RO112718B1 - Compozitie de fibre minerale, termostabila si solubila biologic - Google Patents

Compozitie de fibre minerale, termostabila si solubila biologic Download PDF

Info

Publication number
RO112718B1
RO112718B1 RO95-01217A RO9501217A RO112718B1 RO 112718 B1 RO112718 B1 RO 112718B1 RO 9501217 A RO9501217 A RO 9501217A RO 112718 B1 RO112718 B1 RO 112718B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
feo
mgo
cao
composition
thermostable
Prior art date
Application number
RO95-01217A
Other languages
English (en)
Inventor
Marianne Guldberg
Vermund Rust Christensen
Original Assignee
Rockwool Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rockwool Int filed Critical Rockwool Int
Publication of RO112718B1 publication Critical patent/RO112718B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C13/00Fibre or filament compositions
    • C03C13/06Mineral fibres, e.g. slag wool, mineral wool, rock wool
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G24/00Growth substrates; Culture media; Apparatus or methods therefor
    • A01G24/10Growth substrates; Culture media; Apparatus or methods therefor based on or containing inorganic material
    • A01G24/18Growth substrates; Culture media; Apparatus or methods therefor based on or containing inorganic material containing inorganic fibres, e.g. mineral wool
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C13/00Fibre or filament compositions
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C2213/00Glass fibres or filaments
    • C03C2213/02Biodegradable glass fibres

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Inorganic Fibers (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Seasonings (AREA)

