RO111981B1 - Compozitie erbicida - Google Patents

Compozitie erbicida Download PDF

Info

Publication number
RO111981B1
RO111981B1 RO147143A RO14714391A RO111981B1 RO 111981 B1 RO111981 B1 RO 111981B1 RO 147143 A RO147143 A RO 147143A RO 14714391 A RO14714391 A RO 14714391A RO 111981 B1 RO111981 B1 RO 111981B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
aclonifen
herbicidal composition
composition according
ratio
chlortoluron
Prior art date
Application number
RO147143A
Other languages
English (en)
Inventor
Thierry Bernard
Jean-Claude Millet
Jacques Rognon
Original Assignee
Rhone Poulenc Agrochimie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Agrochimie filed Critical Rhone Poulenc Agrochimie
Publication of RO111981B1 publication Critical patent/RO111981B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N33/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic nitrogen compounds
    • A01N33/16Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic nitrogen compounds containing nitrogen-to-oxygen bonds
    • A01N33/18Nitro compounds
    • A01N33/20Nitro compounds containing oxygen or sulfur attached to the carbon skeleton containing the nitro group
    • A01N33/22Nitro compounds containing oxygen or sulfur attached to the carbon skeleton containing the nitro group having at least one oxygen or sulfur atom and at least one nitro group directly attached to the same aromatic ring system

Description

Invenția de fată se referă la o compoziție erbicidă pentru controlul selectiv al buruienilor ierboase în culturi.
Ureele substituite sunt utilizate de mult timp la combaterea buruienilor ierboase în zonele de cultură. Printre acestea, se pot cita cu titlu indicativ:
- izoproturonul sau N,N-dimetil-N’-(4-isopropilfenilj-uree pentru combaterea buruienilor câmpurilor de cereale;
- clortoluronul sau N.N-dimetil-N’-(3-cloro4-metilfenil]-uree pentru combaterea buruienilor câmpurilor de cereale:
- dimefuronul sau N,N-dimetil-N’-[3-cloro4-(5-tertiobutil-2-oxo-2,3-dihidro-1,3,4 oxadiazolil-3-il) fenil] uree pentru combaterea buruienilor din câmpurile de mazăre și de rapiță;
- neburonul sau N-metil-N-n-butil-l\T-(3,4diclorofenil)-uree pentru combaterea buruienilor de porumb, mai ales de floarea soarelui;
- metabenztiazuronul sau 1-benzotiazolil2-il-1,3-dimetiluree pentru combaterea buruienilor mai ales la cereale, fasole și mazăre.
De asemenea, se cunoaște aclonifenul sau 2-clor 6-nitro 3-fenoxi anilina, care este un erbicid selectiv în culturile de floarea soarelui, de mazăre, și care este utilizat în mod obișnuit în doze mai mari decât 2 kg/ha.
Este întotdeauna de dorit să se îmbunătățească acțiunea materiilor active erbicide.
Invenția de fată propune o compoziție care rezultă într-o alegere limitată, efectuată dintre un număr practic infinit de posibilități și care duce la avantaje importante.
Invenția se referă la o compoziție care rezultă din asocierea:
a) aclonifen;
b] una sau mai multe feluri de uree substituite, cu formula:
zCH3 >-C-< Ar H R3 O în care Ar este un nucleu cu formula:
r2
R1 fiind ales dintre radicalii (CX-Cg) alchil, (C^Cg) alcoxi, atom de clor, de brom, o grupare 5-terț-butil-2.3-dihidro2-oxo-l ,3,4-oxazdiazol-3-il cu formula:
R2 fiind ales dintre atomul de hidrogen, atomul de clor, în care Ar este un nucleu:
R3 este atomul de hidrogen, radicalul [C1-C4]alchil, metoxi,
R4 este atomul de hidrogen sau radicalul metil.
Când radicalii alchil sau alcoxi cuprind cel puțin trei atomi de carbon, ei pot fi lineari sau ramificați.
Printre ureele substituite cu formula (I) se pot cita în special: isoproturonul sau 3-[4-izopropilfenil)-1,1dimetiluree, clortoluron sau 3-(3-clor-p-tolil]-1,1-dimetiluree, neburon sau 1-butil-3-[3,4-diclorfenil )-1dimetiluree, diuron sau 3-(3,4-diclorfenil )-1,1 dimetiluree, metoxuron sau 3-(3-cloro-4-metoxifenilJ1,1dimetiluree.
linuron sau 3-(3.4-diclorfenil)-1-metoxi-1metiluree, monolinuron sau 3-(4-clorofenil]-1-metoxi1-metiluree, metabenztiazuron sau 1-benzotiazol-2-il-
1.3- dimetiluree, metobromuron sau 3-(4-bromfenil]-1-metoxi-1-meti Iu ree, dimefuron sau 3-[4-(5-tert-butil-2,3-dihidro-2-oxo-1,3,4-oxadiazol-3-il]-3-clorfenil1,1-dimetiluree.
Se va utiliza mai avantajos: izoproturon sau 3-(4-izupropilfenil)-1,1-dimetiluree, clortoluron sau 3-(3-cloro-p-tolil)-1,1-dimetiluree, metabenztiazuron sau 1 -benzotiazolil-2-il-
1.3- dimetiluree pentru combaterea buruienilor ierboase, mai ales a culturilor de cereale, de fasole, de mazăre.
RO 111981 Bl
c) cel puțin un suport inert;
d) și/sau cel puțin un agent tensio-activ.
Aceste produse pot fi utilizate ca erbicide într-o gamă foarte largă de 5 raport în greutate aclonifen-uree și care va depinde în parte de culturile tratate, de condițiile climatice, de natura solului, de stadiul de tratare a buruienilor majoritare* din locul respectiv și de dorința io utilizatorului, după cum el vrea un teren perfect pur sau se mulțumește cu o combatere a buruienilor satisfăcătoare dar nu totală.
Aceste compoziții conform inven- 15 ției sunt destinate unei utilizări simultane, separate sau etalate în timp pentru tratamentul erbicid al vegetalelor nedorite, mai ales împotriva buruienilor prezente în culturi. Natura culturilor respec- 20 tive poate varia în funcție de ureea luată în considerare.
In cazul unei utilizări simultane (care este preferată), se folosesc compoziții obținute prin asocierea materiilor 25 active descrise mai sus. Se pot folosi de asemenea compoziții preparate cu puțin timp înainte de utilizare, prin amestecarea materiilor active.
Se poate utiliza de asemenea 30 compoziția, tratând culturile ce trebuie protejate în mod succesiv, prin una și apoi cealaltă materie activă aclonifen și uree, pentru a forma in situ, pe plantă, compoziția conform invenției. 35
Conform unei variante preferate, raportul în greutate între aclonifen și uree va fi cuprins între 6/400 și 2/1. de preferință 1/60 și 1,5/1; 1/30 și 1/1. 40
Compozițiile sunt de cele mai multe ori de tip binar, dar se pot avea avea în vedere uneori și compoziții ternare sau cuaternare, cu una sau mai multe pesticide compatibile (inclusiv fun- 45 gicide sau insecticide).
Una din problemele, pe care invenția și-o propune să o rezolve, este amplificarea acțiunii ureelor. In acest caz, aclonifenul joacă rolul de agent de 50 potențare sau de “sinergism.
In acest caz, conform unei va riante, raportul în greutate este cuprins între 1 /60 și 1,2/1 sau 1 /60 și V2 de preferință 1/30 și 1/3.
Astfel, compoziția pe bază de uree cuprinde ca amplificator, în sine neerbicid sau puțin erbicid în doza considerată, aclobifenul.
In mod evident, variantele preferate în ceea ce privește ureele, conform invenției, sunt la fel de valabile în prezenta utilizare. De asemenea, se va înțelege că la fel ca în cazul aclonifenului ca amplificator, pot fi utilizați în mod avantajos clortoluronul si izoproturonul.
Utilizarea compoziției, conform invenției, se efectuează de cele mai multe ori sub formă erbicidă. conținând unul sau mai multe suporturi, acceptabile în agricultură si/sau unul sau mai mulți agenți tensio-activi.
