NL9402036A - Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel. - Google Patents

Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel. Download PDF

Info

Publication number
NL9402036A
NL9402036A NL9402036A NL9402036A NL9402036A NL 9402036 A NL9402036 A NL 9402036A NL 9402036 A NL9402036 A NL 9402036A NL 9402036 A NL9402036 A NL 9402036A NL 9402036 A NL9402036 A NL 9402036A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
strand
supporting surface
separating member
cut
agent
Prior art date
Application number
NL9402036A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Wilhelmus Boeyen
Jan Johannes Meerdink
Original Assignee
Stork Protecon Langen Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork Protecon Langen Bv filed Critical Stork Protecon Langen Bv
Priority to NL9402036A priority Critical patent/NL9402036A/nl
Priority to EP95203278A priority patent/EP0714607A1/en
Priority to US08/566,309 priority patent/US5746648A/en
Priority to CA002164283A priority patent/CA2164283A1/en
Priority to JP7340035A priority patent/JPH08228667A/ja
Publication of NL9402036A publication Critical patent/NL9402036A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B5/00Accessories for use during or after slaughtering
    • A22B5/0017Apparatus for cutting, dividing or deboning carcasses
    • A22B5/0029Cutting through or detaching portions of a carcass
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B5/00Accessories for use during or after slaughtering
    • A22B5/20Splitting instruments
    • A22B5/201Removing the spinal cord or other nervous tissues
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C17/00Other devices for processing meat or bones
    • A22C17/004Devices for deboning meat

Description

Inrichting «n werkwijze voor het maken van een anede in enin het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit eenmiddel
De uitvinding heeft betrekking op een inrichtingvoor het maken van een snede in en in het bijzonder verwij¬deren van de ruggestreng uit een gehalveerd middel of eendeel daarvan van bijvoorbeeld een varken, welke inrichtingin hoofdzaak bestaat uit een gestel met een daardoor gedra¬gen opneemorgaan, bijvoorbeeld steunvlak voor het middel,een bij het opneemorgaan aangebracht scheidingsorgaan,bijvoorbeeld een zaag, voor het aanbrengen van een snede opafstand van of dicht langs de streng en transportmiddelenvoor het tot stand brengen van een relatieve beweging tussenmiddel en het scheidingsorgaan.
Het is uit EP-A-0 502 581 bekend om door middelvan een cirkelzaag of dergelijke de ruggestreng uit hetmiddel te snijden door een of meer langssneden rond hetruggemerg aan te brengen. Dit levert een geknikte snede opdie weliswaar zo dicht mogelijk langs de ruggestreng isaangebracht ter vermijding van te veel vleesresten aan deverwijderde streng, maar niettemin in praktijk moeilijkuitvoerbaar is. Bij een te "krap" uitzagen van de strengbestaat het gevaar van botbruggen, die later moeilijk teverwijderen zijn uit het vlees. Anderszins is het mogelijkom een zogenaamde "back-belly"-snede in het gehalveerdemiddel of deel daarvan aan te brengen, die tot nu toe moei¬lijk op voorafbepaalde afstand van de streng kan wordengemaakt.
De uitvinding beoogt een inrichting te verschaf¬fen, waarmee de snede bijzonder doeltreffend en nauwkeurigop afstand van of rond de streng kan worden aangebrachtzonder dat bovengenoemde bezwaren zich voordoen.
Proefondervindelijk is vastgesteld dat bij eenzaagsnede rond de streng, gezien in dwarsdoorsnede, volgens een bepaalde afstand ten opzichte van het diepste punt vanhet ruggemerg moet verlopen.
De inrichting volgens de uitvinding onderscheidtzich door een tastorgaan van bijvoorbeeld mechanische, opti¬sche of sonische aard voor het vaststellen van de diepte vanhet ruggemergkanaal van de streng.
Het tastorgaan kan vast zijn opgesteld en dientdaarbij tevens als een soort geleiding van de streng. Ander¬zijds kan volgens een verdere ontwikkeling dit tastorgaanzijn verbonden met een stuurcircuit voor dwars- en/of hoog-teverstelling van het scheidingsorgaan ten opzichte van hetopneemorgaan.
Ter voorkoming van een vastlopen van de rugge¬streng stelt de uitvinding verder voor om de mechanischuitgevoerde taster in de transportrichting meegeefbaar uitte voeren. In geval er sprake is van een scheidingsvlak doorde ruggemergstreng, zodanig dat het ruggemergkanaal nietgeheel open is, stelt de uitvinding voor om een tweedezaagorgaan bij het steunvlak aan te brengen voor het openenvan het ruggemergkanaal.
Als scheidingsorgaan kunnen cirkelvormige zaagbla¬den worden toegepast.
Volgens een ander aspect van de uitvinding is hetscheidingsorgaan uitgevoerd als een gebogen door het steun¬vlak verlopend blad, waarvan de zaag- of snijkant ligt ineen vlak loodrecht op de relatieve bewegingsrichting en hetsteunvlak.
Dankzij het gebogen blad is het mogelijk om deruggestreng, gezien in dwarsdoorsnede, veel nauwkeuriger tevolgen en toch botbruggen te vermijden.
Teneinde de inrichting aan te passen aan een andertype middel verdient het de voorkeur om het scheidingsorgaanin een vlak loodrecht op het steunvlak verstelbaar uit tevoeren.
In een voorkeursuitvoeringsvorm is het scheidings¬orgaan buisvormig, waarvan de hartlijn zich parallel aan hetsteunvlak uitstrekt. In deze uitvoeringsvorm verdient het devoorkeur om het buisvormig scheidingsorgaan loodrecht op respectievelijk parallel aan het steunvlak instelbaar temaken, waardoor de gewenste verstelling op eenvoudige wijzetot stand kan worden gebracht.
Voor het verkrijgen van de relatieve bewegingtussen het middel en het scheidingsorgaan is in een uit¬voeringsvorm een eindloos element aangebracht, waarvan hetwerkzame part, dat de streng ondersteunt, zich door hetbuisvormig scheidingsorgaan uitstrekt, zodat de verwijderdestreng door het buisvormig orgaan wordt gevoerd en hetmiddel buiten langs wordt geleid.
De uitvinding heeft voorts betrekking op een werk¬wijze voor het verwijderen van een ruggestreng uit eenmiddel van bijvoorbeeld een varken, uitgaande van een gehal¬veerde streng in het middel, waarbij het middel met hetscheidingsvlak van de streng wordt opgelegd.
Volgens deze werkwijze wordt eerst het diepstepunt van het open ruggemergkanaal van het middel gemeten opeen willekeurig dwarsvlak van de streng, waarna een gebogenof geknikte snede door een of meer snij - of zaagorganen rondde streng wordt aangebracht op vooraf bepaalde afstand totdat diepste punt.
Volgens een verder voorstel van de uitvinding isde werkwijze gekenmerkt door het vaststellen van ten minstedrie, vrij van de streng gelegen meetpunten ten opzichte vandat diepste punt, ter bepaling van het snedeverloop in datdwarsvlak vlakbij de streng.
Het is afhankelijk van een bepaald type dier hoede ruggestreng zich ontwikkelt van de ham- naar de schouder-zijde of omgekeerd, waardoor de uitvinding voorstelt demeting slechts te doen plaatsvinden bij het ene of andereeinde van de streng.
Desgewenst kan volgens de uitvinding het snedever¬loop in langsrichting van de streng sprongsgewijs uitgevoerdworden.
Bovengenoemde en andere kenmerken van de uitvin¬ding zullen nader worden toegelicht in de hieronderstaandefiguurbeschrijving van een uitvoeringsvoorbeeld. In detekening toont: fig. 1 een aanzicht van een slachtvarken, metdaarin schematisch weergegeven middel, fig. 2 een perspectivisch staand aanzicht van eenuitvoeringsvorm van de inrichting geschikt voor het verwij¬deren van de streng uit het middel van fig. 1, fig. 3 een met fig. 2 overeenkomend aanzichtvolgens pijl III van een deel van de inrichting op vergroteschaal, fig. 4 een perspectivisch aanzicht op een noggrotere schaal van de inrichting uit fig. 3 volgens pijl IV,fig. 5 een langsdoorsnede van het buisvormigscheidingsorgaan volgens lijn V-V in fig. 3, fig. 6 een perspectivisch aanzicht op vergroteschaal van een detail van de drukorganen toegepast bij deinrichting uit fig. 2, fig. 7 en 8 dwarsdoorsneden door een ruggestrengmet daaraan bevestigd vlees aan de ham- respectievelijkschouderzijde ter verduidelijking van de werkwijze volgensde uitvinding, fig. 9 de hoogteverspringing van het zaagsnedever-loop loodrecht op dat steunvlak, gezien in langsrichting vande streng.
In de vleesindustrie is het gebruikelijk om deschouder- en hamzijde van het slachtdier te verwijderen,waardoor men het middel M in fig. 1 overhoudt. Het middelbestaat uit een streng S of wervelkolom, ribben R, borstbeenB en kam K. Het is daarbij gebruikelijk om een middel overhet langsmiddelvlak door te zagen, zodat men een half middelverkrijgt. Het zaagvlak is het scheidingsvlak, hetwelk opeen steunvlak van de inrichting uit fig. 2 wordt neergelegd.
Met verwijzing naar fig. 2 bestaat de daaringetoonde uitvoeringsvorm van de inrichting voor het verwij¬deren van de streng uit een gestel 1, dat willekeurig kanzijn uitgevoerd, waarop een bovenplaat 2 is aangebracht,waarvan het bovenvlak dient als steunvlak voor dat voornoem¬de middel. Aan de voorzijde van het steunvlak 2 is eentoevoertransporteur 3 aangebracht, die in de richting van depijl PI, zijnde de transportrichting, is aangedreven. Een niet getoonde aandrijfmotor op een der omkeerrollen 4 ver¬zorgt de beweging van het bovenpart van de bandtransporteurin de richting van de pijl PI.
De plaat 2 is langs de rechterlangsrand voorzienvan een geleidestrook 5, zodanig dat de van de kijker afge¬keerde zijde van die strook tezamen met het steunvlak van deplaat 2 een L-vormig geleidevlak ontstaat, waarlangs demiddels worden geleid en vastgehouden.
Aan de van de bandtransporteur 3 afgekeerde zijdeis de plaat 2 uitgevoerd met een buisvormig scheidingsorgaan6, waarvan de snijrand 7 cirkelvormig is en zich bevindt ineen vlak loodrecht op de steunplaat 2 en transportrichtingPI. De geleidestrook 5 strekt zich uit tot in het buisvormigscheidingsorgaan 6. Aan de binnenzijde van de strook 5 iseen eindloos transportelement in de vorm van een pennenband8 aangebracht, die om omkeerwielen 9 is geslagen. Naast dezepennenband is een taster 10 voor het buisvormig scheidings¬orgaan 6 geplaatst, ter bepaling van de diepte van hetruggemergkanaal in de streng.
Ten slotte is aan de van de strook 5 afgekeerdelangszijde van de toevoertransporteur 3 en de steunplaat 2een aantal drukorganen in de vorm van naast elkaar draaibaargeplaatste rollen 11 gemonteerd, die het te bewerken middeltegen de strook 5 en stevig op het bovensteunvlak van deplaat 2 vasthouden. De steunrollen 12 nabij de steunplaat 2zijn veerbelast geplaatst.
Ten slotte zij vermeld dat een geleidestang 13,welke zich uitstrekt vanaf de zaagsnede 7 van het schei¬dingsorgaan 6 naar een achter het scheidingsorgaan 6 gelegenpunt, zodanig dat een van de transportrichting PI afwijkendebeweging P2 wordt verkregen, welke beugel dient ter onder¬steuning van het van de streng ontdane middel M.
Thans volgt een beschrijving van het scheidingsor¬gaan en de instelbaarheid daarvan aan de hand van de fig. 3,4 en 5. In deze figuren zijn voor dezelfde onderdelen de¬zelfde verwijzingscijfers als in fig. 2 gebruikt.
Het scheidingsorgaan 6 is hier buisvormig, waarbijhet vooreinde is voorzien van de voomoemde zaagsnede 7. Het eigenlijke buisvormige lichaam 6 is aan het van de zaagsnede7 afgekeerde einde gelagerd door middel van lagers 15 in eenhuis 16, dat is gedragen door een dubbele arm 17.
De dubbele arm 17 is bij 18 zwenkbaar verbondenmet een arm 19, welke zelf bij 20 schamierbaar aan een pootvan het gestel 1 is gekoppeld.
Het vrije einde van de arm 17 is schamierbaarverbonden bij 21 met het einde van een zuigerstang 22 vaneen cilinder 23. De cilinder 23 steunt bij 24 af op de poot1 van het gestel.
Het vrije einde van de arm 19 is bij 25 verbondenmet een zuigerstang 26 van een cilinder 27, die bij 28schamierbaar is gekoppeld aan een verbindingsarm 29 van hetgestel l, zie fig. 3.
Door het bekrachtigen van de cilinder 23 ontstaateen zwenkbeweging om het punt 18 in de richting van de pijlP3 van het huis 15 en daarmee van het buisvormige schei-dingsorgaan 6.
Door het bekrachtigen van de cilinder 27 ontstaateen zwenkbeweging om het punt 20 volgens de pijl P4, endaarmee van het huis 15 met buisvormig scheidingsorgaan 6.Combineren van deze twee bewegingen levert een verstellingop van het buisvormig orgaan 6 in een richting dwars op desteunplaat 2 respectievelijk in een richting parallel aanhet steunvlak daarvan.
Het buisvormig orgaan 6 wordt aangedreven doormiddel van een snaar 30, welke om een met de buis 6 verbon¬den snaarwiel 31 aan het van de zaagsnede 7 afgekeerde eindedaarvan. De snaar 30 is geslagen om een aangedreven snaar¬wiel 32, die op de motoras van motor 33 is aangebracht. Demotor 33 is ondersteund op een beugel 34 van de arm 17.
Met de bekrachtiging van de motor 33 wordt eenrotatie van de buis 6 met daaraan gekoppelde zaagsnede 7 inde richting van de pijl P5 tot stand gebracht, zie fig. 4.
Thans volgt een beschrijving van het tastorgaandat als taster 10 uit het bovensteunvlak van de plaat 2uitsteekt en dient voor het vaststellen van de diepte vanhet ruggemergkanaal K in de streng s, zie fig. 4. De taster 10 is een plaat die zich in de transportrichting Pl uit¬strekt. De tastplaat lan vast zijn opgesteld, maar is hierbevestigd op een verbindingsarm 35, welke omlaagwijst. Deverbindingsarm is gekoppeld aan een steun 36, die is verbon¬den met een niet getoonde meetkast. In deze meetkast is eenstuurcircuit opgenomen, dat dient voor het instellen respec¬tievelijk bekrachtigen van de cilinders 23, 27. De hoogtevan de bovenrand 37 van de taster 10 boven het steunvlak 2bepaalt de instelling van de cilinders 23, 27 en daarmee depositie van de cirkelvormige zaagsnede 7 ten opzichte vanhet steunvlak 2. Een en ander wordt hieronder nog nadertoegelicht.
De taster 10 is tevens voorzien van een oplooprand38 voor het gemakkelijk inlopen in het ruggemergkanaal K.
Ter weerszijden van de tastplaat 10 zijn eentweetal geleideplaten 39 aangebracht, die eveneens eenoplooprand vertonen. De geleideplaten dragen een draaibaardaartussen gelagerd zaagwiel 40, dat door een motor 41 in derichting van de pijl P6 is aangedreven.
Het stelsel geleideplaten 39, zaagwiel 40 en motor41 is gedragen door een tweetal parallelle schommelarmen 42,waarvan de voorste is verlengd met een arm 43, die doormiddel van een veer 44 met het gestel 1 is verbonden.
Met deze parallelophanging wordt verzekerd dat hetruggemergkanaal, dat mogelijkerwijze aan de onderzijde isgesloten door een verkeerde aanbreng van het scheidingsvlakdoor het middel wordt opengemaakt, omdat de punt van degeleideplaten 39 voor de zaag 40 in het ruggemergkanaalsteekt en de zaag 40 het kanaal aan de onderzijde kan open¬zagen, waardoor de taster 10 van onderaf toegang krijgt tothet kanaal K.
Anderzijds zal bij het niet aanwezig zijn van hetkanaal K door een te hoge ligging van het scheidingsvlak hetgehele stelsel van geleideplaten 39 en taster 10 omlaagworden gedrukt.
Het nog niet behandelde middel wordt door detoegevoerde transporteur 3 naar de steunplaat 2 gevoerd,waarbij het middel tevens langs de strook 5 moet worden geleid. Daartoe dienen een aantal drukorganen 11, die vastzijn opgesteld tegenover de strip 5 en een aantal beweegbaredrukorganen 12, die nader zijn getoond in fig. 6.
Deze drukorganen zijn alle in de vorm van diabolo¬vormige omwentelingslichamen uitgevoerd. Aan boven- enonderzijde zijn zij gelagerd in een beugel 50, die aan deonderzijde is bevestigd op een zwenkarm 51. De bovenzijde isbevestigd aan een zwenkarm 52, die bij 53 scharnierendonderling zijn verbonden. De twee scharnierarmen 51, 52 zijngesteund door een derde scharnierarm 54, welke zwenkbaar bij55 met het gestel l is verbonden. Een drukorgaan 56 oefenteen van het gestel 1 naar rechts in fig. 6 gerichte krachtop de armen 51, 52 en daarmee op de beugel 50 uit, in derichting van de strook 5 op de steunplaat 2. Een terugstel-veer 57 verzorgt een terugstelbeweging bij buiten werkingstellen van het drukorgaan 56.
De hierbovenbeschreven inrichting werkt als volgt.
Het middel M wordt met het scheidingsvlak op hetbovenpart van de toevoertransporteur 3 gelegd, waardoor dezein de richting van de pijl PI naar rechts in fig. l wordtgevoerd. Bij de overgang naar het steunvlak van plaat 2wordt de streng op het scheidingsvlak meegenomen door depennen van de pennenband 8. Door de aandrukrollen 11, 12wordt de binnenzijde van de streng S tegen de strook 5gedrukt, waardoor het middel is gepositioneerd en vastge¬houden. Niettemin kan deze in de lengterichting van detransporteur respectievelijk transportrichting Pl wordenvoortbewogen door de passende aandrijving van de pennenband 8. Door het doen roteren van de snij rand 7 wordt een bepaal-de gekromde zaagsnede aangelegd door de streng S, waardoorde ribben en een deel van de wervels in het resterende vleesblijft zitten. Er ontstaan hierbij geen botbruggen, zodat dedelen los van elkaar in het vlees achterblijven. De strengzelf wordt door de buis 6 heen afgevoerd, terwijl het middelzelf door de beugel 13 zijdelings in de richting van de pijl2 wordt weggevoerd.
Tijdens deze bewerking zal de taster 10 de dieptevan het kanaal K meten en derhalve de instelling van dezaagsnede 7 verzorgen.
Een en ander is gebaseerd op de werkwijze volgensde uitvinding, die thans aan de hand van de figuren 7 en 8nader wordt toegelicht.
Door de vaststelling van de coördinaten van hetdiepste punt D van het ruggemergkanaal K door middel van detaster 10 ten opzichte van de oorsprong O, zijnde het snij¬punt van het steun-bovenvlak van de plaat 2 en het geleide-vlak van de strook 5, kan de gewenste zaagsnede wordenvastgesteld.
Daartoe gaat men uit van proefondervindelijkbepaalde zaagpunten A, B en C, waarvan de coördinaten ax, ayen bx, by en cx, cy derhalve bekend zijn. Deze punten wordenzo nauwkeurig mogelijk door de cirkelvormige zaagsnede 7benaderd door het buisvormig scheidingsorgaan met zaagsnede7 in de juiste richting ten opzichte van de oorsprong O inte stellen.
Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een conti¬nue verplaatsing ten gevolge van de continue waarneming vanhet diepste punt D van het kanaal wanneer deze over detaster 10 wordt bewogen.
Anderzijds is het in een eenvoudige uitvoerings¬vorm mogelijk een getrapte of sprongsgewijze zaagsnede toete passen, zie fig. 9, door een maal het buisvormig schei¬dingsorgaan in de y-richting naar het steunvlak 2 te bewegenrespectievelijk daarvan af te bewegen. Immers kan het middelmet de ham- respectievelijk schouderzijde naar voren wordenaangevoerd, afhankelijk van het rechter- of linkerdeel vanhet middel dat moet worden behandeld.
Volgens een nog eenvoudiger uitvoering van dewerkwijze behoeft slechts bij het inlooppunt van het rugge¬mergkanaal de coördinaten van punt D worden gemeten, waarnaautomatisch het verdere verloop van de zaagsnede over leng¬terichting van de streng wordt doorgevoerd, aangezien menervan uitgaat dat bij een bepaalde groep te behandelendieren de afmetingen hetzelfde zijn.
De uitvinding is niet beperkt tot de hierbovenbeschreven uitvoeringsvorm van de inrichting. Deze beschre¬ven inrichting is uitgegaan van een cirkelvormige zaagsnede,maar het is evengoed mogelijk een min of meer ovalere vormvan de zaagsnede te realiseren, indien gebruik wordt gemaaktvan een lintzaag, waarvan de zaagsnede in een vlak loodrechtop de transportrichting werkzaam is. Deze lintzaag kan doorpassende rollen in de juiste vorm worden gebogen, waardooreen zaagsnede meer naar de punten A, B en C komt te liggen.
Niettemin kan ook gebruik gemaakt worden van eenof meer cirkelvormige zaagbladen, die een deel van de totalezaagsnede maken, maar telkens onder een andere hoek om tenslotte de gewenste vloeiende snede te benaderen.
De taster 10, welke in de beschreven uitvoerings¬vorm mechanisch is uitgevoerd, kan ook op andere wijze zijnbelichaamd, bijvoorbeeld op optische, elektronische, elek¬trische (capacitief) of ultrasone wijze.

Claims (15)

1. Inrichting voor het maken van een snede in enin het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit eengehalveerd middel of een deel daarvan van bijvoorbeeld eenvarken, welke inrichting in hoofdzaak bestaat uit een gestelmet een daardoor gedragen opneemorgaan, bijvoorbeeld steun-vlak voor het middel, een bij het opneemorgaan aangebrachtscheidingsorgaan, bijvoorbeeld een zaag, voor het aanbrengenvan een snede langs de streng en transportmiddelen voor hettot stand brengen van een relatieve beweging tussen middelen het scheidingsorgaan, gekenmerkt door een tastorgaan vanbijvoorbeeld mechanische, optische of sonische aard voor hetvaststellen van de diepte van het ruggemergkanaal van destreng.
2. Inrichting volgens conclusies 1, met het ken¬merk, dat als tastorgaan een in het kanaal steekbare mecha¬nische taster is aangebracht voor het vaststellen van dediepte van het ruggemergkanaal van de streng.
3. Inrichting volgens conclusie 1, met het ken¬merk, dat het tastorgaan is verbonden met een stuurcircuitvoor de dwars- en/of hoogteverstelling van het scheidingsor¬gaan ten opzichte van het opneemorgaan.
4. Inrichting volgens een der conclusies 2-3, methet kenmerk, dat het mechanische tastorgaan in de transport-richting meegeefbaar is uitgevoerd.
5. Inrichting voor het verwijderen van de rugge¬streng uit een gehalveerd middel of een deel daarvan vanbijvoorbeeld een varken, welke inrichting in hoofdzaakbestaat uit een gestel met een daardoor gedragen steunvlakvoor het middel, een bij het steunvlak aangebracht schei¬dingsorgaan, bijvoorbeeld een zaag, voor het aanbrengen vaneen snede langs de streng en transportmiddelen voor het totstand brengen van een relatieve beweging tussen middel enhet scheidingsorgaan, met het kenmerk, dat het scheidingsor¬gaan is uitgevoerd als een gebogen door het steunvlak verlo¬pend blad, waarvan de zaag- of snijkant ligt in een vlak loodrecht op de relatieve bewegingsrichting en het steun-vlak.
6. Inrichting volgens conclusie 5, met het ken¬merk, dat de snijkant qua vorm en/of plaats ten opzichte vanhet steunvlak in dat loodrechte vlak verstelbaar is.
7. Inrichting volgens conclusie 2 en 5, met hetkenmerk, dat het scheidingsorgaan buisvormig is, waarvan dehartlijn zich parallel aan het steunvlak uitstrekt.
8. Inrichting volgens conclusie 7, met het ken¬merk, dat het buisvormig scheidingsorgaan in hoogte- en/ofdwarsrichting instelbaar ten opzichte van het steunvlak is.
9. Inrichting volgens conclusie 7, met het ken¬merk, dat het transportmiddel een aangedreven eindlooselement is, waarvan het werkzame part zich door het buis¬vormige scheidingsorgaan uitstrekt.
10. Inrichting volgens een der voorgaande conclu¬sies, met het kenmerk, dat het opneemorgaan een steunvlak isdat in dwarsdoorsnede L-vormig is, waarbij tegenover de bin¬nenhoek daarvan een of meer drukorganen zijn aangebracht.
11. Inrichting volgens een der voorgaande conclu¬sies, met het kenmerk, dat een uit het steunvlak stekendtweede zaagorgaan is aangebracht voor het openen van hetruggemergkanaal.
12. Werkwijze voor het verwijderen van een rugge¬streng uit een geheel of gedeeltelijk middel van bijvoor¬beeld een varken, uitgaande van een gehalveerde streng inhet middel, waarbij het middel met het scheidingsvlak van destreng wordt opgelegd, met het kenmerk, dat het diepste puntvan het open ruggemergkanaal wordt vastgesteld en dat in eenwillekeurig dwarsvlak van de streng een gebogen of gekniktesnede rond de streng wordt aangebracht op vooraf bepaaldeafstand tot dat diepste punt.
13. Werkwijze volgens conclusie 12, met het ken¬merk, dat ten minste drie vrij van de streng gelegen meet¬punten ten opzichte van het diepste punt worden vastgesteldter bepaling van het snedeverloop in dat dwarsvlak.
14. Werkwij ze volgens conclusie 12 of 13, met hetkenmerk, dat de meting plaatsvindt bij het ene of andereeinde van de streng.
15. Werkwijze volgens conclusie 12-14, met hetkenmerk, dat in langsrichting van de streng het snedeverloopsprongsgewijs wordt uitgevoerd.
NL9402036A 1994-12-02 1994-12-02 Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel. NL9402036A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9402036A NL9402036A (nl) 1994-12-02 1994-12-02 Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel.
EP95203278A EP0714607A1 (en) 1994-12-02 1995-11-29 Apparatus and method for making a cut in and particularly removing the spine from a half
US08/566,309 US5746648A (en) 1994-12-02 1995-12-01 Apparatus and method for making a cut in and particularly removing the spine from a half
CA002164283A CA2164283A1 (en) 1994-12-02 1995-12-01 Apparatus and method for making a cut in and particularly removing the spine from a half
JP7340035A JPH08228667A (ja) 1994-12-02 1995-12-04 半体の中に切り込みを行い、とりわけ、半体から脊椎を除去する装置及びその除去方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9402036A NL9402036A (nl) 1994-12-02 1994-12-02 Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel.
NL9402036 1994-12-02

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9402036A true NL9402036A (nl) 1996-07-01

Family

ID=19864970

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9402036A NL9402036A (nl) 1994-12-02 1994-12-02 Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5746648A (nl)
EP (1) EP0714607A1 (nl)
JP (1) JPH08228667A (nl)
CA (1) CA2164283A1 (nl)
NL (1) NL9402036A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1006691C2 (nl) * 1997-07-30 1999-02-02 Stork Mps Bv Inrichting voor het scheiden van botmateriaal uit een vleesstuk.
CN113747794A (zh) * 2019-05-03 2021-12-03 马瑞奥肉品私人有限公司 用于处理悬挂在承载件上的半猪屠体部分的方法和设备

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2200545C (en) * 1997-03-20 2003-01-07 Didier Conte Apparatus and method for removing ribs
GB9706144D0 (en) * 1997-03-25 1997-05-14 Commission Meat & Livestock Spinal column separation
DK172745B1 (da) * 1997-08-14 1999-06-21 Slagteriernes Forskningsinst Apparat og fremgangsmåde til maskinel fjernelse af en rygradsdel fra et delstykke af en slagtekrop, værktøj til maskinelt a
US6120367A (en) * 1998-09-17 2000-09-19 Ibp, Inc. Decoring saw
DE19903277C2 (de) * 1999-01-28 2003-05-28 Schmid & Wezel Gmbh & Co Verfahren zum Ausschälen von Kotelettknochen aus Koetelettsträngen und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
DK199900819A (da) 1999-06-10 2000-10-02 Slagteriernes Forskningsinst Indretning og fremgangsmåde til at gribe og fastholde et delstykke af en midtflækket slagtekrop i rygraden
US6354933B1 (en) * 2000-05-01 2002-03-12 Centre De Recherche Industrielle Du Quebec Meat deboning apparatus and method
AUPR068500A0 (en) * 2000-10-11 2000-11-02 Australian Food Industry Science Centre Animal carcass splitting
DK174936B1 (da) * 2001-10-16 2004-03-08 Slagteriernes Forskningsinst Udstyr og fremgangsmåde til at skære midterstykker
JP4126027B2 (ja) 2004-04-16 2008-07-30 食肉生産技術研究組合 脊柱除去方法および脊柱除去装置
US8231443B1 (en) * 2011-02-11 2012-07-31 Tyson Foods, Inc. Method and apparatus for processing a neck bone
US8485871B2 (en) 2005-09-30 2013-07-16 Cargill, Incorporated Meat fabrication system and method
JP4623754B2 (ja) * 2006-02-20 2011-02-02 株式会社前川製作所 ばら部の肋骨脱骨方法及び装置
WO2007096942A1 (ja) * 2006-02-20 2007-08-30 Mayekawa Mfg. Co., Ltd 食肉ばら部位の肋骨位置検出方法及びその装置
JP4744597B2 (ja) * 2006-03-13 2011-08-10 株式会社前川製作所 屠体の背骨除去方法及び装置
US7635294B2 (en) * 2006-07-28 2009-12-22 Tyson Foods, Inc. Method and apparatus to load and remove bones from primals
FR2919473A1 (fr) * 2007-08-01 2009-02-06 Durand Internat Soc Par Action Sciage de carcasses de porc ou analogue
FR2921545A1 (fr) * 2007-09-28 2009-04-03 Durand Internat Sa Entrainement d'un chariot porte outil de fente d'une machine a fendre les carcasses d'animaux
PL2413702T3 (pl) * 2009-04-03 2018-10-31 Robotic Technologies Limited Sposób i urządzenie do cięcia tuszy
US8096860B2 (en) 2009-05-29 2012-01-17 Cargill, Incorporated Automated meat breaking system and method
ES2621460T3 (es) * 2010-05-07 2017-07-04 Humboldt B.V. Separación de la columna vertebral de una mitad de canal
DE102011010110A1 (de) * 2011-02-02 2012-08-02 Weber Maschinenbau Gmbh Breidenbach Vorrichtung und Verfahren zum Abtragen einer Oberflächenschicht von Lebensmittelprodukten
DE202013100955U1 (de) 2013-03-06 2013-04-02 Freund Maschinenfabrik Gmbh & Co. Kg Kreissäge zum Trennen der Rippen von einer Wirbelsäule
DE202015104624U1 (de) 2015-09-01 2015-10-05 Freund Maschinenfabrik Gmbh & Co. Kg Vorrichtung zum Entfernen eines Rückgrats
US10882203B2 (en) * 2017-09-18 2021-01-05 Marlen International, Inc. Food slicer with upper conveyor unit control

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR558072A (fr) * 1922-02-21 1923-08-21 Machine à désosser les viandes
US3982299A (en) * 1975-05-01 1976-09-28 Burns Foods Limited Meat cutter
DE2747386A1 (de) * 1976-10-22 1978-04-27 Secretary Industry Brit Automatische fischverarbeitungsmaschine
US4134181A (en) * 1976-04-06 1979-01-16 Schneider Palmer W Jr Apparatus for trimming meat
US5037349A (en) * 1990-02-14 1991-08-06 Cooperative Federee De Quebec Apparatus and method for cutting meat
EP0502581A1 (en) * 1991-03-06 1992-09-09 Stork Protecon-Langen B.V. Method and device for deboning halves of slaughtered animals
US5295896A (en) * 1992-11-10 1994-03-22 Petersen Ronald A Bone-cutting meat-recovering unit

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3546737A (en) * 1968-04-08 1970-12-15 Doerfer Corp Loin pull and rib cut machine
US4979269A (en) * 1989-08-03 1990-12-25 Norrie Lyle W Method and apparatus for separating back fat from loins
NL9002861A (nl) * 1990-12-21 1992-07-16 Stork Nijhuis Bv Snijinrichting.

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR558072A (fr) * 1922-02-21 1923-08-21 Machine à désosser les viandes
US3982299A (en) * 1975-05-01 1976-09-28 Burns Foods Limited Meat cutter
US4134181A (en) * 1976-04-06 1979-01-16 Schneider Palmer W Jr Apparatus for trimming meat
DE2747386A1 (de) * 1976-10-22 1978-04-27 Secretary Industry Brit Automatische fischverarbeitungsmaschine
US5037349A (en) * 1990-02-14 1991-08-06 Cooperative Federee De Quebec Apparatus and method for cutting meat
EP0502581A1 (en) * 1991-03-06 1992-09-09 Stork Protecon-Langen B.V. Method and device for deboning halves of slaughtered animals
US5295896A (en) * 1992-11-10 1994-03-22 Petersen Ronald A Bone-cutting meat-recovering unit

Cited By (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1006691C2 (nl) * 1997-07-30 1999-02-02 Stork Mps Bv Inrichting voor het scheiden van botmateriaal uit een vleesstuk.
EP0894438A3 (en) * 1997-07-30 1999-04-28 Stork MPS B.V. A device for separating bone material from a meat piece
US6152815A (en) * 1997-07-30 2000-11-28 Stork Mps B.V. Device for separating bone material from a meat piece
CN113747794A (zh) * 2019-05-03 2021-12-03 马瑞奥肉品私人有限公司 用于处理悬挂在承载件上的半猪屠体部分的方法和设备
US11388905B2 (en) 2019-05-03 2022-07-19 Marel Meat B.V. Method and an apparatus for processing a half pig carcass part hanging from a carrier
CN113747794B (zh) * 2019-05-03 2023-09-01 马瑞奥肉品私人有限公司 用于处理悬挂在承载件上的半猪屠体部分的方法和设备

Also Published As

Publication number Publication date
EP0714607A1 (en) 1996-06-05
US5746648A (en) 1998-05-05
JPH08228667A (ja) 1996-09-10
CA2164283A1 (en) 1996-06-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9402036A (nl) Inrichting en werkwijze voor het maken van een snede in en in het bijzonder verwijderen van de ruggestreng uit een middel.
EP0519570B1 (en) Method and device for processing the skin of a leg of a slaughtered bird
US5173076A (en) Thigh deboner with tray conveyor
NL8300907A (nl) Inrichting voor het afscheiden van de vleesdelen van het borststuk van geslacht gevogelte.
US4662029A (en) Process and apparatus for cutting hog carcasses
US5336127A (en) Method and apparatus for centrally aligning and cutting the keel bone of a poultry carcass
US6547658B2 (en) Dual blade loin knife assembly for automatic loin puller apparatus
NL9200111A (nl) Werkwijze en inrichting voor het uitbenen van middels van slachtdieren.
NL8102919A (nl) Inrichting voor het overlangs delen van geslacht gevogelte.
JPH08228669A (ja) 魚おろし方法及び装置
NL9200037A (nl) Werkwijze en inrichting voor het fileren van de romp van een geslachte vogel.
NL8401122A (nl) Inrichting voor het afscheiden van de staartstomp van geslacht gevogelte.
US4073041A (en) Crab butchering machine
NL9400161A (nl) Werkwijze voor het scheiden van de vleugels van vogellichamen en een inrichting voor het toepassen van die werkwijze.
US4815168A (en) Method and apparatus for dividing up the body of slaughtered poultry
NL9100153A (nl) Inrichting voor het uithalen van slachtvogels.
CA2345504C (en) Meat deboning apparatus and method
NL2016478B1 (en) System for separating breast meat from at least a part of a keel bone of a carcass part of slaughtered poultry.
NL9200733A (nl) Inrichting en werkwijzen voor het losnemen en/of verwijderen van vlees en dergelijke van dierkoppen.
CA1176103A (en) Apparatus for removing the breast from the eviscerated carcass of chickens or the like
US4389750A (en) Device for the beheading of fish
US9247755B1 (en) Loin pulling and skinning system
US20230136982A1 (en) Method of mechanically harvesting inner and outer meat fillets from poultry carcass breast caps, and a device for carrying out the method
NL9100400A (nl) Werkwijze en inrichting voor het uitbenen van middels van slachtdieren.
NZ235820A (en) Cutting lengthwise portion of bone from prime cut such as rack saddle to produce french ribs

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed