NL9400013A - Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing. - Google Patents

Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing. Download PDF

Info

Publication number
NL9400013A
NL9400013A NL9400013A NL9400013A NL9400013A NL 9400013 A NL9400013 A NL 9400013A NL 9400013 A NL9400013 A NL 9400013A NL 9400013 A NL9400013 A NL 9400013A NL 9400013 A NL9400013 A NL 9400013A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
material according
complexing agent
acids
hydrophobic liquid
polymer
Prior art date
Application number
NL9400013A
Other languages
English (en)
Inventor
Elwin Schomaker
Cornelis Bos
Abele Broer Van Der Meer
Erik Leonard Middelhoek
Original Assignee
Akzo Nobel Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Akzo Nobel Nv filed Critical Akzo Nobel Nv
Priority to NL9400013A priority Critical patent/NL9400013A/nl
Priority to EP94203657A priority patent/EP0662344B1/en
Priority to DE69415956T priority patent/DE69415956T2/de
Priority to ES94203657T priority patent/ES2127887T3/es
Priority to DK94203657T priority patent/DK0662344T3/da
Priority to AT94203657T priority patent/ATE175592T1/de
Priority to JP7015566A priority patent/JPH07258756A/ja
Publication of NL9400013A publication Critical patent/NL9400013A/nl
Priority to US08/714,870 priority patent/US5738791A/en

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J45/00Ion-exchange in which a complex or a chelate is formed; Use of material as complex or chelate forming ion-exchangers; Treatment of material for improving the complex or chelate forming ion-exchange properties

