NO300051B1 - Fallsperre-anordning - Google Patents

Fallsperre-anordning Download PDF

Info

Publication number
NO300051B1
NO300051B1 NO930186A NO930186A NO300051B1 NO 300051 B1 NO300051 B1 NO 300051B1 NO 930186 A NO930186 A NO 930186A NO 930186 A NO930186 A NO 930186A NO 300051 B1 NO300051 B1 NO 300051B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
pipe
rail
axis
load
coupling component
Prior art date
Application number
NO930186A
Other languages
English (en)
Other versions
NO930186D0 (no
NO930186L (no
Inventor
David Riches
Leonald John Feathers
Original Assignee
Barrow Hepburn Sala Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Barrow Hepburn Sala Ltd filed Critical Barrow Hepburn Sala Ltd
Publication of NO930186D0 publication Critical patent/NO930186D0/no
Publication of NO930186L publication Critical patent/NO930186L/no
Publication of NO300051B1 publication Critical patent/NO300051B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62BDEVICES, APPARATUS OR METHODS FOR LIFE-SAVING
    • A62B35/00Safety belts or body harnesses; Similar equipment for limiting displacement of the human body, especially in case of sudden changes of motion
    • A62B35/0081Equipment which can travel along the length of a lifeline, e.g. travelers
    • A62B35/0087Arrangements for bypassing lifeline supports without lanyard disconnection
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62BDEVICES, APPARATUS OR METHODS FOR LIFE-SAVING
    • A62B35/00Safety belts or body harnesses; Similar equipment for limiting displacement of the human body, especially in case of sudden changes of motion
    • A62B35/0043Lifelines, lanyards, and anchors therefore
    • A62B35/0056Horizontal lifelines

Landscapes

  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)
  • Consolidation Of Soil By Introduction Of Solidifying Substances Into Soil (AREA)
  • Revetment (AREA)
  • Crushing And Grinding (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Transmission Of Braking Force In Braking Systems (AREA)
  • Details Of Aerials (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Air Bags (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en anordning omfattende en sikkerhetsbaerer for å bære lokalt en sikkerhetsskinne i avstandsforhold til en festekonstruksjon, slik det nærmere fremgår av ingressen til det etterfølgende selvstendige krav.
Anordninger av denne art er f.eks. anvendelige i fallsperre-sikkerhetsinstallasjoner for å beskytte personell som arbeider i høyden. En arbeiders sikkerhetsbelte eller seletøy kan festes via en livline eller utløsersnor til den lastkoplende komponent. Arbeiderens bevegelser hovedsakelig parallelt med sikkerhetsskinnen, f.eks. en skinne dannet av en trådkabel, skjer uhindret fordi koplingsinnretningen glir fritt langs kabelen ved et trekk i livlinen. Arbeideren kan også bevege seg fritt bort fra kabelen i en utstrekning som tillates av livlinens lengde. Mens koplingsinnretningene forblir permanent koplet til sikkerhetsskinnen slik at installasjonen hindrer eller begrenser ethvert fall av arbeideren.
Det er viktig at bevegelsen av koplingsinnretningen langs sikkerhetsskinnen ikke avbrytes eller hemmes ved noen lokal skinne-bærer. Vanligvis er det nødvendig at det er et antall slike bærere plassert ved intervaller langs skinnen.
Forskjellige utforminger av anordninger som tillater slik bevegelse av en lastkoplende innretning forbi lokale skinnebærere er kjent. Britisk patent nr.2199880 beskriver en forholdsvis enkel anordning der en lokal skinnebærer har et topparti gjennom hvilket en trådkabel kan tres og den lastkoplende komponent innbefatter et i lengderetningen slisset rør for treing på en slik kabel. Boringen i røret er tilstrekkelig stor til å tillate passasje av toppartiet av skinnebæreren, og rørspalten er tilstrekkelig bred til å tillate passering av en del av skinnebæreren som forbinder dette topparti. Det slissede rør har profilerte ender. Dersom en av disse ender slår mot nevnte topp-forbindende parti av skinnebæreren under forskyvning av koplingskomponenten langs sikkerhetsskinnen, bevirkes dermed røret til å dreie inn i en stilling hvor dette skjøteparti av skinnebæreren kan passere langs spalten. Dette britiske patent beskriver også et alternativt arrangement der det slissede rør danner del av den lokale skinnebærer. I det tilfellet har den lastfor-bindende innretning et topparti som kan gli langs nevnte skinne og passere gjennom boringen i det slissede rør, og en lastfestende arm som stikker ut fra dette topparti og kan passere langs rørspalten.
Det har blitt utført forskning omkring utforming og yteevne til en slik type anordning med slisset rør med tanke på å kombinere høye sikkerhetsstandarder med forbedret bruksall-sidighet. Den foreliggende oppfinnelse er resultat av slik forskning.
I samsvar med den foreliggende oppfinnelse er det til-veiebragt en anordning av den innledningsvis nevnte art som kjennetegnes ved at last-festeinnretningen er koplet til røret slik at denne innretning er fri til å svinge i forhold til røret omkring en akse som er parallell med og radielt i avstand fra aksen til røret, hvilken svingeakse befinner seg ved en posisjon som i området av røret er vinkelmessig sideforskjøvet rundt røraksen, fra endene av rørspalten og fra det parti av rørveggen som er direkte motsatt spalten.
Definert annerledes, er anordningen i samsvar med oppfinnelsen, karakterisert ved at last-festeinnretningen er fritt svingbar, i forhold til det slissede rør, omkring en akse som er parallell med og radielt i avstand fra aksen til røret, der svingeaksen befinner seg slik at dersom koplingskomponenten befinner seg på en stram horisontal trådkabel omkring hvilken røret er fri til å vende og en direkte nedad rettet kraft utøves på last-festeinnretningen, så ligger spalten eller minst endene av spalten i hovedsak mot en side av kabelen. Risikoen for at en slik kabel tvinges inn i spalten under en fallsperre-last og av at røret følgelig blir deformert og vridd fri fra kabelen unngås dermed.
På grunn av den forannevnte fordel, er det ikke nødvendig at spalten følger en krummet, f.eks. sinusformet bane langs røret for å sikre at i tilfellet at koplingskomponenten blir utsatt for en fallsperre-last, vil et helt, dvs. uslisset parti av rørveggen, ligge an nedad på sikkerhetsskinnen. Mens tilveiebringelsen av en kurveformet spalt ikke er utelukket fra oppfinnelsens omfang, er det svært foretrukket at spalten er en rett spalt i den betydning at den tillater røret å bevege seg forbi skinnebæreren uten nødvendigvis å undergå en dreiende bevegelse rundt skinnen. En slik rett spalt begrenser ikke den tillatte dimensjon av skinnebærerhalsen, parallelt med skinnen. Fortrinnsvis har spalten, over et midtområde av sin lengde, sidegrenser som er parallelle med rørets akse, og har endepartier fra midtområdet mot de motsatte ender av røret.
En annen fordel gitt av oppfinnelsen er at jevn føring av lastkoplingskomponenten forbi skinnebæreren, som er en viktig sikkerhetsfaktor, ikke er avhengig eller er mindre avhengig av vinkelorienteringen på last-festeinnretningen i planene vinkelrett på bevegelsesretningen til koplingskomponenten langs skinnen.
Anordningen i samsvar med oppfinnelsen gir også den fordel at lastkoplingskomponenten er potensielt allsidig ved at (som vil bli illustrert senere i denne beskrivelse) den er kompatibel med installering av en sikkerhetsskinne i forskjellige nivåer,både over og under den ved hvilken trekkrefter som trekker lastkoplingskomponenten langs sikkerhetsskinnen påføres en livline eller annet fleksibelt forbindelseselement forbundet til lastkoplingskomponenten.
En anordning i samsvar med oppfinnelsen er spesielt egnet for bruk i et personell-sikkerhetssystem der lastkoplingskomponenten er festet til arbeiderens sikkerhetssele ved hjelp av en livline som er tilstrekkelig kort til å utelukke at det oppstår en vesentlig slakkstørrelse i livlinen under en arbeiders normale bevegelse langs en gitt gangbane.
De foranstående fordeler bidras til med den bestemte svinge- eller dreieforbindelsen for last-festeinnretningen til det slissede rør og til den bestemte plassering av svingeaksen i forhold til rørspalten.
Dreieforbindelsen mellom det slissede rør og last-festeinnretningen tillater at dreiebevegelse av det slissede rør rundt en sikkerhetsskinne kan finne sted, for føring av en skinnebærer uten hindring, eller med mindre hindring, slik som kan skyldes noen grad av stramming i en livline forbundet til festeinnretningen.
Plasseringen av dreieaksen i forhold til rørspalten og materialfordelingen i lastkoplingskomponenten er fortrinnsvis slik at når komponenten tillates å hvile på en stram horisontal kabel som passerer gjennom røret og omkring hvilken røret er fritt til å dreie, inntar komponenten naturligvis under sitt eget vektspenn en vinkelorientering slik at minst de motsatte endepartier av spalten ligger eller forløper over det øvre parti av kabelen.
Generelt er det anbefalt at dreieaksen i lastkoplingskomponenten befinner seg ved en posisjon som (i endedelen av røret) er vinkelmessig avstandsplassert mellom 80° og 110° rundt rørets akse fra et sted som representerer senteret av en rett bane langs spalten.
En egnet dreieforbindelse, som gir neglisjerbar motstand mot dreiebevegelse som likevel er tilstrekkelig sterk til å motstå svært høye strekklaster, kan enkelt tildannes. Det er intet behov for presisjonsbearbeiding for å eliminere stor klaring i skjøten. Motsatt, i anordningen vist i UK-patent 2199880 der det slissede rør er dreibart i en hylse som er opplagret i last-festeelementet, må lageret være nøyaktig tildannet. Enhver vesentlig klaring i hylselageret kunne eventuelt medføre binding av røret når trekkrefter utøves på last- festeelementet i en vinkel i forhold til den nødvendige bevegelsesretning for koplingskomponenten langs sikkerhetsskinnen .
Dreieforbindelsen mellom slisserøret og last-festeinnretningen er fortrinnsvis anordnet slik at boringen i røret er i helhet uhindret ved ethvert parti av denne festeinn-retning. Det er fordelaktig for dreieaksen å ligge innenfor tykkelsen av veggen til det slissede rør. Røret og last-festeinnretningen kan f.eks. forbindes med en dreietapp som passerer gjennom en åpning eller fordypning i denne vegg. En svært sterk dreieforbindelse kan utføres på denne måte.
For å unngå å lage den slissede rørkomponent unødvendig tung, er det fordelaktig for dens veggtykkelse, målt i planene vinkelrett til sin akse, å øke i retninger bort fra spalten slik at området med maksimal veggtykkelse er i et midtområde, motsatt av spalten. Dette designtrekk kan i seg selv gi komponenten et iboende vektspenn slik at i komponentens naturlige leie er det slissede parti av røret øverst som referert til ovenfor. I tillegg har nevnte designtrekk den fordel at en rørveggstykkelse som er ansett å være tilstrekkelig for dreieforbindelsen kan være nær skjøten og uten et vekttillegg som ville vært resultatet dersom hele rørveggen hadde denne tykkelse.
Det vil vanligvis være nødvendig at lastkoplingskomponenten kan passere skinnebæreren i hver bevegelsesretning av lastkoplingskomponenten langs sikkerhetsskinnen. For dette formål må hver ende av det slissede rør utformes til å ha kamflater eller kanter slik at aksielt anleggstrykk mot enhver slik kant eller flate bevirker den nødvendige dreiebevegelse av røret.
Ved hver ende av røret hvor nevnte kamflater er anordnet, definerer disse kanter eller flater fortrinnsvis ved ytterenden av røret en spalt-inngangsmunning som utstrekker seg en vinkel på minst 90° . Jo videre spalt - innførings-munningen, jo større er utstrekningen til hvilken vinkelorienteringen av lastkoplingskomponenten omkring sikkerhetsskinnen kan variere under bevegelse av denne komponent langs skinnen, uten risiko for hindring av slik bevegelse av en skinnebærer. Formen på de utbuende endepartier av rørspalten behøver ikke være slik at deres sidegrenser (som danner kamkantene eller flatene) er symmetrisk anordnet med hensyn til en langsgående senterlinje av spalten.
Den nødvendige uhindrede bevegelse av den lastkoplende komponent forbi skinnebæreren er avhengig av at halsen til skinnebæreren er ved en passende vinkel for å entre i lastkoplingskomponenten når den sistnevnte trekkes langs sikkerhetsskinnen. For at den ovenfor nevnte potensielle allsidighet til lastkoplingskomponenten skal kunne utnyttes fullt ut, kan anordningen i samsvar med oppfinnelsen omfatte skinnebærere av forskjellige former som gir forskjellige halsvinkler. Når et sikkerhetssystem installeres kan skinnebærere av en eller en annen slik forskjellig form velges avhengig av det påtenkte installasjonsnivå for sikkerhetsskinnen i forhold til nivået for trekkreftene fra den distale ende av livlinen eller annet fleksibelt forbindelseselement.
I foretrukne utførelser av oppfinnelsen innbefatter imidlertid anordningen et antall skinnebærere der hver av disse er utformet slik at den kan festes til en vertikal eller horisontal festeflate i ulike orienteringer som gir forskjellige halsvinkler.
Som tilfelle er med anordningen som beskrevet i UK-patent 2199980, kan det slissede rør, istedenfor å danne en del av lastkoplingskomponenten, danne del av en sikkerhetsskinne-bærer og lastkoplingskomponenten kan ha de trekk som i den foranstående beskrivelse har vært gitt skinnebæreren.
I en slik alternativ anordning innbefatter lastkoplingskomponenten et topparti som kan gli langs en slik skinne og innretninger hvorved en last kan festes til et slikt topparti; og skinnebæreren omfatter et festeparti med hvilket det kan festes til en festeanordning og et rør som definerer en passasje langs hvilken toppartiet av nevnte lastkoplingskomponent kan passere og som er omkretsmessig avbrutt av en spalt for samtidig føring av et topp-sammenskjøtende parti av lastkoplingskomponenten; og minst en ende av røret har kamkanter eller flater utformet slik at aksielt anleggstrykk av det topp-sammenskjøtende parti av lastkoplingskomponenten mot enhver slik kant eller flate bevirker en dreiebevegelse av røret for å tillate passering av dette topp-sammenskjøt-ende parti langs spalten; anordningen karakteriseres ved at det slissede rør er forbundet til festepartiet av skinnebæreren slik at det er fritt til å dreie i forhold til dette festeparti omkring en akse som er parallell med og radielt i avstand fra aksen til røret, der dreieaksen befinner seg ved en posisjon som i endeområdet av røret er vinkelmessig forskutt, rundt røraksen, fra endene av rørspalten og fra det parti av rørveggen som er direkte motsatt av disse spalt-ender.
Oppfinnelsen innbefatter en anordning i samsvar med oppfinnelsen som referert til ovenfor, i kombinasjon med en sikkerhetsskinne (fortrinnsvis en trådkabel) langs hvilken lastkoplingskomponenten er fritt glidbar. I de fleste sikkerhetsinstallasjoner vil det være nødvendig, på grunn av lengden av sikkerhetsskinnen, å anordne et antall skinnebærere for feste ved intervaller langs skinnen.
Visse utførelser av oppfinnelsen vil nå bli beskrevet med henvisning til de vedlagte tegninger hvor: Fig. 1 viser en del av et personell-f allsperresystem som
innehar anordningen i samsvar med oppfinnelsen;
fig. 2 viser en del av et slikt system i øyeblikket for
fall-sperring;
fig. 3 viser et sidesnitt av en av skinnebaerer-brakettene
for dette system;
fig. 4 viser et frontriss av denne brakett;
fig. 5 viser et perspektivriss av lastkoplingskomponenten
benyttet i dette system;
fig. 6 viser lastkoplingskomponenten i det samme perspektiv
sammen med andre deler av systemet;
fig. 7 viser forskjellige mulige bruksposisjoner for sikkerhetsskinnen og bærebrakettene i forhold til en
gangbane;
fig. 8 viser et kart over diagrammer som viser bruken av koplingskomponenten i et utvalg sikkerhetssystem-arrangementer;
fig.9a-9d viser fire forskjellige enklere former av
skinnebærerbraketten;
fig. 10 viser et perspektivriss av en lastkoplingskomponent utformet for enveis bevegelse av en sikkerhetsskinne,
og en samvirkende skinnebærerbrakett;
fig. 11 viser et perspektivriss av anordningen der det
slissede rør danner del av en skinnebærer; og
fig. 12 viser et snittriss av en annen konstruksjon av last-kopl ingskomponenten.
I fallsperre-systemet vist i figurene 1 og 2 er en sikkerhetsskinne i form av en vaier- eller trådkabel 1 forankret til undersiden av en fast konstruksjon 2 som henger over en gangbane 3 for arbeideren. Kabelen kan følge en endeløs kurs rundt denne konstruksjon eller den kan forløpe mellom stasjoner der endene av kabelen er festet til konstruksjonen via egnede endefittinger på kabelen. Kabelbærere 4 er festet til konstruksjonen 2 ved intervaller langs kabelens løp og tjener til å bære kabelen i avstandsforhold til denne konstruksjon. Hver av bærerne omfatter en kabelholdende brakett 5 som er festet til konstruksjonen 2 med en festebolt 6.
En koplingskomponent 7 er skrudd på kabelen 1 og er fritt glidbar langs denne. En arbeiders sikkerhetsseletøy er forbundet til denne koplingskomponent via en livline 8. Skulle arbeideren falle ned, overføres fallsperre-belast-ningskreftene til den faste konstruksjon via livlinen 8, kabelen 1 og kabelbærerbrakettene. Brakettene kan konstrueres slik at de har en forholdsvis lav motstand mot permanent deformasjon slik at minst brakettene som er mest belastet av fallsperre-kreftene gjennomgår en deformasjon som tjener som en visuell advarsel om at systemet må sjekkes grundig før det benyttes på nytt. Systemer som innehar braketter med denne egenskap er søkt i GB-A nr. 2.244.305.
Formen på kabelbærerbrakettene 5 er vist i fig. 3 til 4 og 6. Det vises til fig. 3 og 4 som viser oppbygningen av brakettene i detalj, der hver brakett har et hovedparti 9 i form av en firkantet sløyfe, et topparti 10 av rørform og en hals 11 som sammenskjøter topp- og hovedpartiene. Braketten er utformet av en enkelt metallstrimmel ved å bøye strimmelen omkring tverraksen. Motstående endepartier av strimmelen overlapper for å gi to sider 12,13 av det firkantede hovedparti en tykkelse som er det dobbelte av den for strimmelen. De overlappende endepartier av strimmelen er punktsveist sammen i hver av sidene 12,13. Huller. 14,15 er utformet i sidene 12,13 respektivt for opptak og plassering av en festebolt 6 (fig. 2). Når sikkerhetssystemet installeres festes hver kabelbærerbrakett til den faste konstruksjon med kun en festebolt. Braketten kan orienteres med enten siden 12 eller siden 13 mot festekonstruksjonen og det er av denne årsak at hver av disse sider er utformet med et hull for gjennomføring av en slik bolt. Større huller 16,17 er utformet i sidene motsatt av sidene 12 og 13 for å gi adkomst med et verktøy på hodet til bolten.
I det installerte system passerer kabelen 1 gjennom de rørformede toppartier 10 av brakettene 5. Det er viktig at kabelen kan gli aksielt inne i toppartiet av hver brakett. Det er fordelaktig å innpasse rør-toppartiet av hver brakett, som vist i fig. 2 og 6, med et fleksibelt forlengelsesrør 18 som stikker ut fra side av et slikt topparti. Det er godt egnet for slike forlengelsesrør å være av syntetisk polymert materiale, f.eks. nylon. Forlengelsesrørene gir forholdsvis lav friksjonsmotstand mot glidebevegelse av kabelen 1 og dersom en del av kabelen mellom to kabelbærerbraketter trekkes nedad med fallsperre-krefter som indikert i fig. 2, tjener forlengelsesrørene for disse braketter til å unngå høy spenningskonsentrasjon på kabelen på grunn av lokal bærende kontakt med metallbrakettenes toppartier.
Koplingskomponenten 7 er best vist i fig. 5 og 6. Komponenten innbefatter et langsgående slisset rør 20. En leddforbindelse 21 for kopling til arbeiderens livline 8 som vist i fig. 1 og 2, er svingbart forbundet til dette rørs vegg. Boringen i røret 20 er større enn den utvendige diameter av de rørform-ede toppartier 10 av kabelbærerbrakettene slik at det slissede rør kan gli over disse braketters toppartier. Den langsgående spalt 22 har over et sentralt parti av sin lengde en bredde som er vesentlig mindre enn diameteren av kabelen 1, men er litt større enn tykkelsen av halspartiene 11 til kabelbærerbraketten. De motsatte endepartier av spalten 22 er utbøyd slik at munningen av spalten i hver ende av røret er forholdsvis bred. De utbøyde partier gir kamflater eller kanter 23. Etterhvert som en arbeider beveger seg langs gangbanen 3 (fig. 1), trekkes koplingskomponenten 7 langs kabelen 1 med trekkraften på livlinen 8. Når det spaltede rør 20 når en av kabelbærerbrakettene, entrer først brakettens forlengelsesrør 18 og deretter brakettens topparti 10 boringen i det slissede rør. Halsen 11 i braketten entrer spalten 22. Koplingskomponenten 7 fremskrider derfor jevnt forbi braketten. Dersom vinkelorienteringen til det slissede rør rundt kabelen 1, ved det tidspunkt at røret ankommer ved braketten, ikke er slik at det sentrale smale parti av spalten 22 er i flukt med halsen 11 på braketten, vil denne hals støte mot en eller annen av nevnte kamflater eller kanter 23 og dermed bevirke at røret 20 dreier slik at koplingskomponenten 7 fortsetter sin bevegelse forbi braketten uten noen hindring.
Leddforbindelsen 21 har et hylseparti 21a som gjennomløpes av en dreietapp 25. Denne dreietapp overbygger en åpning 26 i veggen av røret 20. Endepartiene av tappen festes i respekt-ive hull utformet i denne rørvegg. Diameteren til dreietappen er slik at den passerer gjennom hylsepartiet 21a av leddforbindelsen med klaring, slik at denne leddforbindelse er svært fritt dreibar i forhold til det slissede rør.
Dreietappen 25 er vinkelmessig avstandsplassert med 90°
(rundt aksen til det slissede rør) fra den langsgående senterlinje til spalten 22.
Som det fremgår i fig. 5 utvider boringen i det slissede rør seg progressivt mot rørets ender. Denne utvidelse muliggjør eller letter jevn bevegelse av koplingskomponenten 7 langs kabelen 1 i et område (om noe) hvor kabelen gjennomgår en retningsendring, f.eks. der kabelen passerer rundt et hjørne av konstruksjonen til hvilken systemet er festet.
Kabelbærerbrakettene som vist i fig. 3,4 og 6 kan benyttes for å bære en kabel eller annen sikkerhetsskinne i avstandsforhold til en horisontal eller vertikal flate. Og utformingen av brakettene er slik at orienteringen som brakettene er festet til en konstruksjon kan velges i avhengighet av nivået ved hvilket sikkerhetsskinnen skal installeres, slik at brakettenes halser er hensiktsmessig plassert for å entre spalten i røret av lastkoplingskomponenten når den trekkes langs kabelen.
Fig. 7 viser, som et eksempel, fem mulige plasseringer Å-E for en sikkerhetskabel i forhold til en gangbane 3. Orienteringen av kabelbærerbrakettene avviker fra et slikt sted til et annet. Utformingen av brakettene er slik at i hver av disse orienteringer er brakettenes halser orientert ved 15° i forhold til horisontalen eller 15° i forhold til vertikalen. Som vist kan halsen helle oppad eller nedad (bort fra hovedpartiet av braketten) ved 15" til horisontalen eller vertikalen. Koplingskomponenten er sammenpassende med de illustrerte steder (og faktisk med andre steder) av sikkerhetsskinnen og dens bærere og med de forskjellige retninger som trekkreftene blir utøvet mot koplingskomponenten som følge av de forskjellige skinneposisjoner. Denne sammen-pasning vil forklares med henvisning til fig. 8.
I fig. 8 vedrører de horisontale rader med diagrammer de fire forskjellige sikkerhetssystem-arrangementer. De fire arrangementer, som er betegnet I til IV, avviker fra hverandre med hensyn til posisjonen ved hvilken kabelen 1 er plassert i forhold til posisjonene ved hvilken arbeiderens sikkerhetsseler vil befinne seg under vedkommendes vanlige bevegelse langs gangbanen. Ettersom koplingskomponenten vil bli festet til dette seletøy med en livline, påvirker slike relative posisjoner retningen som en trekkraft påføres til koplingselementet, som medfører at den blir trukket langs kabelen under slike bevegelser av arbeideren.
Det første diagram (kalt "brakettorientering") i hver rad viser topp- og halspartiet av en av kabelbærerbrakettene i den orientering som de har i det gitte sikkerhetssystem. Sammen med dette diagram i hver rad er det tre diagrammer som viser tre forskjellige orienteringer (rundt kabelen 1) av koblingskomponenten benyttet i dette system. Hver av slike diagrammer viser koplingskomponenten i tverrsnitt gjennom det sentrale smale parti av spalten 22. I hvert diagram er forbindelsen 21 representert bare med en linje. De brutte linjer 22a i det siste diagram i hver rad indikerer grense av spalten i enden av røret. I det siste diagram i den øvre rad, er det parti av rørveggen som er direkte motsatt av spaltens ender betegnet "X". Det er unødvendig å identifisere dette veggparti i mer enn ett diagram.
Det første av de tre koplingskomponent-diagrammer i hver rad viser stillingen til det slissede rør når det er i hvilestilling på kabelen 1 og arbeiderens livline er i en slakk tilstand slik at den eneste kraft som virker på koplingskomponenten er vekten av det vertikalt opphengte parti av livlinen. I denne tilstand av koplingskomponenten er spalten 22 alltid i toppen, over kabelen 1, i alle sikkerhetssystem-arrangementer.
Det andre koplingskomponent-diagram i hver rad viser det slissede rør i stillingen (kalt "bevegelsesstilling") som den inntar, rundt kabelen 1, mens koplingskomponenten blir trukket langs kabelen ved bevegelse av arbeideren langs gangbanen 3. Under denne bevegelse av arbeideren, med mindre kabelen 1 befinner seg straks overfor med hensyn til arbeiderens bevegelsesbane, er koplingskomponenten ikke bare utsatt for en trekkraftkomponent som virker horisontalt, i retning av dens bevegelse langs kabelen 1, men også en siderettet trekkraftkomponent som er rettet i en vinkel i forhold til vertikalplanet gjennom kabelen. Sidekraftkomponenten medfører at koplingskomponenten inntar, rundt kabelen 1, en stilling forskjellig fra den som den opptar når den er i hvilestilling. Som det hurtig kan forstås av fig. 7, avhenger retningen av sidekraftkomponenten av nivået ved hvilken sikkerhetsskinnen er plassert i forhold til nivået til livlinens festepunkt på arbeiderens sikkerhetssele, og på sideavstanden for dette festepunkt fra et vertikalplan gjennom og parallelt med kabelen 1. I hver av bevegelsesstilling-diagrammene i fig. 8, er retningen til sidekraftkomponenten indikert med en pil på leddforbindelsen 21 av koplingskomponenten.
Det vil ses at i hvert av systemarrangementene I til IV, er bevegelsesstillingen til det slissede rør slik at dens spalt 22 er hensiktsmessig posisjonert for å tillate passering av halsen 11 på kabelbærerbrakettene, som er orientert som vist i det korresponderende brakettorienteringdiagram. Hver av disse diagrammer viser røret i en ideell orientering med det smale sentrale parti av dens spalt ved samme vinkel, med hensyn til vertikal- og horisontalplanet, som halsene 11 på kabelbærerbrakettene. På grunn av utbøyningen av endepartiene av spalten 22, som gir spalten forholdsvis brede innførings-munner, kan den faktiske bevegelsesstilling til det slissede rør avvike betraktelig fra den ideelle stilling uten å medføre noen hindring for jevn passering av koplingskomponenten forbi brakettene. Fordi koplingskomponentforbindelsen 21 er svingbart forbundet til det slissede rør, vil enhver dreiebevegelse av det slissede rør forårsaket av støt med sine kamkanter 23 mot halsen av en brakett nødvendiggjøre lite om noe vinkelforskyvning av forbindelsesstedet mellom denne leddforbindelse og livlinen 8.
Det siste av koplingskomponentdiagrammene i hver rad i fig. 8 viser fallsperre-stillingen for koplingskomponenten, dvs. stillingen som den har rundt kabelen 1, når en nedad rettet kraft på grunn av et fall utøves på leddf orbindelsen 21. Under en slik nedadrettet kraft bevirkes det slissede rør til å dreie rundt kabelen 1 til en posisjon hvor rørspalten befinner seg på en side av kabelen. Det er derfor ingen risiko for at kabelen blir tvunget inn i spalten.
Fordelen med de allsidige flerposisjons skinnebærere, f.eks. som beskrevet med henvisning til figurene 3 og 4, er at en produsent eller leverandør av sikkerhetssystem-komponenter er fritatt for nødvendigheten av å lage eller lagre sikkerhetsskinne-bærere av et utvalg av forskjellige utforminger for å passe forskjellige installasjonsforhold. Det skal imidlertid forstås at tilveiebringelsen av flerposisjons-braketter er ikke et vesentlig trekk ved oppfinnelsen i dens bredeste aspekt. Oppfinnelsen innbefatter anordninger omfattende en koplingskomponent og en eller flere skinnebærere som har kun en festeside for feste mot en fast konstruksjon. Figurene 9a-9d viser fire slike forholdsvis enkle skinne-bærerbraketter. Formen på braketten som vises i hver av disse figurer er hensiktsmessig for bruk med en koplingskomponent som beskrevet med henvisning til figurene 5 til 8. Hver av brakettene er tildannet av en enkelt metallstrimmel ved å brette strimmelen omkring tverrakser. Hver brakett omfatter et rørformet hodeparti eller topparti for føring av en kabel og for føring gjennom boringen i koplingskomponenten, og et halsparti for føring langs rørspalten for denne komponent. Toppartiene av brakettene er betegnet 10a-10d respektivt og halspartiene lla-lld respektivt. Brakettformene vist i figurene 9a-9d er respektivt hensiktsmessige f.eks. for bruk ved kabelplasseringsstedene A-D i fig. 7. Fig. 10 viser nok en form for koplingskomponent og skinne-bærerkombinasjon ifølge oppfinnelsen, som er utformet for å tillate bevegelse av koplingskomponenten forbi skinnebæreren i kun en retning. Koplingskomponenten 30 omfatter et slisset rør 31 og en last-festeforbindelse 32. Forbindelsen 32 er svingbart forbundet til det slissede rør ved hjelp av en dreietapp 33 som, i endeområdet av røret, er vinkelplassert rundt aksen av røret fra kantene av rørspalten. Rørspalten er av bajonettypen. Et endeparti av spalten er utvidet for å gi en bred inngangsmunning, med kamkanter eller flater 34. Straks bak det utbuende førende endingsparti av spalten er det et smalt parti 35. Og bak dette smale parti av spalten er det et bredere parti 36. Ved den bakre ende av dette bredere parti er det en skrånende grensekant 37. Ved den bakre enden av røret danner denne kant 37 med den motsatte vegg av spalten en smalere utgangsåpning 38 som er vinkelforskjøvet fra det smale parti 35 av spalten.
Skinnebæreren 40 er i form av en brakett som omfatter et rørformet topparti 41, en festeflens 42 og en arm 43 som sammenskjøter denne flens til toppartiet. Armen 43 innbefatter et halsparti 44 som går over i toppartiet. Dette halsparti har to innrettede langstrakte åpninger 45,46 utformet.
Når koplingskomponenten 30, under sin bevegelse langs kabelen 1 når bærebraketten 40, passerer det førende endeparti av det slissede rør over toppartiet 41 av braketten og halspartiet
44 av braketten entrer det smale parti 35 av rørspalten. Fremføringen av koplingskomponenten fortsetter uten dreiebevegelse av koplingskomponenten rundt kabelen inntil skråkanten 37 av spalten når halspartiet av braketten. Trykket av denne skråkant mot halspartiet bevirker at røret dreier for å bringe utgangsåpningen 38 av rørspalten inn på linje med halspartiet 44 i braketten. Når denne dreiebevegelse finner sted er dette parti av røret som danner det smale parti 35 av spalten på linje med åpningen 45 i halspartiet av braketten. Et parti av veggen til det slissede rør langs kanten av dets smale spaltparti 35 kan derfor entre denne åpning for å tillate denne dreiebevegelse av røret. Bevegelsen av koplingskomponenten kan deretter fortsette forbi braketten under trekkraft utøvet på leddforbindelsen 32 med arbeiderens livline. Dersom skråkanten 37 støter mot dette broparti, kan røret dreie som tidligere. Når koplingskomponenten har passert braketten, kan den ikke trekkes tilbake langs kabelen i motsatt retning fordi den bakre ende av røret ikke er profilert med kamkanter eller flater. I anordningen vist i fig. 11 er kabelen 1 båret i avstandsforhold til en fast konstruksjon (ikke vist) med bærebraket-ter 50 som hver omfatter en festedel 51 med hvilken braketten kan skrus til festekonstruksjonen, og et slisset rør 52. Formen av det slissede rør er hovedsakelig identisk med røret 20 i fig. 5. Røret 52 er svingbart forbundet til festedelen 51 ved hjelp av en dreietapp 53 som passerer, med klaring, gjennom en passasje i rørets vegg. Aksen til dreieforbindelsen er plassert slik at i endeområdet av røret er den vinkelforskjøvet, rundt aksen av det slissede rør, fra endene av rørspalten og fra det parti av rørveggen som er direkte motsatt disse slissede ender.
Vektfordelingen av materialet som danner det slissede rør er slik at dets naturlige hvilestilling er som den vist i tegningen, der rørspalten åpner sideveis. Lastkoplingskomponenten 54 har et rørformet topparti 55 som er glidbart langs kabelen 1, et halsparti 56 som er forbundet til dette topparti og en underhengende klo 57. Kloen danner med halspartiet en kanal hvis tverrsnittsdimensjoner er tilstrekkelig til å tillate fri passering langs denne av et veggparti av det slissede rør 52, som avgrenser dens spalt. En leddforbindelse 58 er svingbart forbundet til kloen 57 nær dens frie kant. Det øvre parti av leddforbindelsen danner en passasje gjennom hvilken en dreietapp 59 passerer, med klaring. Kloen har en fordypning utformet i seg, midtveis av sin lengde, inn i hvilken dette topparti av leddforbindelsen trenger inn. Endepartiene av dreietappen er festet i kloen ved siden av denne fordypning.
Når koplingskomponenten 54 er i hvilestilling på kabelen 1 er dreietappen 59 plassert direkte under kabelen 1. Følgelig, når koplingskomponenten glir langs kabelen, er dens halsparti 56 i en hensiktsmessig orientering for entring av spalten i røret 52. Avhengig av vinkelen i forhold til vertikalen for enhver trekkraftkomponent som utøves på leddforbindelsen 58 under trekking av koplingskomponenten langs kabelen, kan halspartiet 56 så være ved en helning i forhold til horisontalen, men utbuingen av endepartiene av spalten i røret 52 vil uansett tillate at halspartiet entrer spalten og kamflatene eller kantene 60 som danner disse utbuende partier av spalten sikrer at røret vil automatisk vende for å tillate at halspartiet av koplingskomponenten passerer langs det smale parti av spalten.
Fig. 12 viser en koplingskomponent 62 som i form og funksjon er lik med den vist i fig. 5. Imidlertid er hoveddelen av komponenten av en sammensatt konstruksjon eller oppbygning. Den omfatter en slisset metallkjerne 63 og et støpt plast-hylster 64 i hvilken denne kjerne er innhyllet eller innleiret. En leddf orbindelse 65 for feste av en last er svingbart forbundet til den rørformede metallkjerne. Utformingen av de forholdsvis komplekst utformede endepartier av koplingskomponenten ved støping gjør det mulig å redusere produksjonskostnadene betydelig.
Mens oppfinnelsen er blitt nærmere beskrevet, og er nærmere bestemt beregnet for bruk i sikkerhetssystemer for personell, kan anordningen i samsvar med oppfinnelsen benyttes i systemer for å transportere livløse laster mens de er koplet til en sikkerhetsskinne.

Claims (13)

1. Anordning omfattende en sikkerhetsbærer (5) for å bære lokalt en sikkerhetsskinne (1) i avstandsforhold til en festekonstruksjon (2), hvilken bærer har et skinnelokaliserende topparti (10) gjennom hvilket skinnen (1) kan forløpe, og en lastkoplingskomponent (7) omfattende et rør (20) som kan gli langs skinnen og en innretning (21) hvormed en last kan festes til røret (20); hvilket rør (20) danner en passasje langs hvilken toppartiet (10) av skinnebæreren (5) kan passere og er omkretsmessig avbrutt av en spalt (22) for den samtidige passering av et halsparti (11) av skinnebæreren (5) som sammenbinder dens topparti (10); og minst en ende av røret (20) har kamkanter eller kamflater (23) utformet slik at aksielt anleggstrykk av halsen (11) mot nevnte kamflate (23) bevirker en dreiebevegelse av røret (20) som tillater passering av halsen (11) langs spalten; karakterisert ved at last-festeinnretningen (21) er koplet til røret (20) slik at denne innretning (21) er fri til å svinge i forhold til røret (20) omkring en akse som er parallell med og radielt i avstand fra aksen til røret (20), hvilken svingeakse befinner seg ved en posisjon som i endeområdet av røret (20) er vinkelmessig sideforskjøvet rundt røraksen, fra endene av rørspalten (22) og fra det parti av rørveggen som er direkte motsatt spalten (22).
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at last-festeinnretningen (21) er fritt svingbar i forhold til det slissede rør (20), omkring en akse som er parallell med og radielt i avstand fra rørets (20) akse, idet svingeaksen befinner seg slik at dersom en belastningskraft utøves mot last-festeinnretningen (21) mens det slissede rør (20) er på en skinne (1) som utgjøres av en stram horisontal kabel omkring hvilken det slissede rør (20) er fri til å svinge, svinger røret under en slik kraft inn i en posisjon der slissen åpner generelt sideveis med hensyn til kabelen.
3. Anordning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at nevnte rørsliss (22) er av en form som tillater at røret (20) (når anordningen er i bruk) beveger seg forbi skinnebæreren (5) uten nødvendigvis å gjennomgå noen dreiebevegelse rundt skinnen (1).
4. Anordning ifølge et av de foranstående krav, karakterisert ved at plasseringen av dreieaksen i forhold til rørspalten (22) og fordelingen av materialet i den slissede rørkomponent (20) er slik at når komponenten tillates å hvile på en skinne (1) utgjort av en stram horisontal kabel som passerer gjennom røret og omkring hvilken komponenten (20) er fritt dreibar, inntar komponenten naturlig under sin egen vekt en vinkelorientering slik at minst endepartiene av spalten (22) ligger eller forløper over det øvre parti av kabelen.
Anordning ifølge et av de foranstående krav, karakterisert ved at svingeaksen i last-koplingskomponenten (7) (når sett i endeområdet av røret) er vinkelmessig i avstand på mellom 80° og 110° fra et sted som representerer senteret til en rett bane langs spalten (22).
6. Anordning ifølge et av de foranstående krav, karakterisert ved at svingeforbindelsen mellom det slissede rør (20) og last-festeinnretningen (21) er anordnet slik at boringen i nevnte rør er i helhet uhindret av ethvert parti av last-festeinnretningen.
7. Anordning ifølge krav 6, karakterisert ved at svingeaksen ligger innenfor tykkelsen av veggen til det slissede rør (20).
8. Anordning ifølge krav 7, karakterisert ved at svingeforbindelsen mellom det slissede rør (20) og last-festeinnretningen (21) utføres ved hjelp av en svingetapp som går gjennom en åpning eller fordypning i veggen av det slissede rør.
9. Anordning ifølge et av de foranstående krav, karakterisert ved at tykkelsen av veggen til det slissede rør (20) øker bort fra spalten (22) i plan vinkelrett til røraksen.
10. Anordning ifølge et av de foranstående krav, karakterisert ved at endepartiene av spalten (22) er utbuet for å danne spaltens inngangsmunninger (23) hvor hver av disse spenner over, i den tilsvarende ende av røret, en vinkel (rundt røraksen) på minst 90°.
11. Anordning ifølge et av de foranstående krav, karakterisert ved at den er kombinert med en sikkerhetsskinne (1) (fortrinnsvis en vaier- eller trådkabel) langs hvilken lastkoplingskomponenten (7) er fritt glidbar.
12. Anordning ifølge et av kravene 1-11, karakterisert ved at det er et antall skinnebærere (5) hvor hver av disse er utformet slik at den kan festes til en vertikal eller horisontal festeflate i forskjellige orienteringer som gir forskjellige halsvinkler.
13. Anordning i form av en modifikasjon av gjenstanden ifølge krav 1, omfattende en lastkoplingskomponent (54) (fig.11) som har et topparti (55) som kan gli langs en sikkerhetsskinne og en innretning (58) hvormed en last kan festes til toppartiet, en skinnebaerer som har et festeparti (51) med hvilket det kan festes til en festekonstruksjon, et rør (52) som danner en passasje langs hvilken toppartiet (55) av last-koplingskomponenten (54) kan passere og er omkretsmessig avbrutt av en spalt for samtidig passering av et hode-sammenbindende parti av lastkoplingskomponenten, og minst en ende av røret (52) har kamkanter eller kamflater utformet slik at aksielt anleggstrykk av det hode-tilstøtende parti av lastkoplingskomponenten mot enhver slik kamflate bevirker en dreiebevegelse av røret (52) for å tillate passering av det hodetilstøtende parti langs spalten; karakterisert ved at det slissede rør (52) er forbundet til festepartiet (51) av skinnebæreren slik at den er fri til å svinge i forhold til festepartiet omkring en akse (tappen 53) som er parallelt med og radielt i avstand fra rørets akse, idet svingeaksen (53) befinner seg ved en posisjon som i endeområdet av røret er vinkelmessig sideforskjøvet, rundt røraksen, fra endene av rørspalten og fra det parti av rørveggen som er direkte motsatt endeslissene.
NO930186A 1991-05-21 1993-01-20 Fallsperre-anordning NO300051B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB919110900A GB9110900D0 (en) 1991-05-21 1991-05-21 Safety apparatus
PCT/GB1992/000916 WO1992020407A1 (en) 1991-05-21 1992-05-20 Fall-arrest apparatus

