NO20140350A1 - Fremgangsmåte ved drift av en lukket merd, konstruksjon for tilførsel av vann til merden, samt forankringsanordning for merden - Google Patents

Fremgangsmåte ved drift av en lukket merd, konstruksjon for tilførsel av vann til merden, samt forankringsanordning for merden Download PDF

Info

Publication number
NO20140350A1
NO20140350A1 NO20140350A NO20140350A NO20140350A1 NO 20140350 A1 NO20140350 A1 NO 20140350A1 NO 20140350 A NO20140350 A NO 20140350A NO 20140350 A NO20140350 A NO 20140350A NO 20140350 A1 NO20140350 A1 NO 20140350A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cage
water
pipe
sea
pump
Prior art date
Application number
NO20140350A
Other languages
English (en)
Other versions
NO338389B1 (no
Inventor
Knut Vangen
Vidar Vangen
Original Assignee
Knut Vangen
Vidar Vangen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Knut Vangen, Vidar Vangen filed Critical Knut Vangen
Priority to NO20140350A priority Critical patent/NO338389B1/no
Publication of NO20140350A1 publication Critical patent/NO20140350A1/no
Publication of NO338389B1 publication Critical patent/NO338389B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Abstract

Det omtales en fremgangsmåte ved drift av en lukket merd for marine organismer i sjøen, hvor merden defineres av en tett duk (14) som er festet i en flytende forankrings-ring (20) på overflaten, idet merden forsynes av friskt vann ved innpumping fra sjøen, og vann slippes tilbake i sjøen utenfor merden ved et overløp. Fremgangsmåten er kjennetegnet ved at friskvannet pumpes opp fra sjøen ved drift av et pumpehus (246) som er anordnet i et rørformig legeme (40) tilknyttet merdens bunn, og vannet føres ut i merden (10) i en distanse over merdens bunn, og vann slippes ved overløp ut gjennom et antall kanaler (80,82) som er utformet gjennom forankringsringen (60) fra innsiden (12a) av merden til sjøen (12b) utenfor merden. Videre vedrører oppfinnelsen en ny konstruksjon for å tilføre friskt vann til merden fra sjødypet under merden som angitt i innledningen i krav 10, samt konstruksjonen av en forankringsring (20) for forankring av en lukket merd (14) for marine organismer i sjøen.

