții, celulele de comutare cu vid sunt dispuse în poziție verticală pe suporturile de contacte. Suporturile de contacte sunt pre- 95 văzute cu contacte de glisare, precum și cu role pentru o ghidare precisă pe inelul de evacuare. Comanda tuburilor de comutare cu vid se realizează cu ajutorul camelor de pe inelul de evacuare.
RO 118830 Β1
Evacuarea curentului prin inelul de evacuare este asigurată prin contactele-baionetă fixate de suportul de contacte.
Alte contacte-baionetă de pe suportul de contacte asigură alimentarea cu curent.
Conform unei alte caracteristici a invenției, suporturile de contacte sunt fixate mobil pe arborele de comutare.
în afară de dimensiunile sale mai reduse, principalul avantaj al selectorului de sarcină ce face obiectul acestei invenții rezidă în aceea că totalitatea forțelor necesare pentru acționarea celulelor de comutare cu vid precum și forțele de contact se transmit prin inelul de evacuare și prin contactele fixe, și sunt preluate axial de recipientul de ulei ce constituie o piesă stabilă. în felul acesta se evită solicitarea radială a coloanei de comutare și, în special, deformarea acesteia prin încovoiere și se elimină posibilitatea modificării duratelor de comutare precum și reducerea forțelor de contact.
Prin prevederea unor suporturi de contacte cu posibilități de rotire și respectiv deplasare axială și a căror ghidare se realizează cu ajutorul inelului de evacuare, sunt create condițiile pentru o desfășurare corespunzătoare a procesului de comutare chiar și atunci când intervin deplasări pe verticală datorate toleranțelor dimensionale sau când apar dilatații termice diferențiate la recipientul de ulei și la coloana de comutare.
în cele ce urmează se face o prezentare mai detaliată a invenției, cu trimiteri la desenele anexate în care se prezintă:
- fig.1, o primă variantă de alcătuire a selectorului de sarcină ce face obiectul acestei invenții (secțiune parțială în vedere laterală;
- fig.2, reprezentare parțială a suportului de contacte aparținând acestui selector de sarcină (secțiune privită de sus);
- fig. 3, o a doua variantă de alcătuire a selectorului de sarcină ce face obiectul acestei invenții (secțiune parțială în vedere laterală);
- fig.4, schema de montaj ce stă la baza selectorului de sarcină care face obiectul acestei invenții;
- fig.5, schemă de montaj modificată;
- fig.6, secvență tipică de comutare pentru un selector de sarcină ce face obiectul acestei invenții.
Selectorul de sarcină din fig.1 reprezintă o primă variantă de realizare a invenției și este alcătuit dintr-un suport de contacte 3 ce se poate roti în jurul arborelui de comutare 2 pe care este montat și pe care sunt dispuse în poziție verticală celulele de comutare cu vid 27 și 28.
în detaliu, cu privire la alcătuirea constructivă:
Selectorul de sarcină este alcătuit dintr-un cilindru din material izolant 1 în care este amplasat centric un arbore de comutare 2, de preferință din material izolant, și care străbate în direcție longitudinală cilindrul din material izolant 1. Posibilitatea de rotire a arborelui de comutare este asigurată prin mijloacele uzuale cunoscute; în acest sens se folosesc, de regulă, mecanisme de acționare cu cruce de Malta care însă nu apar în desene. Tot astfel nu apare în desene nici modul de rezemare a arborelui de comutare 2 în placa de bază a cilindrului din material izolant 1.
Pe arborele de comutare 2 este montat, în fiecare din planurile cores-punzătoare contactelor fixe în trepte 16 ce urmează a fi acționate, câte un suport de contacte 3 fixat într-un suport de lagăr 4 prin care i se asigură posibilitatea de rotire în raport cu arborele de comutare 2. Suportul de lagăr 4 este fixat pe arborele de comutare 2 cu ajutorul șuruburilor
4.1 și 4.2.
RO 118830 Β1
Suportul de contacte 3 este alcătuit dintr-o piesă de lagăr 5, o carcasă portantă 6 și carcasa contactului 7. Diversele componente ale suportului de contacte 3 sunt legate între ele prin șuruburile 8 și 9. La rândul său, carcasa contactului 7 este alcătuită, în exemplul la care ne referim, dintr-o componentă superioară 10 a carcasei de contact și o componentă inferioară 11a carcasei de contact; ambele componente sunt legate între ele prin șuruburile 150 12. Carcasa de contact poate fi executată, în egală măsură, ca o unică piesă monobloc. Piesa de lagăr 5 prezintă un locaș de lagăr 13 prin care trece un bolț 14 care face legătura cu suportul de lagăr și permite astfel mișcarea de rotație. Bolțul 14 este menținut în poziție cu ajutorul unui știft transversal 15.
în final, suportul de contacte 3 constituie un subansamblu complet ce poate pendula 155 în jurul bolțului 14 și deci în raport cu arborele fix de comutare 2.
Pentru fiecare fază de comutare, căreia îi corespunde câte un plan distinct, sunt prevăzute în peretele cilindrului din material izolant 1 contactele fixe în trepte 16, legate electric cu prizele înfășurării aparținând transformatorului cu reglaj. Contactele fixe în trepte 16 pot fi puse în legătură cu contactele 17 și 18 corespunzătoare. Aceste contacte 17 și 18 sunt 160 montate alăturat și în poziție orizontală pe suportul de contacte, astfel, încât la o pivotare a arborelui de comutare 2 și implicit a suportului de contacte 3, unul din cele două contacte 17 și 18 ajunge în dreptul următorului contact fix în trepte 16, înainte ca celălalt contact să fi părăsit contactul fix în trepte anterior. Contactul 17 lucrează ca un contact de comutare, în timp ce contactul 18 lucrează ca un contact auxiliar. 165 în fig. 2 se prezintă, privit de sus, modul de dispunere alăturată a celor două contacte 17 și 18 pe suportul de contacte 3 precum și conlucrarea acestora cu contactul fix în trepte
16. în varianta de alcătuire prezentată în fig. 2, contactul 17 care lucrează ca un contact de comutare este realizat - din considerente de obținere a unei capacități cât mai ridicate de transmitere a curentului - ca o componentă dublă, adică este alcătuit din două piese distincte 170
17. a și 17.b legate electric între ele. Fiecare din cele două contacte 17 și 18 este alcătuit dintr-o componentă de contact superioară 17.1 și 18.1 și dintr-o componentă de contact inferioară 17.2 și 18.2.
în varianta de alcătuire prezentată în fig.2, soluția adoptată pentru contactul de comutare face ca acest contact 17 să fie format din patru elemente, adică din două compo- 175 nente de contact superioare 17.1a și 17.1b și din două componente de contact inferioare 17.2a și 17.2b. Această alcătuire dublată a contactului 17 ce lucrează ca un contact de comutare, este rațională în cazul anumitor variante de alcătuire, fără a fi însă necesar să fie adoptată în cazul acestei invenții. Atât, componentele de contact superioare 17.1 și 18.1, cât și componentele de contact inferioare 17.2 și 18.2 ale fiecăruia din cele două contacte 17 180 și 18 sunt astfel fixate de carcasa contactelor 7 încât să se poată roti în jurul centrelor de rotație distincte 19, 20, 21 și 22. Respectivele componente sunt presate reciproc sub acțiunea forțelor exercitate de arcurile 23,24,25 și 26 și anume în direcția contactului fix în trepte 16 situat între ele atunci când este conectat.
Cu alte cuvinte: componenta de contact superioară 17.1 și 18.1 și componenta de 185 contact inferioară 17.2 și 18.2 ce îi corespunde, sunt presate cu o forță de contact bine definită pe cele două fețe ale contactului fix în trepte 16 aflat în stare conectată. Prin dispunerea lor în raport cu centrele de rotație distincte 19, 20, 21 și 22 așa cum s-a arătat mai sus, sunt create condițiile pentru ca ele să îmbrace contactele fixe în trepte 16. în fig.1 și 2 sunt prezentate numai componentele de contact, centrele de rotație și arcurile aflate în față în 190 direcția privirii - adică aflate în partea de sus.
RO 118830 Β1 în afară de aceasta, pe fiecare suport de contacte 3 mai sunt montate două celule de comutare cu vid 27 și 28 prinse: cu ajutorul unor brățări de fixare superioare și inferioare 29, 30, 31 și 32, astfel încât burdufurile 33 și 34 și tacheții de comandă 35 și 36 ai celulelor de comutare cu vid 27 și 28 se află în partea de sus. în legătură cu componentele enumerate mai sus, trebuie menționat că în fig.1 apar numai elementele dispuse în față și care sunt vizibile în direcția privirii. Pentru acționarea tacheților de acționare 35 și 36 ai celulelor de comutare cu vid 27 și 28, sunt pevăzute două pârghii 37 și 38, care prezintă la unul din capetele libere câte un ax de rolă 41 și 42 având montată câte o rolă de comandă 39 și 40. Prin celălalt capăt liber ele acționează asupra tacheților de acționare 35 și 36 descriși mai sus, ambele pârghii sunt prevăzute cu un sistem de rezemare ce permite rotirea lor în aurul centrelor de rotație 43 și 44 este însă posibil să se prevadă un singur centru de rotație comun. La rândul lor, rolele de comandă 39 și 40 ale celor două pârghii 37 și 38 sunt în corelare cu un inel de comandă 45 ce prezintă un contur de comandă 46 superior și un contur de comandă 47 inferior. Inelul de comandă 45 se prelungește radial până în dreptul suprafeței interioare a peretelui cilindrului din material izolant 1. în fig.1 se arată că prima rolă de comandă 39 corespunde conturului de comandă 46 inferior, adică rulează pe acesta din urma; tot astfel rulează a doua rolă de comandă 40 pe curba de comandă 46 superioară. In felul acesta, cele două curbe de comandă 46 și 47 servesc la acționarea contactelor de comutare cu vid 27 și 28 în sensul că prin trecerea rolei corespunzătoare de comandă 39 și 40 peste o camă, pârghia 37 și 38 ce îi este asociată pendulează în jurul punctului corespunzător de rotație 43 și 44 și acționează astfel tachetul corespunzător de acționare 35 și 36 al celulei de comutare cu vid 27 și 28.
în fine, pe partea interioară a cilindrului din material izolant 1 mai este prevăzut un contact inelar de evacuare 48 ce prezintă un element de racordare 49 care conduce către exterior și servește la evacuarea sarcinii. Inelul de comandă 45 și contactul inelar de evacuare 48 pot fi comasate extrem de simplu pentru a forma un singur element realizat dintr-un material conductiv - așa cum se arată în fig.1. La rândul său, contactul inelar de evacuare 48 este în legătură cu un contact mecanic de evacuare 50, dispus pe suportul de contacte 3 și care, așa cum s-a arătat mai sus în legătură cu contactele 17 și 18, este format dintr-o componentă de contact superioară 50.1 și o componentă de contact inferioară 50.2. în mod perfect asemănător, ambele aceste componente de contact de evacuare 50.1 și 50.2 sunt rezemate fiecare, astfel, încât să se poată roti în jurul centrelor de rotație 53 și 54 și sunt presate reciproc sub acțiunea forțelor exercitate de arcurile 51 și 52 așa fel încât, să îmbrace contactul inelar de evacuare 48 asupra căruia exercită o presiune de contact bine determinată.
Mai trebuie adăugat că suportul de contacte 3 este prevăzut și cu două role 55 și 56 ce rulează pe ambele laturi ale contactului inelar de evacuare 48, asigurând astfel ghidarea suportului de contacte 3 în ansamblu.
Dispoziția generală descrisă mai sus permite compensarea toleranțelor de orice natură și îndeosebi a, deformațiilor suferite de un arbore de comutare de lungime apreciabilă și supus unor solicitări de încovoiere. Suporturile de contacte 3 dispuși, astfel, încât să poată pivota în jurul arborelui de comutare 2, sunt oricum ghidați într-un mod bine definit prin contactul inelar de evacuare 48 așa fel încât, în pofida toleranțelor amintite mai sus, sunt date condițiile prin care să se asigure comanda precisă a rolelor de comandă 39 și 40 și deci și acționarea corespunzătoare a celulelor de comutare cu vid 27 și 28 - și aceasta chiar dacă se are în vedere lungimea redusă a curselor de acționare.
RO 118830 Β1 în fig.3 se prezintă o altă variantă de alcătuire a unui selector de sarcină conceput potrivit prevederilor acestei invenții. în acest caz, spre deosebire de exemplul prezentat anterior, suportul de contacte 103 nu mai este de tipul rotativ ci este deplasabil în sens longitudinal.
în interiorul cilindrului din material izolant 101 găsim, și de această dată, un arbore de comutare 102 montat centric și pe care se deplasează în sens longitudinal un suport de contacte 103. Posibilitatea de deplasare în sens longitudinal este asigurată prin elementul de ghidare 104. și în acest caz sunt prevăzute două celule de comutare cu vid dispuse în poziție verticală și din care este reprezentată grafic celula de comutare cu vid 105 aflată în față. în fiecare plan sunt, de asemenea, prevăzute contacte fixe în trepte 106 dispuse circular și care sunt montate în peretele cilindrului din material izolant 101; la rândul lor, aceste contacte fixe sunt conectate de câte un contact de comutare și de un contact auxiliar din care în desen este reprezentat grafic numai o componentă de contact superioară 107.1 și componenta de contact inferioară 107.2 ce îi este asociată. în mod similar, în interiorul cilindrului din material izolant 101 mai este prevăzut un contact inelar de evacuare 108 dispus în interiorul unui contact de evacuare care, la rândul său, este format dintr-un contact superior de evacuare 109.1 și un contact inferior de evacuare 109.2. Ghidarea suportului de contacte în ansamblu se realizează, în acest caz, cu ajutorul unei role 110 care parcurge conturul contactului inelar de evacuare 108. Comanda celulelor de comutare cu vid se realizează cu ajutorul a două pârghii 115 și 116 prevăzute cu role de comandă 113 și 114 montate pe capetele libere ale pârghiilor și care, la rândul lor, parcurg un contur inferior de comandă 111 și respectiv un contur superior de comandă 112 și acționează astfel tacheții de comandă asociați celulelor de comutare cu vid; în desen nu este reprezentat decât tachetul de comandă 117 asociat celulei de comutare cu vid 105 ce ocupă o poziție frontală în direcția privirii.
în fig. 4 se prezintă schema de montaj ce se realizează în cazul selectorului de sarcină ce face obiectul acestei invenții. Nu apar în desen legăturile electrice dintre contactele 17 și 18 și celulele de comutare cu vid 27 și 28 și de aci la contactul de evacuare 50 și implicit la contactul inelar de evacuare 48; aceste elemente nu se regăsesc în fig.1 căreia îi corespunde schema la care ne referim.
în fig. 5 se prezintă o schemă de montaj la care, așa cum se arată în fig.2, contactul de comutare 17 este format din două componente de contact 17a și 17b dispuse alăturat, și în fig.2 ce corespunde schemei la care ne referim, legăturile electrice sunt doar indicate. Se poate constata că, în principiu, modul de funcționare nu este diferit, adică atât cu schema de montaj din fig. 4 cât și cu cea din fig.5 se poate obține același proces de comutare.
Un astfel de proces de comutare este prezentat exemplificativ în fig.6.
La baza acestei reprezentări stă un selector de sarcină cu pași de comutare inegali, în principiu, un astfel de selector de sarcină cu pași inegali este cunoscut din documentația de brevet EP O 160125. Distanța între centre, măsurată de la contactul fix în trepte de pe înfășurarea principală și cele două contacte fixe în trepte adiacente acestuia, este mai mare decât distanța între centrele celorlalte contacte fixe în trepte. Acest lucru face posibilă utilizarea selectorului de sarcină și la transformatoarele cu tensiuni nominale mai mari; în felul acesta se poate obține o tensiune de impuls mai ridicată. în această documentație de brevet se prezintă unele tipuri de contacte fixe în trepte cu o alcătuire diferită și care se pretează a fi utilizate la un astfel de selector de sarcină.
Independent de cele expuse, apare deosebit de indicat ca respectivele contacte fixe în trepte 16 să nu fie curbate, adică paralele cu curbura cilindrului din material izolant 1, așa cum se procedează, conform stadiului de dezvoltare a tehnicii, ci să fie drepte, așa cum se
240
245
250
255
260
265
270
275
280
285
R0118830 Β1 arată în fig.2. Conform stadiului actual de dezvoltare a tehnicii, componentele superioare respectiv inferioare ale contactelor 17.1 și 18.1; 17.2 și 18.2 urmăresc totdeauna aceeași traiectorie de pe contactele fixe in trepte 16, prin adoptarea formei drepte se ajunge ca permanent să fie parcurse alte puncte de pe suprafața contactul fix în trepte 16 și astfel să se diminueze gradul lor de uzură.

Claims (9)

1. Selector de sarcină destinat transformatoarelor cu ploturi în vederea realizării unei comutări continue între prizele de pe înfășurarea unui transformator cu ploturi, care selector de sarcină este prevăzut cu un cilindru din material izolant (1) ce servește drept carcasă, la care selector de sarcină sunt prevăzute, în interiorul cilindrului din material izolant (1), contacte fixe în trepte (16) amplasate în planurile orizontale asociate fiecărei faze și care sunt dispuse circular și legate electric cu prizele, care selector de sarcină este echipat cu un arbore de comutare rotativ (2), montat centric în interiorul cilindrului din material izolant (1), și care prezintă pentru fiecare plan orizontal cu contacte fixe în trepte (16), câte un suport de contacte (3) de asemenea rotativ, la care selector de sarcină fiecare suport de contacte (3) este prevăzut cu cel puțin doua contacte mecanice (17 și 18) ce pot fi ce pot fi de fiecare dată în contact cu contactele fixe în trepte (16) din oricare plan orizontal, la care selector de sarcină cel puțin unul din contactele (17 și 18) de pe fiecare suport de contacte (3) poate fi legat electric direct cu o primă celulă de comutare cu vid (27 și 28), și cel puțin un alt contact (17 și 18) de pe fiecare suport de contacte (3) poate fi legat electric cu o a doua celulă de comutare cu vid (28 și 27) prin intercalarea unei rezistențe de supracomutare, și la care selector de sarcină celălalt capăt al celor două celule de comutare cu vid (27 și 28) de pe fiecare suport de contacte (3) este legat electric cu dispozitivul de evacuare a sarcinii (48) care selector de sarcină este caracterizat prin aceea că, fiecare suport de contacte (3) este astfel articulat de arborele de comutare (2) încât să i se asigure mobilitatea independent de ceilalți, și că cele două celule de comutare cu vid (27 și 28) sunt totdeauna montate în poziție verticală pe suporturile de contacte (3), așa fel încât, tacheții lor de acționare (35 și 36) sunt orientați aproximativ în direcție axială.
2. Selector de sarcină, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fiecare suport de contacte (3) este astfel articulat pe arborele de comutare (2) încât să se poată roti în jurul unui centru de rotație.
3. Selector de sarcină, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fiecare suport de contacte (103) este astfel articulat pe arborele de comutare (102) încât să se poată deplasa în direcție longitudinală.
4. Selector de sarcină, conform uneia din revendicările 1 sau 2, caracterizat prin aceea că fiecare din contactele (17 și 18) este alcătuit din cel puțin o componentă superioară de contact (17.1 și 18.1) și din cel puțin o componentă inferioară de contact (17.2 și 18.2) și că fiecare componentă de contact (17.1 și 18.1; 17.2 și 18.2) este presată de cealaltă sub acțiunea forței exercitate de cel puțin un arc (23, 24, 25 și 26) așa fel încât, la conectarea unui contact fix în trepte (16), acesta din urmă este închis mecanis pe ambele fețe și contactat electric.
5. Selector de sarcină, conform uneia din revendicările 1 până la 4, caracterizat prin aceea că, respectivele contacte fixe în trepte (16) din interiorul cilindrului din material izolant (1) se dezvoltă orizontal fără a fi însă adaptate la conturul interior al cilindrului din material izolant (1) ci au îndeosebi o formă dreaptă.
RO 118830 Β1
335
6. Selector de sarcină, conform uneia din revendicările 1,2, 4 sau 5, caracterizat prin aceea că, pe suprafața interioară a peretelui cilindrului din material izolant (1), pentru fiecare fază de comutare și deci pentru fiecare plan orizontal de amplasare a contactelor fixe în trepte (16), este prevăzut un inel de comandă (45) ce prezintă un contur superior de comandă (46) și un contur inferior de comandă (47), că pentru fiecare din cele două celule de comutare cu vid (27 și 28) este prevăzută, pe fiecare suport de contacte (3), câte o pârghie (37 și 38) articulată ce se poate roti în jurul unui centru de rotație (43 și 44), și că fiecare din aceste pârghii (37 și 38) acționează cu unul din capetele sale libere un tachet de acționare (35 și 36) al unei celule de comutare cu vid (27 și 28), în timp ce celălalt capăt liber parcurge unul din contururile de comandă (46 și 47) așa fel încât, în funcție de forma spațială a fiecăruia din aceste contururi de comandă (46 și 47), poate fi acționată respectiva celulă de comutare cu vid (27 și 28).
7. Selector de sarcină, conform uneia din revendicările 1,2, 4 până la 6, caracterizat prin aceea că, fiecare cale de evacuare a sarcinii este formată dintr-un contact inelar de evacuare (48) montat centric și fixat de suprafața interioară a peretelui cilindrului din material izolant (1), care contact inelar de evacuare prezintă un element de racordare (49) care duce către exterior, și care poate fi contactat de către un contact de evacuare (50) montat pe fiecare suport de contacte (3) și legat electric cu celulele de comutare cu vid (27 și 28) dispuse pe acest suport de contacte (3).
8. Selector de sarcină, conform uneia din revendicările 1,2,4 până la 7, caracterizat prin aceea că, fiecare suport de contacte (3) mai este prevăzut cu două role (55 și 56) ce se deplasează pe cele două fețe ale contactului inelar de evacuare (48) corespunzător, așa fel încât, fiecare suport de contacte (3) este supus unui ghidaj forțat.
9. Selector de sarcină, conform uneia din revendicările 1,2,4 până la 8, caracterizat prin aceea că, inelul de comandă (45) și contactul inelar de evacuare (48) al fiecărei faze sunt comasate și formează un singur element.
ROA200001088A 1998-05-14 1999-03-25 Selector de sarcină RO118830B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19821775A DE19821775C1 (de) 1998-05-14 1998-05-14 Lastwähler
PCT/EP1999/002020 WO1999060588A1 (de) 1998-05-14 1999-03-25 Lastwähler

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO118830B1 true RO118830B1 (ro) 2003-11-28

Family

ID=7867841

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200001088A RO118830B1 (ro) 1998-05-14 1999-03-25 Selector de sarcină

Country Status (18)

Country Link
EP (1) EP1078380B1 (ro)
JP (1) JP3612278B2 (ro)
KR (1) KR100420630B1 (ro)
CN (1) CN1134035C (ro)
AT (1) ATE216801T1 (ro)
AU (1) AU3417899A (ro)
BG (1) BG63835B1 (ro)
BR (1) BR9907918B1 (ro)
CA (1) CA2311781A1 (ro)
CZ (1) CZ298858B6 (ro)
DE (2) DE19821775C1 (ro)
HK (1) HK1033613A1 (ro)
HU (1) HU223171B1 (ro)
PL (1) PL191216B1 (ro)
RO (1) RO118830B1 (ro)
RU (1) RU2221301C2 (ro)
UA (1) UA70325C2 (ro)
WO (1) WO1999060588A1 (ro)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10011966C1 (de) * 2000-03-11 2001-06-28 Reinhausen Maschf Scheubeck Stufenschalter und Schirmring für einen Stufenschalter
AT410612B (de) * 2001-04-20 2003-06-25 Reinhausen Maschf Scheubeck Lastwähler
WO2006004527A1 (en) 2004-06-30 2006-01-12 Abb Research Ltd. A diverter switch, a method for operating such a switch and use of such a switch
DE102004052316B3 (de) * 2004-10-28 2005-12-01 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Verfahren zur Schaltzeitmessung an einem Laststufenschalter und Schaltung zur Schaltzeitmessung
CN101521097B (zh) * 2008-02-25 2012-12-19 沈阳东电科发科技有限公司 一种复合型真空灭弧电力变压器有载调压开关
CA2721906A1 (en) * 2008-04-21 2009-10-29 Thomas Eriksson Arc detector and associated method for detecting undesired arcs
DE202009018642U1 (de) 2009-04-09 2012-07-03 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Stufenschalter mit Halbleiter-Schaltelementen
DE102009017196A1 (de) 2009-04-09 2010-10-14 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Stufenschalter mit Halbleiter-Schaltelementen
EP2244272B1 (en) * 2009-04-20 2012-06-06 ABB Technology Ltd Measuring contact sequence in a tap changer
EP2261935A1 (en) * 2009-06-10 2010-12-15 ABB Research Ltd. Selector switch and method of operating a selector switch
DE102010007535B4 (de) * 2010-02-11 2017-12-21 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Stufenschalter mit Freilaufelement
WO2012003863A1 (en) 2010-07-06 2012-01-12 Abb Research Ltd Selector switch mechanism with compensation for position of the cam slot
EP2666171A1 (de) 2011-01-20 2013-11-27 Maschinenfabrik Reinhausen GmbH Stufenschalter
DE202011109824U1 (de) 2011-01-20 2012-04-03 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Stufenschalter
DE102011014325B4 (de) 2011-03-18 2014-11-27 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Laststufenschalter
DE102011116158A1 (de) 2011-10-14 2013-04-18 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Laststufenschalter
DE102011119318B4 (de) * 2011-11-23 2014-11-27 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Stufenschalter mit Vakuumschaltröhren
DE102012101988B4 (de) 2012-03-09 2014-07-17 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Anordnung einer Luft-Drosselspule und eines Umschalters sowie Verfahren zur Herstellung einer solchen Anordnung
DE102012103489B4 (de) * 2012-04-20 2015-11-12 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Laststufenschalter und dessen Verwendung zur Spannungsregelung in einem Verteiltransformator
CN102709106B (zh) * 2012-05-17 2015-03-11 上海华明电力设备集团有限公司 真空灭弧转换选择器
DE102012105152B4 (de) * 2012-06-14 2015-11-12 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Laststufenschalter zur unterbrechungslosen Umschaltung zwischen verschiedenen Wicklungsanzapfungen eines Stufentransformators
DE102013107545B4 (de) * 2013-07-16 2017-02-16 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Lastwähler
DE102013107552B4 (de) * 2013-07-16 2017-03-16 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Laststufenschalter
DE102013107550B4 (de) 2013-07-16 2017-05-04 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Lastwähler
DE102013107554B4 (de) * 2013-07-16 2016-05-19 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Lastwähler
DE102013107557B4 (de) * 2013-07-16 2017-02-23 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Lastwähler
DE102013110655B4 (de) * 2013-09-26 2016-02-25 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Schalter, Stufenschalter für einen Regeltransformator sowie Regeltransformator
DE102014107722B3 (de) * 2014-06-02 2015-09-03 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Schalter für eine Schaltvorrichtung, Lastumschalter eines Laststufenschalters sowie Dauerhauptschalter und Trennschalter hierfür
DE102014112763A1 (de) * 2014-09-04 2016-03-10 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Schaltanordnung für einen Regeltransformator, insbesondere Vorwähler
DE102014112764A1 (de) * 2014-09-04 2016-03-10 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Schaltanordnung für einen Regeltransformator, insbesondere Polungsschalter
DE102015103928B4 (de) * 2015-03-17 2021-11-04 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh Energiespeicher für einen Laststufenschalter sowie Laststufenschalter mit Energiespeicher

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1805378A1 (de) * 1968-10-26 1970-05-06 Reinhausen Maschf Scheubeck Lastumschalter fuer Stufenschalter von vorzugsweise dreiphasigen Regeltransformatoren mit Vakuumschaltelementen
DE3833126C2 (de) * 1988-09-29 1995-11-30 Reinhausen Maschf Scheubeck Lastwähler für Stufentransformatoren
DE4231353C2 (de) * 1991-09-19 1997-07-24 Toshiba Kawasaki Kk Stufenschalter
DE9405427U1 (de) * 1994-03-30 1995-04-27 Maschinenfabrik Reinhausen Gmbh, 93059 Regensburg Lastwähler mit Überschaltwiderständen
DE19501529C1 (de) * 1995-01-19 1996-06-20 Reinhausen Maschf Scheubeck Umschaltanordnung
DE19510809C1 (de) * 1995-03-24 1996-07-04 Reinhausen Maschf Scheubeck Lastumschalter eines Stufenschalters

Also Published As

Publication number Publication date
ATE216801T1 (de) 2002-05-15
EP1078380B1 (de) 2002-04-24
DE59901305D1 (de) 2002-05-29
PL191216B1 (pl) 2006-03-31
HK1033613A1 (en) 2001-09-07
JP2002516481A (ja) 2002-06-04
WO1999060588A1 (de) 1999-11-25
BG104589A (en) 2001-01-31
CA2311781A1 (en) 1999-11-25
JP3612278B2 (ja) 2005-01-19
BR9907918B1 (pt) 2013-06-25
HUP0100062A3 (en) 2001-07-30
CN1134035C (zh) 2004-01-07
HU223171B1 (hu) 2004-03-29
AU3417899A (en) 1999-12-06
UA70325C2 (uk) 2004-10-15
CZ20004212A3 (en) 2001-05-16
PL344005A1 (en) 2001-09-10
DE19821775C1 (de) 1999-10-14
BG63835B1 (bg) 2003-02-28
KR20010040680A (ko) 2001-05-15
BR9907918A (pt) 2001-09-11
CZ298858B6 (cs) 2008-02-27
HUP0100062A2 (hu) 2001-05-28
EP1078380A1 (de) 2001-02-28
RU2221301C2 (ru) 2004-01-10
CN1275241A (zh) 2000-11-29
KR100420630B1 (ko) 2004-03-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO118830B1 (ro) Selector de sarcină
RO118989B1 (ro) Comutator cu ploturi, echipat cu un preselector
US7829814B2 (en) Vacuum circuit interrupter grounding assembly
US9082561B2 (en) Medium voltage circuit breaker arrangement operated by a transmission mechanism
CN101523537A (zh) 真空断路器
EP3712917B1 (en) Vacuum circuit interrupter
CN101359548B (zh) 真空绝缘开关及真空绝缘开关装置
RO118829B1 (ro) Dispozitiv de semnalizare a poziţiei
CN101128896A (zh) 用于电开关设备的接触系统
RO112973B1 (ro) Comutator in trepte
JP4869043B2 (ja) 接地開閉器
KR20180044400A (ko) 온-부하 탭 절환기를 위한 부하 전달 스위치 및 이를 위한 연속 메인 스위치 및 격리 스위치
KR20100034730A (ko) 진공 단속기 챔버를 구비하는 스위칭 장치
CN101164132B (zh) 保险装置
JP4403175B2 (ja) 順序スイッチ用負荷切換スイッチ
EP1126484A2 (en) Switchgear
JP2008511952A (ja) 高電圧開閉器装置
EP3171373A1 (en) On-load tap changing device
JP4439035B2 (ja) ガス封入開閉装置
CN211957536U (zh) 侧装式断路器
JPH06103863A (ja) 真空遮断器
CN109119261A (zh) 具有多路信号的行程开关接触器
CN219286244U (zh) 三工位绝缘主轴和三工位开关
JP2001503557A (ja) 揺動軸受を備えた低圧遮断器の可動接触子装置
JPS6091608A (ja) 1タツプ式負荷時タツプ切換器