NO144429B - Sikkerhetsanordning. - Google Patents

Sikkerhetsanordning. Download PDF

Info

Publication number
NO144429B
NO144429B NO762035A NO762035A NO144429B NO 144429 B NO144429 B NO 144429B NO 762035 A NO762035 A NO 762035A NO 762035 A NO762035 A NO 762035A NO 144429 B NO144429 B NO 144429B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
module
vehicle
linear element
modules
safety device
Prior art date
Application number
NO762035A
Other languages
English (en)
Other versions
NO762035L (no
NO144429C (no
Inventor
Joel Moreau
Original Assignee
Joel Moreau
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Joel Moreau filed Critical Joel Moreau
Publication of NO762035L publication Critical patent/NO762035L/no
Publication of NO144429B publication Critical patent/NO144429B/no
Publication of NO144429C publication Critical patent/NO144429C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F15/00Safety arrangements for slowing, redirecting or stopping errant vehicles, e.g. guard posts or bollards; Arrangements for reducing damage to roadside structures due to vehicular impact
    • E01F15/02Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes
    • E01F15/08Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes essentially made of walls or wall-like elements ; Cable-linked blocks
    • E01F15/081Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes essentially made of walls or wall-like elements ; Cable-linked blocks characterised by the use of a specific material
    • E01F15/086Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes essentially made of walls or wall-like elements ; Cable-linked blocks characterised by the use of a specific material using plastic, rubber or synthetic materials

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Refuge Islands, Traffic Blockers, Or Guard Fence (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en sikkerhetsanordning særlig beregnet for motorveier.
Det har vært foreslått forskjellige sikkerhetsanordninger uten at disse har gitt fullkommen tilfredsstil-
ende løsninger.
En første type av kjente sikkerhetsanordninger består av en skinne eller lignende som f.eks. skiller de to kjøre-baner og således danner et stivt, praktisk talt uavbrutt element. Denne .type anordning har følgende alvorlige ulemper: I tilfelle
av kraftig støt fra et kjøretøy som slår mot nevnte sikkerhetsanordning og under visse betingelser for kjøretøyets innløps-vinkel mot skinnen vil kjøretøyet bli kastet tilbake mot veibanen som det kom fra, idet banen som kjøretøyet følger, praktisk talt danner en refleksjon, idet sikkerhetsskinnen er den reflekterende flate. Det vil være klart at i dette tilfelle ut-gjør kjøretøyet som vender tilbake til kjørebanen, en meget alvorlig fare for ulykker for øvrige kjøretøy som følger etter.
En annen type sikkerhetsanordning som tidligere har vært foreslått, har bestått av et deformerbart element såsom gitter eller lignende, hvis resultater heller ikke har vært til-fredsstillende og hvilken anordning temmelig ofte har ført til at kjøretøyet kastes tilbake til veibanen.
En annen type sikkerhetsanordning består av en praktisk talt uavbrutt rekke stive elementer, hvilke elementer allike-vel kan forskyve seg loddrett på veibanens lengdeakse, hvilken for-skyvning forøvrig ledsages av en vippebevegelse av en del av de stive elementer. Sistnevnte består av betongblokker, idet sammensetningen av disse blokker og hardheten av betongmaterialet bevirker alvorlige skader på kjøretøyet som slår mot disse stive elementer. Dessuten er anbringelsen av disse elementer, særlig på grunn av deres vekt, temmelig komplisert.
Foreliggende oppfinnelse tar sikte på å utbedre disse forskjellige ulemper ved de kjente sikkerhetsanordninger ved hjelp av en utførelse som i tillegg til at den eliminerer kjøre-tøyets tilbakeføring til kjørebanen likeledes tillater begrensning av skadene på det forulykkede kjøretøy, dessuten er fremstillingen av denne type sikkerhetsanordning særlig enkel og går ut fra mindre kostbare materialer, hvilket selvsagt reduserer omkostningene med en slik sikkerhetsanordning. Det skal likeledes fremheves at anbringelsen av denne sikkerhetsanordning på autobanene eller motorveiene er meget lett å utføre.
Sikkerhetsanordningen som danner gjenstand for foreliggende oppfinnelse, består av flere blokker løst oppstilt på bakken og av ettergivende knusbart materiale som gjennomtrenges og er forbundet med hverandre ved hjelp av lineære forbindelses-, elementer, og utmerker seg ved at blokkene består av et materiale som brytes istykker av indre spenninger frembragt ved de i materialet innleirede forbindelseselementer.
De forskjellige moduler består fortrinnsvis av en blanding av sement og kautsjuk.
Ifølge en foretrukket utførelsesform tas den nevnte kautsjuk fra brukte bildekk og kan således eventuelt også inne-holde radiale metallforsterkninger, idet det eller de lineære elementer da kan være dannet av en leddkjede, hvilke ledd er dannet av de metalliske ringer i de nevnte hjuldekk.
<y>tterligere fordeler og karakteristiske trekk ved foreliggende oppfinnelse vil bedre fremgå av følgende beskrivelse under henvisning til tegningene som er rent illustrerende uten begrensning for oppfinnelsen, og hvor fig. 1 skjematisk viser en sikkerhetsanordning ifølge foreliggende oppfinnelse i sin normale tilstand, og fig. 2 viser den samme sikkerhetsanordning etter et anslag eller støt.
Som det vil fremgå av fig. 1, består oppfinnelsen hovedsakelig av moduler 1 innbyrdes forbundet ved hjelp av et lineært element 2, idet modulene hviler på marken 3. Veibanen som ikke er vist her, er selvsagt parallell med det lineære element 2.
De forskjellige moduler 1 såvel som det lineære element 2 skal nå beskrives nærmere, idet det er selvsagt at de viste illustrasjoner av sikkerhetsanordningen er av typen med et enkelt lineært element, mens andre utførelser av oppfinnelsen kan omfatte flere lineære elementer som eventuelt er lik hverandre .
Som det vil forstås er modulene 1 ikke festet til marken 3, slik at de eventuelt kan gli på underlaget. Dette tillater en progressiv avbremsning av kjøretøyet som støter mot sikkerhetsanordningen og anordningen som utgjør gjenstanden for foreliggende oppfinnelse, har^således ikke den ulempe som sik- - kerhetsanordninger festet til marken respektive i marken og som er særlig stive, hvilket fører til at kjøretøyet kastes tilbake på veibanen og en økning av skadene for det forulykkede kjøre-tøy som absorberer nesten all energien ved støtet.
Et annet karakteristisk trekk ved modulene 1 består
i selve sammensetningen av det materiale som danner disse moduler. For å komme frem til det med oppfinnelsen tilstrebede resultat må i virkeligheten hver modul være av et materiale som har evnen til å bli spaltet eller oppløst eller splintret under virkningen av en innvendig spenning i modulene, hvilken spenning skyldes det lineære element 2 som strammes under sjokket som følger etter anslaget av et kjøretøy mot sikkerhetsanordningen.
Det har vist seg at et slikt materiale med fordel kan bestå av en blanding av et plastisk, syntetisk eller naturlig materiale og et bindemiddel. Blant plastmaterialene kan nevnes alle syntetiske polymere eller sampolymere, kautsjuk som kan være syntetisk eller naturlig, osv. Når det gjelder bindemiddelet kan særlig nevnes sement, gips, mørtel.
Andelene av de forskjellige komponenter er slik at de tillater for det første en viss masse for hver modul slik at denne vil by en viss motstand ved et støt og for det annet tillater splintring ved dette støt.
I det tilfelle hvor en av komponentene er kautsjuk er det særlig fordelaktig å anvende kautsjuk som skriver seg fra brukte kjoretoydekk. Dette forer til for det forste å fjerne brukte kjoretoydekk som er vanskelig destruerbare og således utgjor en forurensning, for det annet virkeliggjøres et sikker-hetsrekkverk med små omkostninger.
Når det gjelder det lineære element 2, vil det være klart at dette lineære element ikke er stivt, men deformerbart. For dette formål anvender man som lineært element en kabel eller et tau, særlig av stål eller også en leddkjetting.
I det nevnte tilfelle hvor et av elementene i modulen er kautsjuk fra brukte kjoretoydekk, kan de metalliske ringer i disse brukte kjoretoydekk gjenvinnes og det vil da være lett å frembringe på stedet en kjetting med ledd ved hensiktsmessig å anbringe de forskjellige metallringer fra de nevnte kjoretoyhjul, slik at hver ring utgjor et ledd. Det er selvfolgelig at det lineære element anbringes parallelt med veiens akse. Dessuten og for å redusere til et minimum også risikoen for skader på kjoretoy som stoter mot sikkerhetsanordningen, er det fordelaktig å anordne en form for hver av modulene hvilken har minst mulig kanter eller hjorner overfor veibanen. En forste form kan bestå av en terning, hvis ene sideflate er parallell med veikanten. En annen viktig form består av en sylinder, hvis lengdeakse er loddrett på marken. Andre former er selvsagt og-så mulige uten å avvike fra oppfinnelsens ramme.
En av de storste betydninger ved sikkerhetsanordningen som er gjenstand for foreliggende oppfinnelse, er faktisk at det kan forarbeides på stedet.
En slik fremgangsmåte ved fremstilling på stedet er f.eks. folgende: Man tilbereder på stedet blandingen av bindemiddel og plastmateriale, deretter innfores den ennå pastaform-ede blanding i det indre av en form som således gir sin form til modulen, etter å ha sorget for å anbringe det lineære element på tvers av formen slik at dette lineære element vil være fast-holdt i modulens masse, og under herdetiden for den således tilberedte modul er det da mulig å fortsette det lineære element og anbringe en annen form noe lenger borte og stope denne med en ny blanding. På denne måte kan fremstillingen av anordningen godt foregå på stedet og progressivt uten at det vil være nodvendig å ha store tekniske hjelpemidler.
I det tilfelle hvor modulene og det lineære element
er dannet av produkter som skriver seg fra brukte kjoretoyhjul, vil det være grunn til på forhånd å dele opp gummihjulene på den ene side i de metalliske ringer og på den annen side i kautsjuk, deretter dele opp kautsjukmaterialet og fore dette inn i bindemiddelet såsom sement, idet de forskjellige metallringer deretter tjener til fremstilling likeledes på stedet av leddene i det lineære element.
Alt etter hvor noyaktige resultater man onsker å opp-nå er det mulig på dette trinn å tilfore forskjellige forbedrin-ger, for det forste når det gjelder det materialet som danner modulen, i hvilket tilfelle man kan tilfoye f.eks. et element som gjor modulen ikke brennbar, hvilket ytterligere oker sikker-heten i tilfelle av antendelse av det forulykkede, kjoretoy, og for det annet å forandre selve modulens form.
Foruten sikkerhetsfaktoren som kan påvirkes på dette stadium av formingen (fravær av vinkler eller kanter anbragt mot veibanen), kan faktisk modulen ved sin form likeledes spille en annen rolle og således tjene som bærer for reklame og/eller dekorative elementer, fordi det ved hjelp av en hul form er mulig å omdanne på denne måte disse moduler, som opprinnelig bare tjente til sikkerhetselementer, til dekorative elementer, såsom beholdere, i hvis indre det vil være mulig å anbringe prydplanter eller grus eller sand særlig anvendelig under de kalde tidsperioder med is.
En annen betydning av modulen som bor fremheves, er
at ved sin sammensetning er den et selvodeleggende element.
Fig. 2 viser bedre hva som foregår ved et stot, idet dette riss er sett ovenfra.
Pilen F symboliserer anslaget av et kjoretoy mot sik-kerhetsrekkverket. De med brutte linjer viste former represen-terer den opprinnelige posisjon av rekkverket og de heltrukne linjer antyder posisjonen etter anslaget. Det bemerkes således at stotet eller anslaget som har truffet modulen 1', da denne ikke er festet til bakken, har den kunnet forskyve seg noe og således strammet det linjeære element 2 som f.eks. kan være dannet av et tau.
Denne stramming av kabelen eller tauet er slik at den splintrer modulen 1'. Det skal her bemerkes at ved de kjente innretninger knuses modulene, men denne knusing skriver seg umiddelbart fra stotet av kjoretoyet mot modulen, mens i det her beskrevne tilfelle blir knusingen forårsaket av en indre spenning i modulen. Hvis stotet er tilstrekkelig kraftig, vil modulen 1 ' bli fullstendig splintret og strammer eller spenner kraftig det lineære element 2 og modulen 1" vil i påkommende tilfelle selv bli splintret osv. Praktisk talt all stotenergien forer til knusing eller splintring av forskjellige moduler. Av dette vil bedre forstås den virkelige betydning av oppfinnelsen fordi stotenergien absorberes fullstendig ved tilintetgjorelse av den blokk som treffes og eventuelt av de umiddelbart til-støtende blokker eller moduler.
Sammensetningen av de forskjellige moduler gjor det mulig enkelt å bygge disse opp igjen etter et uhell fordi p.g.a. deres forholdsvis midlere vekt vil det være mulig å bringe elementene tilbake på plass, og således anbringe modulene på sin opprinnelige plass, anbringe den sprengte moduls stykker på plass igjen og fbye dem sammen ved å tilsette bindemiddel og/eller flytende plastmateriale slik at det på nytt dannes en blokk.
Hvis det lineære element 2 til å begynne med er spent, vil sogar et svakt stot være tilstrekkelig til å splintre modulen fordi denne praktisk talt ikke kan forskyves på grunn av det lineære element som holder modulen på plass. Hvis derimot det lineære element ikke er spent vil modulen ved et anslag forst forskyve seg og deretter spenne det lineære element, idet spenningen deretter forer til splintring av den nevnte.modul og eventuelt tilstotende moduler.
Det vil være klart at en fagmann på området kan fore-ta mange modifikasjoner av foreliggende oppfinnelse uten der-ved å avvike fra oppfinnelsens ramme, særlig ved å anbringe det eller de lineære elementer i en slik hoyde at det forulykkede kjoretoy ikke kan passere sikkerhetsanordningen, idet høyden og avstanden for modulene likeledes bestemmer dette.

Claims (7)

1. Sikkerhetsanordning for motorveier og lignende, bestå-ende av flere blokker løst oppstilt på bakken og av ettergivende knusbart materiale som gjennomtrenges og er forbundet med hverandre ved hjelp av lineære forbindelseselementer, karakterisert ved at blokkene (1, 1', 1") består av et materiale som brytes istykker av indre spenninger frembragt ved de i materialet innleirede forbindelseselementer (2).
2. Anordning ifølge krav 1 , karakterisert ved at materialet består av en blanding av en syntetisk eller naturlig plastmasse og et bindemiddel.
3. Anordning ifølge krav 2, karakterisert ved at plastmassen er en syntetisk polymer eller en sampolymer eller en naturlig eller syntetisk kautsjuk.
4. Anordning ifølge krav 3, karakterisert ved at nevnte kautsjuk skriver seg fra brukte kjøretøydekk.
5. Anordning ifølge krav 3, karakterisert ved at bindemidlet består av sement, mørtel, gips eller lignende.
6. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at de lineære forbindelseselementer (2) består av stålwire eller kjettinger med ledd.
7. Anordning ifølge krav 6, karakterisert ved at kjettingenes ledd er dannet av metallringene i kjøretøydekkene, særlig fra brukte kjøretøydekk.
NO762035A 1975-06-12 1976-06-11 Sikkerhetsanordning. NO144429C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7518339A FR2314303A1 (fr) 1975-06-12 1975-06-12 Barriere de securite notamment pour autoroute et procede de fabrication de ladite barriere de securite

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO762035L NO762035L (no) 1977-02-01
NO144429B true NO144429B (no) 1981-05-18
NO144429C NO144429C (no) 1981-08-26

Family

ID=9156402

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO762035A NO144429C (no) 1975-06-12 1976-06-11 Sikkerhetsanordning.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4062521A (no)
BE (1) BE842833A (no)
CA (1) CA1057545A (no)
CH (1) CH601574A5 (no)
DE (1) DE2626378C3 (no)
DK (1) DK261976A (no)
FR (1) FR2314303A1 (no)
GB (1) GB1553306A (no)
IT (1) IT1061832B (no)
NL (1) NL166084C (no)
NO (1) NO144429C (no)
SE (1) SE7606579L (no)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4138093A (en) * 1977-05-18 1979-02-06 Meinzer Lester N Guard rail cell
FR2425503A2 (fr) * 1978-05-09 1979-12-07 Moreau Joel Barriere de securite notamment pour autoroutes
US4629357A (en) * 1984-05-14 1986-12-16 Wattenburg Willard H Movable barrier
DE8536710U1 (de) * 1985-12-30 1986-06-19 Weiß, Helmut, 7545 Höfen Vorrichtung zum Abfangen von in Bewegung geratenen Gegenständen
US4655434A (en) * 1986-04-24 1987-04-07 Southwest Research Institute Energy absorbing guardrail terminal
GB8708549D0 (en) * 1987-04-09 1987-05-13 Costelloe J Barrier
US4909661A (en) * 1987-11-23 1990-03-20 The Texas A&M University System Advanced dynamic impact extension module
IT1239582B (it) * 1990-02-07 1993-11-10 C.R.A. Centro Ricerche Applicate Barriera spartitraffico a dissipazione d'urto.
US5011326A (en) * 1990-04-30 1991-04-30 State Of Connecticut Narrow stationary impact attenuation system
CA2104311C (en) * 1993-08-18 2000-10-31 Guenter Baatz Rubber vehicular impact barrier
FR2757888B1 (fr) * 1996-12-31 1999-07-16 Amenagement Routier Cofar Comp Dispositif de balisage lourd
AUPO760197A0 (en) 1997-06-27 1997-07-24 Hotchkin, Darren John Shock absorbing member
AU2005203440B2 (en) * 1997-06-27 2008-03-20 Saferoads Pty Ltd Shock absorbing member
FR2777304B1 (fr) 1998-04-10 2000-06-23 Jean Louis Hellio Separateur et barriere de protection ou de delimitation, par exemple pour voie de circulation automobile
TW452613B (en) * 1998-08-07 2001-09-01 Ein Kohsan Co Ltd Shock absorber and method for producing the same, and filler for the same
JP3992885B2 (ja) 1998-08-07 2007-10-17 株式会社シーエンジ 衝撃緩衝材及びその製造方法並びに衝撃緩衝材用の充填材
US20050220536A1 (en) * 2004-03-30 2005-10-06 Blair Joey W Bollard and cable vehicle barrier
US8206056B2 (en) * 2006-06-12 2012-06-26 Patriot Barrier Systems, Llc Barrier system
US7942602B2 (en) * 2006-06-12 2011-05-17 Protectus, Llc Barrier system
ES2599078B1 (es) * 2015-07-29 2017-12-26 Dragados, S.A. Dispositivo y método para instalación de pretiles en puentes existentes.
USD870584S1 (en) 2017-02-22 2019-12-24 Gerard J. Muegerl Traffic barricade
CN107165098A (zh) * 2017-05-15 2017-09-15 四川省家伦再生资源科技有限公司 一种隔离装置及其制造方法

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2265698A (en) * 1939-03-17 1941-12-09 John E Opgenorth Highway guard rail
US2394227A (en) * 1943-06-30 1946-02-05 Dowsett Engineering Constructi Production of prestressed reinforced concrete units
US2413210A (en) * 1945-02-12 1946-12-24 Paul F Blackman Ship bumper
US3317189A (en) * 1960-08-19 1967-05-02 Rubenstein David Traffic control bumper guard rail structures
US3141655A (en) * 1961-12-05 1964-07-21 Fletcher N Platt Energy absorbing device
US3476851A (en) * 1964-12-21 1969-11-04 Carlo Camossi Method for making vibration dampening and shock absorbing support
GB1237445A (en) * 1967-09-05 1971-06-30 John C Fitch Energy absorbing deceleration barriers
US3606258A (en) * 1969-01-02 1971-09-20 Fibco Inc Energy absorbing deceleration barriers
GB1368772A (en) * 1971-09-03 1974-10-02 Ewart G O Highway crash barrier
DE2251749A1 (de) * 1972-10-21 1974-05-02 Arbed Sicherheitsvorrichtung im strassenverkehr
US3856268A (en) * 1973-09-17 1974-12-24 Fibco Inc Highway safety device
FR2244875A1 (en) * 1973-09-26 1975-04-18 Fernand Robert Wire mesh roadside safety barrier - mesh is joined to triangular section open-bar posts surrounded by used tyres
US3951384A (en) * 1975-03-20 1976-04-20 Hildreth Jr Robert E Impact absorbing device

Also Published As

Publication number Publication date
DK261976A (da) 1976-12-13
NO762035L (no) 1977-02-01
IT1061832B (it) 1983-04-30
NL166084C (nl) 1981-06-15
DE2626378A1 (de) 1976-12-16
SE7606579L (sv) 1976-12-13
NL7606112A (nl) 1976-12-14
FR2314303B1 (no) 1979-02-16
NL166084B (nl) 1981-01-15
DE2626378C3 (de) 1978-09-28
US4062521A (en) 1977-12-13
GB1553306A (en) 1979-09-26
DE2626378B2 (de) 1978-01-26
CH601574A5 (no) 1978-07-14
CA1057545A (en) 1979-07-03
NO144429C (no) 1981-08-26
FR2314303A1 (fr) 1977-01-07
BE842833A (fr) 1976-10-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO144429B (no) Sikkerhetsanordning.
US3114303A (en) Center guide strip for dual roadways
CN111236737B (zh) 一种道路桥梁施工用缓冲式防撞警示护栏
NO338699B1 (no) Autovernstolpe med bruddmekanisme
US20080205982A1 (en) Gating Impact Attenuator
KR100668759B1 (ko) 충격흡수장치
KR100723027B1 (ko) 충격흡수장치와 도난방지장치를 갖춘 차량 방호 울타리
NO121767B (no)
CN1049035C (zh) 三合一组合物及其用途
NO153975B (no) Fremgangsmaate for satsvis fremstilling av xanthomonas-biopolymerer.
US4124197A (en) Safety traffic barrier
US3377053A (en) Guard rail structures for highways
CN111088806A (zh) 一种环保的防公路边坡滑坡装置
Bryden Crash tests of work zone traffic control devices
KR101622766B1 (ko) 과속방지턱
Buth et al. NCHRP Report 350 assessment of existing roadside safety hardware
CN216517326U (zh) 一种水利堤防岸坡防护栏
US1835218A (en) Road marker
Polivka et al. Development and evaluation of a tie-down system for the redesigned F-shape concrete temporary barrier
CN208949715U (zh) 一种高架道路防护装置
KR100723028B1 (ko) 차량방호울타리용 충격흡수장치
Turbell Crash tests of the Tric-Bloc precast concrete median barrier
KR200154104Y1 (ko) 폐타이어를 이용한 안전방호대
Dinitz Safety Hardware and Materials for Safer, Forgiving Roadways
FR2739403A1 (fr) Systeme polyvalent de securite routiere par rempart de pneumatiques usages et procede de mise en oeuvre