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO930186D0 NO930186D0 (no) 1993-01-20
NO930186L NO930186L (no) 1993-01-20
NO300051B1 true NO300051B1 (no) 1997-04-01

Family

ID=10695309

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO930186A NO300051B1 (no) 1991-05-21 1993-01-20 Fallsperre-anordning

Country Status (15)

Country Link
US (1) US5279385A (no)
EP (1) EP0585268B1 (no)
JP (1) JPH06500041A (no)
AT (1) ATE141812T1 (no)
AU (1) AU647279B2 (no)
CA (1) CA2085600C (no)
DE (1) DE69213232T2 (no)
FI (1) FI104884B (no)
GB (2) GB9110900D0 (no)
HK (1) HK194996A (no)
MY (1) MY109699A (no)
NO (1) NO300051B1 (no)
NZ (1) NZ242811A (no)
WO (1) WO1992020407A1 (no)
ZA (1) ZA923644B (no)

Families Citing this family (43)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2700799B1 (fr) * 1993-01-22 1995-03-24 Protecta International Dispositif d'ancrage mobile permettant le déplacement en toute sécurité selon un axe horizontal.
US5417303A (en) * 1993-03-16 1995-05-23 Bell; Michael System and method for extending a safety line over an electrical transmission tower
US5297651A (en) * 1993-04-28 1994-03-29 Swingstage Limited Safety load transfer device and system
CA2122437A1 (en) * 1994-04-28 1995-10-29 Gregory Eric Small Energy absorbing device
US5529144A (en) * 1994-08-11 1996-06-25 Henderson; Matt G. Steel worker's safety clamp
GB2300215B (en) * 1995-04-26 1999-03-24 Simon Rood Safety apparatus
US5537933A (en) * 1995-09-12 1996-07-23 Ablad; Bjorn Segmented safety rail with a movable trolley
ES2131445B1 (es) * 1996-07-02 2000-03-01 Lopez Azucena Fontan Sistema de seguridad para andamios.
US5979599A (en) 1996-12-17 1999-11-09 Noles; Larry J. Track transport system, track-support bracket, and track-traveling apparatus
GB2322109A (en) * 1997-02-12 1998-08-19 Latchways Ltd Load transfer/personnel safety system
GB2338506A (en) * 1998-06-19 1999-12-22 Latchways Plc Safety line clamping device
US6260661B1 (en) 1998-10-23 2001-07-17 Capital Safety Inc. Safety line mounting methods and apparatus
US6056085A (en) * 1998-10-23 2000-05-02 Capital Safety Inc. Anchorage methods and apparatus
WO2000024470A1 (en) 1998-10-23 2000-05-04 D B Industries, Inc. Energy absorbing connector
US6161647A (en) * 1999-01-25 2000-12-19 Pitt-Des Moines, Inc. Fall arresting ladder safety device
EP1036575B1 (en) 1999-03-16 2004-05-12 Protecta International Safety line anchoring methods and apparatus
GB2354052B (en) * 1999-10-01 2002-09-18 Simon Rood Support device for safety line
US6488118B1 (en) 2000-04-27 2002-12-03 John A. Corriveau Fall arrest bypass device and method for using same
FR2813800B1 (fr) * 2000-09-13 2002-10-11 Dalloz Fall Prot Coulisseau pour ligne de vie
US6604605B2 (en) 2001-01-11 2003-08-12 Sala Group Pty Limited Safety line anchorage methods and apparatus
US7347300B2 (en) * 2001-05-11 2008-03-25 Latchways Plc Safety line traveller and support
GB2395976A (en) * 2002-12-06 2004-06-09 Latchways Plc Safety line traveller and support
US20070119653A1 (en) * 2003-10-21 2007-05-31 Kevin Brown Fall arrest device and system incorporating the same
DE602004031419D1 (de) * 2004-09-03 2011-03-31 Fallprotec S A Zwischenankervorrichtung für eine Rettungsleine
US7106205B2 (en) * 2004-09-16 2006-09-12 D B Industries, Inc. Alarm device for use with fall protection equipment
US7618015B2 (en) * 2005-02-15 2009-11-17 David Brian Jahnz Easy set-up pole and support system
FR2886164B1 (fr) 2005-05-24 2007-07-13 Capital Safety Group Emea Sa Dispositif pour supporter une ligne de securite
BE1016931A4 (nl) 2005-06-14 2007-10-02 Exponent Challenge Technology Verbeterde meelopende valbeveiliging met flexibele ankerlijn.
GB0519403D0 (en) * 2005-09-23 2005-11-02 Uniline Safety Systems Ltd Intermediate bracket
FR2895268B1 (fr) * 2005-12-22 2008-02-29 Eurl Yvan Perrin Altais Entpr Equipement de protection individuelle contre les chutes, notamment en montagne.
DE202008004254U1 (de) * 2008-03-28 2009-08-13 Sperian Fall Protection Deutschland Gmbh & Co. Kg Zwischenhalter für das Sicherungsseil eines Überkopf-Seilsystems einer Absturzsicherung
GB2463631A (en) * 2008-04-28 2010-03-24 Latchways Plc Safety line traveller and support
US8869934B2 (en) * 2009-05-20 2014-10-28 Mine Safety Appliances Company, Llc Method, apparatus, and arrangement for a lifeline system
US8882067B2 (en) * 2010-05-22 2014-11-11 Material Control, Inc. Guide track system and components thereof
NL1039209C2 (nl) * 2011-12-02 2013-06-06 Xsplatforms B V Loper voor geleiding langs een geleidingskabel van een verankeringsinrichting.
CA2889576A1 (en) * 2014-04-28 2015-10-28 Buckingham Manufacturing Co., Inc. Safety restraint system for an elevated worker's bucket
GB2541905B (en) * 2015-09-02 2018-05-16 Treeemagineers Ltd Harnesses
DE102017004948A1 (de) * 2017-05-23 2018-11-29 Spanset Inter Ag Seilhalterung und Laufelement
US11660478B1 (en) * 2018-07-24 2023-05-30 Kreger Innovations LLC Wireline traversal device
US11833376B2 (en) * 2019-11-01 2023-12-05 Honeywell International Inc. Horizontal lifeline shuttle apparatus
US11833375B2 (en) * 2020-02-21 2023-12-05 Engineered Supply Lifeline bypass shuttle
FR3107452B1 (fr) 2020-02-26 2022-11-25 Garrigues Christelle Perrault Dispositif de sécurité à usage sportif et installation pourvue d’un tel dispositif
EP4218947A1 (de) * 2022-01-28 2023-08-02 APP Dachgarten GmbH Stützenkopf einer seilhaltevorrichtung

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2308385A1 (fr) * 1975-04-23 1976-11-19 Creusot Loire Dispositif de securite pour chemin de circulation sans garde-corps
US4674596A (en) * 1984-06-26 1987-06-23 Weiner Robert I Safety rigging system for inflatable roof structures
DE3613710C1 (de) * 1986-04-23 1987-09-24 Fahrleitungsbau Gmbh Gehsicherung fuer eine Person in einem unterirdischen Kanal oder dergleichen,insbesondere in einem Kanalisationsrohr
GB8630787D0 (en) * 1986-12-23 1987-02-04 Barrow Hepburn Equip Ltd Fall-arrest cable attachments
GB9011370D0 (en) * 1990-05-22 1990-07-11 Barrow Hepburn Sala Ltd Energy-absorbing bracket

Also Published As

Publication number Publication date
NO930186D0 (no) 1993-01-20
EP0585268B1 (en) 1996-08-28
US5279385A (en) 1994-01-18
DE69213232T2 (de) 1997-03-06
NO930186L (no) 1993-01-20
CA2085600A1 (en) 1992-11-22
GB9110900D0 (en) 1991-07-10
ZA923644B (en) 1993-04-26
AU647279B2 (en) 1994-03-17
GB9210774D0 (en) 1992-07-08
JPH06500041A (ja) 1994-01-06
FI104884B (fi) 2000-04-28
WO1992020407A1 (en) 1992-11-26
DE69213232D1 (de) 1996-10-02
GB2256002A (en) 1992-11-25
AU1756092A (en) 1992-12-30
FI930090A (fi) 1993-01-11
ATE141812T1 (de) 1996-09-15
FI930090A0 (fi) 1993-01-11
GB2256002B (en) 1995-06-14
HK194996A (en) 1996-11-01
CA2085600C (en) 1997-12-16
EP0585268A1 (en) 1994-03-09
MY109699A (en) 1997-04-30
NZ242811A (en) 1994-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO300051B1 (no) Fallsperre-anordning
CA2344812C (en) Anchor for safety rope
US7461727B2 (en) Energy absorber
CA1297848C (en) Safety track support and coupling
US9327147B2 (en) Roof anchor
AU2006251139B2 (en) Device for supporting a safety line
ITMI20130005U1 (it) Dispositivo di ancoraggio, in particolare per tetti
US9199697B2 (en) Dual axis chain support with chain guide
EP1608580B1 (en) A chain coupling component
KR102106258B1 (ko) 낙하물 추락방망의 와이어 연결부 파손방지 구조
NZ590186A (en) A portable roof anchor screwed to roof though ridges having an energy absorber connected to a harness
KR102667172B1 (ko) 비계용 안전로프 클램프
GB2362448A (en) Energy absorber
Huntington Design of connections for tensioned fabric structures
JPH076547U (ja) 器具固定用張架線の長さ調節具
JPH08288721A (ja) 支線取付具
SE1350854A1 (sv) Säkerhetsfäste för yttertak