NO315616B1 - Innbyrdes separasjon av platinagruppemetaller - Google Patents

Innbyrdes separasjon av platinagruppemetaller Download PDF

Info

Publication number
NO315616B1
NO315616B1 NO19963096A NO963096A NO315616B1 NO 315616 B1 NO315616 B1 NO 315616B1 NO 19963096 A NO19963096 A NO 19963096A NO 963096 A NO963096 A NO 963096A NO 315616 B1 NO315616 B1 NO 315616B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pgm
medium
solution
iridium
ruthenium
Prior art date
Application number
NO19963096A
Other languages
English (en)
Other versions
NO963096D0 (no
NO963096L (no
Inventor
Richard Alasdhair Grant
Yvonne Taylor
Original Assignee
Matthey Rustenburg Refines
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=10778188&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO315616(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Matthey Rustenburg Refines filed Critical Matthey Rustenburg Refines
Publication of NO963096D0 publication Critical patent/NO963096D0/no
Publication of NO963096L publication Critical patent/NO963096L/no
Publication of NO315616B1 publication Critical patent/NO315616B1/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B11/00Obtaining noble metals
    • C22B11/04Obtaining noble metals by wet processes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B3/00Extraction of metal compounds from ores or concentrates by wet processes
    • C22B3/20Treatment or purification of solutions, e.g. obtained by leaching
    • C22B3/22Treatment or purification of solutions, e.g. obtained by leaching by physical processes, e.g. by filtration, by magnetic means, or by thermal decomposition
    • C22B3/24Treatment or purification of solutions, e.g. obtained by leaching by physical processes, e.g. by filtration, by magnetic means, or by thermal decomposition by adsorption on solid substances, e.g. by extraction with solid resins
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/20Recycling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)
  • Enzymes And Modification Thereof (AREA)
  • Immobilizing And Processing Of Enzymes And Microorganisms (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)

