RO106748B1 - Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire - Google Patents

Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire Download PDF

Info

Publication number
RO106748B1
RO106748B1 RO14628490A RO14628490A RO106748B1 RO 106748 B1 RO106748 B1 RO 106748B1 RO 14628490 A RO14628490 A RO 14628490A RO 14628490 A RO14628490 A RO 14628490A RO 106748 B1 RO106748 B1 RO 106748B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
dyes
acid
exhaustion
dyeing
impregnation
Prior art date
Application number
RO14628490A
Other languages
English (en)
Inventor
Ion Sebe
Rodica Stefanescu
Original Assignee
Institutul Politehnic
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Institutul Politehnic filed Critical Institutul Politehnic
Priority to RO14628490A priority Critical patent/RO106748B1/ro
Publication of RO106748B1 publication Critical patent/RO106748B1/ro

Links

Landscapes

  • Coloring (AREA)

Abstract

Prezenta invenție se refera la noi coloranți azoici monoclortriazinici, la un procedeu de sinteza a acestora si unele procedee de vopsire, cu colorantii menționați, a materialelor textile, din fibre celulozice si proteinice. Colorantii au formula generala I: C-WH-R II N (I) OH HH - C. in care X, Y, Z, U, W sunt: hidrogen, meti metoxi, clor, iar R este hidrogen, metanii : 8-hidroxi-5-sulfonaftil si se prezintă sub forma cristalina, sunt insolubili in apa si au culori de la roșu la violet. Procedeul consta in diazotarea anilinei, crezidinei si 6-clorcrezidinei, cuplarea sărurilor de diazoniu obținute, cu acid H in mediu alcalin, urmata de condensarea colorantului monoazoic cu clorura de cianurii la pH slab acid si, in final, condensarea cu amoniac, sau acid metanilic sau acid gamma. Colorantii, obținuți conform invenției, pot fi aplicați la vopsirea materialelor textile din fibre celulozice si proteinice, in mediu alcalin, prin procedee de impregnare-termofixare sau epuizare.