Description

Invenția se referă la o compoziție de fibre minerale termostabilă, și mai specific, la o compoziție minerală termostabilă, în mai multe variante, care este solubilă în fluide biologice. In mod special, invenția se referă la fibre minerale formate din aceste compoziții minerale și utilizate la izolații termice și/sau acustice sau utilizate ca mediu de creștere a plantelor.
Izolațiile din fibre minerale sunt utilizate pe scară largă și reprezintă produse durabile într-o lungă perioadă de timp. Produsele de izolație sunt confecționate din materiale minerale brute, așa cum sunt roca sau zgura, care sunt topite și filate sub formă de fibre, legate între ele cu lianți. Lianții pot fi în general, o rășină fenol-formaldehidă sau o rășină fenol- formaldehidică modificată cu uree.
Este bine cunoscut că produsele de izolație din fibre minerale sunt avantajoase în comparație cu produsele de izolație din fibre de sticlă, din punct de vedere al rezistenței acestora, rezistență care este mai ridicată față de incendii, respectiv în ceea ce privește excelenta termostabilitate care le caracterizează. In general, lâna de sticlă rezistă la temperaturi de până la, aproximativ, 65O°C, în timp ce lâna minerală este capabilă să reziste la temperaturi de până la aproximativ 1QQ0°C. Este de dorit, în cea mai înaltă măsură, să se mențină sau chiar să crească această excelentă proprietate în oricare dintre transformările produselor din fibre minerale cunoscute până în prezent.
Recent, o mai mare atenție a fost acordată problemelor de sănătate în legătură cu diferite materiale fibroase, incluzând filtre de lână minerală pentru izolații. Este bine cunoscut că inhalarea unor anumite tipuri de fibre, așa cum sunt fibrele de azbest, poate conduce la boli respiratorii, incluzând cancer pulmonar. Se crede că un factor important îl constituie abilitatea fibrelor de azbest de a rămâne în plămân pe o perioadă extinsă de timp. Cu toate că nu este menționată până în prezent nici o evidență privind faptul că fibrele artificiale ar constitui cauza unor boli respiratorii sau a unor alte boli la oameni, este de dorit a se asigura fibrele minerale cu o viteză crescută de dizolvare în fluide biologice, întrucât este de așteptat ca asemenea fibre să aibă un timp de înjumătățire considerabil mai scurt în plămâni după inhalare.
Preocuparea privind efectele posibile asupra sănătății a fibrelor artificiale de sticlă (MMVF) a constituit motivul pentru un număr de investigații întreprinse în ultimii ani. Se crede că în afară de dimensiunile fibrei, de asemenea, timpul de staționare în plămâni poate constitui un parametru important în provocarea bolii. Timpul de staționare este influențat de îndepărtarea fizică a fibrelor din plămâni și de viteza de dizolvare a fibrelor.
Viteza de dizolvare a fibrelor poate fi evaluată în diferite moduri. Prin măsurători in vitro, se introduc fibre minerale în soluții fiziologice artificiale (soluția Gambie, modificată în concordanță cu expunerea lui Scholze, H. Conradt, intitulată Studiul in vitro privind durabilitatea chimică a fibrelor silicioase, [Ann.Oco.Hyg. 31, pag.683...692, 987], considerându-se a fi asemănătoare condițiile cu cele din fluide pulmonare. Lichidele utilizate sunt toate caracterizate ca având o valoare a pH-ului de 7,4...7,8. Este cunoscut din publicația Carr; lan: Celulele macrofage Privire generală asupra ultrastructurii și funcției, Academic Press, 1973, că valoarea pH-ului în celulele macrofage este diferită, și anume este mai acidă, decât valoarea pH-ului din fluidul pulmonar, asemănându-se cu valoarea pH-ului din lichidele utilizate în mod normal.
Măsurători recent publicate privind durabilitatea fibrelor, incluzând măsurători in vivo, privind dizolvarea fibrei în plămânii de șobolan, indică faptul că această diferență în ceea ce privește pH-ul poate justifica diferitele viteze de dizolvare și se demonstrează că fibrele investigate, atunci când sunt suficient de scurte, pot fi înghițite de celulele macrofage, aceasta putând explica - viteza scăzută de dizolvare observată în cazul fibrelor din lână minerală de sticlă.
In publicația WO 89/12032, se dezvăluie compoziții de fibre minerale anor
RO 112718 Bl ganice dintre care unele trec testul de foc de 2h, conform ASTM E-119 și manifestă totodată durabilitate scăzută în soluții saline fiziologice, respectiv prezintă viteze ridicate de dizolvare în aceste soluții. Componenții din aceste compoziții prezentate pot varia în mod considerabil. Totuși toate compozițiile prezentate sunt realizate din oxizi metalici puri sau din materiale brute mai puțin pure cu adăugarea de oxizi puri ceea ce face ca aceste compoziții prezentate să fie foarte costisitoare.
Obiectul prezentei invenții este de a se asigura o compoziție minerală ce poate fi adusă sub formă de fibre, care poate fi fabricată din materiale brute ce se întâlnesc în natură, accesibile și care să prezinte o viteză de dizolvare ridicată în fluide biologice și să manifeste o bună termostabilitate.
Compoziția de fibre minerale, conform invenției, este termostabilă și prezintă o viteză ridicată de dizolvare în fluide biologice. Este constituită
53.5.. .64% Si02, maximum 4% AI203,
10.. .20% CaO, 1 □.. .20% MgO și 6,5.. .9% FeO, cantitatea totală de FeO și FegOg fiind calculată ca FeO, iar procentele fiind exprimate în greutate.
In mod surprinzător, fibrele minerale au atât o viteză ridicată de dizolvare în fluide biologice, cât și o termostabilitate bună, putând fi fabricate din compoziții minerale de materiale brute ce se întâlnesc în natură și din alte materiale brute accesibile, așa cum sunt olivin, cuarț, dolomit, gresie calcaroasă și minereu de fier, opțional legate total sau parțial cu ciment sub formă de brichete.
Compoziții din prezenta invenție pot fi preparate, de exemplu, din materiale brute ce se întâlnesc în natură și anume, din aproximativ, respectiv, 36% nisip de cuarț, 17%, nisip de olivin, 42% deșeuri de lână minerală; 12% minereu de fier, 11 % dolomit și 12% ciment.
In concordanță cu invenția, este preferabil ca domeniul privind cantitatea totală de CaO, MgO, Fe203 și FeO din compozițiile minerale să reprezinte:
32% < CaO + MgO + Fe0/Fe203 < 40%, de preferință,
35% < CaO + MgO + Fe0/Fe203< 40% și în mod special,
38% < CaO + MgO + Fe0/Fe203 < 40%.
Procentele sunt exprimate în greutate.
Compoziția minerală din invenție este în mod deosebit adecvată pentru fabricarea fibrelor minerale printr-o metodă uzuală și prezentată, în publicația WO 92/06047
Pentru fabricarea fibrelor fine, prin această metodă, este necesară o compoziție având o viscozitate de 15 Poise la temperatura de lucru. Pe de altă parte, este, de asemenea, de dorit ca, topitura din compoziție să aibă o viscozitate care să nu fie mai mică de 4 Poise, la temperatura de lucru.
