NO175245B - Båtskrog - Google Patents

Båtskrog

Info

Publication number
NO175245B
NO175245B NO863983A NO863983A NO175245B NO 175245 B NO175245 B NO 175245B NO 863983 A NO863983 A NO 863983A NO 863983 A NO863983 A NO 863983A NO 175245 B NO175245 B NO 175245B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
boat hull
hull
outer skin
boat
strips
Prior art date
Application number
NO863983A
Other languages
English (en)
Other versions
NO863983L (no
NO175245C (no
NO863983D0 (no
Inventor
Jo Guettler
Original Assignee
Jo Guettler
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jo Guettler filed Critical Jo Guettler
Publication of NO863983L publication Critical patent/NO863983L/no
Publication of NO863983D0 publication Critical patent/NO863983D0/no
Publication of NO175245B publication Critical patent/NO175245B/no
Publication of NO175245C publication Critical patent/NO175245C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B1/00Hydrodynamic or hydrostatic features of hulls or of hydrofoils
    • B63B1/02Hydrodynamic or hydrostatic features of hulls or of hydrofoils deriving lift mainly from water displacement
    • B63B1/04Hydrodynamic or hydrostatic features of hulls or of hydrofoils deriving lift mainly from water displacement with single hull
    • B63B1/08Shape of aft part
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B1/00Hydrodynamic or hydrostatic features of hulls or of hydrofoils
    • B63B1/32Other means for varying the inherent hydrodynamic characteristics of hulls
    • B63B1/34Other means for varying the inherent hydrodynamic characteristics of hulls by reducing surface friction
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02TCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO TRANSPORTATION
    • Y02T70/00Maritime or waterways transport
    • Y02T70/10Measures concerning design or construction of watercraft hulls

Landscapes

  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Other Liquid Machine Or Engine Such As Wave Power Use (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)
  • Magnetic Bearings And Hydrostatic Bearings (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Filtration Of Liquid (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører et båtskrog med minst én Tufttilførsels-kanal som er dannet i akterskrogets ytterhud.
Prinsipielt seiler en båt med en bestemt fremdriftskraft desto hurtigere jo mindre båtskrogets motstand i vannet er.
• _ « . ,,
I en konkurranserobåt oppnår man dette som kjent ved hjelp av
et smalt, langt skrog med en lang, slank, avsmalnende hekk.
I en konkurransemotorbåt oppnår man dette med et kort båtskrog og en rett avskåret hekk.
Alle vannfartøy har den egenart at den optimalt sett mest gunstige skrogform bare vil ha sine optimale egenskaper ved en helt bestemt hastighet.
De fleste vannfartøy blir inndelt i tre grupper, basert på deres skrogform, nemlig i:
vannfartøy med fortrengerskrog,
vannfartøy med halvplanende skrog og
vannfartøy med planende skrog.
Fordelen ved fortrengerskroget er en lav vannmotstand ved liten hastighet og en fremragende sjødyktighet ved tung sjø, særlig ved bølger akterfra. En stor ulempe er imidlertid at ved den såkalte skroghastighet vil vannmotstanden tilta meget sterkt. Det på grunn av hekkbølgen dannede sug holder båten fast, noe som f.eks. ved sleping av båten med sterke slepefartøy kan føre så langt at båten trekkes ned under vannoverflaten.
Det halvplanede skrog i henhold til teknikkens stand i dag er det mere gunstige i dette henseende, fordi det bringer en sterk hekkbølge til å rive seg løs over vannlinjen på grunn av avriv-ningshekken. Derimot har det vesentlige ulemper ved grov sjø
og derved spesielt ved bølger akterfra, på grunn av at større bølger vil gå over båten.
Den planende form er på den annen side bare anvendbar ved sterkt motoriserte eller meget lette båter, fordi en avskåret hekk vil dykke ned i vannet ved lavere hastigheter og derved for-årsake en meget høy motstand.
Oppfinneren har satt seg som mål å utvikle et båtskrog som når det står stille og/eller også under fart omdannes kontinuerlig fra et fortrengerskrog med de dertil hørende kjente fordeler, hydrodynamisk til ett planende skrog med de dertil hørende fordeler, og således at skrogformen hydrodynamisk kan tilpasses til, henholdsvis automatisk tilpasses til den respektive seile-hastighet.
Denne oppgave blir løst ved at lufttilførselskanalen skjærer vannlinjen og er dekket av fleksible strimler hvis forkanter er festet på båtskroget, og hvis bakkanter er innrettet for frigjøring av det fra båtskroget bortstrømmende vann.
Dermed oppnås at hekkbølgen løses fra båtskroget allerede over vannlinjen og alt etter hastighet, mer eller mindre langt nede og også foran, og at det således ikke mer kan tilveiebringes noen motstand på grunn av bølgens sug. Det oppnås således et båtskrog som ved vilkårlig hastighet i hydrodynamisk henseende kan innstilles til den optimale form med minst motstand.
Innretningene for frigjøring av hekkbølgen krysser vannlinjen
i en spiss vinkel. Herved blir det oppnådd at innretningene også ved dypere neddykking av hekken i vannet bestandig vil ligge slik at avrivningslinjene forløper over vannoverflaten,
i seileretningen bestandig foran neddykkingspunktene. Ellers ville lufttilførselskanalene bli fylt med vann, slik at deres virkning ville bli utkoblet.
For å oppnå en mest mulig trinnløs hydrodynamisk omvandling
av fortrengerskroget til et planende skrog kan det isteden for en innretning med en avrivningslinje også være anordnet flere av disse innretningene på skroget etter hverandre, som eventuelt også forløper med forskjellige vinkler til hverandre og til vannoverflaten (vannlinjen).
Ved en fordelaktig utførelsesform er lufttilføreselskanalen tildekket med en fleksibel strimmel, hvis stilling kan forandres ved hjelp av mekaniske, pneumatiske eller hydrauliske betjeningselementer. På grunn av den her utstrømmende luft fremkommer det mellom skrogets ytterhud og vannet en luft-polstring, slik at det ikke mer kan dannes noe som helst sug og slik at det herved er garantert en sikker deling av hekkbølgen fra skroget.
En ytterligere mulighet er at lufttilførselskanalen er tildekket av en fjærlignende strimmel ved bibeholdelse av en sliss. Strimmelen er anordnet i planet for ytterhuden, slik at den ikke har noen hastighetspåvirkende utforming ved lavere hastighet. Denne fjærlignende strimmel kan ved ytterligere forbedring være utformet slik at den kan innstilles utover. Hertil er det i lufttilførselskanalen igjen anordnet betjeningselementer.
Ved den foreliggende oppfinnelse kan således fortrengerskrogets fordeler ved lave hastigheter og grov sjø utnyttes fullt ut. Ved stigende hastighet kan ved hjelp av de omtalte innretninger skroglengden forlenges hydrodynamisk på vilkårlig måte. Dermed er det mulig f.eks. å bringe en seilbåt til å plane eller "surfe" på samme måte som en jolle, fordi hekken ikke trekkes nedover. Hastighetsbarieren for den maksimale skroghastighet foreligger således ikke mere. Av fortrengerskroget er det blitt et planende skrog.
Ytterligere fordeler, trekk og enkeltheter ved oppfinnelsen fremgår av den følgende beskrivelsen av foretrukkne utførelses-eksempler som er fremstilt på tegningen, som viser:
\
Fig. 1 et skjematisk riss av et båtskrog,
Fig. 2 et del-horisontalsnitt gjennom båtskrogets hekkdel,- langs linjen II-II på fig. 1, Fig.2-6 ytterligere utførelsesformer for en hekkdel, i riss svarende til fig. 2. Fig. 1 viser et båtskrogs ytterhud 1, med en hekkdel 2, et ror 3 samt en kjøl 4. Linjene 5 illustrerer posisjonen til aktiverbare innretninger for avrivning av hekkbølgen.
Disse innretninger er nærmere vist i forskjellige utførelses-former på fig. 2-6. Således viser fig. 2 en i ytterhuden 1, henholdsvis i hekken 2 tilformet lufttilførselskanal 7 med åpninger 8. Den gjennom kanalen 7 tilførte luft trenger inn i vannet via åpningene 8 i retning utover og løfter vannet bort fra ytterhuden 1, slik at det finner sted en avrivning av hekkbølgen. Til forsterkning av avrivningsvirkningen er avrivningskanten 10 påsatt utvendig på skroget.
Fig. 3 viser en utførelsesform ved hvilken det i tillegg til lufttilførselskanalen 7 i ytterhuden 1 utenfra er tilformet en rille 11, i hvilken åpningene 8 ender. Derved er rillekanten 13 samtidig avrivningskant.
En ytterligere forbedret utførelsesform for innretningen for avrivning av hekkbølgen ifølge fig. 3 er vist på fig. 4. Derved blir avrivningskanten dannet av en fleksibel strimmel 14, som er festet nedsenket i ytterhuden 1, sett i seileretning, mens den motsatt til seileretningen står frem fra ytterhuden 1 og dekker over rillene 11. Denne strimmel 14 kan også stå f.eks. under påvirkning av en innoverrettet forspenning. Holdeelementet 15 kan være utformet som strekkelementer, når strimmelen 14 har en utoverrettet spenning. Ved trekking i strekkelementene kan stillingen til strimmelen i forhold til ytterhuden bli styrt. Blir strimmelen 14 trukket helt inn danner den til slutt en
del av ytterhuden 1. På denne måten kan stillingen til den som avrivningskant virkende strimmel 14 så vel under seiling som også når båten ligger stille instilles etter ønske. Dette kan gjennomføres automatisk eller styrt, f.eks. i samsvar med båtens hastighet.
Fig. 5 og 6 viser særlig foretrukkede utførelsesformer for oppfinnelsen. Ifølge fig. 5 er lufttilførselskanalen 7 tildekket av en strimmel 14a, som er anordnet i planet for ytterhuden 1. Strimmelen 14a danner sammen med ytterhuden 1 en sliss 17a, fra hvilken luften kan tre ut. En lignende tilforming er også vist på fig. 6, men strimmelen 14a er der utformet beveg-elig. Hertil er det i lufttilførselskanalen 7 anordnet en driv-anordning 18 som hydraulisk, pneumatisk eller mekanisk driver en drivstang 19, ved hjelp av hvilken strimmelen 14a kan trekkes ut fra ytterhuden plan.
Innretningen for avrivning av hekkbølgen kan innstilles såvel når båten ligger stille som også under fart.

Claims (5)

1. Båtskrog med minst én lufttilførselskanal (7) som er dannet i akterskrogets ytterhud, karakterisert ved at lufttilførselskanalen (7) skjærer vannlinjen og er dekket av fleksible strimler (14) hvis forkanter er festet på båtskroget, og hvis bakkanter er innrettet for frigjøring av det fra båtskroget bortstrømmende vann.
2. Båtskrog i henhold til krav 1, karakterisert ved at stillingen av strimlene (14) relativt til båtskrogets ytterhud (1) kan reguleres på en automatisk, justérbar måte.
3. Båtskrog i henhold til krav 1, karakterisert ved at lufttilførselskanalen (7) er dekket av fjærlignende strimler (14a) på en slik måte at det dannes en åpen sliss (17a), idet strimlene (14a) er anordnet i ytterhudens (1) plan.
4. Båtskrog i henhold til krav 3, karakterisert ved at det i lufttilførsels-kanalen (7) er anordnet et drivorgan (18) for en drivstang (19) eller lignende, som er innrettet til å føre strimlene (14a) bort fra planet til ytterhuden (1).
5. Båtskrog i henhold til et av kravene 1-4, karakterisert ved at det liggende etter hverandre på ytterhuden (1) er anordnet en rekke aktivérbare innretninger i form av kanaler og strimler (7, 14). C. Båtskrog i henhold til krav 5, karakterisert ved at de aktivérbare innretninger (7, 14) strekker seg med forskjellige vinkler til hverandre og til vannlinjen.
NO863983A 1985-02-06 1986-10-06 Båtskrog NO175245C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US69863385A 1985-02-06 1985-02-06
PCT/DE1986/000042 WO1986004557A1 (en) 1985-02-06 1986-02-06 Sailing boat

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO863983L NO863983L (no) 1986-10-06
NO863983D0 NO863983D0 (no) 1986-10-06
NO175245B true NO175245B (no) 1994-06-13
NO175245C NO175245C (no) 1994-09-21

Family

ID=24806054

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO863983A NO175245C (no) 1985-02-06 1986-10-06 Båtskrog

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0215812B1 (no)
AT (1) ATE43545T1 (no)
AU (1) AU592775B2 (no)
CA (1) CA1284917C (no)
DE (1) DE3663643D1 (no)
DK (1) DK158081C (no)
ES (1) ES8704827A1 (no)
FI (1) FI86830C (no)
NO (1) NO175245C (no)
NZ (1) NZ215050A (no)
WO (1) WO1986004557A1 (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO300963B1 (no) * 1989-07-31 1997-08-25 Masakazu Osawa Anordning for reduksjon av bölgemotstanden som virker på et skip

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB190901447A (en) * 1909-01-21 1910-01-21 Theophilus Osborn Smith An Improved Method of Reducing the Water Friction of Ships and Boats.
GB116255A (en) * 1917-06-01 1918-08-01 John Elniff Improvements in Means for Reducing the Resistance to Propulsion of Marine Vessels.
US2663276A (en) * 1951-12-27 1953-12-22 Albert F Ouellet Ship construction for reducing drag
GB1034370A (en) * 1963-03-08 1966-06-29 Harrison Lackenby Method and means for preventing flow-separation alongside ships' hulls in motion
GB1496670A (en) * 1973-12-29 1977-12-30 Yamaha Motor Co Ltd Planing hulls
GB1604462A (en) * 1978-05-31 1981-12-09 Orr A H Means with which to reduce resistance of surface marine vessels

Also Published As

Publication number Publication date
DE3663643D1 (en) 1989-07-06
FI864007A (fi) 1986-10-03
DK475086D0 (da) 1986-10-03
ATE43545T1 (de) 1989-06-15
NO863983L (no) 1986-10-06
AU592775B2 (en) 1990-01-25
FI86830C (fi) 1992-10-26
ES8704827A1 (es) 1987-05-01
ES551664A0 (es) 1987-05-01
EP0215812A1 (de) 1987-04-01
EP0215812B1 (de) 1989-05-31
WO1986004557A1 (en) 1986-08-14
DK158081B (da) 1990-03-26
NO175245C (no) 1994-09-21
CA1284917C (en) 1991-06-18
DK158081C (da) 1990-09-24
NO863983D0 (no) 1986-10-06
NZ215050A (en) 1988-04-29
FI86830B (fi) 1992-07-15
AU5399786A (en) 1986-08-26
DK475086A (da) 1986-10-03
FI864007A0 (fi) 1986-10-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4458622A (en) Boat having a variable hull configuration
US20110168071A1 (en) System and method of adjusting the location and position of the foresail on a sailboat
NO330559B1 (no) Arrangement og fremgangsmate for dynamisk styring av bevegelsene og kursen til et hoyhastighetsfartoyskrog
US7849809B2 (en) Yacht and ballast assembly therefor
US5211126A (en) Ship or boat construction having three hulls
NO316265B1 (no) Planende fartöy
US6578506B2 (en) Aft hung hydrofoil for reduction of water resistance of partially immersed sailing vessels
US3938458A (en) Adjustable boat hull
SE9603487D0 (sv) Anordning vid vattenfarkoster med ventilerad propeller
US4031841A (en) Controlled air film hull for watercraft
US5896825A (en) Dual hull watercraft
EP1472133B1 (en) Watercraft
NO175245B (no) Båtskrog
US3626883A (en) Sailing vessel with the luff of the mainsail clear of the mast
EP0816218A2 (en) Ship docking vessel
US3505968A (en) Boat stabilizer
EP2102055B1 (en) Variable trim boat
US3380426A (en) Steering and propulsion of watercraft
US4864948A (en) Hydrodynamically modified hull for a water craft
US1336226A (en) Sailboat
EP4043330B1 (en) Marine vessel comprising a planing hull
GB2219973A (en) Stabilising a water borne craft
US7748335B1 (en) Method and apparatus for wake free marine craft
RU93043823A (ru) Быстроходное судно с воздушной каверной
DE3680325D1 (de) Segelboot.