NO167245B - Fremgangsmaate og anordning for detektering av flammer. - Google Patents

Fremgangsmaate og anordning for detektering av flammer. Download PDF

Info

Publication number
NO167245B
NO167245B NO85855282A NO855282A NO167245B NO 167245 B NO167245 B NO 167245B NO 85855282 A NO85855282 A NO 85855282A NO 855282 A NO855282 A NO 855282A NO 167245 B NO167245 B NO 167245B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
detector
fire source
fire
deflection angle
vertical
Prior art date
Application number
NO85855282A
Other languages
English (en)
Other versions
NO167245C (no
NO855282L (no
Inventor
Kouji Akiba
Akira Kitajima
Yoshio Arai
Original Assignee
Hochiki Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hochiki Co filed Critical Hochiki Co
Publication of NO855282L publication Critical patent/NO855282L/no
Publication of NO167245B publication Critical patent/NO167245B/no
Publication of NO167245C publication Critical patent/NO167245C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • G08B17/12Actuation by presence of radiation or particles, e.g. of infrared radiation or of ions
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • G08B17/10Actuation by presence of smoke or gases, e.g. automatic alarm devices for analysing flowing fluid materials by the use of optical means
    • G08B17/11Actuation by presence of smoke or gases, e.g. automatic alarm devices for analysing flowing fluid materials by the use of optical means using an ionisation chamber for detecting smoke or gas
    • G08B17/113Constructional details

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Fire-Detection Mechanisms (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)
  • Photometry And Measurement Of Optical Pulse Characteristics (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår flammedeteksjonssystem i henhold til innledningen av krav 1 og en fremgangsmåte i henhold til innledningen av krav 8 til bruk i et flammedeteksjonssystem av denne art.
Oppfinnerene til den foreliggende oppfinnelse har tidli-gere, f.eks. i europeisk patentsøknad EPA-0098235, foreslått et automatisk brannslukkingssystem i hvilket der, når en branndetektor for generell overvåking oppdager en brann, blir aktivert et par brannkildedetekterende apparater for å oppdage flammenes posisjon og en dyse rettes mot brannkildens posisjon på basis av beregningsresultater funnet med deteksjonsdata fra deteksjonsapparatet for brannkilden, slik at der blir sprøytet brannslukkingsvæske. Dette er en teknikk beslektet med den foreliggende oppfinnelse.
I det automatiske brannslukkingssystem som beskrevet ovenfor, omfatter et par av deteksjonsapparater for brannkilden hver en detektor for å detektere en brannkilde, en vertikal kontrollanordning for å drive detektoren i vertikalretningen samt en horisontal kontrollanordning for å drive detektoren i horisontalretningen. Når branndetektoren oppdager en brann, blir den horisontale kontrollanordning hos det respektive deteksjonsapparat for brannkilden aktivert slik at de tilsvarende detektorer avsøker i henholdsvis horisontal- og vertikalretningen for å lete etter en brannkilde.
Nærmere bestemt er defleksjonsvinkelen til hver av detektorene innledningsvis innstilt hovedsakelig på den vertikale, nedadrettede vinkel. Når en brannkilde ikke oppdages ved en første operasjon, drives den vertikale kontrollanordning hos det respektive deteksjonapparat for brannkilden slik at defleksjonsvinkelen til den tilsvarende detektor tilbakestilles med en forutbestemt vinkel rettet oppover fra den opprinnelige vertikalt nedadrettede vinkel. Etter å ha utført tilbakestillingen av defleksjonsvinkelen, drives den tilsvarende horisontale kontrollanordning for å la den tilsvarende detektor avsøke i horisontalretningen for å finne en brannkilde. Tilsvarende søkeoperasjoner gjentas inntil en brannkilde er oppdaget. Defleksjonsvinklene bestemmes slik at en rekke virtuelle
linjer som representerer detektorens innstillingsretninger kan
ha like vinkelavstander.
I dette automatiske brannslukningssystem blir en flamme av minimumsstørrelsen som skal bestemmes som en brann, antatt som en referansebrannkilde, og denne referansebrannkilden skal oppdages under den horisontale avsøking.
Da detektorens defleksjonsvinkler i vertikalretningen imidlertid er innstilt på de forutbestemte like vinkelavstander over hele det overvåkede område som strekker seg fra en posisjon nær deteksjonsapparatet for brannkilder, til en posisjon i avstand fra dette, oppstår det følgende problem: Om defleksjonsvinklene bestemmes på en slik måte at referansebrannkilden ved en fjern posisjon i det overvåkede område standardiseres for å oppdage den fjerne referansebrannkilden, blir hver av defleksjonsvinklene små og avsøkingsbred-den ved gulvet som avsøkes, blir også meget liten. Som et resultat økes antallet av avsøkinger, og en effektiv deteksjon av brannkilder kan ikke oppnås.
