NO159940B - Fremgangsmaate for fremstilling av fermenterte alkoholiskeprodukter. - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av fermenterte alkoholiskeprodukter. Download PDF

Info

Publication number
NO159940B
NO159940B NO82821138A NO821138A NO159940B NO 159940 B NO159940 B NO 159940B NO 82821138 A NO82821138 A NO 82821138A NO 821138 A NO821138 A NO 821138A NO 159940 B NO159940 B NO 159940B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
acetolactate
fermentation
beer
diacetyl
converting enzyme
Prior art date
Application number
NO82821138A
Other languages
English (en)
Other versions
NO159940C (no
NO821138L (no
Inventor
Sven Erik Godtfredsen
Martin Ottesen
Bent Ahrenst Larsen
Original Assignee
Forenede Bryggerier As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DK339880A external-priority patent/DK145502C/da
Application filed by Forenede Bryggerier As filed Critical Forenede Bryggerier As
Publication of NO821138L publication Critical patent/NO821138L/no
Publication of NO159940B publication Critical patent/NO159940B/no
Publication of NO159940C publication Critical patent/NO159940C/no

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E50/00Technologies for the production of fuel of non-fossil origin
    • Y02E50/10Biofuels, e.g. bio-diesel

Landscapes

  • Distillation Of Fermentation Liquor, Processing Of Alcohols, Vinegar And Beer (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for fremstilling av fermenterte alkoholiske produkter med lavt diacetylinnhold ved fermentering av et karbohydratholdig substrat med en mikroorganisme.
Når karbohydrathoIdige substrater slik som vørter eller grapesaft fermenteres med gjær eller andre mikroorganismer,
skjer forskjellige prosesser i tillegg til alkoholfermen-teringen og som kan forårsake dannelse av uønskede bi-produkter. Et eksempel er dannelse av diacetyl som har en sterk og ubehagelig lukt selv i meget lave konsentrasjoner.
Alkoholiske drikker slik som øl eller vin kan således ha
en uakseptabel aroma og duft hvis innholdet av diacetyl i vesentlig grad overskrider visse grenser som, når det gjelder øl, er ca. 0,1 ppm.
Dannelsen av diacetyl er også ufordelaktig ved industriell fremstilling av etanol fordi det er vanskelig å separere diacetyl fra en alkohol ved destillasjon. Et spesielt problem oppstår ved fremstilling av absolutt etanol der etanol dehydratiseres ved azeotrop destillasjon med benzen. Diacetyl akkumuleres i benzenfasen under den azeotrope destillasjon, noe som gir blandinger av diacetyl og benzen som gjør det vanskelig å gjenvinne benzenen som er benyttet for azeotrop destillasjon.
Den konvensjonelle brygging av øl omfatter fermentering av vørter med egnede gjærarter slik som Saccharomyces cerevisiae eller Saccharomyses carlsbergensis.
Fermenteringen gjennomføres vanligvis i to trinn, således
en hovedfermentering med en varighet på vanligvis 7 til 10 dager og en sekundærfermentering, en såkalt modningsprosess, som kan ta fra 3 til 12 uker. Under hovedfermenteringen blir mesteparten av karbohydratene i vørteren
omdannet til etanol og karbondioksyd. Modningen gjennom-føres ved lav temperatur i nærvær av en liten restmengde gjær. Formålet med denne modningen er bl.a. å felle ut uønskede høymolekylære forbindelser og å omdanne diacetyl, 2,3-pentanedion, a-acetolaktat og a-aceto-a-hydroksy-butyrat til forbindelser slik som dioler som ikke påvirker smak og aroma.
For eksempel påvirker butandiol, sluttproduktet av omdanningen av a^acetolaktat og diacetyl i øl, ikke smak og aroma i konsentrasjoner under 500 mg pr. liter.
De enzymatiske og kjemiske reaksjoner som er viktige for diacetylinnholdet i øl er illustrert i det følgende skjema:
Forløperen for diacetyl, a-acetolaktat, dannes ved fermentering av gjær ved ehzymkatalysert kondensasjon av pyruvat og thiamin pyrofosfat av acetaldehyd og er et mellom-
produkt i biosyntesen av aminosyren valin. a-Acetolaktat kan imidlertid også dekomponeres spontant ved oksydativ dekarboksylering og derved gi acetyl (reaksjon (1)) som deretter reduseres av reduktaser i gjærcellene, tilstede under ølmodningsprosessen. Dekarboksyleringen av a-acetolaktat er en temperaturavhengig reaksjon som skjer relativt langsomt ved lave temperaturer mens den etterfølgende omdanning av diacetyl til acetoin og 2,3-butandiol skjer relativt hurtig, konsekvensen er at de hastighetsbestemmende trinn ved fjerning av aracetolaktat og diacetyl fra øl er dekarboksyleringen av diacetylforløperen. Helt på samme måte er det hastighetsbestemmende trinn ved fjerning av 2,3-pentandion og a-aceto-a-hydroksy-butyrat den spon-
tane dekarboksylering av 2,3-pentandionforløperen.
For å oppnå maksimal utfylling av høymolekylvekststoffer
og et øl med tilfredsstillende kvalitet bør modningen skje ved en temperatur så lav som mulig, slik som ca. 0°C. Ved denne temperaturen kan det ta flere måneder før acetolaktat helt er fjernet og den resulterende diacetyl er redusert av gjæren. Modningstiden kan imidlertid reduseres hvis prosessen tillates å skje ved høyere temperaturer, f.eks.
1 eller 2 uker ved 10°C, 1 eller 2 uker ved 5°C og 1 eller
2 uker ved -1°C. En slik prosedyre vil akselerere omdanningen av acetolaktat til diacetyl.
I forbindelse med akselerert ølbrygging er det foreslått å akselerere dekomponeringen av acetolaktat og a-aceto-a-hydroksybutyrat ved oppvarming av ølet kort til 60 til 80°C, se "J. Inst. Brew." Vol. 79, 1973, side 43-44. Reaksjonen (1) kan i det vesentlige bli ferdig i løpet av 4 til 15 minutter ved disse temperaturer. Smak og aroma vil imidlertid til en viss grad påvirkes ugunstig ved en slik grov behandling. Heller ikke er varmebehandling egnet for konvensjonelle ølbryggingsprosesser og videre er det uhensiktsmessig og økonomisk ugunstig å oppvarme og av-kjøle store mengder øl mellom hovedfermenteringen og modningen, også fordi all gjæren må fjernes før varme-behandlingen og frisk gjær må tilsettes etter varmebehan-dlingen og avkjølingen for å omdanne diacetyl til butandiol.
Foreliggende oppfinnelse er basert på den oppdagelse at
den langsomme dekomponering av acetolaktat til diacetyl, reaksjon (1) i det tidligere oppgitte skjema, kan unngås ved bruk av enzymer for å dekomponere acetolaktat. I prinsippet kan ethvert enzym som forårsaker omdanning av acetolaktatet benyttes for dette formål. Et spesielt punkt er dekarboksylering av acetolaktat til acetoin,
se reaksjon (4) i det ovenfor angitte skjema.
Andre eksempler er omdanning av acetolaktat til a-keto-3-hydroksyisovalerat med en isomerase reaksjon (6) eller omdanningen av acetolaktat til a,B-dihydroksyisovalerat med en reduktoisomerase reaksjon (5). Reaksjonsproduktene i begge reaksjoner er forløpere for aminosyren valin.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen karakteriseres således ved behandling av et substrat med et acetolaktat omdannende enzym under eller i fortsettelse av en fermentering.
Et eksempel på et egnet enzym for denne prosess er acetolaktat-dekarboksylase som kan innvinnes fra mikroorganismen Aerobacter aerogenes. Dette enzym er beskrevet av E. Juni i "J. Biol. Chem." Vol. 195, (1952), sidene 714 - 734. Imidlertid kunne det ikke forutsies slik som fermentering av vørter for brygging av øl med lavt diacetylinnhold.
I en utførelsesform av prosessen ifølge oppfinnelsen blir acetolaktat enzymatisk dekarboksylert til actoin med det resultat at dannelsen av det sterkt luktende og uønskede diacetyl fra acetolaktat unngås. Tilsvarende blir i andre utførelsesformer dekomponering av a-acetolaktat til diacetyl unngått ved omdanning av diacetylforløperen ved hjelp av acetolaktat eller reduktoisomeraser eller isomeraser (reaksjonene 5 og 6).
Prosessen kan gjennomføres i forbindelse med konvensjonell brygging av øl. For eksempel kan acetolaktat-dekarboksylase tilsettes under hovedfermenteringen eller modningsprosessen. Bruken av dette enzym gir en betydelig forkortelse av modningsprosessen da acetolaktat hurtig dekarboksylerer til fermenterbart acetoin uten dannelse av diacetyl. I henhold til en spesiell utføreIsesform av oppfinnelsen blir enzymet tilsatt under modningsprosessen idet dannelsen av acetolaktat i det vesentlige er avsluttet etter hovedfermenteringen. Hvis ønskelig kan imidlertid enzymet tilsettes før eller under hovedfermenteringen der pH verdien er høyere enn under modningsprosessen.
I stedet for å bruke enzymet i fri tilstand kan det benyttes
i immobilisert tilstand idet immobilisert enzym tilsettes til vørteren under eller i fortsettelse av fermenteringen. Det immobiliserte system kan også holdes i en kolonne gjennom hvilken fermenteringsvørteren eller ølet føres. Enzymet kan immobiliseres separat eller.man kan benytte medimmobiliserte gjærceller og acetolaktat-dekarboksylase.
Bruken av et immobilisert enzym tillater en akselerert kontinuerlig brygging av øl da ølfermenteringen kan gjennom-føres ved å føre vørteren gjennom kolonner inneholdende immobilisert gjær og immobiliserte enzymer, eventuelt i medimmobilisert tilstand. Hovedfermenteringen og modningen kan kombineres til en kontinuerlig omdanning av vørter til et ferdig øl avhengig av kapasiteten til kolonnene. En slik prosess sparer arbeid og reduserer produksjonsanleggsinvester-ingene.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan ikke bare benyttes
i forbindelse med brygging av øl men er også egnet ved fremstilling av vin der tilsvarende fordeler oppnås,
spesielt en reduksjon av modningsperioden og en forenkling av prosessen. Av spesiell interesse i denne forbindelse er bruken av acetolaktatomdannende enzymer i forbindelse med såkalte "malolactic" fermentering. Denne prosess som gjennomføres ved hjelp av mikroorganismer som arter av Leuconostoc, Lactobacilus eller Pediococcus, utføres etter hovedfermenteringen av vin for å øke pH-verdien i produktet såvel som den biologiske stabilitet og for å utvikle vinens aroma. Videre er det meget ønskelig å utføre denne fermenteringen da dette muliggjør hurtig tapping, noe som for-bedrer anleggets kapasitet. Uheldigvis kan imidlertid prosessen gi grunn til uønsket aroma på grunn av diacetyl, hvis dannelse kan reduseres ved hjelp av acetolaktat-omdannende enzymer. Videre kan prosessen med fordel benyttes for industriell fremstilling av etanol da fermenteringsproduk-ter oppnås uten eller så og si uten innhold av diacetyl,
noe som forenkler destillasjonsprosessen, spesielt når det gjelder azeotrop destillasjon ved fremstilling av absolutt etanol, det vil si en vannfri etanol.
Som nevnt kan det i foreliggende fremgangsmåter benyttes
en acetolaktat-dekarboksylase som for eksempel er isolert fra Aerobacter aerogenes. Imidlertid kan man også
benytte andre acetolaktatomdannende enzymer fra andre kilder, for eksempel arter av Bacillus, Enterobacter, Klebsiella, Leuconostoc, Serratia og Streptococcus, og
noen arter av Actinomycetes og fungi.
Egnede acetolaktat-reduktoisomeraser og -isomeraser kan isoleres fra bakterier slik som arter av E. coli eller Aerobacter aerogenes, eller fra Neurospora crassa, gjærtyper, Salmonella eller planter. Da enzymene det dreier seg om
er enzymer i aminosyre metabolismen må det forventes at de opptrer i så og si alle levende celler.
Da alkoholfermenteringsprosesser ofte skjer ved pH-verdier innen området 4 til 5 og mange lett tilgjengelige acetolaktat-dekarboksylaser som utvinnes fra mikroorganismer ha: optimal stabilitet og aktivitet ved pH-verdier over 5, er det ifølge oppfinnelsen hensiktsmessig å benytte acetolaktat-dekarboksylase i en kjemisk modifisert tilstand for å oppnå stor stabilitet og/eller optimal aktivitet i et pH-område mellom 4 og 5. Ved en slik modifisering kan for eksempel oppnås som angitt i "Biochem." Vol. 11, No. 22, 1972.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen skal illustreres nedenfor ved hjelp av noen eksempler.
Eksempel 1
Satsvis fermentering og hurtigmodning av øl ved bruk av acetolaktat-dekarboksylase. 1 liter steril vørter med en vørterstyrke på 17,7°P ble inoksylert med bryggerigjær (Saccharomyces carlsbergensis) 1 en mengde av 2 x 10 celler pr. ml. Etter 6 dager ved 10°G var hovedfermenteringen ferdig og gjæringen (til-synelatende ekstraktinnhold) i ølet ble målt til 2,0°P. Innholdet av fri og bundet diacetyl (dvs. diacetyl avledet fra a-acetolaktat) i ølet ble målt til 0,12 ppm henholdsvis 0,71 ppm (jevnfør A.D. Haukeli og S. Lie: Journal of the Institute of Brewing 1971, 77 538).
Ølet ble deretter dekantert fra utfelt gjær og blandet med 100 ml "Kreuzen", dvs. heftig fermenterende øl, fremstilt fra vørter inokulert med gjær 4 8 timer før. Videre ble 2 5 mg acetolaktat-dekarboksylase, isolert fra Aerobacter aerogenes som beskrevet i "European Journal of Biochemistry 1970, 14, 133, tilsatt. Ved 24 timers henstand under 10°C for sekundærfermentering og modning hadde ølet et innhold av
fritt og bundet diacetyl som ble bestemt til 0,05 ppm henholdsvis 0,10 ppm. Ølet ble deretter avkjølt til -1°C
og satt hen i ytterligere 2 dager ved denne temperatur og det ferdige øl ble deretter filtrert.
Eksempel 2
Kontinuerlig fermentering og hurtigmodning av øl.
35 g bryggerigjær (Saccharomyces carlsbergensis) isolert ved sentrifugering, ble suspendert i 350 ml av en 3%-ig steril oppløsning av natriumalginat. Blandingen ble dråpevis tilsatt til 10 liter steril 0,1 M CaCl2 for å gelatinisere kalsiumalginat for å danne sfæriske gjærholdige partikler med en diameter på ca. 3 mm.
Disse ble satt hen i kalsiumkloridoppløsning i 12 timer ved 4°C og deretter pakket i en kolonne med en diameter på 19 cm og en høyde på 5 cm. Steril vørter ble pumpet gjennom reaktoren ved 10°C i en mengde av 0,15 1 pr., time og vørter-styrken var 10,7°P. Gjæringen i eluatet fra reaktoren ble funnet å være 2,1°P og gasskromatografi viste et innhold av fri og bundet diacetyl på 0,15 ppm henholdsvis 2,21 ppm. Til 1 liter øl fra reaktoren ble det tilsatt 25 mg acetol-aktet-dekarboksylase, fremstilt som beskrevet i eksempel 1. Ølet ble satt hen ved 1 0°C i 2 4 timer og deretter pumpet gjennom ytterligere en reaktor med immobilisert gjær slik at oppholdstiden var 5 timer. Innholdet av fri og bundet acetyl i eluatet ble bestemt til 0,05 henholdsvis 0,10 ppm. Temperaturen ble deretter redusert til -1°C og etter henstand i 2 dager ved denne temperatur ble det ferdige øl dekantert og tilslutt filtrert.
Eksempel 3
Satsvis fermentering og hurtigmodning av øl ved bruk av acetolaktat-redukto-isomerase. 1 liter steril vørter ble fermentert med Saccharomyces carlsbergensis som beskrevet i eksempel 1. Etter 6 dager hovedfermentering ble ølets innhold av fri og bundet diacetyl målt til 0,10 henholdsvis 0,61 ppm. Ølet ble deretter dekantert fra utfelt gjær og 100 ml "Kreuzen" ble tilsatt som beskrevet i eksempel 1 sammen med 100 mg av en a-acetolaktat-redukto-isomerase fremstilt fra E. coli som beskrevet av H.E. Umbarger, B. Brown og E.J. Eyring i "Journal of Biological Chemistry" Vol. 235, s. 1425 - 1432. Ølet ble deretter satt hen i ytterligere 24 timer ved 10°C hvoretter innholdet av fri og bundet diacetyl ble bestemt til 0,03 ppm henholdsvis 0,09 ppm. Ølet ble deretter avkjølt til -1°C og satt hen i ytterligere to dager ved denne temperatur og deretter ble det ferdige øl filtrert.

