NO148087B - Fremgangsmaate til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentaer proeve - Google Patents

Fremgangsmaate til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentaer proeve Download PDF

Info

Publication number
NO148087B
NO148087B NO792561A NO792561A NO148087B NO 148087 B NO148087 B NO 148087B NO 792561 A NO792561 A NO 792561A NO 792561 A NO792561 A NO 792561A NO 148087 B NO148087 B NO 148087B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
sample
sulfur
organic
amount
chamber
Prior art date
Application number
NO792561A
Other languages
English (en)
Other versions
NO148087C (no
NO792561L (no
Inventor
Marcel Madec
Jean-Loup Laporte
Jean Espitalie
Imre Barsony
Original Assignee
Inst Francais Du Petrole
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Publication of NO792561L publication Critical patent/NO792561L/no
Application filed by Inst Francais Du Petrole filed Critical Inst Francais Du Petrole
Publication of NO148087B publication Critical patent/NO148087B/no
Publication of NO148087C publication Critical patent/NO148087C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/24Earth materials
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N31/00Investigating or analysing non-biological materials by the use of the chemical methods specified in the subgroup; Apparatus specially adapted for such methods
    • G01N31/12Investigating or analysing non-biological materials by the use of the chemical methods specified in the subgroup; Apparatus specially adapted for such methods using combustion
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T436/00Chemistry: analytical and immunological testing
    • Y10T436/18Sulfur containing

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Non-Biological Materials By The Use Of Chemical Means (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)

Abstract

Fremgangsmåte til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentær prøve.

Description

Den foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte
til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en prøve av geologiske sedimenter, hvor resultatene oppnås meget hurtig og på basis av små prøver av sedimentene.
De metoder som hittil har vært anvendt for bestemmelse
av svovelinnholdet i bergarter, krever lang tid, er kostbare og er lite egnet til nøyaktig bestemmelse av innholdet av organisk svovel.
En fremgangsmåte som er meget anvendt for bestemmelse
av de forskjellige organiske svovelforbindelser i hydrokarboner,
er flammefotometri. Denne teknikk, som bare kan anvendes for analyse av meget små gassvolumer, kan ikke anvendes for direkte målinger på den rå bergart da detektorutstyret for svovelprodukter er meget følsomt når det gjelder virkningen av forurensninger.
Videre er detektorens respons lineær bare innenfor et begrenset
område for konsentrasjonen av svovelprodukter. Enn videre har denne apparattype mange kalde punkter eller steder, og hvis man vil unngå kondensasjon, vil bruken av apparatet begrenses til analyse av gasser ved lite forhøyet temperatur, i alminnelighet temperaturer under 200°C.
De analysemetoder for sedimenter som utføres ved pyrolyse
av en prøve under oksyderende atmosfære, kan ikke anvendes når det gjelder geologiske sedimenter, da pyritt (FeS2) lett oksyderes under dannelse av svoveldioksyd (SC^) og dette svovel gjør det vanskelig å bestemme prøvens innhold av organisk bundet svovel.
Den foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte til
å bestemme sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentær prøve, hvor man måler mengdene av organisk svovel og organisk karbon i prøven, karakterisert ved at man
- pyrolyserer prøven i en ikke-oksyderende atmosfære opp
til en temperatur mellom 500 og 550°C,
måler mengden av hydrokarbonprodukter, mengden av orga-
nisk karbon og den samlede mengde svovel i de forbindel-sene som frigis ved pyrolysen,
bestemmer verdien av kvotienten Iru i mellom mengden av hydrokarbonprodukter og mengden av organisk karbon i
prøven,
bestemmer verdien av kvotienten I mellom den samlede
mengde av svovel og mengden av organisk karbon, og
ut fra disse to bestemmelser utleder sammensetningen av det organiske materiale i prøven, idet de erholdte verdier av forholdene ±H og Ig sammenlignes med verdiene av forholdene 1^ og Ig for en rekke standardprøver av forskjellige organiske materialer uttatt fra forskjellige dybder.
Oppfinnelsen og dens fordeler skal nå beskrives nærmere ved hjelp av et utførelseseksempel som illustreres av tegningen: Fig. 1 viser skjematisk et apparat som kan brukes ved utførelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen.
Fig. 2 og 2A viser elementet 10 i detalj.
Fig. 3 viser signaler S-^ og S^, som forklares nedenfor. Fig. 4 viser signaler S-j^ erholdt ved analyse av prøver tatt i forskjellige dybder og tilhørende samme sedimentære serie. Fig. 5 viser utviklingen av det organiske materiale fra en sedimentær serie.
Fig. 6 viser.kurver for kvotienten Iu ri som funksjon
av kvotienten Ig for organiske materialer av forskjellig opprinnelse .
Apparatet på fig. 1 omfatter et kammer 1, som kan oppvarmes. I det illustrerte tilfelle omfatter apparatet et organ 2 for oppvarmning av hele kammeret. Dette oppvarmnings-organ 2 kan være av hvilken som helst kjent type og kan eksempelvis omslutte kammeret 1. Men det er også mulig å lage kammeret 1 av et elektrisk ledende materiale, som tilføres elektrisk strøm for oppvarmning av kammeret ved Joule-effekten. Oppvarmningsorganet 2 tilføres energi fra en kilde som ikke
er vist på tegningen.
Funksjoneri-ngen av oppvarmningsorganet 2 bestemmes eller kontrolleres av et reguleringselement 3 slik at temperaturen i kammeret 1 vil ha en bestemt verdi eller vil variere i henhold til en ønsket forskrift. Reguleringseiementet kan eksempelvis være et varmeprogrammeringsapparat av hvilken som helst kjent type, slik at dette ikke behøver å beskrives nærmere.
Apparatet omfatter videre en kopp 4 for den prøve som
skal analyseres. Denne kopp kan forskyves for innføring i kammeret 1, eksempelvis ved hjelp av en innretning omfattende et stempel 5 forbundet med forskyvningsanordninger 6, som kan være automatiske eller manuelle, og som kan bestå av en sylinder som sammen med stempelet 5 danner en løfteanordning, idet denne er forbundet med en kilde for væske, eller det anvendes en tannhjul-tannstang-anordning til å forskyve stempelet 5. Stempelet 5
er fortrinnsvis hult, og den andre enden, motsatt den ende som bærer koppen 4, er forbundet med en ledning 7 gjennom hvilken det tilføres ikke-oksyderende gass, så som en inert gass (nitrogen, helium etc.) eller 'hydrogen.
En anordning 8 tjener til isolering og tetning rundt stempelet 5. Denne anordning kan eventuelt være forskyvbar, slik at prøven let-tere kan plasseres i koppen 4.
Kammeret 1 er via en ledning 9 forbundet med en innretning 10 for forbrenning av de produkter som kommer fra kammeret 1. Innretningen 10 kommuniserer via en ledning 11 med en detektor 12 for svoveldioksyd og svoveltrioksyd, hvilken detektor er innrettet til å avgi et signal S. som representerer svovelinnholdet i de svovelholdige produkter.
Denne detektor kan være av hvilken som helst kjent type, som f.eks. en infrarød-analysator med stor følsomhet, et mikro-coulometer, et automatisk arbeidende pH-meter, et konductometer,
en detektor for UV-fluorescens, et automatisk kolorimeter, et flammefotometer eller spesielle detektorer (elektrokjemiske følere, dopede transistorer, etc.).
Med visse detektortyper, særlig detektorer for infrarødt lys, må det foran detektoren 12 anordnes en felle til å holde til-bake det vann som inneholdes i den gass som kommer fra flamme-ioniseringsdetektoren. Denne felle kan bestå av faste adsorpsjons-midler (molekylsiktmaterialer, kalsiumklorid, silika-gel etc.)
eller konsentrert svovelsyre. Ved anvendelse av et fast adsorpsjons-middel kan man regenerere dette ved oppvarmning mellom to analyser,
idet det anvendes et system omfattende omsjaltningsventiler.
Signalet S^ kan overføres til et registreringsapparat 13 som også mottar et annet signal T som representerer temperaturen i kammeret 1. Signalet S^ kan eventuelt overføres til et opp-summeringsapparat 14 av integratortypen, som kan fremvise den samlede mengde svovel som måles av detektoren 12.
Innretningen 10 kan være av hvilken som helst kjent
type og kan hovedsakelig bestå av et forbrenningskammer forsynt med en brenner.
Innretningen 10 er innrettet til å produsere
et signal S2 som representerer mengden av hydrokarbonprodukter fra kammeret 1. Eksempelvis kan innretningen 10 være av flammeioniseringsdetektor-typen som.konvensjonelt anvendes ved gasskromatograferingsahalyser. Men denne detektor er fordelaktig utformet som vist på fig. 2.
Signalet S2 -innføres i et registreringsapparat 13' som
er vist ved strekprikkede linjer på fig. 1, og som også mottar et annet inngangssignal T som representerer temperaturen i kammeret. Signalet S2 overføres likeledes til en oppsummeringsenhet 14<1>,
som også er vist ved strekprikkede linjer, og som viser den samlede mengde hydrokarbonprodukter som uttas fra kammeret 1.
På fig. 1 er registreringsapparatet 13' og oppsummerings-enheten 14' vist adskilt fra registreringsapparatet 13 og opp-summer ingsenheten 14, men det er også mulig, alternativt å anvende ett enkelt registreringsapparat og én enkelt oppsummeringsenhet som har flere innganger og som er i stand til å behandle flere signaler samtidig.
Fig. 2 viser en spesiell utførelsesform av innretningen 10 som kan avgi signalet S2- Denne innretning er av flammeioniseringsdetektor-typen. Den omfatter en brenner 15 som rager inn i et forbrenningskammer 16, i hvis indre det er plassert en polarisasjonselektrode 17 som (se nedenfor) holdes på plass av en isolator 18, en samleelektrode 19 som holdes på plass av en isolator 20 og midler til å tenne flammen, så som et elektrisk fila-ment, 21. I den nedre del av kammeret 16.tilføres gjennom en ledning 22 en forbrenningsunderholdende gass, så som luft, idet en rist 23 plassert mellom luftinnløpet og brenneren 15 sørger for god fordeling av luften. Den øvre del av kammeret 16 kommuniserer med ledning 11, til hvilken kammeret er festet ved en forbindelsesanordning 24.
Hodet på brenneren 15 og forbrenningskammeret 16 er
festet til en bæreblokk 25, den første ved hjelp av en gjenge-anordning 26 og den andre ved bolter 27. Denne bæreblokk 25
er festet til kammeret 1 og holdes ved en bestemt temperatur,
som i det vesentlige tilsvarer maksimaltemperaturen i kammeret 1,
på i og for seg kjent måte, idet det eksempelvis benyttes varme-isolasjon, som ikke er vist. Den omfatter ledninger 28 og 29,
hvor førstnevnte danner forbindelse mellom kammeret 1 og brenneren 15, mens den annen samtidig forbinder brenneren 15 med en ikke vist kilde for brennbar gass, så som hydrogen (Hp)
Innretningen 10, slik den er vist på fig. 2,
skiller seg fra de vanlig anvendte flammeioniseringsdetektorer ved at brenneren 15 er laget i ett enkelt, metallisk ledende stykke som er elektrisk jordet, mens poiarisasjonselektroden, som består av en tynn plate av ledende materiale, er plassert nær den ende av brenneren 15 -hyor flammen tennes, og i en avstand "d" av størrelsesorden 0,1-0,2 mm som vist på fig. 2A, som viser brenner-enden sett fra venstre på fig. 2 som antydet ved pilen F. Videre er forbrenningskammeret, hvis to deler 16a og 16b er elektrisk jordet, gjort tett ved hjelp av egnede midler så som pakningen 30 av teflon plassert mellom de to deler 16a og 16b, eller metallpakningen 31 som sikrer tetning mellom forbrenningskammeret 16 og blokken 25. På denne måte kan forbrenningen i kammeret 16 reguleres nøyaktig og forbrenningsproduktene i sin helhet over-føres til detektoren 12.
Apparatet funksjonerer på følgende måte:
En prøve av det geologiske sediment som skal undersøkes, plasseres i koppen 4. Denne prøve er i almindelighet liten, og vekten kan være bare noen milligram. Prøven kan eventuelt underkastes en forbehandling så som tørring, maling, ekstraksjon av hydrokarboner ved andre prosesser, etc. Generelt kan prøven underkastes hvilken som helst behandling som ikke hever prøvens temperatur over 250°C. I det følgende blir det som eksempel utført målinger på en prøve bestående av spon erholdt ved en bore-operasjon, hvilken prøve ikke er underkastet noen forbehandling.
Koppen 4 (fig. 1) inneholdende prøven innføres i
kammeret 1 ved hjelp av stempelet 5. En ikke-oksyderende gass ledes inn i kammeret 1 gjennom ledning 7. Denne bæregass gjennomspyler kammeret 1 og tar med seg'de gassformige produkter som prøven avgir, til måleapparatet eller -apparatene.
Reguleringsapparatet 3 setter da oppvarmningsorganet 2
i funksjon slik at temperaturen i kammer 1 gradvis stiger til en verdi mellom 500 og 550°C, hvorved spaltning av pyritt (FeS2) ikke gjør seg gjeldende for resultatet. Denne variasjon i temperaturen utføres med en hastighet mellom 1°C pr. minutt og 50°C pr. minutt, fortrinnsvis mellom 5° og 25°C pr', minutt..
Når temperaturen i kammeret 1 stiger, skjer det først, ved temperaturer under.350°C, en fordampning av de hydrokarboner som er til stede i prøven. Disse hydrokarboner, som medføres av bæregassen, forbrennes "i forbrenningskammeret i innretningen 10. Forbrenningsgassen, som først og fremst inneholder svoveldioksyd (SO2) med en meget liten andel av svoveltrioksyd (SO^) som
dannes ved forbrenningen av svovelholdige materialer som inneholdes i hydrokarbonene, overføres til detektoren 12. Sistnevnte måler kontinuerlig mengden av svovel i forbrenningsgassen og avgir et signal som registreres ved 13 som funksjon av temperaturen T i kammeret 1. Signalet S^, jfr. den heltrukne linje på fig. 3, viser et første amplitydemaksimum P. for temperaturen . Når temperaturen i kammeret 1 stiger over 350°C, pyrolyseres det organiske materiale i prøven. Pyrolyseproduktene forbrennes i innretningen 10, -og svovelforbindelsene i det organiske materiale danner hovedsakelig svoveldioksyd (SO.,) med en meget liten andel av svoveltrioksyd (SO^)■ Forbrenningsproduktene overføres til detektoren 12, og signalet S^ som avgis av denne, viser et amplitydemaksimum P2 for temperaturen . Dette maksimum V2 representerer innholdet av organisk bundet svovel i prøven. Signalet S^ kan vise et amplitydemaksimum P^ for en temperatur T-. som er høyere enn temperaturen T2• Dette maksimum tilsvarer mengden av svovel som dannes ved spaltning av den jernpyritt (FeS^) som prøven måtte inneholde.
I tilfelle det anvendes en innretning 10 som vist på
fig. 2, kan apparatet, samtidig, kontinuerlig avgi et signal S2 som representerer mengden av hydrokarbonprodukter fra kammeret 1. Signalet S2 representeres av den strekprikkede kurve på fig. 3.
Dette signal S2, som registreres av apparatet 13' som funksjon av temperaturen T, viser et første amplitydemaksimum P^' tilsvarende hydrokarbonene som prøven inneholder, og et amplitydemaksimum P2 tilsvarende de hydrokarbonprodukter som dannes ved pyrolysen av det organiske materiale i prøven.
Eventuelt overføres signalene og S.-, til summerings-organene 14 og 14' som avgir signaler som representerer henholdsvis de samlede mengder av svovel og av hydrokarbonprodukter som dannes ved behandlingen av prøven.
Disse opplysninger eller data kan selvsagt tilveiebringes som absolutte verdier eller som relative verdier, dvs. som innhold eller som konsentrasjoner.
Oppfinnerne av den foreliggende oppfinnelse har funnet
at innholdet av organisk svovel i et sediment karakteriserer graden av utvikling av det organiske materiale.
For en homogen sedimentær serie, f.eks. visse franske forekomster (Toarcien inférieur du bassin de Paris) finner man således avtagende innhold av organisk svovel med dybden H i sedimentet. Et eksempel på dette fenomen er gitt på fig. 4,
som viser de signaler S, , S., , S, og S , , som erholdtes med fire
la lb lc ld
sedimentprøver a, b, c, d av samme vekt, og som ble tatt i dybder på henholdsvis' 800 m, 1500 m, 2000 m og 3000 m. Videre finner man at den temperatur som tilsvarer den maksimale fri-gjørelse av svovelprodukter under pyrolysen av det organiske materiale, øker med nevnte dybde og således med det organiske materiales utvikiingstilstand.
Graden av utvikling av det organiske materiale av kjent type i en homogen sedimentær serie kan likeledes bestemmes ved hjelp av en kurve som vist på fig. 5, som viser sammenhengen mellom verdien for signalet S^, som representerer innholdet av organisk svovel i sedimentene, og dybden H for sedimentprøvene. På tilsvarende måte kan man for hver prøve opptegne den kurve som representerer innholdet av organisk svovel, som funksjon av temperaturen T 9 for kurvemaksimumet f°r signalet S^.
Bestemmelsen av mengden av hydrokarbonproduktene som dannes ved pyrolysen av det organiske materiale (maksimum P2 1 på fig.
3), og bestemmelsen av mengden av de organiske svovelforbindelser i produktene fra pyrolysen av en prøve gjør det mulig å bestemme to karakteristiske størrelser hvis man kjenner mengden av organisk karbon i prøven, nemlig
- kvotienten 1^, uttrykt i mg hydrokarbonprodukter
pr. gram organisk karbon, og
- kvotienten lg, uttrykt i mg svovel pr. gram organisk karbon.
Man finner at for organiske materialer av forskjellig opprinnelse og uttatt fra forskjellig dybde er kurvene I H=
f(lg) klart forskjellige. Fig.6 viser at
- de organiske materialer av algar-opprinnelse (kurve I) er karakterisert med en høy kvotient I nog en relativt lav kvotient lg, og sistnevnte avtar heller langsomt med økende sedimentdybde, - de organiske materialer av detritisk opprinnelse (kurve III) har derimot en lav kvotient Iru i og en høy kvotient
lg, og sistnevnte avtar hurtig med økende sedimentdybde,
- de organiske materialer av marin opprinnelse (kurve II) har en kvotient Iu og en kvotient I,., som ligger mellom kurvene
ri o
I og III, og man finner at kvotienten lg avtar relativt hurtig under den første del av utviklingen, hvoretter kvotienten Ig fra et visst stadium stabiliseres, mens kvotienten ITriI avtar hurtigere.
Bestemmelser som beskrevet ovenfor gjør det mulig å etablere korrelasjoner mellom moder-bergarten og olje. Det ble funnet at: - kurver av typen kurve I svarer til moderbergarter som produserer olje med relativt lavt svovelinnhold (opptil 1%), - kurver av typen kurve II tilsvarer moderbergarter som danner oljer med høyere svovelinnhold (opptil 3,5 eller 4%),
og
- kurver av typen kurve III tilsvarer moderbergarter som gir mindre god mineralolje, og det har ikke vært mulig å foreta sammenligninger med svovelinnholdet i den tilsvarende olje.
Når det gjelder kull, så kan dets utviklingstilstand bestemmes på grunnlag av innholdet av organiske svovelforbindelser i de flyktige produkter som erholdes ved pyrolysen. Det er kjent at jo mer utviklet kullet er, desto lavere er svovelinnholdet. Således har lignitt et relativt høyt svovelinnhold, mens antrasitt praktisk talt ikke inneholder noe svovel.

Claims (1)

  1. Fremgangsmåte til å bestemme sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentær prøve', hvor man måler mengdene av organisk svovel og organisk karbon i prøven, karakterisert ved at man
    pyrolyserer prøven i en ikke-oksyderende atmosfære opp til en temperatur mellom 500 og 550°C,
    måler mengden av hydrokarbonprodukter, mengden av orga- nisk karbon og den samlede mengde svovel i de forbindel- sene som frigis ved pyrolysen,
    bestemmer verdien av kvotienten I„ ri mellom mengden av hydrokarbonprodukter og mengden av organisk karbon i prøven,
    bestemmer verdien av kvotienten Ig mellom den samlede mengde av svovel og mengden av organisk karbon, og ut fra disse to bestemmelser utleder sammensetningen av det organiske materiale i prøven, idet de erholdte verdier av forholdene IH og Ig sammenlignes med verdiene av forholdene ±H og Ig for en rekke standardprøver av forskjellige organiske materialer uttatt fra forskjellige dybder.
NO792561A 1976-12-30 1979-08-03 Fremgangsmaate til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentaer proeve NO148087C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7639539A FR2376414A1 (fr) 1976-12-30 1976-12-30 Methode et dispositif d'analyse de sediments geologiques, permettant notamment de determiner leur teneur en soufre organique

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO792561L NO792561L (no) 1978-07-03
NO148087B true NO148087B (no) 1983-04-25
NO148087C NO148087C (no) 1983-08-10

Family

ID=9181721

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO774486A NO148727C (no) 1976-12-30 1977-12-28 Fremgangsmaate for bestemmelse av det organisk bundne svovel i en liten proeve av geologiske sedimenter
NO792561A NO148087C (no) 1976-12-30 1979-08-03 Fremgangsmaate til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentaer proeve
NO792560A NO792560L (no) 1976-12-30 1979-08-03 Apparat for undersoekelse av beskaffenheten av det organiske materiale i geologiske sedimenter

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO774486A NO148727C (no) 1976-12-30 1977-12-28 Fremgangsmaate for bestemmelse av det organisk bundne svovel i en liten proeve av geologiske sedimenter

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO792560A NO792560L (no) 1976-12-30 1979-08-03 Apparat for undersoekelse av beskaffenheten av det organiske materiale i geologiske sedimenter

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4213763A (no)
BE (1) BE862318A (no)
CA (1) CA1101320A (no)
DE (1) DE2758470A1 (no)
DK (2) DK150999C (no)
FR (1) FR2376414A1 (no)
GB (1) GB1586490A (no)
IT (1) IT1089245B (no)
NL (1) NL186472C (no)
NO (3) NO148727C (no)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2472754A1 (fr) * 1979-12-28 1981-07-03 Inst Francais Du Petrole Methode et dispositif pour determiner notamment la quantite de carbone organique contenue dans un echantillon
US4377640A (en) * 1981-05-20 1983-03-22 Texasgulf Inc. Sulphur gas geochemical prospecting
CA1252705A (en) * 1984-12-17 1989-04-18 Kwang S. Moon Method for analyzing different sulphur forms
FR2580078B1 (no) * 1985-04-05 1988-05-27 Geoservices
FR2607255B1 (fr) * 1986-11-25 1989-09-29 Inst Francais Du Petrole Procede et dispositif de determination de la quantite d'au moins un element choisi parmi le carbone, l'hydrogene, le soufre et l'azote d'au moins deux fractions d'un echantillon de matiere organique
WO1992019964A1 (fr) * 1991-04-24 1992-11-12 Elf Petroleum Norge A/S Analyseur de soufre total
FR2722296B1 (fr) * 1994-07-05 1996-08-30 Inst Francais Du Petrole Methode amelioree permettant l'evaluation rapide d'au moins une caracteristique petroliere d'un echantillon de roche application a un gisement comportant des huiles lourdes
FR2739694B1 (fr) * 1995-10-05 1997-11-14 Inst Francais Du Petrole Methode et dispositif pour determiner des caracteristiques petrolieres de sediments geologiques
FR2753271B1 (fr) * 1996-09-12 1998-11-06 Inst Francais Du Petrole Methode et dispositif d'evaluation d'une caracteristique de pollution d'un echantillon de sol
DE10034879C2 (de) * 2000-07-18 2002-06-06 Siemens Ag Anordnung zur Gesamtschwefelbestimmung
FR2869688B1 (fr) * 2004-04-28 2006-07-14 Inst Francais Du Petrole Methode et dispositif pour determiner des caracteristiques petrolieres de sediments geologiques
US20060133445A1 (en) * 2004-12-16 2006-06-22 U.S. Department Of Transportation Flammability tester
FR2937737B1 (fr) * 2008-10-29 2010-11-12 Inst Francais Du Petrole Methode et dispositif pour la caracterisation et la quantification rapides de soufre dans des roches sedimentaires et dans des produits petroliers
WO2012097784A1 (de) 2010-11-23 2012-07-26 Bruker Elemental Gmbh Vorrichtung und verfahren zur verbrennungsanalyse mittels induktionsöfen sowie schutzelement für induktionsöfen für die verbrennungsanalyse
EP2878947A1 (en) * 2013-12-02 2015-06-03 Geoservices Equipements Isothermal analysis system and method
FR3071063B1 (fr) * 2017-09-12 2019-09-13 IFP Energies Nouvelles Procede pour la quantification du soufre pyritique et du soufre organique d'un echantillon de roche
US10564142B2 (en) 2017-09-29 2020-02-18 Saudi Arabian Oil Company Quantifying organic and inorganic sulfur components
FR3083316B1 (fr) * 2018-06-29 2020-06-12 IFP Energies Nouvelles Procede pour la quantification du soufre pyritique et du soufre organique d'un echantillon de roche
WO2020157389A1 (fr) * 2019-01-29 2020-08-06 Vinci Technologies Procede et dispositif pour l'analyse en continu des hydrocarbures gazeux et du h2s dans des echantillons de produits petroliers
US11733148B2 (en) * 2019-01-29 2023-08-22 Aerosol Dynamics Inc. Volatility-resolved chemical characterization of airborne particles
US20220282605A1 (en) * 2021-03-04 2022-09-08 Saudi Arabian Oil Company Accelerated programed source rock pyrolysis

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2634360A (en) * 1950-09-21 1953-04-07 Standard Oil Co Analytical apparatus for determination of sulfur
US2888332A (en) * 1955-05-16 1959-05-26 Lindberg Eng Co Apparatus for quantitative determination of sulfur
NL264358A (no) * 1960-05-06
US3446597A (en) * 1966-07-18 1969-05-27 Mobil Oil Corp Geochemical exploration
US3489523A (en) * 1967-01-12 1970-01-13 Phillips Petroleum Co Combustible gas detection in containers
US3574549A (en) * 1967-02-20 1971-04-13 Shell Oil Co Microanalyzer for thermal studies
US3585003A (en) * 1967-04-06 1971-06-15 Varian Associates Ionization detector for gas chromatography
US3650696A (en) * 1970-09-08 1972-03-21 Lamar State College Of Technol Sampling and analysis of sulfur compounds
FR2227797A5 (no) * 1973-04-27 1974-11-22 Inst Francais Du Petrole
US3838969A (en) * 1973-05-02 1974-10-01 Hercules Inc Elemental analysis of sulfur-containing materials
US3880587A (en) * 1974-04-01 1975-04-29 Shell Oil Co Method and apparatus for total analysis of hydrocarbon samples

Also Published As

Publication number Publication date
NO148727B (no) 1983-08-22
NL186472C (nl) 1990-12-03
NL7714498A (nl) 1978-07-04
NO792560L (no) 1978-07-03
FR2376414B1 (no) 1981-06-26
DE2758470C2 (no) 1987-07-16
CA1101320A (fr) 1981-05-19
IT1089245B (it) 1985-06-18
NL186472B (nl) 1990-07-02
DK150999C (da) 1988-12-19
NO148087C (no) 1983-08-10
DK156240C (da) 1989-12-04
BE862318A (fr) 1978-06-27
DE2758470A1 (de) 1978-07-13
DK120887D0 (da) 1987-03-09
NO792561L (no) 1978-07-03
DK120887A (da) 1987-03-09
NO774486L (no) 1978-07-03
DK150999B (da) 1987-10-05
FR2376414A1 (fr) 1978-07-28
NO148727C (no) 1983-11-30
DK156240B (da) 1989-07-10
DK588177A (da) 1978-07-01
US4213763A (en) 1980-07-22
GB1586490A (en) 1981-03-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO148087B (no) Fremgangsmaate til bestemmelse av sammensetningen av det organiske materiale i en sedimentaer proeve
CA1305613C (en) System and method for thermogravimetric analysis
Andreae et al. Determination of germanium in natural waters by graphite furnace atomic absorption spectrometry with hydride generation
JPH0145578B2 (no)
DK150689B (da) Fremgangsmaade til hurtig vurdering af et organisk materiales egenthed til carbonhydridproduktion og pyrolyseapparatur til anvendelse ved udoevelse af fremgangsmaaden
Gustin A simple, rapid automatic micro-Dumas apparatus for nitrogen determination
JPH01124765A (ja) 有機物質のサンプルの少なくとも2フラクションの炭素、水素、硫黄及び窒素の内から選んだ少なくとも2元素の含有量の測定方法およびその装置
Uden et al. Determination of methylcyclopentadienylmanganesetricarbonyl in gasoline by gas chromatography with interfaced direct current argon plasma emission detection
US3574549A (en) Microanalyzer for thermal studies
US3582281A (en) Determination and control of a composition characteristic while blending a multicomponent combustible fluid
NO149521B (no) Fremgangsmaate for aa bestemme det organiske carboninnhold i raa mineralmaterialer.
Brohez et al. Sooth generation in fires: an important parameter for accurate calculation of heat release
Kök et al. Calorific value determination of coals by DTA and ASTM methods. Comparative study
Hanson et al. Characterization of oil shales by laser pyrolysis-gas chromatography
Nicholson Rapid thermal-decomposition technique for the atomic-absorption determination of mercury in rocks, soils and sediments
Fulghum et al. Surface characterization
Madec et al. Determination of organic sulphur in sedimentary rocks by pyrolysis
US3955914A (en) Flame photometric detector employing premixed hydrogen and oxygen gases
Rogers et al. A study of a New Zealand oil shale by differential thermal analysis
Gaj et al. Method of simultaneous measurement of total sulfur, chlorine and fluorine content in biogas
RU2810024C1 (ru) Способ определения интенсификаторов горения, таких как керосин, бензин, дизельное топливо при исследовании пожаров
RU2053512C1 (ru) Способ определения марки вулканизированной резины
Williams et al. Quantitative sampling from a vertical tube reactor
DiSanzo et al. Isolation and identification of light oil alkanes in shale oil by vapor phase reaction/gas chromatography
Olds et al. Determination of sulphur in carbons and cokes by gas chromatography