NO140291B - Anordning ved ankerstuearrangement - Google Patents

Anordning ved ankerstuearrangement Download PDF

Info

Publication number
NO140291B
NO140291B NO771972A NO771972A NO140291B NO 140291 B NO140291 B NO 140291B NO 771972 A NO771972 A NO 771972A NO 771972 A NO771972 A NO 771972A NO 140291 B NO140291 B NO 140291B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
anchor
vessel
recess
line
roller
Prior art date
Application number
NO771972A
Other languages
English (en)
Other versions
NO140291C (no
NO771972L (no
Inventor
Ivar Krogstad
Harry S Sandoey
Thor Ove Haavie
Original Assignee
Pusnes Mek Verksted
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pusnes Mek Verksted filed Critical Pusnes Mek Verksted
Priority to NO771972A priority Critical patent/NO140291C/no
Priority to GB25525/78A priority patent/GB1600354A/en
Priority to DE19782824267 priority patent/DE2824267A1/de
Priority to NL7806025A priority patent/NL7806025A/xx
Priority to SE7806572A priority patent/SE7806572L/xx
Priority to US05/912,867 priority patent/US4214545A/en
Publication of NO771972L publication Critical patent/NO771972L/no
Publication of NO140291B publication Critical patent/NO140291B/no
Publication of NO140291C publication Critical patent/NO140291C/no

Links

Landscapes

  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører et ankerstuearrangement i
et fartøy, omfattende en resess i fartøyets bunn som ankeret kan trekkes opp i.
Flytende borerigger, hjelpefartøyer for bore- og produksjons-rigger for olje, samt hjelpefartøyer for andre offshoreaktiviteter kan vanligvis forankres til havbunnen ved hjelp av ankerliner som kan være ståltau, fibertau, kjetting eller kombinasjoner av disse. Slike flytende borerigger eller hjelpefartøyer kan være skip eller delvis nedsenkbare fartøyer bestående av to eller flere pontonger med et felles dekk ved hjelp av vertikale søyler.
Hver forankringsline ledes vanligvis over et klyss bestående av
en ledeskive som er lagret i en svingbar brakett, og i for-ankringssituasjonen kan dette klysset befinne seg over eller under vannflaten. Klysset er vanligvis anbragt i skipssiden,
eller når det gjelder et delvis nedsenkbart fartøy, på en av dets søyler.
For å beskytte deler av skroget mot ankerlinen og for å stue ankerne når disse er heist opp, er det vanlig å anbringe såkalte "bolstere" på fartøyet. Dette er en ribbkonstruksjon, gjerne utført av rør, som anbringes under klysset. Disse bolsterne vil da som regel rage ut over fartøyets øvrige bredde- og/eller lengdemål. På grunn av sin utsatte posisjon, er bolsterne meget utsatt for skader.
Spesielt for hjelpefartøyer er det ofte ønskelig at andre far-tøyer skal kunne komme helt opp til dem mens de ligger forankret. Ankerlinene er imidlertid en stor hindring for dette. Selv om klyssene er anbragt slik at ankerlinene først skrår ut fra hjelpefartøyet under vann, kan hjelpefartøyets dypgående variere, og i og med at ankerlinene ikke synes, kan de representere en enda større fare for andre fartøyer som ønsker å komme opp til hjelpefartøyet.
Bolstere og klyss er også hindringer for at andre fartøyer skal kunne fortøye til hjelpefartøyet og for at hjelpefartøyet skal kunne legge seg helt inntil en offshorekonstruksjon eller en kai på land.
For å eliminere noen av disse ulemper har man på noen typer hjelpefartøyer arrangert bolstere og klyss slik at disse kommer innenfor fartøyets bredde. Dette gir imidlertid en begrensning av klyssets svingevinkel, samtidig som det oppstår problemer med å få bolsterne til å fungere som stueplass for annet enn helt spesielle ankere. Videre vil bolsterne ikke beskytte skroget mot slitasje fra ankerlinene.
Videre er det i forbindelse med boreskip kjent et fortøynings-system av såkalt "turret-type" hvor et midlere sylindrisk parti av skipet kan dreie om en vertikal akse. Boretårnet og et antall forankringsvinsjer står alle på det sylindriske parti. Fortøyningslinene ledes vertikalt ned til hver sin faste skive ved bunnen av det sylindriske parti. Når strøm og vind endrer retning, dreies skipet om det sylindriske parti ved hjelp av vanlige forankringsvinsjer forut og akterut. Ankrene kan ikke stues i det sylindriske parti, men må tas ombord i skipet eller på separate hjelpefartøyer. Et slikt system kan heller ikke anvendes for fartøyer av stort sett rektangulær fasong med be-hov for forankring i det minste i hvert hjørne.
Det er oppfinnelsens hensikt å tilveiebringe et forankrings-system, fortrinnsvis for fartøyer av de innledningsvis nevnte typer, hvor ovennevnte mangler og ulemper unngås. Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved å benytte et ankerstuearrangement av den type som omfatter en resess i fartøyets bunn som ankeret kan trekkes opp i, f.eks. som foreslått benyttet for undervanns-båter i norsk patent nr. 18018, og hvor det karakteristiske er
• at det i resessen er anordnet et klyss for ankerlinen. Derved
kommer forankringslinene så langt under vannlinjen at det ikke er fare for konflikt med fartøyer som måtte ønske å fortøye inntil. Klysset som leder ankerlinen kan heller ikke komme i konflikt med andre fartøyer. Videre elimineres behovet for bolstere, samtidig med at det blir mulig å stue ankeret på
en enkel og effektiv måte.
For flere anvendelsers vedkommende er det ønskelig å kunne lede ankerlinen ut i aller retninger fra fartøyet, fortrinnsvis 360°, og klysset utformes derfor i en spesielt hensiktsmessig utførelse som et rulleklyss med en eller flere alternative ledeskiver for ombøyning av ankerlinen, idet skivene er opplagret i en brakett som kan svinge om en akse som tilnærmet faller sammen med ankerlinens strekkretning mot ankerspillet, hvilken akse tilnærmet faller sammen med resessens akse.
Ytterligere fordelaktige trekk ved oppfinnelsen fremgår av kravene og av følgende beskrivelse av det utførelseseksempel som er vist på tegningen.
Figuren viser et sideriss, delvis gjennomskåret, av et parti av et fartøy forsynt med et ankerstuearrangement ifølge oppfinnelsen.
I det utførelseseksempel som er vist på figuren, er fartøyet,
som i dette tiflelle er en delvis nedsenkbar konstruksjon, vist ved pontongen 8. I pontongens bunn 7 er det anordnet en resess 6 som er rotasjonssymmetrisk om en vertikal akse A-A. I resessen 6 er det anordnet et rulleklyss bestående av en stasjonær del 5 og en svingbar brakett 4 med en ledeskive 1, hvilken brakett er montert slik at dens svingakse faller sammen med aksen A-A. Ledeskiven 1 roterer om en aksel 12 innfestet i braketten 4. Ledeskiven 1 ligger såvidt lavt i resessen 6 at en ankerline 2 kan gå ut med en vinkel med horisontalen på så lite som ca. 15° uten å komme i kontakt med fartøyets bunn 7. Denne stilling av forankringslinen er angitt med 2in . På oversiden av skiven 1 fortsetter forankringslinen som angitt med 3, hhv. 3"' , til et ankerspill (ikke vist).
Når forankringslinen er forholdsvis slakk, slik som angitt ved 2', holdes den presset mot skiven 1 ved hjelp av en rulle 10 som
i virksom stilling er vist med strekprikket linje. Rullen 10
er fjærbelastet slik at den blir presset tilbake når forankringslinen utsettes for strekk. Fjærbelastningen kan erstattes med f.eks. et pendeloppheng, og i dette tilfelle kan den nederste del av braketten 4 fjernes og rullen 10 trekkes lenger nedover. Hensikten med å presse rullen 10 mot skiven 1 når linen 2' er slakk er å gi kraften fra linen tilstrekkelig arm til å svinge braketten 4.
Som vist kan ankeret med sin stamme 9 og fluker 11 stues i resessen. Herunder dreies ankeret om nødvendig slik at dets fluker 11
faller utenfor det område som opptas i skiven 1. En slik dreining kan bringes til å skje automatisk ved at skiven 1 og/eller braketten 4 og/eller ankeret 9, 11 utformes slik at flukene svinger til den forønskede sektor av resessen når ankeret entrer klysset.
Som det vil fremgå av figuren, ligger klysset i sin helhet innenfor fartøyets bunn. Det samme gjelder ankeret i stuet posisjon. Dermed er hverken klysset eller ankeret til hinder ved dokk-setting av fartøyet.
Oppfinnelsen gir også mulighet for å benytte fartøyets forankrings-liner til å heise gjenstander fra bunnen. Heisingen kan skje ved hjelp av ankervinsjer eller forandring av fartøyets oppdrift.
Klyssets deler 4, 5 og resessen 6 er fortrinnsvis utformet slik
at klysset ved montering og demontering kan festes, hhv. løsnes fra resessen ved tilkomst fra fartøyets innside og at klysset kan heises opp eller ned i resessen ved hjelp av en line gjennom denne.

Claims (6)

1. Anordning ved ankerstuearrangement i et fartøy, omfattende en resess (6) i fartøyets bunn (7) som ankeret (9, 11) kan trekkes opp i, karakterisert ved at det i resessen (6) er anordnet et klyss for ankerets (9, 11) line (2).
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at klysset på i og for seg kjent måte består av et rulleklyss med en eller flere alternative ledeskiver (1) for ombøyning av ankerlinen (2) der hver skive (1) er opplagret i en brakett (4) som kan svinge om en akse (A-A) som tilnærmet faller sammen med ankerlinens strekkretning mot ankerspillet, og at aksen (A-A) stort sett faller sammen med resessens (6) akse.
3. Anordning ifølge krav 2 med en ledeskive (1), karakterisert ved at i det minste den sving-bare braketten (4) er utformet med et innvendig hulrom for opp-tagelse av ankerets (9) stamme.
4. Anordning ifølge krav 3, karakterisrt ved at en rulle (10) med fjærende belastning er innrettet til å presse ankerlinen (2<1>) til anlegg mot ledeskiven (1), hvilken rulle er bevegelig bort fra ledeskiven til en stilling (10') hvor den befinner seg ute av veien for stammen (9) av ankeret når dette er stuet i resessen (6).
5. Anordning ifølge krav 2, 3 eller 4, karakterisert ved at rulleklysset er innrettet til ved demontering og montering å kunne løsnes fra, hhv. festes til resessen (6) ved tilkomst fra fartøyets (8) innside og låres ned, hhv. heises opp ved hjelp av en line gjennom resessen (6).
6. Anordning ifølge et foregående krav, karakterisert ved at klysset i sin helhet ligger innenfor fartøyets bunn (7).
NO771972A 1977-06-06 1977-06-06 Anordning ved ankerstuearrangement. NO140291C (no)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO771972A NO140291C (no) 1977-06-06 1977-06-06 Anordning ved ankerstuearrangement.
GB25525/78A GB1600354A (en) 1977-06-06 1978-05-31 Anchor stowing arrangement
DE19782824267 DE2824267A1 (de) 1977-06-06 1978-06-02 Vorrichtung bei einer einrichtung zum wegstauen eines ankers
NL7806025A NL7806025A (nl) 1977-06-06 1978-06-02 Ankerstuwinrichting.
SE7806572A SE7806572L (sv) 1977-06-06 1978-06-05 Anordning vid ankarstuvningsarrangemang
US05/912,867 US4214545A (en) 1977-06-06 1978-06-05 Anchor stowing arrangement

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO771972A NO140291C (no) 1977-06-06 1977-06-06 Anordning ved ankerstuearrangement.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO771972L NO771972L (no) 1978-12-07
NO140291B true NO140291B (no) 1979-04-30
NO140291C NO140291C (no) 1979-08-15

Family

ID=19883565

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO771972A NO140291C (no) 1977-06-06 1977-06-06 Anordning ved ankerstuearrangement.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO140291C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO140291C (no) 1979-08-15
NO771972L (no) 1978-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3886882A (en) Mooring apparatus for ice-breaking drill ship
US4033277A (en) Underhull quick disconnect mooring system
NO175419B (no) System for offshore lasting/lossing av et strömbart medium, særlig olje
DZ1747A1 (fr) Système d&#39;amarrage d&#39;un vaisseau. Système d&#39;amarrage d&#39;un vaisseau.
US5833397A (en) Shallow draft floating offshore drilling/producing structure
NO125842B (no)
NO317435B1 (no) Isbrytende fartoy
US6162105A (en) Two-part ship for use in oil transport in arctic waters
US3766874A (en) Moored barge for arctic offshore oil drilling
WO2000027692A1 (en) Device for positioning of vessels
US4546721A (en) Submerged single point mooring system
US4303037A (en) Single point mooring system
US20020040671A1 (en) Tender for production platforms
Danton Theory and Practice of Seamanship XI
US8381669B2 (en) System for loading of hydrocarbons from a floating vessel
US6619223B2 (en) Tender with hawser lines
WO2004050470A2 (en) Mooring windlass/winch system
NO140291B (no) Anordning ved ankerstuearrangement
US4214545A (en) Anchor stowing arrangement
US6575111B2 (en) Method for tendering
US5647295A (en) Apparatus for mooring a vessel to a submerged mooring element
US6561110B1 (en) Passive stabilizer for floating petroleum-production systems
NO147546B (no) Fortoeyningssystem for et fartoey ved et offshore-sted
US6349663B1 (en) Temporary storage barge
NO159006B (no) Fremgangsmaate og anordning til heving eller dokksetting av halvt nedsenkbare rigger.