NO303292B1 - Undervanns-grunnretensjonskonstruksjon samt fremgangsmÕte for utsetting av denne - Google Patents

Undervanns-grunnretensjonskonstruksjon samt fremgangsmÕte for utsetting av denne Download PDF

Info

Publication number
NO303292B1
NO303292B1 NO913289A NO913289A NO303292B1 NO 303292 B1 NO303292 B1 NO 303292B1 NO 913289 A NO913289 A NO 913289A NO 913289 A NO913289 A NO 913289A NO 303292 B1 NO303292 B1 NO 303292B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
line
anchor
construction according
blades
dispenser
Prior art date
Application number
NO913289A
Other languages
English (en)
Other versions
NO913289L (no
NO913289D0 (no
Inventor
Peter Alsop
Original Assignee
Ryu J G
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ryu J G filed Critical Ryu J G
Publication of NO913289L publication Critical patent/NO913289L/no
Publication of NO913289D0 publication Critical patent/NO913289D0/no
Publication of NO303292B1 publication Critical patent/NO303292B1/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/043Artificial seaweed

Landscapes

  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Revetment (AREA)
  • Cultivation Of Seaweed (AREA)
  • Soil Conditioners And Soil-Stabilizing Materials (AREA)
  • Consolidation Of Soil By Introduction Of Solidifying Substances Into Soil (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Cultivation Of Plants (AREA)
  • Crushing And Grinding (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)