Description

Denne oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppe-metaller (PGM'er) fra en PGM-holdig halogenid-tilførselsløsning, som omfatter trinnene å føre løsningen gjennom et kromatografimedium og adsorbere PGM'ene på mediet, eluere hvert PGM ved bruk av en eluent for å oppnå separate fraksjoner, som hver fraksjon inneholder minst ett PGM.
Videre tilveiebringes en fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppe-metaller (PGM'er) fra en PGM-holdig halogenid-tilførselsløsning, som omfatter trinnene å føre løsningen gjennom et kromatografimedium og adsorbere PGM'ene på mediet, eluere hver PGM ved bruk av en eluent for å oppnå separate fraksjoner, som hver fraksjon inneholder minst én PGM, karakterisert ved at minst iridium- og rutherium-ionene i den PGM-holdige halogenidtilførsel foreligger i trivalent oksydasjonstilstand, hvorved alt palladium, platina og/eller osmium hver elueres som separate fraksjoner, og iridiumet og rutheniumet som derved blir eluert sammen derpå separeres.
Det er kjent å benytte hydrofile geler som kromatografiske medier for separasjonen av enkle, uorganiske anioner og den innbyrdes separasjonen av PGM'er. Disse gelene anvendes vanligvis i separasjonen av biomolekyler ved størrelseseksklusjon. Det har vært publisert mange skrifter om anvendelsen av gelpermeasjons-: ■kromatografi for å ekstrahere verdifulle metaller: Journal of Chromatography 135
(1977) 173-182 (forf. Limoni, Schmuckler) vedrørende Pt og Pd og Analytica
Chimica Acta, 61 (1972) 277-283, (forf. Kitayevitch, Rona, Schmuckler) vedrørende Ru, f.eks. US-PS nr. 4.885.143 (Schmuckler) beskriver en fremgangsmåte hvor den innbyrdes separasjonen av PGM'ene fra en oksydert, gullfri halogenidløsning oppnås ved å anvende et kromatografisk medium, så som en polysakkaridgel (Sephadex) eller en polyakrylamidgel (Biogel). Sephadex er et varemerke tilhørende Pharmacia Biotech, og Biogel er et varemerke tilhørende Bio-Rad Laboratories. PGM'ene danner, når de oppløses i en kloridløsning, komplekser, hvor i det minste iridium- og ruteniumionene er i den firverdige oksydasjonstilstand, som adsorberes på det kromatografiske medium og påstås å bli eluert selektivt i rekkefølgen rutenium, rhodium, palladium, platina, iridium og cesium, selv om det fremgår klart fra resten av patentet at Schmuckler mente osmium. Det er ulemper ved denne fremgangsmåten, spesielt ble det oppdaget at det er ingen ren separasjon av PGM'ene, og de kromatografiske medier denaturerer i løpet av en tidsperiode som resulterer i en stadig avtagende separasjon av PGM'ene, og følgelig har mediene en begrenset effektiv levetid.
Foreliggende oppfinnelse har forsøkt å løse dette problemet ved å tilveiebringe en forbedret fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppemetaller.
Foreliggende oppfinnelse tilveiebringer en fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppe-metaller (PGM'er) fra en PGM-holdig halogenid-tilførselsløsning, som omfatter trinnene å føre løsningen gjennom et kromatografimedium og adsorbere PGM'ene på mediet, eluere hvert PGM ved bruk av en eluent for å oppnå separate fraksjoner, som hver fraksjon inneholder minst ett PGM, karakterisert ved at minst iridium- og ruthenium-ionene i den PGM-holdige halogentilførsel foreligger i trivalent oksydasjonstilstand og iridium og ruthenium derved elueres sammen og derpå separeres.
Det kromatografiske medium som benyttes kan være ethvert egnet kromatografisk medium, men er passende et glykolmetakrylat, en polysakkaridgel (f.eks. Sephadex) .eller en polyakrylamidgel (f.eks. Biogel). Fortrinnsvis er det kromatografiske medium et glykolmetakrylat.
Det glykolmetakrylat-kromatografiske medium er fortrinnsvis en kopolymer av etylenglykol og metakrylsyre (f.eks. et medium fra Macro-Prep- (varemerke tilhørende Bio-Rad Laboratories) utvalget av kromatografiske medier), eller en kopolymer av oligoetylenglykol, glycidylmetakrylat og pentaerytroldimetakrylat-(f.eks. et medium fra Toyopearl (varemerke tilhørende TosoHaas og tidligere kjent som Fractogel) utvalget av kromatografiske medier). Nærværet av eterbindinger i polymer- og hydroksylgruppene gir en meget hydrofil natur til både de ytre og indre overflater av gelpartiklene.
