NL9000556A - Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer. Download PDF

Info

Publication number
NL9000556A
NL9000556A NL9000556A NL9000556A NL9000556A NL 9000556 A NL9000556 A NL 9000556A NL 9000556 A NL9000556 A NL 9000556A NL 9000556 A NL9000556 A NL 9000556A NL 9000556 A NL9000556 A NL 9000556A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
hole
tapping
pipe
shaft furnace
wall
Prior art date
Application number
NL9000556A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Hoogovens Groep Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoogovens Groep Bv filed Critical Hoogovens Groep Bv
Priority to NL9000556A priority Critical patent/NL9000556A/nl
Priority to US07/665,475 priority patent/US5058864A/en
Priority to CA002037834A priority patent/CA2037834A1/en
Priority to AU72756/91A priority patent/AU632022B2/en
Priority to EP91200519A priority patent/EP0446996B1/en
Priority to DE69102722T priority patent/DE69102722T2/de
Publication of NL9000556A publication Critical patent/NL9000556A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21BMANUFACTURE OF IRON OR STEEL
    • C21B7/00Blast furnaces
    • C21B7/12Opening or sealing the tap holes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Blast Furnaces (AREA)
  • Vertical, Hearth, Or Arc Furnaces (AREA)

Description

WERKWIJZE VOOR HET VERVAARDIGEN VAN RIJWIJZER
Door aanvraagster worden als uitvinders genoemd:
Ronald Nicolaas MOLENAAR te HEEMSKERK Rienk Markus NIJHOLT te NOORD-SCHARWOUDE
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer met een schachtoven, in het bijzonder een hoogoven, waarbij een aftapgat van de schachtoven wordt geopend en ruwijzer uit de schachtoven wordt afgetapt via het geopende aftapgat van de schachtoven, welk aftapgat na beëindigen van het aftappen van het ruwijzer via dit tapgat wordt afgedicht door een stopmassa in het tapgat aan te brengen, en welk afgedicht tapgat na enige tijd weer wordt geopend teneinde het aftappen via dit tapgat te hervatten. Deze werkwijze is bekend uit de praktijk van het maken van ruwijzer met een hoogoven.
Het is voorts bekend daarbij tenminste twee aftapgaten te gebruiken die alternerend bedreven worden, zodanig dat telkens slechts één aftapgat geopend is voor het aftappen van ruwijzer uit de schachtoven.
Voor het openen van het aftapgat worden verschillende methoden toegepast. Een bekende werkwijze is om met behulp van een boor een gat in de ovenwand aan te brengen hetgeen mede in verband met de lengte van het te maken tapgat (circa 2 tot 3 meter) en de eigenschappen van het materiaal van de ovenwand geen eenvoudige zaak is. Deze methode heeft vooral als nadeel dat de wand van het geboorde aftapgat niet glad is afgewerkt. Het stroomfront van het via het geopende aftapgat uit de schachtoven stromende ruwijzer is door deze niet vlakke afwerking van het aftapgat inhomogeen hetgeen inhoudt dat naast de primaire ijzerstroom, de hoofdstroom, zogenaamde secundaire stromen ontstaan waarbij zogeheten sproeiers _ voorkomen. Genoemde secundaire stromen kenmerken zich door een sterk verlaagde uitstroomsnelheid ten opzichte van de primaire stroom. Er vindt stolling van deze secundaire stromen plaats op korte afstand na uittreden uit de schachtoven. Deze gestolde secundaire stromen bemoeilijken het na afloop van het aftappen weer afdichten van het aftapgat doordat zij althans ten dele voor het aftapgat gestold zijn en daarvoor een gedeeltelijke blokkade vormen. Bovendien zijn deze gestolde secundaire stromen moeilijk verwijderbaar hetgeen nadelig is in verband met de arbeidsomstandigheden van het bedienend personeel.
Als alternatief is wel voorgesteld en wordt ook toegepast een methode waarbij zodra het aftappen via het aftapgat beëindigd is, een zachte maar hardende stopmassa in het aftapgat wordt aangebracht, in welke stopmassa vervolgens een klopstang wordt ingeklopt. Openen van het aftapgat kan dan geschieden door de stang er eenvoudig weer uit te trekken. Deze methode heeft als voordeel boven de boormethode voor het openen van het aftapgat dat deze relatief snel verloopt en een glad afgewerkt tapgat oplevert. De methode heeft echter met het probleem te kampen dat de klopstang kort na het stoppen van het tapgat met de stopmassa, in een vrij geringe tijd het tapgat moet worden ingeklopt. Dit hangt samen met de omstandigheid dat het uitharden van de stopmassa na enkele minuten reeds een aanvang neemt en op sommige plaatsen zeer snel verloopt. Zodra de stopmassa is uitgehard, althans harder wordt, geeft het inkloppen met de klopstang het probleem dat de omgeving van het tapgat schade oploopt doordat de stang en de voor de stang liggende stopmassa vastloopt in het tapgat. Een bijkomend nadeel van deze methode is dat het inkloppen door het uitharden van de stopmassa zwaar verloopt, en de stang soms slechts in geringe mate het tapgat kan worden ingeklopt.
Met de uitvinding wordt nu beoogd een eenvoudige methode te verschaffen voor de werkwijze volgens de aanhef van conclusie 1, waarbij de voordelen van de laatstgenoemde methode behouden blijven en de nadelen vermeden worden. Daartoe wordt de werkwijze volgens de uitvinding erdoor gekenmerkt dat in de stopmassa welke ter afdichting in het tapgat wordt aangebracht, een holle pijp wordt ingeduwd, en dat het tapgat wordt geopend door de pijp uit het tapgat te verwijderen.
De werkwijze volgens de uitvinding heeft als voordeel dat tijdens het inbrengen van de pijp geen of nauwelijks stopmassa in de lengterichting van het tapgat verplaatst wordt waardoor schade aan de gedeeltelijk uitgeharde of uithardende stopmassa en het tapgat wordt voorkomen.
De werkwijze volgens de uitvinding levert voorts na verwijdering van de pijp een glad afgewerkt af tapgat op en heeft verdere voordelen welke in het navolgende worden besproken.
Het is wenselijk dat de pijp over nagenoeg de gehele lengte van het tapgat de schachtoven wordt ingeduwd. Voorts is bij voorkeur de kopse kant van de pijp mesvormig uitgevoerd, zodanig dat de lengte van de binnenwand van de pijp groter is dan de lengte van de buitenwand van de pijp. Hierdoor wordt tijdens inkloppen van de holle pijp een verdichting van de aftapwand verkregen, waardoor na verwijdering van de pijp het af tapgat voorzien is van een steviger wand waarvan de gladde afwerking gedurende het aftappen beter behouden blijft.
Met voordeel wordt de wanddikte van de pijp gekozen in afhankelijkheid van een gewenste verdichting van de tapgatwand. Door de wanddikte van de pijp groter te kiezen kan de te bereiken verdichting van de aftapgatwand worden verhoogd. Het inbrengen van de pijp in en verwijderen van de pijp uit het af tapgat kan eenvoudig met een klopbewerking geschieden.
Met de werkwijze volgens de uitvinding wordt bereikt dat eerdergenoemde secundaire ijzerstromen nagenoeg vermeden worden en dat een compacter aftapstraal ontstaat, welke ook een reproduceerbare aftapsnelheid bezit door een met de uitvinding gerealiseerde nauwkeurige beheersing van de tapgatdiameter.
Boven de bekende stand van de techniek is voorts een voordeel van de werkwijze volgens de uitvinding dat het verwijderen van de holle pijp in slechts circa een halve minuut kan geschieden waardoor de effectieve taptijd verhoogd is en bij een gegeven hoogoven inhoud en haarddiameter een groter productievolume haalbaar is. Daarenboven wordt nog het voordeel bereikt dat bij toepassing van meer tapgaten het alternerend tappen per aftapgat nauwer op elkaar kan aansluiten waardoor de kwaliteit van het afgetapte ruwijzer per aftapgat op gelijk niveau ligt. Dit wordt, naar wordt gemeend, veroorzaakt doordat de badspiegel van de vloeibare ijzer en slak in de oven alsdan nauwelijks wijziging ondergaat, en opvolgende tapgaten een nagenoeg identiek samengesteld ijzer/slak-mengsel laten aftappen. Handhaving van de kwaliteit van het afgetapte ruwijzer wordt in verband daarmee tevens bereikt door de eerdergenoemde gerealiseerde reproduceerbaarheid van de aftapsnelheid. De kwaliteit van het met de oven geproduceerde ruwijzer is zodoende onafhankelijker geworden van met welk aftapgat het ruwijzer uit de oven is getapt.
Door de vorengenoemde compactering van de aftapwand tengevolge van het inbrengen van de holle pijp, alsmede en in verband daarmee het nagenoeg achterwege blijven van verplaatsing in het tapgat van de stopmassa tijdens inbrengen van de holle pijp, wordt schade aan het aftapgat geminimaliseerd, en is dit tapgat van een stabiele kwaliteit waardoor een beter beheersbaar aftapproces verkregen is.

Claims (5)

1. Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer met een schacht-oven, in het bijzonder een hoogoven, waarbij een aftapgat van de schachtoven wordt geopend en ruwijzer uit de schachtoven wordt afgetapt via het geopende aftapgat van de schachtoven, welk aftapgat na beëindigen van het aftappen van het ruwijzer via dit tapgat wordt afgedicht door een stopmassa in het tapgat aan te brengen, en welk af gedicht tapgat na enige tijd weer wordt geopend teneinde het aftappen via dit tapgat te hervatten, met het kenmerk, dat in de stopmassa welke ter afdichting in het tapgat wordt aangebracht, een holle pijp wordt ingeduwd, en dat het tapgat wordt geopend door de pijp uit het tapgat te verwij deren.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de pijp over nagenoeg de gehele lengte van het tapgat de schachtoven wordt ingeduwd.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de kopse kant van de pijp mesvormig is uitgevoerd, zodanig dat de lengte van de binnenwand van de pijp groter is dan de lengte van de buitenwand van de pijp.
4. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de wanddikte van de pijp wordt gekozen in afhankelijkheid van een gewenste verdichting van de tapgatwand.
5. Werkwijze volgens een der conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de pijp met een klopbewerking het tapgat wordt ingebracht, en met een verdere klopbewerking uit het tapgat wordt verwijderd.
NL9000556A 1990-03-12 1990-03-12 Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer. NL9000556A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000556A NL9000556A (nl) 1990-03-12 1990-03-12 Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer.
US07/665,475 US5058864A (en) 1990-03-12 1991-03-06 Method of manufacture of pig iron using hollow tube to reseal tap role
CA002037834A CA2037834A1 (en) 1990-03-12 1991-03-08 Method of manufacture of pig iron
AU72756/91A AU632022B2 (en) 1990-03-12 1991-03-08 Method of manufacture of pig iron
EP91200519A EP0446996B1 (en) 1990-03-12 1991-03-11 Method of manufacture of pig iron
DE69102722T DE69102722T2 (de) 1990-03-12 1991-03-11 Verfahren zur Erzeugung von Roheisen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9000556 1990-03-12
NL9000556A NL9000556A (nl) 1990-03-12 1990-03-12 Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9000556A true NL9000556A (nl) 1991-10-01

Family

ID=19856727

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9000556A NL9000556A (nl) 1990-03-12 1990-03-12 Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5058864A (nl)
EP (1) EP0446996B1 (nl)
AU (1) AU632022B2 (nl)
CA (1) CA2037834A1 (nl)
DE (1) DE69102722T2 (nl)
NL (1) NL9000556A (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5895561A (en) * 1996-01-17 1999-04-20 Kennecott Utah Copper Corporation Method of sealing cooling blocks using electrodeposited metal

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3618926A (en) * 1970-04-01 1971-11-09 Air Reduction Tapping bar assembly
JPH01127612A (ja) * 1987-11-09 1989-05-19 Kawasaki Steel Corp 高炉出銑口の閉塞方法
DE3803132A1 (de) * 1988-02-03 1989-08-17 Dango & Dienenthal Maschbau Verfahren und stopfkanone zum schliessen des stichlochs von oefen
DE3803625A1 (de) * 1988-02-06 1989-08-17 Dango & Dienenthal Maschbau Verfahren und vorrichtung zum oeffnen des stichlochs von oefen
FR2630130A1 (fr) * 1988-04-18 1989-10-20 Jasniak Romain Dispositif et procede d'obturation du trou de coulee d'un haut fourneau
WO1990006377A1 (en) * 1988-12-01 1990-06-14 Goricon Metallurgical Services Limited Improvements relating to steel-making vessels

Also Published As

Publication number Publication date
DE69102722T2 (de) 1994-10-27
CA2037834A1 (en) 1991-09-13
AU7275691A (en) 1991-09-12
EP0446996A1 (en) 1991-09-18
AU632022B2 (en) 1992-12-10
US5058864A (en) 1991-10-22
DE69102722D1 (de) 1994-08-11
EP0446996B1 (en) 1994-07-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE102008036790B4 (de) Abstichkanal zur Ableitung von Eisen- und Metallschmelzen sowie flüssige Schlacke aus metallurgischen Behältern, wie Hochöfen und Schmelzöfen
DE3301788C2 (nl)
EP0518174A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Auskleiden der Innenwand eines Kanalrohres
DE3244824A1 (de) Eingussvorrichtung zum vergiessen von metallschmelzen sowie ein verfahren zum vergiessen von metallschmelze
EP2226176B1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Kunststoffteils
NL9000556A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van ruwijzer.
EP1637792B1 (de) Verfahren zum Verbinden von Leitungen
DE2702267A1 (de) Stranggussverfahren sowie vorrichtung zur durchfuehrung des verfahrens und nach dem verfahren hergestellter gussrohling
EP0182974B1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Öffnen und Schliessen eines Stichloches an Öfen
DE10114415A1 (de) Verfahren zum Spritzgießen von mindestens einen Hohlraum aufweisenden Formteilen
EP0915746A1 (de) Verfahren, vorrichtung und feuerfester ausguss zum angiessen und/oder vergiessen von flüssigen metallen
EP2310540A2 (de) Verfahren und schmelzekanäle zur unterbrechung und wiederherstellung des schmelzestroms von eisen- und metallschmelzen in stichlochkanälen von hochöfen und abflusskanälen von schmelzöfen
DE19705566A1 (de) Vorrichtung zum grabenlosen Auswechseln von erdverlegten Stahlrohrleitungen durch Kunststoff-Rohrleitungen
DE10195658B4 (de) Vorrichtung und Verfahren zum Zuführen von geschmolzenem Metall in eine Form beim Stranggießen
DE3841381C2 (de) Vorrichtung zur Anordnung einer Expansionsleitdüse eines Luftstoßgerätes in Begrenzungswänden von Reaktionskammern
DE2607379A1 (de) Vorrichtung zum spuelen von stahl
EP1034057B1 (de) Verfahren zum angiessen eines endabmessungsnahen metallbandes
DE102015110582A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Bildung einer unterirdischen Rohrleitung
CH443854A (de) Aluminothermisches Schweissverfahren
DE4028169C2 (de) Dämmaterial für ein Verfahren zum Sanieren von Rohrleitungen
DE3742170C1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Abschlacken von in metallurgischen Gefaessen befindlichen Metallschmelzen
AT405914B (de) Einrichtung zum kontinuierlichen stranggiessen eines metallbandes
EP1069191A1 (de) Abstichvorrichtung sowie Abstichverfahren
DE728307C (de) Verfahren zur Herstellung von Laeufern fuer Turbokompressoren und aehnlichen Werkstuecken
DE202005010125U1 (de) Vorrichtung zum Niederdruck-Gießen in steigender Gießweise von Metallen, insbesondere Leichtmetallen

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed