RO115613B1 - Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel - Google Patents

Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel Download PDF

Info

Publication number
RO115613B1
RO115613B1 RO14847491A RO14847491A RO115613B1 RO 115613 B1 RO115613 B1 RO 115613B1 RO 14847491 A RO14847491 A RO 14847491A RO 14847491 A RO14847491 A RO 14847491A RO 115613 B1 RO115613 B1 RO 115613B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
strands
cable
steel
cord
strips
Prior art date
Application number
RO14847491A
Other languages
English (en)
Inventor
Gheorghe Ciobanu
Felix Ciobanu
Victor Armaselu
Nicolae Bercea
Original Assignee
Gheorghe Ciobanu
Felix Ciobanu
Victor Armaselu
Nicolae Bercea
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gheorghe Ciobanu, Felix Ciobanu, Victor Armaselu, Nicolae Bercea filed Critical Gheorghe Ciobanu
Priority to RO14847491A priority Critical patent/RO115613B1/ro
Publication of RO115613B1 publication Critical patent/RO115613B1/ro

Links

Landscapes

  • Belt Conveyors (AREA)

Description

Invenția se referă la un procedeu pentru îmbinarea benzilor transportoare prevăzute în structură cu inserții din cabluri de oțel, prin vulcanizare la rece.
în vederea îmbinării benzilor transportoare, cu cârd de oțel, prin vulcanizare, este cunoscut un procedeu, care prevede diverse scheme pentru pozarea toroanelor, cu o inserție, cu două inserții, cu trei inserții, în vederea vulcanizării. Toroanele de oțel pozează întrepătruns pe o placă de legătură, iar între acestea se introduc fâșii de contact. Asamblarea astfel realizată se acoperă cu o placă de legătură și se vulcanizează.
Acest procedeu prezintă următoarele dezavantaje:
- necesită un volum mare de manoperă și materiale, datorită lungimii relativ mari a vulcanizării, întrucât rezistența axială a covorului în zona îmbinării este asigurată numai de aderența toroanelor în masa de cauciuc;
- nu garantează menținerea capetelor toroanelor în masa de cauciuc în timpul funcționării.
Mai este cunoscut un procedeu pentru îmbinarea benzilor transportoare cu cârd de oțel, care constă în deșaparea capetelor benzii, supuse îmbinării, iar capetele toroanelor ce formează structura de rezistență sunt împerecheate și asamblate prin sertizare, cu niște bucșe eliptice, din aluminiu, iar între spațiile create de perechile de toroane, sunt dispuse niște fâșii din cauciuc crud, după care, pe fața superioară și inferioară a îmbinării se aplică niște plăci de cauciuc crud, ce formează, în urma vulcanizării, suprafețele active ale benzi transportoare.
Acest procedeu este greoi și laborios, necesitând multiple operați cu consum mare de material de vulcanizare.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este simplificarea vulcanizării, cu îmbunătățirea fiabilității vulcanizării, cu asigurarea aderenței cauciucului la inserțiile metalice.
Procedeul pentru îmbinarea benzilor transportoare, cu cord de oțel, conform invenției, înlătură dezavantajele procedeelor cunoscute, prin aceea că corzile de oțel din structura de rezistență a benzii sunt tăiate, iar capetele cablurilor de la capetele benzilor sunt împerecheate și matisate, urmând ca între spațiile create dintre perechile de cabluri să fie reașezate fâșiile de cauciuc de contact desprinse, după care atât structura din corzi de oțel, fâșiile de cauciuc, cât și suprafețele de contact ale stratului de uzură și a celui de rulare sunt pensulate cu o soluție adezivă în sine cunoscută, straturi ce se suprapun peste inserția de cabluri, aplicându-se o presiune de 10 până la 35 kgf/cm2 timp de 45 min, în vederea vulcanizării la rece.
Prin aplicarea procedeului conform invenției se obțin următoarele avantaje:
- simplificarea operației de vulcanizare, cu reducerea timpului de vulcanizare;
- elimină riscul ruperii benzii în zona vulcanizată;
- eliminarea în totalitate a consumului de energie electrică și a plăcilor de vulcanizare.
în cele ce urmează se dă un exemplu de realizare a procedeului de vulcanizare la rece a benzilor transportoare, cu referire la fig.1...7, care reprezintă:
- fig. 1, vedere a unei benzi transportoare cu stratul de uzură deșapat și cu fâșiile de îmbinare detașate;
- fig.2, vedere a porțiunii supusă îmbinării cu corzile de otel reconfigurate, conform exemplului 1 de realizare;
- fig.3, vedere a porțiunii supusă îmbinării cu corzile de oțel împerecheate și matisate, conform exemplului 2 de realizare;
- fig.4, detaliu B al unui cablu de oțel din structura de rezistență, în vederea configurării conform exemplului 1;
RO 115613 Bl
- fig.5, secțiune după linia C-C a cablului din fig.4, reprezentând schematic reconfigurarea după împletire și matisare a cablului, conform exemplului 1;
-fig.6, vedere a unui cablu reconfigurat, conform exemplului 2;
- fig.7, secțiune după linia D-D a cablului din fig.6, reprezentând schema de reconfigurare după împletire și matisare a cablului, conform exemplului 2. 55
Exemplul 1. Procedeul pentru îmbinarea capetelor deteriorate ale benzilor transportoare, cu cord de oțel, constă, într-o primă fază, în deșaparea stratului de uzură a și a celui de rulare b de la capetele c și d ale unei benzi 1 supusă îmbinării, pe o distanță:
1] A = Lv + R = 2,000 m 60 unde: R = + R3 iar: Lv = distanța de vulcanizare
Rt;R3 = distanța de la covorul de cauciuc până la zona ce se vulcanizează, urmând ca în faza următoare să se efectueze separarea corzilor de oțel (cablurilor] 2 ce formează inserția benzii de fâșiile 3 de cauciuc dintre acestea, fâșii care rămân legate 65 de masa de cauciuc a benzii transportoare 1.
în continuare, într-o altă fază, se trece la despletirea corzilor de oțel 2, care sunt sub forma unor toroane, în vederea matisării (reparării]. Operația de despletire a corzilor (cablurilor] de oțel se efectuează după desfacerea fâșiilor 3 dintre corzile (cablurile) de oțel 2. Se ia un capăt e al unui cablu 4, din structura inserției, cablu dispus în capătul 70 c al benzii transportoare 1, respectiv primul cablu ce face parte din inserția benzii, și se îndepărtează patru toroane, conform fig.4, iar din capătul f al cablului 4' din capătul de bandă d al benzii se îndepărtează trei toroane, conform fig.4. Din capătul g al cablului 5 din capătul c al benzii transportoare 1 se îndepărtează trei toroane, iar din capătul h al cablului 5' al capătului de bandă d se îndepărtează patru toroane. Această operație 75 se continuă alternativ, până la terminarea tuturor cablurilor ce formează inserția 2 a benzii transportoare 1.
în faza ce urmează, se procedează la matisarea cablurilor între ele după următoarea schemă; se iau cele patru toroane din capătul e al cablului 4 din capătul c al benzii 1 si se suprapun peste cele trei toroane din capătul f al cablului 4' și se matisează 80 după ce în prealabil au fost împletite; din împletirea celor patru toroane cu cele trei toroane rezultând în final un cablu cu șapte toroane, ca și al calbului inițial (fig.5).
Această operație se continuă până la terminarea împerecherii și matisării tuturor cablurilor ce formează inserția benzii. După terminarea acestei operații, în faza următoare se pensulează cu o soluție adezivă, în sine cunoscută, atât cablurile matisate, cât 85 și fâșiile 3 de cauciuc dintre cablurile 2, precum și suprafețele stratului de uzură a și de rulare b pe ambele fețe, după care aceste suprafețe se suprapun peste inserția de cabluri 2 astfel refăcută cu fâșiile de cauciuc 3, după care pe suprafața de rulare și uzură se aplică o presiune de 10 până la 35 kgf/cm2 timp de 45 min, în vederea vulcanizării la rece a suprafețelor cu inserțiile. 90
Exemplul 2.După încheierea operațiunilor de deșapare a stratului de uzură a și a celui de rulare b pe distanța:
(1) A = Lv + R = 2,000 m se procedează, ca în exemplul 1, la separarea corzilor de oțel 2 de fâșiile de cauciuc 3, după care toroanele dezvelite se taie după o linie k, se despletesc și se împletesc între 95 ele patru toroane din capătul c cu trei toroane din capătul d, indiferent de ordinea cablurilor, realizându-se câte o buclă E, având niște ramuri i, j pentru fiecare pereche de cablu în parte (fig.6).
RO 115613 Bl între ramurile i, j ale buclei E se introduc niște șnururi special confecționate care se fixează între aceste ramuri cu ajutorul unei soluții adezive, în sine cunoscută, după care pe întreaga suprafață a cablurilor se așterne suprafața stratului de uzură și a celui de rulare, în prealabil fiind pensulate cu o soluție adezivă, în sine cunoscută, în vederea vulcanizării la rece aplicându-se condițiile din primul exemplu de realizare.

Claims (5)

  1. Revendicări
    1. Procedeu pentru îmbinarea benzilor transportoare cu cord de oțel, în care capetele benzilor sau porțiunea supusă reparării sunt deșapate, iar capetele toroanelor ce formează structura de rezistență sunt întrepătrunse și înglobate în masa de cauciuc supus vulcanizării, caracterizat prin aceea că, corzile de oțel [2] din structura de rezistență a benzii (1) sunt tăiate, după o linie k, capetele (e; f; g; h) ale cablurilor [4; 4'; 5; 5'] din capetele (c, d) ale benzii transportoare sunt împerecheate și matisate, iar între spațiile create dintre perechile de cabluri (4; 4'] și (5; 5') sunt dispuse niște fâșii (3) de cauciuc de contact, după care atât structura din corzi de oțel (2), fâșiile (3), cât și suprafețele de contact ale stratului de uzură (a) și a celui de rulare (b) sunt pensulate cu soluție adezivă, în sine cunoscută, straturi ce se suprapun peste inserția de cabluri [2], aplicându-se o presiune de 10 până la 35 kgf/cm2 timp de 45 min, în vederea vulcanizării la rece.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, după secționare, din capătul (e) al cablului (4) se îndepărtează patru toroane, iar din capătul (f) al cablului (4'] se îndepărtează trei toroane și se împerechează între ele, după care se matisează.
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, după secționare, din capătul (g) al cablului (5) se îndepărtează trei toroane, iar din capătul (h) al cablului (5'J se îndepărtează patru toroane împerechindu-se între ele, după care se matisează, operația repetându-se și cu celelalte cabluri ce formează inserția din corzile de oțel [2] ale benzii transportoare (1],
  4. 4. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, fâșiile (3) din cauciuc, detașate dintre corzile de oțel (2) ale structurii metalice a benzii , rămân legate de masa de cauciuc a benzii transportoare (1) la unul din capetele (c sau d).
  5. 5. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, după deșapare, stratul de uzură (a) și cel de rulare (b) rămân legate de masa de cauciuc a benzii transportoare (1) la unul din capetele (c sau d).
RO14847491A 1991-09-30 1991-09-30 Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel RO115613B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14847491A RO115613B1 (ro) 1991-09-30 1991-09-30 Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14847491A RO115613B1 (ro) 1991-09-30 1991-09-30 Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO115613B1 true RO115613B1 (ro) 2000-04-28

Family

ID=20128839

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14847491A RO115613B1 (ro) 1991-09-30 1991-09-30 Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO115613B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11022197B2 (en) 2018-10-11 2021-06-01 Flexible Steel Lacing Company Fastener for cable conveyor belt

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11022197B2 (en) 2018-10-11 2021-06-01 Flexible Steel Lacing Company Fastener for cable conveyor belt
US11713796B2 (en) 2018-10-11 2023-08-01 Flexible Steel Lacing Company Fastener for cable conveyor belt

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3481807A (en) Method of joining the ends of a conveyor belt reinforced with steel strands
US2182169A (en) Belting splice and method
US4188832A (en) Endless power transmission belt
US3783063A (en) Methods of manufacturing endless conveyor belts
RO115613B1 (ro) Procedeu pentru imbinarea benzilor transportoare, cu cord de otel
US4241489A (en) Method of removing fastening elements from woven tape
JP2001355681A (ja) コンベヤベルトの接合方法
CN208616675U (zh) 一种接头快连钢丝绳芯输送带
US1474774A (en) Belt joint and method of making same
US2955065A (en) Method of repairing a wire-reinforced conveyer belt
JP3428498B2 (ja) コンベヤベルト及びその接合方法
JPH0397936A (ja) タイヤのカーカス用ゴム引きコード布におけるジョイント構造およびジョイント方法
EP1161633B1 (en) Preformed strip and method for splicing conveyor belts
CN104520213A (zh) 传送带的接合方法
US4255147A (en) Wrapped-molded V-belt and method of manufacture
SU1694442A1 (ru) Способ стыковки концов ленты с каркасами из тросов и ткани
JPS62278026A (ja) 更生タイヤの製造方法
JP4346119B2 (ja) 撚鋼線材を補強材としたコンベアベルトの接合方法
Dimulescu Aspects regarding the improvement of the vulcanizing tehnology of metal insert conveyor belts mounted on band conveyors
US6554934B1 (en) Preformed strip and method for splicing conveyor belts
JPS5821042A (ja) コンベヤベルトの接合構造およびその接合方法
CN103950197A (zh) 一种橡胶输送带的粘接缝合方法
JP6638449B2 (ja) コンベヤベルトおよびその接合方法
US3304215A (en) Method for joining conveyor belts
GB2082116A (en) Improvements in or relating to conveyor belts