NO115644B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO115644B
NO115644B NO152869A NO15286964A NO115644B NO 115644 B NO115644 B NO 115644B NO 152869 A NO152869 A NO 152869A NO 15286964 A NO15286964 A NO 15286964A NO 115644 B NO115644 B NO 115644B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
liquid
line
cooling
temperature
slurry
Prior art date
Application number
NO152869A
Other languages
English (en)
Inventor
A Gessner
Original Assignee
Lummus Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lummus Co filed Critical Lummus Co
Publication of NO115644B publication Critical patent/NO115644B/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes
    • D21C3/24Continuous processes

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

Fremgangsmåte tjl fremstilling av masse.
Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte til fremstilling av masse ved kontinuerlig fjernelse av lignin fra celluloseholdig materiale.
Tidligere kjente kontinuerlige fremgangsmåter for å fjerne lignin fra cellulosematerialer er blitt utviklet som en etterlikning av behand-lingstrinnene ved fremgangsmåter der den ene charge behandles etter den annen. Av denne grunn er slik kontinuerlig behandling av masse og det tilhørende utstyr blitt beregnet på å skulle arbeide med de samme tider, temperaturer og trykk som ved den tidligere kjente behandling der chargene behandles etter hverandre, idet man bare gjorde disse behandlingstrinn mer eller mindre sammenhengende. Hvis man f. eks. benytter kraftvæsker skal kokeluten for en charge etterat luten er kommet opp på en temperatur fra 170°C til 180°C, holdes på denne temperatur i en periode på 2—3 timer for at lignin skal kunne fjernes. Kontinuerlige prosesser som er beregnet på arbeid med kraftvæsker holder det celluloseholdige materiale som skal behandles, ved en temperatur innenfor det nevnte temperaturområde i samme periode på 2—3 timer. Besparelser oppnås ikke desto mindre på grunn av den kontinuerlige drift.
En forholdsvis ny fremgangsmåte til kontinuerlig kokning av fibermaterialer har fått kommersiell anvendelse i industrien. I henhold til denne fremgangsmåte blir celluloseholdig materiale innført av en mateskrue inn til kokeren, der cellulosematerialet kontinuerlig passerer ned gjennom de forskjellige soner i kokeren. I den øvre del av kokeren finner impregnering av cellulosematerialet sted ved en impregnerings-temperatur i området fra 60 °C til 120 °C. Cellulosematerialet blir deretter oppvarmet til en temperatur på 140°C til 180°C og høyere, slik at man kan fjerne lignin fra cellulosematerialet i en seksjon under impregneringsseksjonen i kokeren. Da et krav ved fremgangsmåten er at kokingen skal finne sted i væskefasen og ved en temperatur der det ikke foregår noen fordampning av kokevæsken, blir en trykkvæske innført i den nedre del av kokeren for å holde trykket i denne over det trykk ved hvilket fordampning av kokevæsken vil finne sted. Det kokte cellulosemateriale sammen med forbrukt kokevæske og trykkvæske tas ut ved en temperatur på 120°C fra den nedre del av kokeren og føres til påføl-gende utstyr for viderebehandling. I henhold til denne iremgangsmåte blir det celluloseholdige materiale holdt på temperaturer som gjør det mulig å skille ut ligninet i kokesonen i kokeren, i en periode som normalt er nødvendig for å fj erne ligninet fra celluloseholdig materiale i en koker som tar den ene porsjon etter den annen, det vil si to til tre timer.
Man har ikke tidligere hatt muligheter for å fjerne lignin i væskefasen med en vesentlig reduksjon av den tid som er nødvendig for å rj erne ligninet fra cellulosematerialet, samtidig med at man forbedrer eller i hvert fall holder kvaliteten på den resulterende masse, samtidig med at man i stor utstrekning kan reciusere størrelsen av kokeren og tilhørende utstyr for en eller annen ønsket kapasitet.
Ved utøvelse av foreliggende oppfinnelse skal en forvarmet oppslemning av cellulosematerialet sammen med kokevæske, innføres i den øvre del av en koker og hurtig varmes opp til en slik temperatur at lignin kan fjernes fra materialet, hvoretter det behandlende materiale kjø-les i en kjølesone, og oppfinnelsen er kjenne-tegnet ved at en første strøm av kjølevæske inn-føres i kjølesonens øvre del for delvis kjøling av materialet og for fortrengning av forbrukt kokevæske, mens en del av væskestrømmen tas ut ved et punkt mellom en øvre og nedre seksjon av kjølesonen. idet en ytterligere strøm kjøle-væske innføres i materialet ved et punkt under det mellomliggende punkt for ytterligere avkjø-ling av materialer og ved at en del av væske-strømmen tas fra den nedre del av kjølesonen som den første strøm kjølevæske, hvorved sikres en effektiv kjøling med en mindre mengde kjøle-væske uten samrnenpakning av materialet.
En bedre forståelse av oppfinnelsen vil man få på grunnlag av den følgende beskrivelse under henvisning til tegningen som viser et strøm-ningsdiagram for en del av en foretrukken ut-førelsesform av oppfinnelsen, der man oppnår en hurtig og kontinuerlig fjernelse av lignin fra celluloseholdig materiale i væskefasen for frem-bringelse av cellulosefibre med høy styrke og god blekeevne.
I henhold til foreliggende oppfinnelse blir celluloseholdig materiale etterat det er dampbe-handlet, innført i en matetank hvori det damp-behandlede cellulosemateriale neddykkes i en oppvarmet kokevæske. En oppslemning av cellulosematerialet og væske innføres i den øvre del av en koker med en impregneringssone, en koke-sone og en kjølesone. En hoveddel av den væske som benyttes for å føre det celluloseholdige materiale til den øvre del av kokesonen trekkes ut fra den øvre del og returneres til matetanken. Konsistensen av oppslemningen som innføres i den øvre del av kokesonen forandres slik at oppslemningen blir tykkere ved at man trekker ut slik væske som skal sirkuleres.
Oppslemningen av væske bringes i berøring med delvis brukt kokevæske ved en temperatur på fra 182°C til omtrent 196°C for hurtig å heve temperaturen på væskeoppslemningen til 115°C inntil 138°C. Det celluloseholdige materiale føres gjennom impregneringssonen i løpet av en tid på 10 til 35 min., fortrinnsvis fra 20 til 30 min., slik at det celluloseholdige materiale i det vesentlige blir impregnert. Deretter blir flis-væskeoppslemningen brakt i berøring med en annen strøm av kokevæske som er oppvarmet til .en temperatur på 180°C til 204°C for hurtig å heve temperaturen på det celluloseholdige materiale til en temperatur i området fra 165°C til 196°C. Det celluloseholdige materiale føres så ned gjennom kokesonen i kokeren i løpet av en periode på 10 til 35 min., fortrinnsvis fra 20 til 25 min., slik at man fjerner lignin fra det celluloseholdige materiale. Den faste konsistens av flis-væskeoppslemningen både i impregneringssonen og den øvre del av kokesonen bibeholdes i det vesentlige uforandret og fortrinnsvis innenfor området på 10 til 20 vektspst. Det foretrekkes her konsistensvariasjoner som ikke er på mer enn 3 pst.
Det materiale som ligninet er fjernet fra eller cellulosefibrene føres ned fra kokesonen i kokeren og det har da et innhold av faste partik-ler på 5—10 vektspst. som et resultat av opp-løseligheten av omtrent halvparten av de faste stoffer som innføres i kokeren. En del av væsken trekkes ut fra materialet for å øke innholdet av faste stoffer til 10 til 20 vektspst. Materialet som ligninet nu er utskilt fra føres så gjennom en kjølesone for å redusere temperaturen på dette materiale til en temperatur lavere enn det atmosfæriske kokepunkt for kokevæsken, normalt 100 til 104°C, slik at man i vesentlig utstrekning eliminerer skade på fibrene på grunn av plutselig damputvikling ved den påfølgende trykk-reduksjon. Det behandlede materiale blir så ført videre til en sikt for å fjerne kvister og ube-handlet cellulosemateriale, og massen blir deretter vasket for å fjerne omtrent all den brukte kokevæske, hvoretter massen føres videre til på-følgende enheter for videre behandling.
Kjølesonen i kokeren består av minst to underseksjonen Strømmen av behandlet materiale og væske gjennom underseksjonene går sammen, mens vaskingen i underseksjonen foregår i motstrøm. Kjølevæsken blir først innført i den nedre kjøleseksjon og kommer i berøring med det behandlede materiale som er delvis kjølt i den øvre kjøleseksjon. Kjølevæsken trekkes ,så ut fra den nedre kjøleseksjon og innføres i den øvre kjøleseksjon hvorfra væsken tas ut etter delvis avkjøling av det materiale som kommer inn i den øvre kjølesone fra den sone der ligninet fjernes. Hensikten med denne motstrøm er å kjøle det behandlede materiale til en temperatur lavere enn det atmosfæriske kokepunkt for væsken med en vesentlig mindre mengde kjølevæske enn man ville behøve med strømning i samme retning. Hensikten med å sørge for med- strøm i hver av de enkelte kjøleseksjoner er å unngå de vanskeligheter man støter på ved mot-strøm av væsker og behandlet materiale, vanskeligheter som f. eks. for store trykkfall som resulterer i sammenpakning av de behandlede faste stoffer, en sammenpakning som kan føre til ennu høyere trykkfall i væsken og sluttelig til tilstopning av alt utstyr, eller overordentlig lave hastigheter av væske i forhold til de faste stoffer, noe som nødvendiggjør bruk av uøkono-misk store kar for et bestemt behandlet mate-rialvolum pr. tidsenhet.