In cazul preparatelor, fiecare materie poate fi sub forma unei compoziții. In cazul unui amestec gata de întrebuințare, asocierea însăsi se găsește sub forma unei compoziții.
Astfel, în descrierea generală care va urma, termenul de “compoziție va servi în mod distinctiv pentru a descrie cele două compoziții conținând cele două materii active, separate, sau compoziția cuprinzând asociația.
Aceste compoziții utilizabile conțin în plus față de materia activă sau asocierea, conform invenției, așa cum a fost descrisă mai înainte, suporturile solide sau lichide, acceptabile în agricultură și agenții tensio-activi, de asemenea acceptabili pentru agricultură. In special, sunt utilizabile suporturile inerte și uzuale si agenții tensio-activi uzuali.
Aceste compoziții conțin de obicei între 0,5 și 95% de materia activă sau de asociere conform invenției. Procentajele sunt, dacă nu se menționează altfel. în greutate.
Prin termenul de “suport” în prezenta expunere, se desemnează o materie organică sau minerală, naturală sau sintetică, cu care este asociată materia activă, pentru a ușura aplicarea ei pe plantă, pe semințe sau pe sol. Acest suport este în general inert și
RO 111981 Bl trebuie să fie acceptabil în agricultură, mai ales pe planta tratată. Suportul poate fi solid [argile, silicați naturali sau sintetici, silice , rășini, ceruri, îngrășăminte solide, etc.) sau lichide (apă, al- 5 cooli, cetone, fracțiuni de petrol, hidrocarburi aromatice sau parafinice, hidrocarburi clorurate, gaze lichefiate, etc.).
Agentul tensio-activ poate fi un agent emulsionant, dispersant sau de 10 înmuiere, de tip ionic. Se pot cita de exemplu sărurile de acizi poliacrilici, de săruri de acizi lignosulfonici, săruri de acizi fenolsulfonici sau naftalen sulfonici, policondensate de oxid de etilenă, pe 15 alcooli grași sau pe acizi grași sau pe amine grase, fenoli substituiti (mai ales alchilfenoli sau arilfenoli), sărurile esterilor acizilor sulfosuccinici, derivații de taurină (mai ales alchiltauratii], esteri 20 fosforici de alcooli sau de fenoli polioxietilați. Prezența a cel puțin unui agent tensio-activ este indispensabilă deoarece materiile active (aclonifen + ureea) nu sunt solubile în apă și agentul vector al 25 aplicației este apa.
Ca forme de compoziții agricole se pot cita pulberile pentru pudrare sau dispersie (cu conținutul în compus în formula (I) putând ajunge până la 100%), 30 și granulele, mai ales cele obținute prin extruziune, prin compactare, prin impregnarea unui suport granulat, prin granularea pornind de la o pulbere (conținutul în compus cu formula (I) în aceste 35 granule fiind între 1 și 80% pentru aceste ultime cazuri).
Ca formă de compoziții lichide sau destinate să constituie compoziții lichide pentru aplicare, se pot cita concen- 40 tratele emulsionabile, emulsiile, suspensiile concentrate, aerosolii, pulberile care se pot umezi (sau pulberile de pulverizare), pastele.
Concentratele emulsionabile sau 45 solubile conținând de cele mai multe ori 10 până la 80% materie activă, emulsiile conținând 0,01 până la 20% materie primă. Suspensiile concentrate conțin în general 10 până la 75% materie activă, 50 de la 0,5 până la 15% agent tensioactiv, de la 0,1 până la 10% aditivi adecvați, cum ar fi antispumanți. inhibitori de coroziune, stabilizanți, agenți de penetrație.
De altfel, în general, aceste compoziții pot conține de asemenea toate felurile de alți ingredienți, cum ar fi de exemplu coloizii tixotropi, agenții de penetrație, stabilizanții, agenții de chelatizare, etc., precum și alte materii active cunoscute cu proprietăți pesticide (mai ales insecticide sau fungicide) sau cu proprietăți favorizând creșterea plantelor (mai ales îngrăsămintele) sau cu proprietăți de reglare a creșterii plantelor. Mai general, compozițiile conform invenției pot fi asociate cu toți aditivii solizi sau lichizi corespunzând tehnicilor obișnuite de alcătuire a compoziției.
De exemplu, în plus față de solvent, concentratele emulsionabile pot conține când este necesar, 2 până la 20% de aditivi adecvați, cum ar fi stabilizanții, agenții tensio-activi, agenții de penetrație, inhibitorii de coroziune, coloranții sau adezivii citați mai înainte.
In mod concret, pentru materiile active considerate:
- aclonifenul este prezent pe piață sub formă de suspensie concentrată cu 600 g/l de materie activă;
- izoproturonul este de asemenea prezent pe piață sub formă de suspensie concentrată între 440 și 500 g/l de materie activă;
- clortoluronul poate fi găsit sub formă de suspensie concentrată (între 500 și 510 g/l de materie activă) de pulberi umectabile, granule, microgranule.
Specialistul va ști cu ușurință să realizeze o compoziție pe baza unei asociații din aceste materii active sub formă, de exemplu, de suspensie concentrată. Aceasta este de altfel forma preferată a invenției.
Invenția se referă de asemenea la aplicarea compoziției pentru controlul buruienilor ierboase, mai ales în mediul unde cresc culturile sau sunt destinate să crească culturile, care constă în utilizarea unei doze eficace din această compoziție.
RO 111981 Bl
In cazul aplicației, doza ar trebui să fie suficientă pentru a controla creșterea buruienilor fără să cauzeze stricăciuni substanțiale permanente culturilor menționate. Prin doză eficace se 5 înțelege tocmai în acest context doza care permite obținerea acestui rezultat.
Aplicația este efectuată după răsărirea culturilor. Se înțelege prin răsărire aplicația produsului după apariția 10 din sol a plantei.
Compoziția conform invenției este activă față de buruiană mai ales după ce acestea au răsărit, dar are o acțiune și înainte de răsărire, adică atunci când 15 planta a apărut din sol, adică și această activitate este posibilă.
Acțiunea compoziției se manifestă asupra frunzei și rădăcinii în proporțiile care pot varia conform materiilor active 20 luate în considerare.
In mod normal, compoziția [care poate fi aplicată simultan, separat sau etalat în timp] va fi folosită într-o doză variind între 460 și 4200 g/ha. 25
Printre buruienile care pot fi controlate prin aplicarea compoziției menționate se pot cita: Galium aparine, Avena fatua, Lolium multiflorum, Viola tricolor, Sinapis alba, Lamium purpurea, 30 Veronica persica, Agrostis tenuis, Alopecurus myosuroides, Veronica haederefolia.
Conform variantelor preferate următoare: 35
- Compoziția izoproturon-aclonifen va fi aplicată pe cereale cum ar fi grâul, orzul mai ales. Doza pe hectar va fi în mod avantajos de:
- 60 până la 600 g/ha de aclo- 40 nifen;
- 400 până la 3600 g/ha de izoproturon.
De preferință:
- 100 până la 500 g/ha de 45 aclonifen;
- 500 până la 3000 g/ha de izoproturon.
- Compoziția clortoluron-aclonifen va fi aplicată pe cereale ca grâul, orzul 50 mai ales. Doza pe hectar va fi în mod avantajos de:
g/ha de g/ha de g/ha de g/ha de
- 60 până la 600 g/ha de aclonifen;
- 400 până la 3600 g/ha de clortoluron;
de preferință:
- 100 până la 500 g/ha de aclonifen;
- 500 până la 3000 g/ha de clortoluron.
- Compoziția dimefuron-aclonifen va fi aplicată pe mazăre și rapiță mai ales. Doza pe hectar va fi:
- 60 până la 600 aclonifen;
- 400 până la 3600 dimefuron;
de preferință:
- 100 până la 500 aclonifen:
500 până la 2000 dimefuron.
- Compoziția aclonifen-metabenztiazuron va fi aplicată pe grâu de iarnă și orz de iarnă, mai ales.
Doza pe hectar va fi de:
- 100 până la 500 g/ha de aclonifen:
- 1000 până la 3000 g/ha de metabenztiazuron.
S-a găsit surprinzător că asocierea de mai sus îmbunătățește în mod excepțional acțiunea izolată a celor două materii active pentru un anumit număr de buruieni foarte nocive în culturi. Această acțiune are loc conservând selectivitatea față de culturi. Rezultă deci o ameliorare a spectrului de activitate și o posibilitate de micșorare a dozei respective din fiecare materie activă utilizată, această calitate fiind deosebit de importantă din motive ecologice lesne de înțeles.
Astfel, asocierea prezintă un grad remarcabil de sinergism, așa cum este definit de PML Tammes. Netherland Journal of plant Pathology, 70 (1964], p. 7380, într-un articol intitulat: Isoboli, o reprezentare grafică de sinergie în pesticide sau cum este definit de Limpel, L.E., P.H. Schuld și D. Lamont, 1962, NEWCC 16:48-53, conform formulei (utilizate de COLBY):
RO 111981 Bl
E = X + Y-XY/1OO în care E este procentajul așteptat de înhibare a creșterii printr-un amestec de două erbicide cu doze definite, X este procentajul de înhibare observat a creș- 5 terii datorită erbicidului A cu o doză definită, Y este procentajul de înhibare observat al creșterii datorită erbicidului B cu o cloză definită. Când procentul de înhibare observat al compoziției este mai io mare decât E. există sinergie.
In plus, s-a găsit în mod cu totul neașteptat cu aclonifenul, la o doză care în sine nu este erbicidă, dintr-un punct de vedere industrial (adică are o efi- 15 cacitate nulă sau insuficientă), potențează sau amplifică considerabil efectul erbicid al ureelor substituite. Este vorba deci în acest caz despre un avantaj important în ceea ce privește utilizarea 20 ureelor menționate.
Pentru a arăta activitatea compoziției asupra buruienilor din grâu și a arăta selectivitatea sa asupra acestei culturi, și totodată pentru a se ajunge la 25 o bază de comparație mai bună s-a ales:
- Galium aparine-,
- Avena fatua-,
- Lolium multiflorum',
- Viola tricolor, 30
- Sinapis alba-,
- Lamium purpurea',
- Veronica persica;
- Agrostis tenuis;
- Alopecurus myosuroides: 35
- Stellaria media.
Mod experimental general. Aplicația este efectuată după răsărirea speciilor vegetale.
In ghivece de 9*9*9 cm umplute 40 cu pământ agricol ușor, se însămânțează un număr de semințe, în funcție de specia vegetală și de mărimea seminței.
Se acoperă apoi semințele cu un strat de pământ de circa 3 mm grosime 45 și se lasă să încolțească sămânța până ce dă naștere unei plantule în stadiul convenabil. Stadiul de tratare pentru ierburi este stadiul de “a doua frunză în formare”. Stadiul de tratament pentru 50 dicotiledonate este stadiul “cotiledoane etalate, prima frunză adevărată în dez10 voltare.
Ghivecele sunt apoi tratate prin pulverizare cu terci în cantități corespunzând unei doze volumetrice de aplicare de 500 g/ha și conținând materiile active de pulverizat.
Terciurile sunt obținute prin diluarea în apă a compozițiilor formulate.
S-au utilizat următoarele compoziții:
- Aconifen suspensie concentrată cu 600 g/l “Challenge 600;
- Izoproturon suspensie concentrată la 500 g/l “Augur;
- Clortoluron suspensie concentrată cu 500 g/l “Dicuran”;
- Dimefuron suspensie concentrată cu 400 g/l Surdone”.
Aceste formulări sunt omologate și bine cunoscute în specialitate.
Ghivecele sunt apoi plasate în bacuri destinate primirii apei de stropire, în subdirijare și menținute timp de 24 h la temperatura mediului ambiant la o umiditate relativă de 60%.
După 24 h, se numără plantele în viață din ghivecele tratate cu terciul conținând materia activă de testat și plantele în viață dintr-un ghiveci martor tratat în aceleași condiții, dar cu ajutorul unui terci care nu conține materie activă. Se determină astfel procentajul de distrugere a plantelor tratate față de martorul netratat. Un procentaj de distrugere egal cu 100% indică faptul că are loc o distrugere completă a speciei vegetale considerate și un procentaj de 0% indică faptul că numărul plantelor vii în ghiveciul tratat este identic cu cel din ghiveciul martor. Pentru exemplele 1 până la 16, unitățile sunt în g/ha în tabele (primul rând și prima coloană).
Se dau, în continuare, exemple de realizare și de utilizare a compoziției conform invenției.
Exemplul 1. încercare care arată felul efectului sinergie biologic al asocierii izoproturonului și a aclonifenului asupra lui Lolium multiflorum
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Lolium multiflorum.
RO 111981 Bl
Tabelul 1 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este cea obținută și valoarea inferioară este cea calculată conform Colby.
i
Aclonifen
Tabelul 1
Izoproturon
0 500 1000 2000
30 65 50
62 60 30 90 65 85 50
125 65 30 90 65 95 50
250 0 65 30 90 65 98 50
Rezultatele indicate în tabelul 1 15 arată în mod clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie dat de compoziția din invenție.
Exemplul 2. încercare arătând 20 natura efectului sinergie biologic al compoziției de izoproturon cu aclonifen asupra lui Alopecurus myosuroides.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Alopecurus myosuroides.
Tabelul 2 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 2
Izoproturon
0 500 1000 2000
0 0 20 50 85
62 0 30 20 75 50 -
125 0 55 20 65 50 83 85
250 0 80 20 85 50 93 85
Rezultatele indicate în tabelul 2 arată, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 3. încercare care arată natura efectului sinergie biologic al compoziției de izoproturon cu aclonifen asupra lui Agrostis tenuis.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Agrostis tenuis.
RO 111981 Bl
Tabelul 3 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată, calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 3
Izoproturon
0 500 1000 2000
62 30 90 30 90 100 90 95 100 95
125 95 30 100 90 100 95
250 100 30 100 90 100 95
Rezultatele indicate în tabelul 3 is arată în mod clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 4. încercare ce arată 20 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din izoproturon și aclonifen asupra lui Lamium purpurea.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Lamium purpurea.
Tabelul 4 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 4
Izoproturon
0 500 1000 2000
0 0 0 15 20
62 0 20 0 20 15 25 20
125 20 40 20 30 20 40 36
250 20 55 20 50 32 75 36
Rezultatele indicate în tabelul 4 arată în mod clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 5. încercare ce arată natura efectului sinergie biologic al compoziției formate din izoproturon și aclonifen asupra lui Viola tricolor.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Viola tricolor.
RO 111981 Bl
Tabelul 5 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată calculată conform Colby.
Aclenifen
Tabelul 5
Izoproturon
0 500 1000 2000
0 15 20
62 15 □ 25 15 25 20
125 25 0 25 15 30 20
250 15 30 15 30 28 40 32
Rezultatele indicate în tabelul 5 15 arată în mod clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția conform invenției.
Exemplul 6. încercare arătând 20 absența fitotoxicității prin compoziția for mată din izoproturon cu aclonifen pe grâu sau Triticum aestivum.
Experimentarea este efectuată ca mai înainte, dar după ce s-au semănat semințe de grâu, si conduce la rezultatele indicate în tabelul 6.
Tabelul 6
Aclonifen
Izoproturon
0 500 1000 2000
0 0 0 0 0
62 0 0 0 0
125 0 0 0 0
250 0 0 0 0
Se constată deci că asocierea 45 citată mai înainte, cu toate că mărește activitatea respectivă a celor două materii active pe buruienile exemplificate, nu arată nici o fitotoxicitate asupra grâului.
Exemplul 7 încercare arătând 50 natura efectului sinergie biologic al compoziției clortoluronului cu aclonifenul pe Alopecurus myosuroides.
Experimentarea este condusă după semănarea semințelor de Alopecurus myosuroides.
Tabelul 7 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată, calculată conform Colby.
RO 111981 Bl
Aclonifen
Tabelul 7
Clortoluron
500 1000 1500
65 70 80
62 50 97 97
125 10 70 68 85 93 99 82
250 20 70 72 98 76 100 84
Rezultatele indicate în tabelul 7 io arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 8. încercare arătând 15 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din clortoluron si aclonifen asupra lui Avena tatua.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Avena tatua.
Tabelul 8 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 8
Clortoluron
0 500 1000 1500
0 0 10 55 93
62 0 35 10 75 55 88 93
125 0 35 10 70 55 88 93
250 0 50 10 88 55 90 93
Rezultatele indicate în tabelul 8 arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 9. încercare arătând natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din clortoluron și aclonifen asupra lui Lolium multiflorum.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Lolium multiflorum.
Tabelul 9 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată calculată conform Colby.
RO 111981 Bl
Tabelul 9
Clortoluron
Aclonifen
0 500 1000 1500
0 0 78 93
62 0 100 78 100 92
125 5 98 79 100 93
250 1Q 93 80 100 94
Rezultatele indicate în tabelul 9 io arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obtinut de compoziția din invenție.
Exemplul 10. încercare arătând 15 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din clortoluron și aclonifen asupra lui Viola tricolor.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Viola tricolor.
Tabelul 10 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 10
Clortoluron
0 500 1000 1500
0 0 0 15 25
62 0 20 0 35 15 60 25
125 0 30 0 60 15 65 25
250 5 35 5 70 19 85 29
Rezultatele indicate în tabelul 10 4 5 arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 11. încercare arătând 50 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din clortoluron și aclonifen asupra lui Galium aparine.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Galium aparine.
Tabelul 11 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată calculată conform Colby.
RO 111981 Bl
Tabelul 11
Clortoluron
Aclonifen
500 1000 1500
0 15 25 45
62 30 15 40 26 65 45
125 45 15 70 25 80 45
250 15 60 28 70 36 70 53
Rezultatele indicate în tabelul 11 arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 12. încercare arătând absența fitotoxicității compoziției formată din clortoluron și aclonifen pe grâu sau Triticum aestivum.
Experimentarea este efectuată ca mai înainte, după ce s-au semănat semințe de grâu și conduce la rezultatele indicate în tabelul 12.
Aclonifen
Tabelul 12
Clortoluron
0 500 1000 1500
O O 0 0 O
62 O 0 0 0
125 0 5 0 0
250 o 5 O 0
Se constată deci că asocierea 4 5 citată mai înainte, deși mărește activitatea respectivă a celor două materii active asupra buruienilor respective, nu dă nici o fitotoxicitate asupra grâului.
Exemplul 13. încercare arătând so natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din dimefuron și aclonifen pe Sinapis alba.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Sinapis alba.
Tabelul 13 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată, calculată conform Colby.
RO 111981 Bl
Tabelul 13
Dimefuron
Aclonifen
0 500 1000 2000
0 0 10 45 70
62 0 35 10 93 45 100 70
125 20 80 28 98 56 100 76
250 30 70 37 100 61 100 79
Rezultatele indicate în tabelul 13 io arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 14. încercare arătând 15 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din dimefuron și aclonifen asupra lui Viola tricolor.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Viola tricolor.
Tabelul 14 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată, calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 14
Dimefuron
0 500 1000 2000
0 0 25 45 85
62 0 25 25 50 45 95 85
125 0 30 25 70 45 95 85
250 10 - 83 50 100 86
Rezultatele indicate în tabelul 14 45 arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 15. încercare arătând 50 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din dimefuron si aclonifen pe Lolium multiflorum.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Lolium multiflorum.
Tabelul 15 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută si valoarea inferioară este cea așteptată, calculată conform Colby.
RO 111981 Bl
Tabelul 15
Dimefuron
Aclonifen
500 1000 2000
0 10 25 60
62 0 15 10 35 25 80 60
125 20 10 55 25 65 60
250 5 20 14 55 29 65 62
Rezultatele indicate în tabelul 15 io arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 16. încercare arătând 15 natura efectului sinergie biologic al compoziției formată din dimefuron și aclonifen pe Veronica persica.
Experimentarea este condusă după ce s-au semănat semințe de Veronica persica.
Tabelul 16 reprezintă media unei încercări în seră. Pentru fiecare doză, valoarea superioară este valoarea obținută și valoarea inferioară este cea așteptată, calculată conform Colby.
Aclonifen
Tabelul 16
Dimefuron
0 500 1000 2000
0 0 55 97 100
62 0 68 55 80 97 100 100
125 5 100 57 100 97 100 100
250 5 88 57 94 97 100 100
Rezultatele indicate în tabelul 16 4 o arată clar, referindu-se la formula indicată la începutul descrierii, gradul excelent și neașteptat de sinergie obținut de compoziția din invenție.
Exemplul 17. încercare care 45 arată natura efectului sinergie al compoziției formată din aclonifen și metabenztiazuron.
încercarea este făcută în aer liber pe parcele de 2...5 m, sub formă de benzi, semănate cu două culturi și o gamă de buruieni în benzi, cu trei repetiții pentru fiecare încercare. Bineînțeles că sunt prezente și alte buruieni.
Tratamentul este efectuat când cultura și buruienile sunt la stadiul de lăstar complet dezvoltat, cu trei lăstare pentru monocotiledonate și la stadiul cotiledonar și de plantulă pentru dicoRO 111981 Bl *
tiledonate.
Parcelele sunt tratate cu un pulverizator de încercare, montat pe un tractor cu un debit de 1951/ha, utilizând respectiv aclonifenul sub forma 5 unei suspensii cu 6OOg/l (CHALLENGE 600), metabenztiazuronul sub formă lichidă cu 700g/l (TRIBUNIL), respectiv singure sau în amestec.
* După 60 de zile, se evaluează io vizual procentajul de buruieni prezente, prin comparație cu un martor netratat (O = fără efect. 100 = distrugere completă] pe Galium aparine. Avena fatua și pe grâu de iarnă și orz de iarnă.
Tabelul 17 reprezintă media rezultatelor a trei repetiții pentru fiecare încercare. Pentru fiecare doză este dat un rezultat, observat în comparație cu rezultatul așteptat, aplicând formula lui Colby.
Tabelul 7 7
% distrugere Galium aparine % distrugere Avena fatua
Materie activă gma/h Efectiv Așteptat Efectiv Așteptat
Aclonifen 250 33 33
500 45 45
Metabenztiazuron 2000 6 72
Aclonifen 250
+ 85 37 93 81
Metabenztiazuron 2000
Aclonifen 500
+ 94 48 94 84
Metabenztiazuron 2000
1,3,4-oxodiazol-3-il cu formula:
Acest tabel arată în mod clar 25 comportamentul sinergie neașteptat al compoziției de mai sus.
(CHJC

Claims (15)

  1. Revendicări
    1 . Compoziție erbicidă. caracterizată prin aceea că este o asociere sinergetică de (a) 2-clor 6-nitro 3-fenoxi anilină, cu denumirea de aclonifen, ca amplificator al activității ureei, și una sau 35 mai multe uree substituite cu formula:
    •V / Ar
    N —C —
    II
    O /CH3 în care Ar este un nucleu cu formula:
    R·! fiind ales dintre radicalii [C.,-C3] alchil, 45 [C^Cg] alcoxi, atomul de clor, de brom, o grupare 5-terț-butil-2,3-dihidro-2-oxo
    R2 fiind ales dintre atomul de hidrogen, atomul de clor, în care Ar este un nucleu:
    R3 este atomul de hidrogen, radicalul [C1-Czl] alchil, metoxi,
    R4 este atomul de hidrogen sau radicalul metil, cel puțin un suport inert si/sau cel puțin un agent tensio-activ, ce conține între 0,5 și 95% substanță activă sau de asociere.
  2. 2. Compoziție erbicidă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, ureele substituite sunt alese dintre:
    izoproturonul sau 3-(4-izopropilf enilj-1,1 -dimetiluree,
    RO 111981 Bl /
    clortoluronul sau 3-[3-clor-p-tolyl)-
    1,1-dimetiluree, neburonul sau 1-butil-3-(3,4-diclorfenil)-1-metiluree, diuronul sau 3-(3,4-diclorfenil)- 5
    1.1- dimetiluree, metoxuronul sau 3-(3-clor-4-metoxifenil)-1-metiluree-1,1-dimetiluree, linuronul sau 3-(3,4-diclorfenil]-1 metoxi-1-metiluree, io . monolinuronul sau 3-(4-clorfenilJ1-metoxi-1-metiluree, metabenzitiazuronul sau 1-benzotiazol-2-il-1,3-dimetiluree, metobromurol sau 3-(4-bromfenil)- 15 metoxi-1 -metiluree, dimefuronul sau 3-4-(5-terț-butil2,3-dihidro -2-oxo-1,3,4 oxodiazol-3-il]-3clorfenil-1,1-dimetiluree.
  3. 3. Compoziție erbicidă, conform 20 revendicării 2, caracterizată prin aceea că, ureea este 3-(4-izopropilfenilJ-
    1.1- dimetiluree (sau izoproturon) sau 3- (3-clor-p-tolil]-1,1 dimetiluree (sau clortoluron). 25
  4. 4. Compoziție erbicidă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se utilizează simultan, separat sau etalat în timp pentru tratamentul vegetalelor nedorite sau buruienilor în culturi. 30
  5. 5. Compoziție erbicidă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, raportul în greutate al aclonifenului față de ureea substituită este cuprins între 6/400 și 2/1, precum și 35 între 1/60 si 1/2, de preferință 1/30 și 1/1. '
  6. 6. Compoziție erbicidă, conform revendicării 6, caracterizată prin aceea că se aplică pe buruieni în culturile 40 după răsărire, într-un raport de 460 până la 4200 g/ha.
  7. 7. Compoziție erbicidă, conform revendicării 6, caracterizată prin aceea că se folosește pe următoarele 45 buruieni: Galium aparine, Avena fatua, Lolium multiflorum, Viola tricolor, Sinapis alba, Lamium purpurea, Veronica persica, Agrostis tehnis, Alopecurus myosuroides. 50
  8. 8. Compoziție erbicidă. conform revendicării 6, caracterizată prin aceea că se aplică asociația 3-(4-izopropilfenil)-1,1-dimetiluree sau izoproturon și aclonifen, în raport de 60 până la 600g/ha aclonifen, 400 până la 3600 g/ha izoproturon, și că culturile sunt cereale.
  9. 9. Compoziție erbicidă, conform revendicării 8, caracterizată prin a· ceea că se aplică 100 până la 500 g/ha aclonifen, 500 până la 3000 g/ha clortoluron.
  10. 10. Compoziție erbicidă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se aplică asociația clortoluron sau 3-(3-clor-p-tolil)-1,1-dimetiluree și aclonifen, în raport de: 60 până la 600g/ha aclonifen, 400 până la 3600 g/ha clortoluron și că culturile sunt cereale.
  11. 11. Compoziție erbicidă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se aplică asocierea în raport de: 100 până la 500 g/ha de aclonifen, 500 până la 3000 g/ha de clortoluron.
  12. 12. Compoziție erbicidă, conform revendicării 6, caracterizată prin aceea că se aplică asociația dimefuron sau N,N-dimetil-N’-/3-clor-4(5terțiobutil2 oxo - 2 ,3-dihidro 1,3,4-oxadiazolil-3-il ) fenil/uree și aclonifen în raport de: 60 până la 600 g/ha de aclonifen, 400 până la 600 g/ha de dimefuron, și că culturile sunt rapița sau mazărea.
  13. 13. Compoziție erbicidă, conform revendicării 12, caracterizată prin aceea că se aplică asociația în raport de 100 până la 500 g/ha de aclonifen, 500 până la 2000 g/ha de dimefuron.
  14. 14. Compoziție erbicidă, conform revendicărilor 1.2. caracterizată prin aceea că se aplică asociația în raport de: 60 până la 1000 g/ha de aclonifen, 500 până la 4000 g/ha de metabenzatiazuron.
  15. 15. Compoziție erbicidă, conform revendicării 14, caracterizată prin aceea că se aplică asocierea în raport de: 100 până la 500 g/ha de aclonifen, 1000până la 3000g/ha de metabenzatiazuron.
RO147143A 1990-03-20 1991-03-13 Compozitie erbicida RO111981B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9003782A FR2659833B1 (fr) 1990-03-20 1990-03-20 Association herbicide comprenant l'aclonifen et au moins une uree substituee.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO111981B1 true RO111981B1 (ro) 1997-04-30

Family

ID=9395079

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO147143A RO111981B1 (ro) 1990-03-20 1991-03-13 Compozitie erbicida

Country Status (21)

Country Link
EP (1) EP0449751B1 (ro)
AT (1) ATE130491T1 (ro)
AU (1) AU642986B2 (ro)
BG (1) BG61021B1 (ro)
CZ (1) CZ284508B6 (ro)
DE (1) DE69114746T2 (ro)
DK (1) DK0449751T3 (ro)
ES (1) ES2080278T3 (ro)
FR (1) FR2659833B1 (ro)
GR (1) GR3018193T3 (ro)
HU (1) HU208237B (ro)
IE (1) IE69958B1 (ro)
MA (1) MA22086A1 (ro)
PL (1) PL166329B1 (ro)
PT (1) PT97075B (ro)
RO (1) RO111981B1 (ro)
RU (1) RU2051585C1 (ro)
SK (1) SK281061B6 (ro)
TN (1) TNSN91015A1 (ro)
UA (1) UA26974A1 (ro)
YU (1) YU48492B (ro)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2656769B1 (fr) * 1990-01-11 1996-11-15 Rhone Poulenc Agrochimie Melanges herbicides a base d'aclonifen.
CN1078443C (zh) * 1999-07-12 2002-01-30 钱永康 除草剂
CA2895128C (en) 2012-12-18 2022-09-13 Bayer Cropscience Ag Herbicidal composition containing aclonifen, pendimethalin and diflufenican
AR093993A1 (es) * 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
WO2014095597A1 (de) 2012-12-18 2014-06-26 Bayer Cropscience Ag Herbizide mittel enthaltend aclonifen
AR093954A1 (es) * 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
WO2014095698A1 (de) * 2012-12-18 2014-06-26 Bayer Cropscience Ag Herbizide mittel enthaltend aclonifen
AR093998A1 (es) * 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
AR093997A1 (es) 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
AR094000A1 (es) 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
AR094006A1 (es) * 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
AR093999A1 (es) 2012-12-18 2015-07-01 Bayer Cropscience Ag Agentes herbicidas que contienen aclonifeno
WO2014095695A1 (de) * 2012-12-18 2014-06-26 Bayer Cropscience Ag Herbizide mittel enthaltend aclonifen
ES2902056T3 (es) * 2015-07-10 2022-03-24 Basf Agro Bv Método para controlar maleza resistente o tolerante a los herbicidas.
BR112021000056A2 (pt) * 2018-07-16 2021-04-06 Bayer Aktiengesellschaft Misturas herbicidas contendo aclonifeno e cinmetilina

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2831262A1 (de) * 1978-07-15 1980-01-31 Celamerck Gmbh & Co Kg 2-chlor-6-nitroaniline
EP0163598B1 (de) * 1984-04-27 1989-10-04 Ciba-Geigy Ag Herbizide Zusammensetzungen
JPS61134301A (ja) * 1984-12-04 1986-06-21 Mitsubishi Chem Ind Ltd 除草剤組成物
FR2630885B1 (fr) * 1988-05-09 1991-03-01 Rhone Poulenc Agrochimie Emulsion pesticide huile dans l'eau, procede de mise en oeuvre

Also Published As

Publication number Publication date
AU642986B2 (en) 1993-11-04
MA22086A1 (fr) 1991-10-01
BG61021B1 (bg) 1996-09-30
DK0449751T3 (da) 1995-12-27
CS9100725A2 (en) 1991-10-15
YU48391A (sh) 1993-11-16
HU208237B (en) 1993-09-28
PL289473A1 (en) 1992-02-24
RU2051585C1 (ru) 1996-01-10
TNSN91015A1 (fr) 1992-10-25
PT97075A (pt) 1991-10-31
DE69114746T2 (de) 1996-04-18
EP0449751B1 (fr) 1995-11-22
AU7358391A (en) 1991-09-26
IE910912A1 (en) 1991-09-25
FR2659833A1 (fr) 1991-09-27
ATE130491T1 (de) 1995-12-15
GR3018193T3 (en) 1996-02-29
PL166329B1 (pl) 1995-05-31
SK281061B6 (sk) 2000-11-07
EP0449751A1 (fr) 1991-10-02
IE69958B1 (en) 1996-10-16
CZ284508B6 (cs) 1998-12-16
HUT56698A (en) 1991-10-28
YU48492B (sh) 1998-09-18
FR2659833B1 (fr) 1996-10-18
PT97075B (pt) 1998-07-31
UA26974A1 (uk) 2000-02-28
DE69114746D1 (de) 1996-01-04
ES2080278T3 (es) 1996-02-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2286059C2 (ru) Синергитическая гербицидная композиция, способ борьбы с нежелательной растительностью
KR102632658B1 (ko) L-글루포시네이트 및 인다지플람을 포함하는 제초제 조합물
EA015337B1 (ru) Гербицидное средство и способ борьбы с сорными растениями в культурах полезных растений
RO111981B1 (ro) Compozitie erbicida
CN1317245B (zh) 处理和控制危害庄稼的节肢动物的方法以及适用于该方法的组合物
EA015804B1 (ru) Синергически действующие и хорошо переносимые культурными растениями гербицидные средства, которые содержат гербициды из группы бензоилпиразолов
CA2929020C (en) Synergistic herbicidal composition
KR102609037B1 (ko) 글루포시네이트 및 인다지플람을 포함하는 제초제 조합물
JPH06128106A (ja) 除草剤組成物
EP0595842B1 (en) Herbicidal composition for paddy fields
KR100296804B1 (ko) 벼의잡초방제용제초제조성물
JP2000319114A (ja) 相乗作用を有する除草剤
JP2939002B2 (ja) ブロモキシニル又はイオキシニル又はそれらの誘導体の1種から選択される少なくとも1種及び2−クロロ−6−ニトロ−3−フェノキシアニリンからなる配合除草剤
ES2315166B1 (es) Composicion herbicida.
AU595974B2 (en) Herbicidal composition
AU595069B2 (en) Herbicidal composition
CN114794108A (zh) 一种包含敌稗、噁唑酰草胺和硝磺草酮的除草组合物及其应用
CN116508774A (zh) 一种除草组合物
JP2000038307A (ja) 除草剤組成物
JP2000038303A (ja) 除草剤組成物