Blir på den annen side flammen lokalisert til en posisjon nær det installerte deteksjonsapparat for brannkilden i det overvåkede område standardisert, blir hver av defleksjonsvinklene stor i forhold til avstanden for deteksjon av en flamme av en størrelse lik referansebrannkiIdens. Det behøves derfor en ytterligere oppdeling av den forhåndsinnstilte enhetsdefleksjonsvinkel for å oppdage en flamme.
Det er hensikten med den foreliggende oppfinnelse henholdsvis å skaffe et flammedeteksjonssystem og en fremgangsmåte til bruk i samme, hvormed de ovenfor beskrevne problemer kan unngås.
For å oppnå denne hensikt er flammedeteksjonssystemet i henhold til oppfinnelsen kjennetegnet ved en innstillingsanordning 19 for defleksjonsvinkelen 6n for å innstille hver av defleksjonsvinklene 8n ved den vertikale operasjon av detektoren, i relasjon til en rekke imaginære minimumsreferansebrannkilder Fn som skal bestemmes som flammer og foreløpig er forestilt å befinne seg på gulvet og veggen i overvåkingsområdet, slik at detektorens vertikale avsøkingsretning kan falle sammen med en virtuell linje som forbinder den øvre ende av en side til hvilken som helst referansebrannkilde med den nedre ende av en annen side til en referansebrannkilde beliggende nær den første referansebrannkilde, samt en kontrolldel 17 for å styre driften av den vertikale kontrollanordning 3b, 4b i henhold til instruksjoner fra nevnte innstillingsanordning 19 for defleksjonsvinkelen, mens frem-gangsmåten i henhold til oppfinnelsen er kjennetegnet ved at en rekke imaginære minimumsreferansebrannkilder som skal bestemmes som flammer foreløpig blir forestilt på gulvet og veggen i overvåkingsområdet, og at hver av defleksjonsvinklene i vertikalretningen stilles inn sekvensielt langs en virtuell linje som forbinder den øvre ende av en side til hvilken som helst referansebrannkilde, med den nedre ende av en annen side til en referansebrannkilde beliggende nær den første referansebrannkilde, slik at nevnte vertikale kontrollanordning drives på basis av nevnte defleksjonsvinkel.
I henhold til den foreliggende oppfinnelse blir dermed antallet avsøkinger med detektoren sterkt redusert i et avsnitt av området nær deteksjonsapparatet for brannkilden, slik at den nødvendige tid for å avsøke hele det overvåkede område blir begrenset og avsøkingen kan foregå uten noe avbrudd.
Fig. 1 er en forklarende fremstilling av et brannslukkingssystem som den foreliggende oppfinnelse anvendes på,
fig. 2(A), (B) er et blokkdiagram for et kretsopplegg til systemet på fig. 1,
fig. 3 er et forklarende diagram som viser innstillingen av defleksjonsvinklene,
fig. 4 er et forklarende diagram som viser metoden for å innstille defleksjonsvinklene,
fig. 5(A) og (B) er flytskjema som viser virkemåten av systemet på fig. 1,
fig. 6 er et grunnriss som viser driften av systemet vist på fig. 1, og
fig. 7 er et forklarende diagram som viser et annet eksempel på innstillingen av defleksjonsvinklene.
En foretrukken utførelsesform for den foreliggende oppfinnelse vil nå bli beskrevet med henvisning til tegningene.
På fig. 1 og 2 (A) betegner 1 et automatisk brannslukkingssystem og 3 og 4 et par deteksjonsapparater for brannkilder, anordnet på et bord 2 i innbyrdes avstand. Det ene deteksjonsapparat for brannkilder omfatter en detektor (f.eks. et pyroelektrisk element) 3a for deteksjon av en brannkilde, en vertikalt virkende kontrollanordning 3b for å kontrollere detektoren 3a i vertikalretningen og en horisontalt virkende kontrollanordning 3c for å kontrollere detektoren 3a i horisontalretningen. Det annet deteksjonsapparat 4 for brannkilder omfatter på tilsvarende måte en detektor (f.eks. et pyroelektrisk element) 4a for deteksjon av en brannkilde, en vertikal kontrollanordning 4b for å kontrollere detektoren 4a i vertikalretningen og en horisontal kontrollanordning 4c for å kontrollere detektoren 4a i horisontalretningen. Den vertikale kontrollanordning 3b, 4b: og den horisontale kontrollanordning 3c, 4c kontrollerer hver især, de respektive tilsvarende detektorene 3a, 4a, slik at detektorene 3a, 4a drives i vertikalretningen og i horisontalretningen som respons på en kommando fra en kontrolldel 17, som skai beskrives i detalj senere, for å detektere brannkildens posisjoner. 5 betegner en dysemontasje som er anordnet rundt et rotasjonssentrum for bordet 2, og omfatter en dyse 5a til å sprøyte brannslukkingsvæske, en kontrollanordning for sprøyteretningen til å rette inn dysen 5a mot den brannkildeposisjon: som er detektert av deteksjonsapparatene 3,4 for brannkildene, og en kontrollanordning 5c for sprøytebetin-gelsene for å styre disse ved å justere åpningen på tuten til dysen 5a avhengig av avstanden til brannkilden. 6 er en ret-ningskontrollanordning for retningen til å styre dreiningen av bordet 2 i horisontalplanet slik at deteksjonsapparatene for brannkildene og dysemontasjen 5 sammen rettes mot brannkilden. 7 betegner en summer, 8 en lampe, og 9 en branndetektor for generell overvåking;.