Som man lett vil se vil tiden for den kombinerte impregnering — fjernelse av lignin i henhold til foreliggende fremgangsmåte være betydelig mindre enn den tid som kreves for impregneringfjernelse av lignin ved de fremgangsmåter man hittil kjenner enten disse byg-ger på behandling av en ladning etter den annen eller er en kontinuerlig prosess.
Det skal nu vises til tegningen, og man ser her at treflis eller liknende celluloseholdige materialer som er blitt preparert på vanlig måte og ved omgivende temperaturer, blir innført gjennom ledningen 1 til en lagerbinge 2. Flisen tas fra lagerbingen 2 gjennom ledningen 3 og mat-ningen reguleres av en roterende ventil 4, hvorfra cellulosematerialet passerer inn i en skrue-transportør 5 som drives av en motor 6. Flisen blir så forvarmet idet den passerer gjennom skruetransportøren 5 'og forvarmingen foregår ved hjelp av lavtrykksdamp som innføres i trans-portøren 5 gjennom ledningen 7. Dampkondensat tas ut fra skrutransportøren 5 gjennom ledningen 8. Den således forbehandlede og dampede treflis føres nu fra skrutransportøren 5 gjennom ledningen 9 regulert av den roterende ventil 10, og til matetanken 11. Det forvarmede materiale i matetanken 11 oversvømmes med en væske dannet av kokevæsken og tilbakeført væske som er innført i tanken 11, henholdsvis gjennom ledningene 12 og 13.
En oppslemning av treflis og væske trekkes fra lagertanken 11 gjennom ledningen 14 ved hjelp av en pumpe 15 og føres gjennom ledningen 16 til den øvre del av en koker som generelt er betegnet med 17. Konsistensen av flis-væskeoppslemningen som innføres i kokeren 17 ligger på fra 1 pst. til 6 pst., fortrinnsvis 4 pst., og be-stemmes av forskjellige faktorer som f. eks. stør-relsen på flis, temperatur og trykk under kokingen, konstruksjonen av pumpen 15 etc. Under det punkt der oppslemningen innføres trekkes en hoveddel av væsken gjennom en sil 18 eller passende annen anordning som er kjent på dette felt, og føres så gjennom ledningen 13 til matetanken 11, hvorved oppslemningens tørrstoff-innhold øker.
Like under silen 18 blir delvis brukt kokevæske ved en temperatur på 177°C til 196°C inn-ført gjennom ledningen 19 ved hjelp av et antall munnstykker som generelt er antydet ved 20, og væsken bringes inn i væskeoppslemmin-gen. Den hastighet hvormed den delvis forbrukte kokevæske innføres i oppslemningen er tilstrek-kelig til en hvirvlende blanding av oppslemning og delvis forbrukt kokevæske, og dette fører til en hurtig oppvarmning av flis-væskeoppslem-
ningen til en temperatur på mellom 116°C og 138°C. På denne måte blir cellulosematerialet varmet opp til impregneringstemperaturer i lø-pet av 10—30 sek. Overskytende væske trekkes fra en sil 21 gjennom ledningen 22 for å opp-rettholde konsistensen av oppslemningen som kommer inn i impregneringssonen, slik at oppslemningen her har et tørrstoffinnhold på 5 pst. til 25 pst., og fortrinnsvis 10 pst. til 20 pst. Flis-væskeoppslemningen føres så gjennom impregneringssonen i løpet av en tid på 20 til 30 min. for at man skal få en vesentlig impregnering av cellulosematerialet.
Ved den nedre del av impregneringssonen blir varm kokevæske i ledningen 23 innført gjennom et antall munnstykker som generelt er betegnet med 24, og væsken kommer da inn i flis-væskeoppslemningen som passerer fra impregneringssonen. Kokevæsken varmes opp til en temperatur på 182°C til 204°C og føres gjennom munnstykket 24 med en hastighet som er slik at hvirvlende blanding av flis og oppvarmet kokevæske bevirker en hurtig oppvarmning av det celluloseholdige materiale til en temperatur på 165°C til 196°C. En sil 25 er plassert lavere enn munnstykkene 24 og overskytende væske trekkes ut gjennom ledningen 26 av en pumpe 27, og varmes opp i en varmeutveksler 28 for å ut-gjøre den oppvarmede kokevæske som innføres i flis-væskeoppslemningen gjennom ledningen 23. Damp i ledningen 29 innføres i varmeutveks-leren 28 for å varme opp kokevæsken mens dampkondensatet ledes vekk gjennom ledningen 30. Konsistensen av flis-væskeoppslemningen der denne kommer inn i kokesonen i kokeren 17 er omtrent den samme som konsistensen for flis-væskeoppslemningen på det tidspunkt da denne passerer gjennom impregneringssonen. Konsistensen av oppslemningen i kokesonen holdes på 5 pst. til 25 pst. tørrstoff, fortrinnsvis fra 10 pst. til 20 pst. Konsistensene av oppslemningene når disse passerer impregneringssonen og kokesonen, kan reguleres uavhengig av hverandre ved til-bakeføring av væske gjennom ikke viste ledninger, og konsistensene holdes på omtrent de samme verdier. Under noen forhold kan konsistensene variere i avhengighet av den type cellulosemateriale som skal behandles, temperatur for impregneringen og fjernelse av lignin, og de kan variere under hensyntagen til de krav utstyret stiller.
ben nu oppvarmede flis-væskeoppslemning tvinges til å strømme gjennom kokesonen i kokeren 17 i en tid på fra 15 til 30 min., fortrinnsvis fra 20 til 25 min., slik at man gjør ligninene i cellulosematerialet oppløselig, hvorved man kommer frem til cellulosefibrene. Delvis forbrukt kokevæske ledes vekk gjennom en sil 31 som står i den nedre del av kokesonen. En del av den væske som tas ut ved silen 31 føres gjennom ledningen 32 av en pumpe 33 og danner den delvis forbrukte kokevæske som innføres i flis-væskeoppslemningen i ledningen 19 for den hurtige oppvarming av treflisene til impregneringstem-peratur. Den gjenværende del av den delvis forbrukte kokevæske som trekkes ut ved silen 31 føres gjennom ledningen 32a regulert av ventilen 33a og inn i en damptrommel 34. Væsken går
her over i damp i trommelen 34 og danner den damp som innføres i skruetransportøren 5 gjennom ledningen 7 regulert av ventilen 35.
Under silen 31 innføres en avkjølt og delvis forbrukt væskestrøm i ledningen 36 inn i kokeren 17 gjennom et antall munnstykker som generelt er betegnet med 37 for en hurtig og delvis nedkjøling av det nu behandlede materiale såvel som en delvis vasking av den forbrukte kokevæske fra dette materiale. Munnstykkene 37 vir-ker på samme måte som munnstykkene 20 og 24 ved at man får en hvirvlende blanding for hurtig nedkjøling av materialet hvorfra ligninet er fjernet. Overskytende væske trekkes gjennom en sil 38 og føres gjennom ledningen 39 for på-følgende behandling som beskrevet i det føl-gende.
Under silen 38 blir det innført en ytterligere kjølende væskestrøm fra ledningen 40 og gjennom et antall munnstykker som generelt er betegnet med 41, og denne væskestrøm kommer inn i det delvis avkjølte materiale for ytterligere kjøling av dette såvel som for en ytterligere vasking av materialet. Materialet blir der-ved kjølt ned til en temperatur som er lavere eller bare akkurat såvidt over kokepunktet for væsken ved atmosfærisk trykk. Overskytende væske tas ut fra den nedre del av kjølesonen i kokeren 17 gjennom silen 42, og føres gjennom ledningen 43 ved hjelp av en pumpe 44 og danner den første kjølende væskestrøm i ledningen 36 som innføres i munnstykkene 37 og inn i det materiale som passerer gjennom kokeren 1?.
I det tilfelle da temperaturen på materialet som ligninet er fjernet fra ligger noe over det atmosfæriske kokepunkt for væsken når materialet kommer ut av den nedre kjøleseksjon eller hvis oppslemningens konsistens ved dette punkt er for høy for en jevn utmatning gjennom trykk-reduksjonsventilen 48 kan ytterligere kjølevæske innføres gjennom ledningen 45 og et antall munnstykker som generelt er antydet ved 46 for å kjøle materialet til en temperatur lavere enn det atmosfæriske kokepunkt for væsken og/eller for å gjøre oppslemningen tynnere til en konsistens med hvilken den kan flyte gjennom reduksjonsventilen 48 jevnt og med redusert mu-lighet for mekanisk skade av fibrene. Konsistensen på det materiale som ligninet er fjernet fra, når materialet tas fra kokeren vil derfor ha et tørrstoffinnhold på 3 pst. til 15 pst., fortrinnsvis fra 5 til 10 pst. Den væskemengde som innføres i det nedad strømmende materiale i kokeren 17 gjennom munnstykkene 37 og 41 svarer i det vesentlige til den væskemengde som trekkes gjennom silene 38 og 42.
Det nu avkjølte materiale som lignin er fjernet fra tas ut gjennom ledningen 47 regulert av reduksjonsventilen 48. Da temperaturen på det behandlede materiale og den væske som tas ut av kokeren ligger lavere enn kokepunktet for væsken ved atmosfæretrykk vil man ikke ha noen plutselig damputvikling idet materialet og væsken passerer gjennom reduksjonsventilen 48, og som en følge av dette vil fiberskadene være vesentlig redusert. Det materiale som passerer gjennorn ventilen 48 føres så videre gjennom ledningen 49 og bringes i berøring med en strøm av vaskevann i ledningen 50. Den kombinerte strøm iøres gjennom ledningen 51 til en sil 52 nvori cellulosefibrene befris for kvister og uopp-løst cellulosemateriale. Strømmen av vaskevann i ledningen 50 innføres i materialet som ligninet er fjernet fra for å redusere tørrstof f innholdet, hvorved man letter fjernelse av kvister og uoppløst cellulosemateriale. Kvister og uopp-løst cellulosemateriale fjernes fra silen 52 gjennom ledningen 53. Det behandlede materiale trekkes ut fra silen 52 gjennom ledningen 54 og føres til en roterende vakuumvasker 55. I va-kuumvaskeren 55 innføres vaskevann gjennom ledningen 56 for å skylle ut forbrukt kokevæske fra det behandlede materiale eller cellulosefibrene. Vasket masse føres så videre fra den roterende vakuumvasker 55 gjennom ledningen 57 og ledes deretter til påfølgende, ikke viste enheter for videre behandling.
Vaskevannet fra vaskeren 55 ledes gjennom ledningen 58 og deles i to deler i ledningene 59 og 60. Delen i ledningen 59 føres videre av en pumpe 61 og innføres gjennom ledningen 50 i det behandlede materiale i ledningen 49. Den del som ledes til ledningen 60 drives av en pumpe 62 og innføres i kokeren 17 gjennom ledningen
40 og munnstykkene 41 og utgjør den tidligere
nevnte annen kjølestrøm. En del av vaskevannet i ledningen 40 kan innføres i kokeren gjennom ledningen 45.
Delvis forbrukt kokevæske tas ut fra damptrommelen 34 gjennom ledningen 63. Væske-strømmene i ledningene 22 og 63 sammen med en del av svartluten i ledningen 39 føres sammen og gjennom ledningen 64 for å bli blandet med den friske kokevæske eller hvitlut i ledningen 65 for innføring i lagertanken 11 gjennom ledningen 12. Den gjenværende del av svartluten i ledningen 39 føres gjennom ledningen 66 til en ikke vist anordning for raffinering av svartluten, slik at man kan få tilbake de verdi-fulle kjemiske komponenter i denne.
Det skulle være klart av den ovenstående beskrivelse av to-trinnskjølesonen at væsken og det behandlede materiale føres i samstrøm gjennom de enkelte seksjoner av kjølesonen i kokeren 17. Motstrøm av behandlet materiale og væske unngås fordi man selv ved forholdsvis lave relative hastigheter på behandlet materiale og væske vil kunne få store væsketrykk-gradienter eller trykkfall som fører til for sterk sammenpakning av materialet og muligens tilstopning av utstyret. Det skal imidlertid påpekes at de to seksjoner av kjølesonen er beregnet på å tilveiebringe en motstrøm ved kontakt mellom kjølevæske og behandlet materiale, samtidig med at man har en samstrøm av materaile og væske i hver seksjon av kjølesonen. På denne måte vil det behandlede materiale kunne kjøles hurtig til en temperatur lavere enn kokepunktet for kokevæsken før det tas ut av kokeren 17 gjennom ledningen 47.
Motstrøm for væsken mellom de to trinn i kjølesonen resulterer i en betydelig vasking av det behandlede materiale før dette tas ut av kokeren 17. Som et resultat av dette vil cellulosefibrene som føres til den roterende vakuumvas ker 55 gjennom ledningen 54 inneholde en vesentlig mindre mengde faste stoffer fra svartluten, slik at det blir mulig å komme frem til en sluttvasking av cellulosefibrene med ferre trinn sammenliknet med vasking av masse som er blitt behandlet ved vanlige fremgangsmåter for kok-ing av ladning etter ladning eller ved kontinuerlige prosesser.
Som et eksempel på foreliggende oppfinnelse kan nevnes at 1800 kg treflis (ovnstørret) og 1200 kg fuktighet ble innført i flisbingen 2 gjennom ledningen 1 og ført, via ledningen 3, til den roterende skrue 5. Damp ved et trykk på 1,05 kg/cm^innføres i skruetransportøren 5 gjennom ledningen 7. Forvarmet flis blir ført videre fra skruetransportøren 5 og inn i matetanken 11 ved en temperatur på 121°C. 3000 kg alkalisk hvitlut ble i ledningen 65, med en temperatur på 21 °C, ført sammen med en sammen-satt væskestrøm i ledningen 64 på 6000 kg, og den tilbakeførte væske i ledningen 13 på 24 000 kg, kontinuerlig innført i matetanken 11. Temperaturen på flis-væskeoppslemningen i tanken 11 holdes på 121 °C. 36 000 kg av flis-væskeoppslemning med en konsistens på 5 pst. tas ut gjennom ledningen 14 ved hjelp av en pumpe 15 og innføres i kokeren 17 gjennom ledningen 16. 24 000 kg av væsken tas ut ved silen 18 og føres tilbake til matetanken 11 gjennom ledningen 13. 1700 kg delvis forbrukt kokevæske i ledningen 19 med en temperatur på 182°C innføres i flis-væskeoppslemningen gjennom munnstykkene 20 under silen 18 og vil hurtig sørge for en økning av temperaturen på oppslemningen til 129°C.
1700 kg kokevæske tas ut ved silen 21 for å endre oppslemningens konsistens til 15 pst. tørr-stoff. Oppslemningen føres så gjennom impregneringssonen med en strømningshastighet som er slik at flisene i det vesentlige er impregnert etter 20 min. Over silen 25 blir 50 500 kg av en kokevæske tappet ut gjennom ledningen 26 og varmet opp i en varmeutveksler 28 til en temperatur på 193°C, hvoretter væsken innføres gjennom munnstykket 24 i flis-væskeoppslemningen for hurtig å heve temperaturen på cellulosematerialet til en temperatur på 182°C ved hvilken ligninet fjernes. Oppslemningen holdes på en konsistens på 15 pst. idet den passerer gjennom kokesonen i kokeren 17. Flisen føres så gjennom sonen med en strømningshastighet ved hvilken flisen i det vesentlige befris for lignin etter 20 min. 6000 kg av delvis forbrukt kokevæske trekkes ut ved silen 31 med en temperatur på 182°C. 1700 kg av væske som er tatt ut ved silen 31 fø-res gjennom ledningen 32 av en pumpe 33 og ledes inn i flis-væskeoppslemningen gjennom munnstykker 20. 4300 kg av den væske som trekkes ut ved silen 31 føres gjennom ledningen 32 til damptrommelen 34, hvori trykket reduseres til 2,26 kg/cm<2>. 332 kg damp med en temperatur på 138°C føres til skruetransportøren 5 gjennom ledningen 7 og ventilen 35. Væske som tas fra damptrommelen 34 gjennom ledningen 63 ved en temperatur på 138°C ledes gjennom ledningene 64 og 12 til matetanken 11.
7800 kg væske ved en temperatur på 98°C
ledes inn ved munnstykkene 37 til flis-væskeoppslemningen og gjør materialets konsistens tynnere samt reduserer temperaturen på materialet til en temperatur på 130UC på det tidspunkt da materialet kommer til silen 38.
7800 kg væske med en temperatur på 130°C tas ut ved silen 38 og føres gjennom ledningen 39. En mindre del av svartluten føres tilbake via
ledninger 64 og 12 til matetanken 11, og den gjenværende del av svartluten tas ut gjennomledningen 66 tor gjenvinning av kokekjemikalier.
Det delvis avkjølte materiale som ligninet er fjernet tra bringes så med en gang under silen 38 i kontakt med 7800 kg ytterligere kjølevæske i ledningen 40, der væsken har en temperatur på 77°C. Materialet blir nu hurtig avkjølt til en temperatur på 98°C innen det når silen 42. 7800 kg væske med en temperatur på 98°C tas ut gjennom silen 42 og ledningen 43 og føres av en pumpe 44 gjennom ledningen 36, samt inn-føres i materialet gjennom munnstykker 37 som ligger under silen 31, som beskrevet ovenfor.
Konsistensen av flis-væskeoppslemningen er nu redusert til 100 pst. tørrstoff ved innføring av 2500 kg væske gjennom ledningen 45 for at det behandlede materiale og væsken skal få en tilfredsstillende strømning gjennom reduksjonsventilen 48. Dette kjøler materialet ned til 91 °C. Det behandlede materiale og kokevæske i ledningen 48 bringes så sammen med en vaske-væske i ledningen 50, der væsken har en temperatur på 77 °C, og den sammensatte strøm føres så til silen 52 der kvist og uoppløst cellulosemateriale fjernes. Det behandlede materiale føres så til en roterende vakuumvaskeenhet 55 hvori materialet bringes sammen med vaskevann i ledningen 56 der vannet har en temperatur på 66°C. 900 kg vasket masse eller cellulosefibre (målt i ovnstørr tilstand) kan deretter tømmes fra den roterende vakuumvaskeenhet 55 ved ledningen 57 og kan føres til annet, ikke vist behandlingsutstyr.

Claims (1)

1. Fremgangsmåte til fremstilling av masse ved kontinuerlig fjernelse av lignin fra celluloseholdig materiale ved trykk som er høyere enn atmosfæretrykk, ved innføring av en forvarmet oppslemning av cellulosemateriale og samtidig kokevæske i den øvre del av en koker, fulgt av hurtig oppvarmning av det impregnerte cellulosemateriale til en slik temperatur at lignin kan fjernes fra dette materiale, hvoretter det behandlede materiale kjøles i en kjølesone, karakterisert ved at en første strøm av kjø-levæske innføres i kjølesonens øvre del (37) for delvis kjøling av materialet og for fortrengning av forbrukt kokevæske, mens en del av væske-strømmen tas ut ved et punkt mellom en øvre og nedre seksjon av kjølesonen (38) idet en ytterligere strøm kjølevæske innføres i materialet ved et punkt (41) under det mellomliggende punkt for ytterligere avkjøling av materialer og ved at en del av væskestrømmen tas fra den nedre del av kjølesonen (ved 46) og føres her-fra til den øvre del av kjølesonen (37) som den første strøm kjølevæske, hvorved sikres en effektiv kjøling med en mindre mengde kjølevæske uten sammenpakning av materialet.
NO152869A 1963-04-19 1964-04-17 NO115644B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US274186A US3303088A (en) 1963-04-19 1963-04-19 Continuous liquid-phase rapid pulping

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO115644B true NO115644B (no) 1968-11-04

Family

ID=23047145

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO152869A NO115644B (no) 1963-04-19 1964-04-17

Country Status (3)

Country Link
US (1) US3303088A (no)
NO (1) NO115644B (no)
SE (1) SE301412B (no)

Families Citing this family (38)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI44514B (no) * 1963-12-13 1971-08-02 Kamyr Ab
US3515631A (en) * 1965-07-14 1970-06-02 Curt Fredrick Rosenblad Method and system for flushing sulphite pulp digesters
US3619348A (en) * 1969-09-05 1971-11-09 Defibrator Ab Process for continuous cellulose cooking
SU591539A1 (ru) * 1975-10-03 1978-02-05 Всесоюзное научно-производственное объединение целлюлозно-бумажной промышленности Установка дл обработки лигноцеллюлозного материала
US4274913A (en) * 1978-05-23 1981-06-23 Toyo Pulp Co., Ltd. Process for producing alkali pulp
FI71176C (fi) * 1983-11-30 1991-12-03 Ekono Oy Foerfarande foer framstaellning av cellulosa med satsvis kokning.
SE452343B (sv) * 1984-02-22 1987-11-23 Billeruds Ab Sett och utrustning vid kontinuerlig cellulosakokning
US5788812A (en) * 1985-11-05 1998-08-04 Agar; Richard C. Method of recovering furfural from organic pulping liquor
SE462287B (sv) * 1987-11-04 1990-05-28 Celleco Ab Foerfarande och anlaeggning foer framstaellning av hoegutbytesmassor ur lignocellulosamateial
DE68928632T2 (de) * 1988-02-26 1998-07-30 Ahlstroem Oy Verfahren und Vorrichtung zum Behandeln von Faserbrei
US5053108A (en) * 1989-06-28 1991-10-01 Kamyr Ab High sulfidity cook for paper pulp using black liquor sulfonization of steamed chips
EP0472820B1 (en) * 1990-08-17 1997-10-29 Alcell Technologies Inc. Continuous solvent pulping process
ATE125010T1 (de) * 1990-09-20 1995-07-15 Kvaerner Pulping Tech Tränkung mit schwarzlauge vor der zufuhr der weisslauge.
US5529661A (en) * 1991-08-23 1996-06-25 Kvaerner Pulping Technologies Ab Process for controlling the flow of cellulosic fiber material through an impregnation vessel
US5536366A (en) * 1993-05-04 1996-07-16 Ahlstrom Machinery Inc. Digester system for implementing low dissolved solids profiling
US5476572A (en) * 1994-06-16 1995-12-19 Kamyr, Inc. Chip feeding for a continuous digester
US5925216A (en) * 1994-11-15 1999-07-20 Kvaerner Pulping Ab Method of continuous pulping in a digester with high black liquor usage in the impregnation stage
SE9403978L (sv) * 1994-11-15 1995-11-06 Kvaerner Pulping Tech Svartlutsimpregnering i enkärlshydraulkokare
US5635025A (en) * 1994-12-05 1997-06-03 Ahlstrom Machinery Inc. Digester system containing a single vessel serving as all of a chip bin, steaming vessel, and chip chute
US5622598A (en) * 1995-04-25 1997-04-22 Ahlstrom Machinery Inc. Chip pumping to a digester
SE505528C2 (sv) * 1995-04-28 1997-09-15 Kvaerner Pulping Tech Impregnering av flis med het svartlut i ett kontinuerligt enkärlssystem
US6248208B1 (en) 1995-06-02 2001-06-19 Andritz-Ahlstrom Inc. Pretreatment of chips before cooking
US5658428A (en) * 1995-10-19 1997-08-19 Kvaerner Pulping Technologies Ab Method for impregnation in a single-vessel hydraulic digester
US5753075A (en) * 1996-10-25 1998-05-19 Stromberg; C. Bertil Method and system for feeding comminuted fibrous material
US5985096A (en) * 1997-09-23 1999-11-16 Ahlstrom Machinery Inc. Vertical pulping digester having substantially constant diameter
SE515971C2 (sv) * 2000-11-03 2001-11-05 Kvaerner Pulping Tech Kontinuerlig kokning av massa med nettomedströmsflöde i kokarens bottenparti
SE515970C2 (sv) * 2000-11-03 2001-11-05 Kvaerner Pulping Tech Kontinuerlig kokning av massa med avdrag av begagnad koklut dels från kokaren, dels från en efterföljande tryckdiffusör
SE518538C2 (sv) * 2001-12-14 2002-10-22 Kvaerner Pulping Tech Förbehandling av flis med färsk vitlut före behandling med svartlut
SE518993E (sv) * 2002-01-24 2013-04-23 Metso Paper Sweden Ab Framställning av cellulosamassa genom kokning med en kokvätska innehållande förindunstad svartlut
US8888954B2 (en) 2008-03-20 2014-11-18 Valmet Ab Feeding system having pumps in parallel for a continuous digester
SE532060C2 (sv) 2008-03-20 2009-10-13 Metso Fiber Karlstad Ab Matningssystem innefattande parallella pumpar för en kontinuerlig kokare
SE532932C2 (sv) * 2008-03-20 2010-05-11 Metso Fiber Karlstad Ab Matningssystem innefattande parallella pumpar för en kontinuerlig ångfaskokare utan toppseparator
SE532083C2 (sv) 2008-03-20 2009-10-20 Metso Fiber Karlstad Ab Matningssystem innefattande parallella pumpar för en kontinuerlig kokare
SE532930C2 (sv) * 2008-03-20 2010-05-11 Metso Fiber Karlstad Ab Matningssystem innefattande parallella pumpar för en kontinuerlig kokare
SE532931C2 (sv) * 2008-03-20 2010-05-11 Metso Fiber Karlstad Ab Matningssystem innefattande parallella pumpar för en kontinuerlig kokare
US7867363B2 (en) * 2008-08-27 2011-01-11 Metso Fiber Karlstad Ab Continuous digester system
SE534313C2 (sv) 2009-11-06 2011-07-05 Metso Paper Sweden Ab System och metod för pumpmatning av flis till en kontinuerlig kokare
SE539501C2 (sv) * 2014-10-31 2017-10-03 Valmet Oy Method and arrangement for discharge dilution

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB945957A (en) * 1960-02-08 1964-01-08 Ass Pulp & Paper Mills Continuous pulping process
NO118248B (no) * 1961-12-23 1969-12-01 Kamyr Ab

Also Published As

Publication number Publication date
US3303088A (en) 1967-02-07
SE301412B (no) 1968-06-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO115644B (no)
US3585104A (en) Organosolv pulping and recovery process
US3532594A (en) Method of digesting cellulosic material in steam phase
US4174997A (en) Method and apparatus for continuous hydrolysis of cellulosic fiber material
NO152869B (no) Sekskantet bretteeske med lokk i forlengelse av sideveggene
NO154605B (no) Fremgangsmaate til kontinuerlig forsukring av cellulose i tre- og planteraastoff.
DE69004438T2 (de) Heizung mit verschiebung in kontinuierlichen zellstoffkochern.
NO175381B (no) Apparat for kontinuerlig koking av celluloseholdig fibermateriale
US3007839A (en) Method and plant for continuous cellulose digestion
JPH03130482A (ja) セルロースの連続蒸解方法及び装置
JPH0217677B2 (no)
JPH05195462A (ja) 加熱された黒液でチップを処理する方法及び装置
US3928121A (en) Process for the obtention of fermentable powdered syrup and alphacellulose from xerophyte plants
NO178406B (no) Fremgangsmåte for delignifisering av plantefibermateriale
US2675311A (en) Paper pulp process and apparatus
US3258390A (en) Method and apparatus for maintaining a water balance during impregnation and digestion of cellulosic material
JP2021517215A (ja) 溶解パルプの製造方法
CA1111694A (en) Process and apparatus for continuously digesting plant fiber material
NO115163B (no)
NO137831B (no) Fremgangsm}te ved fremstilling av mekanisk fibermasse
US3785920A (en) Method of treating raw cellulosic materials
US5958181A (en) Continuous cooking with a two-stage cool impregnation
US3165436A (en) Continuous impregnating and pulping process
NO164182B (no) Fremgangsmaate og apparatur for aa forbehandle lignocellulosemateriale ved kontinuerlig oppslutning av lignocellulosemateriale til cellulosemasse.
DE2825069A1 (de) Verfahren und vorrichtung fuer den thermo-mechanischen holzaufschluss