Nu este evident ca viteza de dizolvare a compoziției de fibre minerale să poată fi mărită, menținându-se în același timp celelalte proprietăți care sunt necesare. După cum s-a menționat mai sus, viscozitatea topiturii trebuie să fie menținută într-un domeniu îngust, pentru a permite aducerea sub formă de fibre prin metode de fabricare utilizate în mod curent. Lâna minerală rezultată trebuie să fie suficient de durabilă pentru a-și menține integritatea fizică pe toată durata de viață a clădirii, vaporului sau a altor obiective de uz final. Mai mult decât atât, lâna minerală rezultată trebuie să fie suficient de termostabilă pentru a asigura o rezistență excelentă la incendii produsului de izolare final.
Viscozitatea compoziției minerale topite este dependentă de conținutul total de silice și alumină, un conținut total ridicat de silice și alumină conducând la o viscozitate ridicată și, implicit, o viscozitate ridicată, determinând un conținut total ridicat de silice și alumină. In mod corespunzător, viscozitatea implică anumite restricții în ceea ce privește modul în care compoziția poate fi modificată.
Conținutul de componenți de oxid de magneziu și oxid feros sau oxid feric din compoziția minerală, se pare că are o influență semnificativă asupra termostabilității fibrei minerale. Oxidul feros sau
RO 112718 Bl feric joacă un rol important în calitate de agent de formare a cristalelor în conversia materialului de fibră minerală de la o condiție amorfă la o stare cristalină sau pseudo - cristalină pe durata influenței externe a căldurii, de exemplu în timpul incendiului. In mod corespunzător, aceasta prezintă anumite restricții în ceea ce privește cantitatea minimă de component de oxid feros sau feric prezentă în compoziție. Trebuie avut în vedere că materialul de fibră minerală fără oxid feros sau feric poate fi capabil să reziste la temperaturi înalte, temperaturi care sunt atinse prin creșterea înceată a căldurii în contrast cu creșterea rapidă a căldurii, rezultată de exemplu ca urmare a unui incendiu exterior. Așa cum a fost menționat mai înainte, când materialul de fibră minerală este supus unui incendiu (instantaneu sau încălzit în mod rapid], structura materialului, respectiv a lânei minerale, este convertită de la o condiție amorfă la o stare cristalină și, în mod corespunzător, termostabilitatea materialului de fibră minerală reclamă prezența unui agent de formare a cristalelor în materialul fibros. Pe de altă parte, este de asemenea de așteptat, așa cum reiese din publicația WO 89/12032, ca prezența compușilor de alumină și oxid feros sau feric din compoziția minerală să aibă o influență negativă semnificativă asupra vitezei de dizolvare, după cum se demonstrează în continuare.
Viteza de dizolvare sau durabilitatea prezintă, totuși, cea mai complicată restricție. Lâna minerală trebuie să fie relativ inertă la atacul umidității la locul de instalare, dar trebuie să se dizolve repede în plămâni. întrucât ambele aceste situații implică atacul apei asupra fibrelor în condiții acid-bază aproape neutre, este de asemenea surprinzător faptul că această cerință poate fi realizată prin modificări compoziționale.
Termenul de “fluid biologic” reprezintă o sare fiziologică sau soluții saline și în același timp orice fluid prezent in vivo la mamifere.
O altă variantă de compoziție minerală ce poate fi adusă sub formă de fibră în conformitate cu invenția este alcătuită esențial din 53,5...63% Si02,< 4%, AIA, 15/.20% CaO; 10... 15% MgO și 6,5...8% FeO. Procentele sunt exprimate în greutate. Cantitatea totală de FeO și Fe2O3 este calculată ca FeO. Compoziția minerală în conformitate cu invenția se utilizează în componența materialelor de fibre minerale.
Intr-o realizare preferată a invenției, materialul de fibre minerale, în conformitate cu invenția, trebuie să aibă preferabil o temperatură de sinterizare de cel puțin 9OO°C, mai preferabil de cel puțin 1OOO°C și, în mod special, de cel puțin 110O°C. Compoziția în concordanță cu invenția este utilizată pentru prepararea materialului de fibră minerală și determină creșterea vitezei de dizolvare a materialului de fibre minerale termostabil, într-un fluid biologic.
Materialul de fibră minerală, în conformitate cu invenția, care este termostabil și are o viteză ridicată de dizolvare în fluide biologice, este utilizabil pentru izolații termice și/sau acustice sau ca mediu de creștere a plantelor sau ca substrat.
altă variantă de compoziție minerală avantajoasă ce poate fi adusă sub formă de fibră este constituită esențial, în conformitate cu invenția din 54,5...63% SiO2; 1...4% AI2O3; 15...20% CaO; 11 ...16% MgO și 6,5...8% FeO, cantitatea totală de FeO și Fe2O3 fiind calculată ca FeO.
Procentele sunt exprimate în greutate.
Se dau, în continuare, două exemple de realizare a compoziției, conform invenției.
Exemplul 1. Viteza de dizolvare și termostabilitatea fibrelor minerale fabricate din compoziții uzuale sau din compoziții comparative și respectiv dintr-o compoziție, în conformitate cu invenția, sunt determinate astfel: fibrele se obțin prin topirea compoziției minerale ce urmează a fi testată într-un cuptor uzual de tip cupolă, urmată defilarea materialului fibros sub formă de lână minerală. Nu se aplică nici un liant.
RO 112718 Bl
Se testează următoarele compoziții de fibre minerale:
- compoziție A constând din fibre minerale comerciale fabricate de Rockwool Lapinus B.V. Roarmond, Olanda; 5
- compoziții B, C și D, drept compoziții comparative;
- compoziții E, F, G, I, constând din fibre minerale în conformitate cu invenția.
Componenții fiecărei compoziții test ι o sunt indicați în tabelul 1 de mai jos. Trebuie avut în vedere că, în afara constituenților menționați în tabelul 1, fiecare dintre compozițiile de fibre minerale testate conțin până la un total de 2% în greutate alți constituenți (urme) făcând parte din compoziția materialelor brute utilizate. Astfel de alți constituenți pot include, de exemplu, oxid de mangan, oxid de crom, și diferiți compuși cu sulf. Totuși, procentele din tabelul 1 sunt standardizate la un total de 100% în greutate, total, alcătuit numai din constituenții care sunt listați.
Tabelul 1
Componenți % în greutate Compoziții comparative Compoziții conform invenției
A B C D E F G I
Si02 46,8 50,8 58,6 61,3 61,5 54,9 56,4 60,2
AI203 13,2 0,8 3,7 0,8 0,7 4,0 2,7 0,3
Ti02 2,9 0,1 0,5 0,2 0,2 0,6 0,5 0,1
FeO 6,3 0,1 6,0 4,1 7,2 6,8 7,3 7,9
CaO 17,2 31,0 23,6 12,8 13,1 17,2 17,0 20,0
MgO 9,6 17,0 6,0 20,3 16,9 15,3 15,1 11,1
Na20 2,8 0,1 0,2 0,1 0,1 0,5 0,4 0,1
K20 1,2 0,1 0,6 0,4 0,3 0,7 0,6 0,3
Pentru testare, se determină dimen- 25 ajutorul acidului clorhidric.
siunile eșantioanelor de fibră. Eșantioanele se cern, iar fracțiunea cu dimensiuni sub 63 micrometri este utilizată pentru testări.
