NO158258B - Fremgangsmaate for forbedring av alkaliopploeseligheten av cellulosekarbamat. - Google Patents

Fremgangsmaate for forbedring av alkaliopploeseligheten av cellulosekarbamat. Download PDF

Info

Publication number
NO158258B
NO158258B NO834501A NO834501A NO158258B NO 158258 B NO158258 B NO 158258B NO 834501 A NO834501 A NO 834501A NO 834501 A NO834501 A NO 834501A NO 158258 B NO158258 B NO 158258B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
solution
urea
carbamate
cellulose
alkali
Prior art date
Application number
NO834501A
Other languages
English (en)
Other versions
NO158258C (no
NO834501L (no
Inventor
Johan Selin
Jouko Huttunen
Olli Turunen
Vidar Eklund
Kurt Ekman
Original Assignee
Neste Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Neste Oy filed Critical Neste Oy
Publication of NO834501L publication Critical patent/NO834501L/no
Publication of NO158258B publication Critical patent/NO158258B/no
Publication of NO158258C publication Critical patent/NO158258C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08BPOLYSACCHARIDES; DERIVATIVES THEREOF
    • C08B16/00Regeneration of cellulose
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/16Nitrogen-containing compounds
    • C08K5/21Urea; Derivatives thereof, e.g. biuret

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Chemical Or Physical Treatment Of Fibers (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Abstract

Fremgangsmåte for forbedring av alkalieoppløseligheten av cellulosekarbamat. Oppløsningen gjennomføres i nærvær av urea hvorved oppløsningens viskositet ikke samtidig stiger. Til alkaliematerialet som skal anvendes for opp-løsningen tilsettes 1-10 vekt-% urea, og oppløsningen gjennomføres ved en temperatur fra +3 til -5°C. Til en vannsuspensjon av cellulosekarbamatflbre tilsettes en ved oppløsningen nødvendig alkalieoppløsning som inneholder 1-10 vekt-X urea.

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for forbedring av alkalioppløseligheten av cellulosekarbamat.
I Fl patentnr. 61.033 og Fl patentsøknad nr. 810.226 be-
skrives en fremgangsmåte for fremstilling av et alkali-oppløselig cellulosederivat av cellulose og urea. Fremgangsmåten baserer seg på at urea ved oppvarming derav til dens smeltepunkt eller til en høyere temperatur begynner å dekompo-nere til isocyansyre og ammoniakk. Isocyansyren er som sådan ikke noen særlig stabil forbindelse, men den er tilbøyelig til å trimeriseres til isocyanursyre. Isocyansyren har dess-
uten tilbøyelighet til å reagere også med ureaforbindelsen hvorved det dannes biuret. Isocyansyren reagerer også med cellulosen og danner et alkalioppløselig cellulosederivat som kalles cellulosekarbamat. Reaksjonen kan angis på følgende måte:
Den dannede celluloseforbindelsen eller cellulosekarbamatet
kan etter vasking tørkes og til og med lagres i lange tider og deretter oppløses i en alkalivannoppløsning, f.eks. for fiberfremstilling. Av oppløsningen kan det fremstilles cellulosekarbamatfibrer eller -filmer ved spinning eller ekstrudering på samme måte som ved prosessen for fremstilling av viskose. Cellulosekarbamatets holdbarhet og transport-muligheter i tørr tilstand gir en stor fordel sammenlignet med viskosefremgangsmåtens cellulosexantat, som ikke kan lagres og ikke en gang transporteres i form av en oppløsning.
Dersom det ønskes en kontinuerlig fiber eller tråd fremstilt
av cellulosekarbamat som f.eks. er egnet for tekstilanvendelse, oppløses karbamatet først i alkali, f.eks. i en natrium-hydrpksyd-vannoppløsning. Fra denne oppløsning kan cellulose-karbamatoppløsningen spinnes gjennom munnstykker til et surt utfellingsbad som tilveiebringer utfelling av cellulosekarbama-
tet. Utfellingen kan også utføres i laverealkoholer, slik som f.eks. metanol, etanol, eller butanol, eller i varme vann-salt-
oppløsninger.
Spinnbarheten av cellulosekarbamatets alkalioppløsning på-virkes av bl.a. oppløsningens karbamatinnhold, viskositet og sammenklumpingstall, dvs. mengden av gellignende, bare delvis oppløste fiberpartikler i oppløsningen. Ved forhøyelse av opp-løsningens karbamatinnhold forhøyes fiberspenningens kapasitet, men på den annen side stiger også oppløsningens viskositet samtidig, hvilket igjen begrenser fiberspinningskapasiteten.
Dette skjer eksempelvis ved anvendelse av sinksalter som
stoff for forbedring av karbamatets oppløselighet.
Ifølge foreliggende oppfinnelse er det tilveiebragt en fremgangsmåte for forbedring av alkalioppløseligheten av cellulosekarbamat, og denne fremgangsmåten er kjennetegnet ved at det til den alkalioppløsning som anvendes for oppløsning av cellulosekarbamatet, tilsettes 1-10 vekt-% urea.
Tilsetning av urea som stoff for forbedring av cellulosekarbamatets alkalioppløselighet gir mulighet for å tilveie-bringe sterkere karbamatoppløsninger, samtidig som oppløsningens viskositet kan holdes på tilstrekkelig lavt nivå. Ureatilsetningen gir også en annen fordel. Ureaforbindelsens oppløselig-het i alkalimaterialet er en naturlig endoterm prosess, og derfor forhindrer den samtidig en temperaturforhøyelse ved opp-løsningen.
Oppløsningen av cellulosekarbamatet gjennomføres fortrinnsvis slik at karbamatet først oppslemmes i vann, hvoretter den alkalioppløsning som er nødvendig for oppløsningen, tilsettes. Urea som benyttes som hjelpestoff til oppløsningen, kan tilsettes adskilt for seg, men tilsetningen skjer hensiktsmessig sammen med alkalioppløsningen. Den egentlige oppløsningen gjennomføres helst ved ca. -5°C under stadig omrøring og ved avkjøling etter behov. Urea minsker avkjølingsbehovet ettersom oppløsning av urea i alkalimaterialet er endoterm. Tilstrekkelig oppløsning skjer vanligvis i løpet av 1-3 timer. Dersom høyere temperatur benyttes ved oppløsningen, synker oppløsnings-
hastigheten i høy grad.
En tilstrekkelig mengde urea for forbedring av cellulosekarbamatets oppløselighet ligger som nevnt mellom 1 og 10 vekt-% og er hensiktsmessig mellom 3 og 8 vekt-%.
Oppfinnelsen belyses nærmere i nedenstående eksempler.
Eksempel 1
Cellulosekarbamat for oppløsningsforsøk ble fremstilt på følgende måte:
En merkantil dissolvingsmasse DP ble regulert til nivået
370 ved bestråling med et gamma-stråleapparat, hvorved dosen var ca. 1,5 Mrad. Cellulosen ble tørroppdelt, og et parti på 400 g ble impregnert med flytende ammoniakk ved -40°C.
I ammoniakken var det oppløst 400 g urea. Etter impregnerin-gen ble overskuddet av oppløsningen fjernet og massen tørket.
I cellulosen var tilbake 67% av cellulosens vekt av urea. Deretter ble cellulosen anbragt i et varmeskap i 4,5 timer
ved 125-230°C. Reaksjonsproduktets DP var 269, og nitrogen-innhold 1,9%.
Ved et forsøk på å oppløse cellulosekarbamat- ble det benyttet 14 g av det på den ovenfor angitte måte fremstilte cellulosekarbamat, som ble oppslemmet i 74 g kaldt vann. Suspensjonen ble avkjølt til +3°C.
Til den avkjølte suspensjonen ble det tilsatt 112 g av en oppløsning som inneholdt 18 g natriumhydroksyd, 20 g urea og 74 g vann. Etter tilsetningen ble suspensjonen anbragt i et kaldt bad hvis temperatur var -5°C. Etter 3 timers omrøring ble oppløsningens kuleviskositet og filtrerbarhet målt. Filtrerbarheten ble bestemt ved måling av det såkalte sammenklumpingstallet som oppnås med en fremgangsmåte ifølge artikke-len H. Sihtola, Papper og Trå 44 (1962), nr. 5, side 295-300. Ved fremgangsmåten benyttes et miniatyrfilter hvis effektive overflateinnhold er 3,8 cm 2, og hvis filtermateriale er papir Macherey-Nagel Mn 616. Filtrerbarhet beregnes med formelen:
P^q = den ..oppløsningsmengde (g) som har gått gjennom
filteret på 20 min.
PgQ = den oppløsningsmengde (g) som har gått gjennom filteret
p 60 min., og
KW
20,60 =sammenklumpingstallet.
I tabell I angis de ureamengder som ble benyttet ved oppløsnin-gen, viskositeten til den oppnådde oppløsning, den oppløsnings-mengde som hadde gått gjennom filteret på 1 time, og sammenklumpingstallet. Både viskositeten og sammenklumpingen ble bestemt ved -5°C.
Eksempel 2
Oppløsningsforsøk hvor det foruten urea ble benyttet slnk-oksyd som oppløsningsforbedrende stoffj ble gjennomført ifølge eksempel 1. Resultatene er angitt i tabell II. Ureatilsetningen forhøyer således Ikke viskositeten slik som sinktilsetningen. Ved å erstatte halvparten av sinker med urea (4%) oppnås et likt eller bedre resultat i for-hold til med bare sinksalttilsetning.
Eksempel 3
Fremstillingen og oppløsningen av karbamatet ble utført på samme måte som i eksempel 1. Karbamatet ble oppløst ved anvendelse av forskjellige urea- og sinksalttilsetninger. Resultatene er angitt i tabell III.
Eksempel 4
Cellulosekarbamatet ble fremstilt og oppløst på samme måte som i eksempel 1. Oppløsningen inneholdt 6, 6 vekt-% cellulosekarbamat. Resultatene er angitt i tabell IV.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte for forbedring av alkalioppløselig-heten av cellulosekarbamat, karakterisert ved at det.til den alkalioppløsning som anvendes for oppløsning av cellulosekarbamatet, tilsettes 1-10 vekt-% urea.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at cellulosekarbamatet oppløses ved en temperatur fra +3 til -5°C.
NO834501A 1982-12-08 1983-12-07 Fremgangsmaate for forbedring av alkaliopploeseligheten av cellulosekarbamat. NO158258C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI824215A FI67561C (fi) 1982-12-08 1982-12-08 Foerfarande foer upploesning av cellulosakarbamat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO834501L NO834501L (no) 1984-06-12
NO158258B true NO158258B (no) 1988-05-02
NO158258C NO158258C (no) 1988-08-10

Family

ID=8516425

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO834501A NO158258C (no) 1982-12-08 1983-12-07 Fremgangsmaate for forbedring av alkaliopploeseligheten av cellulosekarbamat.

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4526620A (no)
JP (1) JPS59115334A (no)
AT (1) AT383354B (no)
BR (1) BR8306734A (no)
CA (1) CA1215802A (no)
DD (1) DD214135A5 (no)
DE (1) DE3343156A1 (no)
FI (1) FI67561C (no)
FR (1) FR2537587B1 (no)
GB (1) GB2131436B (no)
IN (1) IN159663B (no)
IT (1) IT1212846B (no)
NO (1) NO158258C (no)
RO (1) RO88667A2 (no)
SE (1) SE459179B (no)
SU (1) SU1436889A3 (no)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI67562C (fi) * 1984-03-12 1985-04-10 Neste Oy Foerfarande foer framstaellning av cellulosakarbamat
FI69852C (fi) * 1984-09-27 1986-05-26 Neste Oy Cykliskt foerfarande foer framstaellning av en alkaliloesning av cellulosakarbamat foer utfaellning av karbamatet och foeraotervinning av kemikalierna
FI69853C (fi) * 1984-09-27 1986-05-26 Neste Oy Cykliskt foerfarande foer framstaellning av en alkaliloesning av cellulosakarbamat foer utfaellning av karbamatet och foeraotervinning av kemikalierna
FI69851C (fi) * 1984-09-27 1986-05-26 Neste Oy Foerfarande foer utfaellning av cellulosakarbamat
US4756755A (en) * 1985-06-14 1988-07-12 Harding Jr Norman T Rodent repellent liquids
US4777249A (en) * 1987-03-13 1988-10-11 Teepak, Inc. Crosslinked cellulose aminomethanate
US5215125A (en) * 1987-03-13 1993-06-01 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate sausage casings
US4789006A (en) * 1987-03-13 1988-12-06 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate sausage casings
US4762564A (en) * 1987-03-13 1988-08-09 Teepak, Inc. Reinforced cellulose aminomethanate
US4934920A (en) * 1987-06-17 1990-06-19 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Apparatus for producing semiconductor device
US5229506A (en) * 1989-06-12 1993-07-20 Teepak, Inc. Preparation of cellulose aminomethanate
US4997934A (en) * 1989-06-12 1991-03-05 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate by weight loss monitoring
US4999425A (en) * 1989-06-12 1991-03-12 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate by ion-exchange extraction
US4997933A (en) * 1989-06-12 1991-03-05 Teepak, Inc. Cellulose aminomethanate by acid neutralization
DE19757958A1 (de) 1997-12-24 1999-07-01 Lurgi Zimmer Ag Verfahren zur Herstellung einer Cellulosecarbamatlösung
DE19835688A1 (de) * 1998-08-07 2000-02-10 Piesteritz Stickstoff Verfahren zur Herstellung von Cellulosecarbamat
CN1112396C (zh) * 2000-04-17 2003-06-25 武汉大学 纤维素膜制备方法
DE10223174A1 (de) * 2002-05-24 2003-12-11 Fraunhofer Ges Forschung Verfahren zur Herstellung von Cellulosecarbamatformkörpern
CN1282773C (zh) * 2005-05-30 2006-11-01 武汉大学 二步凝固浴法制备再生纤维素纤维的方法
FI118689B (fi) * 2005-11-23 2008-02-15 Valtion Teknillinen Menetelmä selluloosakarbamaattiliuoksen valmistamiseksi
US20200299416A1 (en) * 2017-03-15 2020-09-24 Treetotextile Ab Regenerated cellulosic fibres spun from an aqueous alkaline spindope
CN110678485B (zh) * 2017-05-14 2021-11-23 华盛顿州立大学 环境友好的纤维素废料再循环
IT201900002479A1 (it) * 2019-02-20 2020-08-20 Montefibre Mae Tech S R L Processo di produzione di derivati della cellulosa

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB217166A (en) * 1923-06-05 1924-09-29 Leon Lilienfeld Cellulose solutions and process for their production
US2129708A (en) * 1937-07-01 1938-09-13 Du Pont Urea cellulose solutions
US2134825A (en) * 1937-08-30 1938-11-01 Du Pont Chemical process
US3447939A (en) * 1966-09-02 1969-06-03 Eastman Kodak Co Compounds dissolved in cyclic amine oxides
US4278790A (en) * 1978-07-31 1981-07-14 Hopkins Agricultural Chemical Co. Novel cellulose solutions
FI62318C (fi) * 1981-01-27 1982-12-10 Neste Oy Foerfarande foer framstaellning av ett alkaliloesligt cellulosaderivat

Also Published As

Publication number Publication date
FI824215L (fi) 1984-06-09
IT1212846B (it) 1989-11-30
BR8306734A (pt) 1984-07-17
SE8306744D0 (sv) 1983-12-07
IN159663B (no) 1987-05-30
CA1215802A (en) 1986-12-30
ATA408183A (de) 1986-11-15
SE8306744L (sv) 1984-06-09
FR2537587B1 (fr) 1988-08-26
NO158258C (no) 1988-08-10
GB2131436B (en) 1986-05-14
GB2131436A (en) 1984-06-20
IT8324048A0 (it) 1983-12-06
FR2537587A1 (fr) 1984-06-15
SU1436889A3 (ru) 1988-11-07
DE3343156C2 (no) 1987-06-25
DD214135A5 (de) 1984-10-03
NO834501L (no) 1984-06-12
GB8331105D0 (en) 1983-12-29
AT383354B (de) 1987-06-25
DE3343156A1 (de) 1984-06-14
JPH0316965B2 (no) 1991-03-06
JPS59115334A (ja) 1984-07-03
FI67561B (fi) 1984-12-31
RO88667A2 (ro) 1986-02-28
FI67561C (fi) 1985-04-10
FI824215A0 (fi) 1982-12-08
SE459179B (sv) 1989-06-12
US4526620A (en) 1985-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO158258B (no) Fremgangsmaate for forbedring av alkaliopploeseligheten av cellulosekarbamat.
US4404369A (en) Method of producing alkali-soluble cellulose derivative
EP0103618B1 (en) Procedure for treating cellulose derivative fibres
EP0097685B1 (en) Procedure for precipitating cellulose carbamate
FI66624B (fi) Foerfarande foer framstaellning av cellulosakarbamatfibrer eller -filmer
GB528740A (en) Improvements in the production of cellulose compounds and the treatment of cellulosic textile materials
US2902336A (en) Process for the production of amylose articles by extrusion of aqueous sodium hydroxide solution thereof into concentrated aqueous ammonium sulphate solution
US3069409A (en) Process of preparing carboxyalkyl cellulose ethers
EP0996777B1 (en) Use of an amphoteric surfactant as a viscose spin bath additive
US2966422A (en) Low viscosity cellulose acetate spinning solutions
US2134895A (en) Cellulose hydroxy ethers
US4073617A (en) Water-dilutable solutions of dicyandiamide-formaldehyde-phosphoric acid condensates
US4420611A (en) Stabilization of irradiated carboxymethyl cellulose
GB516672A (en) Improvements in or relating to the production of cellulose derivatives
US3194627A (en) Processes for producing modified cellulosic textile materials
US2667480A (en) Manufacture of cellulose ether
US2104849A (en) Cellulose process
US2408326A (en) Process for preparing alkali-soluble methyl cellulose
US2602083A (en) Alkali cellulose compositions
DE1768798C3 (de) Verfahren zur Herstellung von Dihalogen-s-triazinyl-Reste enthaltenden Polymeren
DE3241070A1 (de) Verfahren zur modifizierung der kristalltracht von dicyandiamid
Wade et al. Iodide ion catalysis in the benzylation of cotton cellulose
SU907110A1 (ru) Препарат дл отделки текстильных материалов
US2451148A (en) Process of spinning viscose artificial silk, filaments comprising threads, staple fibers, bands, and the like
Soignet et al. Salts of DEAE-COTTONS as built-in catalysts for the cellulose-DMEU reaction