Description

Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing
De uitvinding heeft betrekking op een poreus, bij voorkeur dimensiestabiel materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing, in de poriën waarvan een organische complexvormer is geïmmobiliseerd.
Poreus materiaal, waarin een organische complexvormer is geïmmobiliseerd voor het extraheren van metaalionen is reeds eerder voorgesteld in W0-A-91/05859. De poreuze matrix wordt gevormd door het relatief hydrofiele polysulfon of celluloseacetaat. De porositeit wordt verkregen door het polymeer op te lossen in een organisch oplosmiddel, de complexvormer hieraan toe te voegen en de aldus verkregen oplossing in een waterbad te injecteren. Teneinde de complexvormer in het poreuze polymeer te inmobiliseren wordt tevens nog een bepaalde hoeveelheid actieve kool toegevoegd.
Een bezwaar van de bekende materialen is dat de bereiding van deze materialen bewerkelijk en daardoor duur is. Daarbij moet bovendien gebruik worden gemaakt van met water compatibele oplosmiddelen zoals dimethylformamide (DMF), dimethyl sulfoxide, tetrahydrofuran en aceton, die in meer of mindere mate een belasting voor het milieu kunnen opleveren. Ook de in een aantal voorbeelden vermelde geringe uitwisselingssnelheid vormt niet bepaald een uitnodiging om dit materiaal op technische schaal te gaan toepassen.
Door de uitvinding wordt thans voorzien in een poreus materiaal waarvan de bereiding eenvoudig, goedkoop en milieuvriendelijk op technische schaal kan worden gerealiseerd en waarmee in zeer korte tijd metalen kunnen worden gebonden en geregenereerd.
De uitvinding bestaat hieruit dat het materiaal een hydrofoob polymeer omvat met poriën met een gemiddelde diameter tussen 0,1 en 50 μπι, alsmede een complexvormer met hydrofobe eigenschappen die eventueel is opgenomen in een hydrofobe vloeistof.
Voor de bepaling van de gemiddelde poriediameter wordt met voordeel gebruik gemaakt van kwikporosimetrie volgens ASTM D 4284-83.
Het moet als buitengewoon verrassend worden aangemerkt dat door toepassing van een poreus materiaal met zowel een hydrofoob oppervlak als een gemiddelde poriediameter in het aangegeven bereik een regenereerbaar systeem wordt verschaft dat zo effectief is dat eerst thans toepassing op technische schaal mogelijk is geworden.
In het kader van de uitvinding worden in het algemeen goede resultaten verkregen bij toepassing van een poreus materiaal waarvan de poriën voor ten minste 15 % zijn gevuld met een uit complexvormer bestaande of complexvormer bevattende vloeistof.
Optimale resultaten worden in het algemeen verkregen bij toepassing van een materiaal waarvan de poriën voor ten minste 60 % zijn gevuld met een uit complexvormer bestaande of complexvormer bevattende vloeistof.
De hydrofobe complexvormer kan als zodanig in de poriën van het hydrofobe polymeer zijn opgenomen, de voorkeur gaat echter uit naar materiaal waarin de complexvormer is opgenomen in een hydrofobe vloeistof. In het kader van de uitvinding moet de organische complexvormer goed oplosbaar zijn in de hydrofobe vloeistof die uiteraard nagenoeg onoplosbaar is in de te extraheren waterige oplossing en zodanig is geïmmobiliseerd in de poreuze matrix dat zij daar niet uit kan vloeien.
Gebleken is dat een optimale immobilisatie gewaarborgd is bij toepassing van materiaal waarvan de gemiddelde diameter van de poriën is gelegen tussen 0,2 en 15 μπι.
In het kader van de uitvinding gaat de voorkeur uit naar een absorptiemateriaal waarin zowel de complexvormer als de eventueel aanwezige hydrofobe vloeistof niet vluchtig en in thermisch, hydrolytisch, oxidatief en chemisch opzicht in hoge mate stabiel zijn. Als voorbeeld van een hydrofobe vloeistof die in principe geschikt is om in het kader van de uitvinding te worden toegepast, kan gewezen worden op de glycerol esters van een of meer, bij voorkeur onverzadigde vetzuren. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een olie, zoals palmolie, olijfolie, pindaolie, paraffineolie, visolie zoals haringolie, lijnolie en in het bijzonder soyaolie en/of ricinusolie.
Onder omstandigheden kan bij regeneratie met een zuur hydrolyse van de bovengenoemde oliën optreden. Teneinde dit probleem te voorkomen voorziet de uitvinding in een poreus materiaal waarin een hydrofobe vloeistof is opgenomen die een of meer niet-hydrolyseerbare oliën bevat. Een voorbeeld van een relatief stabiele hydrofobe vloeistof is dibenzyl tolueen die door Shell wordt gecommercialiseerd onder de handelsnaam Marlotherm-S. In dit kader zijn eveneens goede resultaten verkregen bij opname in de hydrofobe vloeistof van polypropyleenglycolether met een molecuul gewicht tussen 600 en 1500, waarbij optimale resultaten werden verkregen bij toepassing van een polypropyleenglycolether met een molecuul gewicht van circa 1000.
Zeer goede resultaten werden eveneens verkregen wanneer de hydrofobe vloeistof paraffineolie bevatte.
Het poreuze matrixmateriaal is bij voorkeur van organische oorsprong. Toepassing van een poreus anorganisch materiaal is echter ook mogelijk, mits het oppervlak hydrofoob is, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een organische coating. In het kader van de uitvinding gaat de voorkeur uit naar toepassing van natuurlijke en synthetische organische materialen, waarbij om redenen van reproduceerbaarheid aan toepassing van laatstgenoemde materialen de voorkeur wordt gegeven. Voorbeelden van synthetische organische materialen zijn poreuze polymeren, in het bijzonder die waarvan de bereiding is beschreven in US-A-4 247 498.
Voorbeelden van voor de toepassing van de onderhavige uitvinding meer of minder geschikt geachte polymeren zijn: lage druk polyethyleen, hoge druk polyethyleen, polypropy leen, polystyreen, acrylonitri 1-butadieen-styreen terpolymeren, styreen-acrylonitril copolymeren, styreen-butadieen copolymeren, poly(4-methyl-penteen-l) en polybuteen.
Optimale resultaten zijn verkregen door toepassing van polymeren op basis van polyolefinen. Daarbij gaat de voorkeur uit naar toepassing van een poreus materiaal op basis van polypropyleen.
Het poreuze polymeer wordt gewoonlijk toegepast in de vorm van korrels met een gemiddelde deeltjesdiameter van 0,1 tot 10 mm. Toepassing kan ook plaatsvinden in de vorm van een granulaat, alsmede in de vorm van membranen, al dan niet holle vezels, enz.
Toepassing in de vorm van een granulaat of poeder kan plaatsvinden in een gepakt bed, een gefluïdiseerd bed of een geroerde tank. Toepassing van al dan niet holle vezels vindt plaats in de vorm van weefsels, respectievelijk vezel vliezen.
Gebleken is dat met het materiaal volgens de uitvinding reeds metaalionen kunnen worden geëxtraheerd bij een concentratie van minder dan 1 gew.% aan complexvormer berekend op de gecombineerde hoeveelheid aan complexvormer en hydrofobe vloeistof. In de praktijk gaat de voorkeur uit naar een materiaal waarin de hoeveelheid complexvormer die in de hydrofobe vloeistof is opgenomen ten minste 5 gew.% bedraagt. Optimale resultaten zijn verkregen bij een hoeveelheid complexvormer in de hydrofobe vloeistof tussen 10 en 30 gew.%.
Met hogere concentraties aan complexvormer tot 100 gew.% kunnen echter eveneens goede resultaten worden verkregen.
De organische complexvormers die in aanmerking komen voor toepassing in de materialen volgens de onderhavige uitvinding behoren tot verschillende klassen van verbindingen. Goede resultaten zijn tot nu toe verkregen met organische fosforverbindingen, bepaalde oximverbindingen, alsmede bepaalde organische carbonzuren. Organische fosforverbindingen komen in het bijzonder in aanmerking voor de verwijdering van koper, nikkel, cobalt, cadmium, uranium, de transuranen, ijzer en/of zink uit waterige afvalstromen, terwijl genoemde oximverbindingen in het bijzonder geschikt zijn gebleken voor de verwijdering van koper.
Een voorbeeld van een organisch carbonzuur dat bij uitstek geschikt is voor de complexen'ng van zink is een in hoge mate vertakt Cg-Cn alkylcarbonzuur dat door Shell wordt gecommercialiseerd onder de handelsnaam "Versatic acid".
De organische fosforverbindingen worden met voordeel gekozen uit de groep van organische fosfaten, fosforzuren, fosfonzuren, fosfinezuren, thiofosfaten, thiofosforzuren, dithiofosforzuren, thiofosfonzuren, dithiofosfonzuren, thiofosfinezuren en dithiofosfinezuren. Daarbij gaat de voorkeur uit naar toepassing van een of meer verbindingen uit de groep van di(2-ethylhexyl) fosforzuur, bis(2,4,4-trimethylpentyl) fosfinezuur, bis(2,4,4-trimethylpentyl) fosfinezuur, bis(2,4,4-trimethyl pentyl) thiofosfinezuur en bis(2,4,4-trimethylpentyl) dithiofosfinezuur.
De oximverbindingen waaraan in het kader van de uitvinding de voorkeur wordt gegeven behoren in het algemeen tot de groep van hydroxyoximverbindingen. Voorbeelden van dit type complexvormers zijn 2-hydroxy-5-alkylbenzaldehyde oxim, 2-hydroxyalkylbenzofenon oxim, 2,6-diformyl-4-alkylfenol oxim, of 5,8-diethyl-7-hydroxy-dodecaan-6-on oxim.
De met complexvormer gevulde poreuze materialen die in het kader van de uitvinding in aanmerking komen voor het absorberen van metaalionen uit waterige afvalstromen, kunnen worden verkregen door afvullen van poreuze polymeren waarvan de bereiding is beschreven in US-A-4 247 498. De voorkeur gaat echter uit naar een variant van een in GB-A-2 115 425 beschreven bereidingswijze, waarbij men zodanig te werk gaat, dat eerst 5-90 gew.% van een polymeer onder verwarming wordt opgelost bij een temperatuur boven de bovenste kritische ontmengtemperatuur Tc in 10-95 gew.% van één of indien nodig meer vloeibare en mengbare verbindingen A en/of B en/of C, waarbij de A/B/C-mengverhouding zo gekozen is dat bij afkoeling ontmenging optreedt, resulterend in een polymeerrijke en een polymeerarme fase. Bij verdere verlaging van de temperatuur wordt deze ontmengstructuur vervolgens gefixeerd voordat de fasescheiding compleet is als gevolg van verglazing of kristallisatie van het polymeer, hetgeen resulteert in een poreus polymeer materiaal, gevuld met één of meer van de verbindingen A en/of B en/of C, dat bij uitstek geschikt is om als zodanig, dan wel na eventuele verkleining in het kader van de uitvinding te worden toegepast. Verbinding C wordt gewoonlijk toegevoegd wanneer de verbindingen A en/of B een zo grote affiniteit voor het polymeer vertonen dat bij afkoeling vóór verglazing of kristallisatie geen vloeistof/vloeistof-fasescheiding optreedt.
Goede resultaten zijn tot nu toe verkregen bij toepassing van polypropyleen als matrixpolymeer, bis(2,4,4-trimethylpentyl)thiofosfinezuur als complexvormer en als hydrofobe vloeistof een mengsel van dibenzyl tolueen en polypropyleenglycolether met een molecuul gewicht tussen 600 en 1500.
Het spreekt vanzelf dat de materialen volgens de uitvinding niet alleen geschikt zijn voor de verwijdering van zware metalen zoals Fe, Cu, Cd en/of Zn uit waterige afvalstromen, extractie van waardevolle metalen zoals Au, Ag, en Pt of van radioactieve materialen zoals uranium uit veelal sterk verdunde waterige oplossingen behoort eveneens tot de mogelijkheden.
De uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van de volgende voorbeelden. Het spreekt vanzelf dat dit een uitvoeringsvoorbeeld is waartoe de uitvinding niet is beperkt.
Voorbeeld
Er werd uitgegaan van een poreus polymeer dat verkregen was door een mengsel van 30 gew. delen polypropyleen, 19,3 gew. delen bis(2,4,4-trimethylpentyl)thiofosfinezuur (Cyanex 302, ex Cyanamid), 32,9 gew. delen soyaolie en 17,8 gew. delen castorolie tot 250°C te verwarmen tot een homogene massa was verkregen, gevolgd door afkoeling onder vorming van een poreus met een mengsel van complexvormer, soyaolie en castorolie gevuld polypropyleen. Na vermaling werd een poreus poeder verkregen dat aan de volgende specificatie beantwoordde:
Deeltjesdiameter 350 - 1000 μπ\ gemiddelde diameter poriën 6 μπι beladingsgraad met olie en Cyanex 70 gew.%
Bij de navolgende proeven werd steeds een kolom (lengte 93 mm, diameter 8,3 mm) in de vorm van een gepakt bed gevuld met ongeveer 2 g absorptiemateriaal van bovengenoemde specificatie. Deze kolom werd steeds beladen met Zn-houdend afvalwater van de navolgende samenstelling:
Na 1260ppm Ca 15 ppm
Fe 1 ppm
Mg 9 ppm
Zn 18 ppm
Er werd een viertal proeven gedaan waarbij de pH van het te reinigen water werd gevarieerd door toevoeging van een bepaalde hoeveelheid 1 N NaOH. Het debiet bedroeg steeds 1 ml/minuut. Als norm voor het doorslagpunt werd in het effluent een Zn-concentratie aangehouden van > 0,1 ppm.
Tabel
Proefnr. pH geabsorbeerd Zn in mg (bij het bereiken van het doorslagpunt) 1 2,55 0,4 2 3,3 3,8 en 0,2 mg Fe 3 3,4 4,7 en 0,25 mg Fe
Het bij proef nr.3 beladen materiaal werd geregenereerd met 21 ml 30% H2SO4 bij een vloei stofdebiet van 0,1 ml/minuut. Na regeneratie bleek dat in de kolom nog slechts een hoeveelheid van 0,06 mg Zn was achtergebleven. Er werden geen andere elementen dan Zn en Fe in significante hoeveelheden opgenomen.

Claims (20)

1. Poreus, bij voorkeur dimensiestabiel materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing, in de poriën waarvan een organische complexvormer is geïmmobiliseerd, met het kenmerk, dat het materiaal een hydrofoob polymeer omvat met poriën met een gemiddelde diameter tussen 0,1 en 50 μπι, alsmede een complexvormer met hydrofobe eigenschappen die eventueel is opgenomen in een hydrofobe vloeistof.
2. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de gemiddelde diameter van de poriën is gelegen tussen 0,2 en 15 μίτι.
3. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de poriën voor ten minste 15 vol. % zijn gevuld met een uit complexvormer bestaande of complexvormer bevattende vloeistof.
4. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de poriën voor ten minste 60 vol. % zijn gevuld met een uit complexvormer bestaande of complexvormer bevattende vloeistof.
5. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de hydrofobe vloeistof een glycerolester van een of meer, bij voorkeur onverzadigde vetzuren is.
6. Materiaal volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de glycerolester soyaolie en/of ricinusolie is.
7. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de hydrofobe vloeistof dibenzyl tolueen bevat.
8. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de hydrofobe vloeistof polypropyleenglycolether met een molecuul gewicht tussen 600 en 1500 bevat.
9. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de hydrofobe vloeistof paraffineolie bevat.
10. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de hoeveelheid complexvormer in de hydrofobe vloeistof ten minste 5 gew. % bedraagt berekend op de gecombineerde hoeveelheid aan complexvormer en hydrofobe vloeistof.
11. Materiaal volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat de hoeveelheid complexvormer in de hydrofobe vloeistof is gelegen tussen 10 en 30 gew.%.
12. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de complexvormer een organische fosforverbinding is.
13. Materiaal volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat de organische fosforverbinding wordt gekozen uit de groep van organische fosfaten, fosforzuren, fosfonzuren, fosfinezuren, thiofosfaten, thiofosforzuren, dithiofosforzuren, thiofosfonzuren, dithiofosfonzuren, thiofosfinezuren en dithiofosfinezuren.
14. Materiaal volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat de organische fosforverbinding wordt gekozen uit de groep van di(2-ethylhexyl) fosforzuur, bis(2,4,4-trimethyl pentyl)fosfinezuur, bis(2,4,4-trimethylpentyl)fosfinezuur, bis(2,4,4-trimethylpentyl) thiofosfinezuur, en bis(2,4,4-trimethylpentyl)dithiofosfinezuur.
15. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de complexvormer een hydroxyoxim is.
16. Materiaal volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat het hydroxyoxim 2-hydroxy-5-alkylbenzaldehyde oxim, 2-hydroxyalkyl benzofenon oxim, 2,6-diformyl-4-alkylfenol dioxim of 5,8-diethy1-7-hydroxy-dodecaan-6-on oxim is.
17. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het poreuze materiaal een polyolefine is.
18. Materiaal volgens conclusie 17, met het kenmerk, dat het poreuze materiaal polypropyleen is.
19. Materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het poreuze materiaal is verkregen door eerst 5-90 gew.% van een polymeer onder verwarming op te lossen bij een temperatuur boven de bovenste kritische ontmengtemperatuur Tc in 10-95 gew.% van een mengsel van één of indien nodig meer vloeibare en mengbare verbindingen A en/of B en/of C, waarbij de A/B/C-mengverhouding zo gekozen is dat bij afkoeling ontmenging optreedt, resulterend in een pol meerrijke en een polymeerarme fase, gevolgd door de bij verdere afkoeling vast geworden massa desgewenst mechanisch te verkleinen.
20. Materiaal volgens conclusie 19, met het kenmerk, dat het polymeer polypropyleen is, de complexvormer bis(2,4,4-trimethylpentyl)thiofosfinezuur en de hydrofobe vloeistof een mengsel van dibenzyl tolueen en polypropyleenglycol ether met een molecuul gewicht tussen 600 en 1500.
NL9400013A 1994-01-06 1994-01-06 Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing. NL9400013A (nl)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400013A NL9400013A (nl) 1994-01-06 1994-01-06 Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing.
EP94203657A EP0662344B1 (en) 1994-01-06 1994-12-16 Extraction of metal ions from an aqueous solution
DE69415956T DE69415956T2 (de) 1994-01-06 1994-12-16 Extraktion von Metallionen aus wässrigen Lösungen
ES94203657T ES2127887T3 (es) 1994-01-06 1994-12-16 Extraccion de iones metalicos de una solucion acuosa.
DK94203657T DK0662344T3 (da) 1994-01-06 1994-12-16 Udvinding af metalioner fra en vandig opløsning
AT94203657T ATE175592T1 (de) 1994-01-06 1994-12-16 Extraktion von metallionen aus wässrigen lösungen
JP7015566A JPH07258756A (ja) 1994-01-06 1995-01-06 水性溶液からの金属イオンの抽出法
US08/714,870 US5738791A (en) 1994-01-06 1996-09-17 Extraction of metal ions from an aqueous solution

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9400013A NL9400013A (nl) 1994-01-06 1994-01-06 Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing.
NL9400013 1994-01-06

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9400013A true NL9400013A (nl) 1995-08-01

Family

ID=19863665

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9400013A NL9400013A (nl) 1994-01-06 1994-01-06 Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5738791A (nl)
EP (1) EP0662344B1 (nl)
JP (1) JPH07258756A (nl)
AT (1) ATE175592T1 (nl)
DE (1) DE69415956T2 (nl)
DK (1) DK0662344T3 (nl)
ES (1) ES2127887T3 (nl)
NL (1) NL9400013A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2397008A (en) * 2003-01-10 2004-07-14 James Hetherington Child safety device

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6355094B1 (en) * 1994-01-06 2002-03-12 Akzo Nobel N.V. Material for the removal of gaseous impurities from a gas mixture
US5750030A (en) * 1995-08-17 1998-05-12 Akzo Nobelnv Use of synthetic granulate or powder for the removal of liquid, gaseous and/or dissolved constituents from a process stream
US7144505B2 (en) * 1997-09-18 2006-12-05 Baxter International Inc. Melt-spun polysulfone semipermeable membranes and methods for making the same
DE19959592A1 (de) * 1999-12-10 2001-06-13 Nusko Robert Reaktionsmischung und Verfahren zur Auflösung von schwerlöslichen chemischen Verbindungen
NL1015960C2 (nl) * 2000-08-18 2002-02-19 Akzo Nobel Nv Toepassing van een granulaat voor de verwijdering van vloeibare, gasvormige en/of opgeloste bestanddelen uit een processtroom.
JP2005256170A (ja) * 2004-02-12 2005-09-22 National Institute Of Advanced Industrial & Technology 無電解ニッケルめっき方法及びそのめっき製品
EP1676632A1 (de) * 2004-12-28 2006-07-05 Covion Organic Semiconductors GmbH Verfahren zur Herstellung von Polymeren
JP2012132078A (ja) * 2010-12-24 2012-07-12 Univ Of Miyazaki 無電解ニッケルめっき液の再生処理方法
JP2013057115A (ja) * 2011-09-09 2013-03-28 Kanazawa Inst Of Technology Sc3+とSc3+以外の金属イオンとを含む水溶液からSc3+を分離するための方法
CA2979700A1 (en) 2015-03-16 2016-09-22 3M Innovative Properties Company Coalescing elements in copper production
AU2016341192B2 (en) * 2015-10-20 2019-11-21 3M Innovative Properties Company Compositions and methods for separating immiscible liquids

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7217118A (nl) * 1971-12-18 1973-06-20
US4437994A (en) * 1978-03-27 1984-03-20 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Interior Extraction of metal ions from aqueous solution
US4500494A (en) * 1983-02-18 1985-02-19 Stauffer Chemical Company Microencapsulated chelating agents and their use in removing metal ions from aqueous solutions
GB2172293A (en) * 1985-03-12 1986-09-17 Nat Res Dev Immobilised extractants
US4622344A (en) * 1984-03-05 1986-11-11 Bend Research, Inc. Recovery of ammoniacal copper with novel organogels
US5015448A (en) * 1987-10-28 1991-05-14 Gutec Gesellschaft Zur Entwicklung Von Umweltschutztechnologie Mbh Particulate material suitable for selectively separating metal cations from aqueous solutions, process for its production, and use thereof

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3960762A (en) * 1971-12-18 1976-06-01 Bayer Aktiengesellschaft Production of absorbents
US4247498A (en) * 1976-08-30 1981-01-27 Akzona Incorporated Methods for making microporous products
DE3205289C2 (de) * 1982-02-15 1984-10-31 Akzo Gmbh, 5600 Wuppertal Verfahren zur Herstellung von porösen Körpern mit einstellbarem Gesamtporenvolumen, einstellbarer Porengröße und einstellbarer Porenwandung
US4702838A (en) * 1984-08-20 1987-10-27 Bend Research, Inc. Selective and continuous removal of metal-ion contaminants from plating baths
JPH03504467A (ja) * 1989-10-18 1991-10-03 アメリカ合衆国 固定化金属抽出剤含有ポリマービーズ

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL7217118A (nl) * 1971-12-18 1973-06-20
US4437994A (en) * 1978-03-27 1984-03-20 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Interior Extraction of metal ions from aqueous solution
US4500494A (en) * 1983-02-18 1985-02-19 Stauffer Chemical Company Microencapsulated chelating agents and their use in removing metal ions from aqueous solutions
US4622344A (en) * 1984-03-05 1986-11-11 Bend Research, Inc. Recovery of ammoniacal copper with novel organogels
GB2172293A (en) * 1985-03-12 1986-09-17 Nat Res Dev Immobilised extractants
US5015448A (en) * 1987-10-28 1991-05-14 Gutec Gesellschaft Zur Entwicklung Von Umweltschutztechnologie Mbh Particulate material suitable for selectively separating metal cations from aqueous solutions, process for its production, and use thereof

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2397008A (en) * 2003-01-10 2004-07-14 James Hetherington Child safety device
GB2397008B (en) * 2003-01-10 2006-05-10 James Hetherington Child safety device

Also Published As

Publication number Publication date
DK0662344T3 (da) 1999-09-06
US5738791A (en) 1998-04-14
JPH07258756A (ja) 1995-10-09
DE69415956D1 (de) 1999-02-25
EP0662344A1 (en) 1995-07-12
ES2127887T3 (es) 1999-05-01
DE69415956T2 (de) 1999-06-24
ATE175592T1 (de) 1999-01-15
EP0662344B1 (en) 1999-01-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9400013A (nl) Materiaal voor het extraheren van metaalionen uit een waterige oplossing.
Lehmann et al. Assessment of copper‐soil bond strength by desorption kinetics
CA2424372C (en) Precious metal scavenging from a liquid medium with a functionalised polymer fiber
MXPA97003639A (en) Use of a reticulated matrix impregnated with solvents for recovery of me
WO1999048584A1 (en) Filter constructions and methods
JPH10510008A (ja) 金属を回収するための溶媒含浸架橋マトリックスの使用
JP5657647B2 (ja) 多孔質高分子分離材料
AU2001294015A1 (en) Precious metal scavenging from a liquid medium with a functionalised polymer fiber
JPH09511948A (ja) 膜に結合したイオン結合用リガンドを用いるある種のイオンの分離及び濃縮
WO2007092029A2 (en) Catalytic nanoparticles for nerve-agent destruction
WO1999019523A1 (en) A fibrous system including wicking fibers impregnated with extractant for continuously capturing metals from an aqueous stream
Saǧlam et al. Novel metal complexing ligand: thiazolidine carrying poly (hydroxyethylmethacrylate) microbeads for removal of cadmium (II) and lead (II) ions from aqueous solutions
US7264721B2 (en) Filtration system
EP1251144A1 (en) Organic polymeric material, process for producing the same, and heavy-metal ion remover comprising the same
JP2003502133A (ja) ポリヒドロキシピリジノンリガンドで官能化された高分子膜
KR100926732B1 (ko) 중금속 제거용 제올라이트의 제조방법 및 그에 따라 제조된제올라이트
Juang et al. Sorption of copper and zinc from aqueous sulfate solutions with bis (2-ethylhexyl) phosphoric acid-impregnated macroporous resin
CN111344061A (zh) 一种氧化剂活化剂
US4154674A (en) Process for removing constituents from a mixture
WO2003027339A1 (en) Metal ion recovery
EP0653950A1 (en) MATERIAL FOR USE IN THE EXTRACTION OF HYDROPHOBIC COMPONENTS DISSOLVED IN WATER.
JP5851678B2 (ja) 両性イオン性高分子混合繊維状吸着材
US20010020602A1 (en) Material for extracting hydrophobic components dissolved in water
JPS6248725A (ja) 金属キレート形成能を有する架橋ポリエチレンイミン系高分子化合物の製法
NL9400012A (nl) Materiaal voor het verwijderen van gasvormige verontreinigingen uit een gasmengsel.

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BI The patent application has been withdrawn