Pentru fiecare eșantion, este determinată distribuția diametrelor fibrelor, 3 o măsurându-se diametrul și lungimea a 200 fibre individuale cu ajutorul unui microscop optic (gradul de mărire 1000 x mărimea). Citirile sunt necesare calculării suprafeței specifice a eșantioanelor de fibră, luându-se 35 în considerare densitatea fibrelor. Pentru măsurarea vitezei de dizolvare, în sistem staționar, 3Q0 mg de fibre se plasează în sticle de polietilenă conținând 500 ml soluție Gambie modificată (respectiv cu 4 o agenți de complexare) la o valoare a pH-ului de 7,5. □ dată pe zi, pH-ul se controlează și se ajustează dacă este necesar cu
Testele se efectuează pe o perioadă de o săptămână. Sticlele se țin în baie de apă la temperatura de 37°C și se agită în mod viguros de două ori pe zi. Se extrag părți din soluție după una și respectiv patru zile și se analizează în ceea ce privește conținutul de siliciu pe un spectrofotometru de absorbție atomic de tip Perkin - Elmer.
Soluția Gambie modificată se ajustează la o valoare a pH-ului de 7,5, ± 0,2 și prezintă următoarea compoziție; 0,212 g/l, MgCI2.6 1-(,0,: 7,120 g/l NaCI; 0,029 g/l CaCI2.2 H20; 0,079 g/l Na2S04; 0,140 g/l HP04; 1,950 g/l NaHC03; 0,180 g/l tartrat de sodiu: 2HP0, 0,152 g/l citrat de sodiu: 2H20, 0,156 g/l, acid lactic de concentrație 90% 0,118 g/l glicină; 0,172 g/l piruvat de
RO 112718 Bl sodiu și 1 ml formalină.
Bazat pe dizolvarea bioxidului de siliciu (Si02), a rețelei dizolvate, se calculează grosimea specifică dizolvată și se stabilește viteza de dizolvare 5 (nanometri/zi). Calculele se bazează pe conținutul de bioxid de siliciu din fibre, suprafața specifică și cantitatea de siliciu (Si) dizolvată.
Termostabilitatea exprimată ca io temperatură de sinterizare a compozițiilor de fibre A...I se stabilește prin următoarea metodă:
Un eșantion cu dimensiuni de (5 x 5 x 7,5 cm) de lână minerală fabricată 15 din compoziția de fibră ce urmează a fi testată se plasează într-un cuptor uzual preîncălzit la temperatura de 700°C. După o expunere de 0,5 h, se evaluează contractarea și sinterizarea eșantionului. Metoda se repetă de fiecare dată cu un eșantion proaspăt și la o temperatură a cuptorului cu 5D°C mai mare decât temperatura anterioară a cuptorului până se atinge temperatura maximă a cuptorului la care nu se mai observă o sinterizare sau o contractare excesivă a eșantionului testat.
Rezultatele testului sunt indicate în tabelul 2 de mai jos.
Tabelul 2
Compo-ziții A B C D E F G I
Temperatura de sinterizare (°C) 1050 750 750 800 1050 1050 1100 1100
Dizolvare11 pH=7,5 3 45 6 32 25 12 13 20
1lViteza de dizolvare a siliciului (Si) nanometri/zi) din prima, până la a patra zi.
Rezultatele testului demonstrează 25 în mod clar că fibrele fabricate din compoziție în conformitate cu invenția au o foarte bună termostabilitate - exprimată ca temperatură de sinterizare de 900, 1050 și respectiv de 1100°C - în 30 comparație cu fibrele comparative. Produsul comercial (compoziția A) manifestă de asemenea o termostabilitate ridicată, în timp ce compozițiile B, C și D manifestă termostabilități relativ scăzute. 35
Mai mult decât atât, rezultatele testului demonstrează în mod clar că viteza de dizolvare a compozițiilor în conformitate cu invenția este mai crescută cu un factor de 4...8 în comparație cu produsul 40 comercial (compoziția A).
Compozițiile comparative B și D prezintă amândouă o viteză de dizolvare considerabil mai ridicată decât compozițiile A și C. Aceste rezultate nu sunt sur- 45 prinzătoare, întrucât cantitatea totală de alumină și oxid feros în compozițiile B și respectiv D este de aproximastiv 1% în greutate. Temperatura de sinterizare, totuși, este inacceptabil de coborâtă.
Compozițiile D și E diferă între ele numai prin conținutul de FeO și MgO. Compoziția E în conformitate cu invenția (conținut de FeO de 7,1%) are o termostabilitate în mod semnificativ mai ridicată decât compoziția de comparație D (conținut de FeO de 4,5%), în timp ce viteza de dizolvare a compozițiilor D și, respectiv, E este de același ordin de mărime.
Prin compararea compozițiilor comparative B, C și compozițiilor în conformitate cu invenția D, I, se observă că este posibil să se obțină o temperatură de sinterizare crescută prin descreșterea conținutului de CaO.
Ca urmare a rezultatelor, se poate concluziona faptul că fibrele minerale fabri
RO 112718 Bl
12 cate din compoziții în conformitate cu invenția au atât termostabilități excelente, cât și viteze de dizolvare ridicate în fluide biologice.
Exemplul 2. Pentru un studiu de 5 durabilitate, se efectuează o examinare a compatibilității fiziologice in vivo a unei fibre minerale comerciale având o compoziție chimică similară cu cea a compoziției A menționată anterior și a unei 1 o fibre minerale în conformitate cu invenția având compoziția C menționată mai înainte, în tabelul 1.
Pentru fiecare eșantion din materialul supus testării, o fracțiune mică se suspendă în apă dublu distilată, sonificată și filtrată pe un filtru Nuclopore (dimensiunea porilor 0,2 sau 0,4 micrometri). O parte a filtrului este montată pe un ax scurt din aluminiu și acoperit prin pulverizare cu aur în grosime de aproximativ 30 nanometri. Aceste eșantioane se analiazează cu ajutorul unui microscop de explorare a electronilor (SEM) de tip Cambridge Stereoscan. Gradul de mărire se alege pentru a permite măsurarea atât a fibrelor celor mai lungi, cât și a fibrelor celor mai subțiri cu o suficientă precizie. Lungimea și diametrul a aproximativ 400 de fibre din fiecare eșantion se măsoară și este prezentată în tabelul 3.
Tabelul 3
Material testat Data sacrificării Fibre numărate (L/D>5) Lungimea fibrei Lm] Diametru fibrei [^m]
10%< 50%< 90%< 10%< 50%< 90%< °g
Compoziția A Material inițial 323 3,4 6,7 15,2 1,7 0,32 0,63 1,21 1,72
2 zile 702 2,9 6,8 15,9 1,9 0,27 0,62 1,19 1,95
1 lună 724 3,0 6,9 17,1 1,9 0,24 0,62 1,24 2,10
3 luni 732 3,0 7,1 17,0 2,0 0,28 0,66 1,22 1,97
6 luni 784 3,5 7,3 17,0 1,8 0,29 0,66 1,24 1,89
12 luni 772 3,0 6,4 14,0 1,8 0,24 0,60 1,07 2,07
Compoziția G Materialul inițial 317 4,8 9,3 23,1 1,7 0,57 1,02 1,59 1,57
2 zile 631 4,1 3,3 24,0 1,9 0,35 0,87 1,56 2,05
1 lună 822 4,3 10,2 24,1 2,0 0,36 0,88 1,55 2,03
3 luni 768 4,0 9,3 22,6 1,9 0,37 0,84 1,54 1,91
6 luni 618 4,1 6,8 19,2 1,8 0,32 0,77 1,41 2,01
12 luni 746 3,3 7,6 15,7 1,9 0,25 0,69 1,30 2,17
O cantitate totală de 2 mg fibră per șobolan este suspendată în 0,3 ml soluție de clorură de sodiu (NaCI) de concentrație 0,9% și instilată pe cale intratraheală într-o singură doză în plămânii unor șobolani Wistar de sex feminin la o greutate a corpului de 200 g. Cinci animale per grup se sacrifică după două zile, două săptămâni, 1, 3, 6 și 12 luni.
După sacrificare, plămânii se izo lează, se usucă la temperatura de 105°C într-un cuptor (etuvă) și se supun unei calcinări la temperatură scăzută. Această procedură nu influențează distribuția dimensiunilor materialului supus testării. Această procedură se verifică prin compararea eșantioanelor de cenușă de plămâni de la sacrificare după două zile de la instilarea intratraheală cu materialul de testare inițial respectiv (vezi tabelul 3).
RO 112718 Bl □ fracțiune din plămânul calcinat se suspendă în apă filtrată și apoi se filtrează pe un filtru Nuclopore (pori cu dimensiuni □,2 și 0,4 micrometri) în decurs de 15 min. Eșantioanele se prepară și se analizează cu microscopul de explorare electronică de tip Cambridge Stereoscan 360 (SEM) așa cum este descris la caracterizarea materialului supus testării. Pentru fiecare eșantion de 200 de fibre măsurat cu ajutorul microscopului de explorare electronică Cambridge Stereoscan (SEM) pe bază de video-imprimări și fotografii, se calculează numărul total de fibre per plămân la fiecare aniamal.
Suplimentar, se analizează distribuția dimensiunilor fibrelor. Pornindu-se de la forma fibrelor se estimează volumul particulelor, presupunându-se o geometrie cilindrică a acestora. Pentru calcularea cineticii de îndepărtare a fibrelor, se efectuează o analiză de regresie logaritmică a numărului de fibre sau a masei fibrelor în funcție de durata de timp de la instilarea animalelor individuale. Constantele de viteză de îndepărtare rezultate (k) ca limita lor de confidență de 95% se transformă în timpi de înjumătățire corespunzători (T1/2) cu ajutorul ecuației: T1/2 = ln(2)/k.
Analiza fibrelor din plămânii calcinați este prezentată în tabelele 4 și 5. Analiza cu ajutorul microscopului de explorare electronică [SEM] a fibrelor din cenușa plămânului
Tabelul 4
Fibre măsurate per eșantion de plămân Fibre /106/plămân/ Mediu S.D.
Mediu S.D.
Material testat Data sacrificării
Compoziția A 2 zile 222 11 124,1 17,0
1 lună 222 11 111,9 12,3
3 luni 220 8 92,0 10,8
6 luni 215 5 45,2 10,0
12 luni 208 12 50,8 10,5
Compoziția G 2 zile 222 8 61,0 9,0
1 lună 220 6 47,9 4,2
3 luni 216 2 41,1 3,4
6 luni 217 4 24,0 6,0
12 luni 199 13 17,1 5,7
RO 112718 Bl
Continuare tabel
Fibre (L > 5 ^m) Γ /106/plămân/ Tlasa calculată a fibrelor/mg/
Mediu S.D. Mediu S.D.
Materialul testat Data sacrificării
Compoziția A 2 zile 53,1 6,3 1,67 0,30
1 lună 50,4 6,7 1,64 0,48
3 luni 44,9 3,3 1,41 0,29
6 luni 24,1 4,5 0,69 0,06
12 luni 24,5 4,7 0,69 0,26
Compoziția G 2 zile 39,3 6,3 1,96 0,18
1 lună 31,9 2,5 1,62 0,41
3 luni 25,8 1,6 1,19 0,15
6 luni 14,6 4,0 0,52 0,20
12 luni 10,2 3,1 0,26 0,08
Diametrul mediu al fibrelor din diferite fracțiuni de lungime a materialelor testate în cenușa plămânului
Tabelul 5
Media diametrului/um/ a diferitelor fracțiuni de lungime
< 2,5 μΠΙ 2,5...5 μη n 5...1U^m
Data sacrificării Mediu S.D. Mediu S.D. Mediu S.D.
Compoziția A
2 zile 0,63 0,04 0,76 0,04 0,84 0,02
1 lună 0,61 0,05 0,75 0,03 0,86 0,08
3 luni 0,60 0,05 0,74 0,03 0,84 0,05
6 luni 0,61 0,09 0,74 0,06 0,81 0,06
12 luni 0,52 0,03 0,66 0,05 0,76 0,05
Compoziția G
2 zile 0,72 0,05 0,87 0,04 0,99 0,09
1 lună 0,68 0,04 0,86 0,05 0,96 0,07
3 luni 0,69 0,05 0,88 0,02 0,99 0,03
6 luni 0,64 0,08 0,87 0,05 0,93 0,06
12 luni 0,50 0,06 0,71 0,04 0,84 0,06
RO 112718 Bl
18
Continuare tabel
Media diametrului/um/ a diferitelor fracțiuni de lungime
10...20 //m 20...30 μΓΓ\ > 40μΓΠ Toate
Data sacrificării Mediu S.D. Mediu S.D. Mediu S.D. Mediu S.D.
Compoziția A
2 zile 0,88 0,09 1,07 0,22 1,27 0,23 0,91 0,25
1 lună 0,86 0,13 0,94 0,12 1,35 0,31 0,89 0,27
3 luni 0,89 0,11 0,96 0,31 1,33 0,14 0,89 0,27
6 luni 0,92 0,10 0,97 0,10 1,24 0,20 0,88 0,23
12 luni 0,78 0,10 1,10 0,39 1,51 0,23 0,89 0,38
Compoziția G
2 zile 1,09 0,02 1,24 0,07 1,60 0,09 1,09 0,29
1 lună 1,10 0,06 1,17 0,15 1,62 0,26 1,06 0,32
3 lună 1,08 0,08 1.16 0,30 1,54 0,31 1,06 0,31
6 luni 0,91 0,16 1,17 0,26 1,53 0,36 1,01 0,33
12 luni 0,91 0,04 1,07 0,16 1,59 0,24 0,94 0,36
Eliminarea fibrelor poate fi descrisă printr-o cinetică de ordinul 1, respectiv cinetica de eliminare poate fi definită prin timpul de înjumătățire (T1/2), care este indicat în tabelele 6 și 7 ce urmează.
Timpul de injumătățire pentru eliminarea fibrelor din diferite fracțiuni de lungime ale materialelor testate din cenușa plămânului
Tabelul 6
Timpul de înjumătățire (zile) calculat din numărul de fibre a diferitelor fracțiuni de lungime
Materialul testat <2,5μηι 2,5...5 ^m 5...10 /zm 10...20 μίτι
Mediu (95% Ef.) Mediu (95% Ef.) Mediu (95% Ef.) Mediu (95% Ef.)
Compoziția A 201(136...379] 251 (185...392) 318 (229...520) 279 (217...391]
Compoziția G 241(170...413) 219 (168...317) 211 (172...274) 185 (146...254]
Timpul de înjumătățire (zile) calculat din numărul de fibre a diferitelor fracțiuni de lungime
Materialul 20...40 /zm > 40 /zm Toate
Mediu (95% LC.) Mediu (95% LC.) Medu (95% LC.)
Compoziția A 191 (148...271) 158 (121...227) 257 (195...376)
Compoziția G 108 (91...133) 100 (89...116) 196 (159...255)
RO 112718 Bl
Timpul de înjumătățire și limita de confidență 95% (L.C.) privind eliminarea fibrelor
Tabelul 7
Timpul de înjumătățire (zile) calculat din
Numărul de particule Numărul de fibre (L>5,um, D<3^rn Masa particulelor
Mediu (95% LC) Mediu (95% LC) Mediu (95% LC)
Compoziția A 257 (195...376) 291 (227...406) 249 (187..372)
Compoziția G 196 (159...255) 183 (151...233) 122 (105..145)
Din tabelul 7, se poate vedea că 12 compoziția G prezintă un timp de înjumătățire în mod semnificativ mai scăzut decât compoziția A, chiar în cazul unui diametru al fibrei inițiale evident mai ridicat (în conformitate cu tabelul 3], 17
Bazat pe cercetările efectuate cu fibre de azbest lungi și scurte/John Davis:
Patogenicitatea eșantionului de fibră lungă Tn raport cu cea scurtă a azbesturilor amosit (The Pathogenicity of long versus shsort fibre sample of amosite azbestos] Brit. 7. Exp.Pathology67, pag.415.. .430 (1986)/, se crede că fibrele lungi sunt mai active din punct de vedered biologic.
Comparația timpului de Înjumătățire (T1/SJ (zile; bazat pe numărul de fibre}
Tabelul 8
20...40 μτη Mediu (95% LC) > 40 μΠΊ Mediu (95% LC)
Compoziția A (lână minerală cunoscută 191 (148...271) 158 (121...227)
Compoziția G (compoziție conform invenției) 108 (92...133) 100 (89...116)
Din tabelul 8, se poate vedea că 30 în cazul fibrelor lungi există o diferență semnificativă din punct de vedere statistic între lâna minerală comercială cunoscută (compoziția A) și fibrele în conformitate cu prezenta invenție (compoziția G). 35
Determinările timpului de înjumătățire (T1/2), luând în considerare doar fibrele cu lungime mai mare decât 5 ,um, ar putea fi interpretate în mod greșit, întrucât fibrele lungi se pot fragmenta în 40 fibre mai scurte, conducând în acest fel la creșterea timpului de înjumătățire (T1/2) pentru fracțiunile de fibră mai scurte.

Claims (7)

Revendicări
1. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de SiO2, AI203, CaO, MgO și FeO, caracterizată prin aceea că este constituită din 53,5...64% Si02, maximum 4%AI203, 10.. .20% CaO, 10.. .20% MgO și 6,5...9% FeO, cantitatea totală de FeO și Fe203 fiind calculată ca FeO, iar procentele fiind exprimate în greutate.
2. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02, A^CȚ, CaO, MgO și FeO, conform
RO 112718 Bl revendicării 1, caracterizată prin aceea că este constituită din 53,5...62% Si02, maximum 4% AI203, 15...20% CaO,
10...15%MgOși 6,5...8%FeO, cantitatea totală de FeO și Fe203 fiind calculată ca FeO, iar procentele fiind exprimate în greutate.
3. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de SiO2, AlgOțj, CaO, MgO și FeO, conform io revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că, valoarea cantității totale de CaO, MgO, FeO și Fe203 este: 32%<Ca0+Mg0+Fe0+Fe203<40%
3. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de SiO2, AlgOj, CaO, MgO și FeO, conform ι revendicărilor 1 și 2, caracterizată prin aceea că, valoarea cantității totale de CaO, MgO, FeO și Fe203 este: 32%<CaO+MgO+FeO+Fe203<40%
4. Compoziție de fibre minerale 15 termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02, AI2O3,CaO, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...3, caracterizată prin aceea că, valoarea cantității totale de CaO, MgO, FeO și Fe203 este: 20
35%<Ca0+Mg0+Fe0+Fe203<4O%
4. Compoziție de fibre minerale ι termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02, AI203,Ca0, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...3, caracterizată prin aceea că, valoarea cantității totale de CaO, MgO, FeO și Fe203 este: 2
35%<Ca0+Mg0+Fe0+Fe203<4O%
5. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de SiO2,AI2O3, CaO, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...4, caracterizată prin aceea că, valoarea cantității totale de CaO, MgO, FeO și Fe203 este: 38%<CaO+MgO+FeO+Fe203<40%
5. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de SiO2,AI2O3, CaO, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...4, caracterizată prin 2 aceea că, valoarea cantității totale de CaO, MgO, FeO și Fe2O3 este: 38%<CaO+MgO+FeO+Fe203<40%
6. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02,AI203,Ca0, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...5, caracterizată prin aceea că este inclusă în componența produselor având o viteză ridicată de dizolvare în fluide biologice și o temperatură de sinterizare în valoare de minimum 900°C, de preferință minimum 1000°C și, în mod special de 1100°C.
6. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02,AI203,Ca0, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...5, caracterizată prin aceea că este inclusă în componența produselor având o viteză ridicată de dizolvare în fluide biologice și o temperatură de sinterizare în valoare de minimum 900°C, de preferință minimum 1000°C și, în mod special de 1100°C.
7. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02, AI2O3, CaO, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...6, caracterizată prin aceea că determină creșterea vitezei de dizolvare într-un fluid biologic a produsului din fibre minerale termostabile și este utilizată pentru izolare termică și/sau acustică sau ca mediu de creștere a plantelor sau ca substrat.
Președintele comisiei de invenții: biolog Nicola Nicolin Examinator: ing. Florea Stela
Editare și tehnoredactare computerizată - OSIM Tipărit la: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci
RO 112718 Bl
VERSIUNE CORECTATA - CORRECTED VERSION Semnalat în: / Reffered to in: BOPI 1/1999 revendicării 1, caracterizată prin aceea că este constituită din 53,5...62% Si02, maximum 4% AI203, 15...20% CaO,
10... 15% MgO și 6,5...8% FeO, cantitatea totală de FeO și Fe203 fiind calculată ca 5 FeO, iar procentele fiind exprimate în greutate.
7. Compoziție de fibre minerale termostabile și solubile biologic, pe bază de Si02, AlgC^, CaO, MgO și FeO, conform revendicărilor 1...6, caracterizată prin aceea că determină creșterea vitezei de dizolvare într-un fluid biologic a produsului din fibre minerale termostabile și este utilizată pentru izolare termică și/sau acustică sau ca mediu de creștere a plantelor sau ca substrat.
RO95-01217A 1992-12-29 1993-12-21 Compozitie de fibre minerale, termostabila si solubila biologic RO112718B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK921566A DK156692D0 (da) 1992-12-29 1992-12-29 Mineralfiberprodukt
PCT/DK1993/000435 WO1994014717A1 (en) 1992-12-29 1993-12-21 Thermostable and biologically soluble mineral fibre compositions

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO112718B1 true RO112718B1 (ro) 1997-12-30

Family

ID=8106130

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO95-01217A RO112718B1 (ro) 1992-12-29 1993-12-21 Compozitie de fibre minerale, termostabila si solubila biologic

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5583080A (ro)
EP (1) EP0677026B1 (ro)
AT (1) ATE156106T1 (ro)
AU (1) AU5831694A (ro)
BG (1) BG61444B1 (ro)
CA (1) CA2152920C (ro)
CZ (1) CZ286581B6 (ro)
DE (1) DE69312741T2 (ro)
DK (2) DK156692D0 (ro)
ES (1) ES2105624T3 (ro)
PL (1) PL176175B1 (ro)
RO (1) RO112718B1 (ro)
SK (1) SK280332B6 (ro)
WO (1) WO1994014717A1 (ro)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5994247A (en) * 1992-01-17 1999-11-30 The Morgan Crucible Company Plc Saline soluble inorganic fibres
DE69331376T2 (de) * 1992-01-17 2002-07-11 Morgan Crucible Co Verwendung anorganischer fasern, löslich in einer salzlösung, als isoliermaterial
DK0698001T3 (da) * 1994-02-11 1999-01-18 Rockwool Int Syntetiske glasfibre
GB9412007D0 (en) * 1994-06-15 1994-08-03 Rockwell International A S Production of mineral fibres
GB9414154D0 (en) * 1994-07-13 1994-08-31 Morgan Crucible Co Saline soluble inorganic fibres
GB9508683D0 (en) * 1994-08-02 1995-06-14 Morgan Crucible Co Inorganic fibres
US5935886A (en) * 1994-11-08 1999-08-10 Rockwool International A/S Man-made vitreous fibres
DE4443022C2 (de) * 1994-12-02 1996-12-12 Gruenzweig & Hartmann Mineralfaserzusammensetzung
US6030910A (en) * 1995-10-30 2000-02-29 Unifrax Corporation High temperature resistant glass fiber
WO1997016386A1 (en) * 1995-10-30 1997-05-09 Unifrax Corporation High temperature resistant glass fiber
US6346494B1 (en) 1995-11-08 2002-02-12 Rockwool International A/S Man-made vitreous fibres
GB9525475D0 (en) 1995-12-13 1996-02-14 Rockwool Int Man-made vitreous fibres and their production
US6077798A (en) * 1996-08-02 2000-06-20 Owens Corning Fiberglas Technology, Inc. Biosoluble, high temperature mineral wools
US6067821A (en) * 1996-10-07 2000-05-30 Owens Corning Fiberglas Technology, Inc. Process for making mineral wool fibers from lumps of uncalcined raw bauxite
US5932347A (en) * 1996-10-31 1999-08-03 Owens Corning Fiberglas Technology, Inc. Mineral fiber compositions
FI109294B (sv) * 1997-03-10 2002-06-28 Paroc Group Oy Ab Mineralfiber
US5945360A (en) 1997-03-28 1999-08-31 Johns Manville International, Inc. Biosoluble pot and marble-derived fiberglass
ZA989387B (en) * 1998-08-13 1999-04-15 Unifrax Corp High temperature resistant glass fiber
GB2341607B (en) 1998-09-15 2000-07-19 Morgan Crucible Co Bonded fibrous materials
RU2247085C2 (ru) 1999-09-10 2005-02-27 Дзе Морган Крусибл Компани П Л С Устойчивые к высокой температуре волокна, растворимые в физиологическом солевом растворе
WO2001019743A1 (en) * 1999-09-14 2001-03-22 Saint-Gobain Isover G+H Ag A fibrous sound absorbing mass able to be biologically degraded
JP2002020730A (ja) * 2000-07-12 2002-01-23 Akebono Brake Ind Co Ltd ノンアスベスト摩擦材
JP4126151B2 (ja) * 2000-08-28 2008-07-30 ニチアス株式会社 無機繊維及びその製造方法
RU2004121140A (ru) 2001-12-12 2006-01-10 Роквул Интернэшнл А/С (DK) Волокна и их получение
GB2383793B (en) 2002-01-04 2003-11-19 Morgan Crucible Co Saline soluble inorganic fibres
CN1639267B (zh) * 2002-01-10 2011-01-12 尤尼弗瑞克斯I有限责任公司 耐高温玻璃质无机纤维
US7468336B2 (en) * 2003-06-27 2008-12-23 Unifrax Llc High temperature resistant vitreous inorganic fiber
BRPI0411750A (pt) * 2003-06-27 2006-08-08 Unifrax Corp fibra inorgánica vìtrea resistente à temperatura elevada, método para o preparo da mesma e método de isolamento de um artigo
US7875566B2 (en) * 2004-11-01 2011-01-25 The Morgan Crucible Company Plc Modification of alkaline earth silicate fibres
MY184174A (en) 2010-11-16 2021-03-24 Unifrax I Llc Inorganic fiber
EP2953447A1 (en) * 2013-02-08 2015-12-16 Rockwool International A/S Plant growth system
EP2969989B1 (en) 2013-03-15 2019-05-08 Unifrax I LLC Inorganic fiber
US10023491B2 (en) 2014-07-16 2018-07-17 Unifrax I Llc Inorganic fiber
AU2014400797A1 (en) 2014-07-16 2017-02-02 Unifrax I Llc Inorganic fiber with improved shrinkage and strength
KR102289267B1 (ko) 2014-07-17 2021-08-11 유니프랙스 아이 엘엘씨 개선된 수축률 및 강도를 갖는 무기 섬유
US9919957B2 (en) 2016-01-19 2018-03-20 Unifrax I Llc Inorganic fiber
US10882779B2 (en) 2018-05-25 2021-01-05 Unifrax I Llc Inorganic fiber

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK143938C (da) * 1978-01-02 1982-04-19 Rockwool Int Alkaliresistente,syntetiske mineralfibre og fiberforstaerket produkt paa basis af cement eller calciumsilikat som bindemiddel
FR2581503B1 (fr) * 1985-05-07 1988-09-16 Saint Gobain Isover Substrat pour culture hors-sol
US5332699A (en) * 1986-02-20 1994-07-26 Manville Corp Inorganic fiber composition
CA1271785A (en) * 1986-02-20 1990-07-17 Leonard Elmo Olds Inorganic fiber composition
US5332698A (en) * 1989-05-25 1994-07-26 Bayer Aktiengesellschaft Glass fibres with improved biological compatibility
US5250488A (en) * 1989-08-11 1993-10-05 Sylvie Thelohan Mineral fibers decomposable in a physiological medium
FR2662688B1 (fr) * 1990-06-01 1993-05-07 Saint Gobain Isover Fibres minerales susceptibles de se decomposer en milieu physiologique.
DK163494C (da) * 1990-02-01 1992-08-10 Rockwool Int Mineralfibre
FR2662687B1 (fr) * 1990-06-01 1993-05-07 Saint Gobain Isover Fibres minerales susceptibles de se decomposer en milieu physiologique.
FI93346C (sv) * 1990-11-23 1998-03-07 Partek Ab Mineralfibersammansättning
FR2690438A1 (fr) * 1992-04-23 1993-10-29 Saint Gobain Isover Fibres minérales susceptibles de se dissoudre en milieu physiologique.
US5401693A (en) * 1992-09-18 1995-03-28 Schuller International, Inc. Glass fiber composition with improved biosolubility

Also Published As

Publication number Publication date
US5583080A (en) 1996-12-10
EP0677026A1 (en) 1995-10-18
DE69312741T2 (de) 1998-02-12
BG61444B1 (en) 1997-08-29
CA2152920C (en) 2000-02-22
AU5831694A (en) 1994-07-19
SK280332B6 (sk) 1999-12-10
DK0677026T3 (da) 1998-03-09
DK156692D0 (da) 1992-12-29
CZ286581B6 (cs) 2000-05-17
WO1994014717A1 (en) 1994-07-07
DE69312741D1 (de) 1997-09-04
ES2105624T3 (es) 1997-10-16
CA2152920A1 (en) 1994-07-07
ATE156106T1 (de) 1997-08-15
CZ168295A3 (en) 1996-01-17
EP0677026B1 (en) 1997-07-30
PL309641A1 (en) 1995-10-30
PL176175B1 (pl) 1999-04-30
BG99809A (bg) 1996-03-29
SK78095A3 (en) 1995-12-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO112718B1 (ro) Compozitie de fibre minerale, termostabila si solubila biologic
JP3786424B2 (ja) 人造ガラス質繊維
EP0558548B1 (en) Mineral fibre composition
AU704367B2 (en) Man-made vitreous fibres
KR100773602B1 (ko) 인공체액에 대한 용해도가 우수한 고온단열재용 생분해성세라믹 섬유조성물
US5843854A (en) Mineral fibre composition
KR100676167B1 (ko) 고온 단열재용 생분해성 세라믹 섬유 조성물
KR101223675B1 (ko) 염용해성 세라믹 섬유 조성물
PL175273B1 (pl) Włókno mineralne podatne na rozpuszczanie w środowisku fizjologicznym
KR101516981B1 (ko) 염용해성이 향상된 미네랄울 섬유 조성물 및 이로부터 얻어진 미네랄울 섬유를 함유하는 건축자재
JP3995084B2 (ja) 耐水性および生体溶解性を有する無機繊維とその製造方法
EP0675858B1 (en) Thermostable and biologically soluble mineral fibre compositions
EP0766654B1 (en) Thermostable and biologically soluble fibre compositions
KR20140119442A (ko) 세라믹 섬유 제조용 조성물 및 그로부터 제조된 고온단열재용 염용해성 세라믹 섬유
HU216346B (hu) Hőstabil és biológiai folyadékokban nagy feloldódási sebességű, szálasítható ásványi készítmény, ezekből kialakított ásványi szálak és ezek alkalmazása