NO175697B - Betjeningsdel til mobiltelefon - Google Patents

Betjeningsdel til mobiltelefon Download PDF

Info

Publication number
NO175697B
NO175697B NO880658A NO880658A NO175697B NO 175697 B NO175697 B NO 175697B NO 880658 A NO880658 A NO 880658A NO 880658 A NO880658 A NO 880658A NO 175697 B NO175697 B NO 175697B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
function
keys
key
iii
controlled
Prior art date
Application number
NO880658A
Other languages
English (en)
Other versions
NO880658D0 (no
NO880658L (no
NO175697C (no
Inventor
Alfons Raab
Rupert Stogmuller
Ulrich Skrypalle
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6321093&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NO175697(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of NO880658D0 publication Critical patent/NO880658D0/no
Publication of NO880658L publication Critical patent/NO880658L/no
Publication of NO175697B publication Critical patent/NO175697B/no
Publication of NO175697C publication Critical patent/NO175697C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M1/00Substation equipment, e.g. for use by subscribers
    • H04M1/72Mobile telephones; Cordless telephones, i.e. devices for establishing wireless links to base stations without route selection
    • H04M1/724User interfaces specially adapted for cordless or mobile telephones
    • H04M1/72466User interfaces specially adapted for cordless or mobile telephones with selection means, e.g. keys, having functions defined by the mode or the status of the device
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M1/00Substation equipment, e.g. for use by subscribers
    • H04M1/72Mobile telephones; Cordless telephones, i.e. devices for establishing wireless links to base stations without route selection
    • H04M1/724User interfaces specially adapted for cordless or mobile telephones
    • H04M1/72469User interfaces specially adapted for cordless or mobile telephones for operating the device by selecting functions from two or more displayed items, e.g. menus or icons

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Telephone Set Structure (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
  • Telephone Function (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en betjeningsdel for en mobiltelefon med et tast- og et displayfelt, hvor tastfeltet omfatter en gruppe av nummertaster og en gruppe av funksjonstaster til innstilling av bestemte funksjoner, og hvor de respektive påstyrte funksjoner visuelt kan vises i displayfeltet.
En lignende betjeningsdel for en trådløs telefon er kjent fra US-PS nr. 4 481 382.
Med innføringen av det cellulære mobiltelefonnett er generelt forutsetningene skaffet for å gjøre denne moderne kommunika-sjonstjeneste tilgjengelig for et høyt abonnenttall. Som termi-nal skal brukerens mobiltelefon i den forbindelse mest mulig tilbys samme betjeningskomfort som man er vant med fra de moderne telefoner på kontorer. Riktignok må betjeningsprose-dyrene for biltelefonen tilpasses de særlig tekniske og ergo-nomiske krav til bilens miljø. Bilens miljø betyr nemlig en romlig og fremfor alt tidsmessig begrensning av betjeningen, da telefonbrukeren må vie sin vesentlige oppmerksomhet til bilkj øringen.
Betjeningsdelen kan i den forbindelse utføres på forskjellige måter, nemlig som en tastmikrotelefon hvor alle elektriske og mekaniske elementer med nummertastatur, displayparti og gaffel er integrert i mikrotelefonen, eller som et hus med firkantet form for anordning av de forskjellige elementer som tast- og displayparti og med en til huset via en tilslut-ningskabel forbundet mikrotelefon. En tastmikrotelefon av den omtalte art er f.eks. kjent fra DE-AS 30 15 050, en betjeningsdel i form av et spesielt hus fra det tyske GM 83 09 667.
Hensikten med oppfinnelsen er å skaffe en betjeningsdel for en mobiltelefon hvor det under hensyntagen til særegenhetene i dens omgivelser på en enkel måte er skaffet en oversiktlig, anskuelig og forståelig betjening.
Denne hensikt oppnås i henhold til oppfinnelsen ved at gruppen av funksjonstaster omfatter minst to taster, hvormed det med utgangspunkt i et normalt funksjonsplan hvor de nevnte nummertaster tjener til innmating av nummersignaler, kan påstyres ytterligere funksjonsplan i hvilke nummertastene på i og for seg kjent måte tilordnes andre funksjoner, og at gruppen av funksjonstaster omfatter en ytterligere tast ved hvilken spesielle funksjonsområder innenfor de av de førstnevnte taster innstilte, respektive funksjonsplan, kan påstyres.
Fordelaktige utførelser og videreutviklinger av oppfinnelses-gjenstanden er angitt i de uselvstendige krav.
I det følgende skal oppfinnelsen forklares nærmere i tilknytning til et på tegningen vist utførelseseksempel. Fig. 1 og 2 viser en som mikrotelefon utført betjeningsdel sett forfra og fra siden. Fig. 3 viser oppbyggingen av de forskjellige funksjonstrinn i et blokkdiagram.
Betjeningsdelen i henhold til fig. 1 og 2 er utført som en mikrotelefon hvor alle elektriske og mekaniske elementer samt tast- og displaypartiene og gaffelen er integrert i mikrotelefonen. Mikrotelefonen med flat, lett krummet form består av to halvskallformede husdeler 1, 2 som ligger mot hverandre med sine åpne sider. I underdelen 1 er det i de respektive forhøyninger 3, 4 henholdsvis i et endeparti anordnet en tele-fonkapsel og i et annet endeområde, hvortil en telefontilslut-ningskabel 5 er ført, anordnet en mikrofonkapsel. På oversiden av overdelen 2 er det i det øvre område som ligger ovenfor forhøyningen 3 som inneholder telefonkapselen, anordnet et displayparti 6 og under dette to tastepartier 7, 8 som strek-ker seg til over midten og hvorav det mindre til displaypartiet 6 tilstøtende tastparti 7 omfatter en gruppe av funksjonstaster og det derunder anordnede større tastparti 8 en gruppe av nummertaster.
Fra gruppen av funksjonstaster 7 skal tre taster av betydning for oppfinnelsen fremheves, nemlig de med en oppadrettet, en nedadrettet og en vannrett pil forsynte taster Tl, T2, T3.
Ved de to tastene Tl, T2 er med utgangspunkt i et normalt funksjonsområde I, hvor nummertastene 8 tjener til innmating av nummersignaler, ytterligere funksjonstrinn II, III, IV påstyrbare, hvor nummertastene 8 er tilordnet andre funksjoner, f.eks. programmering. Nummertastene 8 er forskjellig markert for de forskjellige funksjoner, nemlig med tallsymbol-er på tastene selv for nummerslåing og med bokstavsymboler under hver tast, eksempelvis for programmeringen. Bokstavsymbolene er i den forbindelse markert som tilhørende den angjeldende tast ved en tilsvarende markering, nemlig et klammeaktig linjestykke. For en lett oppfatning og en god oversiktlighet er det i den forbindelse gunstig at funksjonstastene Tl, T2 for påstyringen av de forskjellige funksjonstrinn samt funksjonstasten T3, hvormed de innenfor et funksjonstrinn liggende funksjonsområder kan påstyres, markeres som funksjonsmessig sammenhørende på samme måte som kjennetegnene for bokstavsymbolene, f.eks. med bruk av samme farge. De ved hver av tastene Tl, T2 påstyrte funksjonstrinn samt de innenfor et funksjonstrinn ved hjelp av tasten T3 påstyrte spesielle funksjonsområder, kan angis visuelt i displaypartiet 6.
I tilknytning til blokkdiagrammet på fig. 3 skal konstruksjonen og innstillingsmulighetene for de enkelte funksjonstrinn bli forklart. Normaltrinnet I betegner det normale funksjonstrinn hvor nummertastene tjener til innmating av nummersignaler.
Det fåes automatisk ved hver påslåing av apparatet. Etter anropsnummerets innstilling blir nummeret avsatt ved trykking av nummertasten. Ovenfor dette trinn I befinner det seg et informasjonstrinn som kan påstyres av tasten Tl forsynt med den oppadrettede pil. Dette i det viste eksempel i to etasjer oppdelte informasjonstrinn og hvis enkelte etasjer kan påstyres skrittvis, inneholder en såkalt informasjonsblokk hvori utelukkende ekstra visninger registreres, f.eks. visningen av eget telefonnummer eller visningen av mottakssignalstyrken.
Funksjonstrinnet under normaltrinnet og som likeledes er oppdelt i flere etasjer, er betegnet som betjeningstrinn III og programmeringstrinn IV. De enkelte trinn er hver enkeltvis påstyrbare ved den med oppadrettet pil forsynte tast T2, idet et kort tasttrykk fører til betjeningstrinn III og et lengre tasttrykk til programmeringstrinn IV. De enkelte etasjer innenfor disse trinn er igjen skrittvis påstyrbare ved tasten T2, idet det er anordnet en skrittvis prosedyre etter brukspriori-teter. Betjenings- og programmeringstrinnet samt deres enkelte etasjer, består hver av flere funksjonsområder som kan påstyres ved den med vannrett pil forsynte tast T3.
Betjeningsblokken inneholder f.eks. navn og telefonnumre til abonnenter som kan anropes over tastaturet. Herved blir det tilsvarende funksjonsområde innenfor en funksjonsetasje inn-stilt som funksjonsmål ved betjening av den med vannrett pil forsynte tast T3. På tilsvarende måte skjer i programmeringstrinnet innmatingen av informasjoner som skal lagres i den så-kalte programmeringsblokk. En umiddelbar tilbakestilling til normaltrinnet er mulig fra hver posisjon innenfor betjenings-og programmeringstrinnene med den med en oppadrettet pil forsynte tast Tl.

Claims (7)

1. Betjeningsdel for en mobiltelefon med et tast- og et displayfelt, hvor tastfeltet omfatter en gruppe av nummertaster (8) og en gruppe av funksjonstaster til innstilling av bestemte funksjoner, og hvor de respektive påstyrte funksjoner visuelt kan vises i dispalyfeltet (6), karakterisert ved at gruppen av funksjonstaster (7) omfatter minst to taster (T1,T2), hvormed det med utgangspunkt i et normalt funksjonsplan (I) hvor de nevnte nummertaster tjener til innmating av nummersignaler, kan påstyres ytterligere funksjonsplan (II,III,IV) i hvilke nummertastene på i og for seg kjent måte tilordnes andre funksjoner, og at gruppen av funksjonstaster omfatter en ytterligere tast (3) ved hvilken spesielle funksjonsområder innenfor de av de førstnevnte taster (T1,T2) innstilte, respektive funksjonsplan, kan påstyres.
2. Betjeningsdel i henhold til krav 1, karakterisert ved at et funksjonsplan (II) som ligger over normalplanet (I) og inneholder en funksjons-blokk med tilleggsvisninger, kan innstilles ved hjelp av én (Tl) av de to førstnevnte taster, og at to ytterligere funksjonsplan (III,IV) som ligger under normalplanet (I) og inneholder en betjenings- og en programmeringsblokk, kan påstyres ved hjelp av den annen (T2) av disse to taster.
3. Betjeningsdel i henhold til krav 2, karakterisert ved at det ved hjelp av den tast (Tl) som kan påstyre funksjonsplanet (II) over normalplanet (I), dessuten kan gjennomføres en umiddelbar tilbakestilling til hver vilkårlig posisjon av de under normalplanet (I) liggende funksjonsplan (II,III).
4. Betjeningsdel i henhold til krav 1,2 eller 3, karakterisert ved at de to under normalplanet (I) liggende funksjonsplan (III,IV) likeledes er direkte påstyrbare ved ulike lang trykking av den angjeldende tast (T2).
5. Betjeningsdel i henhold til et av kravene 1-4, karakterisert ved at funksjonsplånene (II,III,IV) over og/eller under normalplanet (I) er oppdelt, og at de enkelte etter prioritetsrangering orienterte etasjer er skrittvis påstyrbare med de tilsvarende taster (T1,T2).
6. Betjeningsdel i henhold til et av kravene 1-5, karakterisert ved at nummertastene (8) for nummerf unks j onen er forsynt med nummer symboler, og at for ytterligere funksjoner er det i området under hver tast anbragt bokstavsymboler som er markert som tilhørende den angjeldende tast ved en tilsvarende markering (linjestykke).
7. Betjeningsdel i henhold til krav 6, karakterisert ved at funksjonstastene (T1,T2) for påstyring av de forskjellige funksjonsplan (II,III,IV) og -områder og kjennetegnene for bokstavsymboler er markert på samme måte, eksempelvis ved samme farge.
NO880658A 1987-02-16 1988-02-15 Betjeningsdel til mobiltelefon NO175697C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3704863 1987-02-16

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO880658D0 NO880658D0 (no) 1988-02-15
NO880658L NO880658L (no) 1988-08-17
NO175697B true NO175697B (no) 1994-08-08
NO175697C NO175697C (no) 1994-11-16

Family

ID=6321093

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO880658A NO175697C (no) 1987-02-16 1988-02-15 Betjeningsdel til mobiltelefon

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0279233B1 (no)
DE (1) DE3881716D1 (no)
DK (1) DK75788A (no)
FI (1) FI880704A (no)
NO (1) NO175697C (no)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3842413A1 (de) * 1988-12-16 1990-06-21 Bosch Gmbh Robert Eingabeeinrichtung fuer ein informationssystem in einem kraftfahrzeug
ATE137375T1 (de) * 1989-09-28 1996-05-15 Siemens Ag Verfahren zur einleitung vermittlungstechnischer funktionen und dienste
US5020107A (en) * 1989-12-04 1991-05-28 Motorola, Inc. Limited vocabulary speech recognition system
DE4008598C2 (de) * 1990-03-17 1995-08-17 Philips Patentverwaltung Mobilfunkgerät mit einem mindestens eine Funktionstaste aufweisenden Bedienteil
DE4010025C1 (no) * 1990-03-29 1991-06-06 Mercedes-Benz Aktiengesellschaft, 7000 Stuttgart, De
JP2906609B2 (ja) * 1990-07-30 1999-06-21 日本電気株式会社 携帯電話
DE9100527U1 (de) * 1991-01-17 1991-04-04 Siemens AG, 8000 München Funksprechgerät der elektrischen Nachrichtentechnik
FI88345C (fi) * 1991-01-29 1993-04-26 Nokia Mobile Phones Ltd Belyst tastatur
WO1992014331A1 (en) * 1991-02-04 1992-08-20 Motorola, Inc. Radiotelephone operating technique with multifunctional keys
DE4107745C1 (no) * 1991-03-11 1992-06-25 Telenorma Gmbh, 6000 Frankfurt, De
DE4202041A1 (de) * 1992-01-25 1993-07-29 Sel Alcatel Ag Verfahren zur erleichterung der bedienung von endgeraeten in fernmeldeanlagen
ES2123535T3 (es) * 1992-01-25 1999-01-16 Alsthom Cge Alcatel Procedimiento para facilitar el manejo de aparatos terminales en instalaciones de telecomunicaciones.
SE9202086D0 (sv) * 1992-07-03 1992-07-03 Ericsson Telefon Ab L M Anordning foer att foerenkla bestaellning av teletjaenster
EP0590492A1 (de) * 1992-10-01 1994-04-06 Siemens Aktiengesellschaft Mobiltelefon mit Hilfetaste zur Informationsanzeige
DE4406390A1 (de) * 1994-02-26 1995-08-31 Sel Alcatel Ag Mobilfunkendgerät
DE29503933U1 (de) * 1994-03-16 1995-12-07 Telefonaktiebolaget L M Ericsson, Stockholm Gleichförmige Mensch-Maschine-Schnittstelle für zellulare Mobiltelefone
CA2157623C (en) * 1994-09-20 1999-12-21 Lars Stig Sorensen Method and apparatus for dynamic radio communication menu
DE29516018U1 (de) * 1995-10-09 1996-11-07 Siemens AG, 80333 München Schaltungsanordnung zur Anzeige von vermittlungszustandsbezeichnenden Informationen
FI955340A (fi) * 1995-11-07 1997-05-08 Nokia Mobile Phones Ltd Matkapuhelimen käyttäjäliityntä
DE19545762C1 (de) 1995-12-07 1997-04-24 Siemens Ag Verfahren zum Erkennen von Betriebszuständen eines elektrischen Gerätes und elektrisches Gerät zum Erkennen von gerätespezifischen Betriebszuständen
GB2319691B (en) * 1996-11-22 2001-05-23 Nokia Mobile Phones Ltd User interface for a radio telephone
JP3123990B2 (ja) * 1998-10-05 2001-01-15 埼玉日本電気株式会社 携帯無線端末

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3104668A1 (de) * 1981-02-10 1982-09-02 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Multifunktionsbedienteil
US4481382A (en) * 1982-09-29 1984-11-06 Villa Real Antony Euclid C Programmable telephone system
GB2154393A (en) * 1984-02-16 1985-09-04 Standard Telephones Cables Ltd Telephone subscriber's apparatus
DE3413604A1 (de) * 1984-04-11 1985-10-24 Fraunhofer Ges Forschung Universelles verfahren zur benutzung elektronisch gesteuerter technischer systeme mit geringer zahl von eingabetasten

Also Published As

Publication number Publication date
EP0279233A3 (en) 1989-09-13
FI880704A0 (fi) 1988-02-15
NO880658D0 (no) 1988-02-15
FI880704A (fi) 1988-08-17
NO880658L (no) 1988-08-17
NO175697C (no) 1994-11-16
DE3881716D1 (de) 1993-07-22
DK75788A (da) 1988-08-17
EP0279233B1 (de) 1993-06-16
DK75788D0 (da) 1988-02-15
EP0279233A2 (de) 1988-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO175697B (no) Betjeningsdel til mobiltelefon
GB2349725A (en) Multi-function key for a portable phone
KR100986532B1 (ko) 이동 통신 단말기의 멀티유저 서비스 방법
GB2154393A (en) Telephone subscriber's apparatus
JPH0194750A (ja) 多機能電話装置
KR100429983B1 (ko) 이동통신 단말기의 원격 제어기를 이용한 문자 입력방법
JPS6190557A (ja) 透明電極方式表示装置付多機能電話
CN2574311Y (zh) 一种改进的手机面板
JPH0429426A (ja) 小型携帯無線電話装置
KR200239635Y1 (ko) 전화기의버튼배열구조
KR101123218B1 (ko) 이미지를 표시할 수 있는 디스플레이 패널이 탑재된 번호키를 갖는 전화기
KR100504602B1 (ko) 시프트키를 이용하여 사용자 입력의 편이성을 지원하는 이동통신 단말기 및 그 문자입력방법
KR20050055841A (ko) 네비게이션 키 겸용 서브 엘씨디를 구비하는 이동 통신단말기
KR20000041330A (ko) 휴대폰 제어시스템
EP0919094B1 (en) Mobile phone switchboard
KR100328666B1 (ko) 전화기
JP2924900B2 (ja) 電話装置及び通信端末装置
KR100724409B1 (ko) 통신 단말의 단축 키 등록 방법과 상기 단축 키를 이용한통신 방법과 상기 단축 키를 저장하는 기억 장치
JPH0254657A (ja) 多機能電話機
KR20010047903A (ko) 전화기에서 문자를 이용한 단축 다이얼링 장치
KR0137054B1 (ko) 디지탈 이동통신 시스템에서의 이동국 장치
KR20110067331A (ko) 다기능 버튼 관리 장치 및 방법과 그를 위한 전화기
KR19980011756U (ko) 단축다이얼장치
Norbdy Do we need human factors in telecommunications?
KR200185879Y1 (ko) 전화기의 키판 구조