NL8701148A - Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor. - Google Patents

Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor. Download PDF

Info

Publication number
NL8701148A
NL8701148A NL8701148A NL8701148A NL8701148A NL 8701148 A NL8701148 A NL 8701148A NL 8701148 A NL8701148 A NL 8701148A NL 8701148 A NL8701148 A NL 8701148A NL 8701148 A NL8701148 A NL 8701148A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
color
output
signals
monitor
processor
Prior art date
Application number
NL8701148A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Eurosense Belfotop S A
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eurosense Belfotop S A filed Critical Eurosense Belfotop S A
Priority to NL8701148A priority Critical patent/NL8701148A/nl
Priority to BE8800533A priority patent/BE1001544A5/nl
Publication of NL8701148A publication Critical patent/NL8701148A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N1/00Scanning, transmission or reproduction of documents or the like, e.g. facsimile transmission; Details thereof
    • H04N1/46Colour picture communication systems
    • H04N1/56Processing of colour picture signals
    • H04N1/60Colour correction or control
    • H04N1/6011Colour correction or control with simulation on a subsidiary picture reproducer
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G1/00Control arrangements or circuits, of interest only in connection with cathode-ray tube indicators; General aspects or details, e.g. selection emphasis on particular characters, dashed line or dotted line generation; Preprocessing of data
    • G09G1/28Control arrangements or circuits, of interest only in connection with cathode-ray tube indicators; General aspects or details, e.g. selection emphasis on particular characters, dashed line or dotted line generation; Preprocessing of data using colour tubes
    • G09G1/285Interfacing with colour displays, e.g. TV receiver

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Facsimile Image Signal Circuits (AREA)
  • Image Processing (AREA)
  • Color Image Communication Systems (AREA)

Description

N.0. 34.492 1 ^ ί
Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor.
Aanvraagster noemt als uitvinder: Ir. Ph. Bierlaire.
5
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het corrigeren c.q. calibreren van kleuren van een op een monitor weer te geven kleurenbeeld, bijv. voor het produceren van een zogenaamde hardcopy, uitgaande van een opgeslagen of ontvangen videobeeld. Onder hardcopy 10 verstaat men het uiteindelijke resultaat van verschillende processen, zoals een fotografisch proces, een drukproces, en dergelijke.
In de praktijk is een dergelijke inrichting bekend waarin van een beeldorigineel, zoals een tekening of ontwerp, door middel van opto-elektronische aftasting en opvolgende kleurfiltering gegevens worden 15 verkregen en opgeslagen en overeenkomstig de gewenste hardcopy in de kleurrekenaar verder worden verwerkt. In deze kleurrekenaar kunnen al naar gelang het op de uiteindelijke hardcopy vereiste kleurenbeeld correcties worden uitgevoerd. Een dergelijke inrichting kan bijvoorbeeld worden toegepast bij drukprocessen voor landkaarten, posters, textiel-20 weefsels, tapijten, en dergelijke. Men gaat bij al deze processen uit van het door aftasting verkregen kleurenbeeld of het in een geheugen beschikbare of door andere bron verschafte videokleurenbeeld. Veelal zal men bij de uitvoering van een dergelijk drukproces het genoemde kleurenbeeld ter controle op een monitor weergeven.
25 Een groot probleem hierbij is dat de kleuren van het op de monitor weergegeven beeld niet representatief zijn en derhalve niet correct reproduceerbaar zijn. Er kunnen zich grote verschillen voordoen zowel naar gelang het type monitor als ook naar gelang de kwaliteit van de toegevoerde analoge beeldsignalen. Dit is zeer nadelig bijvoorbeeld wan-30 neer men van een videobeeld een hardcopy wil maken. De dan verkregen kleurindruk of tonaliteit verschilt vaak aanzienlijk van die welke op het scherm wordt waargenomen. De redenen hiervoor zijn: 1) dat het menselijk oog op een visuele prikkeling afkomstig van een kathodestraalbuis van een monitor anders reageert dan op die van een 35 hardcopy. Dit komt doordat het bij de beeldweergave op de monitor om een rechtstreekse prikkeling gaat (namelijk de lichtbron en de oorsprong van de informatie bevinden zich op eenzelfde plaats) en het bij de hardcopy om een niet-rechtstreekse prikkeling gaat, doordat de hierbij waargenomen kleuren het resultaat zijn van reflectie of 40 transmissie van bepaalde frequenties aanwezig in het invallende of 8701 148 * 2
'U
doorgaande licht; 2) dat hoe meer transformaties, bijvoorbeeld scanning, verwerking, enz. de videogegevens ondergaan, hoe meer zij veranderen. Dat wil zeggen verandering van kleur zonder dat een verlies aan kwaliteit behoeft op 5 te treden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een door een digitaal stelsel behandeld beeld afgedrukt of op een display weergegeven moet worden. Elke etappe die het op het scherm gevisualiseerde beeld en de uiteindelijke afdruk scheidt, veroorzaakt onnauwkeurigheden die uiteindelijk voor het oog waarneembaar zijn. Dit is zeer hinderlijk 10 bijvoorbeeld bij het uitschrijven of reproduceren van hardcopies. Men kan een empirische afregeling van de in de verschillende etappes voorkomende parameters uitvoeren om de onnauwkeurigheden te ondervangen, hetgeen echter een langdurige en onbetrouwbare uitvoering is; 3) dat verder bewezen is dat de fysiologische reacties van het oog van 15 mens tot mens sterk kunnen verschillen. Dit kan zich voordoen bijv.
bij het waarnemen door een persoon met oogafwijkingen van een kleurenbeeld op monitor of televisiescherm. Een nauwkeurige afregeling van de kleuren van het kleurenbeeld op de monitor of het televisiescherm is in dit geval zeker gewenst. Bij de huidige inrichtingen is 20 een selectieve afregeling van de additieve en subtractieve kleuren -elk afzonderlijk - niet mogelijk; in het algemeen zijn alleen helderheid en contrastregeling mogelijk, maar steeds op in hoofdzaak lineaire wijze voor alle drie basiskleuren tegelijk; 4) dat de bij de afdruk gebruikte verschillende materialen, zoals 25 papier, film, inkt, en dergelijke een grote invloed op de definitie van de kleuren zelf hebben. Het is duidelijk dat bijvoorbeeld de kleur van een zuivere magenta-inkt verschilt van de zuivere magenta zoals die op de monitor wordt weergegeven. De inkt zal kleine hoeveelheden cyaan en geel bevatten. Dit nu zal niet op een monitor 30 worden weergegeven, die - door constructie - enkel zuivere kleuren kan manipuleren (de kleuren zijn hier immers volgens hun spectrale inhoud gedefinieerd). Er bestaat derhalve een wezenlijk verschil in de definitie van het gebruikte kleurassenstelsel van de kleurenindruk op de monitor en dat van de kleurenindruk op de hardcopy (zie figuur 35 1).
Er bestaan wel enkele analoge beeldverwerkingsstelsels waarmee het mogelijk is de verschillende spectrale componenten nauwkeurig te manipuleren. Deze stelsels hebben echter het nadeel dat ze kostbaar en ingewikkeld uitgevoerd zijn en tamelijk veel ruimte in beslag nemen. Hier-40 door zijn zij niet aangewezen voor toepassingen, zoals afregeling van 8701 1 48 % 3 een televisiescherm of monitor. Bovendien kunnen zij niet rechtstreeks gekoppeld worden aan een digitaal beeldverwerkingsstelsel om op interactieve manier kleuren te corrigeren en te calibreren.
De uitvinding beoogt bovengenoemde problemen te ondervangen en een 5 inrichting te verschaffen, waarmee door tussenkomst van een hostproces-sor via een data-lijn of door tussenkomst van een zelfstandige eenheid, zoals een toetsenbord, of bij meer eenvoudige uitvoeringen zoals een televisiescherm door tussenkomst van een programmeerbaar uitleesgeheugen (PROM) deze correctie kan worden uitgevoerd.
10 Dit wordt bij een inrichting van de in de aanhef genoemde soort volgens de uitvinding bereikt doordat de inrichting aankoppelbaar is in serie op de ingangsleidingen van de monitor, dat de drie, voor de monitor bestemde kleursignalen (rood, groen, blauw) op digitale basis worden bewerkt, waarbij elk kleursignaal over een aantal parallelle lijnen 15 wordt gevoerd, dat de inrichting drie parallelprocessoren - een voor elke additieve kleur - bevat die elk zijn voorzien van ten minste drie instelbare kleurtransformatiematrices en een daaropvolgende uitgangssomma-tieprocessor, waarbij de drie additieve kleursignalen - in elke paral-lelprocessor - telkens worden toegevoerd aan de overeenkomstige kleur-20 transformatiematrices en daarin ten behoeve van de correctie of calibra-tie in waarde worden gewijzigd, en waarbij de uitgangssignalen van de drie matrices aan de bijbehorende uitgangssommatieprocessor worden toegevoerd ter verkrijging van het bijbehorende gesommeerde uitgangskleur-signaal.
25 Met deze uitvoering volgens de uitvinding kunnen de kleuren van het beeld op de monitor naar wens worden aangepast voor een reeks van toepassingen door de kleurinformatie van de beeldelementen of pixels op het scherm te wijzigen zonder daarbij de oorspronkelijke van aftasting verkregen of opgeslagen beeldinformatie te wijzigen. Bij een mogelijke toe-30 passing wordt deze beeldinformatie verder verwerkt en gebruikt voor de produktie van een hardcopy.
Andere toepassingen kunnen zijn de beïnvloeding van de kleurinformatie bij huishoudelijk gebruik van televisieschermen, fotogrammetrische kaarttechnleken, lucht-, water- en omgevingsverontreinigingmonitoring, 35 teledetectie, enz. Een toepassing kan zijn de correctie van de kleurinformatie afkomstig van bijvoorbeeld een analoge invoerinrichting, zoals een kleurencamera. Hierbij is het mogelijk de oorspronkelijke beeld-gegevens tussen hun oorsprong en de monitor in ware-tijd te behandelen op een niveau waarbij de signalen in analoge vorm aanwezig zijn.
40 De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van enkele uitvoeringsvoorbeelden met verwijzing naar de tekeningen, waarin: 8701 148 » 4 % figuur 1 een voorbeeld geeft van twee kleurenassenstelsels respek-tievelijk een assenstelsel van het beeld op een monitor (door de theorie gedefinieerd) en êên assenstelsel van de door de bedrijfsparameters beïnvloede kleurenweergave van een hardcopy; 5 figuur 2 een algemeen schema toont van de aansluiting van de in richting volgens de uitvinding in een beeldverwerkingsstelsel voor de produktie van een hardcopy; figuur 3 een voorbeeld toont van een opzoektabel-geheugen (LUT) zoals toegepast in de inrichting volgens de uitvinding; 10 figuur 4 het schema toont van de omzetting van de videobemonste- ringsfrequentie naar de interne werkfrequentie van de inrichting en weer terug; figuur 5 het blokschema toont van de parallelprocessor voor elke van de drie kleuren; 15 figuur 6a en b een voorbeeld toont van de, bij een kleurcorrectie ten behoeve van een hardcopy, uitgevoerde wijziging van de in een opzoektabel-geheugen opgeslagen funktie; en figuren 7a tot 7d voorbeelden tonen van de toepassing van de inrichting volgens de uitvinding in een beeldverwerkingsstelsel.
20 In figuur 1 geeft C^, C>2* ^3 het assenstelsel van zuivere kleuren weer, zoals door de theorie gedefinieerd, van een op een weer-geefscherm zoals een kathodestraalbuis zichtbaar kleurenbeeld. In dezelfde figuur geeft C1^, C^» C’^ een kleurenassenstelsel weer van de kleuren van een hardcopy zoals bepaald door de verschillende be-25 drijfsparameters die de produktie van deze hardcopy beïnvloed hebben, zoals de inkt, het papier, etc. Elk kleurelement in het kleurenassenstelsel van de hardcopy (C1·^, C^j C'^) heeft componenten in de drie zuivere kleuren. In de praktijk dragen deze componenten in beide assenstelsels dezelfde namen. Uit deze schematische weergave van beide 30 assenstelsels blijkt ook het kleurverschil tussen het kleurenbeeld op de monitor en het kleurenbeeld van de hardcopy.
Bij de kleurcorrectie c.q. -calibratie volgens de uitvinding wordt gebruik gemaakt van kleurentransformatiematrices, met voordeel van als opzoektabel (Look-Up Table) werkende en snel toegankelijke geheugens. In 35 een dergelijk geheugen wordt een omzetfunktie geladen waarmede een ondubbelzinnige en discrete omzetting van de ingangswaarde naar de uitgangswaarde van een beeldelement wordt verkregen: uitgang^ = f(ingang^) met i = nummer van het discrete niveau. Praktisch gezien gebruikt men de ingangswaarde als geheugenadres.
40 Tevens moet hierbij eerst een ware-tijd omzetting plaatsvinden daar 8701148 5 ♦ de gebruikte bemonsteringsfrequentie van bijv. 14 MHz van het videosignaal te hoog ligt voor een dergelijk geheugen. Daartoe vindt een omzetting plaats naar een inwendige lagere werkfrequentie en na bewerking een omzetting terug naar de genoemde hogere videobemonsteringsfrequentie. Er 5 kunnen ook geheugens worden toegepast waarbij geen omzetting naar een lagere werkfrequentie vereist is.
Het genoemde opzoektabel-geheugen heeft een grote flexibiliteit daar men gebruik maakt van RAM-geheugens waarin men willekeurige waarden en ook funkties, zoals lineaire, logaritmische, exponentiële en andere 10 funkties kan opslaan. In de praktijk zal de schakeling gecompliceerder zijn uitgevoerd daar men de uitgangskleuren wil bepalen als een combinatie van de ingangskleuren teneinde elk willekeurig kleurenassenstelsel te kunnen definiëren. Daartoe schakelt men een aantal opzoektabel-geheu-gens parallel en voert de uitgangen daarvan naar een sommatieprocessor.
15 In figuur 2 is aangegeven op welke wijze een inrichting 10 volgens de uitvinding is opgenomen in een stelsel voor het produceren van een hardcopy. Hierin geeft 0 de bediener van de inrichting aan. Met 1 is een beeldverwerkingsstelsel of bron van beeldgegevens aangegeven. Vanaf het stelsel 1 worden die gegevenssignalen vervolgens naar de productie-in-20 richting 8 gevoerd voor het produceren van een hardcopy, zoals een dia, een tekening, een landkaart, een decor, of tapijt, etc. middels bekende technieken, zoals offset-druk, diepdruk, flexodruk, zeefvlak- of zeef-rotatiedruk, etc. Met C zijn de drie analoge beeldsignalen aangegeven die elk via een A/D-omzetter 2 worden toegevoerd naar een gegevensver-25 werkingseenheid 4, zoals met verwijzing naar figuren 4 en 5 zal worden toegelicht. Vanaf de gegevensverwerkingseenheden worden de drie digitale uitgangssignalen elk via een D/A-omzetter 3 weer in een analoog video-beeldsignaal omgezet en toegevoerd aan de monitor 7. Met 5 is een syn-chronisatie-eenheid in de inrichting 10 aangegeven die in overeenstem-30 ming met het synchronisatiesignaal van het stelsel 1 de bewerkingen in de inrichting 10 synchroniseert. Met 6 is een interface-eenheid voor de bediener of gebruiker 0 aangegeven; zoals bijvoorbeeld een toetsenbord , een ROM-geheugen, een verbindingslijn naar een hostcomputer, enz.
In figuur 3 geeft a de tabel aan van het geheugen dat de uitgangs-35 waarde vormt die een voorafbepaalde vaste overeenkomst met de ingangs-waarde heeft. Met b zijn de adressen van het geheugen aangegeven die gelijk zijn aan de ingangswaarden. Als voorbeeld is de ingangswaarde x^ aangegeven van het ingangssignaal. Met c is de in het opzoektabel-geheugen ingeladen funktie aangegeven. In dit voorbeeld is de funktie gelijk 40 aan f(x) « 255-x. Na omzetting resulteert de ingangswaarde x^ in een 870 1 14 8 6 uitgangswaarde fix.^). Deze funktie is slechts een voorbeeld om het principe van dit soort geheugens aan te geven. Men kan in een dergelijk geheugen elke andere ondubbelzinnige en op zich instelbare funktie laden, zie daartoe ook figuur 6. In figuur 5 is de toepassing van dit ge-5 heugen aangegeven. Elk dergelijk geheugen kan een via bijv. N parallelle ingangslijnen toegevoerd digitaal woord verwerken en na omzetting via bijv. K parallelle uitgangslijnen afgeven.
In figuur 4 is de gegevensverwerkingseenheid 4 van figuur 2 in meer detail aangegeven. De drie na A/D-omzetting verkregen digitale beeld- of 10 kleursignalen C^n (d.i. R^n» G^n> B.^) worden elk naar zulk een digitale beeldverwerkingseenheid 4 toegevoerd. Deze kleursignalen C^n worden elk digitaal door N bits aangegeven die aan N parallelle ingangslijnen worden toegevoerd. De in figuur 4 (C.^) en in figuur 5 (Rj> Gj> Dj) aangegeven enkelvoudige ingangslijnen zijn 15 dus in wezen N-voudige parallelle ingangslijnen. Eveneens is de in figuur 4 (C ^t) en in figuur 5 (C^duitj) aangegeven enkelvoudige uitgangslijn in feite een M-voudige parallelle uitgangslijn (waarbij M gelijk of ongelijk aan N kan zijn) waarover M bits worden gevoerd.
Eerst vindt voor elk kleursignaal een omzetting van de vi-20 deobemonsteringsfrequentie naar de lagere interne werkfrequentie plaats. Daartoe wordt een frequentiedeelschuifregister 11 gebruikt, dat wil zeggen in N-voud, voor elke ingangslijn een afzonderlijk schuifregister. De als voorbeeld aangenomen acht uitgangslijnen van elk schuifregister 11 dragen het ingangssignaal op verschillende momenten van de doorschuiving 25 in het register over. Dat wil zeggen, door de uitgang 1 van het register passeren de beeldelementen of pixels 1, 9, 17, ... l+ix8, en door de uitgang j (j = 1 ... 8) passeren pixels j+ix8.
Met 12 is een parallelprocessor aangegeven aan de ingang waarvan, behalve de Nx8 uitgangssignalen van de N schuifregisters van bijv. het 30 kleursignaal R^n» ook de Nx8 uitgangssignalen van de N schuifregisters van het kleursignaal Gin en van de N schuifregisters van het kleursignaal B^n worden toegevoerd. Dit is eveneens van toepassing voor de beide andere parallelprocessoren 12 van de kleursignalen en B^n> die dus elk 3xNx8 ingangssignalen krijgen toegevoerd. In fi-35 guur 5 is het schema van een parallelprocessor 12 aangegeven, die N-vou-dig is uitgevoerd.
De drie in figuur 5 aangegeven additieve kleursignalen R^, G^, Β^ worden toegevoerd aan de drie opzoektabel-geheugens (LUT) R, G, B van de kleuren rood, groen, blauw. Bij een verdere verbetering van deze 40 parallelprocessor zijn drie extra opzoektabel-geheugens C, Μ, Y aangebracht voor de, van de additieve kleursignalen R^, Gj, B^ afgeleide en via de ingangssommatieprocessoren 21 gevoerde, subtractieve 8701 1A8 i 7 kleursignalen C^, M^, Y van de subtractieve kleuren cyaan, magenta, geel. De opzoektabelgeheugens zijn van buitenaf instelbaar. Met 22 is de uitgangssommatieprocessor aangegeven voor het sommeren van de intens iteit swaard en in de betreffende kleur C uitgangslijn van 5 elke LUT kan K-voudig zijn, waarbij K gelijk of ongelijk aan N kan zijn.
De sommatieprocessor is voor elke uitgangskleur C ^ie R, »G. »B. kan zijn, weer K-voudig uitgevoerd. Elke uit uit uit processor 22 heeft M parallelle ultgangslijnen.
Hierbij geldt Cul(. “ R(Rin> + G<Gln) + B(Bln> + 10 Gln’ Bin» + M< VRin> Gin’ hnY> + T(flï(Rln’ Gln’ Bin^
Figuur 6a geeft een voorbeeld van een in een enkele oproeptabel-ge-heugen ingeladen funktie, die bijvoorbeeld een geheugen van de geheugens 15 R, G, B, C, M of Y van figuur 5 kan zijn. Op de punten 0%, 25%, 50%, 75% en 100% kan de funktie, overeenkomstig de pijlen, van buitenaf gewijzigd worden. Figuur 6b geeft aan op welke wijze de funktie na correctie c.q. calibratie gewijzigd kan zijn.
Het is duidelijk dat met deze inrichting volgens de uitvinding zo-20 wel een subjectieve kleurencorrectie al naar de eisen van de gebruiker als een comparatieve calibratie, in vergelijking met bijv. een bestaande hardcopy, van het beeld op het scherm van de monitor kan worden uitgevoerd. Een comparatieve calibratie kan verkregen worden met behulp van een gestandaardiseerde test. Hierbij wordt een test-hardcopy met een 25 klein venster erin op zekere afstand voor het scherm van de monitor geplaatst teneinde de test-hardcopy te kunnen belichten zonder dat de invallende lichtstralen de kleur van het beeld op het scherm beïnvloeden.
Vervolgens vergelijkt men de kleur van het door het venster van de test-hardcopy waargenomen gebied van het scherm van de monitor met de rondom 30 het venster waargenomen kleur van de test-hardcopy. Hierbij kan men dan inwerken op de instelorganen van de verschillende opzoektabel-geheugens conform de in figuur 6a, b aangegeven wijze.
De figuren 7a tot 7d tonen nog enkele toepassingen van de inrichting volgens de uitvinding.
35 Figuur 7a toont de opname van de inrichting 10 tussen een beeldver- werkingsstelsel 1 en een monitor 7 zoals toegelicht reeds aan de hand van figuur 2.
Figuur 7b toont de opname van de inrichting 10 tussen een antenne en, ev. antenneversterker 30 en een televisiescherm 31. Hierbij kunnen 40 de kleuren van het beeld op het scherm 31 al naar de eisen van de ge- 8701148 8 r 4 bruiker, bijv. als gevolg van oogafwijkingen, worden aangepast met de inrichting 10.
Figuur 7c toont de opname van de inrichting 10 tussen een invoer-inrichting 32, zoals bijv. een camera, en een beeldverwerkingsstelsel of 5 een monitor 33. Hierbij worden de kleuren van het door de inrichting 32 afgegeven kleurenbeeld al naar de eisen van de gebruiker aangepast met de inrichting 10.
Figuur 7d toont de opname van de inrichting 10 tussen een beeldverwerkingsstelsel of monitor 34 en een analoge uitvoerinrichting 35, zoals 10 bijvoorbeeld een Polaroid-afdrukcamera. Hierbij kunnen de kleuren van het af te drukken kleurenbeeld weer worden aangepast met de inrichting 10.
Voor het programmeren van de verschillende opzoektabel-geheugens is de inrichting voorzien van een microprocessor die de vanaf buiten toege-15 voerde instructiesignalen beheert. Deze instructiesignalen kunnen worden afgegeven door een host-computer via een data-lijn, door tussenkomst van een zelfstandige eenheid, zoals een toetsenbord, of bij eenvoudiger configuraties door tussenkomst van een programmeerbaar uitleesgeheugen of PROM.
870 1 148

Claims (6)

1. Inrichting voor het corrigeren c.q. calibreren van de kleuren van een op een monitor weer te geven kleurenbeeld, met het k e n -5 merk, dat de inrichting aankoppelbaar is in serie op de ingangslei-dingen van de monitor, dat de drie, voor de monitor bestemde kleursig-nalen (rood, groen, blauw) op digitale basis worden bewerkt, waarbij elk kleursignaal over een aantal parallelle lijnen wordt gevoerd, dat de inrichting drie parallelprocessoren (12), een voor elke additieve kleur, 10 bevat die elk zijn voorzien van ten minste drie instelbare kleurtrans-formatiematrices (R, G, B) en een daaropvolgende uitgangssommatieproces-sor (22), waarbij de drie additieve kleursignalen (R^, G..^, B^n) - in elke parallelprocessor - telkens worden toegevoerd aan de overeenkomstige kleurtransformatiematrices (R, G, B) en daarin ten be- 15 hoeve van de correctie of calibratie in waarde worden gewijzigd, en waarbij de uitgangssignalen van de drie matrices (R, G, B) aan de bijbehorende uitgangssommatieprocessor (22) worden toegevoerd ter verkrijging van het bijbehorende gesommeerde uitgangskleursignaal R Guit °f Buit* 20
2. Inrichting volgens conclusie l,met het kenmerk, dat elke parallelprocessor (12) aanvullend is voorzien van drie instelbare kleurtransformatiematrices (C, Μ, Y) - één voor elke subtractieve kleur - die elk worden voorafgegaan door een ingangssommatieprocessor (22) 25 waaraan telkens de drie additieve kleursignalen (R^n> G^n, Bin) worc*en toegevoerd ter verkrijging van een subtractief kleursignaal (C^n, Y^n), waarbij de uitgangssignalen van de drie matrices (C, Μ, Y) ook aan de uitgangssommatieprocessor (22) worden toegevoerd. 30
3. Inrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de inrichting - voor elke additieve kleur (R, G, B) - aan de ingang een frequentiedeelschuifregister (11) en aan de uitgang een frequentievermenigvuldigschuifregister (13) heeft, waarbij het betref- 35 fende additieve kleursignaal (Rin» Gin of B^n) in het schuifregister (11) wordt omgezet in een aantal parallelle aan de somma-tieprocessor (12) toe te voeren gegevenssignalen (R^, of B.), waarbij de sommatieprocessor (12) aanvullend is voorzien, voor elke additieve kleur, van zoveel instelbare kleurtransformatiematrices (R, G,
40 B) gevolgd telkens door een uitgangssommatieprocessor (22), en voor elke 8701148 'i subtractieve kleur, van zoveel instelbare kleurtransformatiematrices (C, Μ, Y) voorafgegaan telkens door een ingangssommatieprocessor (21) als nodig is om het genoemde aantal parallelle gegevenssignalen (R^, G^, Β^) te bewerken, waarbij de uitgangskleursignalen (R^t> 5. of B ) van de uitgangssommatieprocessoren (22) parallel uit uit worden toegevoerd aan het betreffende frequentievermenigvuldigschuif-register (13) ter verkrijging van het uitgangskleursignaal 6. of 5UJ' uitj uitj
4. Inrichting volgens een der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat de genoemde kleurtransformatiematrix een opzoektabel-geheugen (LUT) is.
5. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat 15 de inrichting is voorzien aan de ingang van drie A/D-omzetters en aan de uitgang van drie D/A-omzetters voor de drie voor de monitor bestemde, analoge kleursignalen.
6. Inrichting volgens conclusie l,met het kenmerk, dat 20 een synchronisatieschakeling is aangebracht om alle bewerkingen in de inrichting te synchroniseren met de bij de drie kleursignalen behorende synchronisatie. 870 1 148
NL8701148A 1987-05-13 1987-05-13 Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor. NL8701148A (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8701148A NL8701148A (nl) 1987-05-13 1987-05-13 Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor.
BE8800533A BE1001544A5 (nl) 1987-05-13 1988-05-13 Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. - calibratie van het kleurenbeeld op een monitor.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8701148 1987-05-13
NL8701148A NL8701148A (nl) 1987-05-13 1987-05-13 Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8701148A true NL8701148A (nl) 1988-12-01

Family

ID=19850008

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8701148A NL8701148A (nl) 1987-05-13 1987-05-13 Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1001544A5 (nl)
NL (1) NL8701148A (nl)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2719821B2 (de) * 1977-05-04 1979-08-23 Dr.-Ing. Rudolf Hell Gmbh, 2300 Kiel Einrichtung zur verbesserten Farbbeurteilung an einem Farbmonitor
JPS5662243A (en) * 1979-10-25 1981-05-28 Fuji Photo Film Co Ltd Color film checking device
DE3264083D1 (en) * 1981-11-25 1985-07-11 Crosfield Electronics Ltd Image reproduction
GB2149258B (en) * 1983-11-04 1987-03-11 Ferranti Plc Image correction system

Also Published As

Publication number Publication date
BE1001544A5 (nl) 1989-11-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5767980A (en) Video based color sensing device for a printing press control system
CA2043180C (en) Color correction system employing reference pictures
DE60036995T2 (de) Kalibrierungssystem für ein Farberzeugungsgerät
US4908876A (en) Apparatus and method for enhancement of image viewing by modulated illumination of a transparency
US8451200B2 (en) Image processing apparatus, image processing method, display apparatus, and projection display apparatus
US4884130A (en) Method of describing a color in a triaxial planar vector color space
US4617592A (en) Video retouching system
GB2163620A (en) Output correction in image reproduction
US4841360A (en) Apparatus and method for the reproduction of colored originals with gray balance and/or contrast adjustment
JPH05502145A (ja) 写真ビデオ録画処理装置および方法
NL7908906A (nl) Werkwijze voor kleurbeoordeling van patroonoriginelen voor het bedrukken van textiel, decoratie- en verpakkingsmaterialen en kleurbeoordelingsinrichting.
JPH0783B2 (ja) 電子内視鏡装置
US6873438B2 (en) Method of image color correction
JPH01286572A (ja) 画像の階調変換処理法
US5816151A (en) Device for alignment of images in a control system for a printing press
US5764796A (en) Image processing apparatus for and a method of preparing data representing a colour image
US4719506A (en) Method for predictably determining halftone dot sizes when altering color in a color separation process prior to scanning
GB2100451A (en) Photographic printing
JPH0764522A (ja) マルチディスプレイ装置の自動調整システム
JPS62501884A (ja) イメ−ジ・スキャナ用動的利得調整器
US3644664A (en) Correction level adjustment for video negative analyzer
NL8701148A (nl) Inrichting voor de kleurcorrectie c.q. -calibratie van het kleurenbeeld op een monitor.
JP2002072993A (ja) 環境適応型の画像表示システム、画像処理方法および情報記憶媒体
JPH08321948A (ja) 画像補正装置
JPS6110362A (ja) カラ−画像出力装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BT A document has been added to the application laid open to public inspection
BV The patent application has lapsed