Branndetektoren 9 omfatter to deteksjonselementer som overvåker områder henholdsvis nr. 1 og nr. 2, som det overvåkede område er oppdelt i., slik som vist på fig. 6. Når et av detek-sjonselementene hos; branndetektoren 9 oppdager en brann, gis deteksjonsdata til. en kretsdel 10. Deteksjonsdata fra branndetektoren 9 gis som inngangssignal til kontrolldelen via et inn-gangsgrensesnitt T5>.
Kontrolldelen 17 foretar en brannbestemmelse på basis av deteksjonsdata fra branndetektoren 9, og når kontrolldelen 17 påviser at det er en brann, gir den en alarmdel 18 en instruk-sjon om å aktivere summeren 7 og lampen 8 for å gi en alarmin-dikasjon. Kontrolldelen 17 driver også retningskontrollanordningen 6 slik at bordet 2 dreies for å rette deteksjonsapparatene 3,4 for brannkilder og dysemontasjen 5 mot startområdet for en brann, f.eks. mot område nr. 2. Kontrolldelen 17 omfatter en innstillingsdel 19 for defleksjonsvinkelen for å stille inn defleksjonsvinklene for detektorene 3,4 i vertikalretningen.
Kontrolldelen 17 omfatter, som vist i detalj på fig. 2(B), en sentralprosessor (CPU) 17a og en hukommelse 17b. CPU 17a omfatter en kontrollenhet 17c og en beregningsenhet 17d, og er forbundet med hukommelsen 17b via en databuss og en adressebuss. Dessuten er der mellom CPU 17a og hvert av inngangsgrensesnit-tene 15 og utgangsgrensesnittene 16 anordnet en databuss. Videre lagrer hukommelsen 17b en rekke defleksjonsvinkeldata d1- Bn beregnet etter et defleksjonsinnstillingsprogram for å beregne defleksjonsvinkelen, og et regneprogram for å beregne en posisjon av en brannkilde etc, som det senere skal beskrives, idet innstillingsdelen 19 for defleksjonsvinkelen omfatter delfunksjoner av både CPU 17a og hukommelsen 17b.
CPU 17a overfører signaler fra inngangsgrensesnittet
til hukommelsen 17b gjennom adressebussen for sekvensiell aksessering av def leksjonsvinkeldata d-j- & n lagret i hukommelsen 17b. De vertikale kontrollanordninger 3 og 4b drives på basis av disse data.
Videre kan vinkeldata som måles fra retningen til like under sensoren 3a, 4a, eller vinkeldata eller en vinkel som viser den virkelige vinkel for å drive sensoren 3a, 4a være tilgjengelige for å lagres i hukommelsen,17b. I den foreliggende utførelse er imidlertid bare det første tilfelle beskrevet. I det andre tilfelle vil der bli benyttet en differensialvinkel mellom hver defleksjonsvinkel. Videre kan man dersom en skritt-motor nyttes til å drive sensoren 3a, 4a, gjøre skrittmotorens skrittall tilgjengelig for å kontrollere den vertikale kontrollanordning 3b, 4b.
Def leks jonsvinklene &-|- &n kan beregnes ved bruk av et eller annet defleksjonsinnstillingsprogram for å beregne defleksjonsvinkelen, dersom det kan lagres i hukommelsen 17b. Informasjon fra sensoren 3a, 4a, dvs. en avsøkingsvinkel for sensoren 3a, 4a i vertikalretningen og en horisontalavstand til områdene nr. 1 og 2 anvendes for den ovenfornevnte beregning og de vertikale kontrollanordninger 3b, 4b drives på basis av beregningsresultatet» Innstillingsdelen 19 for defleksjonsvinkelen kan dessuten omfatte en eller annen tastaturbryteranord-ning bestående av en rekke brytere for å utføre det programmet som er lagret i hukommelsen 17b.
Den vertikale kontrollanordning 3b, 4b og den horisontale kontrollanordning 3c, 4c styres som ovenfor nevnt slik at hvert av deteksjonsapparatene 3, 4 for brannkildene kan utføre en deteksjonsoperasjon for en brannkilde med hensyn på hver av de tilordnede soner for brannstart. Ved inngang av deteksjonssigna-lene fra deteksjonsapparatene 3, 4 for brann, beregner kontrolldelen 17 posisjonen av brannkilden ved hjelp av trigo-nometriske metoder. I henhold til resultatet av beregningen styres retningskontrollanordningen igjen for å dreie bordet 2 slik at deteksjonsapparatene 3, 4 for brannkilden og dysemontasjen 5 sammen rettes mot brannkildens posisjon.
Fig. 3 er ét forklarende diagram som viser innstillingen av defleksjonsvinklene i innstillingsdelen 19 for defleksjonsvinkelen. Som vist. på fig. 3, forestilles på forhånd minimumsreferansebrannkilder F-j , F2, ... Fq, ... med samme dimensjoner som bestemmes som en flamme, på gulvet og veggen i det overvåkede område, og defleksjonsvinkler & 1 , $2» ••• & 8* ••• *• vertikalretningen innstilles langs respektive linjer som forbinder en øvre ende av en av de nærliggende referansebrannkilder med en nedre- ende av en annen.
Et eksempel på' innstilling av def leksjonsvinklene vil bli beskrevet mer spesifikt under henvisning til fig. 4. På denne figur er referansebrannkiIdene F-j, F2, .... hver en minimums-enhetsflamme bestemt som en brann og antatt å ha en høyde h og en bredde w. Den maksimale horisontale avstand som detektorene 3a, 4a kan detektere, er angitt som X.
Det antas at en brannkilde befinner seg ved posisjonen til referansebrannkilden F7 på fig. 4. En virtuell linje Po blir forestilt slik at den detekterer den laveste ende av en nærmeste side av brannkilden. Denne virtuelle linje Pø, dvs. en avsø-kingslinje som angir avsøkingsretningen for detektorene 3a, 4a vil være en referanselinje. En vinkel mellom avsøkingslinjen Pø og en normal på gulvet blir satt til 60. Da kan den følgende formel benyttes:
Med hensyn til en nærmere brannkilde Fg berører avsø-kingslinjen Pq den øvre ende av den fjerne side av brannkilden F5. Hvis der i dette tilfelle defineres en vinkel mellom en avsøkingslinje P<| som passerer gjennom den nedre ende av nærmeste side til brannkilden Fg, og en normal til gulvet, idet denne vinkelen antas å være 9-j, fås avsøkingslinjen P-j som følger: Anta en horisontalavstand til den nedre ende av den fjerne side av brannkilden F-j for å være X-j', da vil X-j • være:
På den annen side vil en horisontalavstand X-j til den nedre ende av den nærmeste side av brannkilden Fg være:
Videre blir Fra formlene (2), (3) og (4) fås
Denne operasjon gjentas for sekvensielt å bestemme vinkler definert av avsøkingslinjene som forbinder de nedre ender av de respektive nærmere sider med de respektive brannkilder F-|, F2,
... og detektorene 3a, 4a, og gulvet.
I dette tilfelle er en generell formel gitt ved:
hvor G0 er Arccot (H/(X - w)).
For å detektere en brannkilde plassert ved posisjonen til
F7 i en horisontal avstand X, må
I dette tilfelle er en generell løsning som følger:
Hvis det antas; at X f .eks. = 15 m, h = 0,5 m og H = 2 m, vil seks eller syv avsøkingslinjer være tilstrekkelig til å dekke hele gulvet i overvåkingsområdet, og om avsøkingslinjer, generelt en rekke linjer, funnet som avsøkingslinjer for veggen, legges til, kan hele overvåkingsområdet dekkes. Derimot blir en vinkel, i henhold til den vanlige likedelingsmetode, definert mellom de respektive avsøkingslinjer, omtrent 3°, slik at en brannkilde F7 på fig. 3 detekteres under de samme betingelser som spesifisert ovenfor, og nesten 30 avsøkingslinjer vil trengs for å dekke gulvet alene.
Videre er det etter deteksjon av brannkilden ikke nødvendig å dele defleksjonsvinkelen ytterligere i vertikalretningen rundt defleksjonsvinkelen hvor den første brannkilden er blitt detektert. Mer spesielt er det da, siden en nøyaktig brannkildeposisjon kan beregnes på basis av deteksjonsdata fra detektorene 3a, 4a ved den samme defleksjonsvinkel som benyttes for deteksjon av brannkilden, mulig å foreta deteksjon av brannkildens posisjon på basis av deteksjonsdata funnet samtidig med brannkildedeteksjonen. Dette tillater rask igangsetting av brannbek j empe 1 se t i 1'tak.
På tegningene betegner 11 en beholder for en brannslukkingsvæske f.eks. et slukkingsmiddel eller vann, 12 en pumpe for å mate slukkingsvæsken fra beholderen 11 til dysen 5a, og 13 en motor. Når motoren 13 startes som respons på en instruks fra kontrolldelen, via et utgangsgrensesnitt 16, drives brann-slukkingspumpen 12 slik at slukkingsvæsken blir tilført dysen 5a for å innlede brannbekjempeIsen.
Virkemåten av det viste apparat vil bli beskrevet under
henvisning til fig. 4, fig. 5(A) og (B) og også fig. 6.
På fig. 5(A) og (B) foregår igangsetting for et normalt tidsrom ved blokk 21. F.eks. styres de horisontalt virkende kontroilanordninger 3c, 4c og retningskontrollanordningen 6 for å justere dreievinkelen for bordet 2 slik at detektorene 3a, 4a og dysen 5a sammen kan rettes forover. Og som vist på fig. 4, styres de vertikale kontrollanordningene 3b, 4b for å innstille defleksjonsvinkelen i vertikalretningen for detektoren 4a med vertikal retning nedad, og defleksjonvinkelen i vertikalretningen for detektor 3a rettes stort sett mot den sentrale del av overvåkingsområdet, f.eks. med en vinkel Ø4. Ved blokk 22 overvåker branndetektoren hvert av overvåkingsområdene for branntilløp. Hvis en brann f.eks. er startet i område nr. 2 som vist på fig. 6, detekterer branndetektoren 9 en flamme F, og prosessen går fra blokk 22 til blokk 23 for å drive retningskontrollanordningen 6. Ved driving av retningskontrollanordningen 6 dreier bordet 2 seg i horisontalplanet slik at detektorene 3a, 4a og dysen 5a sammen rettes mot område nr. 2. Deretter instrueres detektorene 3a, 4a i blokk 24 om å utføre en flamme-deteksjonsoperasjon.
I denne forbindelse skal det påpekes at defleksjonsvinkelen i vertikalretningen for detektoren 4a nå er innstilt vertikalt nedover og at defleksjonsvinkelen for detektoren 3a nå er innstilt på en vinkel ©4. som beskrevet ovenfor. Kontrolldelen 17 aktiverer de horisontale kontrollanordningene 3c, 4c for å la detektorene 3a, 4a avsøke i horisontalretningen i område nr. 2, idet de opprinnelig innstilte defleksjonsvinkler for detektorene 3a, 4a bibeholdes. I blokk 25 blir det avgjort om detektoren 3a detekterer en flamme eller ikke. Blir ingen flamme detektert, går man videre til blokk 26, hvor deteksjonsdata fra detektoren 4a leses. Hvis flammedeteksjonsdata heller ikke finnes i blokk 26, går man videre til blokk 27, hvor kontrolldelen 17 driver de vertikale kontrollanordninger 3b, 4b for å deflektere vinklene for de respektive detektorene 3a, 4a oppover med forutbestemte vinkelverdier. Mere spesielt blir, som vist på fig..3,^defleksjonsvinkelen i vertikalretningen for detektoren 4a tilbakestil-let fra den vertikale nedadpekende retning til en vinkel 9 <\, og defleksjonsvinkelen for detektoren 3a tilbakestilles fra Ø4 til en vinkel Ø5. Man går deretter videre til blokk 24 for å drive de horisontale kontrollanordninger 3b, 4b for å la detektorene 3a, 4a avsøke i horisontalretningen i område nr. 2, mens
defleksjonsvinklene for detektorene 3a, 4a
holdes på henholdsvis Ø5 og Ø1.
På tilsvarende måte styres defleksjonsvinklene for de respektive detektorer 3a, 4a i vertikalretningen, slik at de trinnvis tilbakestilles oppover med forutbestemte vinkelverdier på basis av programmet for forinnstilling av defleksjonsvinkelen. Styringen utføres dessuten slik at detektorene 3a, 4a avsøker horisontalt i område nr. 2 ved de respektive defleksjonsvinkler for å gjenta operasjonen for søking etter flammer.
Om detektoren 4a detekterer en flamme etter noen søkeope-rasjoner av detektorene 3a, 4a, går man fra blokk 26 til blokk 28, hvor kontrolldelen 17 driver den horisontale kontrollanordning 3c og den vertikale kontrollanordning 3b hos deteksjonsapparatet 3 for brannkilder for å rette detektoren 3a mot flammen. I blokk 30 bestemmer kontrolldelen 17 størrelsen av flammen på basis av data fra detektorene 3a, 4a, og om flamme-størrelsen ikke overskrider en forutbestemt verdi, blir den bestemt til ikke å være en brann, og prosessen vender tilbake til blokk 21. Således tilbakestilles prosessen til utgangsbetin-gelsene for å forberede den videre overvåking av branntilløp.
Hvis på den annen side kontrolldelen i blokk 30 bestemmer at størrelsen av flammen overstiger den forutbestemte verdi og at den betegner en brann, fortsetter prosessen til blokk 31, aktiverer summeren 7 og tenner lampen 8 for å gi en alarmindika-sjon. Prosessen går videre til blokk 32, hvor retningskontrollanordningen drives for å dreie bordet 2, slik at deteksjonsapparatene 3, 4 for brannkilder og dysemontasjen 5 sammen rettes mot flammen. I blokk 33 rejusteres retningsvinklene for detektorene 3a, 4a fordi de er deflektert fra brannen som følge av dreiningen av bordet 2. Til dette formål drives de horisontale kontrollanordninger: 3c, 4c for å rette detektorene 3a, 4a mot flammen.
I blokk 34 samles deteksjonsdata under den tilstand da detektorene 3a, 4a er rettet mot flammen, og kontrolldelen 17 beregner den nøyaktige flammeposisjon, dvs. avstanden til flammen og høyden av flammen basert på deteksjonsdata fra detektorene 3a, 4a. Kontrolldelen 17 styrer dysemontasjen 5 i henhold til resultatet av beregningen, og den aktiverer blokk 35, sprøyteretningskontrollanordningen 5b for å styre retnings-vinkelen i vertikalretningen for dysen 5a slik at tuten på dysen kan rettes mot flammen. Kontrolldelen 17 aktiverer i blokk 36 kontroilanordningen 5c for sprøytebetingelsene for å justere åpningsgraden på tuten til dysen 5a. Slik styres sprøytebetin-gelsen for slukkingsvæsken. I blokk 37 settes motoren 13 igang på ordre fra kontrolldelen 17 for å drive slukkingspumpen 12, slik at der blir sprøytet brannslukkingsvæske fra dysen 5a for å starte brannbekjempeIse. I blokk 38 overvåkes det hvorvidt brannen er slukket eller ikke, på basis av deteksjonsdata fra branndetektoren 9. Om brannen ikke er fullstendig slukket, går prosessen tilbake fra blokk 38 til blokk 34, og kontrolldelen 17 beregner igjen brannkildeposisjonen på grunnlag av deteksjonsdata fra detektorene 3a, 4a og rejusterer sprøyteretningen og sprøytebetingelsen for dysen 5a i henhold til beregningsresulta-tene for å fortsette brannbekjempeIsen. Om det i blokk 38 bekreftes at brannen er fullstendig slukket, fortsetter prosessen til blokk 39 for å stoppe driften av motoren 13 og brann-slukkingspumpen 12, slik at brannbekjempeIsen opphører. I blokk 40 slås summeren 7 og lampen 8 av, så alarmindikasjonen opphø-rer. Deretter returnerer prosessen til blokk 21 for å tilbake-stille retningsvinklene for de respektive detektorer 3a, 4a til startbetingelsene for ytterligere brannovervåking.
I den ovenfor beskrevne utførelse blir den opprinnelige defleksjonsvinkel for detektoren 3a i vertikalretningen ved blokk 21 stilt inn med vinkelen 64 som gir en innretting mot den hovedsakelig sentrale del av gulvet. Da de respektive defleksjonsvinkler & 2* ^3 ••• ••• som behøves for å avsøke hele overvåkingsområdet og som er foreløpig innstilt i henhold til formen og størrelsen på overvåkingsområdet, imidlertid kan finnes og det antall avsøkingslinjer i vertikalretningen som behøves for å avsøke over overvåkingsområdet, kan beregnes, kan den opprinnelige defleksjonsvinkel for detektoren 3a i vertikalretningen stilles inn i den retning som svarer til den midtre avsøkingslinje. I dette tilfelle kan søkeoperasjonen for brann utføres effektivt i hele overvåkingsområdet, omfattende gulvet og veggen.
Fig. 7 viser en annen metode for å stille inn defleksjonsvinklene. På fig. 7 kan avsøkingslinjene forestilles å være innenfor nevnte vinkel Bo, siden detektorene 3a, 4a for å
detektere infrarøde stråler fra flammene har en viss synsfelt-
vinkel 00» Mer spesielt innstilles defleksjonsvinklene B\, $2»
%, ...07, ... i vertikalretningen langs de respektive avsøkings-
linjer som forbinder den øvre ende av hvilken som helst av de nærliggende referansebrannkilder med den nedre ende av de andre. I dette tilfelle kan de ovenfor angitte formler anvendes etter
en viss modifikasjon. Imidlertid har det pyroelektriske element, fotodioden, fototransistoren etc. som vanligvis benyttes som detektor, en synsfeltvinkel Øn som er så liten at den kan neglisjeres. Da de er justert ved optiske metoder for å tillate mottaking av lys bare når det kommer inn i horisontalretning, er det i mange tilfeller ikke nødvendig å stille inn defleksjonsvinklene 0-j, 02, ... på den måte som er vist på fig. 7.

Claims (8)

1. Flammedeteksjonssystem for å detektere en brannkilde i et overvåkingsområde, hvor systemet omfatter en detektor (3a, 4a)
for å detektere en brannkilde, en vertikal kontrollanordning (3b, 4a) til å drive nevnte detektor for utførelse av vertikal avsøking i overvåkingsområdet og en horisontal kontrollanordning (3c, 4c) til å drive nevnte detektor (3a, 4a) for utførelse av horisontal avsøking i overvåkingsområdet,karakterisert ved en innstillingsanordning (19) for defleksjonsvinkelen (Gn) for å innstille hver av defleksjonsvinklene (8n) ved den vertikale operasjon av detektoren, i relasjon til en rekke imaginære minimumsreferansebrannkilder (Fn) som skal bestemmes som flammer og foreløpig er forestilt å befinne seg på gulvet og veggen i overvåkingsområdet, slik at detektorens vertikale avsøkingsretning kan falle sammen med en. virtuell linjé som forbinder den øvre ende av en side til hvilken som helst referansebrannkilde med den nedre ende av en annen side til en referansebrannkilde beliggende nær den første referansebrannkilde, samt en kontrolldel (17) for å styre driften av den vertikale kontrollanordning (3b, 4b) i henhold til instruksjoner fra nevnte innstillingsanordning (19) for defleksjonsvinkelen.
2. Flanunedeteksjonssystem i henhold til krav 1, karakterisert ved at nevnte referansebrannkilder (Fn) hver forestilles som rektangulære med forutbestemt høyde (h) og forutbestemt bredde (w).
3. Flanunedeteksjonssystem i henhold til krav 1, karakterisert ved at nevnte innstillingsanordning (19) for defleksjonsvinkelen (9n) omfatter en hukommelses-anordning til å lagre vinkeldata for å stille inn hver defleksjonsvinkel (9n) *• hver i hukommelsesanordningen inneholdt adresse som tilsvarer hver referansebrannkilde (Fn).
4. Flanunedeteksjonssystem i henhold til krav 3, karakterisert ved at hver av de nevnte vinkeldata for innstilling av defleksjonsvinkelen (Øn) er et datum målt fra en vertikalretning orientert like under detektoren (3a, 4a).
5. Flanunedeteksjonssystem i henhold til krav 3, karakterisert ved at hver av de nevnte vinkeldata for å stille inn defleksjonsvinkelen (6n) er et datum som angir en vinkel for å drive detektoren (3a, 4a) fra den foreliggende stilling til den neste stilling.
6. Flammedeteksjonssystem i henhold til krav 1, karakterisert ved at nevnte innstillingsanordning (19) for defleksjonsvinkelen (Øn) omfatter en hukommelses-anordning til å lagre et program for å beregne nevnte defleksjonsvinkel (Øn), og en inngangsanordning for horisontalavstand til å mate inn horisontal avstand (X) av det overvåkede område.
7. Flammedeteksjonssystem i henhold til krav 1, karakterisert ved at der er anordnet et par detektorer (3a, 4a) som avsøker hver av delene av et delt overvåkingsområde.
8. Fremgangsmåte til bruk i et flammedeteksjonssystem som omfatter en detektor til å detektere en brannkilde i et overvåkingsområde, en\ vertikal kontrollanordning til å drive nevnte detektor for utførelse av en vertikal avsøking i overvåkingsområdet, og en horisontal kontrollanordning til å drive nevnte detektor, for utførelse av horisontal avsøking i overvåkingsområdet, karakterisert ved at en rekke imaginære minimumsreferansebrannkilder som skal bestemmes som flammer foreløpig blir forestilt på gulvet og veggen i overvåkingsområdet, og at hver av defleksjonsvinklene i vertikalretningen stilles inn sekvensielt langs en virtuell linje som forbinder den øvre ende av en side til hvilken som helst referansebrannkilde, med den nedre ende av en annen side til en referansebrannkilde beliggende nær den første referansebrannkilde, slik at nevnte vertikale kontrollanordning drives på basis av nevnte defleksjonsvinkel.
NO85855282A 1984-12-27 1985-12-23 Fremgangsmaate og anordning for detektering av flammer. NO167245C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP1984199022U JPS61115293U (no) 1984-12-27 1984-12-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO855282L NO855282L (no) 1986-06-30
NO167245B true NO167245B (no) 1991-07-08
NO167245C NO167245C (no) 1991-10-16

Family

ID=16400817

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO85855282A NO167245C (no) 1984-12-27 1985-12-23 Fremgangsmaate og anordning for detektering av flammer.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4755687A (no)
JP (1) JPS61115293U (no)
AU (1) AU587411B2 (no)
CH (1) CH668363A5 (no)
DE (1) DE3546298A1 (no)
FI (1) FI84528C (no)
FR (1) FR2575391B1 (no)
GB (1) GB2169421B (no)
NO (1) NO167245C (no)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS61149172A (ja) * 1984-12-25 1986-07-07 ホーチキ株式会社 自動消火装置の消火状況監視装置
DE3607141A1 (de) * 1986-03-05 1987-09-10 Irs Ind Rationalis Syst Gmbh Verfahren und vorrichtung zum explosionsschutz von anlagen, rohrleitungen u. dgl. durch druckueberwachung
DE3626472A1 (de) * 1986-08-05 1988-02-11 Preussag Ag Minimax Melder, insbesondere brandmelder
JPH0196795A (ja) * 1987-10-09 1989-04-14 Chino Corp 火災検知器
FR2637977B1 (fr) * 1988-10-13 1992-03-13 Brown De Colstoun Francois Procede et systeme pour la detection notamment de feu de forets
US4988884A (en) * 1988-11-22 1991-01-29 Walter Kidde Aerospace, Inc. High temperature resistant flame detector
DE3918239A1 (de) * 1989-06-05 1990-12-06 Miele & Cie Sicherheitseinrichtung fuer elektrische haushaltgeraete
US7184862B2 (en) * 1999-07-30 2007-02-27 Oshkosh Truck Corporation Turret targeting system and method for a fire fighting vehicle
CA2691469A1 (en) * 2006-10-04 2008-04-10 Sensorjet Holdings Limited Fire suppression
US8511397B2 (en) * 2010-01-12 2013-08-20 Kidde Technologies, Inc. Highly integrated data bus automatic fire extinguishing system
EP2402919A1 (en) * 2010-06-30 2012-01-04 Vetco Gray Controls Limited Intelligent fire extinguishing
US9162095B2 (en) 2011-03-09 2015-10-20 Alan E. Thomas Temperature-based fire detection
CN105920769A (zh) * 2016-06-29 2016-09-07 浙江汉腾物联科技有限公司 一种智能消防系统

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3588893A (en) * 1968-10-25 1971-06-28 Edward W Mc Closkey Apparatus for detecting and locating a fire and for producing at least one corresponding intelligence-carrying output signal
US4023146A (en) * 1976-02-03 1977-05-10 Carroll Wayne E Method for computing and evaluating emergency priority and evacuation routes for high rise buildings, mines and the like
US4082148A (en) * 1976-07-26 1978-04-04 A-T-O Inc. Fire protection system
GB2106385B (en) * 1981-06-06 1986-05-29 James Wendell Browne Fire detection and fighting system
EP0098235B1 (en) * 1982-06-28 1987-10-28 HOCHIKI Kabushiki Kaisha Automatic fire extinguishing system
US4609048A (en) * 1983-04-18 1986-09-02 Shinko Electric Co., Ltd. Apparatus for automatically extinguishing fire
JPS61149172A (ja) * 1984-12-25 1986-07-07 ホーチキ株式会社 自動消火装置の消火状況監視装置

Also Published As

Publication number Publication date
FI855090A (fi) 1986-06-28
NO167245C (no) 1991-10-16
FI84528C (fi) 1991-12-10
GB2169421B (en) 1988-12-07
FI84528B (fi) 1991-08-30
JPS61115293U (no) 1986-07-21
GB8531742D0 (en) 1986-02-05
FR2575391A1 (fr) 1986-07-04
GB2169421A (en) 1986-07-09
US4755687A (en) 1988-07-05
CH668363A5 (fr) 1988-12-30
DE3546298A1 (de) 1986-07-03
AU587411B2 (en) 1989-08-17
FI855090A0 (fi) 1985-12-19
AU5159785A (en) 1986-07-03
FR2575391B1 (fr) 1993-08-13
NO855282L (no) 1986-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO167245B (no) Fremgangsmaate og anordning for detektering av flammer.
US4821805A (en) Automatic fire extinguishing system
US5412816A (en) Surgical scrub sink
GB2196249A (en) Fire combat system
US4800285A (en) Flame detecting arrangement for detecting a flame through horizontal and vertical scanning of a supervisory region by using a photodetector
JPH0445196B2 (no)
US4706760A (en) Fire extinguishing condition monitoring apparatus for automatic fire extinguishing equipment
EP0645644A1 (en) Intrusion detector
JPH034086B2 (no)
JP2000093540A (ja) 消火設備の消火装置選択システム
JPH047937B2 (no)
JPH0467615B2 (no)
JPH035979Y2 (no)
JPH0379755B2 (no)
JP3944665B2 (ja) 火災検出方法及びその装置
JPH0445195B2 (no)
JPH06131577A (ja) 火災監視装置
JPH0370509B2 (no)
JP4167802B2 (ja) 水洗器における自動給水方法
JP3069270B2 (ja) 火災検出消火システム
JPH0426179Y2 (no)
KR19980058123A (ko) 자동차 방향전환시 안전거리 음성안내장치
JPH05266050A (ja) 操作部傾斜角度の自動調整機能付き端末装置
JPH0456360B2 (no)
JP2000035848A (ja) スイッチ表示装置