NO320169B1 - Borstetetning med skrastilte buster - Google Patents

Borstetetning med skrastilte buster Download PDF

Info

Publication number
NO320169B1
NO320169B1 NO19981275A NO981275A NO320169B1 NO 320169 B1 NO320169 B1 NO 320169B1 NO 19981275 A NO19981275 A NO 19981275A NO 981275 A NO981275 A NO 981275A NO 320169 B1 NO320169 B1 NO 320169B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bristles
brush seal
bristle
angle
brush
Prior art date
Application number
NO19981275A
Other languages
English (en)
Other versions
NO981275L (no
NO981275D0 (no
Inventor
Klemens Werner
Alfons Gail
Stefan Beichl
Original Assignee
Mtu Aero Engines Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mtu Aero Engines Gmbh filed Critical Mtu Aero Engines Gmbh
Publication of NO981275D0 publication Critical patent/NO981275D0/no
Publication of NO981275L publication Critical patent/NO981275L/no
Publication of NO320169B1 publication Critical patent/NO320169B1/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16JPISTONS; CYLINDERS; SEALINGS
    • F16J15/00Sealings
    • F16J15/16Sealings between relatively-moving surfaces
    • F16J15/32Sealings between relatively-moving surfaces with elastic sealings, e.g. O-rings
    • F16J15/3284Sealings between relatively-moving surfaces with elastic sealings, e.g. O-rings characterised by their structure; Selection of materials
    • F16J15/3288Filamentary structures, e.g. brush seals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Sealing Devices (AREA)
  • Turbine Rotor Nozzle Sealing (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en børstetetning for å tette en omkretsspalt mellom to maskinbyggedeler som er dreiebevegelig i forhold til hverandre, med et stort antall børster som er anbrakt ringformet på en første byggedel, og bustendene er innrettet mot en tetningsflate på den andre byggedel, idet bustene i det minste avsnittsvis i deres ringplan er stilt på skrå etterløpende i omkretsretningen med vinkelen a.\. En slik børstetetning er vist i EP 0 214 192 Bl.
Også i US Patent 5 029 875 og 5 474 306 er det beskrevet børstetetninger av typen nevnt i det foregående. I de nevnte US patenter er det vist en skråstilling av bustene både i omkretsretningen og i forhold til et ringplan.
For å forbedre tetningsvirkningen er det i det sistnevnte US 5 474 306 beskrevet å føre bustene mellom to ring- eller skiveformede flanker som har avstand fra hverandre.
Børstetetninger av typen nevnt ovenfor blir ofte brukt ved strømningsmaskiner, særlig gassturbindriwerk for å tette med minst mulig lekkasje rom ved omkretsspalter som er forskjellig trykkpåvirket av fluid, f.eks. mellom et maskinhus og rotoren eller en maskinaksel. Dessuten skal eksentriske rotor- eller akselposisjoner i forhold til huset som resulterer av f.eks. rotorubalanse kunne utliknes ved hjelp av en elastisk og bevegelig etterføring av bustene. Her hever børstetetningene seg fordelaktig ut i forhold til det hittil anvendt stivt byggede labyrinttetningene, da disse bare i meget begrenset grad kan tilpasse seg akselbevegelse. Der må det nemlig tas hensyn til forutsebare eksentrisiteter ved tilsvarende forhold i spaltebredden. Videre skiller børstetetninger seg fra labyrinttetninger ved lavere fremstillingskostnader og lavere vekt.
Den typiske ettergivenhet for børstetetninger overfor eksentriske bevegelser av rotoren resulterer av skråstillingen av dens buster i forhold til rotorens tetningsflate henholdsvis rotorradien. Alt etter valgt bustlengde og skråstilling av bustene kan det gjøres innflytelse på den nødvendige ettergivenhet henholdsvis elastisitet i børstetetningen uavhengig av valget av materialet. Som det er kjent fra patentsøknad 196 41 375.3 ligger skråstillingens vinkel vanligvis mellom 30 og 60°, idet en vinkel a = 45° oppviser et optimum mellom elastisitet og tetthet.
En alternativ byggeform for en børstetetning er beskrevet i patentsøknad 196 18 475.4. Ved siden av en mest mulig liten radiell byggehøyde er målet der å oppnå en lav stivhet i børstene. Som løsning blir det der foreslått å innrette børstene parallelt med rotoraksen over en stor lengde, og bare avbøye bustendene i retning mot rotorens tetningsflate, slik at de rager frem ut av børstetetningens plan.
Særlig ved den førstnevnte byggeform med de skrått stilte buster fremkom en følsomhet når det gjaldt rotorens dreieretning, idet bustene som så ble stilt på skrå mot løperetningen ved bevegelse bakover ble tatt med og bøyd. Dette kan da føres så langt at bustene blir plastisk deformert og det dannes luke i børstetetningen. Dette fører da til slutt til en ettergivende tetthet.
UT fra dette er det et formål med oppfinnelsen å tilveiebringe en børstetetning av denne type som for det første har fordelen med ettergivende buster og for det andre bevarer funksjonsevnen uavhengig av rotorens dreieretning.
Dette formål oppnås ifølge oppfinnelsen ved at bustendene er avbøyd fra de skråstilte bustavsnitt på en slik måte at bustendenes vinkel ofe er mindre enn vinkelen av ax.
Børstetetningen utformet ifølge oppfinnelsen har den fordel i stor grad å beholde en elastisk ettergivenhet når det gjelder radiell bevegelse av byggedelene uavhengig av dreieretningen av den bevegelige byggedel. Uavhengigheten når det gjelder dreieretningen beror på at skråstillingsvinkelen oc2 av bustendene i forhold til skråstillingsvinkelen at av bustene er redusert i et midtre avsnitt slik at bustendene er innrettet vinkelrett eller nesten vinkelrett i forhold til en tangent som ligger an mot tetningsflaten for den andre byggedel.
Børstetetningen ifølge oppfinnelsen er anvendbar både ved typiske rotor-statoranordninger og ved rotor-systemer hvor det er beregnet en tetning mellom to konsentriske rotorer. Alt etter om det er endesidige tetningsflater eller tetningsflater langs omkretsen som skal tettes, kan børstetetningens buster være innrettet i aksiell eller radiell retning.
Ved utsvinging av bustene i en aksiell retning og avhengig av et omtrent konisk forløp av tetningsflaten kan vinkelen eti velges slik at bustendene er innrettet vinkelrett eller nesten vinkelrett mot tetningsflaten for den andre byggedel. Dette har da den virkning at bustendene ved dreieretning mot skråstillingsvinkelen a.\, altså ved en fremløpende dreieretning ikke lenger blir tatt med av tetningsflaten på den andre byggedel og avbøyd eller plastisk deformert. Tvert imot er en slik elastisk utvikling av bustendene ved berøring med tetningsflaten for den andre byggedel mulig. Her må det tas hensyn til at tetningsflatene etter en viss driftstid blir ru ved kontakt med bustene, og på den måten bringes bustendene til utsvinging tendensielt lettere ved ujevnheter på tetningsflaten. Ved en fremløpende dreieretning vil da fordypninger som befinner seg på overflaten lettere kunne medbringe bustendene, slik at det vil kunne skje utriving av enkelte buster. Dette kan nå forhindres ved hjelp av utformingen av børstetetningen ifølge oppfinnelsen. Ved tilsvarende dimensjon-ering av bustlengdene og skråstillingsvinkelen OL\ blir også ettergivenheten som er typisk for børstetetningene bibeholdt i radiell retning. Et holdepunkt for et hensiktsmessig lengdeforhold mellom de skråstilte bustavsnitt og de avbøyde bustender er angitt i krav 6.
Ytterligere fordelaktige vinkelområder og lengder av de midlere bustavsnitt og bustender er angitt i kravene 2-7.
I en ytterligere utførelsesform ifølge trekkene i krav 7 er bustene ført mellom to i.d.R. ring- eller skiveformede flanker med avstand fra hverandre henholdsvis et tetningshus eller den tilstøtende byggedel. Høyden av flankene er her utført på en slik måte at bustene rager frem mellom de to flanker. Med sikt mot den andre byggedel danner de to flanker hver en andre omkretsspalt med den andre byggedel som under vanlige driftsbetingelser er større enn den første omkretsspalt som skal tettes av bustene. Under ekstreme driftsbetingelser kan det imidlertid skje en radiell utsvinging av den andre byggedel på en slik måte at børstetetningen for den andre omkretsspalt blir mindre lokalt på omkretsen. Videre kan bustene ved tilsvarende to flanker som er trukket ned til den andre byggedel, beskyttes mot virvling av det påtreffende trykkmedium. En ytterligere uønsket virkning blir unngått ved hjelp av flankene som når nesten frem til bustendene, hvoretter skrått stilte buster blir utsvingt i omkretsretningen når de på grunn av differansetrykket bøyes over flankens endekant.
Når det gjelder anvendelse av børstetetningene ifølge oppfinnelsen i en strømningsmaskin, så kommer tykkelsene av børstetetningen, nemlig tettheten og ettergivenheten overfor radielle rotorbevegelser best i virkning når børstetetningen er anordnet konsentrisk mellom en radialt ytterliggende stator og en radialt innerliggende rotor, henholdsvis en aksel. Ved en børstetetning dreiefast forbundet med statoren øker så pakningstettheten radial innover altså frem til rotorens tetningsflate, slik at tettheten i det kritiske området, nemlig i spalten er størst i forhold til tetningsflaten.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere i det følgende i forbindelse med et utførel-seseksempel og under henvisning til tegningene, der fig. 1 er et planriss av en børstetetning med radialt utrettede og i omkretsretningen av bøyde buster, fig. 2 er et ufullstendig snittriss av en rotor-stator-anordning med en børstetetning, fig. 3 er et ufullstendig snittriss av bare en bust av børstetetningen på fig. 2, fig. 4a er et ufullstendig snittriss i lengderetningen av rotor-stator-anordningen på fig. 2 i området ved børstetetningen, fig. 4b er et ufullstendig snittriss i lengderetningen av rotor-stator-anordningen på fig. 2 med skråstilte buster i aksiell retning.
Børstetetningen 1 vist på fig. 1 er beregnet for tetting av omkretsspalt E beregnet for tetting av en omkretsspalt S mellom to dreiebevegelige maskinbyggedeler 2, 3.1 de fleste anvendelsestilfeller dreier det seg ved den andre maskinbyggedel om en rotor som er dreiebevegelig lagret i den første maskinbyggdel, nemlig i en stator. Alt etter krav til tetthet og ettergivenhet i børstetetning 1 er det foregirt en viss pakningstetthet av børster 4 slik at børstetetningen 1 har et stort antall buster 4 som er fordelt mest mulig jevnt over børstetetningens ringomkrets. På deres statorsidige ende er bustene 4 fastsatt i en bustholder 5 som igjen er festet for dreiefast befestigelse til en på denne figur ikke vist stator. Bustene 4 rager ut av en radialt innoverformet omkretssliss 6 av bustholderen 5 i retning mot sentrum Z av børstetetnigen. Ved neglisjering av pakningstykkelsen ligger bustene 4 i børstetetningens 1 ringplan E; her liggende i tegneplanet.
For ikke å beskadige bustene 4 ved en radiell relativ bevegelse av rotoren i forhold til statoren, er bustene 4 utført bøyeelastisk. En radiell avbøyningsbevegelse av bustene 4 blir muliggjort når bustene 4 i et midtre avsnitt er stilt på skrå i omkretsretningen med vinkelen ai. På fig. 2 og 3 er formgivingen av bustene såvel som deres orientering i ringplanet E vist tydelig.
Til forskjell fra fig. 1 er det på fig. 2 vist et sektorutsnitt av børstetetningen 1 mellom en rotor 2 og en stator 3, idet bustene 4 på baksiden av børstetetningen 1 dekkes av en ringskiveformet flanke 8a frem til en andre omkretsspalt S2. Den andre omkretsspalt S2 er på fig. 2 vist mellom den radialt innerliggende endekant av flanken 8a og rotoren 2. For fremstilling av vinkelforholdende ved bustene 4 er det på fig. 3 som eksempel vist en enkel bust 4. Bustene 4 er fastsatt i et radialt ytre avsnitt radialt fluktende innrettet og der i bustholderen 5 vist oppskåret. Typen av fastsettelsen av bustene 4 skal beskrives i det følgende ved hjelp av fig. 4a og 4b. Lengden av det radialt ytre bustavsnitt er angitt med I3.1 tilslutning til dette er bustene i et midtre avsnitt av lengden 1] avbøyd med vinkelen med of] = 45° i forhold til en referanseradius Ri er trukket fra sentrum Z av børstetetningen frem til snittpunket av det radialt ytre liggende bustavsnitt med det skråstilte midtre bustavsnitt. Ved utførelser også med skråstilte radialt ytre bustavsnitt må referanseradiusen legges i den radialt ytre ende av busten 4.
Endelig er et radialt indre bustavsnitt på nytt avbøyd i forhold til det midtre bustforløp, slik at bustendene 7 er rettet mest mulig vinkelrett mot en tangent t som ligger an mot rotorens 2 tetningsflate 9. I samsvar med fremstillingen på fig. 3 er bustenden 7 med lengden 12 stilt på skrå i forhold til en referanseradius R2 med vinkelen a2 = 5°. Referanseradiusen R2 er i dette tilfellet lagt gjennom sentrum Z og gjennom bustenden 7.1 det ideelle tilfelle skal det gås ut fra at sentrum Z for børstetetningen 1 faller sammen med rotorsentrum. Avviker sentrene fra hverandre på grunn av drifts- og innbyggingsbetingelser, så blir den radielle forskyvning utlignet av den elastiske ettergivenhet i bustene 4.
Til lengdeforholdene skal det bemerkes at lengden li av det midtre bustavsnitt utgjør omtrent 65 % av den totale bustlengde 1G = h +12 +13. Skråstillingsvinkelen ai og 02 er med hensyn til rotorens 2 dreieretning D utført etterløpende i forhold til statoren 3, det vil si for denne anordning at bustavsnittene er avbøyd i dreieretningen D fra deres referanseradiuser Ri, R2. Ved maskinbyggedeler som begge er utført dreiebevegelig, måtte det som dreieretning D fastlegges en relativ komponent av de enkelte dreievektorer. Også her måtte da det midtre bustavsnitt være avbøyd etterløpende i forhold til en relativ vektor.
Fig. 3b viser en anvendelseseksempel hvor bustene 4 forløper på skrå frem til bustholderen 5 i en vinkel aj i forhold til en referanseradius Ri. En ytterligere forskjell er vist i bustenden 7 som er rettet vinkelrett mot tangenten t. Tilsvarende er vinkelen 04 = 0°.
På fig. 4a og 4b er innfestingen av bustene 4 i bustholderen 5 vist. Her er bustene 4 viklet U-formet i sløyfer om en konsentrisk kjernering 10. Bustholderen 5 med U-formet tverrsnitt har to flanker 8a, 8b med aksial avstand fra hverandre som har forskjellige radielle høyder hi, h2. I aksialspalten mellom de to flanker 8a, 8b strekker bustene 4 seg parallelt med ringplanet E som her er vist forløpende gjennom kjerneringen 10. Bustene 4 rager ut av omkretsslissen 6 mellom de to flanker 8a, 8b og tetter således omkretsspalten S2.
Som det er vist på fig. 3a og 4a rager bustendene 7 frem ut av omkretsslissen 6 og ligger således i et spalteområde Si som utformer den høyere flanke 8b med rotoren 2. Dette har som følge at det midtre avsnitt med de skråstilte buster blir høytrykksidig fullstendig dekket av flanken 8b, mens det på lavtrykksiden bare skjer delvis gjennom flanken 8a.
En ytterligere utførelsesform er vist på fig. 4b hvor bustene 4 i forhold til børstetetningens 1 ringplan E er utsvingt aksialt i spiss vinkel j8 = 15°. Børstetningen 1 har således et litt konisk form slik at bustene 4 ligger i en konisk flate. Denne innretting av bustene 4 mot høytrykksiden P! har som følge at bustendene 7 på grunn av trykkforskjellen blir lett trykket mot rotorens 2 tetningsflate 9, noe som reduserer lekkasjen.
Et ytterligere anvendelseseksempel er vist på fig. 5. Også her tetter børstetetningen 101 anbrakt i statoren 103 en spalt mellom statoren 103 og rotoren 102. Den likeledes ringformet utformede børstetetning 102 har et stort antall overveiende i aksiell retning rettede buster 104, idet her en tetningsflate 109 som befinner seg på en endeside av rotoren 102 står i virkning med bustene 104. Også her er bustendene 107 avbøyd fra det skråstilte bustavsnitt på en slik måte bustendene 107 er rettet i det vesentlige vinkelrett mot tetningsflaten 109. Ved hjelp av skråstillingen av det midtre bustavsnitt muliggjøres en utlikning av aksiell relativ bevegelse mellom rotorene 102 og 103.

Claims (12)

1. Børstetetning (1, 101) for å tette en omkretsspalt (Sl) mellom to maskinbyggedeler (2, 102; 3, 103) som er dreiebevegelige i forhold til hverandre, med et stort antall buster (4, 104) som er anbrakt ringformet på en første byggedel (3, 103), og bustendene (7, 107) er innrettet mot en tetningsflate (9,109) på den andre byggedel (2, 102) idet bustene (4,104) i det minste avsnittsvis i deres ringplan (E) er stilt på skrå etterløpende i omkretsretningen med en vinkel a\, karakterisert ved at bustendene (7, 107) er avbøyd fra de skråstilte bustavsnitt på en slik måte at bustendenes (7, 107) vinkel <% er mindre enn vinkelen Gf|.
2. Børstetetning (1, 101) ifølge krav 1, karakterisert ved at i bustendenes (7, 107) vinkel er mellom 0 og 15°.
3. Børstetetning (1, 101) ifølge krav 1, karakterisert ved at bustendenes (7, 107) vinkel er mellom 0 og 5°.
4. Børstetetning (1,101) ifølge ett av kravene 1-3, karakterisert ved at vinkelen atj av de skråstilte bustavsnitt er mellom 30 og 60°.
5. Børstetetning (1, 101) ifølge ett av kravene 1-4, karakterisert ved at bustene (4) i forhold til børstetetningens (1,101) ringplan (E) er aksialt utsvingt i en spiss vinkel /3.
6. Børstetetning (1, 101) ifølge ett av kravene 1-5, karakterisert ved at forholdet (1]/12) av lengden (li) av det skråstilte bustavsnitt i forhold til lengden (12) av bustendene (7, 107) ligger mellom omtrent 1 og 6.
7. Børstetetning (1, 101) ifølge ett av kravene 1-6, karakterisert ved at lengden (1) av det skråstilte bustavsnitt er minst 50 % av den totale bustlengde (1q).
8. Børstetetning (1,101) ifølge ett av kravene 1-7, karakterisert ved at bustene (4) er ført mellom to ring- eller skiveformede flanker (8a, 8b) med avstand fra hverandre, idet avsnittet av de skråstilte buster (4) ligger radialt innenfor spalten mellom de to flanker (8a, 8b), og bustendene (7) rager frem mellom flankene (8a, 8b).
9. Børstetetning (1, 101) ifølge krav 8, karakterisert ved at flankene (8a, 8b) har forskjellige radielle byggehøyder, og avsnittet av de skråstilte buster (4) ligger innenfor den høyere flanke.
10. Børstetetning (1, 101) ifølge ett av kravene 1-9, karakterisert ved at bustene (4) er fastsatt i en bustholder (5), idet bustene (4) forløper i avsnitt liggende innenfor bustholderen (5) i det vesentlige parallelt med radiene (RiR2).
11. Børstetetning (1, 101) ifølge ett av kravene 1-10, karakterisert ved at bustene (4, 104) er forsynt med et belegg for redusering av friksjonen på tetningsflate (9,109) av den andre byggedel (2, 102).
12. Anvendelse av en børstetetning (1,101) ifølge ett av kravene 1-11 for tetning av rotoren (2, 102) av en strømningsmaskin, karakterisert ved at bustendene (7, 107) er innrettet mot en tetningsflate (9,109) som omgir rotoren.
NO19981275A 1997-03-22 1998-03-20 Borstetetning med skrastilte buster NO320169B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19712088A DE19712088C2 (de) 1997-03-22 1997-03-22 Bürstendichtung mit in Umfangsrichtung schräg gestellten Borsten

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO981275D0 NO981275D0 (no) 1998-03-20
NO981275L NO981275L (no) 1998-09-23
NO320169B1 true NO320169B1 (no) 2005-11-07

Family

ID=7824300

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19981275A NO320169B1 (no) 1997-03-22 1998-03-20 Borstetetning med skrastilte buster

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5944320A (no)
EP (1) EP0866248B1 (no)
JP (1) JPH10274334A (no)
CA (1) CA2232166C (no)
DE (1) DE19712088C2 (no)
ES (1) ES2197392T3 (no)
NO (1) NO320169B1 (no)

Families Citing this family (48)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9801864D0 (en) * 1998-01-30 1998-03-25 Rolls Royce Plc A seal arrangement
US5989224A (en) * 1998-02-23 1999-11-23 Dexide Corporation Universal seal for use with endoscopic cannula
US6161836A (en) * 1998-08-25 2000-12-19 General Electric Company Brush seal and rotary machine containing such brush seal
DE19855742C1 (de) * 1998-12-03 2000-09-14 Mtu Muenchen Gmbh Bürstendichtung mit abgewinkelten Borsten
DE19937932C2 (de) * 1999-08-11 2003-07-17 Mtu Aero Engines Gmbh Bürstendichtring
GB9930620D0 (en) * 1999-12-24 2000-02-16 Cross Mfg Co Brush seals
US6595946B1 (en) * 2000-02-25 2003-07-22 United States Surgical Corporation Valve assembly
US6428009B2 (en) 2000-04-03 2002-08-06 John F. Justak Robust hydrodynamic brush seal
US6913265B2 (en) 2000-08-09 2005-07-05 Advanced Components & Materials, Inc. Brush seal assembly, method of manufacture and use
US6880829B1 (en) 2000-11-06 2005-04-19 Advanced Components & Materials, Inc. Compliant brush shroud assembly for gas turbine engine compressors
WO2002036950A2 (en) 2000-11-06 2002-05-10 Advanced Components And Materials, Inc. Compliant brush shroud assembly for gas turbine engine compressors
JP4675530B2 (ja) * 2001-09-28 2011-04-27 イーグル工業株式会社 板ブラシシール
GB2393223A (en) * 2002-09-18 2004-03-24 Alstom Brush seal with angled bristles
US6779799B2 (en) * 2002-11-27 2004-08-24 General Electric Company Sealing apparatus for electrical generator ventilation system
DE10258096A1 (de) * 2002-12-11 2004-06-24 Alstom (Switzerland) Ltd. Bürstendichtung zum Dichten eines Spaltes zwischen einem Rotor und einem Stator
US7410173B2 (en) * 2003-05-01 2008-08-12 Justak John F Hydrodynamic brush seal
US7896352B2 (en) * 2003-05-01 2011-03-01 Justak John F Seal with stacked sealing elements
US8172232B2 (en) * 2003-05-01 2012-05-08 Advanced Technologies Group, Inc. Non-contact seal for a gas turbine engine
US20040217549A1 (en) * 2003-05-01 2004-11-04 Justak John F. Hydrodynamic brush seal
US8919781B2 (en) 2003-05-01 2014-12-30 Advanced Technologies Group, Inc. Self-adjusting non-contact seal
US8002285B2 (en) * 2003-05-01 2011-08-23 Justak John F Non-contact seal for a gas turbine engine
US8641045B2 (en) * 2003-05-01 2014-02-04 Advanced Technologies Group, Inc. Seal with stacked sealing elements
DE102004016173A1 (de) 2004-03-30 2005-10-20 Alstom Technology Ltd Baden Lamellendichtung, insbesondere für eine Gasturbine, sowie Verfahren zu deren Herstellung
US20070187900A1 (en) * 2004-05-04 2007-08-16 Advanced Components & Materials, Inc. Non-metallic brush seals
US20080284107A1 (en) * 2004-05-04 2008-11-20 Flaherty Andrew L Ceramic Brush Seals
DE502005001634D1 (de) * 2004-05-05 2007-11-15 Alstom Technology Ltd Brennkammer für gasturbine
GB2418965A (en) * 2004-10-06 2006-04-12 Alstom Technology Ltd A brush seal for sealing between a rotating shaft and a housing
DE102004059858A1 (de) 2004-12-11 2006-06-29 Alstom Technology Ltd Lamellendichtung, insbesondere für eine Gasturbine
DE102005018584A1 (de) * 2005-04-21 2006-10-26 Deere & Company, Moline Vorrichtung, insbesondere Drehdurchführung
DE102006034483A1 (de) * 2006-07-21 2008-01-24 Alstom Technology Ltd. Regenerativer Luftvorwärmer mit Bürstendichtung
JP2010521230A (ja) * 2007-03-15 2010-06-24 レックスノード インダストリーズ, エルエルシー ブラシシール組立体とその作成方法
JP2010525254A (ja) * 2007-04-16 2010-07-22 レックスノード インダストリーズ, エルエルシー ブラシシール
FR2918144B1 (fr) * 2007-06-29 2009-11-06 Snecma Sa Joint a brosse dynamique.
US8505923B2 (en) * 2009-08-31 2013-08-13 Sealeze, A Unit of Jason, Inc. Brush seal with stress and deflection accommodating membrane
US8043012B2 (en) * 2009-09-30 2011-10-25 General Electric Company Seal arrangement and a brush seal for a wind turbine
US8317464B2 (en) 2010-02-16 2012-11-27 General Electric Company Reverse flow tolerant spring activated brush seal
US8690158B2 (en) * 2010-07-08 2014-04-08 Siemens Energy, Inc. Axially angled annular seals
US9206904B2 (en) 2010-07-08 2015-12-08 Siemens Energy, Inc. Seal including flexible seal strips
EP2652368A4 (en) * 2010-12-13 2016-04-20 Sealeze A Unit Of Jason Inc BRUSH SEAL ASSEMBLY FOR THE SHAFT OF HIGH TEMPERATURE DEVICE, BRUSH SEAL AND MOUNTING ARRANGEMENT
US9121297B2 (en) * 2011-03-28 2015-09-01 General Electric Company Rotating brush seal
US9255486B2 (en) 2011-03-28 2016-02-09 General Electric Company Rotating brush seal
US10119476B2 (en) 2011-09-16 2018-11-06 United Technologies Corporation Thrust bearing system with inverted non-contacting dynamic seals for gas turbine engine
CN102425461B (zh) * 2011-12-27 2014-07-09 中国燃气涡轮研究院 一种低滞后绕固型刷式密封装置
US9790863B2 (en) 2013-04-05 2017-10-17 Honeywell International Inc. Fluid transfer seal assemblies, fluid transfer systems, and methods for transferring process fluid between stationary and rotating components using the same
US9599330B2 (en) * 2013-09-25 2017-03-21 Bette Rutan Candle-stabilizing drip wax collector with shell and removable liner
DE102016204213A1 (de) * 2016-03-15 2017-09-21 MTU Aero Engines AG Dichtungsanordnung für Turbine
BE1025092B1 (fr) * 2017-03-31 2018-10-29 Safran Aero Boosters S.A. Joint a brosse pour rotor de turbomachine
CN114635757B (zh) * 2022-02-23 2023-12-12 潍柴动力股份有限公司 转子密封装置

Family Cites Families (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1541001A (en) * 1976-06-08 1979-02-21 Schlegel Uk Ltd Seals
GB2021209A (en) * 1978-05-17 1979-11-28 Rolls Royce Brush Seals
DE2931714A1 (de) * 1979-07-05 1981-01-15 Bbc Brown Boveri & Cie Labyrinthdichtung
GB2076935B (en) * 1980-05-31 1984-07-25 Rolls Royce Seals
DE3507638C2 (de) * 1985-03-05 1987-04-30 MTU Motoren- und Turbinen-Union München GmbH, 8000 München Bürstendichtung
GB2191825B (en) * 1986-06-18 1989-12-13 Rolls Royce Plc Means for retaining a brush seal in a housing
GB2212228B (en) * 1987-11-13 1991-08-07 Rolls Royce Plc Enhanced performance brush seals
DE3907614C2 (de) * 1988-01-29 2000-08-03 Mtu Muenchen Gmbh Bürstendichtung
DE3828363A1 (de) * 1988-08-20 1990-02-22 Mtu Muenchen Gmbh Dichtungseinrichtung
DE3828833A1 (de) * 1988-08-25 1990-03-01 Mtu Muenchen Gmbh Einrichtung zur abdichtung von durch medien, wie fluessigkeiten und/oder gasen, unterschiedlichen druckes beaufschlagten raeumen, insbesondere fuer turbomaschinen
US5029875A (en) * 1989-07-07 1991-07-09 Textron Inc. Fluid seal structure
JPH0648056B2 (ja) * 1989-10-06 1994-06-22 イーグル工業株式会社 ブラシシールの製造方法
JPH03209068A (ja) * 1990-01-10 1991-09-12 Hitachi Ltd ブラシ形シール
US5066025A (en) * 1990-06-18 1991-11-19 Hanrahan Paul R Brush seal assembly
GB9103459D0 (en) * 1991-02-19 1991-04-03 Cross Mfg Co Brush seal assembly
US5108116A (en) * 1991-05-31 1992-04-28 Allied-Signal Inc. Laminated finger seal with logarithmic curvature
US5183197A (en) * 1991-08-07 1993-02-02 Technetics Corp. Bundle and place method for the manufacture of brush seals
US5181728A (en) * 1991-09-23 1993-01-26 General Electric Company Trenched brush seal
FR2690493B1 (fr) * 1992-04-23 1996-10-25 Snecma Joint annulaire a brosse.
US5474306A (en) * 1992-11-19 1995-12-12 General Electric Co. Woven seal and hybrid cloth-brush seals for turbine applications
DE4403605C2 (de) * 1994-02-05 1995-11-09 Mtu Muenchen Gmbh Spaltdichtung zwischen zwei gegeneinander beweglichen Bauteilen
US5522698A (en) * 1994-04-29 1996-06-04 United Technologies Corporation Brush seal support and vane assembly windage cover
DE19618475B4 (de) * 1996-05-08 2005-10-20 Mtu Aero Engines Gmbh Bürstendichtung

Also Published As

Publication number Publication date
ES2197392T3 (es) 2004-01-01
EP0866248B1 (de) 2003-05-07
JPH10274334A (ja) 1998-10-13
NO981275L (no) 1998-09-23
DE19712088A1 (de) 1998-10-01
CA2232166C (en) 2007-07-17
DE19712088C2 (de) 1999-06-24
CA2232166A1 (en) 1998-09-22
NO981275D0 (no) 1998-03-20
EP0866248A1 (de) 1998-09-23
US5944320A (en) 1999-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO320169B1 (no) Borstetetning med skrastilte buster
JP4145962B2 (ja) ブラシ封止体
EP1231416B1 (en) Shaft seal and gas turbine
RU2158864C2 (ru) Щеточное уплотнение
US9255486B2 (en) Rotating brush seal
US4103905A (en) Variable radius springback wavy seal
TW384353B (en) Labyrinth/brush seal combination for a rotating machine and rotating machine
KR20020074518A (ko) 터빈에서의 버킷과 고정 슈라우드 사이의 실
US9121297B2 (en) Rotating brush seal
US20100092279A1 (en) Sealing means between rotor and housing in a water turbine
WO1993022539A1 (en) Rotors for gas turbine engines
KR20010112226A (ko) 정압적으로 편향되는 패킹 링 브러시 밀봉 장치 조합체
WO2010012655A1 (en) Leaf seal
GB2268979A (en) Sealing and blade retaining arrangement for a turbomachine rotor.
KR19990082767A (ko) 브러시실의버킷커버
EP3159488A1 (en) Sealing assembly and corresponding turbine
US6460857B1 (en) Brush seal segment end bristle protection and flexibility maintenance device and methods of forming the segment
KR20010112382A (ko) 증기 터빈용 브러시 시일
RU2303139C2 (ru) Устройство для негерметичного уплотнения
US10683769B2 (en) Centrifugally activatable seal for a rotary machine and method of assembling same
US20180283188A1 (en) Rotating unit and steam turbine including the same
JP2004060658A (ja) 蒸気タービンパッキンケーシングの水平方向接合部のシール及びそのシールを形成する方法
JPH10196801A (ja) 軸シール
US7387301B2 (en) Brush seal for sealing a gap between a rotor and a stator
EP1113201B1 (en) Brush seal and segment for rotary machines such as turbines

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees