NO164709B - Innstillbar personellplattform. - Google Patents

Innstillbar personellplattform. Download PDF

Info

Publication number
NO164709B
NO164709B NO834736A NO834736A NO164709B NO 164709 B NO164709 B NO 164709B NO 834736 A NO834736 A NO 834736A NO 834736 A NO834736 A NO 834736A NO 164709 B NO164709 B NO 164709B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
platform
lifting mast
motor
gear
joint
Prior art date
Application number
NO834736A
Other languages
English (en)
Other versions
NO834736L (no
NO164709C (no
Inventor
Andrej Simnovec
Bernhard Meinken
Friedrich Schwing
Original Assignee
Schwing Gmbh F
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Schwing Gmbh F filed Critical Schwing Gmbh F
Priority to NO834736A priority Critical patent/NO164709C/no
Publication of NO834736L publication Critical patent/NO834736L/no
Publication of NO164709B publication Critical patent/NO164709B/no
Publication of NO164709C publication Critical patent/NO164709C/no

Links

Landscapes

  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Steering Devices For Bicycles And Motorcycles (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en innstillbar personplattform ifølge kravinnledningen.
Personplattformer muliggjør løfting og forflyt-ning av arbeidere, eventuelt med deres arbeidutstyr plassert på plattformen, ved fasader på hus eller høye gjenstander som eksempelvis master, fly, skip eller lignende. De kan imidlertid også benyttes til å befri personer i fare fra ellers util-gjengelige steder. Løftemasten er vanligvis sammensatt av flere seksjoner eller delstykker, hvis underste delstykke vanligvis betegnes som grunnutligger og dennes endestykke vanligvis betegnes som "flyver". Grunnutliggeren er vanligvis leddet dreibart i dette svingeplan til en søyle på en dreie-anordning. Med dreieanordningen bestemmer man den mulige sideveis forskyvning av plattformen i forhold til et fast punkt. Dette kan enten være stasjonært eller mobilt.
I siste tilfelle danner løftemasten oppbygningen på et kjøre-tøy, vanligvis en seriemessig fremstilt lastebil.
Oppfinnelsen utgår fra en på forhånd kjent innretning beskrevet i DE 2 819 256. Ved denne utførelse er den innstillbare plattform utformet som utskiftbar eller på-byggbar anordning for en lastebilkran. Denne er igjen fjern-betjent. Hertil sørger reguleringshendelen hvis regulerings-størrelse tilsvarer personplattformens skråstilling mot det horisontale plan, for at denne, uavhengig av løftemastendens bevegelse, holdes innenfor de av sikkerhetsmessige grunner fastlagte grenser på ca. 5° til begge sider.
En utførelse av denne kjente personplattform har en elektrisk motor som drift for dreieleddet. Dette har en betydelig fordel ved bruk av ulike medier, nemlig det hydrauliske medium for innstillingen av løftemasten og det elektriske medium for driften av personplattformen, slik at arbeidsplattformen kan bringes i sin horisontale stilling dersom den hydrauliske drift for løftemasten skulle falle bort, idet denne derved sperres.
Ved denne utførelse har motorens gear et snekkeinngangstrinn hvis med huset fast anordnede snekkehjul har en indre fortanning for en spindel. Dette gear er fast anordnet ved siden av bærearmens dreieledd til plattformens løftemast og bærearm. På denne måte nedsettes den elektriske motors relativt høye turtall til bærearmens langsomme dreining i dreieleddet.
På den annen side fremkommer herved, især i sammenheng med spindelens begrensede virksomme lengde, en i praksis til 90° begrenset svinging av dreiearmen i begge dreieretninger -•for den elektriske drivmotor. Dette begrenser løftemastendens mulige bevegelser tilsvarende og dermed i stor grad de stil-linger som kan nås ved hjelp av personplattformen. Gearets beskrevne type muliggjør heller ingen tilstrekkelig nedsettelse av for hurtig løpende likestrøms elektromotorer. Dette i tillegg til at dreieleddet og dettes drift danner adskilte enheter, fører til en forholdsmessig komplisert anordning som også bevirker en betydelig vektbelastning på løftearmenden, slik at det kan oppstå problemer med stabiliteten.
Det kjente gear for nedsettelse av turtall er riktig-nok selvhemmende. Imidlertid kan personplattformens svingninger oppheve gearets selvhemming og bringe plattformen inn i en tiltagende skråstilling som ikke lar seg korrigere, når den elektriske strøm bortfaller. For i denne forbindelse å kunne frigjøre seg fra risiko av sikkerhetsmessig art, må det bygges inn en bremse i dreieleddet. I tilfelle fare byr rett-tidig betjening av denne bremse på betydelige vanskeligheter, noe som i seg selv kan føre til uhell som ikke kan hindres. Det er også en ulempe at det ikke kan gjennom korreksjoner
av plattformens stilling når den elektriske strøm faller bort, mens løftemastens hydrauliske anlegg er intakt.
Videre er en innstillbar personplattform kjent som ikke samvirker med en allerede foreliggende kranlast tempo-rært som løftemast, men som permanent er utrustet og samvirker med en løftemast spesielt for arbeidsplattformens behov, især for dens ønskede rekkevidde og for dette formål permanent er festet til løftemastens ende (DE 2 901 786). Også her holdes personplattformens horisontale stilling tvangsvis av en styring. Løftemasten- er imidlertid vanligvis lengre enn en kranmast av mobil utførelse og har derfor et tilsvarende større arbeidsområde. Dette krever utvidede svingvink-ler for mastdelstykkenes dreieledd som må være slik konstru-ert at den i lengden forstørrede mast lar seg holde sammen i en stilling hvor delstykkene ligger parallelt og hvor den
lett kan transporteres.
En sådan løftemast forlanger en betydelig forstørret svingvinkel for bærearmens dreieledd i forhold til det foran nevnte, elektrisk drevne dreieledd. Derfor benytter disse kjente utførelser hydrauliske sylindre som drift, idet man kunne utvide svingevinkelen via mekaniske leddforbindelser opp til 240° og avdeler i tillegg armen med et ytterligere dreieledd av denne type. Derved kan imidlertid ikke oppdel-ingen av to driftsmidler til bærearmdreieleddet og løftemast-dreieleddet lengre gjennomføres. Mot dette foreligger sikkerhetsmessige betenkeligheter da dreieleddet og innstillingen av løftearmen må foregå med det hydrauliske medium, slik at personplattformens stilling ikke lengre kan korrigeres når det hydrauliske anlegg faller ut.
På grunn av den hydrauliske utførelse er den styrings-kjede som omfatter reguleringsinnretningen ytterst komplisert og utilfredsstillende da den må arbeide med hydraulisk og elektrisk energi. Herved oppstår især problemet med vibra-sjon i reguleringskjeden omkring nominalverdien, noe som fører til betydelige svingninger av personplattformen.
Videre er løftearmens vektbelastning forholdsvis stor da den sylinder som tjener til drift av bærearmen og er fylt med arbeidsmediet, samt de benyttede leddoverføringer, er meget tunge.
Oppfinnelsen tar sikte på å løse den oppgave å utforme den innledningsvis som kjent betraktede innstillbare personplattform slik at den etter ønske ikke bare kan benyttes som utskiftbar anordning, men som permanent anordnet arbeidsan-ordning med en til flere sider innstillbar løftemast og som gir en høyere sikkerhet for de personer som befinner seg på plattformen.
Ifølge oppfinnelsen løses denne oppgave med de i personplattform som beskrevet med de i kravene definerte trekk.
Enkeltheter, ytterligere trekk og andre fordeler ved oppfinnelsen vil fremgå av den etterfølgende beskrivelse av en utførelse ifølge tegningen hvor figur 1 viser "flyvéren" og det tilstøtende midtstykke på en løftemast som kan benyttes sammen med den innstillbare personplattform ifølge oppfinnelsen, idet denne er utformet utskiftbar, figur 2 viser den ferdig utrustede løftemast for den innstillbare personplattform, figur 3 viser løftemasten på figur 1 og 2 ved bruk av en betongfordelermast, figur 4 viser en mulig arbeidsstilling av løftemasten ved inspeksjon av en broplat, figur 5 viser løftemasten ved bruk av den innstillbare personplattform som redningsanordning, figur 6 viser løftemasten som redningsanordning, tilsvarende figur 5, figur 7 viser skjematisk dreieleddvekselen, figur 8 viser skjematisk dreieleddet og personplattformen på figur 1-6, sett forfra, figur 9 viser et grunnriss av anordningen på figur 8, figur 10 viser en koblingsplan og figur 11 viser en utførelse av oppfinnelsen som egner seg spesielt for arbeider på strømførende deler.
Figur 5 og 6 viser et påbygg 2 på et seriemessig fremstilt lastebilunderstell 1, som er forbundet med kjøretøy-chassisets lengdedragere. Oppbygningen har flere sidestøt-ter 3, 4 som igjen er utformet som teleskoperbare, fortrinns-vis hydraulisk drevne utliggere 5 med drift fra en sylinder 6, hhv. en stempelstang 7 og som i spissene har støtteben 8 som igjen dannes av en hydraulisk drevet sylinder 9 og en utstrekkbar stempelstang 10 med bunnplate 11.
En ikke vist dreiekrans befinner seg bake førerhuset og har en vertikal søyle 19 som kan bevege seg om dreiekran-sens sentertapp. Denne tjener til opplagring av et dreieledd 12 med en drift 13 med en svingesylinder 14. Dreieleddet 12 forbinder en bunnutligger 15 til søylen 19, idet dens spiss har et ytterligere dreieledd 16 med en svingdrift 17. Sving-driften 17 har også som motor et dreiestempel 18 med en arm-overføring 20. Dreieleddet 16 tjener til sammenkobling av et midtstykke 21 til grunnutliggeren 15. Midtstykkets 21 frie ende har et dreieledd 22 med en drift 23, bestående av et stempel 24 og et armledd 25, tilsvarende leddet 17 og som også har en svingevinkel på 180°.
Dreieleddet 22 tjener til tilkobling av et ytre ledd 26 ("flyver"), som med hjelp av svingsylinderen 23 ved tilsvarende påvirkning av de to ytterligere svingeledd 13 og 17, kan foldes sammen, dvs. opprulles, under midtstykket 21 og over grunnutliggeren 15.
Den hittil beskrevne innretning er i prinsipp kjent. Den har imidlertid hittil kun tjent som betongfordelermast, dvs. at det til mastdelstykkene 15, 21 og 36 er festet rør som er forbundet med hverandre via rørledd, hhv. slanger hvor-igjennomm betong trykkes fra en betongpumpe som er opplagret på chassiset 1 og er forbundet med oppbygningen 2.
Ifølge oppfinnelsen er denne innretning slik utformet at det ytre ledds 26 ende 28 er utformet som halvdelen 29 av en kobling 30, hvis to halvdeler 29, 31 har skruer 33 som til enhver tid kan løses. Til koblingens 30 koblingshalvdel 29 kan ifølge figur 3 et tilkoblingsstykke 32 skrues hvis koblingshalvdel 34 er festet til den ene ende av tilkoblings-stykket 32 og hvis andre ende tjener til opplagring av et rør 35 til hvilket en slange 36 er koblet. Slangen 36 danner enden av den betongledning som utgår fra den beskrevne betongpumpe, idet betongledningen er ført via fordelermasten slik at fordelingen av betong til de bygningsdeler som skal beton-neres muliggjøres ved hjelp av slangen 36.
Ved utveksling av koblingshalvdelen 34 med koblingshalvdelen 31 kan derimot en innstillbar plattform 38 bygges på den ytre arm 26, idet plattformen prinsipielt består av en kurv 39 med et gitter 40. Under plattformen 38 er en stiv arm 42 festet ved 41, som rager opp i rett vinkel til plattformens 38 plan og har et dreieledd 43 med hvilket plattformen 38 er forbundet med koblingsdelen 31 og således med det ytre ledd 26. Dreieleddet 43 muliggjør en svinging av armen 42 i de foran beskrevne dreieledds 12, 16, 22 plan.
En av de muligheter som fremkommer ved den totale anordning bestående av den innstillbare personplattform 38 og den beskrevne løftemast, er vist på figur 4. Denne figur viser en motorveis' 52 broplate som er opplagret eksempelvis ved 53. Med hjelp av de ulike dreieanordninger 13, 17 og 23 kan løftemasten innstilles fra den foran beskrevne sammen-slåtte eller opprullede stilling, at grunnutliggeren, dennes utiiggermidtstykke 21 og det ytre ledd 26 danner en åpen U i retning mot broplatens 50 søyle 53, idet plattformen 38 under hele svingebevegelsen holdes horisontal slik det beskrives i det etterfølgende. Det samme gjelder for tilbakeføringen av løftemasten i den sammenrullede stilling.
Mens figur 4 viser en arbeidsstilling for plattformen 38 som egner seg for inspeksjonsarbeider, viser figur 5 og 6
bruken av arbeidsplattformen 38 som redningsanordning. Herved antas at baksiden av den viste bygning 55 på figur 4 ikke kan nås fra gaten 56 hvor lastebilen 1 er anordnet. Slik det fremgår av figur 5 kan man i dette tilfelle nå husets 55 bak-side 54 over taket 57.
På figur 6 er et høyhus 58 valgt som eksempel på ut-førelse, bestående av et flatere bygg 59 og et høyere bygg 60. Over den mot gaten 61 utragende flate husdel 59 kan man med løftemasten bestående av delstykkene 15, 21 og 26, nå frem til høyhusdelen 60 med arbeidsplattformen 38.
Slik det især er vist på figur 8 er den innstillbare plattform 38 med armens 42 frie ende 63 tilkoblet drivaksélen 64 i en veksel 65, dvs. dreiefast forbundet med akselen. Vekselen har et inngangstrinn 66 med ett eller flere snekketrinn. Dertil er tilkoblet en omløpsveksel 67 hvis detaljer fremgår av figur 7. Vekselens hus er betegnet med 68 og er festet til det ytre ledds ende 28 med flenser. Ved 69 vises et hus for styring som beskrives nærmere i sammenheng med figur 10 og som i det vesentlige omfatter en reguleringsenhet med en elektrisk hellingsmåler som holder plattformen 38 horisontal. På plattformen 38 kan det også foreligge belastninger, eksempelvis 71, som er eksentrisk til vekselakselens 64 geome-triske akse 70 og som kan bestå av arbeidsutstyr eller personer .
Vekselens detaljer er gjengitt i figur 7. Snekken 73 sitter på en inngangsaksel 74 i vekseldelen 66, idet motorhuset, slik det er vist på figur 8, er festet ved 76 til vek-seldelens 66 hus 7 5 med flens. Snekken driver et snekkehjul 79 som er festet til en aksel 80 med en retningsgivende kobling som har en i motsatt retning koblet ytterligere kobling 82. Herav fremkommer en retursperre som er virksom i bærearmens begge dreieretninger. Akselen 80 er hul og muliggjør tilkobling av en aksel 83 ved hjelp av en kobling 81 som arbeider eksempelvis med klemlegemer. Akselens 83 frie ende har et håndhjul 84 med en sveiv 85. Sveiven 85 kan nås fra plattformen 38 (figur 8) og gjør det mulig å drive vekselen 67 utenfra, istedenfor med' vekseldelen 66, dvs. fra snekken 73 og snekkenjulet 79 via den hute aksel 80, med akselen 83.
Ved retursperrens 81, 82 uttak 86 befinner seg en inngangsaksel 87 for en rekkeplanetveksel 67 med tre trinn..Ned-setningstrinnene forløper fra A mot vekselens B utgahgsaksel 64. Disse er betegnet med I, I' og I". Ved den valgte ut-førelse er nedsettelsesforholdene: I" = i = 10,2 : 1
I' = i = 10,8 : 1
I = i = 6,75 : 1
Ved en diameter for håndhjulet på 125 mm kan vekselen dreies med sveiven 85.
Ifølge figur 10 består spenningstilførselen for den hurtigløpende elektromotor 97 av et 12 V batteri 91 som kan ha en kapasitet på 20 Ampere timer. Dette mates av kjøretøy-ets batteri som kan ha en spenning på 24 V. Oppladingen av batteriet 91 styres av en elektrisk ladekontroll. Denne sam-menligner kontinuerlig batteriet med kjøretøyets batteri. Dette utelukker en overlading av batteriet 91.
Den elektriske hellingsmåler 92, som er en giver for måleverdier, befinner seg i et tokammerhus og består av en pendel som er dempet i glyserin. Pendelen er forbundet med et servopotensiometer hvorfra de elektriske signaler tas.
Enhver spenningsforandring avgis til den elektroniske svingingsverdikobling 94a, 94b og sammenlignes med de inn-stilte nominalverdier. Disse kan ved den viste kobling være i 2°, 0°, ± 8°.
Dersom det for arbeidsplattformen 38 oppbygges en skråstilling på ekesempelvis ± 2°, tennes thyristorene via effekt-trinnet 95, for utstyringen 96 av den elektriske drivmotor97 som kan være utført som skivemotor eller klokkemotor.
Ved hjelp av skivene i denne motor beveges plattformen til 0-stillingen. Så snart måleverdigiveren viser 0°, kobles motoren ut.
Dersom det bygges opp en større skråstilling enn 1 2° vil den andre svingeverdikobler 94b erkjenne dette og ved 8° avgi et signal til effektbryteren som utkobler anlegget. Der-etter kan plattformen beveges ved hjelp av håndsveiven 85.
Ifølge figur 11 er en tilleggsdel 100 skrudd fast til løftemastens ytterste ledd 26 via forbindelsen 30. Tilleggsdelen 100 består av en drager 101, utformet som kasseformet hul drager av glassfiberforsterket plast. Denne hule drager er festet til den av stål fremstilte koblingshalvdel 31 med flere forbindelser 102. Gjennom dragerens 101 hulrom 103 er enden 104 av en fiberoptisk kabel ført, som ved hjelp av en kobling 105 kan tilkobles den gjennom løftemasten førte til-førselsledning 106 og med den ytterligere kobling 107 til
den ikke viste styring. Strømtilførselen foregår i dette tilfelle ved hjelp av et panel 109 med solceller 108. Herved og ved hjelp av de fuktighetsfrastøtende isolatorer 110 som danner en enhet med drageren 101, er en fullstendig elektrisk isolering mulig av den på dreieleddet 43 med bærearmen 42 anordnede personplattform 38, i forhold til løftemasten. Av denne grunn egner denne konstruksjonsmåte seg for arbeider på høyspenningsledninger uten fare for de personer som står på personplattformen 38. Styringen foregår over den fiberoptiske kabel eller eventuelt via radioforbindelse.
I de viste utførelser danner vekselens 65 uttaksaksel 6 4 den roterbare del av leddet 43, mens vekselhuset 6 8 danner leddets 4 3 faststående del. Dette vekselhus har en flens som kan skrues til en tilsvarende flens på løftearmens ende, hhv. tilleggsdelen 32. Da motorhuset, slik det er vist ved 76 på figur 8, kan skrus til vekselhuset 6 8 med en flens, oppnås en anordning som kan være permanent festet til en løftemast. Uttaksakselen 64 som danner leddets 43 dreibare del kan være tilkoblet løftearmen 42 via en kilekobling.

Claims (2)

1. Innstillbar personplattform (38) som med en bærearm (42) og et dreieledd (43) er tilkoplet en løftemasts øvre ende og er dreibar i et plan gjennom løftemastens leddeler (15, 21, 26) og som selvstendig holdes horisontal av en omkoplbar motor (97), især en elektromotor via en reduksjonsveksel (66, 67) samt en styring omfattende en reguleringsanordning med hellingsmåler (92), hvor den som hjulveksel (66, 67) utformede reduksjonsveksel direkte driver dreieleddets (43) dreibare del (64), KARAKTERISERT VED at flere retningskoplede koplinger (81, 86) er anordnet mellom bærearmen (42) og motoren, som sperrer bærearmens (42) dreining i begge retninger og som frigir bærearmens (42) dreieretning i en av motorens (97) dreieretninger, idet vekselen (66, 67) som med flens er festet med sitt hus (75) til løftemasten, har et av motoren (97) drevet snekkeinngangstrinn (66) som via de innbygde retningskoplede koplinger (81, 86) driver en omløpsveksel (67) som inngangstrinn, og at en håndsveivaksel (83, 84, 85) virker på de retningskoplede koplinger (81, 86), utenom snekkeinn-gangstrinnet (66).
2. Plattform ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at den elektriske motor (97) er en skive- eller hulrotormotor, og at omløpsvekselen (67) er en rekkeplanetveksel (I, I', I" ).
NO834736A 1983-12-21 1983-12-21 Innstillbar personellplattform. NO164709C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO834736A NO164709C (no) 1983-12-21 1983-12-21 Innstillbar personellplattform.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO834736A NO164709C (no) 1983-12-21 1983-12-21 Innstillbar personellplattform.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO834736L NO834736L (no) 1985-06-24
NO164709B true NO164709B (no) 1990-07-30
NO164709C NO164709C (no) 1990-11-07

Family

ID=19887398

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO834736A NO164709C (no) 1983-12-21 1983-12-21 Innstillbar personellplattform.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO164709C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO834736L (no) 1985-06-24
NO164709C (no) 1990-11-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4799573A (en) Adjustable personnel platform
JP2721998B2 (ja) クレーン
CN106337329A (zh) 一种轮胎式地铁铺轨车
CN103194981A (zh) 桥梁钢塔海上竖转施工系统及方法
CN205153562U (zh) 墙板自动安装车
CN109795966A (zh) 一种能两轴向随时调平的履带自行式高空作业平台
JP2018509355A (ja) 自走クレーン
CN112125245B (zh) 一种带有装载框的起重机
CN111302282A (zh) 一种高空作业用新型工作斗平衡装置
CN201037233Y (zh) 多功能无轨式龙门吊车
CN113605228A (zh) 一种桥梁检测移动平台及其使用方法
NO840238L (no) Adkomstutstyr.
CN207555283U (zh) 一种升降灯塔行走装置
CN203412326U (zh) 汽车自助停车架
CN209163593U (zh) 一种自动安装h型钢柱的设备
NO164709B (no) Innstillbar personellplattform.
CN210122446U (zh) 150吨遥控调平桥面吊具
CN113638313A (zh) 一种桥梁工程安全施工台
CN2512861Y (zh) 可移动、升降的指挥岗台
CN114772481A (zh) 一种立柱安装设备
CN203255939U (zh) 通用型可调式吊车高处作业平台
CN212334527U (zh) 一种高空作业用新型工作斗平衡装置
CN202098988U (zh) 一种起重机
CN216556881U (zh) 一种多功能市政用照明装置
CN2238769Y (zh) 可移动、倾斜的液压折叠式轻型汽车举升机