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte ved drift av en lukket merd for marine organismer i sjøen, hvor merden defineres av en tett duk som er festet i en flytende forankringsring på overflaten, idet merden forsynes av friskt vann ved innpumping fra sjøen, og vann slippes tilbake i sjøen utenfor merden ved et overløp til drift av en oppdrettsmerd, som det framgår av innledningen i krav 1.
Videre vedrører oppfinnelsen en ny konstruksjon for å tilføre friskt vann til merden fra sjødypet under merden som angitt i innledningen i krav 10. Dessuten vedrører oppfinnelsen anordning ved en forankringsring for forankring av en lukket merd for marine organismer i sjøen, hvor merden defineres av en tett duk som er festet i forankringsringen på overflaten, idet merden forsynes av friskt vann ved innpumping fra sjøen, og vann slippes tilbake i sjøen utenfor merden ved et overløp, som angitt i innledningen i krav 13. Med organismer mener man i denne sammenhengen sjødyr som fisk og skalldyr etc.
Oppfinnelsen har befatning med lukkede merder plassert i sjøen og der merdposen er dannet av tett dukmateriale. Man tar sikte på en flyterkonstruksjon tiltenkt for å bære/holde selve duken som danner merdposen, og for å frembringe et kontrollert overløp for å slippe vann innenfra merden gjennom åpninger i flyteren og ut i den frie vannmasse. Særlig er flyterkonstruksjonen tiltenkt for lukkede merder når det gjelder å slippe ut vann ved overløp, mens dens konstruksjon for feste av selve merdduken kan benyttes til oppheng av gjennomstrømbare merdnøter.
I utgangspunktet kan flyteren benyttes til oppheng for alle typer merder, også for merder som er åpne for fri vannstrøm fra utsiden.
Foreliggende oppfinnelse tar sikte på å kombinere den oppfinneriske konstruksjon for vannopphenting og den nye merdflyter i et nytt system for drift av en oppdrettsmerd.
Det er kjent tidligere med tette merder, og der friskvann tas opp fra vanndypet i de frie vannmasser og vannet renner ut igjen i sjøen ved hjelp av overløpsrør. Videre er det velkjent at avfall så som faeces, uspist forpellets og død fisk som synker ned inne i merdbunnen, tas opp til overflaten gjennom egne avløpsslanger for forsvarlig avfallsbehandling noe som er et minimumskrav ved dagens oppdrettsanlegg.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved friskvannet pumpes opp fra sjøen ved drift av et pumpehus som er anordnet i et rørformig legeme tilknyttet merdens bunn, og vannet føres ut i merden i en distanse over merdens bunn, og vann slippes ved overløp ut gjennom et antall kanaler som er utformet gjennom forankringsringen fra innsiden av merden til sjøen utenfor merden.
Ifølge en foretrukket utførelse tas vannet inn i pumpehuset ved eller under merdens bunn via et inntaksrør som rager en distanse ned i sjøen under merdbunnen. Fortrinnsvis ledes vannet oppad gjennom pumpehuset og ut i merden i en radiell retning i en avstand over merdbunnen, gjennom et (bueformet) radialt rettet utløp fra pumpehuset som flukter med en motsvarende utformet åpning i det rørformige legemet.
Ifølge enda en foretrukket utførelse påtvinges merden en roterende bevegelse ved at friskvannet ut av pumpehuset og røret føres mot bueformete ledeklaffer montert ved utløpet fra røret.
Særlig foretrekkes det at friskvannet pumpes oppad gjennom to eller flere innbyrdes parallelle pumpehus med pumpeorgan anordnet i sine respektive lederør hver rommende sitt respektive pumpehus, og ledes ut i merden i radielt motsatte retninger.
Fortrinnsvis holdes, under drift av merden, vannstanden inne i merden på et nivå høyere enn vannstanden utenfor merden, idet vannet slippes ut ved overløp gjennom et antall overløpskanaler som er anordnet på tvers ut gjennom forankringsringen som omfatter en ringformig flottør.
Ifølge enda en foretrukket utførelse omfatter hvert pumpehus omfatter ett eller flere kammere med oppdriftselementer, så som luft eller lettvekts skum, slik at pumpehuset har en tilnærmet nøytral vekt eller negativ oppdrift, i sitt tilhørende lederør.
Ifølge enda en foretrukket utførelse er hvert pumpehus innrettet til å monteres hengende i en line ved hjelp av en vinsj på overflaten, for nedsenkning i (oppheising fra) sitt respektive lederør som forløper oppad til overflaten.
Ifølge enda en foretrukket utførelse nedsenkes pumpehuset nedsenkes til det hviler på et skulderformig mottakssete i røret, hvoretter pumpemotoren startes slik at hele huset dreier/roterer fritt på setet inntil det det støter mot et stopperorgan som dreielåser huset, i hvilken posisjon utløpet fra huset flukter med utløpsåpningen i det utenforliggende røret.
Konstruksjon for vanntilførselen ifølge oppfinnelsen erkarakterisert vedet pumpehus med etfjernbart pumpeorgan, og omfattende
en nedre rørdel innrettet til å rage ned under merden og omfattende et innløp for inntak for vann,
en øvre rørdel innrettet til å rage oppad over vannoverflaten i merden idet rørdelen om fatter et utløp for vann som pumpes opp fra sjøen under merden, og
et midtre parti som forbinder den øvre hhv den nedre rørdel og omfatter en brakett for forankring til merdens bunnseksjon.
Foretrukket er det at den øvre husdel er inndelt i minst to innbyrdes kanaldannende parallelle delrør med tilhørende radielt rettede utløp for vannføring fra de respektive i delrørene innsatte pumpekonstruksjoner ut i merden, hvilke utløp vender innbyrdes radielt motsatt ut i merden.
Ifølge en foretrukket utførelse er pumpehuset inndelt i tre deler:
1) en øvre kammerdel som utgjør et flottørkammer samt et organ for tilkopling av en heiseline (som opereres av en vinsj på overflaten for heving/senking av huset, 2) en midtre del som definerer et bueformet rørbend (47) som er innrettet til å vende med sin åpning vendt radielt utad, samt en nedad åpen rørdel som flukter med nedstrømsutløpet fra en, og 3) en pumpeseksjon med et pumpeorgan og en nedad åpen kanal for fluidforbindelse mot den nedre rørdel.
Fortrinnsvis omfatter braketten som forbinder de øvre og nedre rørdeler en boksformet samlebeholder som danner et feste for bunndelen av merdduken, et eller flere kammere med tilhørende nedløpskanaler for avfall, samt en ledning for avfall for å lede avfall til overflaten, og eventuelt et oppdriftskammer.
Det foretrekkes at den nedre rørdel en rørformig fleksibel duk som ved bunnen omfatter et tyngdelodd, og dukrøret holdes utspent ved hjelp av et antall plast- eller metallringer montert med innbyrdes avstand innvendig i eller utvendig på dukrøret, samt en inntaksrist, og brakettens toppside danner en skråformet ringforming hylleformflate som flukter med merddukens bueformet nedadgående innside slik at den danner et naturlig skrårenne mot nedløpskanalene sentrum for det nedsynkende.
Forankringsringen ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved at den er en ringformig flyter som omfatter et antall overløpskanaler for vann anordnet på tvers gjennom forankringsringen rundt hele omkretsen, og flyteren er sammensatt av et antall flyterseksjoner rundt merdomkretsen, hvor hver flyterseksjon definerer en langstrakt tilnærmet lukket kanal for forankring av et rør hvortil merdduken er fastgjort, idet røret forløper rundt hele flyterens/merdens omkrets, innelukket mellom seksjonene rundt omkretsen.
Fortrinnsvis er hver flyterseksjon er inndelt i to på langs adskillbare delflytere som settes sammen til dannelse av nevnte flyterseksjon, og i hver av de to motstående sideflater til de to delflyterne er det utformet en langsgående halvsirkelformet forsenkning slik at det defineres en langsgående sirkelformig kanal for innelukking og forankring av røret med den påfestede duk.
Videre som en forankring, forløper et andre rør rundt hele merdomkretsen, er forankret i tilsvarende kanal dannet av halvsirkelformete forsenkninger i de to motstående sideflatene til de to delflyterne og røret er plassert vertikalt over den kanalen som forankrer merdduken via røret.
Oppfinnelsen skal foreklares mer detaljert med henvisning til de etterfølgende figurer, hvori: Figur 1 viser et perspektiv at et oppdrettsanlegg med en flytende merd 10 koplet til en rammekonstruksjon, og hvor konstruksjonen for opphenting av vann er vist.
Figur 2 viser et tverrsnitt av merden ifølge figur 1.
Figur 3a viser et forstørret tverrsnitt av den nye rørformete pumpekonstruksjonen ifølge oppfinnelsen, inkludert dens nye konstruksjon for uttak av avfall som synker ned innvendig i merden. Figur 3b viser et planriss av en inntaksrist på pumpehusrøret med tilbakeslagsklaffer 53.
Figur 4 viser et sideriss-utsnitt av røret med utløpet 48b.
Figur 5 viser et perspektiv av det de to sammensatte rørene 46a,46b som forløper fra innsiden av merden til overflaten.
Figur 6 viser inntaksrøret som forløper ned under bunnen av merden.
Figur 7 viser et perspektiv av et utsnitt av den ringformige flyterkonstruksjonen. Figur 8 viser et tverrsnitt av en seksjon av flyteren for å vise dens todelte sammensatte from.
Innledningsvis skal oppfinnelsen forklares nærmere ved henvisning til figur 1 som viser et merdanlegg med en merd 10 som holdes flytende i sjøen 12b (overflaten) ved at den er tilkoplet en ringformig flyter eller pongtong 20. Merdanlegget omfatter en ringforming flytende ramme 30 som holder hver merd 10 med dens flyter 20 i riktig posisjon. Hele merdanlegget kan omfatte et antall slike celleformet flytende rammekonstruksjon 30 for posisjonering av et tilsvarende antall merder 10 med flyter 20 som kan bære gangveier inkludert rekkverk 11 for manuell inspeksjon og kontroll av anlegget, jfr. figur 7-8. På figur 1 er det også vist en rampe 32 med rekkverk som hviler på rammen 30 og som rager ut over vannflaten 12a til ca. midt i merden. Rampen er for overvåkning av merddriften, og omfatter en vinsj (ikke vist) for betjening av en line 43 (vaier/kjetting/trosse) hvori henger et pumpehus 246 med en vannpumpe 54/52 og som nedsenkes, en innvendig i hvert rør 46a,46b (se nedenfor).
Merden 10 består av en tett armert duk 14 slik det er velkjent, og hvis øvre ringkant er festet til den ringformige flyteren 20. Hvordan dukens 14 toppringkant er festet til flyteren, skal forklares nedenfor i forbindelse med figur 7 og 8.
Merdens 10 ringformige veggdel skråner, som vist på figur 2, loddrett nedad vist ved 141a med en sylindrisk fasong på figur 2 for så å danne en bueform 141b (se også figur 3a) som skråner innover mot et bunn-midtpunkt til en traktformet bunnseksjon. Denne formen er en foretrukket utførelse av merdens konstruksjon ved oppfinnelsen. Bunnseksjonen med en festebrakett 18 utgjør ifølge en foretrukket utførelse, et feste for et langstrakt rørformet hus 40a som rager stort sett vertikalt helt opp til over overflaten 12a vist på figur 1. Dette røret er fortrinnsvis, som vist på figur 1 og 5, en todelt rørkonstruksjon som hver kan romme sin egen pumpe 53,52 slik det skal framgå av det etterfølgende.
Nedad i sjøen under merdens bunnbrakett 18 fortsetter røret over i en fleksibel rør/slangeseksjon 40b som rager et stykke nedad i sjøen under merdbunnen.
Merdens bunn er fastgjort til braketten 18 som videre omfatter en boksformet samlebeholder 42 hvis toppside danner en skråformet ringforming hylleformflate 143 som flukter med dukens 141b bueformet nedadgående innside slik at den danner en naturlig renne mot sentrum for det nedsynkende avfall nevnt ovenfor. Et antall kanaler 144 forløper ned i en bunndel 145 av beholderen 42. Fra en bunndel 145 av beholderen 42 leder en slange eller rør 50 med tilhørende pumpe for føring av avfallet opp til sjøoverflaten 12b og til et ikke nærmere beskrevet anlegg 13 for behandling av avfall. Figur 5 viser to rør 46a,46b som rager opp til overflaten. Under bunndelen 145 er danner brakettkassen et ringformig underkammer som er luftfylt eller omfatter oppdriftsmiddel slik at hele konstruksjonen av øvre og nedre rør samt braketten gir en passende vektbelastning på merden.
Figur 5 viser også symmetrien ved braketten 18, at når konstruksjonen om fatter to rør 40/46 som leder opp til overflaten, så er det også to diametralt anordnete beholdere 144 for nedsynkende avfall. Forløper det tre rør opp til overflaten er det også tre beholdere 144 rundt omkretsen, en beholder og et rør vekselvis rundt omkretsen.
Røret 40b som forløper ned i vannmassen kan være et rør eller en slange. Ifølge en foretrukket utførelse jfr. figur 6, omfatter røret 40b en rørformig fleksibel duk som ved bunnen omfatter et tyngdelodd i form av en vektring 146 som spenner ut dukrøret 40b nedad i sjøen. Videre holdes dukrøret 40b utspent ved hjelp av et antall plast-eller metallringer 149 som er montert med innbyrdes avstand innvendig i eller utvendig på røret, dvs. helt fra bunnen 141 og opp til braketten 18 i merdbunnen. Videre omfatter dukrøret 40b nederst en inntaksrist, i dette tilfelle i form av en rørformig rist 148 som hindrer at større partikler, så som fisk, eller andre urenheter pumpes inn i røret 40b. Risten kan også utgjøre en del av vektringen 146, som en flat horisontal rist.
De to rørene 46a,46b forløper opp til over vannspeilet 12b (figur 5), og forløper fritt opp beliggende ragende opp inni en firkantramme 132 tilknyttet rampen 32 slik at rørene kan beveges oppad og nedad i vertikalretningen, men styres eller begrenses i sideretningene av firkantrammen. Rammen kan omfatte innadvendte horisontalruller (ikke vist spesifikt) rundt omkretsen og som rørene 46 kan ligge an mot slik de glir lett opp og nedad for de tilfeller hvor det er en relativ bevegelse mellom firkantrammen/rampen 32.
Ved hjelp av pumpekonstruksjonen 246 (se nedenfor) hentes friskvann nede fra dypet, først opp gjennom rørets 40b og så videre opp gjennom pumpen for så å slippes ut igjen oppe i merden, gjennom en radialt rettet utløpsåpning 48b (figur 3-4) i veggen av hvert respektive rør 46A,46b. Vannet slippes ut igjen ved et naturlig overløp fra den tette merden til de frie omkringliggende vannmasser, gjennom spesielt utformete kanaler som er integrert i flyterkonstruksjonen 20 ifølge oppfinnelsen (figur 7-8).
Hvert av rørene 46a,46b (se også figur 5) er innrettet for innvendig å nedsenke en pumpekonstruksjon 246 omfattende et separat pumpehus med en innmontert pumpe, slik at undersiden blir beliggende ned mot stoppere tilstøtende til merdens bunnseksjon 18.
Konstruksjon av pumpehus 246 for oppføring av friskvann til merden.
De to på figurene viste parallelle rørene 46a,46b rager opp og inn i merdvolumet jfr. figur 3a. Rørene 46a-b er sammenføyd inntil hverandre slik at utløpene 48a,48b med tilhørende rister, vender diametralt motsatt vei, slik når de pumper vann balanseres rørenes 46 horisontale posisjon inne i merden 10. Ned mot braketten 18 er det innvendig montert et skulderformig mottakssete 247 og som undersiden av pumpehuset 246 (dvs. ett pumpehus i hvert rør) hviler på når det nedsenkes i røret 46 hengende i linen 43.
Et tverrsnitt gjennom pumpehuset 246 er vist på figur 3a og er inndelt i tre deler:
1) en øvre kammerdel 57 med flottørvirkning, enten som et luftfylt kammer eller et kammer fylt med skum eller et lettvektsmateriale. Den øvre delen 57 omfatter også en krok 247 for tilkopling til linen 43. 2) En midtre del definerer et bueformet rørbend 47 som vender med en åpning 48a radielt ut i merdens indre vannvolum, og nedad en åpen seksjon som flukter med utløpet fra pumpehuset 54. 3) Selve pumpeseksjonen er den nedre rørseksjonen som inneholder pumpen 54 med en propellvifte som trekker/suger vann opp nedenfra og skyver det oppad og ut gjennom det radielt rettede utløpet 48a.
Pumpehusets 246 ytterdimensjon er tilpasset til rørets 46 innvendige dimensjon, slik at huset 246 kan nedsenkes i røret.
Pumpen 54 kan være en elektrisk eller hydraulisk drevet motor. Under hver pumpe 54 omfatter hvert rør 46 en inntaksrist 55 for å hindre større faste partikler å komme inn i pumpehuset som kan ødelegge pumpen. Det er også montert tilbakeslagsklaffer 53 (figurene 3a,3b) som under pumpingen vippes opp av den oppadgående vannstrømmen og holder innløpet åpent, men som faller ned og stenger innløpet med risten 55 når pumpene stanser vannstrømmen. Dermed kan ikke vann renne ut igjen motsatt vei gjennom røret 46 og stå i fare for å tømme merden for vann. Videre viser figur 3a linen 43 festet i pumpehustoppen og som løper opp rampen 32 over vannflaten (figur 1), og som pumpehuset 246 løftes opp og nedsenkes med.
Figur 1 viser at hvert oppad-ragende rør 46a,b omfatter en bueformet ledeplate 56a hhv 56b på utsiden, og som danner en bue i et vertikalplan ut fra de to respektive utløpene 48a,48b, for det formål å dreie vannet som strømmer ut til å opprette en roterende bevegelse i merden, dv. at vannet tvinges til å strømme i en tilnærmet tangentiell retning slik av vannmassen inne i den tette merden tvinges til en roterende strøm.
Det er nødvendig med to separete pumpesystemer a og b i drift samtidig, siden med bare en pumpe stanser vanntilførselen til merden dersom pumpen svikter, noe som er meget uheldig eller uakseptabelt for merddriften. Det kan også løses ved at en felles rørdel omfatter to uavhengig obligatoriske drevne propellpumper, og hvor fellesrøret nedstrøms (ovenfor) for propellene deles i to parallelle adskilte rørgrener med sine utløper diametralt motsatt rettet slik figurene 1 og 2 viser. Klaffene fremgår også av figur 1. Denne løsning kan også utføres med en eneste pumpe, men er minst gunstig i tilfelle motorstans.
Samtidig kan et pumpehus 246 med defekt pumpe 54 enkelt heies opp til overflaten og raskt erstattes med en ny pumpekonstruksjon for nedsenkning i røret.
Ved en passende forutgående ballastering av kammeret 57, kan man regulere pumpehusets tyngdebelastning på merdbunnen. Fortrinnsvis er pumpehuset balla-ster! ved 57 slik det avlaster litt for tyngden av selve pumpen 54, men ikke mer enn at det rørformige huset hviler støtt på skuldersetene 247 med en gitt passende tyngde. Det betyr at konstruksjonen 246 har en passende lav negativ oppdrift.
Når pumpehuset 246 er nedsenket og motoren 54 starter utsettes hele røret 246 for en dreiekraft, så hele huset vil dreie/rotere fritt, hvis det ikke var et stopperorgen som stanser denne bevegelsen (jfr. teorien om kraft vs. motkraft). De på figur 3a viste brakettene 247 omfatter slike stopperorgan (ikke spesifikt vist) som begrenser pumpens 54 dreining til en posisjon som automatisk gjør at det bueformete bendet 47 med åpningen 48a vil flukte med åpningen 48b i det utenforliggende røret 46. Dermed kan pumpehuset 246 nedsenkes i røret med en vilkårlig stilling siden det av seg selv vil dreie til korrekt posisjon idet pumpen 54 starter.
Som figur 1 og 2 viser er rørene 46a,46b festet til merdens 10 bunnbrakett 18 eller utgjør en sammenbygd del av braketten 18. Mens den undre rørdel 40b med sin spesielle dukform, rager nedad i sjøen til et passende dyp for friskvannsinntak, forløper det øvre rør 40a opp til over overflaten 12a.
Siden dette merdsystemet er basert på lukkede merder med tett merdduk, skjer avrenningen av vann fra merden ved overløp, gjennom et spesielt utformet kanal-system i den ringformete tette rammedelen som merdduken er opphengt i. I kjente løsninger for tette merder av denne type, er merdduken gjerne strukket opp over vannflaten slik at det opprettes en vannstand 12a inne i merden som ligger høyere enn i vannmassen 12b utenfor, og hvor duken omfatter et antall kanaler som vannet kan renne ut i sjøen gjennom. Se også vannstandangivelsen på figur 8.
Den ringformete rammen ifølge oppfinnelsen er fortrinnsvis sammensatt av et antall innbyrdes sammenkoplete flottørseksjoner som også omfatter en ny konstruksjon for oppheng av merdduken ved et feste i dens toppkant.
Denne konstruksjonen er vist på figurene 7 og 8 som herved skal beskrives mer detaljert.
Flyteren 20 er en ringformig konstruksjon som definerer merdens horisontale utstrekning. Den er sammensatt av et antall boksformete flyterseksjoner 60 som er innbyrdes sammenkoplet til dannelse av ringformen. Hver seksjon 60 omfatter enten en rett hovedseksjon og hvor endene er skråskåret for dannelse ringformen, en omkrets. Alternativt kan hver seksjon ha en buet grunnform slik at de sammensatt danner ringformen rundt hele omkretsen.
Hver flyterseksjon 60 danner videre sammensatt av to innbyrdes vertikalt adskillbare flyterhalvdeler 60a,60b som mellom seg både definerer en festemekanisme for merdduken samt en kanal fra innsiden til utsiden fungerende som en overløpskanal forvann i merden
I forhold til dens normale flytestilling i sjøen er flyteren 60 «snittet» vertikalt vist ved snittlinjen 62. I hver sideflate som settes inntil hverandre er det utformet to langsgående halvsirkel-forsenkninger slik at det defineres to langsgående sirkelformige kanaler 64 hhv 66 med innbyrdes avstand når delene 60a,60b er satt sammen.
Den undre kanalen 66 (sett i flytestillingen), er innrettet til å forankre et langstrakt rør 80 hvortil den øvre kanten av merdduken 14 er festet. Duken 14 kan være festet til røret 80 ved at den er kveilet opp et antall ganger på røret 80, og så sammenføyd til røret med egnede festemidler (ikke spesifikt vist). Når de to flyterhalvdelene sam-mensettes inntil hverandre med røret 80 og den påfestede duk 14 inneklemt i kanalen 64, forblir duken/røret trygt forankret og kan ikke gli ut igjen. De to flyterdelene 60A,60B holdes sammen eller er skrudd sammen ved hjelp av et antall gjengestenger 69 med tilhørende strammemuttere, forløpende gjennom tilpassede tverrløpende boringer gjennom flyterdelene. Som figurene 7 og 8 viser er det som eksempel benyttet fire øvre og fire nedre strammepunkter 69 for å holde delene sammen.
For å holde flyterseksjonen 60 sammen til en helhetlig ringform, er et andre rør 70 som forløper rundt hele merdomkretsen, tilsvarende forankret i ovennevnte kanaler 64 som er plassert vertikalt over den kanalen 66 som forankrer selve merdduken 14 via røret 80. Dette røret 70 kan være av vanlig plast, det kan være et hult plastrør slik at det bidrar til flyterens oppdrift. De stiplete linjene vist ved 67 på figur 5 antyder retningen for den neste flyteren 60 i rekken rundt omkretsen.
To tilstøtende flyterseksjoner holdes sammen og stabiliseres ved at de er tredd innpå det øvre sammenhengende røret 70 og det undre røret 80 som forankrer duken 14.
Toppflaten av flyteren 20 danner underlag for en ramme for en gangvei 90 (kun vist på figur 8) i bygget på en fagverksramme som omfatter tvergående skinnedeler innrettet til å stabiliseres i motsvarende tverrgående spor 65, for eksempel to stykker (figur 7), i toppsiden av hver seksjon. Skinnene omfatter nedadragende ben som kan stabiliseres i tilsvarende forsenkinger i toppflaten, vist ved 73 på figur 8. Det er også omfattende et rekkverk 13 slik figur 1 og 2 viser
Overløpskanalen.
Figur 7 viser en hel flyterseksjon 60 montert sammen med en tilstøtende seksjon (kun deler av denne vist). Et stykke opp på flyterens 60 innerveggside 61 er det plassert en rist over inngangene til to adskilte overløpskanaler 80a,80b. Disse åpningene kan reguleres ved hjelp av skyveskott som kan justere terskelhøyden med kanalgulv som følger med risten / skyveskottet opp og ned. Et vertikalsnitt av den ene kanalen er vist i et snitt av de to sammensatte flyterdelene 60a,60b på figur 6. Fra innløpet 80 ved risten 81 forløper kanalen, ifølge et ikke-begrensende eksempel, gjennom flyterseksjonen 60a i en skrårettet kanal 82 for så å vende vertikalt gjennom flyterseksjonen 60b til utløpet i vannmassen utenfor merden. Hvordan kanalen gjennom hver flyterdel er utformet, kan varieres. Siden det hele tiden pumpes vann inn i merden har den en høyere vannstand 12a enn vannstanden utenfor 12b slik at det blir et overløp H som gjør at vann renner gjennom de avvinklede kanalene 80,82 rundt hele omkretsen og ut i sjøen i samme omfang som innpumpingen.
Dersom innpumpingen av vann stanser, vil vannstanden inne i merden synke inntil vannivået når overløpskanten 83.
Til venstre på figur 8 er det skjematisk antydet flyteegenskapene som endrer seg ettersom vann fylles inn i merden. Den nederste linjen markerer grunnflytestillingen som følge av vekten av flottør og rekkverk. Vannet som pumpes opp fra dypet og fyller opp merden har høyere tetthet (er tyngre) enn vannet ved overflaten, slik at etter hvert som vannstanden 12a inne i merden stiger, så synker flottøren nedover. Det neste nivået viser at flottøren synker ytterligere ved overhøyde på vannet i forhold til nivået 12b utsiden. Teksten «Fribord» på figur 8 viser merdens innstilling i sjøen ved en normal drift. Den store pilen til høyre antyder nivåforskjellen 12a vs 12b som for eksempel kan utgjøre 10 cm overhøyde.
Siden innløpet ved til overløpskanalen 80 ligger høyere enn vannstanden 12b utenfor, vil vann renne naturlig tilbake i sjøen utenfor med nivået 12b, se angivelsen til høyre på figur 8. Dvs. at det pumpes opp vann til merden slik at nivået holder seg på et overløpsnivå slik det antydes.

Claims (15)

1. Fremgangsmåte ved drift av en lukket merd for marine organismer i sjøen, hvor merden defineres av en tett duk (14) som er festet i en flytende forankringsring (20) på overflaten, idet merden forsynes av friskt vann ved innpumping fra sjøen, og vann slippes tilbake i sjøen utenfor merden ved et overløp,karakterisert vedat friskvannet pumpes opp fra sjøen ved drift av et pumpehus (246) som er anordnet i et rørformig legeme (40) tilknyttet merdens bunn, og vannet føres ut i merden (10) i en distanse over merdens bunn, og vann slippes ved overløp ut gjennom et antall kanaler (80,82) som er utformet gjennom forankringsringen (60) fra innsiden (12a) av merden til sjøen (12b) utenfor merden.
2. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1,karakterisert vedat vannet tas inn i pumpehuset ved eller under merdens bunn via et inntaksrør (40b) som rager en distanse ned i sjøen under merdbunnen (18).
3. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1-2,karakterisert vedat vannet ledes oppad gjennom pumpehuset (246) og ut i merden i en radiell retning i en avstand over merdbunnen, gjennom et (bueformet) radialt rettet utløp (48a) fra pumpehuset (246) som flukter med en motsvarende utformet åpning (48b) i det rørformige legemet (40a).
4. Fremgangsmåte i samsvar med krav 1-3,karakterisert vedat vannet i merden påtvinges en roterende bevegelse ved at friskvannet ut av pumpehuset (246) og røret (40) føres mot bueformete ledeklaffer montert ved utløpet (48b) fra røret 40a.
5. Fremgangsmåte i samsvar med krav 3-4,karakterisert vedat friskvannet pumpes oppad gjennom to eller flere innbyrdes parallelle pumpehus (246) med pumpeorgan (53) anordnet i sine respektive lederør (46a,46b) hver rommende sitt respektive pumpehus (246), og ledes ut i merden i radielt motsatte retninger.
6. Fremgangsmåte i samsvar med et av de foregående krav,karakterisert vedat under drift av merden holdes vannstanden (12a) inne i merden på et nivå høyere enn vannstanden (12b) utenfor merden, idet vannet slippes ut ved overløp gjennom et antall overløpskanaler (80,82) som er anordnet på tvers ut gjennom forankringsringen som omfatter en ringformig flottør (20).
7. Fremgangsmåte i samsvar med et av de foregående krav,karakterisert vedat hvert pumpehus (246) omfatter ett eller flere kammere (57) med oppdriftselementer, så som luft eller lettvekts skum, slik at pumpehuset har en tilnærmet nøytral vekt eller negativ oppdrift, i sitt tilhørende lederør (40a).
8. Fremgangsmåte i samsvar med et av de foregående krav,karakterisert vedat hvert pumpehus (246) er innrettet til å monteres hengende i en line ved hjelp av en vinsj, for nedsenkning i (oppheising fra) sitt respektive lederør (40a) som forløper oppad til overflaten.
9. Fremgangsmåte i samsvar med et av de foregående krav,karakterisert vedat pumpehuset (246) nedsenkes til det hviler på et skulderformig mottakssete (247) i røret (40a), hvoretter pumpemotoren (54,52) startes slik at hele huset (246) dreier/roterer fritt på setet (247) inntil det det støter mot et stopperorgan som dreielåser huset, i hvilken posisjon utløpet (48a) fra huset flukter med utløpsåpningen (48a) i det utenforliggende røret 46.
10. Konstruksjon for tilførsel av vann til en merd til merd for marine organismer i sjøen, hvor merden defineres av en tett duk (14) som er festet i en flytende forankringsring (20) på overflaten, idet merden forsynes med vann ved innpumping fra sjøen med en pumpe, og vann slippes tilbake i sjøen utenfor merden ved et overløp,karakterisert vedet pumpehus (40) med et fjernbart pumpeorgan (52), og omfattende en nedre rørdel (40b) innrettet til å rage ned under merden (10) og omfattende et innløp (148) for inntak forvann, en øvre rørdel (40a) innrettet til å rage oppad over vannoverflaten (12a) i merden idet rørdelen om fatter et utløp (48) for vann som pumpes opp fra sjøen under merden, og et midtre parti som forbinder den øvre (40a) hhv den nedre rørdel (40b) og omfatteren brakett (42) for forankring til merdens bunnseksjon.
9. Konstruksjon i samsvar med krav 8,karakterisert vedat den øvre husdel (40a) er inndelt i minst to innbyrdes kanaldannende parallelle delrør (46a,46b) med tilhørende radielt rettede utløp (48b) for vannføring fra de respektive i delrørene (46a,46b) innsatte pumpekonstruksjoner (246) ut i merden, hvilke utløp (48b) vender innbyrdes radielt motsatt ut i merden.
10. Konstruksjon i samsvar med krav 8-9,karakterisert vedat pumpehuset (246) er inndelt i tre deler: 4) en øvre kammerdel (57) som utgjør et flottørkammer samt et organ for tilkopling av en heiseline (43) som opereres av en vinsj på overflaten for heving/senking av huset (246), 5) en midtre del som definerer et bueformet rørbend (47) som er innrettet til å vende med sin åpning (48a) vendt radielt utad, samt en nedad åpen rørdel som flukter med nedstrømsutløpet fra en pumpe (54), og 6) en pumpeseksjon (54,52) med et pumpeorgan (52) og en nedad åpen kanal forfluidforbindelse mot den nedre rørdel (40b).
11. Konstruksjon i samsvar med krav 8-10,karakterisert vedat braketten (18) som forbinder de øvre (40a) og nedre (40b) rørdeler omfatter en boksformet samlebeholder (42) som danner et feste for bunndelen av merdduken, et eller flere kammere (145) med tilhørende nedløpskanaler (145) for avfall, samt en ledning (50) for avfall for å lede avfall til overflaten, og eventuelt et oppdriftskammer (147).
11. Konstruksjon i samsvar med krav 8-10,karakterisert vedat den nedre rørdel (40b) en rørformig fleksibel duk som ved bunnen omfatter et tyngdelodd (146), og dukrøret (40b) holdes utspent ved hjelp av et antall plast- eller metallringer (149) montert med innbyrdes avstand innvendig i eller utvendig på dukrøret (40b), samt en inntaksrist.
12. Konstruksjon i samsvar med krav 8-11,karakterisert vedat brakettens toppside (143) danner en skråformet ringforming hylleformflate som flukter med merddukens (141b) bueformet nedadgående innside slik at den danner et naturlig skrårenne mot nedløpskanalene sentrum for det nedsynkende.
13. Anordning ved forankringsring (20) for forankring av en lukket merd for marine organismer i sjøen, hvor merden defineres av en tett duk (14) som er festet i forankringsringen (20) på overflaten, idet merden forsynes av friskt vann ved innpumping fra sjøen, og vann slippes tilbake i sjøen utenfor merden ved et overløp,karakterisert vedat forankringsringen er en ringformig flyter (20) som omfatter et antall overløpskanaler (80,82) for vann anordnet på tvers gjennom forankringsringen rundt hele omkretsen, og flyteren er sammensatt av et antall flyterseksjoner (60) rundt merdomkretsen, hvor hver flyterseksjon (60a,60b) definerer en langstrakt tilnærmet lukket kanal (66) for forankring av et rør (80) hvortil merdduken (14) er fastgjort, idet røret (80) forløper rundt hele flyterens/merdens omkrets, innelukket mellom seksjonene rundt omkretsen.
14. Anordning i samsvar med krav 13,karakterisert vedat hver flyterseksjon (60) er inndelt i to på langs adskillbare delflytere (60a,60b) som settes sammen til dannelse av nevnte flyterseksjon (60), og i hver av de to motstående sideflater til de to delflyterne (60a,60b) er det utformet en langsgående halvsirkelformet forsenkning slik at det defineres en langsgående sirkelformig kanal (66) for innelukking og forankring av røret (80) med den påfestede duk (14)
15. Anordning i samsvar med krav 13,karakterisert vedat et andre rør (70) som forløper rundt hele merdomkretsen, er forankret i tilsvarende kanal (64) dannet av halvsirkelformete forsenkninger (64) i de to motstående sideflatene til de to delflyterne (60a,60b) og røret er plassert vertikalt over den kanalen (66) som forankrer merdduken 14 via røret 80.
NO20140350A 2014-03-19 2014-03-19 Forankringsring for forankring av en lukket merd for marine organismer i sjøen. NO338389B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20140350A NO338389B1 (no) 2014-03-19 2014-03-19 Forankringsring for forankring av en lukket merd for marine organismer i sjøen.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20140350A NO338389B1 (no) 2014-03-19 2014-03-19 Forankringsring for forankring av en lukket merd for marine organismer i sjøen.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20140350A1 true NO20140350A1 (no) 2015-09-21
NO338389B1 NO338389B1 (no) 2016-08-15

Family

ID=54345379

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20140350A NO338389B1 (no) 2014-03-19 2014-03-19 Forankringsring for forankring av en lukket merd for marine organismer i sjøen.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO338389B1 (no)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20160386A1 (no) * 2016-03-07 2017-09-08 Jan Erik Kyrkjebø Oppdrettsmerd for fisk, samt fremgangsmåte for avlusing i en oppdrettsmerd
NO346549B1 (no) * 2021-03-08 2022-10-03 Eide Fjordbruk As Lukket nedsenkbar produksjonsenhet for fisk
NO20220935A1 (en) * 2021-12-10 2023-06-12 Eide Fjordbruk As A submersible fish rearing tank adapted to separate sludge from water and a method of operating such a tank

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO342778B1 (no) * 2017-03-27 2018-08-06 Sevan Marine Asa Et flytende merdanlegg
NO343101B1 (no) * 2018-02-27 2018-11-05 Nauplius Solutions As Anordning for drift og vedlikehold av oppdrettsmerd.
NO20200609A1 (en) * 2020-05-22 2021-10-25 Aker Solutions As Fish farming system

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2200822B (en) * 1987-02-11 1991-01-30 Ragnar Vadseth Farming enclosures
US5762024A (en) * 1996-04-17 1998-06-09 David E. Meilahn Aquaculture system
US8371245B2 (en) * 2005-01-26 2013-02-12 Ernest D. Papadoyianis Aquaculture production system
CA2780691C (en) * 2012-06-26 2021-10-26 Agrimarine Industries Inc. Aquaculture rearing enclosure and circulation induction system

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO20160386A1 (no) * 2016-03-07 2017-09-08 Jan Erik Kyrkjebø Oppdrettsmerd for fisk, samt fremgangsmåte for avlusing i en oppdrettsmerd
WO2017155414A1 (en) * 2016-03-07 2017-09-14 Kyrkjebø Jan Erik Fish farm, and method for delousing in a fish farm
NO341377B1 (no) * 2016-03-07 2017-10-23 Kyrkjeboe Jan Erik Oppdrettsmerd for fisk, samt fremgangsmåte for avlusing i en oppdrettsmerd
NO346549B1 (no) * 2021-03-08 2022-10-03 Eide Fjordbruk As Lukket nedsenkbar produksjonsenhet for fisk
NO20220935A1 (en) * 2021-12-10 2023-06-12 Eide Fjordbruk As A submersible fish rearing tank adapted to separate sludge from water and a method of operating such a tank

Also Published As

Publication number Publication date
NO338389B1 (no) 2016-08-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO20140350A1 (no) Fremgangsmåte ved drift av en lukket merd, konstruksjon for tilførsel av vann til merden, samt forankringsanordning for merden
JP5844495B1 (ja) 水上生簀用耐圧調整式水中上向飼料供給装置
KR100876227B1 (ko) 부유 및 잠수가 가능한 내파성 이동식 가두리
NO20141494A1 (no) Silregulator for et avløp i en lukket merd
NO175341B (no) Fremgangsmåte ved tilförsel av vann til en lukket merd, utforming av en lukket merd og anvendelse av merden til utövelse av fremgangsmåte
NO342818B1 (no) Pumpeinnretning og fremgangsmåte for tilførsel av friskt vann i en oppdrettsmerd
NO346650B1 (no) Nedsenkbar merd
NO20101597A1 (no) Flyteelement
NO342094B1 (no) Oppdrettsanlegg med ytre og indre pose
NO344542B1 (no) Fartøy for oppdrett av marine organismer
NO20161422A1 (no) Lukket merd
KR101444134B1 (ko) 수상가두리용 수중 상향식 사료공급장치
NO336739B1 (no) Merdanordning
NO344079B1 (no) Oppdrettsanlegg med brønn
NO324642B1 (no) Anordning for absorbering av flytende vaesker, sa som olje, bensin og lignende.
CA2999043C (en) Method and device for supply of water to a cage, and an overflow device.
NO346878B1 (no) Synke-flytestruktur
EP1045634B1 (en) Submersible fish cage
NO20130649A1 (no) Sikkerhetsnett for en lukket merd
NO176813B (no) Oljeoppsamler
SE190445C1 (no)
NO311062B1 (no) Anordning ved flatbunnet merd
NO167543B (no) Fremgangsmaate og anordning til aa isolere innholdet i en maer.
RU218658U1 (ru) Устройство для инкубации цист артемии
NO132205B (no)