NO119466B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO119466B
NO119466B NO156853A NO15685365A NO119466B NO 119466 B NO119466 B NO 119466B NO 156853 A NO156853 A NO 156853A NO 15685365 A NO15685365 A NO 15685365A NO 119466 B NO119466 B NO 119466B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
band
cigarette
perforations
mouthpiece
air
Prior art date
Application number
NO156853A
Other languages
English (en)
Inventor
A Davis
Original Assignee
Imp Tobacco Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Imp Tobacco Co Ltd filed Critical Imp Tobacco Co Ltd
Publication of NO119466B publication Critical patent/NO119466B/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A24TOBACCO; CIGARS; CIGARETTES; SIMULATED SMOKING DEVICES; SMOKERS' REQUISITES
    • A24DCIGARS; CIGARETTES; TOBACCO SMOKE FILTERS; MOUTHPIECES FOR CIGARS OR CIGARETTES; MANUFACTURE OF TOBACCO SMOKE FILTERS OR MOUTHPIECES
    • A24D3/00Tobacco smoke filters, e.g. filter-tips, filtering inserts; Filters specially adapted for simulated smoking devices; Mouthpieces for cigars or cigarettes
    • A24D3/04Tobacco smoke filters characterised by their shape or structure
    • A24D3/043Tobacco smoke filters characterised by their shape or structure with ventilation means, e.g. air dilution

Description

Filtersigarett.
Oppfinnelsen vedrorer filtersigaretter av det slag hvor et bånd omslutter et stykke av sigarettens tobakkinneholdende del og filterdelen, hvilket bånd har i det minste et areal med storre luft-gjennomtrengbarhet. Oppfinnelsen vedrorer også filterforsynte sigarer eller sigarillos fremstillet på lignende måte. Slike sigaretter, sigarer eller sigarillos skal nedenfor omtales under fellesbetegnelsen sigaretter.
For en slik sammenbygget sigarett faller en smal strimmel av det omsluttende bånd sammen med buttskjoten mellom tobakkspartiet og munnstykket. I fremstillingen vil denne smale strimmel bli omtalt som det "område som svarer til buttskjoten mellom tobakks-
partiet og munnstykket".
Munnstykket kan bestå av et eller annet velkjent materiale, for eksempel krepp-papir, celluloseacetat, tobakk eller et hult munnstykke, eller et sammensatt munnstykke bestående for eksempel av en seksjon av aktivert trekull og en annen seksjon av krepp-papir, og munnstykket eller det sammenbyggede munnstykke kan i seg selv være festet inne i et papir, eller en lignende hylse.
Det er en hensikt med oppfinnelsen å tilveiebringe en filtersigarett av det ovennevnte slag hvor midler er anordnet for å tillate at luft kan trekkes inn i sigaretten like ved munnstykket.
Oppfinnelsen består i at buttskjoten mellom tobakks- og filterdel er helt dekket av et ikke-perforert bånd av luftugjennomtrengelig materiale, hvilket bånd over selve skjotstedet har arealer som er gjort luftgjennomtrengelige.
Det omsluttende bånd kan for eksempel bestå av et lag av lett gjennomtrengbart materiale festet til et ytterligere lag av mindre gjennomtrengbart materiale, idet det sistnevnte lag er perforert i et eller flere områder langs det som svarer til buttskjoten mellom tobakkspartiet og munnstykket for den sammenbyggede sigarett. Derved blir det omsluttende bånd lett gjennomtrengbart i nevnte område eller områder, hvorved luft kan trekkes inn gjennom dette eller disse. Volumet av denne luft kan re-guleres ved hjelp av gjennomtrengbarheten av båndet i nevnte område i forbindelse med utstrekningen av buttskjotens omkrets. Båndet av slikt materiale kan omslutte hele lengden av munnstykket .
I en alternativ form kan båndet omslutte hele munnstykkets lengde med det lett gjennomtrengbare materiale festet nær den ene kant av det mindre gjennomtrengbare materiale, slik at dette ba-re festes nær preforeringene.
I en ytterligere modifikasjon er det lett gjennomtrengbare og det mindre gjennomtrengbare materiale festet til sigaretten og munnstykket som et smalt bånd.
Ifolge en modifikasjon kan det omsluttende bånd bestå av en strimmel av stort sett ugjennomtrengbart materiale, som er gjort lett gjennomtrengbart over ett eller flere arealer over det området som svarer til buttskjoten mellom tobakkspartiet og munnstykket for den sammenbyggede sigarett ved uttynning av materialet i strimmelen i nevnte område. Materialet kan for eksempel utynnes ved å avskave det på overflaten av båndet.
Det vil forstås at i nærværende fremstilling er uttrykket areal blitt brukt for å angi at de lett gjennomtrengbare arealer ikke bare er nålestikk, huller eller såkalte "pin-holes".
Noen utforelsesformer av oppfinnelsen skal nu beskrives under hen-visning til tegningene, hvor
Fig. 1 viser en sigarett forsynt med et munnstykke med et omsluttende smalt bånd som består av et lag av sterkt gjennomtrengbart materiale festet til et lag av mindre gjennomtrengbart materiale. Fig. 2 viser en sigarett forsynt med et munnstykke ved hjelp av et omsluttende bredere bånd bestående av et lag av sterkt gjennomtrengbart materiale festet til et lag av mindre gjennomtrengbart materiale. Fig. 3 viser en sigarett forsynt med et munnstykke og omfattende et omsluttende bånd der består av et smalt lag av sterkt gjennomtrengbart materiale festet langs den ene kant av et bredere lag av mindre gjennomtrengbart materiale, idet det brede lag strekker seg helt til enden av munnstykket.
I fig. 1, 2 og 3 er de sammensatte lag av sterkt gjennomtrengbart og mindre gjennomtrengbart materiale vist delvis oppbrettet for å illustrere konstruksjonen.
Fig. 4 til 6 er eksempler på forskjellige monstre av perforerin-
ger som i enkelte tilfeller kan foretrekkes.
Det skal forst vises til fig. 2. Den normale fremgangsmåte for å fremstille en filtersigarett som vist er å rulle to sigaretter, med en mellomliggende dobbelt lengde av munnstykket, i et gummiert bånd av dobbelt lengde, hvorpå munnstykket kuttes gjennom det omsluttende bånd på midten av dette. Derved tilveiebringes to enkelte filtersigaretter, hver bestående av tobakksdelen 1, munnstykket 2, samt et omsluttende bånd 3. Munnstykket kan være om-hyllet av en papirhylse 4. Buttskjoten mellom sigaretten og munnstykket er antydet ved 5.
Det er vanligvis onskelig å kunne tilveiebringe midler for å trek-ke luft sammen med roken for derved å redusere passasjen av "tjære" gjennom sigaretten. Mange forslag er fremkommet når det gjelder perforeringer av sigaretter eller disses munnstykker med dette formål for dyet. Hittil har en av hovedvanskelighetene i forbindelse med å redusere og regulere tjæren vært å få kontroll over mengden av ekstra luft som trekkes inn. I overensstemmelse med oppfinnelsen er det omsluttende bånd, som forener munnstykke og sigarett, konstruert på folgende måte, for å få kontroll med luftinntaket og tjærereduksjonen.
En bane 3 av stort sett ugjennomtrengelig papir, for eksempel det velkjente materiale som imiterer korktipp, er forsynt med huller over et eller flere arealer i form av sirkulære perforeringer 6, for eksempel perforeringer på omkring 2 mm i diameter anbragt med hensiktsmessig innbyrdes avstand for å tilveiebringe for eksempel fire perforeringer rundt sigarettens omkrets med samme innbyrdes avstand. Det område i hvilket perforeringene anordnes, er det område som svarer til buttskjoten mellom sigarettens tobakksparti og munnstykket, dvs. det er slik at i den ferdige sammenbyggede sigarett ligger perforeringene med sine diametre sammenfallende med buttskjoten 5 mellom tobakkspartiet 1 og munnstykket 2.
For hensiktsmessig fremstilling, blir en bane av for eksempel korktippmateriale perforert som ovenfor beskrevet for det oppskjæ-res i bredder egnet for å forene to sigaretter med hverandre.
Banen kan for eksempel være bred nok til derpå å bli oppsplittet
i for eksempel femten dobbelte lengder av omsluttende bånd.
Det ugjennomtrengelige materiale er fortrinnsvis på forhånd gummiert med et klebemiddel som blir klebrig når det fuktes. Den bane som er perforert, blir derpå fuktet og lamineres med en lig-
nende bane av sterkt gjennomtrengbart papir.
Det vil forstås at ved denne laminerte konstruksjon blir volumet
av luft som trekkes inn med hvert drag av sigaretten gjennom det areal hvor banen 3 er perforert, kontrollert ved gjennomtrengbar-
heten av det sterkt gjennomtrengbare banemateriale 7 i nevnte om-
råder i forbindelse med utstrekningen av buttskjotens 5 omkrets som ligger bak perforeringene.
I tilfelle en papirprodusent ikke kan tilveiebringe et papir med
gitt grad av gjennomtrengbarhet, kan han i ethvert tilfelle tilveiebringe papir med stort sett konstant gjennomtrengbarhet.
Det er da bare nodvendig å prove et antall sigaretter for å bringe
på det rene det luftvolum som trekkes inn pr. drag, og å anta at for meget luft er trukket inn, hvorpå perforeringsområdet kan for-skyves noe fra buttskjoten for å dekke over en storre lengde av skjoten og således redusere luftinntaket. Hvis for lite luft trek-
kes inn, kan storre perforeringer anvendes.
Det har vist seg hensiktsmessig å perforere den mindre gjennomtrengbare bane på en perforeringsmaskin, dvs. en maskin i hvil-
ken papirbanen beveges mellom sirkulære stifter, som bæres av og rager svakt frem fra en roterende sylindrisk dor, og en med stor hastighet arbeidende sylindrisk kutteanordning som skaver av materiale fra banen i overensstemmelse med stiftene.
I en alternativ utforelse for å variere kontrollen med luftinn-
tak, kan det anvendes stifter utformet for å tilveiebringe perforeringer som vist i fig. 4 til 6 hvilke av praktiske grunner kan omtales som rombeformede. 1 fig. 4 vises en bane av sterkt gjennomtrengbart papir 7 laminert på en bane av mindre gjennomtrengbart papir 3, idet perforeringene 6 er gjort ved hjelp av stifter som er 3 mm i diameter på begge sider for å tilveiebringe to parallelle flater 8 og 9, som ligger
2 mm fra hverandre.
Hvis perforeringene er anordnet rundt sigaretten parallelt som vist i fig. 4, vil 4 x 2 mm av lengden av buttskjotens omkrets være blottlagt for det sterkt gjennomtrengbare papir. Denne form for perforeringer passer for det tilfelle da perforeringene blir litt forskjovet fra skjoten. Hvis de er sirkulære, vil de avkorte lengden av den blottlagte omkrets, men hvis de er rombeformet som vist, vil en svak forskyvning ikke forandre den blottlagte lengde.
Selv om en storre lengde av omkretsen av skjoten bak det sterkt gjennomtrengbare papir kan være forsynt med storre perforerings-hull, for eksempel 3 mm i diameter, hvis fire rombeformede stifter dreies over en vinkel på 37°, får man perforeringer som vist i fig. 5, hvorved lengden av omkretsen av buttskjoten blottlagt gjennom det sterkt gjennomtrengbare papir okes 25% for de fire perforeringer, slik at luftinntaket okes i samme utstrekning.
Hvis stiftene dreies over en vinkel på fra 6o° til 9o°, fåes perforeringer som vist i fig. 6. I dette tilfelle er lengden av peri-ferien for hver perforering 3 mm, hvilket resulterer i en okning på 5o% for fire perforeringer.
Selvsagt kan enhver form, ethvert antall, kombinasjon eller vinkel-forhold med hensyn til perforeringene komme til anvendelse, men bruken av rombeformen som vist tillater på en hensiktsmessig måte justerbar variasjon av utstrekningen av lengden av den blottlagte omkrets gjennom det sterkt gjennomtrengbare papir, uten på en uheldig måte å svekke det forenende bånd.
Som tidligere nevnt, fremstilles i praksis det forenende bånd med dobbelt bredde av hva som er vist i fig. 4 og 6 og er perforert like ved begge kanter. Midtlinjen gjennom åpningene mellom de fire sett perforeringer, som vist, er det sted ved hvilket banen kuttes for å forene to sigaretter, og en mellomliggende dobbelt lengde av munnstykke,og den dobbelte lengde av banen blir derpå kuttet efter midten av sin bredde for å tilveiebringe to sammenbyggede sigaretter.
Den eneste forskjell mellom fig. 1 og fig. 2 er at det omsluttende bånd ikke strekker seg til enden av munnstykket, mens i fig. 3 ligger banen av mindre gjennomtrengbart materiale omkring hele munnstykkets 2 lengde og banen av sterkt gjennomtrengbart papir 7 er festet nær kanten av banen 3 som ligger omkring buttskjoten 5.
Når to sigaretter forenes med et mellomliggende munnstykkeparti ved hjelp av et omsluttende bånd, blir normalt mesteparten av innsiden av båndet gummiert ved å fore det over en gummieringsvalse, hvis omkrets er avslipt slik at der tilveiebringes en grunn fordypning som inneholder gummiering. Når det ovenfor brukes ordet "mesteparten", så skyldes dette at denne fordypning vanligvis ikke strekker seg helt til munningsenden lo (se fig. 1, 4 og 5) av båndet for å unngå gummiering på båndet der hvor kniven avdeler det i dobbelt lengde utformet munnstykke for å tilveiebringe to sigaretter.
Når der anvendes et omsluttende bånd som ovenfor beskrevet, er det onskelig i den andre gummieringsoperasjon, dvs. for å feste båndet til sigarettens tobakksparti og munnstykke, å unngå påfo-ring av gummiering på innsiden av den sterkt gjennomtrengbare ba-ne på steder som ligger for nær perforeringene, slik at gjennomtrengbarheten ved disse blir upåvirket av klebemiddelet.
De strek-prikkede linjer 16 og 116 og de strekede linjer 11, 12, 13, 14 og 15 er blitt påfort fig. 4 for å bidra til å angi utstrekningen av de ikke-gummierte arealer, som er funnet hensikts-messige. De strek-prikkede linjer 16 og 116 angir hvor de indi-viduelle laminerte omsluttende bånd 3 og 7 avdeles. Den smale strimmel mellom linjen lo og den strekede linje 11 er et område uten gummiering. De andre gummieringsfrie områder begrenses av linjene 12, 13, 14 og 15. Arealet mellom linjene 13 og 16, men forlenget over hele båndets bredde, viser utstrekningen av over- lappingen ved endene av det omsluttende bånd når den sammenbyggede sigarett er blitt fullfort.
Det skal bemerkes at omkretsen for gummieringsvalsen svarer til
et multiplum av arealet mellom linjene 16 og 116 og den dobbelte bredde, symmetrisk omkring linjen lo. Omkretsen er monstret ved maskinering for å tilveiebringe en grunn fordypning for gummiering, bortsett fra de arealer som er begrenset av linjene lo og 11, og 12, 13, 14 og 15.
For å forbedre sikker vedheftning av tobakkspartiet og munnstykket til det omsluttende bånd, kan ytterligere gummierte arealer 17, 18 og 19 være anordnet som vist i fig. 5.
Det vil forståes at selv om fire perforeringer er vist i fig. 1 til 6, kan antall slike variere for å passe til ethvert spesielt krav.
Ifolge en modifikasjon anvendes, istedenfor å feste sterkt gjennomtrengbart og mindre gjennomtrengbart materiale sammen, idet det sistnevnte er perforert, stort sett ugjennomtrengelig materiale alene. I dette tilfelle blir materialet avskavet fra overflaten av det stort sett ugjennomtrengelige materiale, slik at dette tynnes ut over et eller flere områder langs den linje som svarer til buttskjoten mellom tobakkspartiet og munnstykket for den sammenbyggede sigarett, hvorved nevnte arealer blir sterkt gjennomtrengbare .
I denne forbindelse skal det nevnes at en perforeringsmaskin som foran beskrevet kan innstilles således at perforering av en bane skjer på med innbyrdes avstand anordnede steder, eller maskinen kan skave av materiale på papiroverflaten på steder med innbyrdes avstand, hvorved materialet blir mer gjennomtrengbart på disse steder i overensstemmelse med den tykkelse av materialet som er fjernet.
Modifikasjoner av denne sistnevnte utforelsesform kan skje på mange måter hva angår form, storrelse, vinkelforhold og antall av de sterkt gjennomtrengbare partier. Disse kan påfores på samme måte som tidligere beskrevet, hvor sterkt gjennomtrengbart materiale festes til mindre gjennomtrengbart materiale, idet det sistnevnte er perforert.
Hvis på forhånd gummiert stort sett ugjennomtrengelig materiale anvendes, kan materiale fjernes fra den gummierte overflate eller den overflate som blir utsiden. Når et ikke på forhånd gummiert materiale anvendes, er det onskelig å unngå å påfore klebemiddel på innsiden på steder som ligger for nær de bortskavede partier. Dette unngåes selvsagt på samme måte som tidligere beskrevet, dvs. ved å bruke monstrede gummieringsvalser.
I denne modifikasjon, istedenfor bortskaving efter den linje som svarer til buttskjoten mellom tobakkspartiet og munnstykket av den sammensatte sigarett over et eller flere områder, kan skjot-arealet uttynnes kontinuerlig ved bortskaving av overflaten for å tilveiebringe et område, rundt hele buttskjoten, som er uttynnet og således er sterkt gjennomtrengbart.
Disse modifikasjoner, i hvilke stort sett ugjennomtrengbart papir uttynnes for å tilveiebringe et eller flere sterkt gjennomtrengbare arealer, eller et kontinuerlig areal, er ikke vist på tegningene, idet modifikasjoner av disse er lett tenkelige, idet det bare er nodvendig å sloyfe det sterkt gjennomtrengbare materiale 7 og å anordne perforeringene 6 således at de ikke er fullstendig perforeringer, men utgjores av uttynnede arealer.

Claims (3)

1. Faltersigarett av det slag hvor et bånd omslutter et stykke av sigarettens tobakkinneholdende del og filterdelen, hvilket bånd har i det minste et areal med storre luftgjennom-trengbarhet, karakterisert ved at buttskjoten mellom tobakks- og filterdel er helt dekket av et ikke-perforert bånd av luftugjennomtrengelig materiale, hvilket bånd over selve skjotstedet har arealer som er gjort luftgjennomtrengelige.
2. Filtersigarett som angitt i krav 1, karakterisert ved at nevnte arealer er dannet ved tynning av båndet.
3. Filtersigarett som angitt i krav 1;karakterisert ved at nevnte partier er fremkommet ved at båndet er et laminat bestående av et luftugjennomtrengelig lag forsynt med perforeringer og et lag uten perforeringer, men som er luft-gjennomtrengelig, hvilke perforeringer eventuelt kan utgjores av parallelle slisser i det ytre lag, hvilke slisser krysser buttskjotens plan.
NO156853A 1964-02-27 1965-02-19 NO119466B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8091/64A GB1039554A (en) 1964-02-27 1964-02-27 Improvements in cigarettes

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO119466B true NO119466B (no) 1970-05-19

Family

ID=9845590

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO156853A NO119466B (no) 1964-02-27 1965-02-19

Country Status (15)

Country Link
US (1) US3410274A (no)
AT (1) AT252081B (no)
BE (1) BE660028A (no)
CH (1) CH453179A (no)
DE (1) DE1226473C2 (no)
DK (1) DK127314B (no)
ES (1) ES309889A1 (no)
FI (1) FI45141C (no)
FR (1) FR1425729A (no)
GB (1) GB1039554A (no)
LU (1) LU48092A1 (no)
MY (1) MY6700102A (no)
NL (2) NL6502420A (no)
NO (1) NO119466B (no)
SE (1) SE312095B (no)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1101370A (en) * 1964-02-27 1968-01-31 Imp Tobacco Co Ltd Improvements in cigarettes
US3707975A (en) * 1971-03-22 1973-01-02 Imp Tobacco Group Ltd Filter cigarette having apertured band
BE790146A (fr) * 1971-10-27 1973-02-15 British American Tobacco Co Cigarette ventilee a bout filtre
US4082098A (en) * 1976-10-28 1978-04-04 Olin Corporation Flavored cigarette
CH621051A5 (en) * 1976-12-15 1981-01-15 Cigarette Components Ltd Tobacco smoke filter and manufacturing process for this
US4112154A (en) * 1977-09-02 1978-09-05 Olin Corporation Method for obtaining uniform porosity in printed inherently porous cigarette tipping papers
FR2414884A1 (fr) * 1978-01-24 1979-08-17 Seita Perfectionnement aux filtres pour cigarettes
FR2417950A1 (fr) * 1978-02-24 1979-09-21 Seita Perfectionnements aux filtres pour cigarettes
USRE32221E (en) * 1981-10-02 1986-08-12 Variable dilution filter
US4433696A (en) 1981-10-02 1984-02-28 Philip Morris Incorporated Variable dilution filter
US5044381A (en) * 1990-04-02 1991-09-03 Thomas Annie R Closed cigarette filter
LT3021693T (lt) * 2013-07-18 2017-10-10 Philip Morris Products S.A. Rūkymo gaminio įvynioklis, turintis langelį

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1075485B (de) * 1960-02-11 H F a Ph F Reemtsma Hamburg Zigarette mit Filtermundstück
DE680735C (de) * 1938-05-05 1939-09-05 Emma Elisabeth Lutter Zigarette
FR1034663A (no) * 1949-12-06 1958-07-29 Elie P Aghnides
GB876669A (en) * 1957-09-24 1961-09-06 James Barnes Boyer Improvements in cigarette type smoking media
US2936763A (en) * 1957-11-08 1960-05-17 Jacob A Saffir Cigarettes
US2980116A (en) * 1958-11-17 1961-04-18 Olin Mathieson Cigarette
DE1809881U (de) * 1959-12-21 1960-04-14 Michels & Co K G W Zigarette.
GB938902A (en) * 1961-06-30 1963-10-09 Imp Tobacco Co Ltd Improvements in cigarettes
DE1871141U (de) * 1962-05-03 1963-04-25 Franz Joseph Schneider Filterzigarette.
US3279475A (en) * 1964-01-09 1966-10-18 Trans World Raysol Ltd Filter tipped cigarettes
DE1809880A1 (de) * 1968-11-20 1970-06-04 C Otto & Company Gmbh Dr Koksofentuer

Also Published As

Publication number Publication date
SE312095B (no) 1969-06-30
BE660028A (no) 1965-06-16
NL130485C (no)
FI45141C (fi) 1972-03-10
LU48092A1 (no) 1965-04-26
MY6700102A (en) 1967-12-31
AT252081B (de) 1967-02-10
US3410274A (en) 1968-11-12
NL6502420A (no) 1965-08-30
DE1226473B (de) 1966-10-06
DK127314B (da) 1973-10-22
FI45141B (no) 1971-11-30
GB1039554A (en) 1966-08-17
CH453179A (de) 1968-06-14
ES309889A1 (es) 1965-06-16
DE1226473C2 (de) 1975-11-27
FR1425729A (fr) 1966-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10285434B2 (en) Smoking article and manufacture thereof
NO119466B (no)
AU2013333959C1 (en) Smoking article wrapper and method of making a smoking article
RU2520878C2 (ru) Фильтр для курительного изделия
NO126293B (no)
NO800954L (no) Sammensatt struktur for bruk som endemateriale paa en luftventilert roekeartikkel
FI67172B (fi) Cigarrettfilter och foerfarande foer dess framstaellning
US8944075B2 (en) Smoking article wrapper
US20170347700A1 (en) Smoking article assembly machine and method of making a smoking article
US10709169B1 (en) Conical paper fabricator
US3482579A (en) Filter cigarette having a permeable band wrap
JP2017507660A (ja) 喫煙物品のフィルター
US4718438A (en) Filter cigarette having rotatable adjustment
BR112015007770B1 (pt) Componente de artigo de fumo, artigo de fumo, método de produção de artigo de fumo, haste de filtro e método de produção de um filtro