Description

OH HH - C.
in care X, Y, Z, U, W sunt: hidrogen, meti metoxi, clor, iar R este hidrogen, metanii :
8-hidroxi-5-sulfonaftil si se prezintă sub forma cristalina, sunt insolubili in apa si au culori de la roșu la violet. Procedeul consta in diazotarea anilinei, crezidinei si 6-clorcrezidinei, cuplarea sărurilor de diazoniu obținute, cu acid H in mediu alcalin, urmata de condensarea colorantului monoazoic cu clorura de cianurii la pH slab acid si, in final, condensarea cu amoniac, sau acid metanilic sau acid gamma. Colorantii, obținuți conform invenției, pot fi aplicați la vopsirea materialelor textile din fibre celulozice si proteinice, in mediu alcalin, prin procedee de impregnare-termofixare sau epuizare.
Revendicări: 6
2
Invenția se referă la coloranți azoici monoclortriazinici, la un procedeu de sinteză a acestora, ca și la procedee de vopsire pentru materiale textile din fibre celulozice și proteinice.
Se cunosc procedee de sinteză a coloranților azoici reactivi prin acilarea unor coloranți monoazoici cu clorură de cianurii, urmată de monocondensarea produsului obținut, cu amoniac sau diverse amine aromatice substituite.
Coloranții monoclortriazinici, cunoscuți sub denumirile comerciale Procion H sau Cibacron, se obțin din coloranții diclortriazinici, prin înlocuirea unuia dintre cei 15 doi atomi de clor cu un substituent nelabil cum este grupa -NH2, -NHR,
-NHCeH4SO3H, -NHC6H4P(O)(OH)2, -NHCJLSOiCHiOSC^H. Operația are loc după sinteza colorantului diclortriazinic, fără izolarea acestuia din masa de reacție 5 prin tratare cu NH3, RNH2, sau H2NC6H4SO3H, la 30...40°C și un pH= =6...7, respectiv cu NaOH sau RONa (alcool și NaOH sau ArONa). Colorantul cu structura 1, de exemplu, se obține prin 10 condensarea a doi moli de derivat diclortriazinic al 1 -fenil-5-pirazolonei cu un mol de 4,4’-diamino-2,2’-stilbendisulfonat de sodiu, în prezența amoniacului la un pH= 5 ... 6,5, sau în mediu acid reglând valoarea pH-ului la 7,5 ... 8 cu o soluție concentrată de amoniac.
CH,-C-CH-N = N-
-NH- C so3h
-N so3h
NH-C
II
N \
C - NH I
N >//
CI χΝ·
C-NH c
I
CI
N //
-so3h (1) so3h
-/~A-ch = chn=n-ch-c-ch3
CI în unele cazuri, sinteza unor astfel de coloranți (ca în exemplul 2), se face legând în prealabil substituentul incolor de clorură de cianurii la temperatură joasă, și ulterior la 30 ... 40°C, partea colorată ca atare, sau sintetizată printr-o anumită metodă (C.A. voi. 102, 8229.b (1985) ).
(2)
P(O)(OH)2
4
Produsele rezultate prin ambele variante sunt solubile în apă și se izolează prin salifiere și filtrare. Deoarece coloranții monoclortriazinici sunt mai puțin sensibili la hidroliză, aceștia pot fi uscați fără adaus de sărui tampon.
Se cunosc de asemenea, numeroase procedee de vopsire care implică utilizarea coloranților reactivi monoclortriazinici pentru fibre celulozice și proteinice. Prin- 10 tre procedeele de vopsire cunoscute se menționează: procedeul continuu prin termofixare, în mediu alcalin, justificat prin reactivitatea relativ redusă a coloranților monoclortriazinici față de fibrele 15 celulozice, comparativ cu alte tipuri de coloranți reactivi; procedeul continuu prin impregnare-fixare prin aburire, în mediul alcalin, pentru fibre celulozice; procedee de vopsire prin fulardare a materialelor 20 textile din fibre celulozice, cu flote de impregnare a căror valoare a pH-ului la începutul procesului se află într-un domeniu slab acid, iar coloranții aplicați prin fulardare se fixează fără adaosul alea- 25 fiilor sau a donatorilor de alcalii prin acțiunea aburului de mare presiune sau a aburului de temperatură înaltă, sau prin acțiunea căldurii uscate (Brevet SUA nr. 4227246). Se cunoaște, de asemenea, un
OH NH- C alt procedeu de vopsire în mediu acid sau mediu neutru, pentru fibre celulozice, caracterizat prin aceea că procedeul se desfășoară în prezența unei cianamide sau a unei 5 amide nesaturate, fiind adecvat pentru coloranți care posedă în structura lor chimică un halogen sau o grupă sulfonică pe un radical heterociclic.(Brevet DE nr. 3515407.).
Se aplică, de asemenea, procedee semicontinui prin impregnare-depozitare la rece, în mediu alcalin, care se utilizează, atât pentru fibre celulozice, cât și pentru fibre proteinice; procedee semicontinui de vopsire în mediu alcalin, ca de exemplu, procedeele de impregnare-fixare pe jigher (PadJig) sau prin impregnare-înfășurare pe sul într-o cameră de reacție (Pad-Roll) pentru fibre celulozice (Brevet DE nr. 2001131): procedee de vopsire prin epuizare, într-o baie, pentru materiale textile constând sau conținând fibre celulozice, în condiții de temperatură înaltă, procedee de vopsire prin epuizare pentru materiale din fibre celulozice cu dozare programată a alcaliilor, în scopul obținerii unei vopsiri egale a fibrelor celulozice.
Invenția de față lărgește gama coloranților azoici monoclortriazinici cunoscuți, cu noi derivați, cu formula generală I:
N ^C- NH-R
SO3Ma
CI în care:
(I)
a.X = Y = Z = U = W = R = H b: X-Z-U-R-H; Y=CH3; W=OCH3 c: X-U-R’H; Y=CH3; Z-Cl; W«OCH3 d: X=Y=Z=U=W=H; R= -( } X====^SO3Na e: X=Y=Z=U=W=H; R=
OH
SO3Na f: X=Z=U=H; Y=CH3; W=OCH
SO3Na g: X=Z=U=H; Y=CH3; W=OCH3; R= ux h:
i:
X=U=H; Y=CH3; Z=C1; W=OCH3; R=
X=U=H; Y=CH3; Z=C1; W=0CH3; R=
SO3Na
Compușii sunt substanțe solide, solubile în apă, prezentând culori de Ia roz la violet închis. Se sintetizează prin cuplarea sărurilor de diazoniu ale anilinei, crezidinei și 6-clor-crezidinei, la acidul H, în mediu alcalin, urmată de acilarea colorantului obținut cu clorură de cianurii și condensare cu amoniac sau acid metan!lic sau acid γ.
Coloranții reactivi monoclortriazinici sintetizați, conform invenției, s-au aplicat pe materiale textile din fibre celulozice, respectiv fire și țesături, prin procedee de vopsire prin impregnare - termofixare și epuizare. De asemenea, s-au aplicat pe fibre proteinice, printr-un procedeu de vopsire prin epuizare, efectuat la temperatura camerei.
Avantajele rezultate prin aplicarea invenției sunt:
- lărgirea gamei coloranților azoici monoclortriazinici cu noi derivați;
- posibilitatea vopsirii materialelor textile din fibre celulozice și proteinice cu noii derivați sintetizați și realizarea unei palete de la roz la violet închis;
- reproductibilitatea condițiilor de sinteză a coloranților ca și procedeelor superioare (80 ... 95%) în sinteza coloranților;
- se realizează randamente tînctoriale corespunzătoare și apropiate ca valoare prin ambele procedee de vopsire pentru materialele textile din fibre celulozice, respectiv prin impregnare-termofixare și epuizare; afinitatea coloranților aplicați este mai ridicată față de fibrele proteinice comparativ cu cea pentru fibrele celulozice.
în continuare se dau 4 exemple de realizare a invenției:
Exemplul 1. Sinteza colorantului monoclortriazinic reactiv Ii:
Diazotarea 6-clor-crezidinei
Se dizolvă 8,57 g (0,05 mol) 6-clorcrezidină într-o soluție preparată din 50 ml apă și 14 ml (0,133 mol) HC1 30%. Pentru o mai bună dizolvare amestecul se încălzește sub agitare la 60°C. După dizolvare, se răcește prin adăugarea a 20 g gheață, la 0 ... 5°C. La această temperatură se adaugă sub agitare 11,5 g (0,05 mol) NaNO2 soluție 30%. Se verifică sfârșitul diazotării cu hârtie iod-amidonată.
Cuplarea sării de diazoniu a 6-clorcrezidinei cu acid H
17g (0,05 mol) acid H se dizolvă în 125ml apă caldă, iar peste soluția obținută se adaugă 13,6g (0,14 mol) NajCOj și gheață pentru răcire la O...2°C. La soluția astfel obținută se adaugă sub agitare energică, timp de o oră, sarea de diazoniu a 6-clor-crezidinei, la temperatuta de 0 ... 5°C. în cursul adăugării sării de diazoniu a 6-clor-crezidinei, pH-ul masei de reacție trebuie să fie slab alcalin. Se mai agită încă o oră și apoi masa de reacție se încălzește la 50 ... 60°C cu agitare, se salifiază cu 30 ... 40 g NaCl, iar precipitatul obținut se filtrează.
Acilarea colorantului monozoic cu clorura de cianurii
Precipitatul obținut la cuplare, se dizolvă în 800 ml apă, iar peste soluția obținută se adaugă sub agitare intensă 0,25g agent de suprafață anionic și gheață până când temperatura devine 0...2°C. Se adaugă apoi sub agitare energică 10,65 g (0,057 mol) clorura de cianurii și o cantitate de soluție de Na2CO3, astfel încât pH-ul să fie 5. Masa de reacție este apoi agitată până la 4 ... 5°C, timp de o oră, controlându-se permanent pH-ul și reglându-1 prin adăugare de noi cantități de soluție de carbonat de sodiu. La sfârșitul reacției, pH-ul trebuie să fie 7. După terminarea reacției, masa de reacție este salifiată la rece cu 120 g NaCl și agitată timp de 5 h. Precipitatul obținut se filtrează și se usucă. Se obțin 27,6 g produs violet închis cu randament 80%.
Condensarea colorantului diclortriazinic cu acidy
Se dizolvă 2,43 g (0,01 mol) acid γ în 20 ml apă, iar la soluția obținută se adaugă carbonat de sodiu, astfel încât pHul să fie 7. Soluția astfel obținută se toarnă sub agitare peste o soluție formată din 6,93 g (0,01 mol) colorant diclortriazinic în 50 ml apă, menținând temperatura la 30°C. Masa de reacție se agită la 30°C încă 4 h. Pe parcursul agitării se controlează pH-ul și se corectează cu o soluție de carbonat de sodiu, astfel, încât în final pH-ul să fie 7 ... 7,5. După terminarea reacției soluția se salifiază cu
20g NaCl, se filtrează și se usucă la 60°C. Se obțin 7,30 g colorant violet închis, cu un randament de 80%.
în mod similar s-au obținut și ceilalți coloranți cu formula generală I, în care substituenții au semnificațiile de mai sus. Toți compușii de mai sus sunt solubili în apă.
Caracteristicile fizico-chimice pentru compușii cu formula generală I sunt redate în tabelul 1.
Exemplul 2. Vopsiri efectuate pe materiale din fibre celulozice prin impregnaretermofixare
Ca suporturi textile s-au utilizat două țesături din fibre celulozice, respectiv o țesătură din bumbac 100% și o țesătură din amestec din bumbac/in (urzeală: bumbac și bătătură: in) cu mase cuprinse între 116 ... 120 g/m2, care au fost supuse operațiilor preliminare de fierbere alcalină, mercerizare și albire. Succesiunea fazelor procesului de vopsire este următoarea: impregnare, uscare, termofixare, tratamente finale.
Țesăturile au fost fulardate (impregnare dublă) cu o flotă conținând: 2 ... 3 g/1 agent de dedurizare-complexare pentru sărurile de Ca și Mg (duritatea apei), 2 ... ... 3 g/1 agent tensioactiv anionic de umectare și dispersare, 2 ... 3 g/1 agent oxidant (meta-nitrobenzensulfonat de sodiu), 60 ... ... 70 g/1 uree, 0,5 ... 1 g/1 agent antimigrator (alginat de sodiu),20 ... 25 g/1 clorură de sodiu, 20 ... 30 g/1 colorant reactiv monoclortriazinic având structura Ia, Ib, Id, If și 20 ... 25 g/1 carbonat de sodiu, pH-ul flotei fiind 11,5 ... 12 la o temperatură a flotei de impregnare de 25°C. Uscarea a avut loc la temperatura de 95 ... 100°C, timp de 2 min, pentru a se evita fixarea prematură și necontrolată a colorantului. Termofixarea s-a executat la 140°C, timp de 4 min. Tratamentele finale (pentru îndepărtarea colorantului nefixat) au constat din: două spălări energice cu apă dedurizată timp de 10 min, la 70°C; două-trei spălări cu apă dedurizată timp de 10 min la 70 ... 80°C; două săpuniri timp de 15 min cu 1 ... 2 g/1 agent tensioactiv de dispersare de tip neionic, 1 ... 2 g/1 agent de dedurizare-complexare, la temperatura de 93 ... 100°C, pH=9 ... 10 reglat cu carbonat de sodiu; neutralizare cu 1 ... 2% acid acetic de concentrație 60%, timp de 10 min la 60 ... 70°C; spălare caldă timp de 10 min la 60°C; spălare caldă timp de 10 min la 40 ... 50°C. în urma efectuării probelor s-au determinat rezistențele tinctoriale. Rezultatele testărilor sunt cuprinse în tabelele 2 ... 5.
Exemplul 3. Vopsiri efectuate pe materiale din fibre celulozice prin epuizare
Ca suporturi textile s-au utilizat fire din bumbac 100% și din in 100%, care au fost supuse unor operații preliminare de degresare alcalină.
Firele din fibre celulozice au fost imersate într-o baie de vopsire având următoarea compoziție:
... 2/g/l agent dedurizare-complexare, 1 ... 2 g/1 agent tensioactiv de umectare pe bază de alcooli grași sulfatați, 1...2 g/1 agent oxidant (meta-nitrobenzensulfonat de sodiu), 50 g/1 clorură de sodiu, 20 g/1 fosfat trisodic cristalizat, pH= 10 ... 12,5; 2,3 ... 3% colorant reactiv monoclortriazinic cu structura Ia, Ib, Id și If.
Firele din fibre celulozice s-au tratat timp de 10 min la temperatura de 40°C, după care s-a adăugat cantitatea necesară de colorant dizolvat în prealabil. S-a ridicat temperatura flotei până la 70... ...80°C și s-a continuat tratarea firelor timp de 20 min. S-a adăugat cantitatea de electrolit în patru porții și s-a continuat vopsirea timp de 20 ... 25 min la 70 ... ...80°C. După epuizarea colorantului în mediu neutru, s-a adăugat fosfatul trisodic cristalizat pentru a crea mediul favorabil fixării colorantului pe fibră prin legături chimice. Fosfatul trisodic cristalizat s-a io adăugat în câteva porții, sub formă de soluție pregătită anterior. Tratamentele finale s-au executat ca și în cazul procedeului de vopsire prin impregnare-termofixare. (vezi exemplul 2).
Rezistențele tinctoriale determinate în urma efectuării vopsirilor prin epuizare, pe fire din bumbac și din in, sunt cuprinse în tabelele 2 ... 5.
Exemplul 4, Vopsiri efectuate pe fibre proteinice prin epuizare, la temperatura camerei
Ca suport textil s-au utilizat pale pieptănate din lână australiană 100%, spălate. Palele din lână au fost imersate într-o baie de vopsire conținând:
... 2 g/1 agent de dedurizare-complexare, 1 ... 2 g/1 agent tensioactiv de udare pe bază de alcooli grași sulfatați, 20 g/1 uree, 25 ... 30 g/1 clorură de sodiu, 15 ... 16 g/1 carbonat de sodiu, pH=9, 5 ... 10; 2 ... ....2,5% colorant reactiv monoclortriazinic având stuctura Ia, Ib, Id sau If, temperatura băii de vopsire fiind menținută între limitele 18 și 20°C. Durata de contact a palelor de lână cu baia de vopsire a însumat 24 h.
Palele din lână pieptănată, ude, au fost supuse ulterior următoarelor tratamente finale: spălarea cu apă dedurizată timp de 10 min la 25 ... 30°C; spălare caldă cu apă dedurizată timp de 10 min la 35 ... 45°C, două spălări calde a câte 10 min, la pH=9 cu 2 ml NH4OH concentrat la temperatura de 60°C; neutralizare cu 1 ml/1 acid formic de concentrație 85%, în prezența a 1...2 g/1 agent tensioactiv neionic, timp de 10 ... 15 min la temperatura de 45 ... 50°C; spălare caldă cu apă dedurizată timp de 10 min la temperatura de 35 ... 30°C, spălare rece la temperatura de 20 ... 25°C timp de 10 min.
Uscarea palelor s-a efectuat la temperatura de 60 ... 70°C.
Rezistențele tinctoriale determinate în urma efectuării vopsirilor prin epuizare, la temperatura camerei, sunt cuprinse în tabelele 1 ... 5.
Tabelul I
Caracteristicile fizico-chimice pentru coloranții cu formula generală I
Com- pus Randa- ment Culoare pe bumbac N% Principalele frecvențe în IR
calculat găsit CH, OCH, C-Cl OH NH, C-N
Ia 81 roz deschid 16,45 16,43 - - u735 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Ib 85 roșu vișiniu 15,32 15,34 u2900 61400 ul310 u734 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Ic 80 roșu grena 14,54 14,52 υ2900 61400 ul3O8 u730 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Id 91 mov 12,66 12,63 - - u730 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Ie 90 mov închis 11,67 11,69 - - u73O uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
If 81,5 violet 11,98 12,00 υ2900 61400 ul310 u735 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Ig 90 violet deschis 11,09 11,11 u2900 61400 ul310 u735 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Ih 95 violet 11,50 11,48 u2890 61400 ul312 u7310 uasoc 3200-3500 u3200 υ1600
Ii 80 violet 10.67 10,64 u29OO 61400 ul310 u732 uasoc 3200-3500 u3200 U1600
Tabelul 2
Rezistențele tinctoriale determinate pentru derivatul Ia
Natura fibrei și tipul de material textil utilizat bumbac 100% țesătură bumbac/in țesătură bumbac 100% fire in 100% fire lână australiană 100% pale
Procedeul de vopsire aplicat impregnare- termofixare impregnare- termofixare epuizare epuizare epuizare la rece
Spălare la 40°C 5/5/5 5/5/5 5/4/5 5/3/5 5/3-4/4-5
Spălare la 60°C 5/4/5 5/3-4/5 5/1-2/5 5/2/5 -
Spălare la 95°C 5/3-4/5 5/3-4/5 5/1-2/5 5/1-2/5
Spălare cu percloretilenă 5/5/5 5/5/5 5/5/5 5/5/5 -
14
Tabelul 2 (continuare)
Natura fibrei și tipul de material textil utilizat bumbac 100% țesătură bumbac/in țesătură bumbac 100% fire in 100% fire lână australiană 100% pale
Procedeul de vopsire aplicat impregnare- termofixare impregnare- termofixare epuizare epuizare epuizare la rece
Transpirație acidă 5/3/5 5/4/5 5/3/5 5/2-3/5 -
Transpirație alcalină 5/3-4/5 5/4/5 5/3/5 5/2-3/5 -
Frecare uscată 5 5 5 - -
Frecare umedă 3-4 3-4 4 - -
Călcare umedă 5 5 - - -
Tabelul 3
Rezistențele tinctoriale determinate pentru derivatul Ib
Natura fibrei și tipul de material textil bumbac 100% țesătură bumbac/in țesătură bumbac 100% fire in 100% fire lână australiană 100% pale
Procedeul de vopsire aplicat impregnare- termofixare impregnare- termofixare epuizare epuizare epuizare la rece
Spălare la 40°C 5/4-5/5 5/5/5 5/3-4/5 5/2-3/5 5/3/4-5
Spălare la 60°C 5/4/5 5/4/5 5/3/5 5/2/5 -
Spălare la 95°C 5/4-5/5 5/4/5 5/3/5 5/2/5 -
Spălare cu percloretilenă 5/5/5 5/5/5 5/5/5 5/5/5 -
Transpirație acidă 5/3/5 5/4/5 - - -
Transpirație alcalină 5/3/5 5/4/5 - -
Frecare uscată 5 4-5 5 - -
Frecare umedă 3 3 3 - -
Tabelul 4
Rezistențele tinctoriale determinate pentru derivatul Id
Natura fibrei ș: tipul de material textil bumbac 100% țesătură bumbac/in țesătură bumbac 100% fire in 100% fire lână australiană 100% pale
Procedeul de vopsire aplicat impregnare- termofixare impregnare- termofixare epuizare epuizare epuizare la rece
Spălare la 40°C 5/5/5 5/5/5 5/4/5 5/3/5 5/3/4-5
Spălare la 60°C 5/4-5/5 5/4-5/5 5/2/5 5/2/5 -
Spălare la 90°C 5/4-5/5 5/4-5/5 5/2/5 5/1/5 -
Spălare cu percloretilenă 5/5/5 5/5/5 5/5/5 5/5/5 -
Transpirație acidă 5/3-4/5 5/4/5 5/2-3/4 5/2-3/4 -
Transpirație alcalină 5/3-4/5 5/4/5 5/2-3/4-5 5/2-3/4-5 -
Frecare uscată 4-5 4-5 5 5 -
Frecare umedă 3-4 3 3 - -
Călcare umedă 5 5 - - -
Tabelul 5
Rezistențele tinctoriale determinate pentru derivatul If
Natura fibrei și tipul de material textil bumbac 100% țesătură bumbac/in țesătură bumbac 100% fire in 100% fire lână australiană 100%
Procedeul de vopsire aplicat impregnare- termofixare impregnare- termofixare epuizare epuizare epuizare la rece
Spălare la 40°C 5/5/5 5/5/5 5/5/5 5/3-4/5 5/3/4-5
Spălare la 60°C 5/4-5/5 5/4-5/5 5/4-5/5 5/2-3/5 -
Spălare la 95°C 5/4-5/5 5/4-5/5 5/3/5 5/2-3/5 -
Natura fibrei și tipul de material textil bumbac 100% țesătură bumbac/in țesătură bumbac 100% fire in 100% fire lână australiană 100%
Procedeul de vopsire aplicat impregnare- termofixare impregnare- termofixare epuizare epuizare epuizare la rece
Spălare cu percloretilenă 5/5/5 5/5/5 5/5/5 5/5/5 -
Transpirație acidă 5/4/5 5/4/5 5/3-4/5 5/3-4/5 -
Transpirație alcalină 5/3-4/5 5/4/5 5/3-4/5 5/3-4/5 -
Frecare uscată 5 5 5 - -
Frecare umedă 3-4 3-4 3 - -
Călcare umedă 5 5 - - -
Revendicări

Claims (6)

1. Coloranți azoici monoclortriazonici, chimică conform formulei generale I:
caracterizați prin aceea că, au structură în care X, Y, Z, U, W sunt hidrogen, metil, metoxi, clor, iar R hidrogen, metanii și 8-hidroxi-5-sulfonaftil, sunt compuși cristalini, solubili în apă și prezintă culori de la roșu la violet.
2. Procedeu de sinteză a coloranților azoici monoclortriazinici, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, se diazotează amine aromatice alese dintre anilina, crezidina, și 6-clor-crezidina, iar sărurile de diazoniu obținute se cuplează cu acidul H în mediu alcalin, după care coloranții obținuți se condensează cu
5 clorură de cianurii la pH slab acid și ulterior se condensează cu amoniac sau acid metanilic sau acid γ, la temperatura de 10... ... 3(TC.
3. Procedeu de vopsire a materialelor
10 textile, caracterizat prin aceea că, realizează vopsirea materialelor din fibre celulozice sau proteinice cu coloranți cu formula generală I, în mediul alcalin, prin impregnare-termofixare sau prin epuizare.
15
4. Procedeu de vopsire, conform revendicării 3, prin impregnare-termofixare, caracterizat prin aceea că, țesăturile din fibre celulozice se fulardează cu o flotă conținând 2 ... 3 g/1 agent tensioactiv anionic, 2 ... 3 g/1 wiefa-nitro-benzensulfonat de sodiu, 60...70 g/1 uree, 0,5...1 g/1 alginat de sodiu, 20 ... 25 g/1 NaCl, 20 ... 5
... 30 g/1 colorant reactiv monoclortriazinic ales dintre coloranții cu structura Ia,
Ib, Id, If și 20 ... 25 g/1 carbonat de sodiu, la pH alcalin, se usucă la 95 ... 100°C și se termofixează la 140°C, timp de 4 min. 10
5. Procedeu de vopsire, conform revendicării 3, prin epuizare, carcterizat prin aceea că, țesăturile din fibre celulozice se imersează și se tratează în baia de vopsire, care conține 1 ... 2 g/1 alcooli 15 grași sulfatați, 1 ... 2 g/1 wefo-nitrobenzensulfonat de sodiu, 50 g/1 NaCl, 2 g/1 fosfat trisodic cristalizat, 2,5 ... 3% colorant reactiv monoclortriazinic ales dintre coloranții cu structura Ia, Ib, Id, If, la temperatura de 70 ... 80°C, timp de 60 de min, în mediu alcalin.
6. Procedeu de vopsire, conform revendicării 3, prin epuizare, caracterizat prin aceea că, fibrele proteinice se introduc întro baie care conține 1 ... 2 g/1 agent de dedurizare - complexare, 1 ... 2 g/1 alcooli grași sulfatați, 20 g/1 uree, 25 ... 30 g/1 NaCl, 15 ... 16 g/1 carbonat de sodiu, 2 ... ... 2,5g/l colorant reactiv monoclortriazinic ales dintre coloranții cu formula Ia, Ib, Id și If, vopsirea având loc la temperatura de 18 ... 20°C, timp de 24 h, în mediu slab alcalin.
RO14628490A 1990-11-07 1990-11-07 Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire RO106748B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14628490A RO106748B1 (ro) 1990-11-07 1990-11-07 Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14628490A RO106748B1 (ro) 1990-11-07 1990-11-07 Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO106748B1 true RO106748B1 (ro) 1993-06-30

Family

ID=20127818

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14628490A RO106748B1 (ro) 1990-11-07 1990-11-07 Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO106748B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4988365A (en) Process for the dyeing and printing of cellulose fibers in the absence of alkali or reducing agents: pre treatment with modified amine
CA1145507A (en) Concentrated aqueous solutions of sulfo group-containing fluorescent brighteners which are stable on storage
JPH0583671B2 (ro)
JPH0273870A (ja) 水溶性染料混合物
JPS6326149B2 (ro)
US4474696A (en) Reactive disazo dyestuffs containing triazines
JPS62104987A (ja) セルロ−ス繊維上の反応性染色の後処理法
RO106748B1 (ro) Coloranți azoici monoclortriazinici, procedeu de sinteza si procedee de vopsire
JPS5862162A (ja) イミダゾリン誘導体及びその製法
US2667458A (en) Textile treating materials
JPS624073B2 (ro)
NO125311B (ro)
US3232926A (en) 5,5'-methylene-bis(halopyrimidine) dyestuffs
KR100557211B1 (ko) 셀룰로스섬유의처리방법
JPS6121974B2 (ro)
US5542954A (en) Production of aminated cotton fibers
JPS6140367A (ja) トリアジン誘導体
JP2000054261A (ja) セルロ―スファイバ―を処理する方法
JPH02479B2 (ro)
WO2000021939A1 (fr) Derive de 2-(para-sulfophenyl)amino-1,3,5-triazine et son sel de metal alcalin, leur procede de preparation et leur utilisation en tant que colorant cationique auxiliaire
JPH0359078A (ja) 繊維反応性フオルマザン染料とその製造法及びその使用法
JPS6136542B2 (ro)
JPS6335893A (ja) 反応型螢光染料によるセルロ−ス系繊維の染色法
JPS598763A (ja) 反応性モノアゾ染料によるセルロ−ズ繊維材料の染色法
JP2791263B2 (ja) 繊維反応性モノアゾ黄色染料