Description

En av de meste effektive måter å forhindre erosjon av elve-eller sjøbunnen rundt undervanns-konstruksjoner er å anordne en rekke eller matte av syntetiske, flytende, tettstilte avlange blader nær konstruksjonen. Bladene utøver viskøs motstand som reduserer hastigheten av de fine jordpartiklene i undervannsstrømmene i så stor grad at partiklene avsettes, og de avsatte partikler hoper seg opp og danner en permanent, konsollidert sandbanke. Eksempler på slike konstruksjoner er kjent fra GB-A-2127469 og US-A-4534675.
Bladrekken består hovedsakelig av rekker av tettstilte blader anordnet i et forutbestemt mønster og er innbyrdes forbundet ved hjelp av fleksible snorer, eller bladene kan være festet individuelt eller i bunter til en matte.
I begge tilfeller har vanskeligheter med fremstilling av rekken på en enkel og rimelig måte, kombinert med vanskeligheter ved utsetting av rekken på elve- eller sjøbunnen, forhindret full utnyttelse av fremgangsmåtens potensiale.
Det foreligger derfor behov for en grunnretensjons- og forsterkende konstruksjon som lett kan utsettes på sjøbunnen og som er enkel å produsere i kommersiell skala. Utset-ningsmåten for konstruksjonen bør ideelt sett være egnet for automasjon.
Det vil også være en fordel dersom densiteten og/eller høyden av konstruksjonen lett kunne varieres over et bredt område uten å affisere fremstillingsprosessen.
Dette oppnås ifølge foreliggende oppfinnelse ved en undervanns-grunnretensjons- og forsterkningskonstruksjon som omfatter en rekke syntetiske, flytende, langstrakte blader som er anordnet ved siden av hverandre for å danne en bladlinje, hvor det karakteristiske er at linjen er foldet frem og tilbake for å danne en oppstilling av blader, og hvor de suksessive foldede seksjoner av bladlinjen har innbyrdes innrettede åpninger gjennomtredd av i det minste én ankerline for forankring av oppstillingen til sjøbunnen. På denne måte dannes det en gardin av blader mot jordpartiklene i nesten hver retning, og avstanden mellom de suksessive foldede seksjoner er ubegrenset varierbare fra en så godt som massiv til et hvilken som helst ønskelig innbyrdes avstand.
I en foretrukket utførelse omfatter konstruksjonen en viftefoldet kontinuerlig bane med vertikale slisser som danner de enkelte blader. Den foldede bane er opprinnelig pakket i en kasselignende dispenser med de foldede seksjoner i en tettpakket, kompakt tilstand. Når ankerlinen trekkes ut av dispenseren, spres seksjonene fra hverandre.
På denne måte kan tettheten av bladene i konstruksjonen reguleres ganske enkelt ved å tilpasse avstanden mellom de foldede seksjoner. Da bladlinjen er en kontinuerlig foldet konstruksjon, blir videre fremstillingen av den komplette rekke av blader forenklet i stor grad. En endring av bladhøyden oppnås ganske enkelt ved å endre bredden av banen.
Foten av banen er fortrinnsvis forsterket, og ankerlinene passerer gjennom innbyrdes innrettede hull i den forsterkede fotseksjon av banen.
Oppfinnelsen omfatter også en fremgangsmåte for utsetting av en undervanns-grunnretensjons- og forsterkningskonstruksjon som angitt i krav 11.
Et spesielt eksempel på oppfinnelsen skal nå beskrives under henvisning til vedføyede tegninger, hvor: Fig. 1 er et skjematisk perspektivisk riss av en erosjonskontrollstruktur som er delvis trukket ut av en dispenser og forankret til sjøbunnen; Fig. 2 er et skjematisk riss sett nedenifra av konstruk-
sjonen vist på fig. 1; og
Fig. 3 er en detalj av en del av konstruksjonen vist på fig. 2 når den betraktes fra den ene side og viser befestigelsen av et sideanker.
Den erosjonskontrollstruktur som er illustrert på disse tegninger består av en kontinuerlig bane 10 av flytende syntetisk materiale, såsom polypropylen, som er oppslisset i 25 mm brede vertikale strimler 11 for å gi en rekke individuelle blader som hvert har en høyde på opptil 2 m over bunnen 12 når konstruksjonen er forankret til bunnen 12.
Slissene 15 ender i noen avstand over den nedre kant 16 av banen, og bunnen av banen er foldet oppad for å gi en forsterkningsfot 18. En forsterkningsstropp 17 er innesluttet i foten 18.
Banen 10 er foldet frem og tilbake på en vifteformet måte og mates ut av en kasse 13. Slik det best fremgår av fig. 2, er de suksessive viftefoldede seksjoner 14 av den foldede fotstrimmel 18 lagret ved bunnen av kassen 13 i en sam-mentrekt, kompakt tilstand, og bladstrimlene 11 ligger flatt og er foldet sammen i rommet ovenfor. Når seksjonene 14 trekkes ut av kassen etter tur, ekspanderer konstruksjonen til en åpen, utstrukket tilstand, og bladstrimlene 11 frigjøres til en opprettstående, flytende stilling (fig. 1).
Konstruksjonen er gjennomtredd av ankerliner 19a, 19b, 19c, som passerer gjennom innrettede hull 20 i den forsterkede fot eller basis 18. Linene 19 bærer alle justerbare banestoppere i form av maljer 21, som kan gli langs de respektive liner og kan benyttes til å justere avstanden mellom de viftefoldede seksjoner 14 av banen. Dette regulerer i sin tur tettheten av bladene i konstruksjonen totalt sett. Alternativt kan et kort sammenfoldbart ledd 41 (fig. 2) være anordnet mellom hver av de påfølgende seksjoner 14, hvilke ledd begrenser avstanden mellom konstruksjonens folder. Leddene kan være av samme materiale som banen og danner et V-formet hengsel mellom de suksessive seksjoner 14 ved ytterkantene av konstruksjonen, slik det er vist på fig. 2.
Bruken av ledd 41 utført av banemateriale tillater større pakkedensitet i dispenseren 13 sammenlignet med bruk av maljer 21 og begrenser avstanden mellom seksjonene i den viftefoldede konstruksjon.
Ved den fremre ende av hver line 19 befinner det seg en grunnankerplate 22, som kan være av den type som er nærmere beskrevet i norsk patentsøknad nr. 91.3290. Ankerplatene 22a, 22b, 22c drives nedad i sjøbunnen 12 for å forankre den fremre ende av konstruksjonen 10 fast til sjøbunnen.
Disse tre fremre ankre 22a, 22b og 22c er opprinnelig lagret på toppen av dispenserkassen 13. Når disse tre ankre er blitt forankret, flyttes dispenserkassen 13 bakover i retning av pilen 23. Den fremre seksjon 14a av den viftefoldede konstruksjon er festet til ankerlinene 19 slik at denne bakovergående bevegelse trekker på hverandre følgende seksjoner 14 av banen 10 etter tur gjennom en åpning ved bunnen av den fremre vegg av dispenseren og åpner den viftefoldede konstruksjon. Under denne prosess forløper ankerlinene 19a, 19b, 19c gjennom åpningene 20 i foten av den viftefoldede bane, idet de tre liner trekkes ut av respektive forråd som er foldet på trekkspillaktig måte bak i dispenseren som vist på fig. 2. Ved forutbestemte intervaller, f.eks. markert ved farvekoding på ankerlinene 19 og/eller på banen 10, festes et sideanker 25 til de respektive ytre ankerliner 19a og 19c ved-hjelp av respektive forankringsstropper 24 og ved bruk av karabinkrok-befestigelser 28 som hektes rundt ankerlinen og passerer gjennom en åpning 26 dannet i banen 10 langs én av foldelin-jene 27. Til slutt drives tre bakre ankre 40 ned i sjøbunnen for å fullføre forankringsprosessen, hvilke ankre er festet ved hjelp av stropper (utelatt for tydelighets skyld) til de motsatte ender av de respektive liner 19a, 19b, 19c.
Når konstruksjonen 10 er forankret til sjøbunnen i banen for en undervannsstrøm, vil strømhastigheten reduseres til under den kritiske transporthastighet for å sikre partikkel-deponering. Således vil hovedsakelig alle de fine partikler som føres med strømmen bli deponert i konstruksjonen, og det vil danne seg en permanent, konsollidert sandbanke som har en spesielt jevnt fordelt forsterkning.
Det vil spesielt kunne ses at bladene danner en omtrent massiv vegg i hver retning, og så snart de fine partikler kommer inn i de V-formede lommer som dannes av de suksessive seksjoner av den foldede bane, er de så godt som fanget fordi det ikke finnes noen klare strømningsbaner gjennom konstruksjonen.
Basisavstanden mellom suksessive seksjoner kan være av størrelsesorden 20 mm for å gi 50 bladlinjer pr. lineær meter. Denne tetthet kan lett varieres ved å justere avstanden mellom maljene 21. Som vist er maljene 21 slik arrangert at de interfolierte V-formede lommer som dannes mellom de suksessive seksjoner 14, strekker seg fra en side av konstruksjonen til den andre i alternerende retninger. Imidlertid kan maljene 21 justeres for å gi ethvert ønskelig lommemønster. Spesielt kan maljene på den midtre ankerline 19b justeres for å gi et forskjellig mønster hvor lommene ender ved den midtre line.
I det alternative arrangement på fig. 2 er basisavstanden bestemt av lengden av de foldbare ledd 41 mellom seksjonene.
Den fremre ankerplate 22 og sideankerplaten 25 er med sine respektive forankringsstropper 24 lagret oppå kassen 13, den ene bak den andre, slik at de er lett tilgjengelige når konstruksjonen utsettes på sjøbunnen.

Claims (12)

1. Undervanns-grunnretensjons- og forsterkningskonstruksjon, omfattende en rekke syntetiske, flytende, langstrakte blader (11) anordnet ved siden av hverandre for å danne en bladlinje,karakterisert vedat linjen er foldet frem og tilbake for å danne en oppstilling av blader, og hvor de suksessive foldede seksjoner (14) av bladlinjen har innbyrdes innrettede åpninger (20) gjennomtredd av i det minste én ankerline (19) for forankring av oppstillingen til sjøbunnen (12).
2. Konstruksjon ifølge krav 1,karakterisert vedat den videre omfatter midler (21,41) for regulering av avstanden mellom de suksessive foldede seksjoner (14) av bladlinjen.
3. Konstruksjon ifølge krav 2,karakterisert vedat reguleringsmidlene omfatter avstandselementer (21) som kan gli langs de respektive ankerliner (19).
4. Konstruksjon ifølge krav 2,karakterisert vedat reguleringsmidlene omfatter foldbare ledd (41) mellom de suksessive foldede seksjoner (14).
5. Konstruksjon ifølge et av kravene 1-4,karakterisert vedat et grunnanker (22) er festet til den ene eller begge ender av hver ankerline (19), idet konstruksjonen er forankret ved at grunnankrene er drevet ned i bunnen (12).
6. Konstruksjon ifølge krav 5,karakterisert vedat den videre omfatter midler for frigjørbar befestigelse av i det minste ett ytterligere grunnanker (25) til i det minste én av ankerlinene (19) på et punkt mellom ankerlinens ender.
7. Konstruksjon ifølge et av de foregående krav,karakterisert vedat bladlinjen omfatter en kontinuerlig bane (10) av syntetisk, flytende materiale.
8. Konstruksjon ifølge krav 7,karakterisert vedat ankerlinen (19) er tredd gjennom et forsterket fot- eller basisparti (18) av banen (10).
9. Konstruksjon ifølge krav 8,karakterisert vedat det forsterkede parti (18) av banen (10) omfatter en oppadvendt bunnkant.
10. Konstruksjon ifølge krav 9,karakterisert vedat et fleksibelt for-sterkningsorgan (17) er innesluttet i det oppadvendte bunn-kantparti av banen (10).
11. Fremgangsmåte for utsetting av en undervanns-grunnretensjons- og forsterkningskonstruksjon, hvilken konstruksjon omfatter en linje av flytende blader foldet frem og tilbake og gjennomløpt av i det minste én forankringsline (19) ,karakterisert vedat fremgangsmåten omfatter å lagre hver ankerline i en kasselignende dispenser (13) med de foldede seksjoner (14) av bladlinen i en sammenpakket, kompakt tilstand hvor bladene ligger flatt, senke dispenseren (13) til bunnen (12), forankre én ende av hver ankerline (19) til bunnen (12), og deretter bevege dispenseren (13) langs bunnen (12) slik at ankerlinen (19) gradvis trekkes ut av dispenseren og bladene (11) frigjøres til en opprettstående, flytende tilstand.
12. Fremgangsmåte ifølge krav 11,karakterisert vedå øke avstanden mellom de suksessive foldede seksjoner (14) av bladlinjen langs ankerlinen (19) etter hvert som ankerlinen trekkes ut av dispenseren (13).
NO913289A 1989-02-23 1991-08-22 Undervanns-grunnretensjonskonstruksjon samt fremgangsmÕte for utsetting av denne NO303292B1 (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB898904170A GB8904170D0 (en) 1989-02-23 1989-02-23 Underwater soil retention structures
PCT/GB1990/000272 WO1990010113A1 (en) 1989-02-23 1990-02-21 Underwater soil retention structures
SG135694A SG135694G (en) 1989-02-23 1994-09-22 Underwater soil retention structures

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO913289L NO913289L (no) 1991-08-22
NO913289D0 NO913289D0 (no) 1991-08-22
NO303292B1 true NO303292B1 (no) 1998-06-22

Family

ID=26295008

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO913289A NO303292B1 (no) 1989-02-23 1991-08-22 Undervanns-grunnretensjonskonstruksjon samt fremgangsmÕte for utsetting av denne

Country Status (16)

Country Link
US (1) US5176469A (no)
EP (1) EP0460010B1 (no)
JP (1) JP2683451B2 (no)
AT (1) ATE101220T1 (no)
AU (1) AU628003B2 (no)
BR (1) BR9007153A (no)
CA (1) CA2047177C (no)
DE (1) DE69006486T2 (no)
DK (1) DK0460010T3 (no)
GB (1) GB8904170D0 (no)
HK (1) HK145294A (no)
NO (1) NO303292B1 (no)
NZ (1) NZ232669A (no)
RU (1) RU2054079C1 (no)
SG (1) SG135694G (no)
WO (1) WO1990010113A1 (no)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5575584A (en) * 1994-08-01 1996-11-19 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Underwater soil erosion prevention system
US5876151A (en) * 1996-06-17 1999-03-02 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Frame and method for installing viscous drag and non-laminar flow components of an underwater erosion control system
US5871303A (en) * 1996-06-17 1999-02-16 Marine Environmental Solutions L.L.C. Viscous drag and non-laminar flow component of underwater erosion control system
US6060153A (en) * 1997-10-03 2000-05-09 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure
DE69832959T2 (de) 1997-10-03 2006-08-24 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Kunststoffaquariumaufbau, überwachungsverfahren für eine wässrige umgebung, und aquarium
AU758271B2 (en) 1997-10-03 2003-03-20 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure
US6171686B1 (en) 1997-10-03 2001-01-09 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure
US6343567B1 (en) 1998-08-14 2002-02-05 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure and method
US6244218B1 (en) 1999-08-20 2001-06-12 Marine Environmental Solutions L.L.C. Aquatic structure and method
US6517282B2 (en) 2001-05-14 2003-02-11 Hei Llc Erosion control mats
CA2632249C (en) * 2005-11-24 2016-05-17 Hesco Bastion Limited Gabions
US8721229B2 (en) * 2005-11-24 2014-05-13 Hesco Bastion Limited Gabions
GB2445356B (en) * 2007-01-02 2011-05-04 Hesco Bastion Ltd Gabion deployment
US20090032171A1 (en) * 2007-08-02 2009-02-05 R.L. Adams Plastics, Inc. Fanfold thermal insulation and method of manufacture
GB2453711B (en) * 2007-08-06 2012-01-11 Hesco Bastion Ltd Gabions
CA3105767A1 (en) * 2020-01-15 2021-07-15 Profile Products L.L.C. Fiber mat with channels

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4478533A (en) * 1979-01-26 1984-10-23 Garrett William L Synthetic seaweed
US4437786A (en) * 1982-07-06 1984-03-20 Morrisroe John P Artificial seaweed
US4534675A (en) * 1983-09-26 1985-08-13 Morrisroe John P Artificial seaweed
GB8402361D0 (en) * 1984-01-30 1984-02-29 Alsop Peter Controlling erosion of sea/river beds
GB8702131D0 (en) * 1987-01-30 1987-03-04 Alsop P Scour control systems

Also Published As

Publication number Publication date
DE69006486T2 (de) 1994-05-19
NO913289L (no) 1991-08-22
CA2047177C (en) 2001-05-29
AU5097890A (en) 1990-09-26
EP0460010A1 (en) 1991-12-11
CA2047177A1 (en) 1990-08-24
EP0460010B1 (en) 1994-02-02
US5176469A (en) 1993-01-05
GB8904170D0 (en) 1989-04-05
SG135694G (en) 1995-01-13
HK145294A (en) 1994-12-30
NO913289D0 (no) 1991-08-22
DE69006486D1 (de) 1994-03-17
DK0460010T3 (da) 1994-06-13
ATE101220T1 (de) 1994-02-15
RU2054079C1 (ru) 1996-02-10
WO1990010113A1 (en) 1990-09-07
NZ232669A (en) 1991-10-25
JP2683451B2 (ja) 1997-11-26
AU628003B2 (en) 1992-09-03
BR9007153A (pt) 1991-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO303292B1 (no) Undervanns-grunnretensjonskonstruksjon samt fremgangsmÕte for utsetting av denne
US5575584A (en) Underwater soil erosion prevention system
Leopold et al. River channel patterns: braided, meandering, and straight
US4490071A (en) Artificial seaweed and method of accreting waterfronts
DE60019103T2 (de) Ein Notwasserwehr
DK157038B (da) Bladmaatte til filtrering af partikelmateriale fra undervandsstroemme, samt fremgangsmaade til fremstilling af bladmaatten
EP0735198A1 (en) Quickly installed protection system
HUT68168A (en) Erosion control device
JPH04503541A (ja) 水中土壌保持構造
US5871303A (en) Viscous drag and non-laminar flow component of underwater erosion control system
GB2078833A (en) Retaining fill in a geotechnical structure
US3613376A (en) Fence for enclosing impurities floating on water
NO147769B (no) Beskyttelsesanordning for leddaksel.
KR0123814B1 (ko) 수중 토양 보존 구조물
US3648463A (en) Floating boom for oil-soaked material
RU2680696C1 (ru) Грунтовая плотина
US1840271A (en) Current retarding and deflecting device
US339548A (en) eiupt
US780437A (en) Art of making staggered dikes.
JP2597699B2 (ja) 海底敷設用構造体
Renukaradhya Experimental and Theoretical Study of Wave Forces on Perforated Breakwaters with Spikes
JPH09209346A (ja) 汚濁防止膜装置
KR810001851Y1 (ko) 안 강 망 의 전 개 장 치
GB2083115A (en) Reinforced flexible shutters
Bragais et al. Modified fish corral (PUNOT)

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees