NO142288B - Form for stoeping av en gjenstand. - Google Patents

Form for stoeping av en gjenstand. Download PDF

Info

Publication number
NO142288B
NO142288B NO126973A NO126973A NO142288B NO 142288 B NO142288 B NO 142288B NO 126973 A NO126973 A NO 126973A NO 126973 A NO126973 A NO 126973A NO 142288 B NO142288 B NO 142288B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
agglomerate
molecular sieve
agglomerates
solution
alkali metal
Prior art date
Application number
NO126973A
Other languages
English (en)
Other versions
NO142288C (no
Inventor
Anthony Colin Bruce Chapman
Original Assignee
Patents Exploit Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Patents Exploit Ltd filed Critical Patents Exploit Ltd
Publication of NO142288B publication Critical patent/NO142288B/no
Publication of NO142288C publication Critical patent/NO142288C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C33/00Moulds or cores; Details thereof or accessories therefor
    • B29C33/20Opening, closing or clamping
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C43/00Compression moulding, i.e. applying external pressure to flow the moulding material; Apparatus therefor
    • B29C43/32Component parts, details or accessories; Auxiliary operations
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C43/00Compression moulding, i.e. applying external pressure to flow the moulding material; Apparatus therefor
    • B29C43/32Component parts, details or accessories; Auxiliary operations
    • B29C43/56Compression moulding under special conditions, e.g. vacuum

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)
  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Macromolecular Compounds Obtained By Forming Nitrogen-Containing Linkages In General (AREA)
  • Polymers With Sulfur, Phosphorus Or Metals In The Main Chain (AREA)

Description

Herdet krystallinsk zeolitisk molekylarsikt-agglomerat samt fremgangsmåte til fremstilling av dette.
Foreliggende oppfinnelse angår herdete ådsorpsjonsagglomerater, og mere spesielt angår den herdete krystallinske zeolitiske molekylarsikt-adsorpsj onsagglome-rater og fremgangsmåter til fremstilling av slike herdete agglomerater.
Krystallinske zeolitiske molekylarsikt
materialer forekommer naturlig eller fremstilles syntetisk som fine krystallinske le-gemer, som fremstilles i agglomeratform for å være brukbare i stor målestokk som
adsorpsjonsmidler eller katalyttprosesser. En fremgangsmåte til agglomerering av disse krystallinske materialer er ved å kombinere disse med et leir-bindemiddel. I visse fluidiserte eller bevegete lag eller faste lagsystemer underkastes agglomeratet imidlertid særlig høye knusepåkjennin-ger, enten på grunn av lagets høyde eller på grunn av høyere gjennomstrømhastig-heter som gir større trykkfall i laget.
Hensikten med foreliggende oppfinnelse er å skaffe en fremgangsmåte til forbedring av knusestyrken for molekylar-siktagglomerater og et agglomerat av molekylarsikt-leiremineralbindemiddel, som har høyere knusestyrke enn man hittil har oppnådd.
Foreliggende oppfinnelse skaffer således en fremgangsmåte til herdning a\
et krystallinsk zeolitisk molekylarsikt-agglomerat dannet av slik zeolitisk molekylarsikt og et leire-mineralbindemiddel hvo] agglomerater i en hydratisert tilstand
bringes i kontakt med en vandig oppløs-ning av et alkalimetallsilikat som har et innhold av fast stoff fra 3—35 vekt-pst. for å impregnere agglomeratet med alkalimetallsilikatet, hvoretter det impregnerte agglomerat skilles fra oppløsningen og det impregnerte agglomerat brennes ved en temperatur på minst 343 °C og under den temperatur ved hvilken det krystallinske zeolitiske molekylarsikt taper sin strukturelle stabilitet.
Ifølge foreliggende oppfinnelse skaffes et hydratisert agglomerat som består av den zeolitiske molekylarsikt og et leire-mineralbindemiddel. Det skaffes en vandig oppløsning av et alkalimetallsilikat som har et innhold av fast stoff på mellom 3 og 35 vekt-pst. Uttrykket «innhold av faste stoffer» som anvendes her betyr summen av vekt-pst. av alkalimetalloksyd og sili-sium dioksyd.
Det hydratiserte agglomerat og den vandige oppløsning bringes i kontakt i tilstrekkelig tid til å impregnere agglomeratet med alkalimetall-silikatet. Det impregnerte agglomerat skilles fra den vandige oppløsning og brennes ved temperaturer på minst 343 °C og under den temperatur . ved hvilken den krystallinske zeolitiske r molekylarsikt er strukturelt ustabil såle-. des at silikatet herdes.
I tillegg til at de fysikalske egenska-: per for de agglomererte molekylsikt-zeo-l litter forbedres, er det blitt funnet at i noen tilfelle forandres den selektive ad-sorpsjonskarakteristikk for molekylarsikten ved foreliggende oppfinnelse i en slik grad at de gjøres mere brukbare for visse formål. Et spesielt tilfelle er når natriumzeolitt A anvendes som desikater for å fjerne fuktighet fra et kjølemiddelfluidum, f. eks. difluormonoklormetan, reduseres den adsorptive kapasitet for molekylarsiktene for kjølemiddelfluidet praktisk talt til null mens adsorpsjonskapasiteten for vann i det vesentlige bibeholdes. Forbedringen i fysikalske egenskaper er også fordelaktig i kjølemiddeltørkesystemer ved at agglomeratenes tendens til å generere støv som kan medføre mekaniske problemer reduseres.
Uttrykket «zeolitt» refererer til en gruppe naturlig forekommende og syntetisk hydratisert metallaluminosilikater, av hvilke mange har krystallinske strukturer.
Det er imidlertid betydelige forskjeller mellom de forskjellige syntetiske og naturlige materialer, med hensynet til kjemisk sammensetning, krystallstruktur og fysikalske egenskaper, f. eks. røntgenstrålepul-ver til fraksjonsmønstre.
Strukturen for de krystallinske zeolitiske molekylarsikter kan beskrives som et åpent tredimensjonalt rammeverk av SiO,4 og AlO,, tetraedra. Tetraedrene er tverrbundet ved at de deler oksygenatomer, således at forholdet mellom oksygenatomer og summen av aluminium og silisium-atomer er lik to, eller O : (Al + Si) = 2. Den negative elektrovalens for tetraedrene som inneholder aluminium utbalanseres ved inneslutning i krystallene av kationer, f. eks. alkalimetall og jordalkalimetallioner, f. eks. natrium, kalium, kalsium og mag-nesiumioner. Et kation kan utveksles med et annet ved ioneutvekslingsteknikk.
Zeolittene kan aktiveres ved avdriv-ning av praktisk talt alt hydratvann. Rom-met som blir tilbake i krystallene etter aktivering, er tilgjengelig for adsorpsjon av adsorbatmolekyler, som har en størrelse, form og energi som tillater at de trer inn i porene i molekylarsiktene.
En hvilken som helst type krystallinske zeolitiske molekylarsikter kan anvendes for foreliggende fremgangsmåte for å skaffe et herdet zeolitisk molekylarsikt agglomerat ifølge oppfinnelsen. Valget av den spesielle sikt vil avhenge av faktorer slik som tilsynelatende porestørrelse for materialet og den endelige bruk av agglomeratet. F. eks. må porene være minst så store at de kan oppta det ønskete adsorbatmo-lekyl. Ved tørking av kjølemidler er porene fortrinnsvis mindre enn ca. 4,9 Ångstrøm i diameter således at det tillates passasje av vannmolekyler og utelukker større ha-logenerte hydrokarbonmolekyler.
Blant de naturlig forekommende krystallinske zeolitiske molekylarsikter er eri-onitt, kabasitt, analkitt, faujasitt, klinop-tilqlitt og mordenitt. De naturlige materialer er beskrevet i kjemisk litteratur. Syntetiske zeolitiske molekylarsikter omfatter zeolitter A, T, X og Y.
Zeolitt A er en krystallinsk zeolitisk molekylarsikt som kan representeres av formelen:
1.85 ± 0.5SiO2 : yH20
hvori M betyr et metall, n er valensen for M og y kan ha en hvilken som helst va-lens opp til ca. 6. Det syntetiserte zeolitt A inneholder primært natriumioner og be-tegnes natriumzeolitt A eller Zeolitt 4A. Zeolitt A er beskrevet mere i detalj i U.S. patent nr. 2 882 243.
Zeolitt T er en syntetisk krystallinsk zeolitisk molekylarsikt hvis sammensetning kan uttrykkes ved oksydmol-forhold som følger:
hvori «x» er en hvilken som helst verdi fra ca. 0,1 til ca. 0,8 og «y» er en hvilken som helst verdi fra ca. null til ca. 8. Videre ka-rakterisering av zeolitt T ved hjelp av røntgenstråle-diffraksjonsteknikk er beskrevet i U.S. patent nr. 2 950 952.
Zeolitt X er en syntetisk krystallinsk zeolitisk molekylarsikt som kan representeres av formelen:
hvori M betyr et metall, særlig alkali og jordalkalimetaller, n er valensen for M, og y kan ha en hvilken som helst verdi opp til ca. 8, avhengig av identiteten for M og hydratiseringsgraden for det krystallinske zeolitt. Natriumzeolitt X har en tilsynelatende porestørrelse på ca. 10 Ångstrøm en-heter. Zeolitt X, dets røntgenstråle-diffrak-sjonsmønster, dets egenskaper samt fremgangsmåten til fremstillingen av dette, er beskrevet i.detalj i U.S. patent nr. 2 882 244.
Zeolitt Y er beskrevet i de belgiske pa-tenter nr. 577 642 og 598 582.
Leirebindemidlet skal være semi-plastisk eller plastisk i nærvær av vann ved atmosfærisk temperatur og istand til å nå en «grønn» styrke ved at det i et kort tidsrom utsettes for tørking i luften. Ek-sempler på leirer som kan anvendes for binding av molekylarsikter uten vesentlig forandring av de adsorptive egenskaper for molekylarsikten er attapulgitt, kaolin, se-piolitt, polygarskitt, kaolinitt, plastisk ku-leleire, leirer av attapulgitt eller kaolinty-pene, bentonitt, montmorillionitt, illitt, kloritt, og bentonittype. Av disse leirer pas-serer de siste fem gjennom en irreversibel faseforandring over 700°C, som er over den temperatur ved hvilken de fleste molekylarsikter taper sin strukturelle stabilitet. Hvis således en av disse fem leirer skal anvendes som bindemiddel for slike molekylarsikter, blir bare det bundne produkt tørket og aktivert istedetfor å brennes.
De bundne molekylarsikter tilberedes ved blanding av et bindemiddel og sikt, således at det dannes agglomerater. Agglomeratene herdnes igjen ved avbinding av bindemidlet. Ved en foretrukket utførelse blandes leirebindemidlet, molekylarsiktene og tilstrekkelig fuktighet, slik at leiren blir smidig. Blandingen ekstruderes gjennom en dyse, brytes til små partikler, slik som pellets, og bindemidlet herdnes ved tørking.
Agglomeratene brennes i en ovn ved forhøyete temperaturer. Både roterende og stasjonære ovner er blitt funnet tilfredsstillende for denne brenning.
Ved utførelsen er den krystallinske zeolitiske molekylarsikt og det mineralske leire-bindemiddel tilstede i agglomeratet i et vektforhold i område 9:1 til 3:1 (sikt til leirebindemiddel) på en i det vesentlige vannfri basis. Videre er materialet for-trinsvis i sitt høye vanninnhold eller «grønn» tilstand, idet det ennå ikke er blitt brent for å avbinde agglomeratet og akti-visere molekylarsikten. Den endelige brenning innvirker på leirebindemidlet og her-dingen av det impregnerte silikat.
Molekylarsikt-leire-agglomerater som allerede er blitt brent kan herdes ved si-likatimpregnering og endelig herding forutsatt at de restaureres til fullstendig hydratisert tilstand før impregnering. Dette er nødvendig fordi hvis de aktiverte (de-hydratiserte) agglomerater bringes i kontakt med vanlig alkalimetall-silikat i fly-tende fase, vil dette resultere i en svekning av produktet eller tap av den ønskete form og størrelse for det allerede dannete agglomerat. Dertil vil under disse betingelser mange zeolitiske molekylarsikttyper som er følsomme like overfor varme alkalier, tape en vesentlig krystallstruktur i uønsket grad.
Alkalimetallsilikater som er egnet for bruk i fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse, er silikater av natrium, litium, kalium, rubidium og cesium.
Alkalimetallsilikat-oppløsningen kan variere i sitt forhold mellom alkalimetalloksyd og silisiumdioksyd over hele oppløse-lighetsområdet. Nærvær av kolloidal sili-siumoksyd i suspensjon i impregnerings-oppløsningen er ikke uheldig, men det er ikke blitt funnet at det forbedrer produktet. Oppløsninger som inneholder et forhold mellom alkalimetalloksyd og silisiumdioksyd på 0,31 til 1 opp til 0,63 til 1 er blitt anvendt med utmerkete resultater. Da det anvendes et høyere forhold, kan alkali-niteten medføre kaustikangrep på krystallstrukturen for molekylarsikten, særlig ved lang kontakttid for impregneringen. Forhold som er lavere enn ca. 0,27 til 1, kan anvendes, men er ikke foretrukne fordi de har en tendens til å ha ønskede mengder silisiumdioksyd tilstede i uoppløst form.
Innholdet av fast stoff i silikatoppløs-ningen som er summen av vekt-pst. av alkalimetalloksyd og silisiumdioksyd i opp-løsningen, kan være fra 3 til 35 vekt-pst. Lavere enn 3 pst. vil ikke skaffe tilstrekkelig innførelse av silikat i agglomeratet for materielt å forbedre knusestyrken mens mere enn 35 pst. fører til tap i adsorp-sjonskapasitet for molekylarsikten.
Innenfor de ovenstående områder for forholdet mellom oksyd og innholdet av fast stoff i oppløsningen kan mengden av oppløsning som anvendes for å impregnere en mengde molekylarsikt-agglomerat ligge i området slik at det skaffes 0,07 til 0,73 kg oppløsning fast stoff pr. kg agglomerat.
Kontakten eller bløtningen mellom agglomeratene og silikatoppløsningen kan enten være av porsjonstypen eller kontinuerlig. Når det anvendes en porsjonsvis kontakt er det ønskelig å bruke omrøring for å oppnå ensartethet. En slik omrøring kan være moderat, særlig når agglomeratene er i ubrent eller «grønn» tilstand for å unngå oppbrekking av agglomeratene.
Kontinuerlig kontakt er hensiktsmes-sig utført ved perkolering av oppløsningen gjennom et kammer som inneholder agglomeratene. Ved kontinuerlig kontakt kan konsentrasjonen av faste stoffer i silikat-oppløsningen være i det lavere konsentra-sjonsområde og oppløsningen kan komplet-teres etter som de faste stoffer brukes opp.
Neddypningen kan være varm eller kald, idet fordelen med varm nedypning er at det kan anvendes kortere kontakttid men ulempen er det hurtigere alkaliangrep på krystallstrukturen for den zeolitiske molekylarsikt. Temperaturer under 60 °C fo-rétrekkes for å redusere dette angrep særlig når forholdet mellom alkalimetalloksyd og silisiumdioksyd er høyt.
Mengde av silikt som impregneres i agglomeratene, påvirkes av alle de variable i foreliggende fremgangsmåte og kontakt-tiden. I noen tilfeller når det anvendes kon-sentrerte behandlingsoppløsninger, forhøy-ete temperaturer og meget porøse agglomerater, er en neddypningstid på noen få minutter tilfredsstillende. Lengre kontaktti-der vil generelt resultere i en økning i mengden av det silikat som trer inn i agglomeratet, og inntrengningsdybden for silikatet i agglomeratet. Tiden kan strekke seg ut til flere timer, eller endog flere dager hvis det er ønskelig, forutsatt at enheten for agglomeratet eller molekylarsiktkrystal-len ikke påvirkes. Økning i enhver eller begge av konsentrasjonen og inntreng-ningsdybde vil øke produktets endelige knusemotstandsevne.
Det ses lett at ved å anvende kort neddypningstid ved utførelsen av foreliggende oppfinnelse kan man fremstille et produkt som har et herdet slitesterkt ytre på agglomerater, hvilket er helt tilfredsstillende for anvendelser hvor denne egenskap er ønsket. På den annen side vil lengre kon-takttider fremkalle dypere herdning som foretrekkes for maksimum knusemotstand.
Etter neddypningen skilles agglomeratene fra behandlingsoppløsningen, og kan, hvis ønskes, gis en kort vannrensning som vil fjerne akkurat nok oppløsning som kle-ber til den ytre overflate på agglomeratene til å eliminere agglomeratenes tendens til å klebe seg til hverandre.
Etter at agglomeratene er blitt skilt fra impregneringsoppløsningen, kan de brennes. Det foretrekkes imidlertid å gi dem en tørking for å redusere fuktighets-innholdet til området 15 til 22 vekt-pst. Denne tørking kan f. eks. utføres ved luft-blåsing og kan hjelpes på ved moderat opp-varming til temperaturområdet 82 til 177°C. Denne tørking tjener til i det vesentlige å fjerne interkrystallinsk vann, slik at opp-varmingen og dampingen reduseres i brenningen.
Brenningen fullstendiggjør avbindin-gen av bindemidlet og fjerner samtidig det interkrystallinske vann fra den krystallinske molekylarsikt således at den aktiveres for adsorbsjon. Brenningen kan f. eks. gjø-res i en ventilert eller gjennomblåst ovn for å spyle ut utviklet vanndamp. Brenne-temperaturen som kreves for å avbinde bindemidlet er avhengig av om molekylar - sikt-leiremineralagglomeratet var i «grønn» eller «brent» tilstand før impregnering. Når «grønne» agglomerater behandles må temperaturen være tilstrekkelig høy til å avbinde leire-bindemidlet, men under den temperatur ved hvilken krystallstrukturen for molekylarsikten ødelegges. Temperaturer i området 565 til 660°C foretrekkes. Når «brente»» agglomerater behandles be-høver temperaturen bare å være tilstrekkelig høy til å avbinde silikatherdemidde-let. En temperatur på minst 343°C kreves
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen vil illustreres ved hjelp av føigende ek-sempler.
Eksempel 1.
Sfæriske agglomerater med en diameter på 3,1 mm omfattende 80 vektsdeler natrium-zeolitt A krystallinsk molekylarsikt og 20 vektsdeler attapulgus leiremineral-bindemiddel ble i helt våt tilstand tillatt å tørke i luft ved 24 timer og deretter i en ovn ved 100°C i 3 timer etterfulgt av brenning ved 625°C i 15 minutter med gjennom-spyling med luft. De brente stykker i brent eller aktivert tilstand hadde en knusestyrke på 4,8 ± 0,3 kg. Knusestyrken etter rehydratisering i 40 timer i luft til et fuk-tighetsinnhold på 17,0 vekt-pst. var 4,1 0,8 kg.
Likevekts vannkapasiteten for produktet ved romtemperatur og 19 mm trykk var 24,9 vekt-pst. og kapasiteten for kjølemid-del difluormonoklormetan ved 50°C og 700 mm trykk var 6 vekt-pst.
Ovenstående eksempel viser styrken for attapulgus bundet molekylarsiktstykker uten silikatherdning-behandlingen ifølge foreliggende oppfinnelse.
Eksempel 2.
En 0,57 liters prøve av samme porsjon av agglomerater med 3,1 mm diameter ble i våt tilstand som i eksempel 1 anbragt i en literflaske. Flasken ble fylt med en na-triumsilikatoppløsning fremstilt av 25 vekt-deler silikatoppløsning og 75 vektsdeler vann. Silikatoppløsningen besto av 20 pst. Na20 og 31 pst. Si02. Den endelige oppløs-ning inneholdt således 18 vekt-pst. av to-tale faste stoffer og hadde et Na20-Si02 forhold på 0,63 til 1. Agglomeratene ble holdt i denne oppløsning i 16 timer ved romtemperatur og ble deretter skilt fra ved at oppløsningen ble silt gjennom en perforert flasketopp. Agglomeratene ble deretter skylt ved at literflasken ble fylt omtrent % full med varmt vann og flasken ble snudd opp-ned to ganger og det ble bløtet i to minutter, deretter ble det helt fra gjennom en perforert kork.
De impregnerte agglomerater ble deretter spredd ut på et tørkebrett og holdt i luften under normale tilstander i 24 timer. De ble deretter tørket videre i en ovn ved 100°C i 3 timer. De tørkete agglomerater ble brent ved 625°C med luftspyling for å avbinde leiren og silikatherderen og for å aktivere molekylarsiktkrystallene. I aktivert tilstand var knusestyrken 8,3 ± 1,2 kg. Etter rehydratisering i luft til et fuk-tighetsinnhold på 14,2 vekt-pst. var knusestyrken 6,8 ± 1,5 kg.
Likevekts vannkapasiteten for produktet målt ved romtemperatur og 19 mm Hg vanndamptrykk var 21,0 vekt-pst. Kjøle-middel difluormonoklormetan ble ikke ad-sorbert ved 50 °C og 700 mm Hg trykk.
Eksempel 3.
0,57 liter av samme prøve med sfæriske agglomerater med en diameter på 3,1 mm, slik som anvendt i eksempel 1 men i brent tilstand av produktet ifølge eksempel 1, ble tillatt å rehydratisere natten over i dampoppvarmet ovn med sirkulerende at-mosfære. De ble deretter anbragt i en literflaske og flasken ble fylt med en natrium-silikatoppløsning av samme konsentrasjon som i eksempel 2 og tillatt å bløtes i 7 timer. Oppløsningen ble deretter silt fra og agglomeratene skylt som i eksempel 2. De ble tørket i luft i 40 timer og i en ovn ved 100°C i 3 timer etterfulgt av brenning ved 625°C under luftspyling. Knusestyrken for det brente produkt var 8,2 ± 2 kg og etter rehydratisering var 6 ± 1,8 kg.
Eksempel 4.
0,16 liter sfæriske agglomerater med en diameter på 3,1 mm av samme type og i samme brente tilstand som anvendt i
eksempel 3, ble rehydratisert i luft i 48 timer og deretter neddyppet i rent vann i 2 minutter. De ble deretter bløtet i 40 timer
i natrium-silikatoppløsning inneholdende 12,5 vektpst. faste stoffer med et Na20 til Si00 forhold på 0,31 til 1. Agglomeratene ble skilt fra bløteoppløsningen, skylt i vann, lufttørket i 24 timer, ovnstørket ved 100°C i 2 timer og brent ved 625°C under luftspyling. Det brente produkt hadde en knusestyrke på 10,1 ± 1,2 kg og etter rehydratisering var styrken 8,3 ± 1,0 kg. Det ble ikke noen sprekking av pelletene.
Eksempel 5.
150 gr våte sfærisk agglomerater av natriumzeolitt A ble bløtet i 6 timer ved romtemperatur i 400 gr kalium-silikat-oppløsning inneholdende 18 vektpst. faste stoffer. Forholdet mellom kaliumsilikat og agglomerat på vektbasis var 0,7. De bløtede agglomerater ble skilt fra oppløsningen ved siling gjennom en perforert flasketopp og ble tørket i en ovn ved 110oC i 1 time. De tørkete agglomerater ble brent ved 625°C under luftspyling, slik at leirebindemidlet og silikatherderen ble avbundet og molekularsiktkrystallene ble aktivert. I aktivert tilstand var knusestyrken 8,5 kg. Likevekts vannkapasiteten målt ved romtemperatur var 18 mm Hg trykk ved 21,0 vektpst.
Tabell 1 i det følgende viser knusestyrken for silikatherdete produkter sam-menlignet med ikke silikatherdete produkter. Disse produkter ble fremstilt idet det ble anvendt de samme trinn for bløtning tørkning og brenning som i eksemplene 2, 3, 4 og 5 med en variasjon i sammenset-ningen for silikatimpregneringsoppløsnin-gene som angitt i tabellen. Tørketidene ble noe variert, men disse er ikke kritiske.
Hårdhetsprøvene besto i at en enkel agglomeratpellet anbringes på en flat me-tallplate på en fjærvekt og ved å anbringe
vekter på en plate som var anordnet slik
at den hvilte på toppen av pelleten inntil
den knustes. Knusestyrken er et gjennom-snitt for minst 25 pellets.
Undersøkelse av dataene i tabell I viser at foreliggende oppfinnelse skaffer en be-tydelig forbedring i knusestyrke sammen-lignet med de ikke herdete krystallinske zeolitiske molekylarsikt-agglomerater. Forbedringen varierte fra et minimumstall på 32,7 pst. til en maksimum verdi på ca. 262 pst. Tabellen viser videre at knusestyrken øker med økende vektsforhold mellom faste stoffer i silikat og molekylarsikt-agglomerat, og økende innhold av fast stoff i vandig oppløsning.

Claims (6)

1. Herdet krystallinsk zeolittisk mo-lekylarsiktagglomerat, omfattende en krystallinsk zeolittisk molekylarsikt og et leirebindemiddel i et vektsforhold på mellom 9 til 1 og 3 til 1, karakterisert v e d at det også omfatter et alkalimetall-silikatimpregneringsmiddel.
2. Fremgangsmåte til fremstilling av krystallinsk zeolittisk molekylarsiktagglo-merat som angitt i påstand 1, karakterisert ved at agglomeratet i hydratisert tilstand bringes i kontakt med en vandig oppløsning av et alkalimetallsilikat, som har et innhold av faststoff fra 3 til 35 vektprosent, for å impregnere agglomeratet med alkalimetallsilikatet, hvoretter det impregnerte agglomerat skilles fra oppløsningen, tørkes og brennes ved en temperatur på minst 343°C, men under den temperatur ved hvilken den krystallinske zeolittiske molekylarsikt taper sin strukturelle stabilitet, og fortrinnsvis mellom 343°C Og 660°C.
3. Fremgangsmåte ifølge påstand 2, karakterisert ved at det i den vandige oppløsning anvendes alkalimetalloksyd og siliciumdioksyd i et vektsforhold fra 0,27:1 til 0,63:1.
4. Fremgangsmåte ifølge en hvilken som helst av de foregående påstander, karakterisert ved at det i impreg-neringsoppløsningen anvendes 0,07 til 0,73 kg faststoff i oppløsningen pr. kg agglomerat.
5. Fremgangsmåte ifølge påstand 2— 4, karakterisert ved at agglomeratet impregneres med den vandige oppløs-ning av alkalimetallsilikat ved en temperatur under 60°C.
6. Fremgangsmåte ifølge påstand 2— 5, karakterisert ved at det impregnerte agglomerat før brenning tørkes ved en temperatur fra 82—177°C.
NO126973A 1972-03-30 1973-03-27 Form for stoeping av en gjenstand. NO142288C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB1494672 1972-03-30
GB5070272A GB1432333A (en) 1972-03-30 1972-11-03 Moulding cooling fan operating circuits for road vehicles

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO142288B true NO142288B (no) 1980-04-21
NO142288C NO142288C (no) 1980-08-13

Family

ID=26250909

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO126973A NO142288C (no) 1972-03-30 1973-03-27 Form for stoeping av en gjenstand.

Country Status (7)

Country Link
JP (1) JPS4916756A (no)
DE (1) DE2316069A1 (no)
FR (1) FR2178231A1 (no)
GB (1) GB1432333A (no)
IE (1) IE38994B1 (no)
NL (1) NL178663C (no)
NO (1) NO142288C (no)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS54122414U (no) * 1978-02-17 1979-08-27
JPS54157103U (no) * 1978-04-21 1979-11-01
JPS589872Y2 (ja) * 1978-06-02 1983-02-23 アサヒビール株式会社 ビ−ル配送用容器
US4183441A (en) * 1978-07-12 1980-01-15 The Continental Group, Inc. Container for pressurized products having a security label
CA1130732A (en) * 1979-05-30 1982-08-31 Continental Group, Inc. (The) Double cup container and method of forming same
DE2922675C2 (de) * 1979-06-02 1982-11-18 Schock & Co Gmbh, 7060 Schorndorf Gießform zur Herstellung von Formkörpern aus Reaktionsgießharzen
IL64633A0 (en) * 1980-12-31 1982-03-31 Delorean Res Ltd Molding process and a vacuum system for a moving production line
DE3264459D1 (en) 1981-01-21 1985-08-08 Ici Plc Process of producing fibre-reinforced shaped articles
JPS5852041A (ja) * 1982-06-04 1983-03-28 株式会社日本アルミ 耐圧小型容器
US4648832A (en) * 1983-06-17 1987-03-10 Sheller Globe Corporation Molded window gasket assembly and apparatus and method for making same
US4755339A (en) * 1983-06-17 1988-07-05 Sheller-Globe Corporation Method and apparatus for making molded window gasket
US4826417A (en) * 1983-06-17 1989-05-02 Sheller Globe Corporation Apparatus for making molded window gasket assembly
JPH0428732Y2 (no) * 1985-02-22 1992-07-13
DE3536272A1 (de) * 1985-10-11 1987-04-16 Messerschmitt Boelkow Blohm Verfahren zum herstellen eines faserverbundlaminat-formteils
US5000902A (en) * 1986-01-10 1991-03-19 Group Lotus Plc Method of moulding an article
US4767308A (en) * 1986-01-21 1988-08-30 Group Lotus Plc Mould for moulding an article
US4913857A (en) * 1987-04-03 1990-04-03 Kei Mori Method for molding a transparent capsule
US4840754A (en) * 1987-11-09 1989-06-20 Ocutech Method of molding articles
US5573108A (en) * 1988-11-02 1996-11-12 British Technology Group Ltd. Disposable contact lens package
DE68928283T2 (de) * 1988-11-02 1998-01-02 British Tech Group Giessen und Verpacken von Kontaktlinsen
GB8902841D0 (en) * 1989-02-09 1989-03-30 Williams Design Engineering Method and apparatus for moulding a fluid settable material
SE465414B (sv) * 1990-06-08 1991-09-09 Dag Thulin Foerfarande foer vakuumgjutning av stora foeremaal av plast
GB2272397A (en) * 1992-10-14 1994-05-18 Lotus Car Moulding method and apparatus
GB2389069B (en) * 1999-07-17 2004-05-12 Univ Warwick Gas injection moulding method and apparatus
GB9916740D0 (en) * 1999-07-17 1999-09-15 Univ Warwick Gas injection moulding method and apparatus
US7060156B2 (en) 2001-07-23 2006-06-13 Vrac, Llc Three-dimensional spacer fabric resin interlaminar infusion media process and vacuum-induced reinforcing composite laminate structures
US7160498B2 (en) 2004-03-08 2007-01-09 Tracker Marine, L.L.C. Closed molding tool
ES2310078B1 (es) * 2006-01-31 2011-05-13 Ramon Vila Enfedaque Perfeccionamientos introducidos en los moldes para la elaboracion de piezas moldeadas.

Also Published As

Publication number Publication date
JPS4916756A (no) 1974-02-14
IE38994B1 (en) 1978-07-19
FR2178231A1 (no) 1973-11-09
GB1432333A (en) 1976-04-14
NL7304463A (no) 1973-10-02
NL178663C (nl) 1986-05-01
NO142288C (no) 1980-08-13
IE38994L (en) 1973-09-30
DE2316069A1 (de) 1973-10-31
NL178663B (nl) 1985-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO142288B (no) Form for stoeping av en gjenstand.
US3234147A (en) Hardened molecular sieve agglomerates and manufacture thereof
US3325341A (en) Method of producing strong foamed glass bodies and structure produced thereby
US3119659A (en) Process for producing molecular sieve bodies
US3262890A (en) Manufacture of shaped crystalline zeolitic molecular sieve bodies
US3625866A (en) Zeolitic desiccant bodies and process for preparing same
Bulut et al. Production of desiccants from Turkish bentonites
US3624003A (en) Zeolitic desiccant bodies and process for preparing same
JPS602897B2 (ja) 水性媒体への二酸化炭素の導入法
US2501698A (en) Thermal expansion and vesiculation process for siliceous materials
Erofeev et al. Getting fired material with vitreous binder using frame technology
PL184088B1 (pl) Sposób wytwarzania termoizolacyjnego materiału budowlanego
US3382187A (en) Wet attrition-resistant molecular sieve bodies and their manufacture
US4207114A (en) Foamed ceramic element and process for making same
CN1329114C (zh) 一种制冷系统用干燥过滤芯的新配方
Ivanov Optimization of the structure and properties of foam-glass ceramics
US2967154A (en) Carrier supported desiccant
US3567645A (en) Silica desiccants and method of manufacture
JPH038752A (ja) 粘土鉱物焼結体およびその製造方法
US3445253A (en) Perlite composition,porous low density perlite structure and method of making same
US3384602A (en) Bonded molecular sieve catalysts and preparation of the same
US1584716A (en) Adsorbent material and process of making same
US2970060A (en) Building units and method of producing the same
JPH119989A (ja) セラミック吸着体およびその製造法
DE1186448B (de) Verfahren zum Haerten von Molekularsiebaggregaten