Mest foretrukket er mediet fra Toyopearl-utvalget av kromatografiske medier. Dette medium har vært kjent for anvendelse ved separasjon av biomolekyler, men fordelene ved anvendelse i den innbyrdes separasjonen av PGM'er hadde man ikke tidligere vært klar over. Fordelene ved dette mediet i forhold til Sephadex og Biogel innbefatter en forbedret levetid i sure medier, og det faktum at et høyere trykk kan påføres, noe som tillater anvendelse av høyere strømningshastigheter. Den sistnevnte egenskap er en betydelig fordel ved oppskaleringen av den kromatografiske prosessen, fordi høyt trykk kan påføres i en kolonne inneholdende medium for å oppnå høye strømningshastigheter. Dette krever mindre materiale, noe som reflekteres i en reduksjon av kostnadene ved prosessen.
Elueringsmidlet kan være et hvilket som helst elueringsmiddel som er kjent for anvendelse i kromatograferingen av uorganiske soluter. F.eks. kan elueringsmidlet være en sur løsning, så som saltsyre. Styrken til saltsyren er ikke viktig, og ned til meget lave konsentrasjoner kan benyttes. Imidlertid har oppfinnerne oppdaget at en tilnærmet 6M løsning gir fordelaktige resultater. 6M saltsyre er sammensetningen av HCI/H20-aseotropen, og følgelig kan elueringsmidlet enkelt separeres og recykliseres. En annen fordel ved å benytte et sterkt saltsyre-elueringsmiddel er at retensjonstiden til [PdCl^p- og de firverdige heksaklor-PGM-kompleksene økes, og dette forbedrer den innbyrdes separasjonen. Anvendelsen av dette elueringsmidlet har også den fordel, at på grunn av forskjeller i produktene som dannes ved høye kloridkonsentrasjoner, er rutenium(lll)toppen betydelig skarpere og overlapper derfor ikke med palladiumtoppen. Alternativt kan elueringsmidlet være en uorganisk saltløsning, så som en kloridløsning eller en perkloratløsning. Alternativt kan elueringsmidlet være vann.
Den innbyrdes separasjonen kan utføres ved å benytte et kromatografisk medium som benytter polymerperler med enhver partikkelstørrelse. Imidlertid har mediet passende perler med partikkelstørrelse fra 32 til 300 pm, og fortrinnsvis fra 50 til 180 pm, mest foretrukket fra 50 til 100 pm.
Oppfinnelsen tilveiebringer videre en fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av PGM'er, hvor eluering av hvert adsorbert PGM er oppnådd under reduserende betingelser og i rekkefølgen iridium, rodium og rutenium sammen, fulgt av palladium, platina og osmium.
Den innbyrdes separasjonsprosessen kan utføres ved å benytte kjente kromatografiteknikker, f.eks. en satskolonne, simulert "moving-bed"-kromatografi, en
kontinuerlig ringformet kromatograf eller en "Gatling gun"-kromatograf, som beskrevet mer i detalj nedenfor.
I en satskolonnekromatograf inneholdes de kromatografiske medier i en enkelt kolonne. En alikvot av tilførsel tilføres kolonnen og elueres deretter. Et ventilarrangement anvendes til å koble om utløpet, slik at de forskjellige produktene oppsamles i separate fraksjoner. Dette er den aller vanligst benyttede preparative kromatografiteknikken.
Med en simulert "moving-bed"-kromatograf, inneholdes de kromatografiske medier i flere kolonner koblet i serie via et arrangement med ventiler. Elueringsmiddel tilføres i én ende og flyter motstrøms gjennom kolonnene, inntil det kommer ut i den nest siste kolonnen. Den siste kolonnen er isolert fra resten og elueres separat ved å benytte en rensestrøm. Tilførselen blander seg med elueringsmidlet idet det strømmer inn i en av kolonnene i midten. Ved faste intervaller kobles ventilene om slik at posisjonene til elueringsmidlet, tilførselen og rensestrømmen alle kobles om langs én kolonne. Ved denne teknikken vil en solut som blir mindre sterkt fastholdt strømme med elueringsmidlet gjennom kolonnen og til riktig tid komme ut i eluatet. En solut som holdes sterkere tilbake vil beholdes i kolonnen og bevege seg i den motsatte retning, inntil den fjernes fra kolonnen av rensestrømmen. Det vanligste eksempel er UOP's Sorbex Chromatograph.
Ved en kontinuerlig ringformet kromatograf befinner de kromatografiske medier seg i ringrommet mellom to sylindere. Tilførselen bringes på toppen av sjiktet ved et fast punkt på omkretsen, mens elueringsmiddel strømmer inn hele veien rundt resten av ringrommet. Ringrommet roteres, med det resultat at de separerte soluter kommer ut fra bunnen av ringrommet med forskjellige vinkelforskyvninger i forhold til tilførselspunktet. Mesteparten av arbeidet på kontinuerlig ringformede kromatografer er blitt utført ved Oak Ridge National Laboratories.
En "Gatling gun"-kromatograf er lik den kontinuerlig ringformede kromatografen, med unntak av at de kromatografiske medier befinner seg i flere kolonner anordnet i en sirkel istedenfor et ringrom. Det mest vanlige er ISEP-systemet fra Advanced Separation Technologies Incorporated.
Oppfinnelsen skal beskrives under henvisning til eksempler som er illustrerende, men ikke begrensende for oppfinnelsen.
EKSEMPEL 1
Gjentagelse av eksempel 2 fra US- PS 4. 885. 143.
US-PS 4.885.143 angir rekkefølgen av PGM som Ru, Rh, Pd, Pt, Ir og Cs
. (sic). I eksempel 2 angis produktene som [RuClg]<2>", [RhClg]<2>", [PdCI4]<2>", [PtClg]<2>-,
[IrClg]<2>- og [OsClg]<2>". Rhodiumproduktene er feil og skulle vært [RhClg]<3>". Den meget raske elueringen som angis for rutenium er ikke i overensstemmelse med at produktene er [RuClg]<2>". Disse produktene ville forventes å bli holdt tilbake som de andre firverdige heksaklorkompleksene, og å ha et lignende elueringsvolum som [OsClg] , siden begge metaller er i den samme gruppen i den periodiske tabell. I
tabell 2 i US-PS 4.855.143 angis fordelingskoeffisienten (Kd) for [RuClg]<2-> å være 0,33. Dette indikerer at ruteniumet var til stede som et produkt som var for stor til å gå inn i alle porene til gelen og, ulikt de andre PGM'ene, ble separert ved en størrelsesekslusjonsmekanisme.
Både [IrClg]<2>" og [RuClg]<2>- dannes kun ved høye oksydasjonspotensialer og blir derfor lett redusert. Gelene er organiske og derfor sannsynligvis reduserende av natur. Som et resultat ville iridiumet og ruteniumet forventes å bli redusert på kolonnen. De treverdige kompleksene som ble dannet ville forventes å oppføre seg på lignende måte som det treverdige rodium. De ville derfor eluere raskt og over-lappe med de andre PGM'ene.
Under lignende betingelser som i ovennevnte eksempel 2 ble en løsning inneholdende 313 mgl"<1> Ir, Os, Pd, Pt, Rh og Ru i 1M HCI benyttet. Saltene som ble benyttet var:
Analyse av ruteniumsaltet viste at det inneholdt 60% (NH4)2[RuClg] og 40%
(NH4)4[Ru20CI1q]. Det er normalt for et rutenium(IV)salt å inneholde en blanding av .disse to, siden løsningen som det er fremstilt fra vil inneholde en blanding av de to kompleksene.
En 2 ml prøve av denne løsningen ble kromatografert på en 300x10 mm Sephadex G-10-kolonne, med en strømningshastighet for elueringsmidlet på 1,5 ml min."<1>. Utløpet fra kolonnen ble koblet direkte til et induktivt-koblet plasma-spektrofotometer. Signalintensiteten ble nedtegnet ved 10 sekunders intervaller og deretter omdannet til mgl"<1>, som gjør at toppene kan defineres nøyaktig. I ovennevnte eksempel 2 ble 5 ml prøver oppsamlet og deretter analysert, men retensjonsvolumene ble angitt med en nøyaktighet på 0,05 ml.
Kromatogrammet oppnådd fra gjentagelsen av ovennevnte eksempel 2 er vist på fig. 1. Som forventet ble både [IrClg]<2>" (fig. 2) og [RuClg]<2>" (fig. 3) redusert av gelen. Som et resultat var det en topp med en kort retensjonstid på grunn av dannelse av [MCIg]<3-> (hvor M er Ir eller Ru). Dette ble fulgt av en stadig lekkasje av iridium og rutenium dannet ved reduksjon ettersom [MCIg]<2>"-toppene beveget seg nedover kolonnen og deretter til slutt en topp på grunn av det gjenværende [MCIg] , som ikke hadde blitt redusert på kolonnen. Toppen som skyldtes [Ru2OCI10]<4>" ble kun holdt svakt tilbake, og overlappet med rodiumtoppen, hvilket viste at dette ikke var produktene i løsningen ifølge US-PS 4.885.143, eksempel 2. Reduksjonen av disse produktene går meget sakte ved romtemperatur, siden den innebærer spaltning av dimeren, og dermed var reduksjonen forårsaket av kolonnen ubetydelig. Som forventet overlappet den ureduserte [RuClg]<2>"-resten [IrC<l>g]<2>"- og [OsClg]<2>"-toppene. Dette kan klarere sees på fig. 4, hvor 0,5% natriumklorat ble tilsatt til 1M HCI-elueringsmidlet for å danne klor in situ, hvilket gir et meget oksyderende miljø.
Osmiumet reagerte også uvanlig i disse kromatogrammene, på grunn av nærvær av noenprodukter forskjellig fra [OsClg]<2>" i saltet som ble benyttet. Selv om formen av toppen på fig. 1 antyder at reduksjon av osmium(IV) også forekom på kolonnen, var dette ikke tilfelle, siden osmium(lll) bare dannes under ekstremt reduserende betingelser. Da natriumklorat ble tilsatt til elueringsmidlet (fig. 4), ble disse ukjente osmium produktene oksydert til osmiumtetroksyd, som deretter fordampet inn i plasmagasstrømmen og ga betydelig forsterkning av signalet, hvilket observeres.
Det totale resultat av å utføre en innbyrdes separasjon av PGM'er som beskrevet i eksempel 2 i US-PS 4.885.143 (dvs. under anvendelse av en løsning inneholdende [RuClg]<2>"), er at Ir(IV) og Ru(IV) vil reduseres på kolonnen. Som et resultat vilrhodium-, palladium- og platinafraksjonene bli forurenset med både iridium og rutenium, mens iridium-, og spesielt osmiumfraksjonen, vil bli forurenset av rutenium, på grunn av overlappingen av toppene.
Osmiumet i palladium- og platinafraksjonene i vår gjentagelse av eksempel 2
er en artifact av saltet vi benyttet. Hvis et salt som kun inneholdt [OsClg]<2>" hadde blitt benyttet, som i US-PS 4.885.143, ville denne forurensningen ikke ha forekommet. Likeledes, hvis ruteniumsaltet som ble benyttet ikke hadde inneholdt [RU2OCI-1Q]4", ville denne toppen ikke overlappet rodiumtoppen. Ru(lll)-toppen ville
imidlertid fremdeles være der, dannet ved reduksjon på kolonnen, som også overlapper rodium.
Hvis en redusert PGM-tilførsel, dvs. hvor iridiumet og ruteniumet er i den treverdige oksydasjonstilstanden benyttes, oppnås palladium-, platina- og osiumfrak-sjoner, mens rodium, iridium og rutenium kommer ut i den samme fraksjonen, og kan deretter separeres ved andre konvensjonelle teknikker.
EKSEMPEL 2
Innbyrdes separasjon av PGM' er under anvendelse av en redusert tilførsel.
Den innbyrdes separasjonen av PGM'er ble utført under anvendelse av følgende kromatografiske medier og elueringsmidler:
De to kromatografiske medier benyttet i følgende eksempler var Sephadex G10 og Biogel P2(f). Disse er de stiveste, minst porøse og groveste typer av .Sephadex og Biogel som er tilgjengelige, med henholdsvis våtpartikkelstørrelse på 55-166 pm og 45-90 pm. Toyopearl HW40-EC og HW40-F benyttes også i følgende eksempler.
EKSEMPEL 3
Levetid i sure medier.
En kolonne med en indre diameter på 10 mm og en sjiktdybde på ca. 200 mm inneholdt Toyopearl HW40-EC- (som er en hydrofil polymer, vannforlikelig, kvalitet 40 - ekstra grov type) medier. Kolonnen forble uforandret etter i 4 måneder å ha vært utsatt for strømmende 6M HCI med en strømningshastighet på 1 ml min.-<1>. Videre forble utvidelsestrykket over kolonnen for en gitt strømningshastighet uforandret, hvilket tyder på at integriteten til gelpartiklene var opprettholdt. Likeledes forble platina-retensjonstiden uforandret.
I statiske likevekts-eksperimenter forble kapasiteten til Toyopearl HW40-F (fin type) for platina i 6M HCI uforandret etter å ha fått stå i 4 måneder.
Resultatene for langtidstestingen av Sephadex G10, under anvendelse av 1M HCI i tillegg til 6M følger. Testebetingelsene var effektivt de samme som dem for Toyopearl. To kolonner, 10 mm indre diameter, ble pakket med et 200 mm sjikt av Sephadex G10. Saltsyre, henholdsvis 1 og 6M, ble deretter pumpet kontinuerlig gjennom med en strømningshastighet på 1 ml min.-<1>. Ved periodiske intervaller ble retensjonstiden for platina undersøkt ved å anvende en testløsning inneholdende 20 gl-<1> platina(IV) som [PtClg]<2>- og 2 gl'<1> iridium(lll) som [IrClg]<3->. Kolonnen som ble utsatt for 6M saltsyre viste den største endringen, og etter 46 dager hadde retensjonstiden for platina sunket fra 52,9 til 40,7 min. (fig. 12), som tilsvarer en 28,5% nedbrytning (se tabell 1 nedenfor). Nedbrytningen av kolonnen som ble utsatt for 1M HCI gikk saktere, men hadde allikevel sunket med 10% etter 48 dager.
I løpet av forsøket ekspanderte den gelen som ble utsatt for 6M saltsyre stadig, og etter 21 dager viste kolonnen en 5% økning i volum. Nedbrytningen påvirket også trykkfallet over kolonnen, og trykket som krevdes for å få en strømningshastighet på 1,5 ml min.-<1> hadde økt fra <0,2 atm ved starten til 0,75 atm etter 21 dager. 1M-syrekolonnen hadde kun ekspandert lett, og det var ingen målbar endring i trykkfallet, som fortsatte å ligge på mindre enn 0,2 atm.
Tester med Biogel P2 viste at dens volum sank med 10% i løpet av en uke, som antas å være en indikasjon på nedbrytning. Det ble også oppdaget at Biogel endrer seg til en gelatinaktig masse etter i flere uker å ha vært utsatt for 6M HCI.
EKSEMPEL 4
Utvidelsestrvkk.
Toyopearl har fordeler i forhold til Sephadex og Biogel når det gjelder trykk. Strømningshastigheten gjennom en gel og dermed volumet av materiale som kan bearbeides, avhenger av trykket som pålegges. Både Sephadex og Biogel er relativt svake, og ettersom det pålagte trykket økes, deformeres gelpartiklene og klapper deretter sammen, med det resultat at utvidelsestrykket går opp eksponentielt. For Biogel P2 er det maksimale anbefalte trykk 0,6 atm. Toyopearl, på den annen side, er mye mer robust og kan benyttes ved trykk på opptil 7 bar (ca. 6,8 atm.) uten problemer. Videre er Toyopearl tilgjengelig som en ekstra grov type, og derfor er trykkfallet følgelig lavere enn for de mindre partiklene i Sephadex eller Biogel.

Claims (18)

1. Fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppe-metaller (PGM'er) fra en PGM-holdig halogenid-tilførselsløsning, som omfatter trinnene å føre løsningen gjennom et kromatografimedium og adsorbere PGM'ene på mediet, eluere hvert PGM ved bruk av en eluent for å oppnå separate fraksjoner, som hver fraksjon inneholder minst ett PGM, karakterisert ved at minst iridium- og ruthenium-ionene i den PGM-holdige halogentilførsel foreligger i trivalent oksydasjonstilstand og iridium og ruthenium derved elueres sammen og derpå separeres.
2. Fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppe-metaller (PGM'er) fra en PGM-holdig halogenid-tilførselsløsning, som omfatter trinnene å føre løsningen gjennom et kromatografimedium og adsorbere PGWene på mediet, eluere hver PGM ved bruk av en eluent for å oppnå separate fraksjoner, som hver fraksjon inneholder minst én PGM, karakterisert ved at minst iridium- og rutherium-ionene i den PGM-holdige halogenidtilførsel foreligger i trivalent oksydasjonstilstand, hvorved alt palladium, platina og/eller osmium hver elueres som separate fraksjoner, og iridiumet og rutheniumet som derved blir eluert sammen derpå separeres.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller krav 2, hvori det kromatiske medium er et glykolmetakrylat.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, hvori glykolmetakrylatet er en kopolymer av etylenglykol og metakrylsyre.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 3, hvori glykolmetakrylatet er en kopolymer av oligo-etylenglykol, glycidylmetakrylat og pentaerythrol-dimetakrylat.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, hvori det kromatografiske medium er en polysakkarid- eller en akrylamidgel.
7. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1-6, hvori eluenten er en sur løsning.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, hvori den sure løsning er saltsyre.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 8, hvori saltsyren er omtrent 6M sterk.
10. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1-6, hvori eluenten er en uorganisk saltløsning.
11. Fremgangsmåte ifølge krav 10, hvori den uorganiske saltløsning er natriumklorid.
12. Fremgangsmåte ifølge hvert av kravene 1-11, hvori det kromatografiske medium har kuler med partikkelstørrelse fra 32 til 300 nm.
13. Fremgangsmåte ifølge krav 12, hvori kulene har partikkelstørrelse fra 50 til 180 nm.
14. Fremgangsmåte ifølge hvert av de forutgående krav, hvori elueringen av hvert adsorbert PGM oppnås under reduserende betingelser og i rekkefølgen iridium, rhodium, og ruthenium sammen, etterfulgt av palladium, platina og ossmium.
15. Fremgangsmåte ifølge hvert av de forutgående krav, hvori den innbyrdes separasjon utføres ved bruk av en satskolonne, en simulert bevegelig sjikt-kromatograf, en sammenhengende ringformig kromatograf eller en "Gatling gun" kromatograf.
16. Fremgangsmåte for innbyrdes separasjon av platinagruppe-metaller (PGM'er) fra en PGM-holdig halogenidløsning omfattende trinnene å føre løsningen gjennom et kromatografimedium og adsorbere PGM'ene på mediet, eluere hvert adsorberte PGM for å oppnå separate fraksjoner, idet hver fraksjon inneholder minst ett PG, karakterisert ved at det kromatografiske medium er et glykol-metakrylat og hver av iridium og ruthenium foreligger i trivalent oksydasjonstilstand, og iridiumet og rutheniumet derved elueres sammen og derpå separeres.
17. Fremgangsmåte ifølge krav 16, karakterisert ved at elueringen utføres ved bruk av omtrent 6M saltsyre.
18. Fremgangsmåte ifølge krav 16 eller 17, karakterisert ved at det kromatografiske medium er en kopolymer av oligo-etylenglykol, glycidylmetakrylat og pentaerythrol-dimetylakrylat.
NO19963096A 1995-07-25 1996-07-24 Innbyrdes separasjon av platinagruppemetaller NO315616B1 (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GBGB9515196.5A GB9515196D0 (en) 1995-07-25 1995-07-25 Interseparation of platignum group metals

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO963096D0 NO963096D0 (no) 1996-07-24
NO963096L NO963096L (no) 1997-01-27
NO315616B1 true NO315616B1 (no) 2003-09-29

Family

ID=10778188

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19963096A NO315616B1 (no) 1995-07-25 1996-07-24 Innbyrdes separasjon av platinagruppemetaller

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5879644A (no)
EP (2) EP0756013B1 (no)
JP (2) JP3291203B2 (no)
AT (2) ATE200110T1 (no)
AU (1) AU707187B2 (no)
CA (1) CA2181961C (no)
DE (2) DE69604138T2 (no)
GB (1) GB9515196D0 (no)
HK (1) HK1011051A1 (no)
NO (1) NO315616B1 (no)
ZA (1) ZA966118B (no)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT405841B (de) * 1997-09-11 1999-11-25 Prior Eng Ag Verfahren zum aufarbeiten von edelmetallhaltigen materialien
EP1019551B1 (en) 1997-09-17 2001-08-08 Anglo American Platinum Corporation Limited Separation of platinum group metals
GB9918437D0 (en) * 1999-08-05 1999-10-06 Anglo American Platinum Corp Separation of platinium group metals
EP1167555A1 (en) * 2000-06-21 2002-01-02 Prior Technologie Gesellschaft m.b.H. Chromatographic interseparation of platinum group metals
GB0026809D0 (en) 2000-11-02 2000-12-20 Anglo American Platinum Corp Separation of metals
GB0210099D0 (en) 2002-05-02 2002-06-12 Anglo Platinum Ltd Separation of metals
GB0219681D0 (en) * 2002-08-23 2002-10-02 Anglo Platinum Ltd Chromatographic medium
JP3741117B2 (ja) 2003-09-26 2006-02-01 住友金属鉱山株式会社 白金族元素の相互分離方法
US8088293B2 (en) * 2004-07-29 2012-01-03 Micron Technology, Inc. Methods of forming reticles configured for imprint lithography
WO2007080648A1 (ja) 2006-01-13 2007-07-19 Asaka Riken Co., Ltd. 貴金属の分離回収方法
JP5703514B2 (ja) * 2010-11-02 2015-04-22 日立化成株式会社 金の捕集材および分離回収方法
JP5284378B2 (ja) * 2011-01-17 2013-09-11 パンパシフィック・カッパー株式会社 廃酸からのレニウム回収方法及びシステム
RU2479651C1 (ru) * 2012-01-11 2013-04-20 Федеральное Государственное Автономное Образовательное Учреждение Высшего Профессионального Образования "Сибирский Федеральный Университет" Способ извлечения и разделения платины и родия в сульфатных растворах
RU2542897C2 (ru) * 2013-07-18 2015-02-27 Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования "Новосибирский национальный исследовательский государственный университет" (Новосибирский государственный университет, НГУ) Способ извлечения рутения из комплексных соединений рутения
RU2573853C2 (ru) * 2014-02-11 2016-01-27 Федеральное Государственное Бюджетное Учреждение Науки Институт Химии И Химической Технологии Сибирского Отделения Российской Академии Наук (Иххт Со Ран) Способ сорбционного извлечения и разделения родия и рутения
RU2550460C1 (ru) * 2014-02-11 2015-05-10 Федеральное Государственное Бюджетное Учреждение Науки Институт Химии И Химической Технологии Сибирского Отделения Российской Академии Наук (Иххт Со Ран) Способ извлечения иридия (iii) из хлоридных растворов
GB201410883D0 (en) * 2014-06-18 2014-07-30 Johnson Matthey Plc And Anglo American Platinum Ltd Interseparation of metals

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2714555A (en) * 1954-08-23 1955-08-02 Peter C Stevenson Method of separating certain platinum group metals with cation exchange resins
AU551464B2 (en) * 1980-12-24 1986-05-01 Asahi Kasei Kogyo Kabushiki Kaisha Chromatographic separation
IL83449A (en) * 1987-08-06 1991-03-10 Schmuckler Gabriella Method for the interseparation of noble metals
US4876232A (en) * 1987-09-28 1989-10-24 Pedro B. Macedo Supported heteropolycyclic compounds in the separation and removal of late transition metals
JP2941073B2 (ja) * 1991-02-01 1999-08-25 田中貴金属工業株式会社 白金族金属の分離方法
US5252216A (en) * 1992-03-24 1993-10-12 Smithkline Beecham Corporation Protein purification

Also Published As

Publication number Publication date
AU6063796A (en) 1997-01-30
JPH09133670A (ja) 1997-05-20
GB9515196D0 (en) 1995-09-20
ZA966118B (en) 1997-02-03
NO963096D0 (no) 1996-07-24
EP0756013B1 (en) 1999-09-08
CA2181961C (en) 2010-04-27
EP0906962A1 (en) 1999-04-07
US5879644A (en) 1999-03-09
EP0756013A1 (en) 1997-01-29
DE69604138D1 (de) 1999-10-14
DE69612304T2 (de) 2001-09-13
ATE200110T1 (de) 2001-04-15
ATE184325T1 (de) 1999-09-15
CA2181961A1 (en) 1997-01-26
NO963096L (no) 1997-01-27
JP2002303614A (ja) 2002-10-18
DE69612304D1 (de) 2001-05-03
EP0906962B1 (en) 2001-03-28
JP3291203B2 (ja) 2002-06-10
AU707187B2 (en) 1999-07-01
JP3513139B2 (ja) 2004-03-31
DE69604138T2 (de) 2000-01-20
HK1011051A1 (en) 1999-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO315616B1 (no) Innbyrdes separasjon av platinagruppemetaller
US20220111310A1 (en) Separation Matrix and a Method of Separating Antibodies
Joseph et al. Electrochemical activity of o-phthalaldehyde—Mercaptoethanol derivatives of amino acids: Application to high-performance liquid chromatographic determination of amino acids in plasma and other biological materials
Wilkinson The separation of dansyl amino acids by reversed-phase high performance liquid chromatography
Pesek et al. Hydride‐based silica stationary phases for HPLC: Fundamental properties and applications
Nakagawa et al. High-performance immobilized metal ion affinity chromatography of peptides: analytical separation of biologically active synthetic peptides
Lajkó et al. Application of Cinchona alkaloid-based zwitterionic chiral stationary phases in supercritical fluid chromatography for the enantioseparation of Nα-protected proteinogenic amino acids
Mant et al. Optimization of peptide separations in high-performance liquid chromatography
Jeno et al. Desalting electroeluted proteins with hydrophilic interaction chromatography
Reid Drug metabolite isolation and determination
CA1336043C (en) Method for the interseparation of noble metals
Alpert Hydrophobic interaction chromatography of peptides as an alternative to reversed-phase chromatography
JP2024023764A (ja) プロセスクロマトグラフィーにおける故障モード検出のためのシステムおよび方法
Terabe et al. Separation of polymyxins and octapeptins by high-performance liquid chromatography
US5968361A (en) Rapid method for separation of small molecules using reverse phase high performance liquid chromatography
Mant et al. An improved approach to hydrophilic interaction chromatography of peptides: Salt gradients in the presence of high isocratic acetonitrile concentrations
Poole et al. Preparation of environmental samples for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons by thin-layer chromatography
Engel et al. Separation of amino acid enantiomers by high-performance liquid chromatography for stable nitrogen and carbon isotopic analyses
Kientz et al. Verification of nonproduction of chemical warfare agents: II. Large volume injections in microcolumn liquid chromatography using flame photometric detection
Chin et al. A convenient method for preparative peptide separation
Igwe et al. Optimization of high-performance liquid chromatography—radioimmunoassay protocols for the analyses of substance P and some of its metabolic fragments
Pallante et al. Elution of disposable octadecylsilane cartridges with hydrophobic organic solvents
Scanlon et al. Evaluation of the precision of high-performance liquid chromatography for wheat cultivar identification
Majors New Chromatography Columns and Accessories at the 2002 Pittsburgh Conference, Part I
Ruud-Christensen et al. High-performance liquid chromatographic determination of (R)-and (S)-proxyphylline in human plasma

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees