NO317831B1 - Spredt spekter kommunikasjonssystem og mobil stasjon for dette system - Google Patents

Spredt spekter kommunikasjonssystem og mobil stasjon for dette system Download PDF

Info

Publication number
NO317831B1
NO317831B1 NO19985372A NO985372A NO317831B1 NO 317831 B1 NO317831 B1 NO 317831B1 NO 19985372 A NO19985372 A NO 19985372A NO 985372 A NO985372 A NO 985372A NO 317831 B1 NO317831 B1 NO 317831B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
base station
mobile station
signal
station
transmission
Prior art date
Application number
NO19985372A
Other languages
English (en)
Other versions
NO985372L (no
NO985372D0 (no
Inventor
Takahiro Yasaki
Original Assignee
Nec Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nec Corp filed Critical Nec Corp
Publication of NO985372D0 publication Critical patent/NO985372D0/no
Publication of NO985372L publication Critical patent/NO985372L/no
Publication of NO317831B1 publication Critical patent/NO317831B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • H04W52/04TPC
    • H04W52/30TPC using constraints in the total amount of available transmission power
    • H04W52/36TPC using constraints in the total amount of available transmission power with a discrete range or set of values, e.g. step size, ramping or offsets
    • H04W52/367Power values between minimum and maximum limits, e.g. dynamic range
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • H04W52/04TPC
    • H04W52/30TPC using constraints in the total amount of available transmission power
    • H04W52/36TPC using constraints in the total amount of available transmission power with a discrete range or set of values, e.g. step size, ramping or offsets
    • H04W52/362Aspects of the step size
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • H04W52/04TPC
    • H04W52/38TPC being performed in particular situations
    • H04W52/40TPC being performed in particular situations during macro-diversity or soft handoff

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse gjelder kommunikasjonssystemer med spredt spekter, som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som deler den samme frekvens og arbeider selvstendig. Oppfinnelsen gjelder også en mobil stasjon i et kommunikasjonssystem med spredt spekter, som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som hver kan identifiseres som en lokal basisstasjon eller som en ikke-lokal basisstasjon i forhold til den enkelte mobile stasjon, og hvor mengden av basisstasjoner deler den samme frekvens og arbeider selvstendig.
I trådløse kommunikasjonssystemer, slik som trådløse telefonsystemer eller trådløse lokalnett (LAN) hvor det ikke er noen organisert basisstasjon, inngår det som regel reguleringskretser for sendeeffekt. Særlig er det vanlig med reguleringskretser for sendeeffekt i systemer som drives i samsvar med metoden for kodedelt multipleksing (CDMA - Code Division Multiple Access).
I publikasjonen JP 8-149563 er det beskrevet et trådløst telefonsystem med konvensjon-elle effektregulerende kretser anordnet i henholdsvis systemets terminalenhet og systemets hovedenhet og som sørger for at sendesignalenes effektnivå øker når terminalenheten fjerner seg fra systemets hovedenhet. Når derimot terminalenheten nærmer seg hovedenheten, senkes sendesignalenes effektnivå. Et sendesignals kvalitet kan således alltid opprettholdes på et konstant nivå.
Fig. 1A og 1B på de vedføyde tegninger er blokkskjemaer som viser oppbygningen av henholdsvis hovedenheten og terminalenheten i det trådløse telefonsystem beskrevet i publikasjonen JP 8-149563.
En sende/mottagningsdel 1 av en radioseksjon i hovedenheten vist i fig. 1A modulerer sendedata inn i et smalt bånd, for med en spredesekvens å spre de resulterende data over et bånd og så generere et sendesignal. Sende/mottagningsdelen 1 utfører også samting ("despredning") av et mottatt signal med spredesekvens for å oppnå et smal-båndsignal, og demodulerer så det resulterende signal. En sendeeffektforsterker 2 og en mottagningsforsterker 3 forsterker sende/mottagningssignalene. En enhet 4 som sende/mottagningssignalene deler, brukes slik at en antenne 5 kan deles mellom de utsendte og mottatte signaler. En kanaltabell 7 lagrer spredesekvenstall for et fremover-signal (up link signal) sendt ut fra terminalenheten til hovedenheten og et bakoversignal (down link signal) sendt ut fra hovedenheten til terminalenheten i den frekvensorden som anvendes. En måleseksjon 8 for mottagningskvalitet måler det mottatte signal og effektnivået av mottatt støy. En styreseksjon 6 regulerer forsterkningsfaktoren for sendeeffekt-forsterkeren 2 slik at kvaliteten av det utsendte signal alltid holdes på et konstant nivå.
Fig. 1B viser oppbygningen av terminalenheten i det trådløse telefonsystem. Forskjellen mellom hovedenhetens struktur og terminalenhetens struktur er at terminalenheten ikke har kanaltabellen 7. I hovedenheten såvel som terminalenheten blir det mottagnings-kvalitetsnivå som oppnås av målerseksjonen 8 (15) for mottagningskvalitet tilført sende/- mottagningsseksjonen 1 (9) via styreseksjonen 6 (14). Sende/mottagningsseksjonen 1 (9) plasserer mottagningskvalitetsnivået på det utsendte signal.
I systemet vist i fig. 1A og 1B kan sendesignalets kvalitet alltid opprettholdes på et konstant nivå, selv om terminalenheten befinner seg i avstand fra hovedenheten. Når terminalenheten nærmer seg hovedenheten avtar på den annen side effektnivået i de utsendte signaler fra både hovedenheten og terminalenheten, siden sendesignalets kvalitet holdes på et konstant nivå. På denne måte reduseres også terminalenhetens effektforbruk slik at den kan arbeide over et langt tidsrom. Siden sendesignalets effektnivå avtar, avtar også sendesignalets forstyrrelse av andre systemer.
Med denne tidligere kjente teknikk blir imidlertid et signal sendt ut med høyt effektnivå når terminalenheten befinner seg i avstand fra hovedenheten. Når en terminalenhet på denne måte sender ut et signal med høyt effektnivå mens den samtidig befinner seg i nærheten av et annet systems hovedenhet, forstyrrer med andre ord sendesignalet det annet system og derved vil dette systems linjekapasitet minske. Noen ganger får et sådant signal det annet system til ikke å virke.
Publikasjonen EP 0 697 799 beskriver et CDMA-system hvor en mobil stasjon genererer selvoffer-informasjon når mottagningseffekten av styresignalet fra en basisstasjon for-skjellig fra den basisstasjon som kommuniserer med den mobile stasjon, plutselig øker etter en mottagningsskyggevirkning. I tilfellet av interferens kan bruk av utvalgte bærefrekvenser bli nektet og merkbar forringelse av kommunikasjonskvaliteten unngås, slik at systemet arbeider mer sikkert.
Publikasjonen WO 96/37054 handler om en fremgangsmåte ved estimering av kommunikasjonskvaliteten i et celleinndelt radiokommunikasjonssystem hvor mottageren i en terminalenhet har kvalitetsmålerutstyr for ved terminalenheten å måle interferensen forår-saket av de basisstasjoner som terminalenheten mottar styresignaler fra. Fremgangsmåten kan bl.a. anvendes med tanke på å fordele trafikkbelastingen på basisstasjonene og minske interferensen.
Publikasjonen EP 0 762 668 handler om en fremgangsmåte ved regulering av en radio-senders sendeeffekt i et celleinndelt radiokommunikasjonssystem, slik som et CDMA-system. Ifølge fremgangsmåten bestemmes det referanseverdier for mottagningskvalitet og trafikkbelastning i cellen, som sammenlignes med forutbestemte målverdier, og radio-senderen beordres til å justere sendeeffekten avhengig av resultet av sammenligningen.
Publikasjonen EP 0 713 300 handler om en fremgangsmåte hvor det gjøres justeringer i en lokal abonnentenhet for å minske interferensen i et fremmed system og bedre enhet-ens signalkvalitet. Blant annet justeres abonnentenhetens effekt, og koderate og signal-kapasitet endres.
Ingen av de ovenfor omtalte systemer og fremgangsmåter gir en helt tilfredsstilende løs-ning på de vanlige problemer som kan oppstå i et kommunikasjonssystem med spredt spekter som arbeider selvstendig samtidig som det deler frekvens med andre systemer.
Det er derfor et formål for foreliggende oppfinnelse å frembringe en forbedret måte å regulere sendeeffekten på i sådanne systemer, slik at systemene ikke forstyrrer hver-andre når de er i bruk.
Med foreliggende oppfinnelse er det således fremskaffet et spredt spekter kommunikasjonssystem som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som deler den samme frekvens og arbeider selvstendig, og som har de særtrekk som fremgår av henholdsvis vedføyde patentkrav 1, 4 eller 7. Det er også fremskaffet en mobil stasjon beregnet på bruk i et sådant spredt spekter kommunikasjonssystem og som har de særtrekk som er angitt i vedføyde patentkrav 10.
Ved at hver av basisstasjonene kan identifiseres som en lokal basisstasjon eller som en ikke-lokal basisstasjon i forhold til den enkelte mobile stasjon, kan den enkelte mobile stasjon sammenligne signaler sendt fra en lokal basisstasjon med dem fra ikke-lokale basisstasjoner. I en situasjon hvor en mobil stasjon befinner seg nær en lokal basisstasjon vil den øke effektnivået av sendesignalet når den fjerner seg fra denne lokale basisstasjon. Dersom den mobile stasjon på den annen side nærmer seg en ikke-lokal basisstasjon, vil den derimot senke sendesignalets effektnivå. På denne måte blir forstyrrelsen av den nærliggende, ikke-lokale basisstasjon mindre. Følgelig forbedres det samlede radiokommunikasjonssystems kommunikasjonseffektivitet.
Disse og andre trekk og fordeler ved foreliggende oppfinnelse vil fremkomme i lys av den etterfølgende detaljerte beskrivelse av foretrukne utførelsesformer av oppfinnelsen gitt med henvisning til de vedføyde tegninger, på hvilke: Fig. 1A og 1B er blokkskjemaer som viser strukturen av henholdsvis en hovedenhet og en terminalenhet i et konvensjonelt trådløst telefonsystem, hvor effektnivået av
de respektive sendesignaler reguleres,
fig. 2A og 2B er blokkskjemaer som viser strukturen av henholdsvis en basisstasjon og en mobil stasjon i et kommunikasjonssystem med spredt spekter i henhold til en
utførelse av foreliggende oppfinnelse,
fig. 3 er et flytskjema som viser virkemåten av den mobile stasjon i henhold til foreliggende oppfinnelse, og
fig. 4 er et flytskjema som viser virkemåten av basisstasjonen i henhold til foreliggende
oppfinnelse.
Fig. 2A og 2B er blokkskjemaer som viser strukturen av en basisstasjon og en mobil stasjon i et spredt spekter kommunikasjonssystem i henhold til en første utførelsesform av foreliggende oppfinnelse.
Med henvisning til fig. 2A og 2B består spredt spekter kommunikasjonssystemet av en basisstasjon (fig. 2A) og flere mobile stasjoner (fig. 2B). Basisstasjonen er en regionalt fast stasjon. I tilfellet av et trådløst telefonsystem, utgjør basisstasjonen en hovedenhet.
I motsetning til dette kan en annen mobil stasjon bevege seg fritt. I tilfellet av et sådant trådløst telefonsystem, utgjør den mobile stasjon en terminalenhet. I tilfellet av et tråd-løst lokalnett (LAN system), er den mobile stasjon en terminal som kommuniserer med systemets basisstasjon.
I basisstasjonen er en antenne 21 det element som mottar og sender signaler. En mottagerkrets 22 demodulerer en radiobølge mottatt fra antennen 21 til et basisbåndsignal. Basisbåndsignalet tilføres samlekretser 24 for de enkelte kanaler. Hver av samlekretsene 24 samler ("despreder") et signal som er blitt multiplekset med en spredekode for vedkommende kanal og avgir mottatte data for vedkommende kanal.
De mottatte data inneholder sendeeffekt-styreinformasjon mottatt fra en relevant mobil stasjon. Reguleringskretser 28 for sendeeffekt på de enkelte kanaler innstiller effektnivået av sendesignalet på de enkelte kanaler i samsvar med sendeeffekt-styreinforma-sjonen. En styrekrets 25 genererer et basisstasjon-referansesignal. Basisstasjon-referansesignalet er et styresignal (pilot signal) som alltid sendes med et konstant effektnivå. Basisstasjon-referansesignalet inneholder sendeeffektinformasjon for basisstasjon-referansesignalet. Deretter multipliserer hver av spredekretsene 27 hver kanals sendedata med en spredekode tilordnet av styrekretsen 25 og avgir sprededata. En multiplekserkrets 26 multiplekser hver kanals sprededata. Det multiplekse signal tilføres en senderkrets 23. Senderkretsen 23 frekvensmodulerer det multipleksede signal. Det resulterende signal sendes ut som en radiobølge fra antennen 21.
Slik som med basisstasjonen har hver mobile stasjon en antenne 31 som sender og mottar signaler. En mottagerkrets 32 demodulerer en radiobølge mottatt fra antennen 31 til et basisbåndsignal. Basisbåndsignalet tilføres samlekretser 35, 36 og 37. Samlekretsen (for den lokale basisstasjon) 36 demodulerer et basisstasjon-referansesignal sendt ut fra den lokale basisstasjon . Samlekretsen 36 samler med andre ord basisstasjon-referansesignalet i samsvar med en spredekode for et referansesignal. Samlekretsen (for en ikke-lokal basisstasjon) 37 mottar et basisstasjon-referansesignal for en annen basisstasjon som den mobile stasjon har nærmet seg. Siden spredekoden er ukjent, søker en styrekrets 34 etter en spredekode. Deretter demodulerer samlekretsen 37 den oppnådde spredekode. Samlekretsen 35 samler sendedataene.
En kvalitetsmålerseksjon 38 for den lokale basisstasjon måler kvalitetsdata, slik som effektnivået og datafeilforholdet i basisstasjon-referansesignalet fra den lokale basisstasjon. Likeledes måler en kvalitetsmålerseksjon 39 for en ikke-lokal basisstasjon kvalitetsdata, slik som effektnivået av basisstasjon-referansesignalet fra den ikke-lokale basisstasjon. En reguleringskrets 41 for sendeeffekt innstiller effektnivået av sendesignalet i samsvar med de målte resultater fra kvalitetsmålerseksjonene 38 og 39 for henholdsvis den lokale basisstasjon og den ikke-lokale basisstasjon, slik at den mobile stasjons sendeeffekt ikke påvirker den ikke-lokale basisstasjon på negativ måte. Den mobile stasjon tilføyer sendeeffekt-styresignaler i sendedataene og sender det resulterende signal til basisstasjonen. Spredekretsen 40 sprer sendedata som inneholder sendeeffekt-styreinformasjon. Sendekretsen 33 modulerer spredesignaiet. Antennen 31 sender ut det modulerte signal som en radiobølge.
Med henvisning til de vedføyde tegninger skal nå virkemåten av denne første utførelses-form av foreliggende oppfinnelse bli beskrevet.
I den etterfølgende beskrivelse blir den lokale basisstasjon betegnet som basisstasjon A mens den mobile stasjon betegnes som mobil stasjon A og den ikke-lokale basisstasjon betegnes som basisstasjon B. Med henvisning til flytskjemaet vist i fig. 3 skal nå virkemåten av den mobile stasjon A bli beskrevet.
Fig. 3 er et flytskjema som viser virkemåten av den mobile stasjon i henhold til den første utførelsesform av foreliggende oppfinnelse.
I trinn S1 søker den mobile stasjon etter basisstasjon-referansesignaler for den lokale basisstasjon og den ikke-lokale basisstasjon. Basisstasjon-referansesignalet er et styresignal som alltid sendes ut med konstant effektnivå. Basisstasjon-referansesignalet inneholder sendeeffektinformasjon. Siden spredekoden for referansesignalet fra basisstasjonen A er kjent, kan samlekretsen 36 oppnå referansesignalet fra basisstasjonen A ved å samle basisstasjon-referansesignalet. Siden spredekoden for referansesignalet fra basisstasjonen B er ukjent, bør på den annen side styrekretsen 34 oppnå spredekoden. Når det for eksempel benyttes to typer spredekoder, som er en kort kode og en lang kode, og den korte kode for basisstasjon-referansesignalet er den samme for hver basisstasjon, kan basisstasjon-referansesignalet fra den lokale basisstasjon og den ikke-lokale basisstasjon lett ettersøkes.
Etter at den mobile stasjon A synkroniserer seg til basisstasjon-referansesignalet fra basisstasjonen A og basisstasjonen B, går styringen frem til trinn S2. I trinn S2 måler kvalitetsmålerseksjonen 38 for den lokale basisstasjon og kvalitetsmålerseksjonen 39 for den ikke-lokale basisstasjon kvalitetsdata for henholdsvis basisstasjon A og basisstasjon B. Kvalitetsdataene inneholder informasjon om for eksempel utbredelsestap (mengden av svekkelse) for basisstasjon-referansesignalet, Eb/No, signalforstyrrelsesforhold (SIR - Signal Interference Ratio) og avstanden mellom hver basisstasjon og den mobile stasjon A. Siden basisstasjon-referansesignalet fra hver basisstasjon inneholder informasjon, slik som om hver basisstasjons sendeeffektnivå, kan kvalitetsmålerseksjonene 38 og 39 oppnå utbredelsestapet ved å måle de mottatte effektnivåer. Likeledes kan kvalitetsmålerseksjonene 38 og 39 oppnå Eb/No og SIR. Når basisstasjon-referansesignalene er fullt ut synkrone, kan avstanden i systemet mellom hver basisstasjon og den mobile stasjon A oppnås.
Etter at den mobile stasjon A har målt kvalitetsdataene for hver basisstasjon går styringen frem til trinn S3. I trinn S3 oppnår reguleringskretsen 41 for sendeeffekt forskjellen mellom kvalitetsdataene for den lokale basisstasjon og kvalitetsdataene for den ikke-lokale basisstasjon. I trinn S2 kan med andre ord kvalitetsmålerseksjonen 38 for den lokale basisstasjon og kvalitetsmålerseksjonen 39 for den ikke-lokale basisstajon oppnå et forhold mellom effektnivåer eller avstander. Deretter går styringen frem til trinn S4. I trinn S4 avgjør den mobile stasjon om verdien oppnådd i trinn S3 er større enn en forut-bestemt verdi X, eller ikke, og velger en av de tre etterfølgende sendeeffektregulerende metoder. Når det avgjorte resultat i trinn S4 er JA, går styringen videre til trinn S7. Når det avgjorte resultat i trinn S4 er NEI, går styringen frem til trinn S5.
Når forholdet mellom effektnivået for den lokale basisstasjon og effektnivået for den ikke-lokale basisstasjon er større enn den forutbestemte verdi X, avgjør den mobile stasjon A at den er nær basisstasjonen A. I dette tilfelle utfører den mobile stasjon A den vanlige effektregulerende operasjon. Når den mobile stasjon A fjerner seg fra basisstasjonen A (dvs. når basisstasjon-referanseeffektnivået for basisstasjonen A avtar), øker med andre ord den mobile stasjon A sendesignalets effektnivå.
Når den mobile stasjon A's sendeeffekt betegnes P_MSa, effektnivået av et signal sendt fra basisstasjonen A til den mobile stasjon A betegnes P_BSa og effektnivået av et signal sendt fra basisstasjonen B til den mobile stasjon A betegnes P_BSb, regulerer den mobile stasjon A effektnivået av sendesignalet slik at P_MSa blir omvendt proporsjonal med P_BSa (i trinn S7). Likeledes sender den mobile stasjon A et styresignal tit basisstasjonen A slik at basisstasjonen A sender et signal til basisstasjonen med et effektnivå som er omvendt proporsjonal med P_BSa.
Når verdien oppnådd i trinn S3 er lik den forutbestemte verdi X eller mindre, avgjør derimot den mobile stasjon A at den har nærmet seg basisstasjonen B og regulerer sendesignalets effektnivå på en av de tre etterfølgende reguleringsmåter for således å minske forstyrrelsen av sendesignalet overfor basisstasjonen B.
Med den første metode senker den mobile stasjon A sendesignalets effektnivå (metode (1) i trinn S5) når den mobile stasjon A nærmer seg basisstasjonen B og verdien oppnådd i trinn S3 derved faller under den forutbestemte (terskel)verdi X. Som et eksempel regulerer den mobile stasjon A sendesignalets effektnivå slik at P_MSa blir omvendt proporsjonal med P-BSb. Når verdien oppnådd i trinn S3 overskrider den forutbestemte verdi X, bringes i tillegg den mobile stasjon A basisstasjonen A til ikke å øke sendesignalets effektnivå (i trinn S6). Skjønt kommunikasjonskvaliteten (slik som BER) for basisstasjonen A i dette tilfelle forringes, kan innvirkningen av sendesignalet fra den mobile stasjonen A på basisstasjonen B dempes.
Med den andre metode stanser den mobile stasjon A utsendelsen av signalet til basisstasjonen A (metode (2) i trinn S5) når den mobile stasjon B har nærmet seg basisstasjonen A og verdien oppnådd i trinn S4 derved faller under den forutbestemte verdi X. Alternativt stanser basisstasjonen A utsendelsen av signaler til den mobile stasjon A. Skjønt signalet sendt til basisstasjonen A stanses, påvirkes med denne metode, ikke basisstasjonen B på negativ måte.
Med den tredje metode senker den mobile stasjon B effektnivået av sendesignalet til basisstasjonen A og reduserer bithastigheten for sendesignalet (metode (3) i trinn S5) når den mobile stasjon B har nærmet seg basisstasjonen A og verdien oppnådd i trinn S4 derved faller under den forutbestemte verdi X. Som et eksempel regulerer den mobile stasjon A sendesignalets effektnivå slik at P_MSa blir omvendt proporsjonal med P_BSb mens bithastigheten blir proporsjonal med produktet av P_BSa og P_MSa. Med andre ord reduseres de gyldige databiter og feilkorreksjonsbiter legges til for således å opprettholde kommunikasjonskvaliteten. Som med den første metode bringes den mobile stasjon A basisstasjonen A til ikke å øke sendesignalets effektnivå (i trinn S6). Siden bithastigheten reduseres, vil med denne metode, mobilstasjonen A's sendesignal ikke påvirke basisstasjonen på negativ måte. Med den tredje metode kan således kommunikasjonskvaliteten bli forhindret fra å bli forringet. I tillegg kan forstyrrelse fra mobilstasjon A's sendesignal overfor basisstasjonen B undertrykkes eller dempes.
Den mobile stasjon A utfører på gjentagende måte prosessen fra trinn S1 til trinn S8.
Med henvisning til flytskjemaet vist i fig. 4 skal nå virkemåten av basisstasjonene A og B bli beskrevet.
I trinn S10 samler samlekretsen 24 hver mobile stasjons sendedata. De mottatte data inneholder effektreguleringsinformasjon i form av sendeeffekt-styrebiter. I trinn S11 tilføyer reguleringskretsen 28 for sendeeffekt effektreguleringsinformasjon til sendesignalet og sender det resulterende signal til hver mobile stasjon med et respektivt effektnivå (i trinn S12). Således kan basisstasjonen A styre sendesignalenes effektnivå. Med henvisning tif de vedføyde tegninger vil nå et spredt spekter kommunikasjonssystem i henhold til en andre utførelsesform av foreliggende oppfinnelse bli beskrevet.
Det henvises til fig. 2 hvor samlekretsen (for ikke-lokal basisstasjoner) 37 av de tre samlekretser samle basisstasjon-referansesignalet fra basisstasjonen B. I den første utførelsesform måler samlekretsen 37 effektnivået av basisstasjon-referansesignalet for basisstasjonen B. I den andre utførelsesform måler samlekretsen 37 effektnivået av basisstasjon-referansesignalet for basisstasjonen B som tilstanden av kommunikasjonstrafikken (belastningen) ved basisstasjonen B.
Den mobile stasjon A mottar for eksempel et basisstasjon-referansesignal som inneholder belastningsinformasjon for basisstasjonen B. Alternativt måler den mobile stasjon A interferensnivået for et sendesignal for basisstasjonen B og måler tilstanden for kommunikasjonstrafikken for basisstasjonen B. Når basisstasjonen B har tilstrekkelig kommunikasjonstrafikk, og siden basisstasjonen B har motstand overfor interferens fra sendesignalet fra den mobile stasjon A, kan således den forutbestemte verdi X i trinn S4 vist i fig. 3, senkes. Antas det at den koeffesient som representerer belastningen ved basisstasjonen B for en full trafikktilstand, betegnes L (1 eller mindre) og at den forutbestemte verdi (terskelverdien) betegnes X, defineres i den andre utførelsesform terkskelverdien som produktet av X og L. Sammenlignet med en situasjon hvor kommunikasjonstrafikken er høy, kan med andre ord et signal bli sendt ut med et høyere effektnivå.
Når kommunikasjonstrafikken ved basisstasjonen B er liten, kan den mobile stasjon A vandre i et videre område og kommunisere. Som med den første utførelsesform kan i den andre utførelsesform tre effektregulerende metoder utnyttes.
Med henvisning til de vedføyde tegninger skal nå et spredt spekter kommunikasjonssystem i henhold til en tredje utførelsesform av foreliggende oppfinnelse bli beskrevet.
Som med den andre utførelsesform benyttes i den tredje utførelsesform en samlekrets
(for ikke-lokal basisstasjoner). Når den mobile stasjon A har nærmet seg basisstasjonen B og den verdi som er oppnådd i trinn S3 derved overskrider den forutbestemte verdi X, kommuniserer den mobile stasjon med basisstasjonen B og basisstasjonen B bringes til å regulere effektnivået av sendesignalet for den mobile stasjon A. Basisstasjonen B måler effektnivået av sendesignalet fra den mobile stasjon A ved å bruke en ledig (blank) kanal. Deretter innstiller styrekretsen 25 effektnivået av sendesignalet fra basis-
stasjonen B og sender sendeeffektstyreinformasjon til den mobile stasjon A. I den mobile stasjon A trekker samlekretsen 37 ut effektreguleringsinformasjonen. Reguleringskretsen 41 for sendeeffekt innstiller effektnivået av sendesignalet fra den mobile stasjon A.
Når basisstasjonen B har tilstrekkelig kommunikasjonstrafikk og siden basisstasjonen har motstand overfor interferens fra basisstasjon A's sendesignal, kan med den tredje ut-førelsesform den forutbestemte verdi X i trinn S4 vist i fig. 3, senkes. Siden den mobile stasjon A kommuniserer med basisstasjonen B, kan de i tillegg bli gjensidig regulert. Således forbedres nøyaktigheten av effektstyringen. Som i den første og andre utfør-elsesform, kan dessuten tre sendeeffektregulerende metoder benyttes. I de ovenfor beskrevne utførelsesformer ble det tilfelle beskrevet, at hver basisstasjon ikke var organisert. Det skal imidlertid bemerkes at foreliggende oppfinnelse kan anvendes på det tilfelle hvor hver basisstasjon er organisert.
I et spredt spekter kommunikasjonssystem som deler samme frekvens med andre systemer og arbeider selvstendig, er en virkning av foreliggende oppfinnelse at linje-kapasisteten for de andre systemer kan senkes, siden interferens eller forstyrrelse fra en nærliggende stasjons sendesignal undertrykkes. I tillegg kan det annet system for-hindres fra ikke å kommunisere.
Dette skyldes at effektnivået av basisstasjon-referansesignalet fra den lokale basisstasjon og effektnivået av basisstasjon-referansesignalet fra den ikke-lokale basisstasjon måles. Når den mobile stasjon har nærmet seg den ikke-lokale basisstasjon senker således den mobile stasjon sendesignalets effektnivå for derved å hindre at sendesignalet på negativ måte påvirker den ikke-lokale basisstasjon.

Claims (12)

1. Spredt spekter kommunikasjonssystem som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som deler den samme frekvens og arbeider selvstendig, karakterisert ved at hver av basisstasjonene kan identifiseres som en lokal basisstasjon eller som en ikke-lokal basisstasjon i forhold til den enkelte mobile stasjon, idet hver basisstasjon har utstyr for alltid å sende ut et styresignal (basisstasjon-referansesignal) med konstant effektnivå, mens hver av de mobile stasjoner har kvalttetsmålerutstyr for å måle basisstasjon-referansesignaler mottatt fra den lokale basisstasjon og en nærliggende basisstasjon identifisert som en av de ikke-lokale basisstasjoner i forhold til vedkommende mobile stasjon, og sendeeffektregulerende utstyr for å regulere effektnivået av et signal sendt ut fra vedkommende mobile stasjon i samsvar med de målte resultater på en slik måte at når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon senker det sendeeffektregulerende utstyr sendesignalets effektnivå.
2. Spredt spekter kommunikasjonssystem som angitt i krav 1, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr stanser utsendelsen av signalet når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
3. Spredt spekter kommunikasjonssystem som angitt i krav 1, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr senker effektnivået av sendesignalet og bithastigheten når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
4. Spredt spekter kommunikasjonssystem som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som deler den samme frekvens og arbeider selvstendig, karakterisert ved at hver av basisstasjonene kan identifiseres som en lokal basisstasjon eller som en ikke-lokal basisstasjon i forhold til den enkelte mobile stasjon, idet hver basisstasjon har utstyr for alltid å sende ut informasjon om trafikkbelastningstilstand, mens hver av de mobile stasjoner har kvalitetsmålerutstyr for å måle trafikk-belastningstilstanden ved en nærliggende basisstasjon identifisert som en ikke-lokal basisstasjon i forhold til vedkommende mobile stasjon, og sendeeffektregulerende utstyr for å regulere effekten av et signal sendt ut fra vedkommende mobile stasjon i samsvar med de målte resultater på en slik måte at når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon, senker det sendeeffektregulerende utstyr effektnivået av sendesignalet i samsvar med den målte trafikkbelastningstilstand ved den nærliggende basisstasjon.
5. Spredt spekter kommunikasjonssystem som angitt i krav 4, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr som stanser utsendelsen av signalet når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
6. Spredt spekter kommunikasjonssystem som angitt i krav 4, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr senker effektnivået av sendesignalet og bithastigheten når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
7. Spredt spekter kommunikasjonssystem som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som deler den samme frekvens og arbeider selvstendig, karakterisert ved at hver av de mobile stasjoner som er relevante overfor en lokal basisstasjon og ikke-lokale basisstasjoner har: - samlekretsutstyr for å motta et signal fra en nærliggende basisstasjon identifisert som en av de ikke-lokale basisstasjoner, og - sendeeffektregulerende utstyr for å regulere effektnivået av et sendesignal i samsvar med den lokale basisstasjons effektstyringsinformasjon, idet den lokale basisstasjon har: - samlekretsutstyr for å motta et signal fra en relevant mobil stasjon, og - en sendeeffektregulerende krets for å sende ut sendeeffektstyreinformasjon til vedkommende mobile stasjon i samsvar med en mottatt tilstand ved samlekretsutstyret og en belastningstilstand ved den lokale basisstasjon, slik at når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon, får den lokale basisstasjon vedkommende mobile stasjon til å senke sendesignalets effektnivå.
8. Spredt spekter kommunikasjonssystem som angitt i krav 7, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr stanser utsendelsen av signalet når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
9. Spredt spekter kommunikasjonssystem som angitt i krav 7, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr senker effektnivået av sendesignalet og bithastigheten når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
10. Mobil stasjon i et spredt spekter kommunikasjonssystem som omfatter flere mobile stasjoner og flere basisstasjoner som hver kan identifiseres som en lokal basisstasjon eller som en ikke-lokal basisstasjon i forhold til den enkelte mobile stasjon, og hvor mengden av basisstasjoner deler den samme frekvens og arbeider selvstendig, karakterisert ved at den mobile stasjon omfatter: - kvalitetsmålerutstyr for å måle basisstasjon-referansesignalet fra den lokale basisstasjon og en nærliggende basisstasjon identifisert som en av de ikke-lokale basisstasjoner, og - sendeeffektregulerende utstyr for å regulere effektnivået av et sendesignal i samsvar med de målte resultater på en slik måte at når den mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon, senker det sendeeffektregulerende utstyr sendesignalets effektnivå.
11. Mobil stasjon i et spredt spekter kommunikasjonssystem, som angitt i krav 10, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr stanser utsendelsen av signalet når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
12. Mobil stasjon i et spredt spekter kommunikasjonssystem, som angitt i krav 10, og hvor det sendeeffektregulerende utstyr senker effektnivået av sendesignalet og bithastigheten når vedkommende mobile stasjon nærmer seg den nærliggende basisstasjon.
NO19985372A 1997-11-20 1998-11-18 Spredt spekter kommunikasjonssystem og mobil stasjon for dette system NO317831B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP9319912A JP3013822B2 (ja) 1997-11-20 1997-11-20 スペクトラム拡散通信システム

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO985372D0 NO985372D0 (no) 1998-11-18
NO985372L NO985372L (no) 1999-05-21
NO317831B1 true NO317831B1 (no) 2004-12-13

Family

ID=18115627

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19985372A NO317831B1 (no) 1997-11-20 1998-11-18 Spredt spekter kommunikasjonssystem og mobil stasjon for dette system

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6421370B1 (no)
EP (1) EP0918402A3 (no)
JP (1) JP3013822B2 (no)
KR (1) KR100319996B1 (no)
NO (1) NO317831B1 (no)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3321419B2 (ja) * 1998-09-17 2002-09-03 松下電器産業株式会社 通信端末装置および無線通信方法
JP3346332B2 (ja) * 1999-04-16 2002-11-18 日本電気株式会社 符号分割多元接続方式移動通信システム
JP3331331B2 (ja) * 1999-06-03 2002-10-07 松下電器産業株式会社 通信端末装置及び過干渉防止方法
DE19957299B4 (de) * 1999-11-29 2009-02-26 Siemens Ag Verfahren zur Sendeleistungsregelung in einem Funk-Kommunikationssystem
JP3618071B2 (ja) * 1999-12-28 2005-02-09 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 移動通信制御方法及びそのシステム及びそれに用いられる基地局及び移動局
KR100494070B1 (ko) * 2000-08-12 2005-06-10 삼성전자주식회사 무선 사설 간이 네트워크의 전송 전력 최적화 장치 및 방법
JP3738205B2 (ja) 2000-08-12 2006-01-25 三星電子株式会社 ネットワークの伝送電力最適化装置及びその方法
US20020081978A1 (en) * 2000-10-31 2002-06-27 Peter Hou Antenna RF transmission safety system and method
US7245592B2 (en) * 2001-07-09 2007-07-17 Koninklijke Philips Electronics N.V. Aligning 802.11e HCF and 802.11h TPC operations
JP2003289280A (ja) 2002-03-28 2003-10-10 Sony Corp 無線通信システム、移動無線通信装置および方法、固定無線通信装置および方法、並びにプログラム
US7590094B2 (en) * 2003-09-25 2009-09-15 Via Telecom Co., Ltd. Tristate requests for flexible packet retransmission
US7353025B2 (en) * 2003-09-29 2008-04-01 Lg Electronics Inc. Uplink scheduling method of wireless mobile communication system
US9585023B2 (en) 2003-10-30 2017-02-28 Qualcomm Incorporated Layered reuse for a wireless communication system
US8526963B2 (en) * 2003-10-30 2013-09-03 Qualcomm Incorporated Restrictive reuse for a wireless communication system
JP4448403B2 (ja) * 2004-08-16 2010-04-07 富士通株式会社 電力レベル測定装置及び移動局
JP4700982B2 (ja) 2005-03-02 2011-06-15 キヤノン株式会社 通信装置及び通信方法
JP4642582B2 (ja) * 2005-07-27 2011-03-02 富士通株式会社 移動通信システムおよび無線基地局、移動局
US8023955B2 (en) 2005-08-22 2011-09-20 Sony Corporation Uplink resource allocation to control intercell interference in a wireless communication system
JP4315151B2 (ja) 2005-12-20 2009-08-19 ソニー株式会社 無線通信装置
US7996032B2 (en) * 2006-03-27 2011-08-09 Qualcomm Incorporated Power control and resource management in orthogonal wireless systems
KR100753369B1 (ko) 2006-08-30 2007-08-30 주식회사 팬택 이동통신 시스템의 셀간 간섭을 저감하는 방법
KR100765892B1 (ko) 2006-08-30 2007-10-10 주식회사 팬택 이동통신 시스템의 셀간 간섭을 제어하는 방법
JP5107069B2 (ja) * 2008-01-25 2012-12-26 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 移動通信システムで使用される基地局装置及び方法
JP2009302959A (ja) * 2008-06-13 2009-12-24 Fujitsu Ltd 無線端末装置、無線通信システムおよび無線端末装置制御方法

Family Cites Families (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5056109A (en) * 1989-11-07 1991-10-08 Qualcomm, Inc. Method and apparatus for controlling transmission power in a cdma cellular mobile telephone system
DE69230716T2 (de) * 1991-11-25 2000-12-28 Motorola Inc Verringerte Interferenzstörungen durch Frequenzaufteilung in zellularen Kommunikationssystemen
JPH06132871A (ja) 1992-10-19 1994-05-13 Oki Electric Ind Co Ltd 送信電力制御装置
JPH06140976A (ja) 1992-10-27 1994-05-20 N T T Idou Tsuushinmou Kk 移動通信装置
JP3192839B2 (ja) 1993-09-20 2001-07-30 富士通株式会社 初期送信電力の決定方法
JP2802582B2 (ja) 1994-01-31 1998-09-24 松下電器産業株式会社 Cdma/tdd方式無線通信システムおよびcdma/tdd方式移動機およびcdma/tdd方式基地局およびcdma/tdd方式無線通信方法
WO1995022857A1 (en) * 1994-02-17 1995-08-24 Motorola Inc. Method and apparatus for controlling encoding rate in a communication system
JP2974274B2 (ja) * 1994-05-12 1999-11-10 エヌ・ティ・ティ移動通信網株式会社 送信電力制御方法および送信電力制御装置
US5697053A (en) * 1994-07-28 1997-12-09 Lucent Technologies Inc. Method of power control and cell site selection
JP3037564B2 (ja) * 1994-08-18 2000-04-24 松下電器産業株式会社 Cdmaシステム
GB2295295B (en) * 1994-11-19 1999-04-21 Motorola Ltd Method of reducing interference in a communication system
JPH08149563A (ja) 1994-11-22 1996-06-07 N T T Ido Tsushinmo Kk コードレス電話機
FI98108C (fi) * 1995-05-17 1997-04-10 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä yhteyden laadun arvioimiseksi ja vastaanotin
AU3260195A (en) * 1995-08-31 1997-03-19 Nokia Telecommunications Oy Method and device for controlling transmission power of a radio transmitter in a cellular communication system
US5734646A (en) * 1995-10-05 1998-03-31 Lucent Technologies Inc. Code division multiple access system providing load and interference based demand assignment service to users
JP2959458B2 (ja) * 1996-01-19 1999-10-06 日本電気株式会社 送信電力制御方法
KR100199025B1 (ko) * 1996-04-24 1999-06-15 정선종 코드분할다중접속 기지국의 호 할당방법
US6067446A (en) * 1996-07-11 2000-05-23 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Power presetting in a radio communication system
US5842114A (en) * 1997-02-12 1998-11-24 Interdigital Technology Corporation Global channel power control to minimize spillover in a wireless communication environment
US6175745B1 (en) * 1997-12-24 2001-01-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Initial transmit power determination in a radiocommunication system
KR100256957B1 (ko) * 1997-12-26 2000-05-15 윤종용 코드분할 다중접속 시스템에서 동일셀내 주파수간 하드핸드오프 방법

Also Published As

Publication number Publication date
EP0918402A2 (en) 1999-05-26
NO985372L (no) 1999-05-21
KR19990045446A (ko) 1999-06-25
US6421370B1 (en) 2002-07-16
EP0918402A3 (en) 2002-08-21
JP3013822B2 (ja) 2000-02-28
JPH11155172A (ja) 1999-06-08
KR100319996B1 (ko) 2002-06-20
NO985372D0 (no) 1998-11-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO317831B1 (no) Spredt spekter kommunikasjonssystem og mobil stasjon for dette system
KR100626628B1 (ko) Tdd 통신 시스템의 다중 하향 링크 시간 슬롯에 대한하향 링크 전력 제어 시스템 및 방법
AU714509B2 (en) Method for controlling transmission power of a radio transmitter
RU2158481C2 (ru) Способ и устройство для балансировки границы передачи связи в прямой линии связи с границей передачи связи в обратной линии связи в системе сотовой связи
EP1168689B1 (en) Method of detecting and calculating external jammer signal power in communication systems
US6507574B1 (en) Transmission/reception apparatus and transmit power control method
AU5864499A (en) Power control in a radio system
GB2340693A (en) Spread spectrum communication system and base station thereof
EP1069702B1 (en) Synchronization of transmit power level settings for soft handoff in wireless systems by the use of power level constraints
US6952568B2 (en) Tracking power levels in a wireless telecommunications network
Dongwoo Downlink power allocation and adjustment for CDMA cellular systems
US6618598B1 (en) Forward rate determination of high data rate channels in CDMA air interface
KR19990088557A (ko) 확산스펙트럼통신시스템및기지국
EP1300045B1 (en) Radio access traffic management
KR100830085B1 (ko) 다중 하향 링크 시간 슬롯에 대한 스펙트럼 확산 시분할사용자 장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees