NO833110L - Brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av aapninger. - Google Patents

Brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av aapninger.

Info

Publication number
NO833110L
NO833110L NO833110A NO833110A NO833110L NO 833110 L NO833110 L NO 833110L NO 833110 A NO833110 A NO 833110A NO 833110 A NO833110 A NO 833110A NO 833110 L NO833110 L NO 833110L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
fire
closing device
arm
sealing element
frame
Prior art date
Application number
NO833110A
Other languages
English (en)
Inventor
Klaus Richter
Original Assignee
Gte Ges Tech Entwicklung
Klaus Richter
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gte Ges Tech Entwicklung, Klaus Richter filed Critical Gte Ges Tech Entwicklung
Publication of NO833110L publication Critical patent/NO833110L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C2/00Fire prevention or containment
    • A62C2/06Physical fire-barriers
    • A62C2/22Fire-dampers with provision for the removal of an obstacle, e.g. rails, conveyors, before closing the opening

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Special Wing (AREA)
  • Operating, Guiding And Securing Of Roll- Type Closing Members (AREA)
  • Hard Magnetic Materials (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
  • Power-Operated Mechanisms For Wings (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en automatisk, brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av åpninger i vegger og/eller etasjeskillere i skiller mellom brannavsnitt, fortrinnsvis for anvendelse for rom som er sammenknyttet ved hjelp av transportskinner, ved hjelp av en komplett, selvstendig bygge-enhet, i hvilken det ønskede formål oppnås hovedsakelig ved samtidig anvendelse av funksjonsprinsippet til en skyver som er forskyvbar parallelt med brannavsnitts-skille, og som er utstyrt med en indre utsparing, i hvilken en adskilt del av transportskinnen er festet, i det følgende kalt mellom-ramrne, samt en dør som kan svinge 90 - 180° om et dreiepunkt, i det følgende kalt tetteelement, samt ved hjelp av det konstruktive, forutbestemte samvirke.
Bygningsforskiriftene i landene og det tekniske regelverk til forsikringsselskapene forlanger oppdeling av bygningene i brannavsnitt.
Tekniske endringer og rasjonalisering ved hjelp av automati-sering betinger samtidig og i økende grad forbindelse mellom de enkelte byggeavsnitt ved hjelp av transportanlegg. Derved oppstår åpninger også i skillene mellom brannavsnittene, hvilke bare unntaksvis er tillat og som regel må lukkes ved hjelp av selvlukkende lukkanordninger som motstår brann.
For å oppnå sikker lukking av åpninger i skiller mellom brannavsnitt blir det på de aktuelle steder anordnet såkalte brannhindrende lukkeanordninger, hvilke i branntilfeller skal lukke den nyttebetingede åpning automatisk, sikkert og uten forsinkelse. Dessuten skal disse brannhindrende lukkeanordninger i sin klassifisering i det minste tilsvare den varmemotstandsvarighet til vegg og/eller etasjeskiller som de anvendes for.
Anvendelseområdet tilbrannhindrende lukkeanordninger samt deres konstruktive utformning er mangfoldig.
Hovedsakelig skilles det mellom to hovedgrupper, som, slik
som vist i den følgende begrepsdefinisjon, skiller seg ganske vesentlig fra hverandre når det gjelder teknisk oppgavestilling og derfor også i sin konsepsjon.
Første gruppe: Brannhindrende lukkeanordninger for allment benyttede åpninger.
Annen gruppe: Automatiske, brannhindrende lukkeanordninger for åpninger i transportanlegg.
De to gruppene skiller seg fra hverandre på følgende måte: Brannhindrende lukkeanordninger for allment benyttede åpninger (første gruppe) er normerte eller bygningsmessig tillatte bygningsdeler i form av selvlukkende dører og lukkeanordninger, slik som f.eks. klaffer, rullegardiner, dører i kjente ut-førelser. De blir lukket eller lukker seg automatisk i branntilfeller. Bortsett fra noen få unntak anvendes de bare for veggåpninger som med de undre kanter lukker mot oversiden av gulvet, det vil si at den brannhindrende lukkeanordning og gulvet sammen gir den hindrende funksjon. De:,
kan ikke anvendes for åpninger i etasjeskiller.
Automatiske, brannhindrende lukkeanordninger for åpninger
i transportanlegg (annen gruppe) er også bygningsmessig godkjennelsepliktige bygningsdeler, i form av selvlukkende skyvere eller klaffer, som også under hensyntagen til alle mulige forstyrrende påvirkninger på driften av transportanlegget i branntilfeller lukker åpningen automatisk, sikkert og uten forsinkelse. Deres egnethet blir dessuten undersøkt i samvirke med transportanlegg, og de er i de fleste tilfeller fullkomment intergrert i det tekniske system i transportanlegget, og arbeider helautomatisk i transportrytmen.
Det dreier seg altså ikke lenger om vanlige bygningsdeler,
men om konstruksjonselementer som samtidig utgjør bygningsdel i bygningen og maskindel i transportanlegget. Videre anvendes de, bortsett fra noen få unntak, i veggåpninger hvis
nedre kanter befinner seg i en viss avstand fra oversiden av gulvet. De kan også anvendes i åpninger i etasjeskillere. Dessuten kan, i motsetning til gruppe 1, en funksjonsminskriing„ på bygget være nødvendig.
Som den ovenfor nevnte sammenligning viser, er det på bakgrunn av de foreliggende, bygningsmessige og/eller forsikrings-tekniske regler og på grunn av de forskjellige krav til funksjonsteknikken, ikke mulig, ved sikring av åpninger i skiller mellom brannavsnitt som transportanlegg skal føres gjennom, å anvende brannhindrende lukkeanordninger i gruppe 1.
For slike behov kan følgelig bare anvendes brannhindrende lukkeanordninger i gruppe 2, og bare når deres brukbarhet kan bevises.
I den driftsmessige praksis forekommer to funksjonelt forskjellige grunntyper (systemer) av såkalte brannhindrende lukkeanordninger i banen til banestyrte transportanlegg,
det vil si brannhindrende lukkeanordninger i gruppe 2, nemlig system A: planmessig åpen
system B: planmessig lukket
En sammenligning av de to systemer gjør det tydelig at det stilles forskjellige krav til kvalifikasjonene til de brannhindrende lukkeanordninger og til eventuelle hjelpedeler,
slik som f.eks. innretninger for bevegelse utover av skinnedeler til transportanleggene.
Ved system A er det bare aktuelt å garantere noen få gangers bevegelse av de brannhindrende lukkeanordninger og hjelpe-delene. Erfaringen viser at også enkle tekniske løsninger kan føre til dette mål.
Ved system B er saken helt annerledes. Disse brannhindrende lukkeanordninger er fullkomment intergrert i det tekniske system til transportanlegget, og arbeider helautomatisk i
transportrytmen. De utøver derved en dobbelt funksjon:
under den normale transportdrift blir den brannhindrende lukkeanordning på grunn av sin mekaniske elektriske og funk-sjonelle tilkobling belastet akkurat som en hver annen maskindel i transportanlegget. De utsettes dermed uunngåelig for slitasjen i den daglige drift. Fra standpunktet til en brannbeskyttelsesingeniør benyttes de dermed på en måte som ligger utenom hensikten.
I branntilfeller skal de samme brannhindrende lukkeanordninger også fylle alle krav i sin brannbeskyttelsestekniske oppgave, i kraft av en bygningsdel i bygningen, og dette kan ikke være annerledes, fordi de først og fremst er utformet for dette.
Dagens praksis med kjente brannhindrende lukkeanordninger
er de fleste tilfeller ikke rettferdig overfor det motsetnings-forhold som inneholdes skult i denne dobbelfunksjon, fordi som regel bare den brannbeskyttelsestekniske egnethet: prøves øg bedømmes i prøveapparater. Kjøperen og/eller brukeren av en brannhindrende lukkeanordning i banen til banestyrte transportanlegg kan derfor være sikker på at den beskyttelses-virkning som er fastlagt i brannbeskyttelsesnormen og som er garantert vil oppnås, med det er dermed ikke fastslått om den ventede tekniske anvendbarhet med hensyn til betyd-ningen for transportanlegget oppnås.
Egenskapene med hensyn til teknisk anvendbarhet sammen med
de aktuelle transportanlegg ligger til grunn for de følgende, opplistede utvalgskriterier, etter hvilke dagens brannhindrende lukkeanordninger må utføres etter, ved siden av den selvsagte brannbeskyttelsestekniske virkning: Er de brannhindrende lukkeanordninger på egnet måte innrettet til elektrisk tilkobling til den automatiske drifts- og overvåkingsstyring?
Hvilke andre, eventuelle bygningsmessige tiltak er nødvendige for å oppnå elektrisk tilkobling med transportanlegget og bygnirigsovervåkingen? ' (Transportovervåking, hjelpestrøm, utveksling av meldinger osv.).
Er de."brannhindrende lukkeanordninger på egnet måte innrettet til mekanisk tilkobling til transportanlegget? (fest-ing av transportskinner, nøyaktighet i overgangene, over-føring av strekk- og trykkspenninger fra skinnesystemet osv.).
Hvilke andre, eventuelle bygningsmessige tiltak er nødvendige for å oppnå mekanisk tilkobling med transportanlegget og andre bygningsdeler? (klaffer, utganger, innretninger for å frilegge kjørebaner osv.).
Har de brannhindrende lukkeanordninger tilstrekkelig mekanisk styrke for den aktuelle transportteknikk, for f.eks. å unngå andre driftsforstyrrelser i transportanlegget? (konstruksjonen gir opplysninger om dette).
Hvor monteringsvennlig er den brannhindrende lukkeanordning? Har lukkeanordningene tilstrekkelig mekanisk styrke for transporten, særlig på bakgrunn av den omstendighet at lukkeanordningene etter lossing på byggestedet som regel under vanskelige veibetingelser må transporteres til inn-byggingsstedet og til innbyggingsstillingen?
Kan transportskader ha negativ innvirkning på den senere drift av transportanlegget? (konstruksjonen gir opplysninger om dette).
Hvor servicevennlig er lukkeanordningen?
Hvor ligger de bygningsdeler som trenger service?
Er de fritt tilgjengelige for service?
Hvor lenge må transportdriften avbrytes for serviceformål?
Hvor stor er støyutviklingen under driften av de brannhindrende lukkeanordninger?
Fra europeisk patentskrift 0003614 er kjent en brannhindrende lukkeanordning for tetning og lukking av åpninger i vegger og etasjeskiller, idet et tetteelement som kan forskyves parallelt med et brannavsnitts-skille, fra en hvilestilling i nærheten av åpningen, i branntilfeller beveges foran åpningen, for derved å bevirke brannbeskyttelse. Foruten en lang rekke betydelige fordeler i forhold til teknikkens stand medfører den brannhindrende lukkeanordning i henhold til den offentliggjorte idé til løsning to vesentlige ulemper. Disse er: For å oppnå plass ved siden av åpningen som skal lukkes trengs et betydelig plassbehov, hvilket som regel ikke finnes på monteringsstedet eller bare vanskelig kan skaffes.
For å oppnå tetning i område ved transportskinner må disse brannhindrende lukkeanordninger utstyres med en hjelpinn-retning, ved hjelp av hvilken før eller under lukkingen av tetteelementet deler av transportskinnene må fjernes fra bevegelsesbanen, slik det f.eks. er kjent fra europeisk^ patentskrift 0004677. Videre er kjent følgende tyske allment tilgjengelige skrifter, for hvilke hittil ikke er innlevert anmodning om granskning:
Videre er følgende europeiske patentsøknader offentliggjort:
Den dermed kjente teknikkens stand gir ingen tilstrekkelig løsning med hensyn til monterings- og prøveprinsipper for forskriftsmessige konstruksjoner og med henblikk på de samtidig bestående behov i transportanleggsindustrien.
Dette er hovedsakelig tilfelle fordi:
De kjente brannhindrende lukkeanordninger av stål og stål-plate har høy mekanisk styrke, men på grunn av de varme-broer som skyldes konstruksjonen og materialkarakteristikken oppstår for høye temperaturer på den side som vender mot flammene. Dessuten har disse konstruksjoner den egenskap at de ved ensidig brannbelastning deformeres. Derved åpnes gjennomslipp til de brannavsnitt som skal sikres, hvorved flammer og røk uten hindring kan trenge gjennom.
De kjente brannhindrende lukkeanordninger, som fremstilles med bærerammer og tetteelement i ett, av brannbeskyttelses-isolasjonsplater, og som lukker horisontalt og vertikalt,
på grunn av de fysikalsk betingede egenskaper til de anvendte materialer i sammenheng med den valgte konstruksjon har graverende ulemper. Således har de bærende konstruksjons-deler som er fremstilt av dette material ikke tilstrekkelig egenstyrke, hvilket viser seg ved bruddtilfeller under transport.
Dessuten oppstår betydelige problemer ved monteringen på monteringsstedet. F.eks. oppstår det på grunn av den uunngåelige ujevnhet i overflaten til vegger og etasjeskiller skader i form av brudd i bærerammen, også når festeskruene er tiltrukket med den største nøyaktighet. Denne ulempe forsterkes ved at montøren på monteringsstedet, og til og med konstruktivt betinget, for en stor del først må demontere den sammenmonterte brannhindrende lukkeanordning, for å
kunne utføre monteringen. Etter utført montering, henholds-vis fastgjøring til brannveggen, skjer den egentlige ferdig-gjøring av lukkeanordningen, hvorved den derved stadig opptredende, høye feilkvote må betegnes som en graverende ulempe.
De kjente brannhindrende lukkeanordninger, ved hvilke en'
på den nedre ende eller på siden av det bevegelige tetteelement anordnet, også oppskummet, tetningsstrimmel griper inn i en 4 - 5 mm bred sliss i byggeelementet til transportanlegget som er ført gjennom brannveggåpningen, slik at det skal oppnås en viss tetning, kunne ikke positivt bestå noen brannprøver, fordi denne konstruktive utforming tillot for mye fri gjennomstrømning, slik at flammer og røk uten hindring kunne trenge gjennom. Denne frie gjennomstrømning oppstår hovedsakelig ved at de materialer som benyttes for skummingen har den egenskap at de bare skummer i 'retning av platetykkelsen, men ikke i lengde-og tverretning av platen. Nettopp disse materialforhold er imidlertid nødvendige for
å lukke de gjenstående, frie åpninger. Et slikt material er imidlertid ikke tilgjengelig. En annen ulempe er den 4-5 mm brede, nødvendige sliss i transportskinnen, hvorved det oppstår øket slitasje ved driften av transportanlegget.
De kjente, brannhindrende lukkeanordninger, på grunn av konstruksjonsbetingede grunner, er utstyrt med en enkel, lineært virkende spiralfjær som lukkeelement, hvilken på
grunn av sin virkningskarakteristik ikke muliggjør lukning fra alle stillinger, særlig mellomstillinger, til den nøyaktige endestilling til tetteelementet. Som brannforsøk viser, er det imidlertid i branntilfeller av meget avgjør-ende betydning hvorvidt det bevegelige tetteelement kommer til den nøyaktige endestilling eller ikke.
De kjente, brannhindrende lukkeanordninger er utstyrt med
et drivsystem i,form av tannstenger, kjeder eller førings-stenger, som drivmotoren griper direkte inn i, idet stans av drivmotoren etter utsjalting via endebryter bestemmer stillingen til tetteelementet i lukket tilstand. Ettersom i praksis strøm- og spenningsendringer er uunngåelige, stanser drivmotoren på forskjellige måter. Følgelig kan også av denne grunn en nøyaktig oppnåelse av endestillingen til tetteelementet med dette drivsystem ikke bestemmes nøyaktig.
De kjente, brannhindrende lukkeanordninger må monteres etter en komplisert og dermed kostbar fremgangsmåte på monteringsstedet, slik at den senere sikkerhet for oppnåelse av brannbeskyttelsen i ganske avgjørende grad avhenger av de håndverksmessige kunnskaper og de aktuelle, meget forskjellige muligheter for montøren på monteringsstedet. På bakgrunn av den omstendighet at lukkeanordningene som regel enten må monteres i trange kjørebaner eller på vanskelig tilgjengelige steder ved vegger og etasjeskiller, oppstår det her mulighet-for en betydelig sikkerhetsrisiko, frem for alt fordi : eventuelle monteringsfeil ikke lenger kan fastslås ved overtagelsen. Disse ville først fremstå i branntilfeller, og kan derved få katastrofale følger.
De kjente, brannhindrende lukkeanordninger, ved hvilkje
en adskilt del av transportskinnene er festet til skyyer-elementet, ikke kan gi den nødvendige fastholding for problemfri transportdrift på grunn av de krefter som virker fra godset som transporteres. Dessuten kan det med den anvendte, lineært arbeidende drivteknikk ikke oppnås den nødvendige, nøyaktige endestilling til den adskilte del av transportskinnen i den normale transportstilling.
Det er kjent en europeisk patentsøknad med publiserings-nummer 0033126, i hvilken er beskrevet en teknisk idé til løsning, hvilken angår problemet med bevegelse utover av skinnedeler. De tekniske forslag som der er gjort viser også til visse muligheter for løsning, hvilke imidlertid i grunnprinsippet går ut fra den idé at en bevegelig skinnedel er festet til et skyvelignende tetteelement, og beveges sammen med dette under lukkeprosessen helt ut av åpningen. Derved befinner den bevegelige skinnedel seg ved lukket lukkeanordning i det område der tetteelementet overlapper åpningen, slik at det oppstår betydelige tetningsproblemer. Praksis beviser at konstruksjoner som er basert på denne idé ikke lar seg realisere.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse er, for å utvide teknikkens stand, å komme frem til en brannhindrende lukkeanordning ved hvilken den foreliggende oppgavestilling løses med enklere tekniske midler, og som i område rundt åpningen krever langt mindre plass.
Denne oppgave løses med oppfinnelsen, som omfatter en automatisk, brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av åpninger i vegger og/eller etasjeskiller til brannavsnitts-skiller, særlig for rom som er sammenknyttet ved hjelp av transportskinner, med en parallelt med brannavsnitts-skille forskyvbar skyver, ved hjelp av hvilken ved bevegelse til sin lukkestilling en del av transportskinnen kan fjernes, idet oppfinnelsen kjennetegnes ved at det er anordnet en parallelt med brannavsnitts-skillet, i det minste delvis forskyvbar mellomramme, som er utstyrt med en indre utsparing, i hvilken den adskilte del av transportskinnen er festet,, og at det er anordnet et svingbart, dør-lignende tetteelement som i lukket tilstand dekker den indre utsparing i mellomrammen,-idet i det minste deler av mellomrammen, avhengig av bevegelsen til tetteelementet, beveges ved hjelp av en styreenhet eller omvendt.
I henhold til en utførelsesform av oppfinnelsen er en
ytre omkretsramme dannet av metallprofiler festet til brannavsnitts-skillet, og i omkretsrammen er montert en isolasjonsramme av brannhindrende plater med en åpning som
tilsvarer åpningen i brannavsnitts-skillet, og mellomrammen består av en brannhindrende plate montert i en metallramme, idet den brannhindrende plate i det minste delvis, på presisjonsløpeskinner som er forbundet med den ytre omkretsramme, kan forskyves berøringsfritt i en bestemt avstand fra isolasjonsrammen, idet mellomrammen overlapper isolar-sjonsrammen i overlappingsområder på alle sider, og tetteelementet som oppviser den brannhindrende plate og er montert i en metallramme er svingbart forbundet med den ytre omkretsrammen, idet svingeaksen forløper parallelt med brannavsnitts-skillet.
De fordeler som oppnås med oppfinnelsen består særlig i
at det er dannet en brannhindrende lukkeanordning til anvendelse sammen med banestyrte transportanlegg, og med hvilken åpninger i brannavsnitts-skiller kan tettes og lukkes med pålitelighet, tilsvarende forskrifter for forskriftsmessige konstruksjoner, idet anordningen er enkel og sikker å transportere, og monteringsoperasjonen er ukom-plisert og sikker, de regelmessige funksjonsprøver er lette å gjennomføre, og det kreves lite servicearbeid, mens anordningen har tilstrekkelig mekanisk styrke, slik at det transportmessig betingede bevegelsestall også oppnås med motordrift, og lukkeinnretningen sikrer en nøyaktig endestilling til det bevegelige tetteelement i lukket tilstand, idet lukkeinnretningen har en nødlukkeinnretning som sikrer mekanisk lukking av åpningen fra enhver stilling, særlig en mellomstilling, til det bevegelige tetteelement, også ved strømbrudd og samtidig brann, og som trenger liten plass rundt åpningen. Oppfinnelsen kan med fordel anvendes for omtrent enhver type transportanlegg-systemer, og kan monteres såvel i horisontal som i vertikal arbeidsstilling.
Oppfinnelsen er i det følgende beskrevet, under angivelse
av andre, nærmere definerte trekk og fordeler, som utførelses-eksempler i henhold til tegningene.
Tegningene viser:
Fig. 1 og la viser et utførelseseksempel, sett forfra, av en brannhindrende lukkeanordning i henhold til oppfinnelsen, i lukket stilling, omfattende forbindelsesenheten. Fig. 2 og 2a viser det samme utførelseseksempel som beskrevet i fig. 1, men i åpen stilling.
Fig. 3 viser et snitt i fig. 1, etter linjen A-A.
Fig. 3a viser et snitt i fig. la, etter linjen D-D.
Fig. 4 viser et snitt i fig. 2, etter linjen B-B.
Fig. 4a viser et snitt i fig. 2a, etter linjen E-E.
Fig. 5 viser et snitt i fig. 1, etter linjen C-C.
Fig. 6 viser detaljen I i fig. 1.
Fig. 7 viser detaljen II i fig. 5.
Fig. 8 viser detaljen III i fig. 4.
Fig. 9 viser detaljen III (alternativt) i fig. 4, med en endring av den adskilte del. Fig. 10 viser et detaljsnitt i fig. la, etter linjen F-F. Fig. 11 viser et detaljsnitt i fig. 10, etter linjen G-G.
Fig. 12 viser et skjema for drivinnretningen i fig. la,
i lukket stilling.
Fig..13 viser et skjema for drivinnretningen i fig. la i halvt lukket stilling. Fig. 14 viser et skjema for drivinnretningen i fig. la i åpen stilling.
Betegnelse på bokstavene
a = Fortrinnsvis overlapping = 115 mm
b = Fortrinnsvis overlapping = 90 mm
c = Fortrinnsvis overlapping = 40 mm
d = Fortrinnsvis overlapping = e + 200 mm
e = Høyde til transportskinne
f = Avstand fra isolasjonsramme til mellomramme = 2 mm g = Fortrinnsvis overlapping = 75 mm
h = Fortrinnsvis overlapping = 75 mm
i = Bevegelsen av mellomrammen (18)
k = Forskyvning av tverrbolten (51)
1 = Inntrengningsdybde for tetteleppen (169) i tettsporet (41) m = Bevegelsen av den bevegelige del (90) av mellomrammen (18)
Som vist i fig. 1, består oppfinnelsen hovedsakelig av
den ytre omkretsrammen 13, mellomrammen 18 som kan beveges parallelt med brannavsnitts-skillet 11 og tetteelementet 22 som kan svinge i 90°, samt forbindelsesenheten 47.
Den således dannede brannhindrende lukkeanordning festes under anvendelse av festeelementer 70, hovedsakelig ekspansjonsbolter av metall, til brannavsnitts-skillét 11. For anvendelse i vertikal arbeidsstilling på en vegg er
det i fig. 1 dessuten vist at masseutligningen 45 er forbundet med mellomrammen 18 via ruller 44 og et kjede 43. Kjedet og tilkoblingen til masseutligningen 4 5 og mellomrammen 18 er slik dimensjonert at hele vekten av massen som skal utlignes også under direkte flammepåvirkning kan opptas i hele det tidsrom som brannen varer. Masseutligningen 45 er dessuten anbragt i et beskyttelsesrør, som imidlertid ikke skal fylle noen brannbeskyttelsesteknisk oppgave, men bare en anbragt for å forebygge uhell.
Tetteelementet 22 er ved hjelp av kraftige hengsler 27 forbundet med aksen 19 og kan dermed svinge i en lagring rundt dreiepunktet 20 i svingeområdet 21. På undersiden av aksen
19 er anbragt kjeglehjulet 37, som gir forbindelse til drivenheten 23 via det annet kjeglehjul. Via drivarmen I 35 er det dermed via forbindelsesenheten 23, ved hjelp
av rullen 34 og føringsskinnen 33 dannet en tvangsstyrt forbindelse til mellomrammen 18.
Dermed er det frambragt en innretning der det svingbare tetteelement 22 virker til å drive bevegelsen 17 til mellomrammen 18. Omvendt kan også mellomrammen 18 virke til å drive svingebevegelsen 21 til tetteelementet 22.
Ved den ikke motordrevne utførelse bortfaller drivinnretningen 59 og forbindelsesenheten 47 til drivarmen II 46. Dermed utføres lukkingen av dørlukkeren 38 med lagret kraft, hvilken er mekanisk forbundet med tettelementet 22. I åpen stilling fastholdes tetteelementet 22 av en ikke vist magnet i brannovervåkingsanlegget. Ved brannmelding blir magneten strømløs, og slipper tetteelementet 22 hvorved dørlukkeren 38 kommer til virkning. I lukket stilling skjer låsingen ved hjelp av låsebolten 65. Når tetteelementet 22 igjen er bragt til åpen stilling, betjenes dør-håndtaket 73 manuelt, hvorved låsebolten 65 bringes ut av sperrestilling. Ved enhver åpnings- og lukkebevegelse utfører mellomrammen 18 med den påskrudde del av transportskinnen 12 en bevegelse med lengden i. Bevegelsen i er avhengig av lengden til drivarmen I 35 og svingebevegelsen 4 0 til denne.
I utførelsen med motordrift bortfaller dørlukkeren 38 på dette sted, og alle bevegelser utføres av drivinnretingen 59. Videre bortfaller dørhåndtaket 73 og låsingen, henholds-vis frigjøringen av tetteelementet 22 via låsebolten 65 utføres ved hjelp av stangen 66, som styres av kamskiven 64.
Fig. la viser den brannhindrende lukkeanordning slik den er forklart i beskrivelsen av fig. 1, men i en endret ut- førelse. Drivarmen I 35 er festet til den gjennomgående aksel 84, som er dreibart lagret i lagerbukken 83. På yttersiden av lagerbukken 83 er drivarmen III 87 festet på den gjennomgående aksel 84. Denne drivarm III 87, som kan svinge det sammen gradtall som drivarm I 35, er forbundet med drivarm IV 88 via forbindelsesstangen 86 som er utstyrt med kuleledd 85, og drivarm IV er festet til aksen 19. Aksen 19 er via hengsler forbundet med tetteelementet 22, slik at bevegelsen i utføres med den tvangs-styrte svingebevegelse av tetteelementet 22 fra mellomrammen 18 eller omvendt.
Videre viser fig. la den teleskopisk virkende drivinnrething 96, som er forbundet med drivarm V 99, hvilken igjen er fast forbundet med svingarmen 101 og påvirker tettelemetet 22 via den delbare sperreinnretning 57.
Fig. 2 viser likeledes den brannhindrende lukkeanordning sett forfra, men i åpen stilling. Derved står tettelementet 22 parallelt med transportretningen. Mellomrammen 18 er senket til sin nedre stilling, slik at transportdrift er mulig over den adskilte del 29. Ved utførelsen uten motordrift står dørlukkeren 38 i sin forspente stilling, og utøver et lukketrykk på tetteelementet 22. Dette fastholdes av de ikke viste magneter.
I den motordrevne utførelse står drivinnretningen i åpen stilling 81.
I mellomrammen 18 er vist den rundtgående tetteleppen 16, som i lukket tilstand griper inn i tettesporet 41 i tetteelementet 22.
Fig. 2a viser likeledes den brannhindrende lukkeanordning sett forfra, men i åpen stilling, og i endret utførelse i forhold til det som er vist i fig. 2. Tetteelementet 22 står parallelt med transportretningen, den bevegelige del 90 til mellomrammen 18 er senket til sin nederste stilling, slik at transportdrift er mulig over den adskilte del 29. Den faststående del 89 til mellomrammen 18 har blitt stående i sin stilling, slik at det frie mellomrom m derved er dannet. Dørlukkeren 38 står i sin forspente stilling, og utøver et lukketrykk på tettelementet 22. Drivstangen 98 til drivinnretningen 96 står i sin ytre stilling.
Fig. 3 viser i et snitt etter linjen A-A i fig. 1.lukkeanordning i lukket tilstand, og viser hvordan brannbeskyt-b telsesstystemet virker. Mellomrammen 18 er ført oppover,
og tetteelementet 22 er innsvinget. Ved hjelp av tetteleppen 16 dannes labyrinttetningen mellom tetteelementet 22 og mellomrammen 18. Transportskinnen 12 er i området ved den adskilte del 29 avbrutt, og den undre del av mellomrammen 18 er ført inn i dette avbrudd. Ved hjelp av over-lappingene b, g og h dannes tetning til brannavsnitts-skillet 11. Mellomrammen 18 og den adskilte del 29 av transportskinnen 12 forskyves lengden i. I den undre del av tegningen er vist drivenheten 23, som omfatter drivarm I 35, omstillings-drivanordningen 36 og aksen 19.
I det øvre område er vist hvordan den trinnvise tetning utføres ved hjelp av brannbeskyttelses-isolasjonsplaten 71
og den elastiske tetningen 69. Det samme tettesystem anvendes på underdelen av mellomrammen 18 ved hjelp av brannbeskyttelses-isolasjonsplaten 72.
Fig. 3a viser et snitt i fig. la etter linjen D-D. Lukkeanordningen befinner seg i lukket tilstand. Den bevegelige del 90 av mellomrammen 18 er ført oppover, og ligger mot den faststående del 89 til mellomrammen 18. Dermed er mellomrammen 18 låst. Tetteelementet 22 er innsvinget, slik at det er oppnådd en rundtgående overlapping av åpningen 10
i brannavsnitts-skille 11. Den adskilte del 29 av transportskinnen 12 befinner seg i område ved åpningen 10. Dør-
lukkeren 38 har kommet til sin lukkestilling.
Fig. 4 viser i'_et snitt etter linjen B-B i fig. 2 lukkeanordningen i åpen stilling. Derved er isolasjonsrammen 18 ført til sin nedre stilling, og tetteelementet 22 er utsvinget. I denne stilling skjer transportdriften, idet den adskilte del 29 er ført inn i mellomrommet mellom de to transportskinnene 12. Fig. 4a viser et snitt i fig. 2a etter linjen E-E. Lukkeanordningen er i åpen stilling. Derved er den bevegelige del 90 til mellomrammen 18 ført til sin nedre stilling, hvorved det dannes det frie rom m til den faststående del 89 til mellomrammen 18. Den adskilte del 29 er dermed ført inn i mellomrommet mellom transportskinnene 12, slik at transportdrift kan skje. Tetteelementet 22 er utsvinget og står parallelt med transportretningen. Fig. 5 viser i et snitt etter linjen C-C i fig. 1 lukkeanordningen i lukket tilstand. Tetteelementet 22 beveger seg langs banen 21 til åpen stilling. Det svinger derved om dreiepunktet 20. Låsebolten 6 5 holder lukkeanordningen i den lukkede stilling. Ved hjelp av stangen 66 kan sperrebolten 65 beveges av drivmotoren, slik at tetteelementet 22 frigjøres for å åpnes. Fig. 6 viser ved hjelp av detaljutsnittet I virkemåten til drivinnretningen 59. Ved hjelp av svingebevegelsen 62 til armen 58 i drivinnretningen, utført ved hjelp av drivmotoren 61 via tannhjulsoverføringen 60, utfører drivstang I 50 en rettlinjet bevegelse. På drivstang I 50 er tverrbolten 51 fast anbragt. Den øvre del av drivstang I 50 rager en bestemt lengde inn i føringen.til drivstang II 53. I denne drivstang II 53 er dannet den langsgående føring med lengden k, i hvilken tverrbolten 51 kan bevege seg lineært frem og tilbake. Derved oppnås at den nødvendige lineærbevegelse av drivstang I 50 ved hjelp av hevarraen 58, for å åpne lukkeanordningen, først kan skje når den på den samme akse til hevarmen 58 fast anbragte .kamskiven 64 har hevet stangen 66 så høyt at sperrebolten 65 har frigitt tetteelementet 22 for åpning. På stangen 66 er festet rullen 76. Denne ruller på overflaten av kamskiven 64. En slik drivinnretning benyttes når lukkeanordninger) må beveges av en drivanordning. På den ikke viste bærearm, som også sperreinnretningen 55 befinner seg på, blir drivinnretningen 59 anordnet slik at hevarmen 58, som kan svinges om aksen 63 et bestemt gradtall, ved hjelp av et på denne hevarm fast anbragt, delbart sperreanlegg 57, som virker som medbringer, med hvilken den i samme akseretning 6 3 svingbart 62 anordnede hevarm 54 er forbundet med sperreinnretningen 55. Ved hjelp av den således utformede drivinnretning 59 dannes drivmellomrommet 56. Den langs sirkel-buen 6 2 svingbare hevarm 58 blir i begge endestillinger utsjaltet av ikke viste endebrytere. Drivmotoren 61 med påmontert girkasse driver via tannhjulene 60 og en ikke vist, dreimomentbegrensende, innstillbar slurekobling, akselen langs aksen 63 med den påsatte hevarm 58. Drivmellomrommet 56 er en vesentlig og viktig egenskap ved virkemåten til den foreliggende oppfinnelse. Det er nødvendig,<:>fordi den svingbare hevarm 58 ved strømbrudd eller andre uregelmessig-heter kan bli stående i den øvre endestilling eller i hvilken som helst tenkelig mellomstilling mellom den øvre og nedre endestilling. Dersom det i et slikt tilfelle inntreffer brannalarm, adskilles sperreanlegget 57 ved hjelp av en røkdetektor, og derved frigjøres hevarmen 54 som er forspent ved hjelp av sperreinnretningen 55, og sperreinnretningen 55 beveger hevarmen 54 til sperrestillingen 67. Med dette system oppnås at det også ved energibortfall sikres at det bevegelige tetteelement 22 står foran åpningen 10 i brann-tilf eller. Hevarmene 54 og 58 som beveges sammen er an-tydet med stiplede linjer i åpen stilling 68. Fig. 7 viser i detalj II, i forstørrelse, tettesystemet i sideområdet. Ved hjelp av festevinkelen 14 er den ytre omkretsrammenll3. av metallprofiler festet til brannavsnitts-skillet 11. I den ytre omkretsrammen 13 er isolasjonsrammen 15 av brannbeskyttelses-isolasjonsplater festet. Fra enden til den ytre omkretsrammen 13 til fremkanten av åpningen 10 befinner seg i det således dannede frie rom den elastiske tetning 69 mellom brannavsnitts-skille 11 og isolasjonsrammen 15. Dessuten er tetteleppene 16 innført i isolasjonsrammen. Disse tettelepper rager inn i de for disse anordnede tettespor 41 i mellomrammen 18. Mellomrammen 18 er montert i en metallramme 26. Via denne metallramme 26 er mellomrammen 18, via presisjons-føringselementer 25, forbundet med den ytre omkretsrammen 13. Derved kan mellomrammen 18 beveges parallelt med brannavsnitts-skille 11,
i avstanden f fra isolasjonsrammen 15. På motsatt side i forhold til tettesporene 41 er tetteleppen 16 anordnet, hvilken rager inn i tettesporet 41 i tetteelementet 22. Tetteelementet 22 er montert i metallrammen 28, og består selv av brannbeskyttelses-isolasjonsplater. Sperreboltene 65 er fast forbundet med stangen 66, og holder i lukket tilstand tettelementet 22 trykket fast mot mellomrammen 18. For å oppnå den særskilte røktetning er dessuten det elastiske tetningsprofil 4 2 anbragt i område ved metallrammen 26 til mellomrammen 18. Den indre utsparing 31 i mellomrammen 18 har samme dimensjon som lysåpningen til åpningen
10 i brannavsnitts-skille 11.
Fig. 8 og 9 viser festedetaljer for en utsvingbar del 29
av skinnene 12 i varianter, alt etter formålet med det transportanlegg som lukkeanordningen anvendes for.
Fig. 10 viser et detaljsnitt i fig. la etter linjen F-F.
I område mellom tettesporene 16 er langs linjen G-G anordnet de tverrsnittsminskende boringer 92. Denne tverrsnitts-minskning tjener til å minske varmestrømmen. Fig. 11 viser et detaljsnitt i fig. 10 etter linjen G-G. Den bærende konsoll 32 er f.eks. kjennetegnet ved utboring av kompakt material og har minsket tverrsnitt ved hjelp av boringene 92. Tverrsnittsminskningen må ingeniørmessig beregnes slik at det på den ene side oppnås tilstrekkelig statisk styrke for funksjonen til konsollen 32, men på den annen side må det bare gjenstå så mye av tvertsnittet at bare 5 - 10 % av den opprinnelige varmemengde transporteres. Det er viktig at denne tverrsnittsminskning foretas omtrent ved midten av overlappingsområde b. Fig. 12 viser i detalj anordningen av den teleskopiske driv^innretningen 96. Tetteelementet 22 står i lukket stilling foran åpningen. På den ytre omkretsrammen 13 er konsollen 97 anbrakt. På denne konsoll er drivinnretningen 96 svingbart festet. På den motsatte side er drivinnretningen 96 forbundet med drivarm V-99 via drivstangen 98, og drivarm V er fast forbundet med svingarmen 101, f.eks. ved hjelp
av en sveis 100. Dermed er det mellom drivarm V 99 og svingarmen 101 dannet en enhet som kan svinge sammen. På den ytre ende av svingarmen 101 er anordnet den skillbare sperreinnretning 57, f. eks. en magnet. Motplaten til denne magnet er fast anordnet på tettelementet 22, slik at magneten og motplaten kan virke som medbringer. Lukkearmen 103 til dørlukkeren 38 ligger parallelt med brannavsnitts-skillet .
Fig. 13 viser drivinnretningen 96 i halvt utført stilling. Drivstangen 98 arbeider i bevegelsesretningen 95, og dermed svinger drivarm V 99 om dreiepunktet 20. Svingarmen 101 utfører den samme bevegelse. Via sperreinnretningen 57 svinges likeledes tetteelementet 22 om dreiepunktet 20.
I føringsskinnen 10 5, som er fast anbragt på tetteelementet 22, ruller rullen 104 til lukkearmen 103 til dørlukkeren 38. Ved hjelp av denne tvangsstyring spennes dørlukkeren 38. Ved hjelp av denne forspenning utøver dørlukkeren 38 et lukketrykk på tetteelementet 22 i retningen 94. Ved strøm-brudd for drivinnretningen 9 6 og samtidig brannmelding, hvorved sperreinnretningen 57 adskilles, lukker således dørlukkeren 38 via lukkearmen 103 automatisk, uten hjelp av fremmedenergi, idet den trekker tetteelementet 22, via dreiepunktet 20, i retningen 94, foran åpningen 10 i brannavsnitts-skillet„11.
Fig. 14 viser det foran beskrevne bevegelsessystem i åpen stilling. I motsetning til i fig. 13 er drivstangen 98
til drivinnretningen 9 6 ført videre i bevegelsesretningen 95.. Derved har, slik som vist i fig. 13, også svingarmen 101 og tetteelementet 22 kommet til åpen stilling. Dør-lukkeren 38 står i sin endelige, forspente stilling, og utøver via lukkearmen 10 3 et lukketrykk på tetteelementet 22 i retningen 94. Ved brannmelding og samtidig strømbrudd adskilles automatisk sperreinnretningen 57. På grunn av lukketrykket til dørlukkeren 38 beveger tetteelementet 22
seg langs banen 102 i retning mot brannavsnitts-skillet 11. Mellomstillingen 111 til tetteelementet skal vise bevegelse-forløpet, tegnet stiplet. Etter stans av brannmeldingen og gjeninnkobling av energien for drivinnretningen 9 6 blir ved bevegelse av drivstangen 98 svingarmen 101 ført tilbake til utgangsstillingen, slik som vist i fig. 12. Den igjen under spenning stående sperreinnretning 57 kobler derved motplaten automatisk til tetteelementet 22, og hele beveg-elsessystemet er igjen bruksklart.
Oppfinnelsen er ikke begrenset til de viste og beskrevne utførelseseksempler. Således kan særlig, slik som vist alternativt i fig. 3, tetteelementet 22 være anordnet 90° forskjøvet, slik at det åpner og lukker langs bevegelsesbanen 112. Derved trengs en ytterligere, ikke vist, kjeglehjul-drivanordning, som overfører svingebevegelsen til tetteelementet 22 på den foran beskrevne måte, til drivarm I 35. Videre er det f.eks. mulig å anvende en endret konstruksjon for andre transportsystemer. Oppfinnelsen omfatter videre alle nærliggende endringer og videre-utviklinger samt delkonstruksjoner av de beskrevne og/eller viste trekk.

Claims (24)

1. Automatisk, brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av åpninger i vegger og/eller etasjeskiller i brannavsnitts-skiller, særlig for rom som er sammenknyttet ved hjelp av transportskinner, med en parallelt med brannavsnitts-skillet forskyvbar skyver, over hvilken en del av transportskinnen kan fjernes ved bevegelse til sin lukkestilling, karakterisert ved at det er anordnet en parallelt med brannavsnitts-skillet (11) i det minste delvis forskyvbar mellomramme (18), som er utstyrt med en indre utsparing (31), i hvilken den adskilte del (29) av transportskinnen (12) er festet, og at det er anordnet et svingbart, dørlignende tetteelement (22), som i lukket tilstand dekker den indre utsparing (31) i mellomrammen (18), idet, ,, avhengig av bevegelsen til tetteelementet (22) via en styreenhet (23,33-37,83,88) i det minste en del av mellomrammen (18) kan beveges eller omvendt.
2. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 1, karakterisert ved at en ytre omkretsramme (13) dannet av metallprofiler er festet til brannavsnitts-skillet (11), i hvilken er montert en isolasjonsramme (15) av brannbeskyttelsesplater, med en åpning som tilsvarer åpningen (10) i brannavsnitts-skillet (11), at mellomrammen (18) består av en brannbeskyttelsesplate montert i en metallramme (26), idet brannbeskyttelsesplaten idet minste delvis kan forskyves uten berøring langs presisjonsløpeskinner (25) som er forbundet med den ytre omkretsrammen (13), i en bestemt avstand til isolasjonsrammen (15), idet mellomrammen (18) overlapper isolasjonsrammen (15) i overlappingsområder (b,c,d) på alle sider, og at tetteelementet (22) som oppviser en brannbeskyttelsesplate som er montert i en metallramme (28) er svingbart forbundet med den ytre omkretsrammen (13), idet svingeaksen (19) forløper parallelt med brannavsnitts-skillet (11) .
3. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 2, karakterisert ved at bredden til tetteelementet (22) tilsvarer bredden til mellomrammen (18), og at høyden til tetteelementet (22) er slik valgt at det muliggjøres fri svingning over transportskinnen (12), og at tetteelementet (22) i lukket tilstand overlapper mellomrammen (18) i øvre og nedre overlappingsområder (g,h).
4. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1-3, karakterisert ved at den adskilte del (29) av transportskinnen (12) er festet på innsiden av den indre utsparing (31) i mellomrammen (18), og at delen (29) ved lukking av den brannhindrende lukkeanordningen i det minste med delområder av mellomrammen (18) beveges ut av skinne-forband med transportskinnen (12), parallelt med brannavsnitts-skillet (11) til midten av åpningen (10).
5. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1-4, karakterisert ved at for tvangsmessig over-føring av svingebevegelsen til tetteelementet (22) i forskyvningsbevegelsen (i,m) til i det minste delområder av mellomrammen (18) og omvendt oppviser styreenheten en på mellomrammen (18) festet føringsskinne (33), en i denne styrt rulle (34), en i det minste i 90° svingbar drivarm I (35) og en overføringsinnretningen (36,37,83-88) som kan bevege drivarm I (35) og er forbundet med svingeaksen (19) til tetteelementet.
6. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 5, karakterisert ved at overføringsinnretningen oppviser en omstillings- drivanordning (36) og et kjeglehjul-par (37). v
7. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 5, karakterisert ved at overføringsinnretningen oppviser en lagerbukk (83) med gjennomgående aksel (84), en på denne fast anordnet, i det minste i 90° svingbar drivarm III (83) , en med kuleledd (85) utstyrt forbindelsesstang (86) og en på svingeaksen (19) til tetteelementet (22) festet drivarm IV (88).
8. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1-7, karakterisert ved at mellomrammen (18) består av en faststående del (89) og en bevegelig del (90) som gjennomfører forskyvningsbevegelsen (m), idet den adskilte del (29) av transportskinnen (12) er festet på den bevegelige del (90) .
9. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1-7, karakterisert ved at mellomrammen (18) består av en forskyvbar del.
10. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1-9, karakterisert ved at for å hindre gjennomslipp av flammer og røk ved deformasjon av mellomrammen (18) og tetteelementet (22) ved brannpåvirkning er det i de sideveis overlappingsområder (b) mellom isolasjonsrammen (15) og mellomrammen (18) og i overlappingsområdene (b,g,h) mellom tetteelementet (22) og mellomrammen (18) anordnet tettespor (41) og i disse innragende tettelepper (16) som danner en rundtgående, berøringsløs labyrinttetning.
11. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1 - 10, karakterisert ved at for den vertikale arbeidsmåte til mellomrammen (18) er denne ved hjelp av et kjede (43), via il.det minste en avbøyningsrulle (44), for-: bundet med en masseutligning (45), idet kjedet (43) er slik dimensjonert at hele vekten av den masse som skal utlignes også under direkte flammepåvirkning kan opptas i hele det tidsrom brannen varer.
12. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1 - 11, karakterisert ved at for åpning av lukkeanordningen er det anordnet en drivinnretning (59,96), og for dens lukking er det anordnet en lukkeinnretning (38,55) som lagrer den energi som oppstår ved åpningen.
13. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1 - 12, karakterisert ved at det på den ytre omkretsrammen (13), over en konsoll (97) er anordnet drivinnretningen (96) med forskyvbar drivstang (98), som er tilkoblet en drivarm V (99) som er lagret svingbart om dreiepunktet (20) til svingeaksen (19) og er fast forbundet med en svingearm (101), at det på svingearmen (101) er anordnet et delbart sperreanlegg (57) som virker som medbringer, via hvilket svingearmen (101) er løsbart forbundet med det svingbare tetteelement (22), at det på den ytre omkretsrammen (13) er anbragt lukkeinnretningen som er utformet som dørlukker (38), hvilken oppviser en svingbar lukkearm (103) som på:.sin ende er utstyrt med en rulle (104), idet rullen (104) ruller tvangsstyrt i en føringsskinne (105) som er anbragt på tetteelementet (22).
14. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 12, karakterisert ved at lukkeinnretningen (55) oppviser en arm (54) som kan svinge om en> aksel (63), hvilken arm via en forbindelsesenhet (46,47) er forbundet med styre enheten (33,34,35,36,36,23), at det på akselen (63) er anordnet en annen arm (58) som drives av en drivinnretning (59) som omfatter en drivmotor (61) og en tannhjulsoverføring (60), hvilken annen arm via et sperreanlegg (57) er forbundet med den første arm (54) og kan løsgjøres i branntilfeller.
15. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 13 eller 14, karakterisert ved at sperreanlegget (57) er en magnet.
16. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 14, karakterisert ved at lukkeinnretningen (55) oppviser en mekanisk-hydraulisk dørlukker.
17. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 14, karakterisert ved at forbindelsesenheten oppviser en drivarm II (46) som er festet på en fri akselende (39) til omstillings-drivanordningen (36) og utfører en svingebevegelse (48), hvilken drivarm er forbundet med en drivstang II(50) via et kulehode (49), at drivstang I (50) er utstyrt med en tverrbolt (51) som føres i en føring (52) utformet som et langstrakt hull i en annen drivstang II (53), og at drivstang II (53) er dreibart forbundet med armen (54) til lukkeinnretningen (55).
18. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 14, og 17, karakterisert ved at tetteelementet (22) i lukket tilstand er sperret ved hjelp av en sperrebolt (65) som er fast forbundet med en stang (66), at en kamskive (64) over akselen (63) er fast forbundet med armen (58), og at stangen (66) oppviser en rulle (76) som ruller på kam=-skiven (64).
19. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 17 og 18, karakterisert ved at lengden (K) til føringen (52) er slik valgt at ved begynnelsen av åpningsprosessen ved hjelp av drivinnretningen (59) armen (54) og kamskiven (64) ved lukket tetteelement (22) er svinget så langt at stangen (66) som beveger seg over kamskiven (64) hever sperrebolten (65) fra sperrestillingen, uten at svingebevegelsen til armen (54) overføres til en langsgående bevegelse av drivstang I (50) .
20. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1-19, karakterisert ved at den adskilte del (29)! av transportskinnen (12) er festet til en konsoll (32) som er anordnet over bredden av mellomrammen (18), og at konsollen (32) for minskning av varmestrømmen i de sideveis overlappingsområder (b) mellom isolasjonsrammen (15) og mellomrammen (18) har en tverrsnitts-minskning (91) på omtrent 5-15% av;det opprinnelige tverrsnitt.
21. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 20, karakterisert ved at tverrsnittsminskningen (91) er oppnådd ved hjelp av boringer (92).
22. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 2, karakterisert ved at isolasjonsrammen (15) på alle sider har en bredde (a) på 115 mm.
23. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i krav 10, karakterisert ved at det sideveis over-lappingsområdet (b) mellom isolasjonsrammen (15) og mellomrammen (18) utgjør 90 mm og det øvre og nedre overlappingsområde (g,h) 75 mm.
24. Brannhindrende lukkeanordning som angitt i ett av kravene 1 - 23, karakterisert ved at det på . den ytre omkretsrammen (15) er festet en reilearm (108) som kan svinge om en akse (107) anordnet parallelt med brannavsnitts-skillet (11), hvilken reilearm i lukket tilstand av tetteelementet (22) med sin utsparing (109) fastholder en sperrebolt (110) på festeelementet (22), og at reilearmen (108) for automatisk åpning av tetteelementet heves med magneter.
NO833110A 1981-12-30 1983-08-30 Brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av aapninger. NO833110L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH834981 1981-12-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO833110L true NO833110L (no) 1983-08-30

Family

ID=4338970

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO833110A NO833110L (no) 1981-12-30 1983-08-30 Brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av aapninger.

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0098839B1 (no)
JP (1) JPS58502186A (no)
AT (1) ATE30118T1 (no)
AU (1) AU1048083A (no)
BR (1) BR8208044A (no)
DE (1) DE3277437D1 (no)
NO (1) NO833110L (no)
WO (1) WO1983002234A1 (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4137870C1 (en) * 1991-11-11 1993-01-07 Klaus Dipl.-Ing. 1000 Berlin De Richter Fire trap closure for conveyor carrying wall aperture - has refractory cladding in aperture plane in region of conveyor element passage

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2547818C2 (de) * 1975-10-25 1984-12-20 abs-Brandschutz GmbH, 6501 Nieder Olm Feuerschutzabschluß für eine Öffnung in Wänden oder Decken, welche von einer Förderanlage durchquert wird
DE3004064A1 (de) * 1980-02-05 1981-08-13 I.P.U. Ltd., Nassau Feuerabschlussvorrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
DE3277437D1 (en) 1987-11-12
EP0098839B1 (de) 1987-10-07
JPS58502186A (ja) 1983-12-22
EP0098839A1 (de) 1984-01-25
ATE30118T1 (de) 1987-10-15
WO1983002234A1 (en) 1983-07-07
AU1048083A (en) 1983-07-15
BR8208044A (pt) 1983-11-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2502180B2 (ja) エレベ―タ―乗場ドア装置
US4438594A (en) Balanced sliding door structure
SK106498A3 (en) Fire door
EP0740733B1 (en) Bump-resistant door
US2709582A (en) Window
CZ300321B6 (cs) Protipožární dvere
EP0699266B1 (en) Sliding door or sliding window system
CA1286159C (en) Window or door with handle operated locking rod hardware
AU2004237807A1 (en) Rail guide for a suspended and guided sliding component
NO339537B1 (no) Panelsystem omfattende et panel som kan beveges og svinges i en øvre og en nedre føringsskinne mellom hvile skinner panelet er opphengt.
NO149198B (no) Overtrekk for puter
US2040080A (en) Overhead door
NO833110L (no) Brannhindrende lukkeanordning for automatisk lukking av aapninger.
KR20200143118A (ko) 방화문 셔터
US2585122A (en) Closure operating means
US2008000A (en) Overhead door and operating mechanism
SE427484B (sv) Takfonster
US2300630A (en) Vertical sliding door construction
US3571976A (en) Door and window arrangement
US2196903A (en) Overhead door track construction
US2367129A (en) Window
US3210807A (en) Window unit
US2201636A (en) Cable actuated upward acting door
US1209360A (en) Door.
US2286003A (en) Movable lintel for vertical doors