NL9102058A - Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten. - Google Patents

Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten. Download PDF

Info

Publication number
NL9102058A
NL9102058A NL9102058A NL9102058A NL9102058A NL 9102058 A NL9102058 A NL 9102058A NL 9102058 A NL9102058 A NL 9102058A NL 9102058 A NL9102058 A NL 9102058A NL 9102058 A NL9102058 A NL 9102058A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
locking
hook
locking hook
assembly
connection system
Prior art date
Application number
NL9102058A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Holec Syst & Componenten
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Holec Syst & Componenten filed Critical Holec Syst & Componenten
Priority to NL9102058A priority Critical patent/NL9102058A/nl
Priority to ES92203872T priority patent/ES2076671T3/es
Priority to EP92203872A priority patent/EP0546642B1/en
Priority to DK92203872.4T priority patent/DK0546642T3/da
Priority to DE69204265T priority patent/DE69204265T2/de
Priority to AT92203872T priority patent/ATE126940T1/de
Publication of NL9102058A publication Critical patent/NL9102058A/nl
Priority to GR950403147T priority patent/GR3018049T3/el

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles
    • H02G3/02Details
    • H02G3/08Distribution boxes; Connection or junction boxes
    • H02G3/14Fastening of cover or lid to box
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles
    • H02G3/02Details
    • H02G3/08Distribution boxes; Connection or junction boxes
    • H02G3/081Bases, casings or covers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Casings For Electric Apparatus (AREA)
  • Connections Arranged To Contact A Plurality Of Conductors (AREA)
  • Snaps, Bayonet Connections, Set Pins, And Snap Rings (AREA)
  • Connector Housings Or Holding Contact Members (AREA)
  • Mounting Components In General For Electric Apparatus (AREA)
  • Switch Cases, Indication, And Locking (AREA)
  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)
  • Connections By Means Of Piercing Elements, Nuts, Or Screws (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Connection Or Junction Boxes (AREA)

Description

Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekas-ten.
Aanvraagster noemt als uitvinders: Morsink w., Tanuhardja m.m. en Kippers M.
De uitvinding heeft betrekking op een klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor het losneembaar bevestigen van een kunststof deksel op een kunststof huis voor gebruik in elektrische installaties, omvattende een met een uiteinde vast aan een eerste deel van het te verbinden samenstel bevestigde langwerpige, in één richting verende grendelhaak met een vrij uiteinde, en een aan een tweede deel van het te verbinden samenstel bevestigde grendelnok en een in één richting verende ontgrendelhaak, waarbij de grendelhaak en de grendelnok in verbonden toestand van de delen van het samenstel in vergrendelende aangrijping zijn en waarbij door het tegen zijn verende bewegingsrichting in verplaatsen van de grendelhaak de aangrijping op de grendelnok kan worden ontgrendeld en de grendelhaak in aangrijping met de ontgrendelhaak kan worden gebracht, in welke ontgrendelde toestand de grendelhaak en de ontgrendelhaak in aangrijping zijn totdat de delen van het samenstel worden losgenomen.
Een dergelijk klikverbindingssysteem is bekend uit de Europese octrooiaanvrage 293.035.
Bij dit bekende verbindingssysteem, dat wordt toegepast voor het losneembaar bevestigen van het deksel op het huis van een verdeelkast voor gebruik in elektrische installaties, wordt bij het aanbrengen van het deksel op het huis de aan het deksel bevestigde grendelhaak zodanig tegen zijn verende bewegingsrichting in verplaatst dat deze, gezien in de verbindingsrichting van het deksel en het huis, voorbij de grendelnok kan geraken. Bij het vervolgens terugveren van de grendelhaak komt deze in vergrendelende aangrijping met de grendelnok, waarbij het deksel tegen het huis wordt vastgehouden. Op de bodem van het huis is de ontgrendelhaak geplaatst, welke in de bevestigingsrichting van het deksel en het huis verend is. Door het vanuit de vergrendelende stand tegen zijn verende richting in verplaatsen van de grendelhaak, bijvoorbeeld met behulp van een schroevedraaier, wordt via de grendelhaak tevens de ontgrendelhaak tegen zijn verende richting in verplaatst. Door het nu ver genoeg verplaatsen van de grendelhaak kan de ontgrendelhaak weer terugveren en op de kopse zijde aan het vrije uiteinde van de grendelhaak aangrijpen. Hierdoor wordt het in de richting van de grendelnok terugveren van de grendelhaak via de aangrijping van de ontgrendelhaak op de grendelhaak verhinderd. Het deksel kan vervolgens van het huis worden verwijderd zonder gevaar dat de grendelhaak weer in aangrijping komt met de grendelnok.
Evaluatie van dit klikverbindingssysteem heeft een aantal nadelen aan het licht gebracht.
Een belangrijk nadeel ligt in de onderlinge opstelling van de grendelhaak, grendelnok en ontgrendelhaak. Het op de bodem positioneren van de ontgrendelhaak, zodanig dat deze aan de kopse zijde van het vrije uiteinde van de grendelhaak kan aangrijpen, introduceert een eis met betrekking tot de lengte van de grendelhaak. Bij een te lange grendelhaak bestaat namelijk het gevaar dat deze in vergrendelende toestand te ver voorbij de ontgrendelhaak uitsteekt waardoor bij ontgrendeling geen verplaatsing van de grendelhaak mogelijk is, omdat de ontgrendelhaak dan als barrière werkt. Bij een te korte grendelhaak zal er geen aangrijping tussen de grendelhaak en de ontgrendelhaak mogelijk zijn of bestaat het gevaar dat bij verwijdering van het deksel de grendelhaak en grendelnok alsnog in aangrijping kunnen komen, waardoor verwijdering van het deksel wordt bemoeilijkt. Deze problemen kunnen ook voortvloeien uit toleranties in de afmetingen van het deksel en het huis, welke bijvoorbeeld door spuitgieten van kunststof zijn vervaardigd, en bij toleranties in de positie van de grendelnok.
Doordat de ontgrendelhaak, voor het verend doen zijn hiervan een zekere lengte dient te bezitten, wordt door de plaatsing op de bodem van het huis relatief veel ruimte in beslag genomen, welke ruimte in bijvoorbeeld een verdeelkast voor elektrische installaties niet kan worden benut voor het opstellen van beveiligingsapparatuur of signaleringsinrichtin-gen. Dit vormt des te meer een nadeel in het licht van het streven naar verkleining van de afmetingen van elektrische verdeelkasten c.q. het verhogen van de bezettingsgraad daarvan.
De uitvinding heeft tot doel de hierboven genoemde nadelen op te heffen en een klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel te verschaffen waarmee een degelijke verbinding tot stand kan worden gebracht welke minder gevoelig voor tolerantiever-schillen is en een grotere constructievrijheid toelaat dan de bekende klikverbinding.
De bovengenoemde doelstelling wordt volgens de uitvinding daardoor gerealiseerd, dat de ontgrendelhaak zodanig is opgesteld dat deze nabij de langsrand van de grendelhaak hierop kan aangrijpen en in zijn verende bewegingsrichting dwars op de verende bewegingsrichting van de grendel-haak verplaatsbaar is.
Door het volgens de uitvinding zodanig positioneren van de ontgren-delhaak dat deze op de grendelhaak nabij de langsrand hiervan kan aangrijpen, is een in vergelijking tot de bekende uitvoeringsvorm aanzienlijk minder tolerantiegevoelig klikverbindingssysteem verkregen. Lengteverschillen in de grendelhaak, als gevolg van toleranties in de haak zelf of de te verbinden delen, werken niet nadelig voor wat betreft het in aangrijping brengen van de grendelhaak en de ontgrendelhaak. Verder kan de aangrijping van de grendelhaak en de grendelnok worden geoptimaliseerd zonder rekening te hoeven houden met de ontgrendelhaak. Dit verschaft een grote vrijheid in de constructie van het klikverbindingssysteem, waardoor dit gemakkelijk kan worden aangepast aan de vorm van de te verbinden delen van een samenstel, bijvoorbeeld de vorm van het deksel en het huis van een elektrische verdeelkast.
In de voorkeursuitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding is, ter bevordering van de mechanische stevigheid, aan * weerszijden van de grendelnok een ontgrendelhaak voor aangrijping op de respectieve langsrand van de grendelhaak opgesteld.
In een qua ruimtebeslag gunstige uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding is elke ontgrendelhaak zodanig opgesteld, dat deze nabij het vrije uiteinde van de grendelhaak hierop kan aangrijpen en gezien in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel voorbij de grendelnok is gelegen.
Een voor gebruik van verende grendelhaken en ontgrendelhaken van kunststof geschikte uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding is die, waarin de grendelhaak lipvormig is, met een nabij zijn vrije uiteinde gelegen verhoging voorzien van een naar het vaste uiteinde schuin oplopende zijde welke overgaat in een aanslag voor aangrijping op de grendelnok, en waarbij elke ontgrendelhaak is gevormd als een lipvormige wang welke zich met zijn vlak dwars op het vlak van de grendelhaak uitstrekt, welke wang is voorzien van een verhoging met een in de ontgrendelrichting van de grendelhaak schuin oplopende zijde, welke overgaat in een aanslag voor aangrijping op de grendelhaak, voor het op afstand van de grendelnok vasthouden van de grendelhaak, totdat de beide delen van het samenstel worden losgenomen.
In deze uitvoeringsvorm kunnen de grendelhaak, de grendelnok en de ontgrendelha(a)k(en) tijdens het vervaardigen van de betreffende delen van een samenstel mee worden gevormd, bijvoorbeeld door spuitgieten of elk ander geschikte procédé voor het van thermoplastische kunststof ver- vaardigen van losneembaar te verbinden delen zoals een deksel en behuizing of kast voor elektrische toepassingen.
Een qua ruimtebeslag eveneens gunstige uitvoeringsvorm van de uitvinding is die, waarin de lipvormige wang zich in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel uitstrekt, met een vast met het tweede deel van het samenstel verbonden uiteinde en met een van de verhoging voorzien vrij uiteinde. Het zal duidelijk zijn dat bij toepassing van deze uitvoeringsvorm in bijvoorbeeld een elektrische verdeelkast, door het zich in de verbindingsrichting van de kast en het hierop aan te brengen deksel uitstrekken van de wangen, geen extra ruimte op de bodem van de kast in beslag wordt genomen, waardoor de nuttig beschikbare ruimte in de kast met het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding groter is dan in een kast van dezelfde afmetingen voorzien van het bekende klik-Yerbindingssysteem. Ter bevordering van de verende werking kunnen de lipvormige wangen, overeenkomstig een verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding, van een terugwaarts omgebogen vrij uiteinde zijn voorzien.
In plaats van in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel kan de lipvormige wang van een ontgrendelhaak ook in de richting dwars op de verbindingsrichting worden gepositioneerd, bijvoorbeeld met een uiteinde vast bevestigd aan een begrenzingswand van een kast of huis. In een nog weer verdere uitvoeringsvorm van de uitvinding is de wang gevormd als een begrenzingsrand van een uitsparing voor het opnemen van de grendelhaak. Deze uitvoeringsvorm is gunstig omdat de betreffende uitsparing gemakkelijk in bijvoorbeeld de bodemwand of een tussenwand in een kast of huis kan worden aangebracht, indien de grendelhaak aan het deksel is bevestigd. Omgekeerd kan een dergelijke uitsparing gemakkelijk in het deksel worden aangebracht wanneer de grendelhaak zich vanaf de kast of het huis uitstrekt. In de uitvoeringsvorm met uitsparing kan verder een rand van de uitsparing, evenwijdig aan het vlak van de grendelhaak, met voordeel als grendelnok fungeren.
Uit het voorgaande zal het duidelijk zijn dat de uitvindingsgedachte een grote positioneringsvrijheid van de onderdelen van het klikverbindingssysteem mogelijk maakt, zodat dit optimaal aan een specifieke toepassing kan worden aangepast en gemodelleerd.
Een voor het opvangen van tolerantieverschillen gunstige uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding is die, waarin de grendelnok lipvormig is en zich in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel bij benadering evenwijdig aan het vlak van de lipvormige grendelhaak uitstrekt, met een vast met het tweede deel van het samenstel verbonden uiteinde en met een tegenover de grendelhaak in hoofdzaak dwars op de verbindingsrichting gelegen vrij uiteinde voor aangrijping op de verhoging van de grendelhaak. De grendelnok kan in deze uitvoeringsvorm eveneens licht-verend worden uitgevoerd, teneinde in combinatie met de verende werking van de grendelhaak tolerantieverschillen in de afmetingen van de onderdelen van het klikverbindingssysteem zelf, alsmede van de te verbinden delen optimaal te kunnen opvangen. Een belangrijk voordeel hierbij is dat de te verbinden delen steeds krachtig tegen elkaar kunnen worden gehouden, hetgeen de mechanische stevigheid van de afdichting verbetert. Dit in tegenstelling tot onderdelen welke door tolerantieverschillen of dergelijke enigszins los, rammelend, onderling worden vastgehouden.
De verhoging van de lipvormige grendelhaak voor aangrijping op de grendelnok kan met voordeel worden gevormd door het vrije uiteinde van de grendelhaak terugwaarts in de richting van het vaste uiteinde om te buigen. De ruimte tussen het omgebogen uiteinde en het lichaam van de grendelhaak vormt dan een barrière om te verhinderen dat het werktuig, zoals bijvoorbeeld een schroevedraaier, voor het ontgrendelen van de verbinding te ver in de kast of ander deel van een te verbinden samenstel kan doordringen. Dit zonder het aangrijpingsvlak van de grendelhaak op de grendelnok te beschadigen, hetgeen bijvoorbeeld wel een reëel gevaar is bij het bekende klikverbindingsysteem. In de ruimtebesparende opstelling, waarin de ontgrendelhaak of ontgrendelhaken, gezien in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel, voorbij de grendelnok zijn opgesteld, kan de grendelhaak aan zijn vrije uiteinde lipvormig worden verlengd voor aangrijping van de ene of meerdere ontgrendelhaken.
Voor het bereiken van een mechanisch stevige verbinding is in een nog weer verdere uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding de grendelhaak over een afstand schuin ten opzichte van de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel opgesteld. Hiermee wordt bereikt dat de grendelhaak in zekere mate tegen zijn verende bewegingsrichting in op de grendelnok aangrijpt, waardoor een onder een zekere mechanische spanning staande, vergrendelende aangrijping wordt bereikt.
De schuine opstelling van de grendelhaak en bij voorkeur ook van de grendelnok, is voorts gunstig in verband met het opvangen van toleranties in bijvoorbeeld de afmetingen.van de te verbinden delen van een samenstel, bijvoorbeeld de zijwanden van een kast, teneinde deze delen mechanisch stevig tegen elkaar te houden. Deze uitvoeringsvorm is in het bijzonder geschikt voor toepassing bij het verbinden van delen van een samenstel met een daartussen liggende afdichting of pakking in de vorm van bijvoorbeeld een O-ring van rubber, een afdichtstrip of dergelijke. Het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding verschaft in dit geval een voldoende mechanische druk om de gewenste afdichting te bewerkstelligen.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een behuizing voorzien van een kunststof deksel en een kunststof huis, in het bijzonder bestemd voor gebruik als verdeelkast voor een elektrische installatie, voor het opnemen van beveiligings- en signaleringsapparatuur, en voorzien van een klikverbindingssysteem zoals in het voorgaande beschreven, waarbij het deksel van één of meer grendelhaken is voorzien met een in het deksel gevormde uitsparing voor het vanaf de buitenzijde van het deksel verplaatsen van de grendelhaak, en waarbij het huis van één of meer corresponderende grendelnokken en ontgrendelhaken is voorzien.
In het algemeen zijn dergelijke verdeelkasten rechthoekig van vorm, waarbij het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, door zijn relatief geringe afmetingen, nabij elk hoekpunt van het huis c.q. het deksel kan worden opgesteld, zonder ontoelaatbaar verlies van nuttige ruimte in de kast voor het opstellen van de genoemde beveiligings- en signaleringsapparatuur .
Dit in tegenstelling tot het bekende klikverbindingssysteem waarbij, als gevolg van de noodzakelijke afmetingen van de ontgrendelhaak, relatief veel ruimte op de bodem van de kast in beslag wordt genomen, en in de praktijk derhalve slechts ter hoogte van het midden van de kast nabij twee tegenoverliggende zijwanden een klikverbinding wordt aangebracht.
Dit omdat anders teveel ruimte in de kast verloren gaat. Het zal duidelijk zijn dat het op alle hoekpunten opstellen van een klikverbindingssysteem eveneens gunstig is voor het verkrijgen van een gewenste mechanisch stevige afdichting tussen het deksel en het huis of in het algemeen de te verbinden delen van een samenstel.
De uitvinding wordt in het navolgende toegelicht aan de hand van de tekening waarin bij wijze van voorbeeld enkele uitvoeringsvormen van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding schematisch zijn weergegeven en de toepassing bij een verdeelkast voor een elektrische installatie is geïllustreerd.
Figuur 1a, b, c toont schematisch, perspectivisch een voorkeursuitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, respectievelijk in losgenomen toestand, in vergrendelende toestand en in ontgrendelde toestand.
Figuur 2 toont schematisch, perspectivisch een variant van de in figuur 1 getoonde voorkeursuitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, in losgenomen toestand.
Figuur 3 toont schematisch, perspectivisch een verdere uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding.
Figuur 4a, b, c toont gedeeltelijk in doorsnede en aanzicht een op figuur 1 gebaseerde uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, bevestigd aan losneembaar te verbinden delen.
Figuur 5 toont schematisch, perspectivisch een nog weer verdere uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding.
Figuur 6a, b illustreert schematisch, gedeeltelijk in doorsnede en perspectivisch het voornaamste verschil tussen het bekende klikverbindingssysteem (figuur 6a) en een principe-uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding (figuur 6b).
Figuur 7 toont schematisch, perspectivisch de toepassing van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding bij een elektrische instal-latiekast.
Het in figuur 1 weergegeven klikverbindingssysteem volgens de uitvinding is door spuitgieten vervaardigd van thermoplastisch kunststof. Deze voorkeursuitvoeringsvorm omvat een langwerpige, lipvormige grendel-haak 1 waarvan het uiteinde 2 vast met een deel van een te verbinden samenstel is verbonden. Nabij zijn vrije uiteinde 3 is de grendelhaak 1 voorzien van een verhoging 4, met een in de richting van het vaste uiteinde 2 schuin oplopende zijde 5 en een aanslag 6. Het vrije uiteinde 3 eindigt in een verlenging 7. De lipvormige grendelhaak 1 is verend in de richting dwars op het vlak hiervan.
Met het verwijzingscijfer 8 is een eveneens lipvormige grendelnok aangeduid, welke met een uiteinde 9 vast aan een ander deel van het losneembaar te verbinden samenstel is bevestigd, bijvoorbeeld aan het uiteinde van een kokervormig lichaam 10. De grendelnok 8 bezit een vrij uiteinde 11 voor aangrijping op de verhoging 4 van de grendelhaak 1.
Aan weerszijden van de grendelnok 8, ter hoogte van het vrije uiteinde 11 hiervan, zijn twee ontgrendelhaken 12 opgesteld, elk in de vorm van een lipvormige wang 13, welke met een uiteinde 14 vast aan het koker-vormige lichaam 10 is bevestigd en met een vrij uiteinde 15 nabij welk een verhoging 16 is gevormd. Deze verhoging 16 bezit een in de richting weg van het vrije uiteinde 11 van de grendelnok 8 schuin oplopende zijde 17 welke eindigt in een aanslag 18, dwars op de wang 13. De beide verhogingen 16 van de ontgrendelhaken 12 zijn tegenover elkaar gepositioneerd. De lipvormige ontgrendelhaken zijn verend in de richting dwars op het vlak hiervan.
De pijl 80 geeft de verbindingsrichting weer waarin, in gemonteerde toestand van het klikverbindingssysteem, de beide delen van het te ver binden samenstel onderling worden bevestigd.
Bij het vanuit de losgenomen toestand, zoals getoond in figuur 1a, vergrendelen van het klikverbindingssysteem, glijdt het vrije uiteinde 3 van de grendelhaak 1 langs de kopse zijde 19 van de grendelnok 8, waarbij de grendelhaak 1 tegen zijn verende bewegingsrichting in wordt verplaatst. Door het verder in de richting van de pijl 80 bewegen van de grendelhaak 1 zal de aanslag 6 voorbij de kopse zijde 19 van de grendelnok 8 geraken, als gevolg waarvan de grendelhaak 1 in zijn verende bewegingsrichting terugveert, en de aanslag 6 aangrijpt op het vrije uiteinde 11 van de grendelnok 8, zoals getoond in figuur 1b. De grendelhaak 1 bevindt zich in deze vergrendelde stand tussen de ontgrendelhaken 12, ongeveer daar waar de afstand tussen de verhogingen 16 het grootst is.
Door de grendelhaak 1 met bijvoorbeeld een werktuig zoals een schroevedraaier tegen zijn verende bewegingsrichting in weg van de grendelnok 8 te buigen, zal de grendelhaak 1 met zijn smalle zijden langs de oplopende zijden 17 van de verhogingen 16 van de ontgrendelhaken 12 glijden, waardoor deze ontgrendelhaken 12 tegen hun verende bewegingsrichting in enigszins van elkaar weg worden gebogen. Wanneer de grendelhaak 1 met zijn verlenging 7 voorbij de aanslagen 18 van de ontgrendelhaken 12 geraakt, kunnen de ontgrendelhaken 12 in hun verende bewegingsrichting terugveren, en grijpt de verlenging 7 met de nabij de langsranden 20 van de grendelhaak 1 gelegen gedeelten aan op de beide aanslagen 18. Hierdoor wordt verhinderd dat de grendelhaak 1 opnieuw in aangrijping kan komen met de grendelnok 8, zoals getoond in figuur 1c.
Vanuit deze ontgrendelde toestand kan de grendelhaak 1 c.q. het hiermee verbonden deel van het samenstel tegen de richting van de pijl 80 in gemakkelijk worden losgenomen.
Figuur 2 toont een variant op de in figuur 1 getoonde uitvoeringsvorm, waarbij de lipvormige wangen 13 van de ontgrendelhaken 12 zich dwars op de verbindingsrichting 80 c.q. dwars op het lichaam van de lipvormige grendelnok 8 uitstrekken. Qua werking komt deze uitvoeringsvorm overeen met de in figuur 1 getoonde uitvoeringsvorm. Hoewel de wangen 13 vast bevestigd aan het kokervormige lichaam 10 zijn getoond, kunnen zij zich uiteraard ook uitstrekken vanaf een zijwand van bijvoorbeeld een installatiekast waarin het klikverbindingssysteem wordt toegepast of vanaf het vaste uiteinde 9 van de grendelnok 8.
Figuur 3 toont een verdere uitvoeringsvorm van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, voorzien van een lipvormige grendelhaak 21 met een vast uiteinde 22 en een vrij uiteinde 23 en een verhoging 24 voorzien van een in de richting van het vaste uiteinde 22 schuin oplopen- de zijde 25 welke eindigt in een aanslag 26 dwars op het vlak van de grendelhaak 21. De grendelhaak 21 is verend in de richting dwars op het vlak hiervan.
De grendelnok wordt gevormd door een begrenzingsrand 28 van een uitsparing 27, bijvoorbeeld in een eindvlak 30 van een kokervormig lichaam 29 dat deel uitmaakt van een deel van het te verbinden samenstel. De ont-grendelhaken worden gevormd door twee, op de begrenzingsrand 28 aansluitende begrenzingsranden 31 van de uitsparing 27. Aan weerszijden van deze begrenzingsranden 31 zijn verdere uitsparingen 32 aangebracht, om te bewerkstelligen dat de begrenzingsranden 31 zijwaarts kunnen worden weggebogen. De verdere uitsparingen 32 zijn bij voorkeur cirkel- of ellipsvormig. De beide begrenzingsranden 31, welke de ontgrendelhaken vormen, zijn voorzien van naar elkaar toewijzende verhogingen 33 met een weg van de begrenzingsrand 28, welke de vergrendelnok vormt, schuin oplopende zijde 34 welke eindigt in een aanslag 35, in hoofdzaak dwars op de begrenzingsrand 31.
Figuur " toont het klikverbindingssysteem in de losgenomen toestand. ♦
Door de grendelhaak 21 in de richting van de pijl 80 te bewegen, kan de aanslag 26 in aangrijping met de begrenzingsrand 28 worden gebracht. Vanuit deze vergrendelende toestand kan de grendelhaak 21, tegen zijn verende bewegingsrichting in, op dezelfde wijze zoals beschreven met betrekking tot figuur 1c, voorbij de aanslagen 35 worden verplaatst, gedurende welke handeling de begrenzingsranden 31 in de richting van de verdere uitsparingen 32 uitwijken. Door aangrijping van de aanslagen 35 op de, nabij de respectieve langsranden 20 gelegen gedeelten van het vlak van de lipvormige grendelhaak 21, bijvoorbeeld aan weerszijden van de verhoging 24, wordt voorkomen dat de grendelhaak 21 opnieuw in vergrendelende aangrijping met de begrenzingsrand 28 kan geraken. Vanuit deze ontgrendelde toestand kan de grendelhaak 21 dan gemakkelijk tegen de richting van de pijl 80 in worden verplaatst. In plaats van aan het uiteinde van een kokervormig lichaam 29 kunnen de grendelnok 28 en ontgrendelhaken 31 bijvoorbeeld ook in een wand van een deel van het te verbinden samenstel worden gevormd (niet getoond).
Figuur 4 toont een met de uitvoeringsvorm volgens figuur 1 corresponderend klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, waarbij een qua vorm van de grendelhaak 1 afwijkende grendelhaak 36 is toegepast. In plaats van een verlenging 7 aan het vrije uiteinde 3 van de grendelhaak 1 (fig. 1) bezit de grendelhaak 36 een recht gedeelte 37 dat zich aangrenzend aan een verhoging 38 in de tegengestelde richting van het vaste uiteinde 39 van de grendelhaak 36 uitstrekt. De verhoging 38 is bij benade ring gelijk aan de verhoging 4 van de grendelhaak 1 zoals getoond in figuur 1.
De grendelhaak 36 is met zijn uiteinde 39 vast aan een eerste deel 40 van een te verbinden samenstel, bijvoorbeeld het deksel van een elektrische installatiekast, verbonden. De grendelnok 41 en de ontgrendelhaak 42 komen qua opbouw en positionering overeen met de grendelnok 8 en ontgrendelhaak 12 zoals getoond in figuur 1 en zijn vast bevestigd aan een tweede deel 43 van het te verbinden samenstel, bijvoorbeeld het bodemge-deelte van een elektrische installatiekast.
In deze uitvoeringsvorm wordt slechts gebruik gemaakt van één ontgrendelhaak 42, terwijl de grendelhaak 36 schuin ten opzichte van de ver-bindingsrichting 80 van de beide delen 40, 43 is opgesteld, teneinde toleranties in de afmetingen van de te verbinden delen 40, 43 en in de lengte en positie van de grendelhaak 36 en de grendelnok 41 gemakkelijk te kunnen opvangen. De aangrijping van de grendelhaak 36 en de grendelnok 41 vindt hierdoor tevens onder een (lichte) mechanische spanning plaats, om de beide delen 40, 43 zonder speling stevig op elkaar vast te houden. Dit om de indruk van een mechanisch kwalitatief goede verbinding te waarborgen en om de mogelijkheid te bieden een afdichting, zoals een 0-ring of andere pakking tussen de randen 45, 46 van de te verbinden delen 40, 43 aan te brengen. Omwille van deze doeleinden is ook de grendelnok 41 schuin ten opzichte van de verbindingsrichting 80, met zijn vlak in hoofdzaak evenwijdig aan het vlak van de grendelhaak 36 opgesteld (zie ook figuur 1) en is de grendelnok 41 dwars op het vlak hiervan enigszins verend uitgevoerd.
Figuur 4a toont de beide delen 40, 43 in losgenomen toestand. Door het in de richting van de pijl 80 verplaatsen van bijvoorbeeld het deel 40, zal de grendelhaak 36 met zijn verhoging 38 voorbij de grendelnok 41 bewegen, en de vergrendelende stand, zoals getoond in figuur 4b innemen.
Via een kokervormige uitsparing 47 kan de grendelhaak 36 van buiten het deel 40 middels een schroevedraaier of een ander, speciaal voor dit doel ontwikkelt stuk gereedschap, vanuit de vergrendelende stand in de in figuur 4c getoonde ontgrendelde stand worden gebracht, waarin de ontgrendelhaak 42 met zijn verhoging 48, welke overeenkomt met de verhoging 16 in figuur 1, aangrijpt op het rechte gedeelte 37 van de grendelhaak 36. Vanuit deze ontgrendelde stand kan het deel 40 gemakkelijk van het deel 43 worden losgenomen.
In tegenstelling tot een rechte, verticale opstelling van de grendelhaak, zoals bij het bekende klikverbindingssysteem, heeft de schuine opstelling het voordeel dat voor het in de ontgrendelde toestand brengen van de grendelhaak geen wrikkende beweging nodig is, maar kan worden volstaan met het recht in de kokervormige uitsparing 47 inbrengen van een wigvormig lichaam, bijvoorbeeld het in figuur 4c getoonde lichaam 49.
Het zal duidelijk zijn dat de posities van de grendelhaak 36 en de grendelnok 41 met de ontgrendelhaak 42 onderling kunnen worden verwisseld of gespiegeld; al naar gelang het toepassingsgebied.
Figuur 5 toont een qua opbouw met de uitvoeringsvorm volgens figuur 3 overeenkomend klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, met een grendelhaak 50, voorzien van een terugwaarts omgebogen vrij uiteinde 51, met een verstevigingsrib 52 en een verlenging 53 voor aangrijping op een ontgrendelhaak 54 in de vorm van een terugwaarts omgebogen lipvormige wang 55 met verhoging 56. De begrenzingsrand 57 van een uitsparing 58 in een kokervormige lichaam 59 vormt de grendelnok.
In vergrendelende toestand grijpt het terugwaarts omgebogen uiteinde 51 van de grendelhaak 50 aan op de begrenzingsrand 57, terwijl in ontgrendelde toestand de verhoging 56 van de ontgrendelhaak 54 aangrijpt op de verlenging 53 van de grendelhaak 50.
Figuur 6 illustreert het voornaamste verschil van het bekende klikverbindingssysteem, in doorsnede getoond in figuur 6a, en het principe van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding, perspectivisch getoond in figuur 6b.
Bij het bekende klikverbindingssysteem, met grendelhaak 60, grendelnok 61 en tegenover de kopse zijde van het vrije uiteinde van de grendelhaak 60 opgestelde ontgrendelhaak 62, zijn de afmetingen X en Z onderling nauw gerelateerd. Wanneer Z te lang is, vormt de ontgrendelhaak 62 een barrière voor het vanuit de vergrendelde toestand in de ontgrendelde toestand (zoals getoond) brengen van de grendelhaak 60. Is daarentegen de afstand Z of de afstand X te kort, dan zal de grendelhaak 60 niet door de ontgrendelhaak 62 in de ontgrendelde toestand kunnen worden geblokkeerd. Naast toleranties in de onderdelen van klikverbindingssysteem zelf, kunnen deze lengteverschillen ook hun oorzaak vinden in toleranties van de te verbinden delen van het samenstel. Bij het klikverbindingsysteem volgens de uitvinding daarentegen, met grendelhaak 63 en ontgrendelhaak 64 zijn de afstanden X en Z daarentegen onderling onafhankelijk met de, in het voorgaande beschreven grotere constructievrijheid als resultaat.
Het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding maakt het bovendien mogelijk om de kast probleemloos in een hoek tegen de muur aan te plaatsen. Dit omdat bij de uitvinding de vergrendeling wordt opgeheven met een van die muur af gerichte beweging.
Figuur 7 toont een toepassing van het klikverbindingssysteem volgens de uitvinding bij een elektrische installatiekast 65, bestaande uit een deksel 66 en bodemgedeelte 67 waarin bedradings- en beveiligingsapparatuur 68, 69 is opgesteld. Door middel van een beveiligingsschakelaar 70 kan een verbinding tussen de elementen 68 en 69 tot stand worden gebracht, middels steker-bus verbindingen 71, 72, 73. Het bodemgedeelte 67 van de installatiekast 65 is van openingen 74 voorzien, voor het aansluiten van leidingen van de betreffende elektrische installatie en een opening 75 voor het aansluiten van een toevoerleiding. Verder is voorzien in een ruimte 76 voor het opnemen van signaleringsbedrading- en apparatuur. Een dergelijke installatiekast is op zichzelf bekend uit de niet-voorge-publiceerde Nederlandse octrooiaanvrage 9101631 ten name van aanvraagster.
Als gevolg van de relatief geringe afmetingen van het klikverbin-dingssysteem volgens de uitvinding, kan dit op alle vier de hoekpunten van het deksel 66 en het bodemgedeelte 67 worden opgesteld, zoals geïllustreerd.
Het deksel 66 is van grendelhaken 77 voorzien en hierop aansluitende, in het deksel 66 gevormde uitsparingen 78. De grendelnok en een of meer ontgrendelhaken zijn vast aan het bodemgedeelte 67 bevestigd, aan het uiteinde van kokervormige houders 79, welke slechts schematisch zijn weergegeven. Als klikverbindingssysteem kan elke uitvoeringsvorm volgens de uitvinding zoals in het voorgaande besproken, worden toegepast.
Het spreekt vanzelf dat de uitvinding niet beperkt is tot toepassing voor het verbinden van een deksel en bodemgedeelte, maar ook voor het losneembaar bevestigen van apparatuur in een installatiekast of ander geschikt (elektrotechnisch) toepassingsgebied, noch tot de getoonde en besproken uitvoeringsvormen.

Claims (15)

1. Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor het losneembaar bevestigen van een kunststof deksel op een kunststof huis voor gebruik in elektrische installaties, omvattende een met een uiteinde vast aan een eerste deel van het te verbinden samenstel bevestigde langwerpige, in één richting verende grendelhaak met een vrij uiteinde, en een aan een tweede deel van het te verbinden samenstel bevestigde grendelnok en een in één richting verende ontgrendelhaak, waarbij de grendelhaak en de grendelnok in verbonden toestand van de delen van het samenstel in vergrendelende aangrij-ping zijn en waarbij door het tegen zijn verende bewegingsrichting in verplaatsen van de grendelhaak de aangrijping op de grendelnok kan worden ontgrendeld en de grendelhaak in aangrijping met de ontgrendelhaak kan worden gebracht, in welke ontgrendelde toestand de grendelhaak en de ontgrendelhaak in aangrijping zijn totdat de delen van het samenstel worden losgenomen, met het kenmerk, dat de ontgrendelhaak zodanig is opgesteld dat deze nabij de langsrand van de grendelhaak hierop kan aangrijpen en in zijn verende bewegingsrichting dwars op de verende bewegingsrichting van de grendelhaak verplaatsbaar is.
2. Klikverbindingssysteem volgens conclusie 1, waarin aan weerszijden van de grendelnok een ontgrendelhaak voor aangrijping op de respectieve langsrand van de grendelhaak is opgesteld.
3. Klikverbindingssysteem volgens conclusie 1 of 2, waarin elke ontgrendelhaak zodanig is opgesteld dat deze nabij het vrije uiteinde van de grendelhaak hierop kan aangrijpen en gezien in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel voorbij de grendelnok is gelegen.
4. Klikverbindingssysteem volgens conclusie 1, 2 of 3, waarin de grendelhaak lipvormig is, met een nabij zijn vrije uiteinde gelegen verhoging voorzien van een naar het vaste uiteinde schuin oplopende zijde welke overgaat in een aanslag voor aangrijping op de grendelnok, en waarbij elke ontgrendelhaak is gevormd als een lipvormige wang welke zich met zijn vlak dwars op het vlak van de grendelhaak uitstrekt, welke wang is voorzien van een verhoging met een in de ontgrendelrichting van de grendelhaak schuin oplopende zijde, welke overgaat in een aanslag voor aangrijping op de grendelhaak, voor het op afstand van de grendelnok vasthouden van de grendelhaak, totdat de beide delen van het samenstel worden losgenomen.
5. Klikverbindingssysteem volgens conclusie 4, waarin de lipvormige wang zich in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel uitstrekt, met een vast met het tweede deel van het samenstel verbonden uiteinde en met een van de verhoging voorzien vrij uiteinde.
6. Klikverbindingssysteem volgens conclusie.4, waarin de lipvormige wang zich in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel uitstrekt, met een vast met het tweede deel van het samenstel verbonden uiteinde en met een van de verhoging voorzien naar het vaste uiteinde terugwaarts omgebogen vrij uiteinde.
7. Klikverbindingssysteem volgens conclusie 4, waarin de lipvormige wang zich dwars op de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel uitstrekt, waarbij ten minste één uiteinde van de wang vast met het tweede deel van het samenstel is verbonden.
8. Klikverbindingssysteem volgens conclusie 7, waarin de wang wordt gevormd door een begrenzingsrand van een uitsparing voor het opnemen van de grendelhaak, aan welke begrenzingsrand de verhoging is gelegen.
9. Klikverbindingssysteem volgens één of meer van de conclusies 4 t/m 8, waarin de grendelnok lipvormig is en zich in de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel bij benadering evenwijdig aan het vlak van de lipvormige grendelhaak uitstrekt, met een vast met het tweede deel van het samenstel verbonden uiteinde en met een tegenover de grendelhaak in hoofdzaak dwars op de verbindingsrichting gelegen vrij uiteinde voor aangrijping op de verhoging van de grendelhaak.
10. Klikverbindingssysteem volgens één of meer van de conclusies 4 t/m 8, waarin een evenwijdig aan het vlak van de lipvormige grendelhaak gelegen rand van een uitsparing voor het opnemen van de grendelhaak de grendelnok vormt, welke uitsparing deel uitmaakt van het tweede deel van het samenstel.
11. Klikverbindingssysteem volgens één of meer van de conclusies 4 t/m 10, waarin het vrije uiteinde van de lipvormige grendelhaak in de richting van het vaste uiteinde hiervan terugwaarts is omgebogen en de verhoging voor aangrijping op de grendelnok vormt.
12. Klikverbindingssysteem volgens één of meer van de conclusies 4 t/m 11 in afhankelijk van conclusie 3, waarin de grendelhaak aan zijn vrije uiteinde lipvormig is verlengd voor aangrijping van een ontgrendelhaak.
13. Klikverbindingssysteem volgens één of meer van de voorgaande conclusies, waarin de grendelhaak over een afstand schuin ten opzichte van de verbindingsrichting van de beide delen van het samenstel is opgesteld.
14. Behuizing voorzien van een kunststof deksel en een kunststof huis, in het bijzonder bestemd voor gebruik als verdeelkast voor een elektrische installatie, voor het opnemen van beveiligi.ngs- en signaleringsapparatuur, voorzien van een klikverbindingssysteem volgens één of meer van de voorgaande conclusies, waarbij het deksel van één of meer grendelhaken is voorzien met een in het deksel gevormde uitsparing voor het vanaf de buitenzijde van het deksel verplaatsen van de grendelhaak, en waarbij het huis van één of meer corresponderende grendelnokken en ontgrendelhaken is voorzien.
15. Verdeelkast volgens conclusie 14, met een in hoofdzaak rechthoekig deksel en huis, waarin nabij elk hoekpunt een klikverbindingssysteem is opgesteld. ♦
NL9102058A 1991-12-10 1991-12-10 Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten. NL9102058A (nl)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9102058A NL9102058A (nl) 1991-12-10 1991-12-10 Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten.
ES92203872T ES2076671T3 (es) 1991-12-10 1992-12-10 Sistema de conexion rapida para conectar de modo separable partes de una unidad, en particular para uso con cajas de instalaciones electricas.
EP92203872A EP0546642B1 (en) 1991-12-10 1992-12-10 Snap connection system for detachably connecting parts of a unit, in particular for use with electrical installation boxes
DK92203872.4T DK0546642T3 (da) 1991-12-10 1992-12-10 Snapforbindelsessystem til løsbar forbindelse af delene i en enhed især til brug i forbindelse med elektriske installationskasser
DE69204265T DE69204265T2 (de) 1991-12-10 1992-12-10 Rastverbindungssystem für das losbare Verbinden von Teilen einer Einheit, insbesondere für elektrische Installationsdosen.
AT92203872T ATE126940T1 (de) 1991-12-10 1992-12-10 Rastverbindungssystem für das losbare verbinden von teilen einer einheit, insbesondere für elektrische installationsdosen.
GR950403147T GR3018049T3 (en) 1991-12-10 1995-11-09 Snap connection system for detachably connecting parts of a unit, in particular for use with electrical installation boxes.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9102058 1991-12-10
NL9102058A NL9102058A (nl) 1991-12-10 1991-12-10 Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9102058A true NL9102058A (nl) 1993-07-01

Family

ID=19860016

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9102058A NL9102058A (nl) 1991-12-10 1991-12-10 Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0546642B1 (nl)
AT (1) ATE126940T1 (nl)
DE (1) DE69204265T2 (nl)
DK (1) DK0546642T3 (nl)
ES (1) ES2076671T3 (nl)
GR (1) GR3018049T3 (nl)
NL (1) NL9102058A (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2292642B (en) * 1994-08-22 1998-06-03 Sumitomo Wiring Systems Connector
ITRM20050162A1 (it) * 2005-04-07 2006-10-08 Bticino Spa Telaio di supporto e gruppo di parti, includente tale telaio, per il montaggio a parete di un apparecchio elettrico.

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE8020040U1 (de) * 1980-07-25 1980-10-23 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Installationsgerät für Aufputzmontage
FR2609354B1 (fr) * 1987-01-05 1990-03-02 Merlin Gerin Dispositif d'encliquetage d'un capot cache-borne
NL8701200A (nl) * 1987-05-19 1988-12-16 Attema Kunststoffenind Behuizing uit kunststof, in het bijzonder verdeelkast voor elektrische leidingen.

Also Published As

Publication number Publication date
DE69204265T2 (de) 1996-02-01
DE69204265D1 (de) 1995-09-28
ES2076671T3 (es) 1995-11-01
DK0546642T3 (da) 1995-09-18
EP0546642B1 (en) 1995-08-23
EP0546642A1 (en) 1993-06-16
ATE126940T1 (de) 1995-09-15
GR3018049T3 (en) 1996-02-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5731501B2 (ja) ロック構造を有するハウジング
US4399913A (en) Cassette container with flexible and hinged drawers
JP6143026B2 (ja) モータ制御装置
TW201909506A (zh) 具猛撞閉合門之垂直纜線管理器
US20050018976A1 (en) Hot plugging device for optical transceiver modules
US11352810B2 (en) Cabinet door and locking system
WO2020202146A1 (en) Module articulation system
US3621510A (en) Locking handle
JPH05239970A (ja) 家具結合器
AU2015273704A1 (en) Fastening part of a storage system
NL9102058A (nl) Klikverbindingssysteem voor het losneembaar verbinden van delen van een samenstel, in het bijzonder voor gebruik bij elektrische installatiekasten.
JP4729004B2 (ja) 化粧板の取付構造
CN110546840A (zh) 架空电缆分隔器
US5890784A (en) Drawer slide
US5297009A (en) Device for locking in a rack a drawer for electronic board(s)
GB2551640B (en) Housing system for electrical connectors
EP0404240B1 (en) Snap connection system, in particular for electrical installation cabinets
KR20060088109A (ko) 케이블 트로프 장치
NL8700237A (nl) Stapelbare houder.
JP3560472B2 (ja)
GB2255000A (en) "sheet metal drawer"
KR200189519Y1 (ko) 창문용 잠금장치
JP2632497B2 (ja) 配線の敷設収納管
JP3601873B2 (ja) 引違いガラス戸のはずれ防止装置
JP3799264B2 (ja) 机等における配線カバー装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed