NL8802808A - Geluidabsorberende wand. - Google Patents

Geluidabsorberende wand. Download PDF

Info

Publication number
NL8802808A
NL8802808A NL8802808A NL8802808A NL8802808A NL 8802808 A NL8802808 A NL 8802808A NL 8802808 A NL8802808 A NL 8802808A NL 8802808 A NL8802808 A NL 8802808A NL 8802808 A NL8802808 A NL 8802808A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
sound
concrete slab
grating
absorbing
absorbing wall
Prior art date
Application number
NL8802808A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Schokbeton Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Schokbeton Bv filed Critical Schokbeton Bv
Priority to NL8802808A priority Critical patent/NL8802808A/nl
Priority to DE19893937756 priority patent/DE3937756A1/de
Publication of NL8802808A publication Critical patent/NL8802808A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F8/00Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic
    • E01F8/0005Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic used in a wall type arrangement
    • E01F8/0047Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic used in a wall type arrangement with open cavities, e.g. for covering sunken roads
    • E01F8/0052Grate-style, e.g. as wall facing
    • E01F8/0058Grate-style, e.g. as wall facing with damping material, e.g. rockwool, sand

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Devices Affording Protection Of Roads Or Walls For Sound Insulation (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Description

Geluidabsorberende wand.
De uitvinding heeft betrekking op een geluidabsorberende wand, opgebouwd uit voorgefabriceerde panelen.
Er is een toenemende belangstelling voor milieuverontreiniging door geluidsoverlast, die wordt teweeggebracht door het weg- en railvervoer en door industrie. Woongebieden in de nabijheid van autowegen en spoorwegen dienen op een of andere wijze te worden geïsoleerd ten opzichte van het door voertuigen, respectievelijk treinen teweeggebrachte verkeerslawaai. Daarvoor zijn 3 in de praktijk een groot aantal verschillende oplossingen bekend, in hoofdzaak bestaande uit tussen het woongebied en de autoweg, respectievelijk de rails aan te brengen wanden, die bijvoorbeeld kunnen bestaan uit schuttingen van beton, hout of kunststof etc. Door deze bekende middelen wordt een meer of minder aanvaardbare geluidisolatie verkregen, die in hoofdzaak berust op reflectie van het geluid, dat wordt uitgezonden in de richting van het te isoleren woongebied. Bij reflectie van geluid treedt nagenoeg geen vernietiging van de geluidsenergie op. Het geluid wordt gereflecteerd in een richting, waar het geluid minder kwaad kan, respectievelijk beter verdraagbaar is. Een goede geluidabsorptie is bij dergelijke middelen lastig verkrijgbaar omdat de geluidisole-rende middelen aan weer en wind zijn blootgesteld en de meeste geluidabsorberende materialen niet tegen deze weersinvloeden zijn bestand.
De uitvinding beoogt een geluidabsorberende wand te verschaffen, die gemakkelijk is aan te brengen op de daarvoor in aanmerking komende plaatsen en die bovendien goed bestand is tegen weersinvloeden en verder voldoet aan de bestaande richtlijnen, waarvoor doorgaans Duitse "Richtlinien für Larmschutzwanden und -Strassen" worden aangehouden. Volgens deze richtlijnen is een geluidsscherm voor het wegverkeer geheel absorberend indien het door het geluidsscherm gereflecteerde geluidsniveau ten minste 8 dB lager is dan het invallende geluidsniveau.
De geluidabsorberende wand volgens de uitvinding is daartoe gekenmerkt doordat elk paneel bestaat uit een betonnen plaat met opstaande randen, waarbij binnen deze randen ten minste één rooster, samengesteld uit op regelmatige tussenafstanden geplaatste betonstaven is aangebracht, welke betonstaven een vlakke voor-en achterzijde hebben en een in de richting van de betonnen plaat aanvankelijk divergerend en vervolgens convergerend profiel, waarbij de ruimte tussen het achtervlak van de roosterstaven en de betonnen plaat volledig en de ruimte tussen de roosterstaven ten minste ten dele is opgevuld met een geluidabsorberend materiaal. De geluidabsorberende wand volgens de uitvinding is relatief gemakkelijk aan te brengen door het boven en naast elkaar plaatsen en onderling verbinden van voorgefabriceerde panelen, waaruit de geluidabsorberende wand is opgebouwd. Door de bijzondere vorm van de roosterstaven worden in de wand geluidsenergie vernietigende holtes aangebracht, die samen met het in de wand aangebrachte geluidabsorberende materiaal zorgen voor een zeer goede geluidabsorptie. Het geluidabsorberende materiaal is stevig opgesloten tussen de betonnen plaat en het daarop aangebrachte rooster. Betonnen plaat en rooster vormen relatief eenvoudige, uit beton te gieten onderdelen en zijn bovendien gemakkelijk met elkaar te verbinden onder tussenplaatsing van het geluidabsorberende materiaal.
Voor het verkrijgen van een optimale geluidabsorptie moet de vorm van de roosterstaven van het rooster aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een optimale geluidabsorptie wordt verkregen indien de grootste breedte van een roosterstaaf ongeveer gelijk is aan de dikte daarvan en op een afstand van ongeveer 1/3 van die diktemaat achter het voorvlak van de roosterstaaf is gelegen. Een verdere verbetering van de geluidabsorptie wordt verkregen wanneer de basishoek van het convergerende deel van een roosterstaaf kleiner is dan de basishoek van het divergerende deel. Voor een goede geluidabsorptie is ook de dikte van de laag geluidabsorberend materiaal tussen het achtervlak van de roosterstaven en het voorvlak van de betonnen plaat van belang. Deze dikte is afhankelijk van het te absorberen geluidspectrum en zal voor verkeersgeluid doorgaans ongeveer 25 mm bedragen, voor industrie-geluid echter dikker zijn in verband met de lagere frequenties in dat type geluidspectrum.
Ook de rastermaat van het rooster is voor een goede geluidabsorptie van belang. De kleinste afstand tussen twee naburige roosterstaven is bij voorkeur ongeveer gelijk aan een 1/2 a 1/3 maal de grootste breedte van een roosterstaaf.
De ruimte tussen de roosterstaven wordt slechts ten dele opgevuld met geluidabsorberend materiaal en wel bij voorkeur zodanig dat dit geluidabsorberende materiaal slechts tussen de convergerende delen van de roosterstaven is gelegen. Dit geluidabsorberende materiaal is dan bij voorkeur omgeven met een weefsel, waardoor de geluidabsorberende wand een minder gemakkelijke prooi voor vandalisme vormt.
Het is niet nodig dat het voorgefabriceerde paneel bestaat uit één betonnen plaat en één daarmee te verbinden rooster. De lengte en breedte van de betonnen plaat kan een geheel aantal malen de lengte, respectievelijk de breedte van het rooster bedragen, zodat een aantal roosters met één betonnen plaat kunnen worden verbonden. Deze verbinding vindt bij voorkeur plaats op de hoekpunten van het rooster met behulp van middelen, zoals bevestigingsblokjes met een aan het staafprofiel aangepast profiel en een door een bevestigingsblokje stekende bout, welke schroefbaar is in één in de betonplaat ingegoten schroefhuls.
Een uitvoeringsvorm van een voorgefabriceerd paneel voor een geluidabsorberende wand wordt aan de hand van de tekening nader toegelicht. Hierin toont;
Fig. 1 een vooraanzicht van een voorgefabriceerd paneel, fig. 2 een doorsnede volgens de lijn II-II ) van fig. 1, fig. 3 een hoekpunt van het paneel volgens fig. 2, weergegeven op vergrote schaal, en fig. 4 een mogelijke bevestiging van een rooster met een betonnen plaat.
i In de figuren 1-3 is een betonnen plaat 1 weerge geven, voorzien van een opstaande rand 3. Binnen de zich over de hele omtrek uitstrekkende rand 3 zijn acht roosters 2 aangebracht, vier naast elkaar en twee boven elkaar, die door middel van bevestigingsblokjes 4 met de betonnen plaat zijn verbonden. Afhankelijk van de plaats waar zij zijn aangebracht, hebben de bevestigingsblokjes 4 de vorm van een kruis, een T-stuk, dan wel een hoekstuk.
De vorm van het rooster 2 is het duidelijkst weergegeven in fig. 3. Het rooster 2 bestaat uit op regelmatige tussenafstanden geplaatste betonstaven 5, die een vlakke voorzijde 10 hebben, een vlakke achterzijde 9 en een in de richting van de betonplaat 1 aanvankelijk divergerend en vervolgens convergerend profiel 11, 12. De voorvlakken 10 van de betonstaven liggen in gemonteerde toestand in het vlak van de omtreksrand 3 van de betonnen plaat 1. In gemonteerde toestand ligt het achtervlak 9 van de betonstaven 5 op een afstand E van het voorvlak van de betonnen plaat 1. De ruimte • tussen de vlakken 8, 9 wordt opgevuld met een geluidabsor-berend materiaal zoals bijvoorbeeld glaswol met een dichtheid van 16 kg/m2. Tussen de betonstaven 5 zijn op deze wijze divergerende holtes 13 gevormd, die eveneens met een geluidabsorberend materiaal zoals glaswol met een dichtheid van 65 kg/m3 worden opgevuld. De aldus met de glaswol opgevulde ruimten zijn door hun vorm en hun vulling met geluidabsorberend materiaal uitstekend geschikt voor het op efficiënte wijze vernietigen van geluidsenergie, hetgeen de constructie uitstekende, geluidabsorberende eigenschappen geeft.
De betonstaven 5 hebben een grootste breedte C, die ongeveer gelijk is aan de dikte B daarvan. Het breedste gedeelte van een betonstaaf 5 bevindt zich op een afstand van het voorvlak 10 van de betonstaaf die gelijk is aan ongeveer 1/3 van de diktemaat B. De basishoek fi> van het divergerende deel van de betonstaaf 5 is groter dan de basishoek oi van het convergerende gedeelte 12 van de betonstaaf 5. De hoekbedraagt ongeveer 75°, terwijl hoekc/ ongeveer 65° is. De onderlinge afstand D tussen de opeenvolgende betonstaven 5 in het rooster 2 is ongeveer gelijk aan een 1/2 a 1/3 maal de grootste breedte C van de roosterstaaf 5.
Omdat de glaswolvulling 13 tussen de roosterstaven 5 aan weer en wind en eventueel vandalisme is blootgesteld, is de glaswolvulling 13 tussen de roosterstaven 5 bekleed met een weefsel, bij voorkeur een geweven glasdoek 7.
Het in fig. 4 als voorbeeld voor een mogelijke bevestigingsvorm in doorsnede weergegeven bevesti-gingsblokje voor het bevestigen van het rooster 2 aan de betonplaat 1 heeft in doorsnede een convergerend/diver-gerende vorm, aangepast aan het zijprofiel van een betonstaaf 5. Een aldus uitgevoerd bevestigingsblokje 4 kan derhalve tussen de rand 3 van de betonnen plaat 1 en de naburige roosterstaaf 5 van een rooster 2 ofwel tussen twee naburige roosters 2 worden geplaatst en tussen deze rand 3 en de roosterstaaf 5 worden opgesloten.
Het bevestigingsblokje 4 is voorzien van een centrale boring, waardoorheen een bout 14 kan steken, die kan worden geschroefd in een schroefhuls 15, aangebracht op die plaatsen van de betonnen plaat 1, waar een hoekpunt van een rooster 2 in gemonteerde toestand zal liggen.
Het rooster kan uiteraard ook met behulp van andere bevestigingsmiddelen, zoals prikankers met de betonnen wand worden verbonden.
De afmetingen van een in de praktijk uitgevoerd, 3 voorgefabriceerd paneel zijn als volgt:
De betonnen plaat heeft een lengte van ongeveer 5 m en een hoogte van 2,60 m. De dikte H bedraagt 80 mm. De dikte van de ópstaande rand A bedraagt 85 mm en de breedte van de rand bedraagt 100 mm.
> Het rooster 2 is ongeveer 1160 mm vierkant en voorzien van zestien roosterstaven 5 met een dikte B van 60 mm en een grootste breedte C van eveneens 60 mm, terwijl de onderlinge afstand D tussen opeenvolgende roosterstaven 25 mm bedraagt. De afstand G vanaf het ! voorvlak van het rooster tot aan de grootste breedte van de roosterstaaf 5 bedraagt 20 mm, de dikte F van het convergerende deel van de betonstaaf 5 bedraagt 40 mm. De divergerende/convergerende zijwand 11, 12 van een betonstaaf 5 is glad uitgevoerd. Wanneer een dergelijke wand wordt blootgesteld aan een standaard geluidsspectrum voor wegverkeer bij 70 dB bedraagt het gereflecteerde geluidsniveau 60,8 dB, zodat de geluidabsorptiefactor 9,2 dB bedraagt.

Claims (7)

1. Geluidabsorberende wand, opgebouwd uit voorgefabriceerde panelen, met het kenmerk, dat elk paneel bestaat uit een betonnen plaat (1) met opstaande randen (3) waarbij binnen deze randen (3) ten minste één rooster (2), samengesteld uit op regelmatige tussenafstanden geplaatste betonstaven (5) is aangebracht, welke betonsta-ven (5) een vlakke voor- (10) en achterzijde (9) hebben en een in de richting van de betonnen plaat (1) aanvankelijk divergerend (11) en vervolgens convergerend profiel i (12), waarbij de ruimte tussen het achtervlak (9) van de roosterstaven (5) en de betonnen plaat (1) volledig en de ruimte tussen de roosterstaven (5) ten minste ten dele is opgevuld met een geluidabsorberend materiaal (6, 13).
2. Geluidabsorberende wand volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de grootste breedte (C) van een roosterstaaf (5) ongeveer gelijk is aan de dikte (B) daarvan en op een afstand van ongeveer 1/3 van die diktemaat (B) vanaf het voorvlak (10) van de roosterstaaf (5) is gelegen.
3. Geluidabsorberende wand volgens de conclusies 1-2, met het kenmerk, dat de basishoek (oC) van het convergerende deel (12) van een roosterstaaf (5) kleiner is dan de basishoek {β) van het divergerende deel (11).
4. Geluidabsorberende wand volgens de conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de afstand (E) tussen het achtervlak (9) van de roosterstaven (5) en het voorvlak (8) van de betonnen plaat (1) voor het absorberen van verkeersgeluid ongeveer 25 mm bedraagt.
5. Geluidabsorberende wand volgens de conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de kleinste afstand (D) tussen twee naburige roosterstaven (5) ongeveer gelijk is aan 1/2 a 1/3 maal de grootste breedte (C) van een roosterstaaf.
6. Geluidabsorberende wand volgens de conclusies 1-5, met het kenmerk, dat van de ruimte tussen naburige roosterstaven (5) slechts dat gedeelte met een geluidab-sorberend materiaal (13) is opgevuld, dat is gelegen tussen de convergerende delen (12) van de roosterstaven (5), waarbij het geluidabsorberende materiaal (13) met een weefsel (7) is omgeven.
7. Geluidabsorberende wand volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de lengte en breedte van de betonnen plaat (1) een geheel aantal malen de lengte, respectievelijk de breedte van het rooster (2) bedraagt, waarbij elk rooster (2) op de hoekpunten aan de betonnen plaat (1) is bevestigd met behulp van bevestigingsmiddelen zoals bevestigingsblokjes (4) met aan het staafprofiel aangepast profiel en een door een bevestigingsblokje (4) stekende bout (14), welke schroefbaar is in een in de betonnen plaat (1) ingegoten schroefhuls (15).
NL8802808A 1988-11-15 1988-11-15 Geluidabsorberende wand. NL8802808A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8802808A NL8802808A (nl) 1988-11-15 1988-11-15 Geluidabsorberende wand.
DE19893937756 DE3937756A1 (de) 1988-11-15 1989-11-14 Schallabsorbierende wand

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8802808A NL8802808A (nl) 1988-11-15 1988-11-15 Geluidabsorberende wand.
NL8802808 1988-11-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8802808A true NL8802808A (nl) 1990-06-01

Family

ID=19853223

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8802808A NL8802808A (nl) 1988-11-15 1988-11-15 Geluidabsorberende wand.

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE3937756A1 (nl)
NL (1) NL8802808A (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL9001615A (nl) * 1990-07-16 1992-02-17 Nijmeegse Betonindustrie De Ha Geluidabsorberende wand.
AT402831B (de) * 1993-03-16 1997-09-25 Porr Allg Bauges Schallschutzwand, insbesondere entlang von verkehrsträgern
AU2006338524B2 (en) * 2006-04-27 2011-10-13 Masao Suzuki Sound insulating device
CN102102345B (zh) * 2010-12-31 2014-03-12 中铁二院工程集团有限责任公司 预应力混凝土高速铁路声屏障吸声插板
EP2868826A1 (de) * 2013-10-31 2015-05-06 Basf Se Betonelement umfassend einen Schallabsorber
AT524698A1 (de) * 2021-01-25 2022-08-15 Oberhofer Projektmanagement GmbH Lärmschutzwand mit schallschutzelementen und verbesserter schallabsorption

Also Published As

Publication number Publication date
DE3937756A1 (de) 1990-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5426267A (en) Highway and airport sound barriers
US4143495A (en) Sound-absorbing panel
US4566558A (en) Noise barrier
US3983956A (en) Noise reduction barrier
US5268540A (en) Sound barrier absorption panel
EP0665335B1 (en) Sound insulating wall and method of installing the same
US5136821A (en) Method of forming noise attenuation barrier
EP0417049B1 (de) Plattenelement für eine Lärmschutzwand
US5965852A (en) Roadway soundwall and sound-reducing modules used therein
NL8802808A (nl) Geluidabsorberende wand.
DE1534499A1 (de) Sicherheitsleitplanke fuer Strassen
WO2007140728A1 (en) The noise protection panel
US4015682A (en) Protecting system for roadway adjacent areas
NL1016913C2 (nl) Afscheidingselement met geluidwand.
WO1998058127A1 (en) Acoustic barrier
US4308933A (en) Overhead sound attenuating cover for roadways and railways
CA2148877C (en) Highway and airport sound barriers pre-stressed hollow core concrete panels
NL9401059A (nl) Geluidwerend scherm voor verkeerswegen.
JP3914395B2 (ja) 騒音低減装置とそれを取り付けた遮音壁及びその取付方法
KR101263206B1 (ko) 소음 차단용 지주 방음덮개
KR970004758Y1 (ko) 방음벽체용 판넬
NL1015598C2 (nl) Geluidwerend scherm.
NL8501713A (nl) Wandelement voor een geluidisolerende wand langs een verkeersweg of dergelijke.
KR970001554Y1 (ko) 방음벽체용 판넬
KR100187916B1 (ko) 방현망 겸용 방음망

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed