NL8603249A - Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal. - Google Patents

Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal. Download PDF

Info

Publication number
NL8603249A
NL8603249A NL8603249A NL8603249A NL8603249A NL 8603249 A NL8603249 A NL 8603249A NL 8603249 A NL8603249 A NL 8603249A NL 8603249 A NL8603249 A NL 8603249A NL 8603249 A NL8603249 A NL 8603249A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
stereo
signal
phase
pilot
input
Prior art date
Application number
NL8603249A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8603249A priority Critical patent/NL8603249A/nl
Priority to US07/126,381 priority patent/US4860354A/en
Priority to EP87202518A priority patent/EP0276507A1/en
Priority to JP62321597A priority patent/JPS63169138A/ja
Publication of NL8603249A publication Critical patent/NL8603249A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03DDEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
    • H03D1/00Demodulation of amplitude-modulated oscillations
    • H03D1/22Homodyne or synchrodyne circuits
    • H03D1/2209Decoders for simultaneous demodulation and decoding of signals composed of a sum-signal and a suppressed carrier, amplitude modulated by a difference signal, e.g. stereocoders
    • H03D1/2236Decoders for simultaneous demodulation and decoding of signals composed of a sum-signal and a suppressed carrier, amplitude modulated by a difference signal, e.g. stereocoders using a phase locked loop
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03HIMPEDANCE NETWORKS, e.g. RESONANT CIRCUITS; RESONATORS
    • H03H19/00Networks using time-varying elements, e.g. N-path filters
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B1/00Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
    • H04B1/06Receivers
    • H04B1/16Circuits
    • H04B1/1646Circuits adapted for the reception of stereophonic signals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Stereo-Broadcasting Methods (AREA)

Description

* PHN 11.987 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.
De uitvinding betreft een inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal bevattende een basisband stereosom-signaal (L+R) een op een onderdrukte hulpdraaggolf amplitude gemoduleerd stereoverschilsignaal (L-R) en een tussen de frequentiebanden van de 5 beide genoemde signalen gelegen pilootsignaal, welke inrichting voorzien is van een ingang voor het stereomultiplexsignaal en van linker- en rechterstereosignaaluitgangen, welke ingang gekoppeld is enerzijds via een pilootselektie-schakeling aan een fasegesleutelde lus voor een regeneratie van de hulpdraaggolf en anderzijds aan een 10 vermenigvuldigschakeling voor een vermenigvuldiging van althans het gemoduleerd stereoverschilsignaal (L-R) met de geregenereerde hulpdraaggolf.
Een dergelijke inrichting is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift nr. 4,249,038.
15 In de vermenigvuldigschakeling van de bekende inrichting vindt met behulp van een lokaal geregenereerde 38 kHz-hulpdraaggolf een synchrone demodulatie van het stereoverschilsignaal (L-R) naar de basisband plaats. In een dematriceerschakeling wordt vervolgens dit basisband stereoverschilsignaal (L-R) respektievelijk opgeteld en 20 afgetrokken van het basisband stereosomsignaal (L+R). Hierdoor worden gedecodeerde linker- en rechterstereofoniesignalen L en R verkregen, welke aan de linker- en rechterstereo-signaaluitgangen beschikbaar zijn voor een verdere signaalverwerking.
In de bekende inrichting wordt de genoemde, aan de 25 vermenigvuldigschakeling toegevoerde hulpdraaggolf in afhankelijkheid van een mono-stereo regelsignaal in amplitude geregeld. Daardoor varieert ook het gedemoduleerd basisband stereoverschilsignaal in amplitude, resulterend in een continu geregelde stereo-kanaalscheiding.
De lokale 38 kHz-hulpdraaggolf wordt geleverd vanuit de regelbare 30 oscillator van de lus en dient voor een maximale stereokanaalscheiding nauwkeurig in fase of in tegenfase te verkeren met de onderdrukte 38 kHz-hulpdraaggolf in het stereomultiplexsignaal. Daartoe wordt uit deze 86 0 3*’ 4 5 PHN 11.987 2 lokale hulpdraaggolf door frequentie-deling een 19 kHz oscillatorsignaal afgeleid, welke via de fase-detektor en het lusfilter fasevergrendeld is met het in de pilootselektieschakeling geselecteerde 19 kHz-stereopilootsignaal. Deze fasevergrendeling komt tot stand, doordat van 5 90° afwijkende fase-verschillen tussen de beide laatstgenoemde signalen resulteren in een gelijkstroom-faseregelsignaal, welke na een selectie in het lusfilter de fase van het oscillatorsignaal zodanig regelt, dat de genoemde fase-verschillen worden gereduceerd. Met de pilootselektieschakeling wordt een selectieve versterking van het 10 stereopilootsignaal verkregen, waardoor stereosignaalcomponenten van het stereomultiplexsignaal en in de lus optredende gelijkstroom-schuivingen (DC-offset) de fase-kwadratuurrelatie tussen de stereopiloot en het oscillatorsignaal in de fase-vergrendelde toestand van de lus minder verstoren.
15 In de praktijk blijkt echter een onvoorspelbare, constante fasefout tussen de lokale hulpdraaggolf, waaruit het oscillatorsignaal is afgeleid, en de onderdrukte hulpdraaggolf in het stereomultiplexsignaal op te treden. Deze fasefout wordt in hoofdzaak veroorzaakt doordat de pilootselectieschakeling de fase van de 20 stereopiloot in een vaste en onvoorspelbare grootte en richting wijzigt en bovendien de faseverstoring als gevolg van in de lus optredende gelijkstroomnivo verschuivingen ondanks de selectieve versterking van de stereopiloot niet verwaarloosbaar klein is. Omdat het met de lokale hulpdraaggolf te demoduleren stereoverschilsignaal vanwege aan de 25 stereodecodeer-inrichting voorafgaande filteringen (bijvoorbeeld in het MF-filter) geen exact dubbelzijbandsignaal is, geeft de genoemde fasefout aanleiding tot een ongewenste overspraak tussen de gedecodeerde linker- en rechterstereosignalen, die met een amplitude correctie niet te reduceren is. Deze overspraak beperkt de maximaal haalbare stereo-30 kanaalscheiding.
De uitvinding beoogt de maximaal haalbare stereokanaalscheiding in een inrichting van de in de aanhef vermelde soort te verhogen en een mono-stereoregeling aan te geven, welke een groter regelbereik heeft dan de bekende.
35 Een dergelijke inrichting volgens de uitvinding, vertoont
daartoe het kenmerk, dat de pilootselektieschakeling een bandfilter van het geschakelde capaciteitstype bevat, waarvan een klokingang gekoppeld 8 Si;"5iQ
^ ~ ·» X»i Λ- · V* 4 PHN 11.987 3 is aan een uitgang van een in de lus opgenomen spanningsgestuurde oscillator en waarvan de fase-overdracht althans bij de pilootfrequentie in afhankelijkheid van een mono-stereo regelsignaal varieert.
Bij toepassing van de maatregel volgens de uitvinding 5 vindt een regeling van de ruimtelijke weergave plaats door de fase van de lokaal geregenereerde hulpdraaggolf te variëren ten opzichte van die van de onderdrukte hulpdraaggolf in het stereomultiplexsignaal.
Teneinde een nauwkeurige fase-instelling in een faseregelgebied tussen 0° respektievelijk 180° (stereo-weergave) en 90° respektievelijk 10 270° (mono-weergave) mogelijk te maken, wordt volgens de uitvinding de afstemming van het bandfilter frequentiegekoppeld met het in het bandfilter te selecteren pilootsignaal, terwijl de fase-overdracht van dit bandfilter op voor de vakman eenvoudig te realiseren wijze (bijvoorbeeld door capaciteitsvariatie) regelbaar is door middel van een 15 mono-stereoregelsignaal. Bij een geschikte keuze van het faseregelgebied omvat deze een instelling van de fase-overdracht van het bandfilter, waarbij de geregenereerde, lokale hulpdraaggolf in het stereomultiplexsignaal onderling nauwkeurig in gelijke of in tegenfase verkregen en eventuele fasefouten in de lus door een pré-correctie van 20 de fase in het bandfilter geheel gecompenseerd worden. Vanwege deze mogelijkheid van fase-fout compensatie kan de bij de laatstbedoelde instelling verkregen stereo-kanaalscheiding belangrijk groter zijn dan de maximaal haalbare stereokanaalscheiding in de bekende inrichting.
Een voorkeursuitvoering van een inrichting volgens de 25 uitvinding, vertoont het kenmerk, dat in een signaalweg van het bandfilter in één der beide schakelfasen een regelbare versterker is opgenomen, welke gekoppeld is aan althans één der geschakelde capaciteiten voor het daaraan toevoeren van een regelbare signaalspanning, waarbij de spanningsversterking van de regelbare 30 versterker in afhankelijkheid van het mono-stereoregelsignaal varieert.
Bij toepassing van deze maatregel wordt het mogelijk de fase-overdracht van het bandfilter op eenvoudige wijze te regelen.
Bij voorkeur vertoont een dergelijke uitvoering het kenmerk, dat de laatstgenoemde regelbare versterker in de genoemde 35 schakelfase in hoofdzaak het ingangssignaal van het bandfilter regelbaar versterkt.
Bij toepassing van deze maatregel veroorzaakt een 8 6 0 3 2 h δ
V
PHN 11.987 4 regeling van de spanningsversterking van de regelbare versterker in hoofdzaak een nulpuntsverschuiving in de overdrachtskarakteristiek van het bandfilter en wordt voorkomen, dat de faseregeling van het bandfilter de amplitude-overdrachtsfaktor in hinderlijke mate 5 beïnvloedt.
De uitvinding zal nader worden uiteengezet aan de hand van de in de tekening weergegeven figuren, welke als voorbeeld dienen.
Daarin toont:
Figuur 1 een FM-stereomultiplex ontvanger voorzien van 10 een stereo-decodeerinrichting volgens de uitvinding,
Figuur 2 een bandfilter van het geschakelde capaciteitstype voor toepassing in een stereo-decodeerinrichting zoals in figuur 1 getoond.
Figuur 1 toont een FM-stereomultiplex ontvanger met een 15 HF-ingang, waaraan vanuit een antenne 1 een HF-FM ontvangstsignaal is toegevoerd en welke voorzien is van achtereenvolgens aan de HF-ingang gekoppeld: een HF-ingangsversterker en afstemdeel 2, welke het HF-FM ontvangstsignaal versterkt en omzet in een MF-FM-signaal, een MF-deel 3, welke het MF-FM signaal selectief versterkt en begrenst, een FM-20 discriminator 4, welke het FM-modulatie-signaal van het MF-FM signaal -in het gegeven geval een stereomultiplexsignaal - detekteert, een stereo-decodeerinrichting 5, welke het FM-stereomultiplexsignaal decodeert in linker- en rechterstereosignalen L en R, welke via audio-uitgangen £. aan audioversterkers 7 worden toegevoerd, waarin zij worden versterkt en 25 vervolgens met behulp van luidsprekers & worden weergegeven. Het aan een multiplex-ingang 9 van de stereo-decodeerinrichting 5 toe te voeren stereomultiplexsignaal bevat som- en verschilsignalen (L+R) respektievelijk (L-R) van linker- en rechterstereofoniesignalen L en R, waarbij het somsignaal (L+R) gelegen is in een frequentiegebied van 0 30 tot 15 kHz, het verschilsignaal (L-R) dubbelzijband AM-gemoduleerd is op een onderdrukte hulpdraaggolf van 38 kHz en een frequentiegebied beslaat van 23 tot 53 kHz. Het stereomultiplexsignaal bevat tevens een 19 kHz stereopiloot, welke dient als referentie-frequentie bij de regeneratie van een lokale 38 kHz mengdraaggolf.
35 De stereodecodeer-inrichting 5 bevat een multiplex- versterker 10, welke het stereomultiplexsignaal van de multiplex-ingang 9 selectief versterkt en toevoert aan een demultiplexer 11. De 8fi A 7 ^ / n L? v> rj |g * PHN 11.987 5 demultiplexer 11 bevat een synchrone detektor 20 en een dematriceerschakeling 21, waarin op op zichzelf bekende wijze het op de onderdrukte hulpdraaggolf dubbelzijband AM gemoduleerd stereoverschilsignaal (L-R) van het stereomultiplexsignaal met behulp 5 van de laatstgenoemde lokale mengdraaggolf wordt gedemoduleerd naar de basisband en vervolgens dit basisband verschilsignaal (L-R) op geschikte wijze wordt gecombineerd met het basisband somsignaal (L+R) van het stereomultiplexsignaal. Bij een nauwkeurige 0° of 180° faserelatie tussen de lokale mengdraaggolf en de onderdrukte hulpdraaggolf in het 10 stereomultiplexsignaal zijn de te combineren basisband som- en verschilsignalen (L+R) en (L-R) onderling gelijk en is de overspraak tussen de gedecodeerde linker- en rechterstereofoniesignalen L en R aan de audio-uitgangen 6 minimaal. Hierbij wordt een maximaal stereofonische geluidsweergave verkregen.
15 Voor de regeneratie van de genoemde lokale mengdraaggolf wordt het stereomultiplex-signaal tevens toegevoerd aan een draaggolfregeneratieschakeling 12-19, bevattende een pilootselektieschakeling 12 voor een selektie van de 19 kHz stereopiloot uit het stereomultiplexsignaal, gevolgd door een fasegesleutelde lus 20 13-17.
De fasegesleutelde lus 13-17 bevat een fasedetektor 13, welke, gekoppeld is aan een uitgang van de pilootselektieschakeling 12 en waaraan in een lusconfiguratie achtereenvolgens zijn geschakeld: een lusfilter 14, een spanningsgestuurde oscillator 15 en eerste en tweede 25 in cascade geschakelde frequentiedelers 16 en 17 met respektievelijk deelfaktors 12 en 2. In de fasegesleutelde toestand van de lus bedraagt de frequentie van de oscillator 15 2x12x19 kHz =456 kHz, de uitgangsfrequentie van de eerste frequentiedeler 16 2x19 kHz = 38 kHz en de uitgangsfrequentie van de tweede frequentiedeler 17 19 kHz. De 38 kHz 30 uitgangsfrequentie van de eerste frequentiedeler 16 wordt als lokale mengdraaggolf toegevoerd aan de synchrone demodulator 20.
De fase van de 19 kHz uitgangsfrequentie van de tweede frequentiedeler 17, hierna ook wel oscillatorvergelijkingsfrequentie genoemd, wordt in de fasedetektor 13 vergeleken met die van de 35 stereopiloot, welke als referentie-frequentie vanuit de pilootselektieschakeling 12 aan de fasedetektor 13 is toegevoerd. Van 90° afwijkende faseverschillen tussen de referentie-frequentie en de
C A >'·· v Λ O
O V’ V x- *1 V- PHN 11.987 6 oscillatorvergelijkingsfrequentie veroorzaken een gelijkstroom-faseregelsignaal, welke de spanningsgestuurde oscillator 15 zodanig in fase varieert dat deze faseverschillen worden gereduceerd.
Teneinde de invloed van ongewenste gelijkstroomver-5 schuivingen (DC-offset) op het gelijkstroomfaseregelsignaal te voorkomen of althans te verminderen vindt met behulp van de pilootselektie-schakeling 12 een selectieve versterking van de referentie-frequentie plaats. Volgens de uitvinding wordt daartoe als pilootselektieschakeling een banddoorlaatfilter van het geschakelde capaciteitstype gebruikt, 10 waaraan het 456 KHz oscillatorsignaal via een klokingang 18 als kloksignaal is toegevoerd. Zoals opzichzelf bekend is het mogelijk met banddoorlaatfliters van het geschakelde capaciteitstype een zeer hoge doorlaatselektiviteit te realiseren in een smalbandig gebied om een door de klokfrequentie bepaalde frequentie, in het gegeven geval om 15 19 kHz. Vanwege de sturing vanuit het 456 kHz oscillatorsignaal, welke via het oscillatorvergelijkingssignaal frequentiegekoppeld is met de te selecteren stereopiloot, wordt een automatische afstemming van de smalbandige doorlaatband van het banddoorlaatfilter 12 op de laatstgenoemde stereopiloot verkregen. Daardoor blijft ook bij 20 frequentievariaties van deze 19 kHz-stereopiloot een hoge lusversterking gehandhaafd en blijft de fase van de oscillatorvergelijkingsfrequentie nauwkeurig 90° verschillen ten opzichte van die van de referentiefrequentie. Uitgaande van een fase-overdracht van het banddoorlaatfilter 12 van 0° op 19 kHz, verkeert de 38 kHz 25 oscillatorfrequentie nauwkeurig in fase of in tegenfase ten opzichte van de onderdrukte hulpdraaggolf in het stereomultiplexsignaal, hetgeen zoals hiervoor reeds vermeld, resulteert in een maximale stereokanaalscheiding.
Een continue regeling van de stereokanaalscheiding van de 30 genoemde maximale waarde (stereo) naar een minimale waarde (mono) wordt verkregen door de fase-overdracht van het banddoorlaatfilter 12 op 19 kHz met behulp van een stereo-regelsignaal aan een regelingang 19 continu te regelen van 0° naar 90°. Daarmee varieert ook de als lokale hulpdraaggolf gebruikte 38 kHz oscillatorfrequentie van een in-35 of tegenfase relatie ten opzichte van de onderdrukte hulpdraaggolf naar een fasekwadratuurrelatie. De amplitude van het basisband stereo-verschilsignaal (L-R) varieert dan van een waarde 1, Ü ft * T f i
* vi v ^ ^ -¾ S
PHN 11.987 7 dat wil zeggen van een waarde, die gelijk is aan de amplitude-waarde van het basisband stereosomsignaal, naar 0.
In geval in de lus dermate grote gelijkstroomver-schuivingen (DC-offset) optreden, dat daardoor een niet 5 verwaarloosbare afwijking van de gewenste fasekwadratuurrelatie tussen de referentie-frequentie en de oscillatorvergelijkingsfrequentie ontstaat, kan in het banddoorlaatfilter 12 een zodanige pré-correctie aan de fase van de referentie-frequentie worden gegeven, dat met deze fase précorrectie de genoemde fase-afwijking wordt gecompenseerd.
10 Daardoor is het ondanks in de lus optredende fasefouten toch mogelijk de lokale hulpdraaggolf nauwkeurig in fase of in tegenfase te brengen ten opzichte van de onderdrukte hulpdraaggolf en een hoge kanaalscheiding tussen de linker- en rechterstereosignalen te verkrijgen. Deze précorrectie kan op eenvoudige wijze worden verkregen door een 15 geschikte instelling van het stereoregelsignaal.
Op zichzelf kan de faseregeling van het banddoorlaatfilter 12 op een voor de vakman bekende wijze worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door een variatie van een aantal geschikt gekozen geschakelde capaciteiten. Bij voorkeur wordt echter gebruik 20 gemaakt van het banddoorlaatfilter 12 zoals getoond in figuur 2, waarvan de basisstructuur op zichzelf is weergegeven in het boek "Modern Filter Design" van M.S. Ghausi en K.R. Laker, uitgegeven door Prentice Hall,
Ine. in 1981, pagina 479, figuur 6-57(b). De elementen van deze basisstruktuur zijn van dezelfde referentie-aanduidingen voorzien als de 25 overeenkomstige elementen in de laatstgenoemde figuur.
Het banddoorlaatfilter J2. is getoond in één van de beide schakelfasen, bijvoorbeeld de even schakelfase en bevat een geschakelde capaciteit G met in- en uitgangsschakelaars en S2, via welke zij in de even schakelfase respektievelijk tussen de 30 multiplexingang 9 en een inverterende ingang van een operationele versterker 0A1 is geschakeld en in de oneven schakelfase respektievelijk tussen massa en de uitgang van een regelbare versterker α is geschakeld. De ingang van de regelbare versterker α ligt aan de multiplex-ingang 9. In de oneven schakelfase wordt de spanning over de 35 capaciteit G bepaald door de uitgangsspanning van de regelbare versterker α en is gelijk aan a.V^ waarbij a de regelbare versterkingsfaktor van de regelbare versterker « en de 8.C f1 *r o / C- v s.‘ v ... · : h' » * PHN 11.987 8 ingangsspanning aan de multiplexingang 9 is.
De operationele versterker 0A1 ligt via een niet-inverterende ingang aan massa en is van zijn uitgang naar zijn niet-inverterende ingang teruggekoppeld via een capaciteit D. De uitgang van 5 0A1 is schakelbaar gekoppeld aan een geschakelde capaciteit A met in- en uitgangsschakelaars S4 en S5, via welke in de even schakelfase de capaciteit A tussen respektievelijk de laatstgenoemde uitgang en massa is geschakeld en in de oneven schakelfase tussen respektievelijk massa en een inverterende ingang van een operationele versterker 0A2. Een niet 10 inverterende ingang van 0A2 ligt aan massa terwijl de uitgang van OA2 naar de laatstgenoemde inverterende ingang is teruggekoppeld via een capaciteit B en tevens als uitgang van het banddoorlaatfilter 12 gekoppeld is aan de fasedetektor 13 van de fasegesleutelde lus 13-17.
Het banddoorlaatfilter 12. bevat tevens capaciteiten J en 15 I, welke enerzijds via de ingangsschakelaar schakelbaar met de ingang 9 zijn verbonden. Anderzijds ligt de capaciteit J via de uitgangsschakelaar Sg schakelbaar aan de inverterende ingang van 0A2 en ligt de capaciteit I via een uitgangsschakelaar Sg tijdens de even schakelfase aan de laatstgenoemde inverterende ingang van 0A2 en in de 20 oneven schakelfase aan massa. Het gemeenschappelijk knooppunt tussen de capaciteit G en diens uitgangsschakelaar S2 is verbonden met een capaciteit C, welke via een uitgangsschakelaar S3 in de even schakelfase aan de genoemde uitgang van het banddoorlaatfilter ligt en in de oneven schakelfase aan massa terwijl de inverterende ingang van 0A1 via een 25 capaciteit E continu aan de laatstgenoemde uitgang ligt.
In de genoemde basisstruktuur van het tot dusver beschreven banddoorlaatfilter komt de regelbare versterker α niet voor (overeenkomend met een versterkingsfaktor nul) en ligt de capaciteit G in de oneven schakelfase via Sj aan massa. Voor een beschrijving van 30 de werking van deze basisstruktuur wordt verwezen naar het bovengenoemd boek, in het bijzonder paragrafen 66.2-66.4 op bladzijden 470-481.
Daaruit is voor een vakman op eenvoudige wijze een dimensionering van de elementen af te leiden, welke het banddoorlaatfilter geschikt maakt om onder besturing van een 456 kHz kloksignaal het 19 kHz 35 stereopilootsignaal vrijwel zonder fasedraaiing uit het stereomultiplexsignaal te filteren.
In de praktijk blijkt in een geïntegreerde uitvoering > o v o i 4 y PHN 11.987 9 van het banddoorlaatfilter een juiste werking verkregen te worden met de volgende onderlinge capaciteitsverhoudingen: A 8.714 E 2.494 B 16.762 G 4.089 5 C 11.989 I 7.387 D 23.857 J 3.498
Met behulp van de regelbare versterker a, welke is opgenomen in de hiervoor omschreven configuratie, wordt een extra signaalpad in het banddoorlaatfilter 12 geïntroduceerd, waarover het 10 ingangssignaal van de multiplexingang 9 in een regelbare grootte extra wordt toegevoerd aan een geschikt punt (het gemeenschappelijk knooppunt tussen de capaciteiten G en C) van het filter. Een regeling van deze extra ingangssignaaltoevoer heeft een nulpuntsverschuiving in de overdrachtskarakteristiek van het filter tot gevolg en resulteert in een 15 regeling van de fase-overdracht van het filter in het bijzonder in het doorlaatgebied rond 19 kHz daarvan. In de getoonde uitvoering is met de regelbare versterker c een fasedraaiing op 19 kHz van 0° tot 90° mogelijk.
Omdat met het extra signaalpad alleen het ingangssignaal 20 extra wordt toegevoerd, heeft een regeling daarvan enkel invloed op de positie van een nulpunt en niet op die van de polen, zodat de amplitude-overdracht van het banddoorlaatfilter door deze regeling niet noemenswaardig wordt beïnvloed.
Een (niet getoonde) realisatie waarbij ook polen 25 worden verschoven, wordt verkregen door een (niet getoonde) regelbare versterker B in de even schakelfase parallel over de capaciteit A te schakelen, dat wil zeggen door de uitgang van 0A1 aan de ingang van B en de schakelaar S5 in de even schakelfase in plaats van aan massa aan de uitgang van B te leggen. De regelbare versterker B is nu in een lus 30 opgenomen en versterkt het uitgangssignaal van 0A1 met een faktor b. De capaciteit A wordt nu in plaats van met nu met (1—b) •V0A1 opgeladen. Dit effekt komt overeen met een met de faktor (1-b) verkleinde capaciteit van A in de basisstruktuur en met een poolverschuiving met ongeveer de faktor (1-b). Met een dergelijke 35 geregelde poolverschuiving is een geregelde fasedraaiing op 19 kHz van 0° tot 90° ook mogelijk, maar verandert tevens de amplitude-overdrachtskarakteristiek van het banddoorlaatfilter merkbaar.
8603240 t PHN 11.987 10
Het spreekt vanzelf, dat de uitvindingsgedachte niet beperkt is tot toepassing van het getoonde banddoorlaatfilter, maar dat ook andere tijddiscrete fasegeregelde banddoorlaatfilters gebruikt kunnen worden ter realisatie van de uitvinding.
Ö <'· fl s f\ t f, ï» ii ; 1 / * 4
\‘ ·.' 4:· fv t -J

Claims (4)

1. Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal bevattende een basisband stereosomsignaal (L+R) een op een onderdrukte hulpdraaggolf amplitude gemoduleerd stereoverschilsignaal (L-R) en een tussen de frequentiebanden van de 5 beide genoemde signalen gelegen pilootsignaal, welke inrichting voorzien is van een ingang voor het stereomultiplexsignaal en van linker- en rechterstereosignaaluitgangen, welke ingang gekoppeld is enerzijds via een pilootselektie-schakeling aan een fasegesleutelde lus voor een regeneratie van de hulpdraaggolf en anderzijds aan een 10 vermenigvuldigschakeling voor een vermenigvuldiging van althans het gemoduleerd stereoverschilsignaal (L-R) met de geregenereerde hulpdraaggolf, met het kenmerk dat de pilootselektieschakeling een bandfilter van het geschakelde capaciteitstype bevat, waarvan een klokingang gekoppeld is aan een uitgang van een in de lus opgenomen 15 spanningsgestuurde oscillator en waarvan de fase-overdracht althans bij de pilootfrequentie in afhankelijkheid van een mono-stereo regelsignaal varieert.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat in een signaalweg van het bandfilter in één der beide schakelfasen een 20 regelbare versterker is opgenomen, welke gekoppeld is aan althans één der geschakelde capaciteiten voor het daaraan toevoeren van een regelbare signaalspanning waarbij de spanningsversterking van de regelbare versterker in afhankelijkheid van het mono-stereoregelsignaal varieert.
3. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de laatstgenoemde regelbare versterker in de genoemde schakelfase in hoofdzaak het ingangssignaal van het bandfilter regelbaar versterkt.
4. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het bandfilter een banddoorlaatfilter is met een fase-30 karakteristiek, welke bij een waarde van het mono-stereo regelsignaal waarop een maximale stereokanaalscheiding optreedt, ter plaatse van de pilootfrequentie in hoofdzaak nul is. f4 £ i'i V ·- / .* v \t i' v
NL8603249A 1986-12-22 1986-12-22 Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal. NL8603249A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8603249A NL8603249A (nl) 1986-12-22 1986-12-22 Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.
US07/126,381 US4860354A (en) 1986-12-22 1987-11-30 Arrangement for decoding a stereo multiplex signal
EP87202518A EP0276507A1 (en) 1986-12-22 1987-12-15 Arrangement for decoding a stereo multiplex signal
JP62321597A JPS63169138A (ja) 1986-12-22 1987-12-21 ステレオ多重信号復号回路

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8603249 1986-12-22
NL8603249A NL8603249A (nl) 1986-12-22 1986-12-22 Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8603249A true NL8603249A (nl) 1988-07-18

Family

ID=19849032

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8603249A NL8603249A (nl) 1986-12-22 1986-12-22 Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4860354A (nl)
EP (1) EP0276507A1 (nl)
JP (1) JPS63169138A (nl)
NL (1) NL8603249A (nl)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4932058A (en) * 1989-08-14 1990-06-05 Delco Electronics Corporation Pilot cancellation circuit
US4933974A (en) * 1989-08-14 1990-06-12 Delco Electronics Corporation Switched capacitor pilot phase and magnitude detector
US5774555A (en) * 1994-08-12 1998-06-30 Samsung Electronics Co., Ltd. Switched capacitor bandpass filter for detecting pilot signal
KR970001313B1 (ko) * 1994-08-12 1997-02-05 삼성전자 주식회사 방송 상태 식별신호 검출용 스위치드 캐패시터 대역 통과 필터
DE19540183A1 (de) * 1995-10-27 1997-04-30 Bosch Gmbh Robert Stereorundfunkempfänger
EP1284542A1 (en) * 2001-08-12 2003-02-19 Semiconductor Ideas to The Market BV Stereodecoder
TWI267818B (en) 2001-09-05 2006-12-01 Elantec Semiconductor Inc A method and apparatus to generate reference voltages for flat panel displays
TW569536B (en) * 2001-09-05 2004-01-01 Elantec Semiconductor Inc Analog demultiplexer
US20030087618A1 (en) * 2001-11-08 2003-05-08 Junsong Li Digital FM stereo decoder and method of operation
US7406302B1 (en) 2003-12-15 2008-07-29 Marvell International, Inc. Digital FM stereo receiver architecture
DE102005061207B4 (de) * 2005-12-21 2014-01-23 Austriamicrosystems Ag Schaltungsanordnung zur Energieversorgung und Verfahren
TWI617141B (zh) * 2016-07-01 2018-03-01 晨星半導體股份有限公司 調頻接收器以及調頻接收方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3560653A (en) * 1966-12-06 1971-02-02 Zenith Radio Corp Stereo receiver suitable for integrated circuit construction
JPS57121345A (en) * 1981-01-20 1982-07-28 Sanyo Electric Co Ltd Pulse noise eliminating circuit
NL8204687A (nl) * 1982-12-03 1984-07-02 Philips Nv Klokgestuurde filterinrichting.
US4626796A (en) * 1985-03-01 1986-12-02 General Electric Company Digital apparatus and method for programmably phase shifting an audio tone

Also Published As

Publication number Publication date
JPS63169138A (ja) 1988-07-13
US4860354A (en) 1989-08-22
EP0276507A1 (en) 1988-08-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR920002762B1 (ko) Rf 신호 수신기
KR100242394B1 (ko) 이산 시간 스테레오 수신기
GB2296613A (en) Image-reject mixers
NL8603249A (nl) Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.
JP3363949B2 (ja) 周波数変調受信機
JPH0628338B2 (ja) フエーズロツクドループ及びそれを用いる直接混合同期am受信機
US4193035A (en) Circuit arrangement for receiving one of the sidebands from a double sideband signal
JP3220220B2 (ja) ステレオ受信の可聴雑音の減少
US4002991A (en) Pilot signal extracting circuitry
KR880001980B1 (ko) Fm 수신기
EP0456099B1 (en) On channel agile FM demodulator
JP3169690B2 (ja) 受信装置
JPH0685710A (ja) 受信機
US4232189A (en) AM Stereo receivers
NL8602819A (nl) Direktmengende synchroonontvanger.
US4334125A (en) Stereo demodulator circuit
US4435618A (en) Adjacent station interference rejecting circuit
US5095363A (en) Method of demodulating multi-standard tv signals and a circuit device for implementing the method
JPS5853805B2 (ja) パイロット信号の除去装置
US4249038A (en) Stereo decoder with 19KHz-pilot suppression and improved oscillator phase locking
EP0141565B1 (en) Am stereo signal decoder
JP2005500732A (ja) ステレオデコーダ
US3824346A (en) Fm stereo demodulator
GB1565899A (en) Circuit arrangemnt for receiving one of the sidebands of a double sideband signal
JP3593822B2 (ja) 中間周波処理回路

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BI The patent application has been withdrawn