NL9201054A - Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim. - Google Patents

Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim. Download PDF

Info

Publication number
NL9201054A
NL9201054A NL9201054A NL9201054A NL9201054A NL 9201054 A NL9201054 A NL 9201054A NL 9201054 A NL9201054 A NL 9201054A NL 9201054 A NL9201054 A NL 9201054A NL 9201054 A NL9201054 A NL 9201054A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
blowing agent
plastic
concentrate
styrene
poly
Prior art date
Application number
NL9201054A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Gen Electric
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Electric filed Critical Gen Electric
Priority to NL9201054A priority Critical patent/NL9201054A/nl
Priority to EP93106618A priority patent/EP0574676A1/en
Priority to CA 2097649 priority patent/CA2097649A1/en
Priority to JP5140705A priority patent/JPH0673219A/ja
Publication of NL9201054A publication Critical patent/NL9201054A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J9/00Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof
    • C08J9/04Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof using blowing gases generated by a previously added blowing agent
    • C08J9/06Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof using blowing gases generated by a previously added blowing agent by a chemical blowing agent
    • C08J9/10Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof using blowing gases generated by a previously added blowing agent by a chemical blowing agent developing nitrogen, the blowing agent being a compound containing a nitrogen-to-nitrogen bond
    • C08J9/102Azo-compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J9/00Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof
    • C08J9/0061Working-up of macromolecular substances to porous or cellular articles or materials; After-treatment thereof characterized by the use of several polymeric components
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J2369/00Characterised by the use of polycarbonates; Derivatives of polycarbonates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08JWORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
    • C08J2469/00Characterised by the use of polycarbonates; Derivatives of polycarbonates

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Injection Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)

Description

Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim.
Voor het verkrijgen van structuurschuimen van kunststoffen wordt de kunststof met een opblaasmiddel gemengd en daarna onderworpen aan een vormgevingsstap bij een temperatuur die hoger is dan de ontledingstem-peratuur van het opblaasmiddel. Hierbij ontstaat gas dat een celstructuur in het materiaal bewerkstelligt en daardoor de dichtheid verlaagt. Over het algemeen geldt daarbij hoe fijner de celstructuur des te beter de mechanische eigenschappen.
Normaliter wordt het opblaasmiddel in een concentraat . verwerkt door droog mengen van de kunststof en het opblaasmiddel en vervolgens extruderen onder zeer gecontroleerde temperatuur waarbij onder de ontledings-temperatuur van het opblaasmiddel dient te worden gewerkt. Bij sommige kunststoffen moet bij betrekkelijk hoge temperaturen van bij voorbeeld 250°C worden geëxtrudeerd. Dit brengt produktieproblemen met zich mee.
Gevonden is dat het opblaasmiddel in een tweede kunststof kan worden opgenomen bij temperaturen die niet boven 50°C behoeven te liggen. Het verkregen concentraat kan worden toegevoegd aan de kunststof en bij ontleding van het opblaasmiddel verkrijgt men het gewenste structuurschuim.
Volgens de uitvinding worden de bovengenoemde produktieproblemen bij de verwerking van het opblaasmiddel overwonnen en wordt een in de praktijk belangrijke verlaging van het soortgelijk gewicht van het structuurschuim verkregen hetgeen tot een aanzienlijke kostenbesparing leidt. Bovendien wordt met de werkwijze volgens de uitvinding een fijnere celstructuur verkregen.
De werkwijze volgens de uitvinding wordt gekenmerkt doordat men een concentraat van het opblaasmiddel in een tweede kunststof als drager bereidt door een emulsie van de tweede kunststof te vermengen met het opblaasmiddel, door vervolgens uit de emulsie een innig mengsel (concentraat) van de tweede kunststof en het opblaasmiddel op gebruikelijke wijze te isoleren, men het concentraat vervolgens aan de eerste kunststof toevoegt en het geheel onderwerpt aan een vormbewerking bij een temperatuur boven de ontledingstemperatuur van het opblaasmiddel onder opschuiming van het mengsel.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding kunnen de eerste kunststof (dat wil zeggen de kunststof waaruit het structuurschuim wordt vervaardigd) en de tweede kunststof (dat wil zeggen de kunststof die in het concentraat als drager wordt gebruikt) gelijk of verschillend zijn.
De werkwijze volgens de uitvinding is geschikt voor het bereiden van een structuurschuim van alle mogelijke soorten kunststoffen. De werkwijze is in het bijzonder geschikt voor kunststoffen die bij relatief hoge temperaturen geëtrudeerd moeten worden zoals aromatische polycarbonaten, polyfenyleenether, polyalkyleenftalaten, ABS harsen of polymeermengsels die een of meer van de zojuist genoemde polymeren bevatten. In combinatie met de zojuist genoemde kunststoffen verdient het in het bijzonder de voorkeur als drager (tweede kunststof) een polymeer of copolymeer toe te passen dat eenheden afgeleid van een vinylaromatisch polymeer zoals styreen bevat. Bijzonder geschikt zijn als drager poly(styreen-methacrylaat) copolymeren.
Een voordeel van poly(styreen-methylacrylaat) copolymeren is dat deze over het algemeen een lagere viscositeit bezitten dan bijv. polycarbonaten. Door deze eigenschap en door het gemakkelijk oplossen van poly(styreen-methylacrylaat) in vele kunststoffen is dit materiaal een voortreffelijke drager voor het verkrijgen van een homogene dispersie van het opblaasmiddel in de smelt. Hierdoor verkrijgt men een fijnere celstructuur en een geringere dichtheid.
Als opblaasmiddel kan men bijvoorbeeld 5-fenyltetrazool of azobiscarbonamide toepassen.
De concentratie van het opblaasmiddel in de drager, bijvoorbeeld in het poly(styreen-methylacrylaat), varieert binnen een ruim trajekt en kan bijvoorbeeld circa 15-35 gewichts % bedragen; bij voorkeur is deze concentratie circa 20-30 % en nog meer bij voorkeur circa 25 %.
Voorbeeld 1
Men mengde bij omgevingstemperatuur een opblaasmiddel (5-fenyltetrazool) met een emulsie van poly(styreen-methylacrylaat) in een dusdanige meng-verhouding dat na isoleren van de vaste stof een concentraat met 25 gewichts-procent van het opblaasmiddel werd verkregen. Het verkregen concentraat werd toegevoegd aan een polycarbonaat met 6 % glas als vulstof.
Verder werd een extrudaat bereid door 8,5 gewichtsprocent van hetzelfde opblaasmiddel te extru-deren met een mengsel van eenzelfde polycarbonaat met 6% glas als vulstof.
Dit laatste concentraat werd verkregen door droog mengen en extruderen met een Werner-Pfleiderer extru-deerinrichting met dubbele schroef waarbij de smelttem-peratuur beneden 250°C werd gehouden; de verkregen strengen werden tot granulaat gehakt.
Het concentraat volgens de uitvinding werd aan het polycarbonaat (met 6% glas) toegevoegd in een hoeveelheid van l volume %, het tweede, door extrusie verkregen, concentraat werd in een hoeveelheid van 3 volume % toegevoegd.
De toevoeging van het eerste en het tweede concentraten aan het polycarbonaat vond plaats door in het voedingssysteem van een spuitgietmachine het met glas gevulde polycarbonaat te brengen. Daarna werden het 25 % opblaasmiddel-bevattende mengsel volgens de uitvinding respectievelijk het 8,5 % opblaasmiddel bevattende concentraat aan het polycarbonaat toegevoegd en vond spuitgieten plaats onder vorming van een deksel van een zekeringenkast. De cilindertemperatuur bedroeg 285°C.
Men verkreeg met de werkwijze volgens de uitvinding een gevormd deksel met een gewicht van 2,56 kg. Het onder vergelijkbare omstandigheden, maar uitgaande van het tweede concentraat, verkregen deksel met hetzelfde volume bezat een gewicht van 2,82 kg. Het eerstgenoemde deksel vertoonde een fijnere celstructuur. In alle andere opzichten waren de beide deksels geheel vergelijkbaar.
Voorbeeld 2
Concentraat A: 8,5 gew.% 5-fenyltetrazool in polycar-bonaat (ter vergelijking)
Men mengde 5-fenyltetrazool met een polycarbonaat-poeder (met een gemiddeld molecuulgewicht van 18.000) en extrudeerde het mengsel vervolgens op een Werner-Pfleiderer extrudeerinrichting met dubbele schroef, waarbij de smelttemperatuur beneden 250°C werd gehouden. De verkregen strengen werden tot granulaat gehakt.
Concentraat B: 25 gew.% 5-fenyltetrazool in poly-(styreen-methacrylaat).
Bij omgevingstemperatuur mengde men 5-fenyltetrazool met een poly(styreen-methylacrylaat) emulsie. Daaruit werd op gebruikelijke wijze de vaste stof in de vorm van een concentraat geïsoleerd. Het verkregen poedervormige concentraat bevatte 50 gew.% 5-fenyltetrazool; dit mengsel werd om praktische redenen (het laagste doseringsvolume op de spuitgietmachine bedraagt 1 volume %) in een verhouding van 1:1 gemengd met eenzelfde polycarbonaatpoeder als gebruikt bij de bereiding van concentraat A. Het resulterende concentraat B bevatte dus 25 gew.% 5-fenyl-tetrazool.
Het spuitgieten vond op dezelfde wijze en onder dezelfde omstandigheden als in voorbeeld 1 plaats en ook in dit voorbeeld vervaardigde men een deksel voor een zekeringenkast. Men voerde 3 verschillende experimenten uit als aangegeven in de onderstaande tabel
Figure NL9201054AD00071
Celstructuur en oppervlak onregelmatig regelmatig onregelmatig
Bij experiment nr. 2 (volgens de uitvinding) werd een beter eindproduct verkregen met een betere celstructuur en een lager soortgelijk gewicht. Ook bij toepassing van hogere concentraties opblaasmiddel (experiment 3) lukte het niet met de bekende werkwijze de resultaten van de werkwijze volgens de uitvinding te evenaren.

Claims (10)

  1. 3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de eerste en de tweede kunststof verschillend zijn.
  2. 4. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de tweede kunststof een poly(styreen-methacrylaat) copo-lymeer is.
  3. 5. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de eerste kunststof een aromatisch polycarbonaat is.
  4. 6. Werkwijze volgens conclusiï 1, met het kenmerk dat de eerste kunststof een polyfenyleenetherhars is.
  5. 7. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de eeste kunststof een ABS-hars is.
  6. 8. Werkwijze, volgens conclusie 1, met het kenmerk dat men als opblaasmiddel 5-fenyltetrazool toepast.
  7. 9. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat men als vormbewerking spuitgieten toepast.
  8. 10. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk dat men een concentratie van circa 15-35 % opblaasmiddel in het styreen-methylmethacrylaat copolymeer toepast. II. werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk dat men een concentratie van circa 20-30 % opblaasmiddel in het styreen-methylmethacrylaat copolymeer toepast.
  9. 12. Werkwijze voor het bereiden van een concentraat van een opblaasmiddel en een kunststof, met het kenmerk, dat men het opblaasmiddel met een emulsie van de kunststof vermengt en uit de verkregen emulsie een innig mengsel (=concentraat) van de kunststof en het opblaasmiddel op gebruikelijke wijze isoleert.
  10. 13. Werkwijze volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat men een emulsie van een poly(styreen-methacrylaat toepast.
NL9201054A 1992-06-15 1992-06-15 Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim. NL9201054A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9201054A NL9201054A (nl) 1992-06-15 1992-06-15 Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim.
EP93106618A EP0574676A1 (en) 1992-06-15 1993-04-23 Method of manufacturing a structural foam
CA 2097649 CA2097649A1 (en) 1992-06-15 1993-06-03 Method of manufacturing a structural foam
JP5140705A JPH0673219A (ja) 1992-06-15 1993-06-11 構造用フォームの製造方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9201054A NL9201054A (nl) 1992-06-15 1992-06-15 Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim.
NL9201054 1992-06-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9201054A true NL9201054A (nl) 1994-01-03

Family

ID=19860927

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9201054A NL9201054A (nl) 1992-06-15 1992-06-15 Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0574676A1 (nl)
JP (1) JPH0673219A (nl)
CA (1) CA2097649A1 (nl)
NL (1) NL9201054A (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4949002B2 (ja) * 2006-12-15 2012-06-06 テクノポリマー株式会社 発泡剤含有マスターバッチ
JP4949003B2 (ja) * 2006-12-15 2012-06-06 テクノポリマー株式会社 発泡成形用熱可塑性樹脂組成物、発泡成形品及びその製造方法、並びに積層品

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1049210A (en) * 1973-07-18 1979-02-27 Frank N. Liberti Process for injection moldable foamable thermoplastics

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0673219A (ja) 1994-03-15
CA2097649A1 (en) 1993-12-16
EP0574676A1 (en) 1993-12-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3442829A (en) Method of foaming thermoplastic polymeric materials using hydrocarbyltetrazoles as the foaming agent
US4434252A (en) Rigid polyvinyl chloride foam
JP4198113B2 (ja) 発泡性ポリスチレンの製造方法
DE60117489T2 (de) Mehrfach polymere Zusatzmittel-Systeme, Verfahren und Produkte davon
KR900004852A (ko) 항균성 성형 제품 및 이의 제조 방법
FI76584B (fi) Granulaer eldfoerhindrande organohalogenidtillsatskomposition.
US5350788A (en) Method for reducing odors in recycled plastics and compositions relating thereto
US3725321A (en) Blowing agents
JPH04214761A (ja) ポリフェニレンオキシド−再循環ポリスチレン組成物及びその製造法
NL9201054A (nl) Werkwijze ter vervaardiging van een structuurschuim.
US3235529A (en) Free flowing polystyrene powders containing 10-40% plasticizer
US3502754A (en) Process of extruding a cellular polymeric composition
DE2650548C3 (de) Verfahren zur Herstellung von Schaumstoffen aus chlorierten Vinylchloridpolymeren
US5294667A (en) Preparation of thermoplastic molding materials based on pulverulent polyphenylene ethers and aromatic vinyl polymers
DE2630705A1 (de) Neue chemische treibmittel
JP3297523B2 (ja) 難燃樹脂材料製造用ペレット、及び難燃樹脂材料の製造方法
JPH08208876A (ja) リサイクル材料を含有する発泡可能スチレンポリマー
CN114230958A (zh) 一种汽车用低密度高性能耐刮擦聚丙烯材料及其制备方法
NL8005166A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van kunststofvoorwerpen.
CN109776965B (zh) 耐热性聚丙烯纳米复合材料及其制备方法
WO1992015638A1 (en) Process for preparing intrinsically foamed thermoplastic polymer
US4153762A (en) Process for working additive into polymers, particularly polymers which can be foamed
US4124658A (en) Devolatilization of styrene polymers with sulfonylhydrazides
NL8002463A (nl) Hard-polyvinylchlorideschuim.
NL9100276A (nl) Kunststofmassa met laag gehalte, korte koolstofvezels.

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed