NO161596B - Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann. - Google Patents

Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann. Download PDF

Info

Publication number
NO161596B
NO161596B NO870582A NO870582A NO161596B NO 161596 B NO161596 B NO 161596B NO 870582 A NO870582 A NO 870582A NO 870582 A NO870582 A NO 870582A NO 161596 B NO161596 B NO 161596B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
general formula
compound
denotes
group
hydrogen
Prior art date
Application number
NO870582A
Other languages
English (en)
Other versions
NO870582D0 (no
NO870582L (no
NO161596C (no
Inventor
Finn Hjelland
Kaare Kristensen
Original Assignee
Protan As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Protan As filed Critical Protan As
Priority to NO870582A priority Critical patent/NO161596C/no
Publication of NO870582D0 publication Critical patent/NO870582D0/no
Publication of NO870582L publication Critical patent/NO870582L/no
Publication of NO161596B publication Critical patent/NO161596B/no
Publication of NO161596C publication Critical patent/NO161596C/no

Links

Landscapes

  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)

Description

Analogifremgangsmåte ved fremstilling av
terapeutisk aktive fenylisopropylderivater.
I patentinnehaverens franske medisinske patentskrift nr. 2635 er det beskrevet en fremgangsmåte for fremstilling av fenylisopropylaminderivater av den generelle formel:
hvor R1- betegner en lavere alkylgruppe og R<2> betegner en propyl-, propenyl- eller propynylgruppe, som kan være substituert med et halogenatom eller en hydroxylgruppe. De i nevnte patentskrift
beskrevne forbindelser, blant hvilke fenylisopropylmethylpropynylamin foretrekkes, kan med fordel benyttes i farmasien, f.eks. som psykostimulerende midler, antidepressive midler, som midler for å fremme stoffskiftet eller som avmagringsmidler.
Det har nu vist seg at en gruppe nye fenylisopropylderivater av den generelle formel:
hvor R 2 betegner hydrogen eller en propynylgruppe, R 3 betegner hydrogen» brom, nitro eller amino, og R<4> betegner hydrogen, brom, nitro eller amino, idet minst én av substituentene R 3 og R 4 er brom, og deres salter, kan anvendes i farmasien med bedre resultat enn de ovennevnte, fra fransk medisinsk patentskrift nr. 2635 kjentefenylisopropylaminderivater, f.eks. som coronardilatorer, halusinogene midler, antidepressive midler og beroligende midler eller som analgetika og avmagringsmidler. Gjenstanden for den foreliggende oppfinnelse er en analogifremgangsmåte ved fremstilling av de nye fenylisopropylderivater av den ovenfor angitte generelle formel (I), hvilken fremgangsmåte utmerker seg ved at man a) omsetter en forbindelse av den .generelle formel: med en forbindélse av den generelle formel:
Ri
hvor enten X beregner gruppen -NH og Y betegner halogen eller en
sulfonsyreestergruppe, eller Y betegner gruppen -NH(R ) og X be-3» 4 > tegner halogen eller en sulfonsyreestergruppe; R og R har de
3 4 2 samme betydninger som R og R eller betegner hydrogen, og R er som ovenfor angitt, eller
b) omsetter et fenylacetonderivat av den generelle formel:
3' 4' 3 4 hvor R og R har dé samme betydninger som R og R eller betegner hydrogen, med et amin av den generelle formel:
hvor R og R har de ovenfor angitte betydninger, med samtidig eller påfølgende reduksjon, eller
c) omsetter et amin av den generelle formel:
3' 4' . 3 4 hvor R o I og R har de samme betydninger som R og R eller betegner hydrogen, med en forbindelse av den generelle formel: 12 • hvor R og R har de ovenfor angitte betydninger, med samtidig eller påfølgende reduksjon, eller d) alkylerer en forbindelse av den generelle formel: 3' 4' 2 hvor R , R og R har de ovenfor angitte betydninger, ved hjelp av et alkyleringsmiddel som er egnet til å innføre gruppen R<1>, eller e) kondenserer en forbindelse av den generelle formel:
1 3' 41
hvor R , R og R har de ovenfor angitte betydninger, med formal-dehyd og acetylen,
hvoretter man i den ved hjelp av en av fremgangsmåtene a), b),
c), d) og e) fremstilte forbindelse av den generelle formel:
1 2 3' 4'
hvor R , R , R og R har de ovanfor angitte betydninger, erstat-3' 41
ter hydrogenatomet i stillingene R og/eller R med brom, nitro eller amino, eller om ønskes omdanner en R 3 -gruppe og/eller en R 4-gruppe til en annen og/eller om ønskes erstatter hydrogenatomet i R 2-stillingen med en propynylgruppe, og om ønskes overfører den erholdte forbindelse til et salt med en organisk eller uorganisk syre eller frigjør basen fra et salt av denne.
Fremgangsmåtealternativ (a) kan utføres i nærvær av et oppløsningsmiddel eller i fravær av oppløsningsmiddel. Som opp-løsningsmiddel kan det anvendes vann, alkoholer, aromatiske eller alifatiske hydrocarboner, dimethylformamid, osv. For å binde den under reaksjonen frigjorte syre kan det anvendes organiske eller anorganiske baser eller et overskudd av aminet.
Fremgangsmåtealternativ (b) utføres ved at man omsetter det på den aromatiske ring passende substituerte fenylaceton med et alkyl- eller alkylpropynylamin og reduserer det erholdte keti-min eller oxyamin til det tilsvarende fenylisopropylalkylamin eller fenylisopropylalkylpropynylamin. Omsetningen av ketonet med aminet kan utføres i nærvær eller i fravær av oppløsningsmiddel. Reaksjonen kan aksellereres ved oppvarming av de to komponenter. Som oppløsningsmiddel kan det anvendes organiske sådanne, f.eks. benzen, ethanol, dimethylformamid, osv. De således erholdte forbindelser reduseres. Reduksjonen kan utføres ved katalysert hydrering, med nascerende hydrogen (jern + syre, aluminiumamalgam + vann, sink, tinn + syre osv.) eller med komplekse metallhydrider. Man kan også fullføre kondensasjonen og reduksjonen i ett trinn.
De erholdte sekundære eller tertiære aminer kan skilles fra hverandre ved fraksjonert destillasjon og/eller fraksjonert krystallisasjon av basene eller av deres salter. I det tilfelle hvor man har å gjøre med sekundære og tertiære aminer, kan man også gå således frem at man underkaster blandingen av de erholdte sekundære og tertiære baser en acylering, hvorved de sekundære aminer acyleres og blir uoppløselige i fortynnede syrer, mens de tertiære aminer oppløses i fortynnede syrer og derved kan utskilles fra blandingen.
Den aromatiske kjernes substituenter kan også innføres etter oppbyggingen av det fullstendige molekyl, eller de kan endres.
Ved fremstillingen av nitroderivater blir f.eks. de i
den aromatiske kjerne usubstituerte derivater nitrert. Reaksjonen kan med fordel utføres således at man oppløser aminet under av-kjøling i en 50 - 100 %'ig svovelsyre, tilsetter salpetersyre drå-pevis til den erholdte oppløsning og lar blandingen etter-reagere i 1 - 24 timer. Deretter helles reaksjonsblandingen over i vann eller isvann og gjøres alkalisk. Den etter alkaliseringen utskilte olje fraskilles, og den vandige fase ekstraheres om nødvendig med et oppløsningsmiddel. De således erholdte nitrofenylisopropylami-ner befries for vann og oppløsningsmiddel. Produktet renses ved
destillasjon og/eller - når man har å gjøre med saltene eller en fast base - ved krystallisasjon av basen.
De ved nitreringen erholdte para- og ortho-nitroderivater kan fraskilles ved destillasjon av det urene nitrofenylisopropylamin. Som den første fraksjon som destillerer over, gjenvinnes det ikke-nitrerte fenylisopropylamin, og som hoveddestillat erholdes en blanding av p- og o-nitrofenyl-isopropylamin-isomere. Det er fordelaktig å danne hydrogenkloridet av hoveddestillatet, hvorved p-nitrofenylisopropylaminhydrokloridet utkrystalliseres på grunn av dets dårligere oppløselighet, mens ortho-isomeren forblir i moderluten. o-Nitrofenylisopropylamin kan isoleres f.eks. ved frigjøring og fraksjonert destillasjon av basen fra moderluten. Dersom det av destillatet ikke fåes noe krystalliserende hydroklorid med saltsyreholdig ethanol, kan produktet betraktes som ortho-isomeren. Man kan også gå frem således at man ut fra den ved kry-stalliseringen av p-nitrofenylisopropylamin-hydrokloridet erholdte moderlut fremstiller et salt (f.eks. oxalatet, tartratet eller 3,5-dinitrobenzoatet) som muliggjør krystallisering av o-nitro-iso-merer. I dette tilfelle renses o-nitro-isomeren i form av dens salt ved krystallisering.
De erholdte p- og o-ni^rofenylisopropylaminer kan ved reduksjon (f.eks. katalysert hydrering) overføres til de tilsvarende aminofenylisopropylaminer. Reduksjonen kan imidlertid også utføres ved hjelp av andre, kjente metoder, med nascerende hydrogen (jern + saltsyre, sink + saltsyre) eller med FeCl2> SnC^» NajS, osv.
Dersom det benyttes katalysert hydrering, omsettes saltet av nitroforbindelsen i nærvær av en katalysator (Pd, Pt, Ni) i et oppløsningsmiddel med hydrogen, hvoretter katalysatoren etter endt reaksjon fraskilles, og aminoforbindelsen erholdes ved inn-dampning i form av et salt. Man kan også frigjøre basen og, om nødvendig, rense denne ved destillasjon eller krystallisasjon eller ved krystallisasjon av et salt av denne. Dersom det som ut-gangsmateriale anvendes rent p- eller o-nitrofenylisopropylamin, erholdes den tilsvarende p- eller o-amino-isomer i ren tilstand.
Man kan også gå frem således at man etter hydrering av det urene nitrofenylisopropylamin fraskiller den erholdte amino-fenylisopropylamin-isomere 'ved krystallisasjon eller destillasjon (f.eks. på grunn av den dårlige oppløselighet av p-aminoisopropyl-amin-dihydroklorid) i alkohol. I dette tilfelle kan ortho-isomeren renses ved krystallisering av dens salt med 3,5-dinitrobenzoesyre.
For fremstilling av bromderivatene oppløses aminofenyl-isopropylalkylaminet i en mineralsyre og diazoteres ved tilsetning av natriumnitrit, fortrinnsvis ved en temperatur under 10° Cj og det tilsvarende bromfenylisopropylamin fremstilles i nærvær av det tilsvarende bromidanion (fortrinnsvis av kuprosaltet). Produktet kan utvinnes f.eks. ved alkalisering av reaksjonsblandingen. Basen utskilles i form av en olje, som fraskilles og/eller ekstraheres med et oppløsningsmiddel.
De etter inndamping erholdte baser renses ved destillasjon og ved krystallisasjon av basene, henholdsvis av deres salter.
Bromderivatene kan også fremstilles således at man bro-merer det i den aromatiske ring usubstituerte fenylisopropylalkylamin. Bromeringen kan med fordel utføres i nærvær av elementært brom og katalysatorer (jern, aluminium, jernklorid, aluminiumklo-rid, sinkklorid eller -bromid) og i nærvær eller fravær av oppløs-ningsmiddel. Fortrinnsvis anvendes oppløsningsmidler som er inerte overfor bromeringen, f.eks. carbontetraklorid eller nitrobenzen.
De erholdte, para-substituerte forbindelser oppviser en 10 - 20 ganger sterkere halusinogen virkning enn mescalin og har en depressiv, henholdsvis analgetisk virkning som er like stor som virkningen av tetrabenzazin. Disse forbindelser er imidlertid ikke beheftet med de bivirkninger som hefter ved de nevnte forbindelser (eksempelvis er det ingen fare for tilvenning). Forholdet mellom den psykotomimetiske virkning og toksisiteten (sikkerhetsmarginen) er 4 - 5 ganger gunstigere for p-bromfenylisopropylmethylamin enn for de tilsvarende p-jod-, p-klor-, p-amino- og p-nitrofenyliso-propylmet:*ylaminer. Mens dessutm den kjente forbindelse p-klor-fenylisopropylmethylamin sterkt øker motiliteten, har p-bromfenylisopropylmethylamin ingen nevneverdig innvirkning på motiliteten.
