NO811596L - Katalysatorsystem for anvendelse ved polymerisasjon av alfa-olefiner. - Google Patents

Katalysatorsystem for anvendelse ved polymerisasjon av alfa-olefiner.

Info

Publication number
NO811596L
NO811596L NO811596A NO811596A NO811596L NO 811596 L NO811596 L NO 811596L NO 811596 A NO811596 A NO 811596A NO 811596 A NO811596 A NO 811596A NO 811596 L NO811596 L NO 811596L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
compound
stated
carbon atoms
compounds
titanium halide
Prior art date
Application number
NO811596A
Other languages
English (en)
Inventor
Robert Mink
Ronald Alan Epstein
Original Assignee
Stauffer Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stauffer Chemical Co filed Critical Stauffer Chemical Co
Publication of NO811596L publication Critical patent/NO811596L/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F4/00Polymerisation catalysts
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører et nytt katalysatorsystem for polymerisering av a-olefiner, en ny titanhalogenid-holdig katalysatorkomponent som anvendes i det nevnte system, en fremgangsmåte for fremstilling av komponenten og en fremgangsmåte for polymerisering av a-olefiner under anvendelse av et slikt katalysatorsystem.
Polymerisering av a-olefiner i nærvær åv et katalysatorsystem som omfatter: (a) en organoaluminium-holdig komponent og (b) en titanhalogenid-holdig komponent, er velkjent på området, og de polymerer som fremstilles under benyttelse av slike katalysatorsystemer har funnet tallrike anvendelser. De resulterende krystallinske polymerer har assosiert med seg, i større eller mindre grad, en amorf polymer med lav molekylvekt. Produk-sjonen av polymerer som har lav konsentrasjon av slike amorfe polymerer resulterer i en polymer som har sterkt ønskede egen-skaper. Produksjon av sterkt stereoregulære krystallinske polymerer er således et ønsket mål for et katalysatorsystem og en polymerisasjonsprosess.
Det er også ønskelig at store mengder av polymer fremstilles pr. tidsenhet pr. enhet av katalysator som anvendes, dvs. at katalysatorsystemet har høy aktivitet. Ideelt er det sterkt ønskelig samtidig å forbedre stereospesifisiteten og aktiviteten til et katalysatorsystem.
Det er i teknikkens stand foreslått forskjellige løsninger for å oppnå de forannevnte mål.
Sørafrikansk patent 78/1023 (Toyota et al.) beskriver fremstilling av en titanhalogenid-holdig komponent ved å omsette et mekanisk pulverisert produkt av en organisk-syre-ester og en halogen-holdig magnesiumforbindelse, med en aktivt hydrogen-holdig organisk forbindelse i fravær av mekanisk pulverisering. Det resulterende reaksjonsprodukt omsettes så med en organometallisk forbindelse av et metall fra gruppene I til III i det periodiske system, i fravær av mekanisk pulverisering. Det
resulterende faste reaksjonsprodukt vaskes så med et inert organisk løsningsmiddel, og det resulterende faste stoff omsettes med en titanforbindelse i fravær av mekanisk pulverisering. De resulterende faste stoffer separeres så fra reaksjonssystemet. Denne referanse lærer imidlertid ikke ko-pulverisering av den halogen-holdige magnesiumforbindelse med en aktivt hydrogen-holdig organisk forbindelse, og heller ikke ko-pulverisering med
et kompleks av en titanhalogenid-forbindelse og en elektrondonor før omsetning med titanforbindelsen.
U.S.-patent nr. 4.149.990 (Giannini et al.) beskriver en titanhalogenid-holdig komponent oppnådd ved omsetning av en halo-genert titanforbindelse med reaksjonsproduktet av et magnesiumdihalogenid, en elektrondonor-forbindelse og en organometallisk forbindelse og en elektrondonor som er fri for aktive hydrogen-atomer. Sistnevnte elektrondonor kan omsettes med titanforbindelsen før omsetning med det magnesiumdihalogenid-holdige produkt. Denne referanse beskriver ikke videre omsetning av pro-duktet med en titanhalogenid-forbindelse og heller ikke ko-pulverisering med et kompleks av en titanhalogenid-forbindelse og en elektrondonor før omsetning med en slik titanhalogenid-forbindelsé.
U.S.-patent 4.076.924 (Toyota et al.) beskriver en titanhalogenid-holdig komponent oppnådd ved omsetning av- en fast magnesiumkomponent sammen med en flytende eller fast titanforbindelse, idet den faste magnesiumkomponent er oppnådd ved et reaksjonsprodukt som stammer fra et magnesiumdihalogenid,
en alkohol, en organisk-syre-ester og en organometallisk forbindelse. Disse referanser lærer ikke anvendelse av fenol, søkerens foretrukne aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelse, ko-pulverisering med et kompleks av titanhalogenid og en elektrondonor, og heller ikke den endelige -omsetning av pro-duktet med en titanhalogenid-forbindelse.
Av ytterligere interesse er U.S.-patent 4.143.223 (Toyota et al.) som beskriver omsetning av en mekanisk ko-pulverisert fast komponent av f.eks. magnesiumklorid, en organisk-syre-ester og en aktivt hydrogen^holdig forbindelse, f.eks. fenol, med en fireverdig titanforbindelse, f.eks. TiCl^. Denne referanse lærer ikke omsetning med en organometallisk forbindelse.
I overensstemmelse med foreliggende oppfinnelse tilveiebringes et nytt katalysatorsystem for polymerisering av a-olefiner. Katalysatorsysternet omfatter: (a) en organoaluminium-holdig komponent;
og
(b) en titanhalogenid-holdig komponent
oppnådd ved:
(i) ko-pulverisering av en halogenholdig magnesiumforbindelse med en aktivt hydrogen-holdig organisk forbindelse for frembringelse av et ko-pulverisert produkt; (ii) omsetning av det ko-pulveriserte produkt med en organometallisk forbindelse av et metall fra gruppene I til III i det periodiske system, for frembringelse av et reaksjonsprodukt; (iii) ko-pulverisering av reaksjonsproduktet med et kompleks av en første titanhalogenid-forbindelse og en elektrondonor, for frembringelse av et fast reaksjonsprodukt; og (iv) omsetning av det faste reaksjonsprodukt med en annen titanhalogenid-forbindelse.
I overensstemmelse med et annet aspekt av oppfinnelsen tilveiebringes en fremgangsmåte for polymerisering av a-olefiner under anvendelse av det ovennevnte katalysatorsystem.
I overensstemmelse med enda et aspekt av oppfinnelsen tilveiebringes en ny titanhalogenid-holdig komponent og en fremgangsmåte for fremstilling av den nevnte komponent.
Oppfinnelsen, slik den her er beskrevet, er bredt anvendelig på polymerisering av olefiner, som tilsvarer formelen R-CH=CH2, hvor R er et alkylradikal som inneholder 1-8 karbonatomer, og hydrogen. De foretrukne olefiner inkluderer imidlertid propylen, 1-buten, 1-penten, 4-metyl-l-penten og lignende. Betegnelsen "polymer" slik den her brukes, inkluderer både homo-polymerer og kopolymerer, og polymerisering av blandinger av a-olefiner med små andeler av etylen, så vel som polymerisering av etylen selv.
For forenklingens skyld er oppfinnelsen her beskrevet med spesiell henvisning til fremstilling av propylen, men oppfinnelsen skal ikke være begrenset til dette.
Ved dannelse av den titanhalogenid-holdige komponent (b) er det første trinn (i) å ko-pulverisere en halogenholdig magnesiumforbindelse med en aktivt hydrogen-holdig organisk forbindelse for frembringelse av et ko-pulverisert produkt.
Ved fremstilling av det ko-pulveriserte produkt kan den halogenholdige magnesiumforbindelse og den aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelse mates separat i fri tilstand og pulveriseres mekanisk, eller de kan på forhånd bringes i kontakt slik at det dannes et kompleks eller addukt, og pulveriseres mekanisk i denne tilstand. Alternativt kan disse forbindelser mates i form av forbindelser som kan danne disse forbindelser ved reaksjoner under mekanisk pulverisering.
Den mekaniske pulverisering utføres fortrinnsvis i vesentlig fravær av oksygen og vann under anvendelse av f.eks. en kule-mølle, vibratormølle eller slagmølle. Pulverisasjonstiden er, selv om den avviker fra den ene apparatur til den annen, f.eks. ca. 1 time til ca. 10 dager. Pulveriseringen kan utføres ved romtemperatur, og det er ikke spesielt nødvendig å oppvarme eller avkjøle pulveriseringssystemet. Hvis det er en kraftig eksoterm, avkjøles pulverisasjonssystemet fortrinnsvis på egnet måte. Temperaturen er f.eks. ca. 0 til ca. 100°C. Fortrinnsvis utføres pulveriseringen inntil den halogenholdige magnesiumforbindelse oppnår et overflateareal på minst 3 m 2/g, spesielt minst 30 m 2/g. Pulveriseringen utføres vanligvis i et eneste trinn, men om ønskes, kan den utføres i en rekke trinn. For eksempel er det mulig først å pulverisere den halogenholdige magnesiumforbindelse og pulverisasjonshjelpemidler (beskrevet nedenunder) og deretter tilsette den aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelse, og fortsette pulveriseringen.
Ko-pulveriseringstrinnet (i) kan utføres i nærvær av et organisk eller uorganisk pulverisasjonshjelpemiddel. Eksempler på pulverisasjonshjelpemidler inkluderer, inerte flytende fortynningsmidler, f.eks. heksan, heptan og kerosen; organiske, faste fortynningsmidler, f.eks. polystyren og polypropylen; og inerte uorganiske faste stoffer, f.eks. boroksyd, silisiumoksyd og organosiloksaner. Pulverisasjonshjelpemidlene kan anvendes i en mengde på ca. 0,01 til ca. 1 ganger vekten av den halogen-holdige magnesiumforbindelse.
I denne søknad betyr betegnelsen "ko-pulverisering", "pulverisering" osv. pulverisering ved egnede hjelpemidler ved at reaksjonskomponentene bringes i gjensidig kontakt, for eksempel ved maling i en kulemølle, vibratormølle eller slagmølle, og inkluderer ikke utelukkende mekanisk røring innen sin ramme. Følgelig betyr betegnelsen "fravær av mekanisk pulverisering" fravær av slike pulveriseringshjelpemidler og utelukker ikke nærvær av bare mekanisk røring som vanligvis anvendes i kjemiske
reaksjoner.
Den halogenholdige magnesiumforbindelse er gjerne et fast stoff som fortrinnsvis er så vannfritt som mulig, men innlem-melse av fuktighet i en mengde som ikke har vesentlig innvirk-ning på ytelsen til katalysatoren, er tillatelig. For håndter-ings-bekvemmélighet er det fordelaktig å anvende magnesium-forbindelsen som et pulver som har en gjennomsnittlig partikkel-diameter på ca. 1 til ca. 50 ym. Større partikler kan anvendes, da de kan pulveriseres under kopolymeriserings-trinnet (i). Den halogenholdige magnesiumforbindelse kan være slik som inneholder andre grupper, f.eks. en alkoksy- eller fenoksygruppe, men magnesiumdihalogenider gir de beste resultater.
Eksempler på foretrukne halogenholdige magnesiumforbind-elser er magnesiumdihalogenider, f.eks. magnesiumklorid, magnesiumbromid og magnesiumjodid. Mens magnesiumklorid helst foretrekkes, kan også magnesiumhalogenider som har C-^-C^-alkyl, f.eks. etylmagnesiumklorid og butylmagnesiumklorid,. og magnesiumfenoksyhalogenid, f.eks.:
anvendes.
Mengden av aktivt hydrogen-holdig organisk forbindelse som anvendes ved dannelse av det ko-pulveriserte produkt fra trinn (i), er ca. 0,01 til ca. 10 mol, men fortrinnsvis ca. 0,5 til ca. 1,5 mol pr. mol av den halogenholdige magnesiumforbindelse.
Eksempler på de aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelser er alkoholer, fenoler, tioler, primære og sekundære aminer, aldehyder, organiske syrer og amider og imider av de organiske syrer. Alkoholene og fenolene foretrekkes spesielt. Eksempler på disse spesielt foretrukne aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelser inkluderer alifatiske alkoholer som inneholder 1-8 karbonatomer, f.eks. metanol, etanol, n-propanol, n-butanol, i-pentanol, heksanol, 2-etylheksanol og etylenglykolmonometyleter; alicykliske alkoholer som inneholder 5-12 karbonatomer, f.eks. cykloheksanol eller metylcykloheksanol; alkoholer med 7-18 karbonatomer som inneholder en aromatisk ring, f.eks. benzylalkohol, fenetylalkohol eller kumylalkohol; og fenoler som inneholder 6-18 karbonatomer, f.eks. fenol, kresol, 2,6-dimetylfenol, butylfenol, oktylfenol, nonylfenol, dibutylfenol, kumylfenol og naftol.
Det ko-pulveriserte produkt omsettes deretter videre med en organometallisk forbindlelse av et metall fra gruppene I til III i det periodiske system i fravær av mekanisk pulverisering, dvs. reaksjonstrinn (ii). Denne reaksjon utføres fortrinnsvis i nærvær av et inert organisk, flytende fortynningsmiddel, f.eks. heksan, heptan, kerosen og toluen. Reaksjonen kan for eksempel utføres ved å tilsette den organometalliske forbindelse til en suspensjon av det ko-pulveriserte produkt fra trinn (i) i et inert organisk, flytende fortynningsmiddel. Mengden av det ko-c . pulveriserte produkt er fortrinnsvis ca. 10 til ca. 500 gram pr. liter fortynningsmiddel. Reaksjonen utføres fortrinnsvis ved en temperatur på ca. 0°C til ca. 100°C, og reaksjonstiden er for eksempel fra ca. 10 minutter til ca. 10 timer. Mengden av den organometalliske forbindelse kan riktig velges, og er fortrinnsvis ca. 0,0l til ca. 10 mol, heller ca. 0,1 til ca. 10 mol, pr. mol av den aktivt hydrogen-holdige forbindelse.
Fortrinnsvis utvelges den organometalliske forbindelse av et metall fra gruppene I til III i det periodiske system fra gruppen som består av:
(1) organoaluminiumforbindelser av formelen
hvor R 1 og R 2 er identiske med, eller forskjellige fra, hverandre og representerer et hydrokarbonradikal som inneholder 1-15 karbonatomer, fortrinnsvis en alkylgruppe som inneholder 1-8 karbonatomer, eller en aryl-substituent, X representerer et halogenatom, m er mer enn 0, men ikke mer enn 3 (0 < m£3), n er minst 0, men mindre enn 3 (0 <_ n < 3) , p er minst 0, men mindre enn 3 (0 _< p < 3) , og q er minst 0, men mindre enn 3 (0 <_ q < 3) , på den betingelse atm + n + p + q= 3,
(2) aluminiumkompleksalkylforbindelser av formelen:
3 1 hvor R er lik R som er definert ovenfor, eller hydrogen, M representerer litium, natrium eller kalium, og (3) forbindelser av formelen:
1 4 1
hvor R er som definert ovenfor, R er lik R , eller representerer et halogenatom, og M 2representerer magnesium, sink eller kadmium.
Eksempler på organoaluminiumforbindelsene (1) ovenfor er som følger:
(a) p=q=0
12
hvor R og R er de samme som definert ovenfor, og m er fortrinnsvis 1,5 til 3 (1,5£m£3).
(b) n=p=0
hvor R1 er som definert ovenfor, X er et halogenatom,
og m er 0 < m < 3.
(c) n=q=0
hvor R"'' er som definert ovenfor, og m er fortrinnsvis 2£m < 3. (d) p^O.
1 2
hvor R og R er som definert ovenfor,
X er halogen, 0<m<=3, 0£n < 3, 0<^q< 3,
og m + n + q=3.
Spesifikke eksempler på aluminiumforbindelsen (1) inkluderer trialkylaluminiumforbindelser, f.eks. trietylaluminium eller tributylaluminium og kombinasjoner av disse, fortrinnsvis trietylaluminium og tributylaluminium (p=q=0, og m=3); dialkyl-aluminiumalkoksyder, f.eks. dietylaluminium-seskvialkoksyder, f.eks. etylaluminium-seskvietoksyd og butylaluminium-seskvi-butoksyd; og alkoksylerte alkylaluminiumforbindelser som har en gjennomsnittlig sammensetning uttrykt for eksempel ved 12
R2<5Al(OR )q.5(p=q=0, 1,5£m < 3); delvis halogenerte alkyl-aluminiumf orbindelser (n=p=0), f.eks. dialkylaluminiumhalogenider
(m=2) f.eks. dietylaluminiumklorid, dibutylaluminiumklorid og
dietylaluminiumbromid; alkylaluminium-seskvihalogenider (m=l,5), f.eks. etylaluminiumseskviklorid, butylaluminiumseskviklorid og
etylaluminiumseskvibromid; og alkylaluminiumdihalogenider (m=l), f.eks. etylaluminiumdiklorid, propylaluminiumdiklorid og butylaluminiumdibromid; delvis hydrogenerte alkylaluminiumforbindelser (n=q=0), f.eks. dialkylaluminiumhydrider (m=2), f.eks. dietylaluminiumhydrid og dibutylaluminiumhydrid; og alkylaluminium-dihydrider (m=l), f.eks. etylaluminiumdihydrid og propylaluminiumdihydrid; og delvis alkoksyler.te og halogenerte alkyl-aluminiumf orbindelser (p=0), f.eks. etylaluminiumetoksyklorid, butylaluminiumbutoksyklorid og etylalumiriiumetoksybromid (m=n=q=l).
Eksempler på de organometalliske forbindelser (2) til (4) ovenfor inkluderer LiAlH^, litiumaluminiumtetraety1 [LiAl(C2H5)4], natriumaluminiumtetrabutyl, kaliumaluminiumtetraetyl, dietylmagnesium, dietylsink, dietylkadrnium pg etylmagnesiumklorid.
Reaksjonsproduktet av den organometalliske forbindelse og det ko-pulveriserte produkt ko-pulveriseres deretter med et kompleks av en første titanhalogenidforbindelse og en elektrondonor for frembringelse av et fast reaksjonsprodukt, dvs. ko-pulveri-seringstrinn (iii) ..Ko-pulveriseringen fullføres som i ko-pulveriseringstrinn (i). Således utføres ko-pulveriseringen fortrinnsvis i vesentlig fravær av oksygen og vann under anvendelse for eksempel av en kulemølle, vibratormølle eller slagmølle. Pulveriseringstiden er, selv om den varierer fra den ene apparatur til den annen, for eksempel ca. 1 time til ca. 10 dager. Pulveriseringen kan utføres ved romtemperatur, og det er ikke spesielt nødvendig å oppvarme eller avkjøle pulveriseringssystemet. Hvis det er en kraftig eksoterm, avkjøles pulveri-seringssysternet fortrinnsvis på egnet måte. Temperaturen er for eksempel ca. 0 til ca. 100°C. Pulveriseringen utføres fortrinnsvis inntil det faste reaksjonsprodukt som frembringes, får et overflateareal på minst ca. 3 m 2 /g, spesielt ca. 30 m 2/g. Pulveriseringen utføres vanligvis i et enkelt trinn, men om ønskes kan den utføres i flere trinn. Det er for eksempel mulig å pulverisere det første reaksjonsprodukt, dvs. reaksjonsproduktet fra trinn (ii) og pulverisasjonshjelpemidler, tilsette komplekset og deretter fortsette pulveriseringen.
Ko-pulveriseringen kan utføres i nærvær av organiske eller uorganiske pulveriseringshjelpemidler i de mengder som tidligere
er beskrevet.
Titanhalqgenid-forbindelsen kan være toverdig, treverdig eller fireverdig titan. Foretrukne titanhalogenider er titantriklorid-materialer (beskrévet nedenunder) og titantetraklorid.
Titantrikloridmaterialet som kan anvendes i komplekset, kan produseres på en rekke måter, inkludert: (a) reduksjon av titantetraklorid med et metall, f.eks. aluminium eller titan, idet det reduserte titanmateriale enten er malt eller umalt; (b) reduksjon av titantetraklorid med hydrogen; (c) reduksjon av titantetraklorid med en organometallisk forbindelse, f.eks. en aluminiumalkylforbindelse; eller (d) knusing av en kombinasjon av titantriklorid og et halo-genid av et metall fra gruppe III, f.eks. et aluminium-halogenid.
Eksempler på egnede titantrikloridmaterialer er velkjente
på området og er beskrevet i en rekke publikasjoner og patenter, inklusive U.S.-patenter nr. 3.639.375 og 3.701.763, som hvert her inkorporeres ved referanse da de viser typen av titan-trikloridmateriale som kan anvendes i forbindelse med foreliggende oppfinnelse.
Eksempler på spesifikke titanhalogenidforbindelser som kan anvendes i komplekset er TiCl4 , Ti,I4, Ti (OC3H7) Cl3 , Ti (0C4Hg ) 2C12 ' 3TiCl3. A1C13 , Ti[0-C(CH3)=CH-C0-CH3]2C12, Ti [N ) 2 ] Cl3 , Ti (0C6H5)C13,Ti[N(C6H5)2]Cl3, Ti (CgHgCOO) CI3 , [N (C4Hg )'4 ] 2TiClg , [N (CH3) 4]Ti2Clg , TiBr4 ,TiCl30S02CgH5og LiTi (OC^) 2C13 .
Titanhalogenidforbindelsen, f.eks. titantrikloridmaterialet eller titantetrakloridet, kombineres med en élektrondonor-forbindelse. Eksempler på egnede elektrondonor-forbindelser som kan anvendes i forbindelse med oppfinnelsen, kan velges blant dem som er beskrevet i U.S.-patentskrifter 3.639.375 og 3.701.763. Følgende klasser av elektrondonor-forbindelser kan anvendes: Forbindelser som inneholder organisk oksygen, f.eks. de alifatiske etere, aromatiske etere, alifatiske karboksylsyreestere, cykliske estere av karbonsyre, aromatiske karboksylsyreestere, umettede karboksylsyreestere, alifatiske alkoholer, fenoler, alifatiske karboksylsyrer, aromatiske karboksylsyrer, alifatiske karboksylsyrehalogenider, laktoner, aromatiske karboksylsyrehalogenider, alifatiske ketoner, aromatiske ketoner
og monoterpeniske ketoner.
Organiske nitrogenholdige forbindelser, f.eks. de alifatiske aminer, aromatiske aminer, heterocykliske aminer, alifatiske nitriler, alifatiske karbamater, aromatiske nitriler, aromatiske isocyanater og aromatiske azo-forbindelser.
Blandede oksygen/nitrogen-forbindelser, f.eks. de alifatiske og aromatiske amider og guanidin og dets alkylsubstituerte derivater.
Organiske fosforholdige forbindelser, f.eks. de alifatiske fosfiner, aromatiske fosfiner.
Blandede fosfor/nitrogen-forbindelser, f.eks. de fosforiske amider.
Svovelholdige forbindelser, f.eks. karbondisulfid, de alifatiske tioetere og de aromatiske tioetere; og
Organiske silisiumholdige forbindelser inklusive forbindelser av monomertype, f.eks. tetrahydrokarbylsilaner, organo-hydrogensilaner, organohalogensilaner, organoaminosilaner, organoalkoksysilaner, organoaryloksysilaner, organosilisium-isocyanater og organosilanolkarboksylsyreestere; og forbindelser av polymertype, f.eks. polysilalkylener, organo-polysilaner, organopolysiloksaner, y/w-dihalogenorganopoly-siloksaner, organocyklopolysiloksaner og polysilazaner.
Eksempler på noen elektrondonor-forbindelser er heksametyl-fos forsyretriamid, dimetylformamid, benzonitril,Y~butyrolakton, dimetylacetamid, N-metylpyrrolidon, N,N-dimetylpivalamid, toluendiisocyanat, dimetyltioformamid, etylenkarbonat, trilauryl-tritiofosfitt, tetrametylguanidin og metylkarbamat. Andre elektrondonorer er: N,N,N'N<1>tetrametylendiamin, veratrol, etylbenzoat, aceton, 2,5-heksandion, dimetylmaleat, dimetyl-malonat, tetrahydrofurfurylmetyleter, nitrobenzén, dietylkarbonat, acetofenon, 1,2,4-trimetylpiperazin, etylacetat. Spesielt foretrukket er etylbenzoat. Andre som kan anvendes ved utførelse av foreliggende oppfinnelse er kjent for fagmannen på området.
Estere av organiske syrer er spesielt foretrukne elektrondonorer.
Den organiske ester som anvendes ved dannelse av komplekset velges fortrinnsvis fra den gruppe som består av alifatiske karboksylsyreestere, halogenerte alifatiske karboksylsyreestere, alicykliske karboksylsyreestere og aromatiske karboksylsyreestere. Foretrukne grupper er alifatiske karboksylsyreestere som inneholder opp til 18 karbonatomer, halogenerte alifatiske karboksylsyreestere som inneholder opp til 18 karbonatomer, alicykliske karboksylsyreestere som inneholder opp til 12 karbonatomer, og aromatiske karboksylsyreestere som inneholder opp til 20 karbonatomer.
Eksempler på slike organisk-syre-estere er estere som dannes mellom karboksylsyrer eller halogenkarboksylsyrer valgt fra gruppen som består av mettede eller umettede alifatiske .karboksy1-syrer som inneholder 1-8 karbonatomer, spesielt 1-4 karbonatomer<p>g deres halogensubstitusjonsprodukter, og alkoholer eller fenoler utvalgt fra gruppen som består av mettede eller umettede alifatiske primære alkoholer som inneholder 1-8 karbonatomer, spesielt 1-4 karbonatomer, mettede eller umettede alicykliske alkoholer som inneholder 3-8 karbonatomer, spesielt 5- 6 karbonatomer, fenoler som inneholder 6-10 karbonatomer, spesielt 6-8 karbonatomer, og alicykliske eller aromatiske primære alkoholer som har en C^-C^-alifatisk mettet eller umettet primær alkohol-andel bundet til en alicyklisk eller aromatisk ring med 3-10 karbonatomer. Ytterligere eksempler inkluderer estere dannet mellom alicykliske karboksylsyrer som inneholder 6- 12 karbonatomer, spesielt 6-8 karbonatomer, og mettede eller umettede alifatiske primære alkoholer som inneholder 1-8, spesielt 1-4, karbonatomer. Nevnes kan også estere som dannes mellom aromatiske karboksylsyrer som inneholder 7-12 karbonatomer, spesielt 7-10 karbonatomer, og alkoholer eller fenoler valgt fra gruppen som består av mettede eller umettede alifatiske primære alkoholer som inneholder 1-8 karbonatomer, spesielt 1-4 karbonatomer, og alicykliske eller aromatiske primære alkoholer som har en C^-C^-alifatisk mettet eller umettet primær alkohol-andél bundet til en alicyklisk eller aromatisk ring med 3-10 karbonatomer.
Spesifikke eksempler på de alifatiske karboksylsyreestere
er primære alkylestere av mettede fettsyrer, f.eks. metylformiat, etylacetat, n-amylacetat, 2-etylheksylacetat, n-butylformiat, etylbutyrat og etylvalerat; alkenylestere av mettede fettsyrer, f.eks. vinylacetat og allylacetat; primære alkylestere av umettede fettsyrer, f.eks. metylakrylat, metylmetakrylat og n-butylkrotonat, og halogensubstitusjonsprodukter av disse estere.
Spesifikke eksempler på de alicykliske karboksylsyreestere inkluderer metylcykloheksankarboksylat, etylcykloheksankarb-oksylat, metylmetylcykloheksankarboksylat og etylmetylcyklo-heksankarboksylat.
Spesifikke eksempler på de aromatiske karboksylsyreestere inkluderer primære alkylestere av benzoesyre, f.eks. metylbenzoat, etylbenzoat, n-propylbenzoat, n- eller i-butylbenzoat, n- og 1- amylbenzoat, n-heksylbenzoat, n-oktylbenzoat og 2-etylheksy1-benzoat; primære alkylestere av toluensyre, f.eks. metyltoluat, etyltoluat, n- eller i-butyltoluat og 2-etylheksyltoluat;
primære alkylestere av anis-syre, f.eks. metylanisat, etyl-anisat eller n-propylanisat; og primære alkylestere av nafto-syre, f.eks. metylnaftoat, n-propylnaftoat, n-butylnaftoat og 2- etylheksylnaftoat.
Av disse forbindelser foretrekkes de aromatiske karboksylsyreestere. Alkylestere med 1-4 karbonatomer, spesielt metyl-eller etylestere, av benzoesyre, p-toluensyre eller p-anis-syre foretrekkes spesielt.
Mengden av elektrondonor og titanhalogenid som anvendes i den titanhalogenid-holdige forbindelse, er begge ca. 0,01 til ca. 1 mol, fortrinnsvis ca. 0,01 til ca. 0,5 mol, pr. mol av den halogenholdige magnesiumforbindelse.
I slutt-trinnet (iv) for dannelse av den titanhalogenid-holdige komponent i overensstemmelse med oppfinnelsen omsettes det resulterende faste reaksjonsprodukt fra trinn (iii) med en annen titanhalogenid-forbindelse. Reaksjonen utføres fortrinnsvis i fravær av mekanisk pulverisering. Denne reaksjon kan ut-føres ved å suspendere det faste reaksjonsprodukt i en flytende titanhalogenidforbindelse eller en løsning av en titanhalogenid-forbindelse i et inert organisk løsningsmiddel, f.eks. heksan, heptan, kerosen og toluen.
Mengden av titanhalogenidforbindelse er minst ca. 0,001 mol, fortrinnsvis minst ca. 0,1 mol, og spesielt foretrukket minst ca.
10 mol, pr. mol av magnesium i det faste reaksjonsprodukt fra
trinn (iii). Reaksjonstemperaturen er vanligvis fra romtemperatur til ca. 200°C, og reaksjonstiden er ca. 10 minutter til ca. 5 timer. Reaksjonen kan utføres i lengre eller kortere tidsrom.
Etter reaksjonen fjernes den uomsatte titanhalogenidforbindelse ved filtrering eller dekantering, og reaksjonsproduktet kan vaskes med et egnet inert løsningsmiddel, f.eks. heksan, heptan eller kerosen, for fjerning av den løselige titanforbindelse så langt det er mulig.
Den annen titanhalogenidforbindelse kan velges blant dem som er nevnt tidligere, anvendt som den første titanhalogenid-forbindelse. En sterkt foretrukket titanhalogenidforbindelse er titantetraklorid.
Den organoaluminium-holdige komponent i katalysatorsystemet i henhold til oppfinnelsen inneholder den konvensjonelle organoaluminium-forbindelse, anvendt i polymeriseringen av a-olefiner under anvendelse av konvensjonelle reaksjonsbetingelser for en slik polymerisasjon. Organoaluminiumforbindelsene som er spesielt egnet er: alkylhalogenaluminiumforbindelser som har formelen
AIR X-, , hvor R representerer en C, , «-mettet hydrokarbonrest;
n 3-n' ^ 1-14 J
X representerer halogen, spesielt Cl og Br, og n er 2 eller 1,5; og alk J ylaluminiumforbindelser som har formelen AIR n (OR1)3-,-n hvor R og n er som definert ovenfor, og R<1>representerer en C^_-^-mettet hydrokarbonrest som kan være den samme som R. Trialkylaluminiumforbindelser som har formelen A1RR'R", hvor
R, R<1>og R" er de samme eller forskjellige og henholdsvis representerer en G1_14-mettet hydrokarbonrest, er en spesielt foretrukken gruppe for anvendelse.
I det følgende angis eksempler på egnede organoaluminiumforbindelser: trimetylaluminium, trietylaluminium, n-tripropyl-aluminium, n-tributylaluminium, triisobutylaluminium, trioktyl-aluminium, tridodecylaluminium, metylaluminiumseskviklorid, etylaluminiumseskviklorid, dietylaluminiumklorid, etylaluminiumdiklorid, dibutylaluminiumklorid, etylaluminiumseskvibromid og blandinger derav. Trietylaluminium er en spesielt foretrukken organoaluminiumforbindelse for anvendelse i forbindelse med oppfinnelsen for polymerisering av'propylen.
Organoaluminiumforbindelsene kan også for eksempel inne-holde to eller flere aluminiumatomer knyttet sammen via et oksygen- eller et nitrogenatom. Disse organoaluminiumforbindelser oppnås ved omsetning av en trialkylaluminiumforbindelse med vann, ammoniakk eller et primært amin, i henhold til kjente metoder. Typiske eksempler på slike forbindelser er:
Den organoaluminium-holdige forbindelse kan anvendes i kombinasjon med en elektrondonor (f.eks. en Lewis-base) for dannelse av den organoaluminium-holdige komponent.
Egnede elektrondonor-forbindelser er aminer, amider, etere, estere, ketoner, nitriler, fosfiner, stibiner, arsiner, fosfor-amider, tioetere, aldehyder, alkoholater, amider og de organiske syresalter av metaller som tilhører de første fire grupper i Mendelejevs periodiske system. De beste resultater, både hva angår aktivitet og stereospesifisitet, oppnås når estere av karboksylsyrer, spesielt estere av aromatiske syrer, anvendes som elektrondonorer.
Eksempler på estere som kan anvendes er: estere av alifatiske, cykloalifatiske og aromatiske mono- og polykarboksyl-syrer; estere av alkoksy- eller aminosyrer; estere av uorganiske syrer så som karbon-, fosfor-, svovel-, fosfor- og silisium-syrer. Eksempler på spesifikke forbindelser er: etylbenzoat, metylbenzoat, metyl- og ety1-p-metoksybenzoat, ety1-n-buty1-benzoat, etyl-p- og o-klorbenzoat, ety1-p-n-butoksybenzoat, iso-butylbenzoat, metyl- og ety1-p-metylbenzoat, etylacetat, etyl-propionat, ety1-a-naftoat, etylcykloheksanoat, etylpivalat, etyl-N,N-dietylkarbamat, dietylkarbonat, dietylsulfat, dimetylmaleat, etylbenzensulfonat, trietylborat, etylnaftenat og etyltoluat, etyl-p-butoksybenzoat', etylcykloheksanoat, etylpivalat.
Organoaluminiumforbindelse/elektrondonor-molforholdet kan
generelt være lavere enn 10:1 og, i tilfelle av ester-elektrondonorer, variere fra 10:1 til 2:.l, mer spesielt fra 6:1 til 2:1.
Som en generell rettesnor er mengden av titan som er til stede i den titanhalogenid-holdige komponent, mellom ca. 0,1 og 10 vekt%, uttrykt som titan-metall. Igjen, for generell vei-ledning, kan mengden av titan som er til stede i katalysatorsystemet, uttrykt som titan-metall, være mindre enn 0,3 gram-atom pr. mol av den totale mengde av elektrondonor-forbindelse som er til stede i katalysatorsystemet, fortrinnsvis er denne mengde mindre enn ca. 0,1 gram-atom og mer spesielt ca. 0,05
og ca. 0,005 gram-atom. Al (fra den organoaluminium-holdige
komponent)/Ti-molforholdet er generelt mindre enn 1000 og helst mindre enn 500, og helst fra ca. 100 til ca. 500.
Betingelsene under hvilke polymeriseringen av a-olefiner med hjelp av katalysatorsystemet i henhold til oppfinnelsen ut-føres, er slike som er kjent på området. Polymerisasjonen ut-føres ved temperaturer som varierer fra -80 til 150°C, fortrinnsvis fra 40 til 100°C, idet man opererer med partialtrykk for a-olefinene som er høyere enn atmosfæretrykk. Polymerisasjonen kan utføres både i væskefase i nærvær eller fravær av et inert fortynningsmiddel, eller i gass-fase. a-olefinene omfatter generelt olefiner CH2=CHR hvor R er et alkylradikal som inneholder 1-8 karbonatomer, og hydrogen. Propylen, 1-buten, 1-penten, 4-metyl-l-penten er foretrukne eksempler på a-olefiner. Som angitt ovenfor, kan prosessen anvendes for polymerisering av bland-ingér av a-olefiner med små andeler av etylen og også for etylen selv.
Eksempler på inerte fortynningsmidler som kan anvendes i polymerisasjonen, er de C4-Cg-alifatiske hydrokarboner, og eksempler på disse er n-heksan, n-heptan, de cykloalifatiske hydrokarboner så som cykloheksan, og de aromatiske sådanne, f.eks. benzen, toluen og xylen.
Styringen av molekylvekten til polymeren under polymerisa-sjorien kan også utføres i henhold til kjente metoder, f.eks. ved å operere i nærvær av alkylhalogenider, Zn- eller Cd-organometalliske forbindelser eller hydrogen.
Man har funnet at katalysatorsystemet i henhold til oppfinnelsen har forbedret stereospesifisitet og/eller aktivitet.
De følgende eksempler gis for bedre å illustrere oppfinnelsen og er ikke ment å skulle være begrensende.
Polymerisasjonsprosess
Følgende polymerisasjonsprosess blir- benyttet:
En autoklav med volum 3,785 1 og forsynt med kappe, dvs. polymerisasjonsreaktoren, utstyrt med mekanisk rører, ble satset med 2 liter tørt heptan ved ca. 45-55°C.
Katalysatorsystemet ble så tilsatt i autoklaven som følger: 1. En nitrogenspyling ble ført gjennom autoklaven og justert til å spyle innløpet under tilsetning av katalysatorsystemet. En innveid mengde av organoaluminiumforbindelsen ble tilsatt moriKriT-rtwt-o nrr omrMrt- -I ^ ol Tor- 1 O cotnnrlor T?n i nrnra-l ri mengde av den nødvendige elektrondonor ble så tilsatt gjennom åpningen, og reaktoren ble omrørt i ytterligere 5-10 sekunder. Den faste titanhalo<g>enid-holdi<g>e katalysatorkomponent ble så tilsatt. Propylen ble injisert i autoklaven til et trykk av 10 atm., og temperaturen ble holdt på 65°C. Under polymerisasjonen ble ytterligere propylen matet etter behov for opprett-holdelse av dette trykk. Polymerisasjonstesten ble utført i 1 1/2 timer.
Ved slutten av polymerisasjonen ble polymerblandingen filtrert, vasket med isopropanol og ovnstørket ved 70°C og veid slik at man fikk vekten av tørr polymer. Polymerisasjons-løsningsmidlet fordampes for bestemmelse av heptan-løselig polymer. Katalysatoraktiviteten er definert her som følgende forhold:
Den tørre polymer ekstraheres med heptan i 3 timer i et Soxhlet-apparat. Prosent heptan-uløselig materiale (" C^") er definert som prosent av den heptan-uløselige fraksjon i den tørre polymer.
Den isotaktiske indeks (II), et mål for den produserte
uløselige polymer, er her definert som:
Den totale polymer som er produsert inkluderer den tørre polymer og,den polymer som ble produsert som var løselig i polymerisasjonsløsningsmidlet.
Eksempel 1
En blanding av 22 g MgC^/.22,5 g fenol og 3,3 ml silikon-olje ble møllet i 6 dager. Denne blanding (9,6 g) ble behandlet med 16 ,2 mmol trietylaluminium, TEAL, (fenol/TEAL-molforhold = 3) i 1 time ved romtemperatur. Blandingen ble filtrert, utfellings-produktet vasket med 700 ml heptan og tørket natten over under vakuum. Blandingen (6,9 g) og 2,5 g TiCl^•etylbenzoat ble møllet i 2 dager. Dette produkt (4,8 g) ble så behandlet med 60 ml TiCl4i 1 time ved 1Q0°C. Det ble så filtrert, og utfellings-produktet ble vasket med 800 ml heptan og tørket natten over under vakuum. Ti-innholdet var 4,4%. Heptan-oppslemmings- aktiviteten under anvendelse av TEAL og mety1-p-toluat ved et molforhold på 4:1 var 5597 g polypropylen/g katalysator, og indeksen II var 86,1%. Med TEAL alene som ko-katalysator var aktiviteten/II 9936/36,7%.
Sammenligningseksempel 1
Fremgangsmåten fra eksempel 1 ble gjentatt, men den endelige behandling med TiCl4ble utelatt. Aktiviteten/II med TEAL som ko-katalysator var 2060/28,8%.

Claims (12)

1. Katalysatorsystem, karakterisert ved at det omfatter: (a) en organoaluminium-holdig komponent; og (b) en titanhalogenid-holdig komponent oppnådd ved: (i) ko-pulverisering av en halogenholdig magnesiumforbindelse med en aktivt hydrogen-holdig organisk forbindelse for frembringelse av et ko-pulverisert produkt; (ii) omsetning av det ko-pulveriserte produkt med en organometallisk forbindelse av et metall fra gruppene I III i det periodiske system for frembringelse av et reaksjonsprodukt; (iii) ko-pulverisering av reaksjonsproduktet med et kompleks av en første titanhalogenidforbindelse og en elektrondonor for frembringelse av et fast reaksjonsprodukt; og (iv) omsetning av det faste reaksjonsprodukt med en annen titanhalogenidforbindelse.
2. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at ko-pulveriseringstrinnet (i) utføres i nærvær av en effektiv mengde av et organisk eller uorganisk pulverisasjonshjelpemiddel.
3. System som angitt i krav 2, karakterisert ved at pulverisasjonshjelpemidlet utvelges fra gruppen som består av heksan, heptan, kerosen, polystyren, polypropylen, boroksyd, silisiumoksyd og organosiloksaner.
4. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at den halogenholdige magnesiumforbindelse er MgC^.
5. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at den aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelse er valgt fra gruppen som består av alkoholer, fenoler, tioler, primære og sekundære aminer, aldehyder, organiske syrer og amider og imider og imider av organiske syrer.
6. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at den aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelse er en alkohol eller en fenol.
7. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at den aktivt hydrogen-holdige organiske forbindelse er utvalgt fra gruppen som består av metanol, etanol, propanol, butanol, pentanol, heksanol., 2-etylheksanol, etylenglykolmonometyleter, cykloheksanol, metylcykloheksanol, benzylalkohol, fenetylalkohol, kumylalkohol, fenol, kresol, 2,6-dimetylfenol, butylfenol, oktylfenol, nonylfenol, dibutylfenol, kumylfenol og naftol.
8. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at den organometalliske forbindelse er valgt, fra gruppen som består av:(1) organoaluminiumforbindelser av formelen:
12 hvor R og R er identiske eller forskjellige og representerer et hydrokarbonradikal som inneholder 1-15 karbonatomer, fortrinnsvis en alkylgruppe som inneholder 1-8 karbonatomer, eller en aryl-substituent, X representerer et halogenatom, m er mer enn 0, men ikke mer enn 3 (0 < m£ 3), n er minst 0, men mindre enn 3 (0 £ n < 3), p er minst 0, men mindre enn 3 (0£ p < 3), og q er minst 0, men mindre enn 3 (0£ q < 3), under den betingelse at m+n+p+q = 3, (2) aluminiumkompleksalkylforbindelser av formel:
3 1 1 hvor R er den samme som R som er definert ovenfor, M repire-senterer litium, natrium eller kalium; og (3) forbindelser av formel:
1 4 hvor R er den samme som definert ovenfor, R er den samme som R 1 , • eller representerer et halogenatom, og M 2 representerer magnesium, sink eller kadmium.
9. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at de organometalliske forbindelser er valgt fra gruppen som består av: trietylaluminium, tributylaluminium, etylaluminium-seskvietoksyd, butylaluminiumseskvibutoksyd, dietylaluminiumklorid, dibutylaluminiumklorid og dietylaluminiumbromid, etylaluminiumseskviklorid, buty1aluminiumseskviklorid, etylaluminiumseskvibromid, etylaluminiumdiklorid, propylaluminiumdiklorid og butylaluminiumdibromid, dietylaluminiumhydrid, etylaluminiumdihydrid, propylaluminiumdihydrid, etylaluminiumetoksyklorid, butylaluminiumbutoksyklorid, etylaluminiumetoksybromid, LiAlH^ , litiumaluminiumtetraetyl [LiAl (C^H,-) ^ ] , natriumaluminiumtetrabutyl, kaliumaluminiumtetraetyl, dietylmagnesium, dietylsink, dietylkadmium og etylmagnesiumklorid.
10. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at den første og den annen titanhalogenidforbindelse uavhengig av hverandre er valgt fra gruppen som består av et titantriklorid-materiale og titantetraklorid.
11. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at elektrondonoren er en organisk syre-ester utvalgt fra gruppen som består av alifatiske karboksylsyreestere som inneholder opp til 18 karbonatomer, halogenerte alifatiske karboksylsyreestere som inneholder opp til 18 karbonatomer, alicykliske karboksylsyreestere som inneholder opp til 12 karbonatomer, og aromatiske karboksylsyreestere som inneholder opp til 20 karbonatomer.
12. System som angitt i krav 1, karakterisert ved at komplekset er et TiCl4 •etylbenzoat-kompleks.
NO811596A 1980-05-12 1981-05-11 Katalysatorsystem for anvendelse ved polymerisasjon av alfa-olefiner. NO811596L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/148,078 US4312782A (en) 1980-05-12 1980-05-12 Titanium halide catalyst for polymerization

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO811596L true NO811596L (no) 1981-11-13

Family

ID=22524166

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO811596A NO811596L (no) 1980-05-12 1981-05-11 Katalysatorsystem for anvendelse ved polymerisasjon av alfa-olefiner.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4312782A (no)
EP (1) EP0040711B1 (no)
JP (1) JPS575702A (no)
KR (1) KR840000465B1 (no)
AT (1) ATE4811T1 (no)
AU (1) AU542843B2 (no)
BR (1) BR8102915A (no)
CA (1) CA1158633A (no)
CS (1) CS228906B2 (no)
DD (1) DD158551A5 (no)
DE (1) DE3161012D1 (no)
ES (1) ES502136A0 (no)
NO (1) NO811596L (no)
PT (1) PT72997B (no)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4382019A (en) * 1981-09-10 1983-05-03 Stauffer Chemical Company Purified catalyst support
US4680350A (en) * 1981-09-10 1987-07-14 Stauffer Chemical Company Purified catalyst support
IT1190682B (it) * 1982-02-12 1988-02-24 Montedison Spa Catalizzatori per la polimerizzazione di olefine
US4431571A (en) * 1982-05-14 1984-02-14 Standard Oil Company (Indiana) Retreating comminuted olefin polymerization catalyst with a titanium(IV) compound, a haloalkylchlorosilane and an ester
DE3366017D1 (en) * 1982-05-14 1986-10-16 Amoco Corp Retreating comminuted olefin polymerization catalyst with a titanium (iv) compound and an ester
US4431572A (en) * 1982-05-14 1984-02-14 Standard Oil Company (Indiana) Retreating comminuted olefin polymerization catalyst with a titanium (IV) compound, a chlorocarbon and an ester
US4431570A (en) * 1982-05-14 1984-02-14 Standard Oil Company (Indiana) Retreating comminuted olefin polymerization catalyst with a titanium (IV) compound and an ester
US4450242A (en) * 1982-08-09 1984-05-22 Stauffer Chemical Company Catalyst for polymerizing olefins
US4563437A (en) * 1984-08-30 1986-01-07 Toho Titanium Co., Ltd. Process for preparation of catalytic components for polymerization of α-olefins
US5039342A (en) * 1988-11-10 1991-08-13 Herman Mark Modified asphalt cement compositions and methods of producing the same
US6015768A (en) * 1998-04-22 2000-01-18 Ray; Sabyasachi Sinha Process for preparation of a heterogeneous catalyst useful for preparation of super high molecular weight polymers of alpha-olefin
US6586543B1 (en) * 1999-09-01 2003-07-01 Degussa Ag Process for the preparation of substantially amorphous poly-α-olefins
KR100702435B1 (ko) * 2004-11-03 2007-04-03 주식회사 엘지화학 고활성 마그네슘 담지 촉매 및 이를 이용한 폴리올레핀의제조방법
CN110256012A (zh) * 2019-06-25 2019-09-20 成都建工赛利混凝土有限公司 一种新型环保掺合料混凝土及其制备工艺

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE765033R (fr) * 1970-04-06 1971-09-30 Inst Francais Du Petrole Nouveau procede d'hydrogenation et catalyseurs d'hydrogenation correspondants
JPS4933957B1 (no) * 1970-12-25 1974-09-11
US4107413A (en) * 1971-06-25 1978-08-15 Montedison S.P.A. Process for the stereoregular polymerization of alpha olefins
US4071674A (en) * 1972-09-14 1978-01-31 Mitsui Petrochemical Industries Ltd. Process for polymerization or copolymerization of olefin and catalyst compositions used therefor
US4076924A (en) * 1974-09-03 1978-02-28 Mitsui Petrochemical Industries Ltd. Process for polymerization or copolymerizing olefins containing at least 3 carbon atoms
JPS5218784A (en) * 1975-08-05 1977-02-12 Nippon Oil Co Ltd Process for preparing polyolefins
JPS52104593A (en) * 1976-03-01 1977-09-02 Mitsui Petrochem Ind Ltd Polymerization of olefins
IT1068112B (it) * 1976-08-09 1985-03-21 Montedison Spa Componenti di catalizzatori per la polimerizzazione delle alfa olefine e catalizzatori da essi ottenuti
JPS591407B2 (ja) * 1977-03-04 1984-01-12 三井化学株式会社 チタン触媒成分の製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
AU6974981A (en) 1981-11-19
DE3161012D1 (en) 1983-11-03
JPS575702A (en) 1982-01-12
DD158551A5 (de) 1983-01-19
CS228906B2 (en) 1984-05-14
ES8203637A1 (es) 1982-04-01
ATE4811T1 (de) 1983-10-15
PT72997B (en) 1982-07-01
US4312782A (en) 1982-01-26
KR840000465B1 (ko) 1984-04-09
KR830006341A (ko) 1983-09-24
EP0040711B1 (en) 1983-09-28
CA1158633A (en) 1983-12-13
BR8102915A (pt) 1982-02-02
AU542843B2 (en) 1985-03-21
EP0040711A1 (en) 1981-12-02
PT72997A (en) 1981-06-01
ES502136A0 (es) 1982-04-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO812190L (no) Katalysator.
US4076924A (en) Process for polymerization or copolymerizing olefins containing at least 3 carbon atoms
EP0013837B1 (en) Process for producing an ethylene copolymer
US4743665A (en) Process for producing α-olefin polymers
US4294948A (en) Process for preparing olefin polymers or copolymers, and catalyst for use in said process
US4659792A (en) Process for production of 4-methyl-1-pentene polymer or copolymer
EP0086644B1 (en) Catalyst composition and process for polymerizing olefins
NO811596L (no) Katalysatorsystem for anvendelse ved polymerisasjon av alfa-olefiner.
NO151661B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av propylenpolymerer eller -kopolymerer
JPH072775B2 (ja) オレフイン重合用触媒成分の製造法
KR860001910B1 (ko) 올레핀중합체 또는 공중합체의 제법 및 이에 사용하는 촉매조성물
CA1289545C (en) Catalyst component for polymerization of olefin
CA1147497A (en) Process for polymerizing or copolymerizing olefins
US4418184A (en) Process for preparation of ethylene polymer wax
EP0087100A1 (en) Solid catalyst component for olefin polymerization
JPS6119644B2 (no)
GB2133020A (en) Polymerising olefins with an improved Ziegler catalyst
US5258474A (en) Process for producing α-olefin polymer
US4657996A (en) Process for producing polyethylene
US4952737A (en) Polyolefin polymerization process and catalyst
JP3413917B2 (ja) オレフィン(共)重合用固体触媒成分、該触媒成分からなる触媒及び該触媒を用いるオレフィン(共)重合体の製法
JPH0128049B2 (no)
JPH0323086B2 (no)
JPS5821407A (ja) エチレン重合体の製造方法
JPH0351727B2 (no)