RO105369B1 - Freza pentru indepartarea radacinilor - Google Patents

Freza pentru indepartarea radacinilor Download PDF

Info

Publication number
RO105369B1
RO105369B1 RO12587986A RO12587986A RO105369B1 RO 105369 B1 RO105369 B1 RO 105369B1 RO 12587986 A RO12587986 A RO 12587986A RO 12587986 A RO12587986 A RO 12587986A RO 105369 B1 RO105369 B1 RO 105369B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
log
drum
cutting
mill
roots
Prior art date
Application number
RO12587986A
Other languages
English (en)
Inventor
Alexandr Iosifovich Shekel
Vladimir Konstantinovich Moiseenko
Original Assignee
Ni I Kt I Gorodskogo Knozyaist
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ni I Kt I Gorodskogo Knozyaist filed Critical Ni I Kt I Gorodskogo Knozyaist
Publication of RO105369B1 publication Critical patent/RO105369B1/ro

Links

Landscapes

  • Harvester Elements (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)

Description

Invenția se referă la o freză peniru îndepărtarea buștenilor de cioată și poate fi aplicată în agricultură, precum și în gospodăria forestieră și comunală.
Este cunoscut un procedeu peniru îndepărtarea și încărcarea buștenilor de cioată, care constă în aceea că buștenii de cioată sunt decupați, fiind depozitați pc suprafața șanțului, cu ajutorul unor roți cu cupe înclinate ale mașinii dc scos cioate și apoi încărcați într- un vehicul de transport prin intermediul unui încărcător.
Un dezavantaj al acestui procedeu constă în aceea câ la aplicarea sa trebuie folosite două dispozitive - o mașină de lcos cioate și un încărcător pentru încărcarea buștenilor de cioată înh-un vehicul de transport. Atâră de aceasta, la acest procedeu, îndepărtarea și în cărcarea buștenilor de cioara se efectuează în mod separat una de cealaltă, adică într-un anumit sector se realizează, mai întâi, decuparea tuturor buștenilor de cioată și depozitarea buștenilor pe suprafața șanțului, iar apoi sc face încercarea lor într-un vehicul de transport, ceea ce duce la o creștere a volumului de muncă necesar.
Mai este cunoscută și o mașină pentru îndepărtarea buștenilor de cioată, care cu pi in de uu vehicul de transport de bază. de care este fixată pivotant o pârghie, o freză tubulară articulată de pârghie și care este prevăzută cu un mecanism dc acționare și cu un dispozitiv de eliminare prin împingere a buștea nului de cioată, freza fiind legată în mod suplimentar de vehiculul de transport prin intermediul unui sistem de pârghii, prevăzut cu un regulator hidraulic, pentru ca atei de rotatie a frezei să fie menținută, în timpul operației, într-o poziție practic verticală (Brevet hl< nr. 1358982),
In timpul funcționării, mașina este astfel montată, încât lleza să se găsească deasupra bușteanului de cioată. Apoi se conectează priza de putere a vehiculului de transport și, prin intermediul acționării (care cuprinde un ax cardanic și un angienaj), i se transmite frezei o mișcare de rotație. Concomitent, se conectează cilindrul hidraulic pentru pivotarea pârghiei, care reunește freza cu vehiculul de transport, și acesteia i se conferă o mișcare de coborâre. După tăierea rădăcinilor laterale ale trunchiului, partea superioară a acestuia este apucată dc către graifăr și are loc o răsucire a sa. Apoi freza, împreună cu bușteanul de cioată ținut de către graifăr, este extrasă din pământ și este ridicată în continuare până la o anumita înălțime deasupra solului; cilindrii hidraulici ai graifârului se conectează pentru a funcționa în sens invers, bușteanul de cioată este eliberat și este îndepărtat de către dispozitivul de împingere din freză.
Prin folosirea unui braț mai scurt (unei pârghii, care reunește freza cu vehiculul de transport de bază), în construcția acestei mașini de referință este simplificată acționarea, deoarece este posibil ca în locul unei acționări hidraulice să fie folosit un arbore cardanic, să fie micșorat momentul de răsturnare a mașinii, pentru un consum mai redus de metal pentru realizarea brațului să fie asigurată o mai mare rigiditate a acestuia, care să se opună momentului de rotație în sens invers și forței de reacție verticale a fiezei.
Această soluție tehnică prezintă. însă. un dezavantaj esențial, care constă în aceea că înălțimea de ridicare a frezei cu bușteanul de cioată deasupra nivelului solului nu este suficientă din cauza brațului mai scurt; din această cauză, nu este posibilă realizarea încărcării buștenilor de cioată în vehiculul de transport, ceea ce duce la o restrângere a posibilităților de folosire.
Mai este cunoscută o freză tubulară a mașinii de scos cioate, care cuprinde un tambur gol în interior, aflat în legătură cu un sistem de acționare fix, prevăzut, în partea sa inferioară, cu elemente de tăiere, în interiorul acestui tambur cav fiind amplasai un dispozitiv pentru asigurarea legăturii cu bușteanul de cioată, care este executat în forma unei plăci de lagăr, care este fixată de carcasa mobilă a cilindrului hidraulic și este prevăzută cu uu cilindru hidraulic cu mai multe tije de piston, care acționează niște pârghii pivotante cu gheare, care prind bușteanul de cioată (Certificatul de autor URSS nr.709034).
Pentru funcționare, tamburul cav este amplasat deasupra părții supraterane a bușteanului de cioată și fixat prin intermediul ghearelor de prindere de partea de capat a acestuia. Apoi, tamburului cav i se conferă o mișcare de rotație și o mișcare progresivă de coborâre și are Ioc o tăiere a rădăcinilor laterale ale trunchiului. După atingerea unei anumite adâncimi de pătrundere, tamburul ajunge într-o poziție fixă în raport cu carcasa mobilă a cilindrului hidraulic și momentul de rotație este transmis bușteanului de cioată prin intermediul plăcii dc bază a lagărului și a pârghiei pivotante, având loc o răsucire a bușteanului. în continuare, bușteanul de cioată, împreună cu tamburul, este extras din pământ, fiind evacuat din tambur prin împingere prin intermediul carcasei mobile a cilindrului hidraulic, iar după retragerea ghearelor, bușteanul cade jos. Această freză tubulară prezintă o serie de dezavantaje esențiale. Astfel, de exemplu, dispozitivul pentru legătura cu bușteanul de cioată, realizat sub forma unei plăci de baza, care este fixată pe carcasa mobilă a cilindrului hidraulic și este prevăzută cu un cilindru hidraulic cu mai multe tije de piston pentru acționarea pârghiilor basculante cu ghearele care prind bușteanul dc cioată, este de construcție complicată și nu este fiabil, pentrii faptul că, în timpul exploatării, acest dispozitiv necesită o alimentare cu ulei a cilindrului hidraulic rotativ cu mai multe tije de piston și a cilindrului hidraulic cu carcasa mobilă (rotativă). Afară de aceasta, pentru amplasarea și pentru deplasarea pârghiilor pivotante, îutre tambur și bușteanul de cioată este prevăzut un spațiu inelar liber. Pentru acest motiv, diametrul tamburului trebuie să depășească diametrul bușteanului de cioată cu dimensiunea acestui spațiu, ceea ce duce la creșterea consumului de metal. în plus, ca urmare a creșterii diametrului tamburului în comparație cu diametrul bușteanului de cioată, crește și energointensivitatea procesului.
Scopul invenției este prelucrarea în condiții de siguranță a butucului, a rădăcinilor supuse extragerii din sol cu ajutorul unei freze.
Problema pe care o rezolvă invenția este realizarea unei legături a rădăcinii tăiate cu freza de sus.
breza, conform invenției, înlătură dezavantajele frezelor cunoscute prin aceea că, în scopul preluării, în condiții de siguranță, a butucului și extragerea lui din sol, este alcătuită dintr-un tambur cav pus în legătură cu un sistem de acționare și prevăzut, în partea sa inferioară, cu clemente de tăiere, precum și cu un dispozitiv de legare a acestuia cu rădăcina care trebuie îndepărtată, amplasat în partea superioară a tamburului, în care elementul opritor este montat pe suprafața interioară a tamburului cav, deasupra elementelor de tăiere, elementul opntor îiind conceput sub forma unei înfășurări elicoidale.
în cele ce urmează, se dă un exemplu de realizare a invenției, cu referire la fig. 1 și 2, care reprezintă:
- fig. 1, vedere în plan orizontal a frezei, conform invenției:
fig. 2, vedere în plan vertical, parțial secționată, a frezei tubulare din fig. 1.
Freza, conform invenției, este constituită dintr-un tambur cav 1, pe a cărui suprafața exterioară este prevăzut un melc 2, format din niște elemente tăietoare, alcătuite sub forma unor lame de tăiere 3 și a unor raclete 4, fiind fixate rigid la partea inferioară a tamburului cav 1. La partea superioară, tamburul cav 1 este prevăzut cu o flanșă 5 pentru prinderea frezei la o piesă de legătură cu fanta montată pe axul de ieșire al sistemului de acționare, dintr-un ștuț 6 și niște lame de tăiere 7 și 8, prin care tamburul cav 1 este fixat rigid împreună cu flanșa 5. De asemenea, la partea superioară a tamburului cav î, pe lama tăietoare 8, este prevăzut un dispozitiv pentru asigurarea legăturii cu buș teanul de cioată, având forma unor clichete de blocare 9; care sunt fixate prin sudură dc lama 8, iar la partea inferioară este prevăzut un adaos opritor 10, constituit dintr-o tijă filetată cu pasul t, care este egal cu valoarea avansului axial al frezei pentru o rotație. în cazul folosirii a patru unelte de lucru, respectiv a patru lame tăietoare 3, vom avea t — 4 s, în care se reprezintă avansul pentru o cursă a uneltei de lucru (o valoare care caracterizează proeminența uneltei de lucru în afara muchiei inferioare a tamburului), înălțimea Λ a inelului sau a înfășurării elicoidale trebuie să depășească, după cum s-a demonstrat pe cale experimentală, trebuind să l'ic mai marc cu 2 până la 5 mm decât porțiunea cu care iama tăietoare Λ intra în interiorul tamburului 1.
Adaosul opritor prevăzut sub formă de inel acționează la menținerea fixa a unui miez care conține în interiorul său o rădăcină. Pentru menținerea tixâ a unui miez de pământ înghețat sau bătătorit lăiă rădăcini, adaosul opiitoi are o fot mă mai complicată. și anume forma unei înfășurări elicoidale.
La fiecare introducere a frezei în pământ, elementele tăietoare 3 și 4 mărunțesc pământul, iar rădăcinile sunt separate de butuc, efectuând, astfel, o tăietură inelară în butuc. Amestecul de pământ și așchii cc rezulta, este condus dc benzile 4 prin niște orificii 11, care sunt prevăzute în peretele tamburului 1, înspre zona înfășurărilor elicoidale 2, după care este transportat prin fanta circulară, în sus, și aruncat pe suprafața terenului, formând un val. După forfecarea rădăcinilor laterale, freza pătrunde §i mai adânc în pământ, clichetele de blocare 9 pătrund în partea superioară a bușteanului de cioată, acesta este adus în legătură cu freza, antrenat de către freză într-o mișcare de rotație, având loc o răsucire a rădăcinilor centrale ale bușteanului. După ce legăturile bușteanului de cioată cu pământul au fost distruse, operatorul conectează priza de putere și extrage din gaură freza, împreună cu bușteanul de cioată, până când capetele distruse ale bușteanului sc ridică deasupra solului.
Rădăcinile tăiate ale butucului, care se găsesc în interiorul tamburului cav 1, se extind acum, ca urmare a capacității lor de a se relaxa și vor fi presate de peretele interior al tamburului cav 1 pe întreaga suprafață a bușteanului de cioată.
Freza este adecvată practicării de gropi în soluri bătătorite sau înghețate, care conțin și corpuri solide, cum ar fi bucăți de țiglă, gunoi, sau în soluri acoperite, cum ar fi cele asfaltate, cu un strat subțire de asfalL Cu ajutorul frezei, se face o gaură în stratul bătătorit, după care gaura este mărită cn ajutorul șnecului și curățată.
Pentru a lucra într-un pământ în care se află rădăcini, trebuie să se folosească o unealtă tăietoare cu formă elicoidală.
în acest caz, freza se va înfășură ca pe un mie/. fără să exercite asupra acestuia forțe verticale, întrucât orice avans al șurubului corespunde unei mișcări de revoluție făcute de freză în cursul avansului vertical.
Carota care se găsește în tamburul cav, deasupra elicoidalei șurubului, prezintă niște nuturi elicoidale și o suprafață cilindrică netedă, având diametrul de peste Dr)- 2h, unde Dd este diametrul interior al tamburului cav 1. De aceea, la ridicarea frezei peste întreaga circumferință a uneltei, miezul se sprijină pe unealtă și este conținut de aceasta.
Plin folosirea frezei, conform invenției, se realizează o extragere a cioatelor din orice sol, împreuna cu freza.

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Freză pentiu îndepărtarea rădăcinilor, alcătuita dintr-un tambur cav pus în legătură cu un sistem de acționare și prevăzută, în partea sa inferioară, cu elemente de tăiere, precum și cu un dispozitiv dc legare a acestuia cu rădăcina care trebuie îndepărtată, amplasat in partea superioară a tamburului, caracterizata prin aceea că, în scopul legării rădăcinii tăiate cu freza elementului opritor (10), este montat pe suprafața interioara a tamburului cav (1), deasupra elementelor de tăiere (3 și 4).
  2. 5 2. Freză, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că,elementul (10) este conceput sub forma unei înfășurări elicoidale cu un pas t = ns., unde n este numărul de elemente de tăiere,
  3. 10 iar.î este mărimea de degroșare a unui element de tăiere, raportată la conturul inferior al tamburului cav (1).
RO12587986A 1985-12-24 1986-12-15 Freza pentru indepartarea radacinilor RO105369B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU853997123A SU1356991A1 (ru) 1985-12-24 1985-12-24 Фреза дл удалени пней

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO105369B1 true RO105369B1 (ro) 1994-12-10

Family

ID=21212592

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO12587986A RO105369B1 (ro) 1985-12-24 1986-12-15 Freza pentru indepartarea radacinilor

Country Status (5)

Country Link
BG (1) BG51903A1 (ro)
CS (1) CS272270B1 (ro)
DD (1) DD272181A3 (ro)
RO (1) RO105369B1 (ro)
SU (1) SU1356991A1 (ro)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103416280B (zh) * 2012-05-25 2015-06-10 杭州吉美伟斯实业有限公司安吉分公司 一种竹树根挖掘机

Also Published As

Publication number Publication date
CS272270B1 (en) 1991-01-15
DD272181A3 (de) 1989-10-04
SU1356991A1 (ru) 1987-12-07
CS517886A1 (en) 1989-08-14
BG51903A1 (en) 1993-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8006726B2 (en) Tree stump coring apparatus and method
CN103416280B (zh) 一种竹树根挖掘机
CN108450174A (zh) 一种多功能高空剪树机
US3576203A (en) Chip converter
RO105369B1 (ro) Freza pentru indepartarea radacinilor
CN103814794B (zh) 一种圆盘齿状切刀式树木移栽挖掘机
CN206276955U (zh) 井盖锥形安装沉孔加工刀具
US20140369774A1 (en) Hollow Core Drive Shaft Device for Core Drilling and Method of Using the Same
JP2016086764A (ja) 木の根処理用アタッチメント
RU2109622C1 (ru) Колун и способ колки дров
RU2201074C1 (ru) Устройство для вырезания пней
KR101328548B1 (ko) 벌목용 파쇄기
JP3051770U (ja) ショベルカー先端装着用樹木株切取アタッチメント
SU1701522A1 (ru) Рабочий орган дл измельчени пней
JP3711523B2 (ja) 既設杭の破砕方法及び杭破砕ヘッド及び杭端板除去ヘッド
CN213102497U (zh) 管道内软质穿入物破碎装置
JPS5828206A (ja) 着脱式遠心刈払刃
JP5183510B2 (ja) 破砕装置
KR200227265Y1 (ko) 목재파쇄기
SU1297762A1 (ru) Лесозаготовительна машина
CN218803151U (zh) 一种锯片
JPH086553B2 (ja) トンネル改築用掘削機
JP3217455U (ja) 地中障害物破砕撤去装置
JPH0641959A (ja) 既設コンクリート杭の撤去装置
SU1530694A1 (ru) Рабочий орган рыхлител