Den ortho-substituerte forbindelse oppviser sterk og langvarig coronaria-utvidende virkning.
En ved analogifremgangsmåten ifølge oppfinnelsen frem-stilt forbindelse, o-bromfenylisopropylmethylamin, har sammenlig-net med de kjente fenylisopropylaminderivater den betydelige fordel at den ikke oppviser noen primar stimulerende virkning.
Når gitt i en dose av 20 - 30 mg/kg forårsaker o-bromfenylisopropylmethylamin ingen økning av forsøksdyrenes motilitet men nedsetter sogar denne i noen grad. Den :kjente forbindelse fenylisopropylamin frembringer derimot allerede i en dose av 5 mg/kg en 100 %-ig økning av motiliteten. Fenylisopropylmethylpropynylamin har denne virkning allerede når det gis i en dose av
20 mg/kg.
Når gitt i en dose av 15 mg/kg antagoniserer o-bromfenylisopropylmethylamin akutt tetrabenazin-depresjon, mens den MAO-hemménde virkning - som ofte kan være uheldig - selv i doser av 20 mg/kg gitt subcutant bare er 50 %. I denne dose utøver det kjente fenylisopropylmethylpropynylamin en 100 %-ig MAO-hemmende virkning.
Forholdet mellom den ønskelige psykostimulerende virkning og den uønskede økning av stoffskiftehastigheten er minst dobbelt så gunstig for o-bromfenylisopropylmethylamin som for o-klorfenyl-isopropylmethylamin.
I motsetning til de kjente fenylisopropylaminderivater har o-bromfenylisopropylmethylamin analgetiske egenskaper. Etter "varmplate"-metoden bestemmes denne forbindelsesEDgg-verdi til 15,1 mg/kg.
o-Bromfenylisopropylmethylamin forårsaker i doser av EDgQ<=> 6,3 mg/kg en 50 %-ig nedsettelse av blodtrykket hos narkoti-serte katter. Hos hunder fåes det ved administrering av 1 mg/kg
av forbindelsen en 56 %-ig økning av coronargjennomstrømningen etter 2 minutter, mens det etter 10 minutter iakttas en 3 %-ig økning av denne og etter 30 minutter en 30 %-ig økning av samme. Coronar-sirkulasjonen ble undersøkt ved kunstig åndedrett, i en tilstand av heroinisert narkose frembragt ved hjelp av 30 mg/kg Evipan-Na etter forbehandling med 1 mg/kg morfin.
Ytterligere enkeltheter ved analogifremgangsmåter ifølge oppfinnelsen vil fremgå av de følgende eksempler.
Eksempel 1 Fremstilling av p-bromfenylisopropylmethylamin og hydrobromidet av dette
9,8 g p-aminofenylisopropylmethylamin oppløses i en blanding av 28,8 ml 48 %-ig bromhydrogensyre og 54 ml vann, hvoretter det ved en temperatur lavere enn 0° C tildryppes en oppløsning av 4,2 g natriumnitrit og 24 ml vann ved en pH-verdi på 1. Blandingen omrøres i \ time, hvoretter den prøves på innhold av NHOj med kaliumjodid-stivelse. Eventuelt tilsettes ytterligere 0,2 g NaNOj-10,8 g kobbersulfat oppløses i 92 ml vann, og det til-
settes 10,8 g KBr i 25 ml vann og deretter 39,6 ml 48 %-ig bromhydrogensyre og 4,32 g pulverisert kobber. Den destillerte bases kokepunkt er ved 0,2 mm Hg 81 - 83° C. (n20 = 1,54 54).
Den destillerte base surgjøres ved temperatur lavere enn 50° C og under kjøling med en 48 %-ig oppløsning av bromhydrogensyre. De utskilte krystaller frafiltreres, findeles, tørres under forminsket trykk og krystalliseres fra vannfri alkohol. Smeltepunkt 156 - 158° C.
Eksempel 2 Fremstilling av o- bromfenylisopropylmethylamin
Forbindelsen fremstilles som beskrevet i eksempel 1. Den destillerte o-bromfenylisopropylmethylamin-base koker ved 7 2 - 76°C/0,1 mm Hg (n20 = 1,5452). Hydrobromidets semltepunkt: 174 - 175° C. Analyse: N % - 4,25; Br % = 52,4; Br % = 26,o (beregnet: 4,54; 51,8; 25,9).
Eksempel 3 Fremstilling av p-bromfenylisopropylmethylpropynylamin og hydrobromidet av dette 20 g p-bromfenylisopropylmethylamin oppløses i 25 ml vannfritt toluen, hvoretter det under omrøring ved temperatur lavere enn 50° C tildryppes 3,45 ml propargylbromid. Reaksjonsblandingen omrøres i 2 timer ved 80° C, kjøles til romtemperatur og ekstraheres med 5 %-ig saltsyre inntil den saltsure ekstrakt ikke lenger gir noen utfelling ved alkalisering.
De saltsure ekstrakter slåes sammen og gjøres alkaliske med natronlut. Den utskilte olje ekstraheres med benzen, benzen-fasen tørres over kaliumcarbonat, og den tørrede oppløsning inndampes. Residuet fraksjoneres under formnisket trykk.
Som fordestillat erholdes ved en temperatur av 74 - 80° C/0,1 mm Hg p-bromfenylisopropylmethylamin (n^ 2 0 <=> 1,5502).
Som hoveddestillatet fåes ved 95 - 102° C/0,1 mm Hg p-bromfenylisopropylmethylpropynylamin (n^ 20 = 1,5502).
Av p-bromfenylisopropylmethylpropynylamin-basen fremstilles hydrobromidet med bromhydrogensyre. Hydrobromidet krystalliseres fra ethylacetat inneholdende 20 % vannfri ethanol. Smeltepunkt 167 - 168° C.
Analyse: C % = 45,13; H % = 4,98; Br % = 23,5 (beregnet: 45,0; 4,92; 23,0).
Eksempel 4 Fremstilling av o-bromfenylisopropylmethylpropynylamin og hydrobromidet av dette
8,8 g o-bromfenylisopropylmethylamin-base oppløses i 11 ml toluen, hvoretter det tilsettes 1,53 ml propargylbromid. Blandingen omrøres i 1 time ved en temperatur på 80° C, hvoretter det tilsettes 5,95 ml triethylamin og omrøringen fortsettes ved 80° C
i 15 minutter. Etter tilsetning av 1,53 ml propargylbromid omrøres reaksjonsblandingen ytterligere i 2 timer ved 80° C, hvoretter den avkjøles og toluenfasen ekstraheres med 5 %-ig saltsyre inntil den saltsure oppløsning ikke gir noen utfelling ved alkalisering. De sammenslåtte saltsure ekstrakter gjøres alkaliske, den utskilte ol-je ekstraheres med benzen, og benzenoppløsningen tørres og inndampes.
Til residuet tildryppes samtidig, under omrøring og ved en temperatur av 50° C, 9,5 ml benzoylklorid og 66 ml av en 10 %-ig vandig natriumhydroxydoppløsning. Deretter omrøres blandingen i 1 time ved 50° C og ekstraheres med benzen. Benzenoppløsningen ekstraheres med 5 %-ig saltsyre inntil den saltsure oppløsning ikke lenger gir noen utfelling ved alkalisering. De saltsure ekstrakter gjøres alkaliske, den utskilte olje ekstraheres med benzen, benzen-oppløsningen tørres over kaliumcarbonat og inndampes under forminsket trykk, hvoretter residuet tilslutt destilleres i vann. Ved 110° C/0,15 mm Hg erholdes o-bromfenylisopropylmethylpropynylamin (nj° = 1,55525).
Hydrobromidet fåes ut fra en blanding av alkohol og ether. Produktet sintrer ved 89° C og smelter ved 97° C.
Analyse: N % = 4,2; Br % = 23,1 (beregnet: 4,05; 23,0).
Eksempel 5 Fremstilling av 2-brom-4-nitrofenylisopropylmethylamin
388,5 g p-nitrofenylisopropylmethylamin oppløses under avkjøling og omrøring i en blanding av 1082 ml konsentrert svovelsyre og 650 ml vann, hvoretter det under omrøring ved 55° % tilsettes 372 g 5,5-dimethyl-l,3-dibromhydantoin. Temperaturen stiger til 70 - 80° C. Blandingen omrøres ved 70° C i 5 timer. Etter av-kjøling tilsettes en natriumsulfittoppløsning for å omsette aktivt, uomsatt brom, og oppløsningen filtreres. Det erholdte klare filtrat avkjøles og gjøres alkalisk med en 40 %-ig natriumhydroxydoppløs-ning. Den utskilte brune olje ekstraheres med benzen, og skilles fra vannfasen. Den erholdte benzenekstrakt tørres over vannfritt kaliumcarbonat og inndampes etter filtrering. Residuet er en brun
olje (542 g).
Analyse: Br S = 29,5 (beregnet: 29,3 %).
Eksempel 6 Fremstilling av 2- brom- 4- aminofenylisopropylmethylamin
Til en blanding av 31,4 g jernpulver og 4 3 ml vann tilsettes under omrøring og oppvarming i løpet av 3 timer en varm opp-løsning av 54,6 g 2-beom-4-nitrofenylisopropylmethylamin og 32 ml saltsyre. Etter tilsetningen kokes blandingen med tilbakeløp og under omrøring i £ time. Etter avkjpøling gjøres reaksjonsblandingen alkalisk med en 40 %-ig natriumhydroxydoppløsning. Den alkaliske blanding inndampes til tørrhet under forminsket trykk, hvorpå residuet ekstraheres med benzen. Ved inndamping av benzenekstrakten erholdes 2-brom-4-amino-fenylisopropylmethylamin.
Analyse: Br % = 32,5 (beregnet: 32,9 %).
Eksempel 7 Fremstilling av o- bromfenylisopropylmethylamin
12,1 g 2-brom-4-aminofenylisopropylmethylamin oppløses
i 184 30 %-ig hypofosforsyre, hvoretter det tildryppes en oppløs-ning av 3,8 g natriumnitritt og 10 ml vann ved 0 - 5° C under om-røring og kjøling. Reaksjonsblandingen tillates å anta romtemperatur og tillates å stå i 4 timer ved denne temperatur. Blandingen gjøres alkalisk, den utskilte olje ekstraheres med benzen, benzen-oppløsningen inndampes og residuet destilleres under forminsket trykk. Det erholdte produkt er o-bromfenylisopropylmethylamin. Kokepunkt: 84 - 85° C/0,4 mm Hg. n<20> = 1,5492.
Hydrobromidets smeltepunkt er 170 - 171° C, mens hydro-kloridets smeltepunkt er 159 - 160° C.
Eksempel 8 Fremstilling av o-bromfenylisopropylmethylaminhydroklorid
2,13 g o-brombenzylmethylketon oppløses i 10 ml vannfri ethanol. Etter tilsetning av 10 ml av en 30 %-ig methylaminopp-løsning i vannfri ethanol tillates blandingen å stå i 24 timer. Det tilsettes deretter 0,2 g natriumbprhydrid. Reaksjonsblandingen tillates å stå i ytterligere 4 timer og inndampes deretter under forminsket trykk. Residuet tilsettes vann, hvoretter blandingen ekstraheres med benzen. Benzenekstrakten tørres over vannfritt natriumsulfat, tørkemidlet frafiltreres, og filtratet inndampes. Hydrokloridet fremstilles ut fra det oljeaktige residuum med alko-holisk saltsyre. Saltet utfelles ved tilsetning av ethylacetat.
Det erholdte o-bromfenylisopropylmethylaminhydroklorid smelter ved 160° C.
Eksempel 9 Fremstilling av o-bromfenylisopropylmethylamin-hydroklorid
2,14 g o-bromfenylisopropylamin oppvarmes i 6 timer med
10 ml 98 %-ig maursyre, hvoretter blandingen inndampes. Spor av maursyren fjernes under forminsket trykk. Residuet oppløses i 20
ml vannfri ether, og oppløsningen tilsettes ved 0° C 9,3 8 g lithium-aluminiumhydrid. Blandingen omrøres i 3 timer, hvorpå det under nitrogenatmosfære og under omrøring tildryppes 10 ml vann. Blandingen helles over i en dråpetrakt, den vandige fase fjernes, og den etheriske oppløsning vaskes med 10 ml lut og deretter 4 ganger med porsjoner å 20 ml vann. Etheroppløsningen tørres over magnesium-sulfat og inndampes. Residuet oppløses i litt ethanol, og oppløs-ningen surgjøres med ethanolisk saltsyre. Ved inntredende uklarhet tilsettes ethylacetat. De utskilte krystaller isoleres, vaskes med en 1:3 blanding av ethanol og ethylacetat og tørres. Det erholdte o-bromfenylisopropylmethylamin-hydroklorid smelter ved 159 - 160° C.
Eksempel 10 Fremstilling av o- bromfenylisopropyl- methylamin
En oppløsning av 21,4 g o-bromfenylisopropylamin i 2o ml ethanol tilsettes 66 ml av en 30 %-ig formaldehydoppløsning, hvorpå blandingen rystes under hydrogenatmosfære med 5 g Raney-nikkel. Etter opptagelse av 2200 ml hydrogen frafiltreres katalysatoren og inndampes filtratet. Residuet underkastes fraksjonert destillasjon under forminsket trykk. Den ved 73 - 75° C/0,1 mm Hg kokende hoved-fraksjon består av o-bromfenylisopropylmethylamin. (nD 2D =1,549). Hydrokloridet smeltepunkt er 159 - 160° C.
Eksempel 11 Fremstilling av p- bromfenylisopropylmethylpropynylamin
44,1 g p-bromfenylisopropylmethylamin oppløses i 160 ml dioxan, hvoretter det tilsettes 12 g paraformaldehyd og 2 g cupro-klorid. Gassformig acetylen innføres under omrøring, mens reaksjonsblandingen oppvarmes ved 80° C i 30 timer. Reaksjonsblandingen inndampes, residuet vaskes med vann, og den erholdte olje underkastes fraksjonert destillasjon i vakuum. Det erhoides således 15,2 g p-bromfenylisopropylmethylpropynylamin ved 95 - 102° C/0,1 mm Hg;
20
n<£u> = 1,5502.

Claims (1)

  1. Analogifremgangsmåte ved fremstilling av terapeutisk aktive fenylisopropylderivater av den generelle formel:
    hvor R 1 betegner lavere alkyl, R 2 betegner hydrogen eller propynyl, R^ betegner hydrogen, brom, nitro eller amino og R1* betegner hydrogen, brom, nitro eller amino, idet minst én av substituentene R q og 4
    R er brom, og deres salter,
    karakterisert ved at man a) omsetter en forbindelse av den generelle formel:
    med en forbindelse av den generelle formel
    hvor enten X betegner gruppen -NH og Y betegner halogen eller en sulfonsyreestergruppe, eller Y betegner gruppen -NH(R ) og X betegner halogen eller en sulfonsyreestergruppe; R og R har de samme betydninger som R 3 og R 4 eller betegner hydrogen, og R 2 er som ovenfor angitt, eller b) omsetter et fenylacetonderivat av den generelle formel: 3' 4' o li hvor R og R har de samme betydninger som R° og R eller betegner hydrogen, med et amin av den generelle formel: 1 2
    hvor R og R har de ovenfor angitte betydninger, med samtidig eller påfølgende reduksjon, eller c) omsetter et amin av den generelle formel:
    hvor R 3' og R 4' har de samme betydninger som Ra a og R ueller betegner hydrogen, med en forbindelse av den generelle formel:
    hvor R 1 og R 2 har de ovenfor angitte betydninger, med samtidig eller påfølgende reduksjon, eller d) alkylerer en forbindelse av den generelle formel:
    hvor R , R har de ovenfor angitte betydninger, ved hjelp av et alkyleringsmiddel som er egnet til å innføre gruppen R"1", eller e) kondenserer en forbindelse av den generelle formel: 1 3' 4'
    hvor R , R og R har de ovenfor angitte betydninger, med for-maldehyd og acetylen,
    hvoretter man i den ved hjelp av en av fremgangsmåtene a), b), c), d) og e) fremstilte forbindelse av den generelle formel:
    hvor R-1 1-, R 2 , R 31 og R 4'har de ovenfor angitte betydninger, erstat-31 li ter hydrogenatomet i stillingene R og/eller R med brom, nitro eller amino, eller om ønskes omdanner en R<3>-gruppe og/eller en R<4->gruppe til en annen og/eller om ønskes erstatter hydrogenatomet i R o-stillingen med en propynylgruppe, og om ønskes overfører den erholdte forbindelse til et salt med en organisk eller uorganisk syre eller frigjør basen fra et salt av denne.
NO870582A 1987-02-13 1987-02-13 Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann. NO161596C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO870582A NO161596C (no) 1987-02-13 1987-02-13 Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO870582A NO161596C (no) 1987-02-13 1987-02-13 Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO870582D0 NO870582D0 (no) 1987-02-13
NO870582L NO870582L (no) 1988-08-15
NO161596B true NO161596B (no) 1989-05-29
NO161596C NO161596C (no) 1989-09-06

Family

ID=19889667

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO870582A NO161596C (no) 1987-02-13 1987-02-13 Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO161596C (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ATE523474T1 (de) 2006-04-11 2011-09-15 Sorbwater Technology As Verfahren zur entfernung von materialien aus einem flüssigkeitsstrom

Also Published As

Publication number Publication date
NO870582D0 (no) 1987-02-13
NO870582L (no) 1988-08-15
NO161596C (no) 1989-09-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0125033B1 (en) Dopamine-beta-hydroxylase inhibitors
EP0080012B1 (en) 6-chloro-3-methyl-2,3,4,5-tetrahydro-1h-3-benzazepine, its acid addition salts and its use as an intermediate
US4220654A (en) Cyclic imidazole cyanoguanidines
DK147068B (da) Analogifremgangsmaade til fremstilling af 1-naphthylmethyl-cinnamyl-aminderivater
PL94207B1 (no)
PL163884B1 (pl) Sposób wytwarzania fluoksetyny PL PL PL
Snyder et al. Alkylation of Nitroparaffins with Amines and their Derivatives
NO161596B (no) Fremgangsmaate for gjenvinning av proteiner og andre naeringsstoffer fra proteinholdig vann.
Benington et al. Mescaline analogs. I. 2, 4, 6-trialkoxy-β-phenethylamines
US3905990A (en) Basically substituted benzimidazole derivatives
ZENITZ et al. AMINO ALCOHOLS. XVI. 1 PHENYL HALOGENATED PROPADRINES
EP0396827A1 (en) 2-Phenylthiobenzylamine dervivatives and acid addition salts thereof
EP0000013B1 (de) 4-Phenyl-8-amino-tetrahydroisochinoline, diese enthaltende pharmazeutische Präparate und Verfahren zur Herstellung dieser Präparate
JPS6011901B2 (ja) 新規の脂肪族置換された4−フエニル−ピペリジン
NO142218B (no) Analogifremgangsmaate til fremstilling av terapeutisk virksomme aminderivater
UA67729C2 (uk) Біс(акридинкарбоксамід) та біс(феназинкарбоксамід) як протипухлинні агенти, спосіб їх одержання та фармацевтична композиція
US3775479A (en) Amine compounds
EP1791814B1 (de) Ortho-substituierte pentafluorsulfanyl-benzole, verfahren zu ihrer herstellung sowie ihre verwendung als synthese-zwischenstufen
US3131220A (en) Tetrasubstituted polymethylenediamine salts
NZ210123A (en) Thiadiazinone derivatives and pharmaceutical compositions
US3450709A (en) Process for the preparation of ring-substituted 2-aminoimidazoles
NO150553B (no) Oppblaasbar baat
US3238242A (en) Process for the preparation of phenyl (meta-and para-tolyl)-propionitriles
NO763062L (no)
NO137893B (no) Analogifremgangsm}te for fremstilling av terapeutisk aktive 1-m-trifluormetylfenyl-2-cyanoalkylaminopropaner