Claims (10)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av fermenterte alkoholiske produkter med lavt diacetylinnhold ved fermentering av et karbohydratholdig substrat med en mikroorganisme, karakterisert ved at det fermenterende eller fermenterte substrat behandles med et acetolaktat-omdannende enzym under eller i fortsettelse av fermenteringen.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det som acetolaktat-omdannende enzym benyttes en acetolaktat-dekarboksylase.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 2, karakterisert ved at det benyttes en acetolaktat-dekarboksylase som er utvunnet fra mikroorganismen Aerobacter aerogenes.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det som acetolaktat-omdannende enzym benyttes en isomerase.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det som acetolaktat-omdannende enzym benyttes en reduktoisomerase.
6. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 5 hvor substratet underkastes en hovedfermentering og en modningsprosess, karakterisert ved at behandlingen med acetolaktat-omdannende enzym skjer under modningsprosessen.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at det som substrat anvendes vørter.
8. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 til 7, karakterisert ved at det acetolaktat omdannende enzym benyttes i immobilisert tilstand.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 8, karakterisert ved at enzymet benyttes i immobilisert form sammen med gjær.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at acetolaktat-dekarboksylasen benyttes i en kjemisk modifisert form for å oppnå høy stabilitet og/eller optimal aktivitet i pH-onvrådet mellom 4 og 5.
NO82821138A 1980-08-07 1982-04-05 Fremgangsmaate for fremstilling av fermenterte alkoholiskeprodukter. NO159940C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK339880A DK145502C (da) 1980-08-07 1980-08-07 Fremgangsmaade til fremstilling af fermenterede alkoholiske produkter
PCT/DK1981/000076 WO1982000474A1 (en) 1980-08-07 1981-08-06 Using acetolactate converting enzyme when producing alcoholic products

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO821138L NO821138L (no) 1982-04-05
NO159940B true NO159940B (no) 1988-11-14
NO159940C NO159940C (no) 1989-02-22

Family

ID=26067033

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO82821138A NO159940C (no) 1980-08-07 1982-04-05 Fremgangsmaate for fremstilling av fermenterte alkoholiskeprodukter.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO159940C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO159940C (no) 1989-02-22
NO821138L (no) 1982-04-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Godtfredsen et al. Maturation of beer with α-acetolactate decarboxylase
EP0046066B1 (en) A process for producing fermented alcoholic products
EP2041256A2 (en) Improved brewing process
Dequin et al. How to adapt winemaking practices to modified grape composition under climate change conditions
JP2013150577A (ja) 発酵麦芽飲料の製造方法
JP4613087B2 (ja) 発泡酒の製造方法
JP2022546248A (ja) アルコールフリー飲料の製造
JPH0579307B2 (no)
CA1326219C (en) Method for the continuous maturation of fermented beer
CN114540138A (zh) 一种双酵母混合发酵麦芽汁生产新型果味酸啤酒的方法
JP4002780B2 (ja) 麦芽アルコール飲料の製造方法
WO2017214673A1 (en) A yeast strain and uses thereof
EP1670892B1 (en) Process for producing concentrated grape juice and wine
NO159940B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av fermenterte alkoholiskeprodukter.
Owades et al. Nitrogen metabolism during fermentation in the brewing process. II. Mechanism of diacetyl formation
US3402048A (en) Process for producing beer of the vollbier type
Iserentant Beers: recent technological innovations in brewing
JPH04197167A (ja) 酒類の製造法
SI8111916A8 (sl) Postopek za proizvodnjo fermentiranih alkoholnih proizvodov
EP0424545B1 (en) Method for preparing alcoholic beverages
JP2005210939A (ja) アルコール飲料の製造方法
KR0173801B1 (ko) 맥주유사의 신규한 발포주의 제조방법
KR950010988B1 (ko) 맥주의 고속숙성방법
Pozen Enzymes in brewing
JP2023064993A (ja) 発酵ビール様発泡性飲料及びその製造方法